Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, για το το ενδεχόμενο του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας στο Θέρμο

Ο κ. Καραγκούνης εξέθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ενδεχόμενο του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο, που είναι και το μοναδικό κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε στον κ. Μεγάλου τη χρησιμότητα του να παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα διότι αφενός μεν εξυπηρετεί τους πολίτες της ορεινής αυτής περιοχής, που είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε καταστήματα του Αγρινίου ή άλλων αστικών κέντρων και σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και αφετέρου είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Μεγάλου άκουσε με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις επισημάνσεις του κ. Καραγκούνη και υπήρξε σχετική συνεννόηση ώστε να δουν με πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα αυτό και στις επόμενες ημέρες να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το μέλλον του υποκαταστήματος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία των προεδρικών του Νίκου Ανδρουλάκη και σημαντικά ποσοστά ανανέωσης εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η πλευρά Ανδρουλάκη εξέλεξε περί τα 2/3 της νέας ΚΕ (ποσοστό περίπου 65%) ενώ πρώτος εξελέγη ο Ανδρέας Σπυρόπουλος με δεύτερο τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Οι «παπανδρεϊκοί» άντεξαν εκλέγοντας πολλά στελέχη τους και σε πολύ καλή σειρά, καθώς είχαν «σφιχτή γραμμή» 40άδας, σε αντίθεση με τους πλειοψηφούντες προεδρικούς που αναγκάστηκαν να διασπάσουν σε τέσσερις 40άδες τα ψηφοδέλτιά τους.

Με ενσωματωμένο το 100% των 4.493 εγκύρων ψηφοδελτίων – αλλά πριν την ενσωμάτωση των ποσοστώσεων – την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι εξής:

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 2258 ψήφοι
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 1436
ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1204
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 956
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ 883
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 838
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 818
ΛΩΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 813
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 783
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΑΡΗΣ 776

Η σειρά κατάταξης

Ως προς τη σειρά κατάταξης, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (2.258), τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προτείνει για νέο γραμματέα του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης (1.436 ψήφους), που στηρίχθηκε από το παπανδρεϊκό μπλοκ, ένα κομμάτι «γεννηματικών», αλλά πήρε ψήφους και από άλλες τάσεις -ακόμη και από «ανδρουλακικούς».

Τρίτος ο επίσης εξ απορρήτων του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανος Ξεκαλάκης, με 1.204 ψήφους.

Τέταρτος κατατάσσεται ο Κώστας Παπαδημητρίου (956 ψήφους), ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πριμοδοτήθηκε από το σύστημα Ανδρουλάκη.

Πέμπτος ο Σωτήρης Παπαγεωργίου (883),

Έκτος ο Παύλος Χρηστίδης (838) που στηρίχθηκε από «γεννηματικούς», νεολαίους και προεδρικούς, ενώ κατάφερε να εκλέξει και 5-6 από την «ομάδα» του, όπως τον Μιχάλη Τολίκα από τη ΝΕ Λάρισας (12ος, ισοψηφεί με 768 με τον Σαχινίδη).

Εβδομος ο «παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης (818).

Όγδοος ο προεδρικός Θόδωρος Λώλος συνδικαλιστής, ένατος ο Κώστας Πανταζής (είχε στηρίξει Π. Γερουλάνο στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία) και την δεκάδα κλείνει ο Άρης Καρβούνης επίσης από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη.

Στην ενδέκατη θέση ο επίσης «παπανδρεϊκός» Φίλιππος Σαχινίδης.

Οι προεδρικοί

Επίσης, από τους «ανδρουλακικούς», ψηλά είναι ο Σωτήρης Ζαρπαλάς (37ος), ο Ηρακλής Δρούλιας (θέση 30), ο Χάρης Δούκας (θέση 51), ο Αντώνης Σαουλίδης (θέση 67), η Μάρα Κουκουδάκη (θέση 82), ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος (84ος), ο Παναγιώτης Βλάχος (97ος), ο Βαγγέλης Τσόγκας (162ος), η διευθύντρια του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, Ελένη Αναστασίου (171η), η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αναστασία Σιμητροπούλου (237η θέση) κ.ά.

Στις πρώτες θέσεις «παπανδρεϊκοί», πρώτη γυναίκα η Χαλάτση

Από τους «παπανδρεϊκούς», εκτός από τους Μιχάλη Καρχιμάκη και Φίλιππο Σαχινίδη, σάρωσε η εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου Εφη Χαλάτση, η οποία ανέβηκε στην 29η θέση και είναι η πρώτη γυναίκα (στο σύνολο) σε σταυρούς, όπως και ο Δημήτρης Ρέππας (κατατάσσεται 38ος).

Πολύ καλά πήγαν επίσης ο Γιώργος Πεταλωτής (72ος), ο Δημήτρης Οικονόμου (48ός), ο Βασίλης Νούσιος (61ος), η Πωλίνα Λάμψα (77η).

Ψηλά ο «γεννηματικός» Μανώλης Όθωνας

Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Μανώλης ‘Οθωνας πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς είναι στην 26η θέση, επίσης ο Στέφανος Παραστατίδης (74ός), ο Γιάννης Κουτσούκος (55ος), ο Πέτρος Ευθυμίου -τον οποίο ενημέρωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι θα είναι υποψήφιος- κατατάσσεται ως τώρα 125ος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας (202ος).

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης πρώτος στους «εκτός ΠΑΣΟΚ»

Πολύ υψηλά κατετάγη το στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς Θοδωρής Μαργαρίτης που έρχεται 57ος και είναι ο πρώτος σε ψήφους από τους εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εκπροσωπεί τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, κατατάσσεται στην 210η θέση.

Στις πρώτες 300 θέσεις οι γυναίκες είναι 61. Κάτι που σημαίνει ότι «τρώνε» τους τελευταίους 39 άνδρες λόγω της ποσόστωσης τού 1/3 στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Επίσης, στις ποσοστώσεις πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 7 που πρέπει να προέρχονται από τον απόδημο ελληνισμό, οι 3 ΑμΕΑ, οι 20 από τις εσωκομματικές τάσεις (Ανανεωτική Αριστερά κ.λπ.) και το 10% που πρέπει να είναι κάτω των 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι η τελική σύνθεση του οργάνου θα προκύψει μετά την ενσωμάτωση των ποσοστώσεων.

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρεται ότι «στις 23/5/2022 και ώρα 17:40 οριστικοποιήθηκε η τελική σταυροδοσία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Δείτε αποτελέσματα ΕΔΩ

iefimerida.gr

Επίθεση εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιλώντας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Σκληρές δηλώσεις, που δυναμιτίζουν έτι περαιτέρω το κλίμα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, λέει ο Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει «βέλη» κατά Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», ενώ, διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια, ανέφερε: «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης (σ.σ. εννοώντας τον «Αττίλα») στην Κύπρο».

Υπονοώντας και πάλι τη χώρα μας, είπε ότι, «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO».

Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό.

Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, προχωρούν και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός πέντε-έξι ετών.

«Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας» συμπλήρωσε.

Τα υποβρύχια που παίρνει η Τουρκία από τη Γερμανία είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής», στο πλαίσιο της συμφωνίας Βερολίνου και Άγκυρας ήδη από το 2009. Τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, ωστόσο, θα τα κατασκευάσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.

«Παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» είπε. Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (σ.σ. η οργάνωση του Γκιουλέν), οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτά» είπε και προσέθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων.

«Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» κατέληξε.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο  Γ. Βαρεμένος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συνέταξε άρθρο σχετικά με την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου “Διατριβή” του Αιτωλοακαρνάνα συγγραφέα Άντυ Παπαδημητρίου.

Το άρθρο έχει ως εξής:

Στην χώρα που κυβερνάει ο μεγαλύτερος everγουρλής πρωθυπουργός,  ίσως να μην χρειαζόταν η επινόηση ενός αλγόριθμου που να προβλέπει φυσικές καταστροφές, προκειμένου οι συνέπειές της να αποτραπούν.

Η super-genius,όμως,ηρωίδα Νίκη στο μυθιστόρημα του Άντυ Παπαδημητρίου «Η Διατριβή» (από τις εκδόσεις Λιβάνη), επινοεί έναν τέτοιον σύνθετο αλγόριθμο, που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα.

Η ανακάλυψη αυτή, με την τρομερή της αξία, πυροδοτεί ένα θρίλερ που, ξεκινώντας από την Αθήνα, εξελίσσεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παίρνοντας κινηματογραφική πλοκή, ίσως επειδή ο συγγραφέας είναι και σκηνοθέτης.

Ένα βιβλίο 700 σελίδων που ρέει με την κινηματογραφική ταχύτητα ενός σκοτεινού θρίλερ, σαν κι αυτό που κατέληξε η ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Ο συγγραφέας αποδεικνύεται προφητικός σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και την ένταση με την οποία ξέσπασε η πρόσφατη αντιπαράθεση Δύσης-Ανατολής και τα προβλήματα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη στα εξ ών συνετέθη.

Ο νεαρός δημιουργός, που ξεκίνησε απ’ το Μεσολόγγι και ζει σήμερα στην Κύπρο, πατάει γερά στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα διαθέτει μία διεισδυτική κοσμοπολίτικη ματιά.

Συνδέει πολύ καλά το τοπικό με το υπερτοπικό και φιλτράρει την εμπειρία μιάς γενηάς που δεν γνώρισε πόλεμο, αλλά συνάντησε μαζεμένα όλα τα κακά, από την υπερδεκαετή κρίση μέχρι την πανδημία και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση.

Οι γνώσεις που διαθέτει ο Άντυ Παπαδημητρίου σε πεδία όπως η βιολογία ή η ψυχολογία, καθιστούν το μυθιστόρημα μία ταυτόχρονη διατριβή σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα.

Αξίζει να διαβασθεί αυτό το βιβλίο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέχρι σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου». Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά ή αλλιώς… «Τουρκοαιγαίο»

Από τις παραβιάσεις του ελληνικού FIR με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο με τα F-16, σε μια νέα πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία που στη διαφήμιση της τουριστικής καμπάνιας της αναφέρεται το όνομα «Turkaegean» (σ.σ. τουρκικό Αιγαίο). Οι γείτονες για ένα ακόμη καλοκαίρι καταβάλουν προσπάθειες να οικειοποιηθούν το όνομα «Αιγαίο» προσπαθώντας να καθιερώσουν το όνομα για τις διακοπές των τουριστών στις μικρασιατικές ακτές.

Τα παράλια της δυτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, περιλαμβάνουν περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία όπως, η Σμύρνη, η Έφεσος, το Αϊβαλί και η Πέργαμος. Μέχρι σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου». Πλέον όμως χρησιμοποιείται ο όρος «Turkaegean» στα αγγλικά, «Turkiye Egéene» στα γαλλικά, «Türkische Ägäis» στα γερμανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».

reader.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στέκεται στο πλευρό του Δήμου Θέρμου και του Δημάρχου κ. Κωνσταντάρα Σπυρίδωνα και τους στηρίζει έμπρακτα με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθειά τους να θέσουν τέλος στα σενάρια για κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Δήμο Θέρμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λιβανός προέβη σε άμεσες ενέργειες, σε συνέχεια του ψηφίσματος της 18ης Μαΐου που του κοινοποιήθηκε από τον Δήμο Θέρμου σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο, ζητώντας από την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς την αποτροπή του κλεισίματος του εν λόγω υποκαταστήματος.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει στην επιστολή του τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απευκταία εξέλιξη για τους συμπολίτες μας, κατοίκους, αγρότες και επιχειρηματίες, καθώς θα τους ανάγκαζε σε επιπλέον μετακινήσεις και θα τους επιβάρυνε σε κόστος και χρόνο, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δύσβατη ορεινή αγροτική περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λιβανός επισημαίνει και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό-πολιτιστικό κέντρο της χώρας μας με πλήθος επισκεπτών για ιστορικούς και θρησκευτικούς λόγους, ενώ συνιστά και πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού.

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Λιβανός καλεί την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς να λάβει της «σωστή απόφαση για το καλό του τόπου μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας» αποτρέποντας το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολουθεί ολόκληρο κείμενο της επιστολής του κ. Λιβανού στην Τράπεζα Πειραιώς:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με λύπη μου πληροφορήθηκα από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και το ψήφισμα της 18ης Μαΐου του Δήμου Θέρμου τη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο.

Ένας πιθανός τέτοιος σχεδιασμός από μέρους της Τράπεζας Πειραιώς μόνο αρνητικές συνέπειες θα επιφέρει για την περιοχή, επιβαρύνοντας σημαντικά τους κατοίκους της, καθώς αποτελεί το μοναδικό υποκατάστημα τράπεζας που έχει παραμείνει στην περιοχή εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου.

Μία τέτοια απευκταία εξέλιξη θα ανάγκαζε τους συμπολίτες μας, κατοίκους, αγρότες και επιχειρηματίες, σε πρόσθετες μετακινήσεις για την τραπεζική τους εξυπηρέτηση, επιβαρύνοντας τους σημαντικά σε κόστος και χρόνο. Δεδομένου, δε, ότι πρόκειται για μια δύσβατη ορεινή αγροτική περιοχή, κάθε επιπλέον μετακίνηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι επιπλέον αδυνατούν να εξοικειωθούν και με τις σύγχρονες διαδικασίες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, η περιοχή του Θέρμου έχει ανάγκη από ένα τραπεζικό υποκατάστημα, καθώς είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικό-πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, που αποτελούσε την έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας – προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2.500 χρόνια πριν δημιουργηθεί – και γενέτειρα μιας μεγάλης φυσιογνωμίας του ορθόδοξου χριστιανισμού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενώ σήμερα στο Θέρμο λειτουργεί ένα σύγχρονο και εξαιρετικά λειτουργικό αρχαιολογικό μουσείο. Η περιοχή συνιστά, λοιπόν, ανερχόμενο και σημαντικό πόλο έλξης ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού.

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση του Θέρμου στην κορυφή της μεγαλύτερης και σημαντικότερης ελληνικής λίμνης, της Τριχωνίδας, το καθιστούν σημείο αναφοράς για τις ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και της ορεινής Ελλάδας.

Συνεπώς, ενδεχόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματός σας στο Θέρμο θα οδηγούσε, λόγω των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, σε ανάσχεση της συνολικότερης ανάπτυξης της περιοχής και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών.

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό και δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς και η ηγεσία της διαχρονικά στέκεστε στο πλευρό των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας, παρακαλώ να λάβετε και τώρα τη σωστή απόφαση για το καλό του τόπου μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας και να αποτρέψετε το κλείσιμο του υποκαταστήματός σας στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Με εκτίμηση,
Σπήλιος Λιβανός
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνήλθαν σήμερα στην πρώτη τους συνεδρίαση τα μέλη του νεοεκλεγέντος στις 18, 19/5/2022 Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου Ναστούλη Κων/νου, με θέμα την  κατανομή αξιωμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα:

Πρόεδρος: Ναστούλης Κων/νος

Αντ/δρος: Ράπτης Κων/νος

Γεν. Γραμματέας: Πλακιάς Σπυρίδων

Ταμίας: Πολονύφης Κων/νος

Μέλη: Μερίτσης Αθανάσιος, Μπούσγος Ευάγγελος και Τσιρογιάννης Γεώργιος

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας 

Ναστούλης Κων/νος                    Πλακιάς Σπυρίδων

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια που θέλουν το προσεχές διάστημα – ίσως και εντός της εβδομάδας – τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά η εισήγηση βρίσκεται στο συρτάρι του ενώ έχει δεχτεί και εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού πριν από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ενώ τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τον αντίκτυπο που είχε διεθνώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν τις έχει υιοθετήσει ακόμα και είναι «σφίγγα» αναφορικά με τις προθέσεις του. Προς ώρας επικεντρώνεται στο μπαράζ διεθνών επαφών του.

Από χθες βρίσκεται στη Βοστώνη για ομιλία στο Boston College, ενώ αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου θα έχει σειρά σημαντικών επαφών με αιχμή τις επενδύσεις και την ενέργεια. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ωστόσο η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα φουντώσει ξανά. Η Πέμπτη 26 Μαΐου εξάλλου, βάσει του προγράμματός του και με δεδομένο το Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας, θεωρείται ως επικρατέστερη ημερομηνία για ανακοινώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον τελικά το αποφασίσει.

Το εύρος του ανασχηματισμού μήνυμα προθέσεων για τις εκλογές

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για ανασχηματισμό έχει ανοίξει για τα καλά, αφού οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει προχωρήσει ήδη σε διερευνητικές συζητήσεις με κάποιους υπουργούς. Όσοι εισηγούνται τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτές θα βάλουν τέλος στη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα εκπέμψουν προς πάσα κατεύθυνση σήμα εντατικής συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Οι παρεμβάσεις θα σχετίζονται και με την κίτρινη κάρτα που είχε δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι εξίσου ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα όλων των Υπουργών και πιθανόν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη δυσαρμονία που παρατηρείται μεταξύ της ηγεσίας σε ορισμένα υπουργεία.

Ο ίδιος πάντως προς ώρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για το εύρος ούτε για το χρόνο των ανακοινώσεων. Αλλαγή σκυτάλης σε κρίσιμα υπουργεία πρώτης γραμμής δεν φαίνεται προς ώρας στον ορίζοντα, αλλά και κάθε εκτίμηση είναι επισφαλής. Ακόμη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Αν θα επιλέξει δηλαδή έναν δομικό ανασχηματισμό με διευρυμένες αλλαγές προσώπων και χαρτοφυλακίων ή σημειακές παρεμβάσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν οι αλλαγές να αφορούν στην αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Πρωθυπουργού θα είναι να εκπέμψει ένα μήνυμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Ενώ τα κριτήριά του λέγεται πως δεν θα σχετίζονται με γεωγραφικά δεδομένα εκλογικών περιφερειών, αλλά καθαρά με την αποτελεσματικότητα των προσώπων για το έργο που θα αναλάβουν, καθώς επιδιώκει να δώσει το στίγμα του για την επόμενη τετραετία.

Eισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Η εισηγητές αυτής της πρότασης έχουν 3 συν 1 επιχειρήματα. Πρώτον, το γεγονός ότι μέχρι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν νιώσει στην τσέπη και το ταμείο τους την ανακούφιση από τα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας. Δεύτερον, την κατ’ εκτίμηση εξαιρετικά καλή πορεία του τουρισμού που θα δώσει αέρα και στην οικονομία. Τρίτον, τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ που εμφανίζεται εκ νέου με διψήφιο ποσοστιαίο προβάδισμα. Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο επιχείρημα είναι η έντονη ανησυχία για το θολό τοπίο – ρίσκο του χειμώνα ως προς το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά τις διεθνές τιμές ενέργειας, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέες πιέσεις με αναζωπύρωση της πανδημίας. Η εν λόγω σχολή σκέψης άλλωστε θεωρεί ότι το φθινόπωρο δεν απέχει πάρα πολύ από την Άνοιξη του 2023 που έχει θέσει ως ορόσημο για κάλπες ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως κατά την επίσκεψή του στη Μαγνησία την Παρασκευή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία και κατόπιν θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, θέτοντας επί τάπητος το συνολικό της έργο. Επανειλημμένα εξάλλου έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των εκλογικών κύκλων. Ουδείς επίσης πρέπει να παραγνωρίζει τους εθνικούς στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα, για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι αλλά και το την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, που θα ξεκλειδώσει πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αναβαθμίζοντας περαιτέρω το κύρος της. Και η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στο δρόμο προς τις κάλπες δεν βοηθάει τέτοιου μεγέθους στοιχήματα. Επειδή πάντως σε αυτό το παγκοσμίως ρευστό τοπίο μοναδική βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα όπως έχει πει κι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι εν ευθέτω χρόνω δεν θα συμβεί κάποιο γεγονός σταθμός, που μπορεί να οδηγήσει σε μία διαφορετική κρίση για το χρόνο των εκλογών.

reader.gr

Μετά τις εκλογές της 18/5 γίνεται γνωστό ότι η σύνθεση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καραγιώργος Βασίλειος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιαντάς Δημήτριος

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αργυρίου Κωνσταντίνα

ΤΑΜΙΑΣ: Λιάτσος Νικόλαος

ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πατσέας Κωνσταντίνος

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ζιώγας Ευάγγελος

ΜΕΛΗ: Αραβανής Γεράσιμος, Λιοπετα Κασσιανή, Νικολοπούλου Βασιλική

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου ο απανταχού γης ποντιακός Ελληνισμός τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους.

Επειδή οι αριθμοί δείχνουν πιο καθαρά το μέγεθος κάθε συμβάντος ή γεγονότος, κατόπιν ευρείας μελέτης θα αναφερθώ αριθμητικά στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι τον περασμένο αιώνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο διεθνής όρος Genocide (Γενοκτονία) θεσπίστηκε το 1948 από τον ΟΗΕ, ο οποίος ουσιαστικά έλαβε υπόψη τις Γενοκτονίες των Τούρκων εναντίον των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και έχει ως εξής: «Γενοκτονία είναι η μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, σκοτώνοντας ή προκαλώντας σοβαρή φυσική ή πνευματική βλάβη ή προκαλώντας συνθήκες για την φυσική εξόντωση μελών της ομάδας αυτής». Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.

Οι Γενοκτονίες των Τούρκων

Οι Τούρκοι διέπραξαν τρεις γενοκτονίες, εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, χριστιανικών πληθυσμών, που διαβιούσαν στην πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι που γενοκτονήθηκαν υπολογίζονται από 3 έως 3,5 εκατομμύρια.

Ο μέγιστος εκτιμώμενος αριθμός είναι 1.500.000 Αρμένιοι, 1.250.000 Έλληνες και 750.000 Ασσύριοι.

Ελληνικοί πληθυσμοί στην Μ. Ασία-Πόντο-Ανατ. Θράκη

Κατά τα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918), στην σημερινή Τουρκία υπήρχαν περίπου 2.900.000 Έλληνες, ήτοι στην Μ. Ασία και Καππαδοκία 1.700.000, στην Ανατ. Θράκη και Κωνσταντινούπολη 730.000, στον Πόντο 400.000 και στη Ν. Τουρκία-Άδανα 70.000.

Κατά την Ανταλλαγή, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, από την Τουρκία έφυγαν 1.650.000 Έλληνες χριστιανοί, ενώ από την Ελλάδα αντηλλάγησαν 570.000 (Τούρκοι) μουσουλμάνοι.

Από τους αριθμούς αυτούς διαφαίνεται ότι εξοντώθηκαν/γενοκτονήθηκαν περί το 1.250.000 Έλληνες.

Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί  τμήμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, που έλαβε χώρα σε τρεις περιοχές, στην Μ. Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη.

Σύμφωνα με στατιστική του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων από τη δυτική Μικρά Ασία, πριν εισέλθει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Οκτώβριο του 1914, ήταν 153.890 Έλληνες, σε αυτή τη φάση των διωγμών.

Σύμφωνα με έκθεση των Ελλήνων βουλευτών της τουρκικής βουλής, που υποβλήθηκε το 1918, τα θύματα των διωγμών μέχρι τότε συνολικά, νεκροί και εκτοπισμένοι, υπολογίζονται σε 750.000.

Στην Ανατολική Θράκη είχαμε διωγμούς από το 1906 έως το 1922. Δεν ξεχνάμε το Μαύρο Πάσχα των Θρακών (6/4/1914), όταν άρχισαν οι ανηλεείς διωγμοί, κατά τους οποίους, μέχρι το 1917, 232.000 Έλληνες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα στην Μ. Ασία, από τους οποίους πάνω από 50.000 δεν επέζησαν.

Στον Πόντο από το 1914 μέχρι το 1923 είχαμε τους γνωστούς διωγμούς, που κατέληξαν σε Γενοκτονία με 353.000 θύματα. Ο διωγμός όμως των Χριστιανών της περιοχής του Πόντου άρχισε από το 1911, με απόφαση που πήραν οι Νεότουρκοι σε συνέδριό τους στη Θεσσαλονίκη. «Τα άγρια χόρτα, δηλ. οι Χριστιανοί, πρέπει να ξεριζωθούν», ήταν το σύνθημα που προέκυψε από το συνέδριο αυτό!

Οι Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρεται στην μαζική εξόντωση των Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που άρχισε το 1894-96 και εντάθηκε από το 1908 μέχρι το 1918, με αποκορύφωμα τις μαζικές σφαγές του 1915. Σύνολο γενοκτονηθέντων Αρμενίων 1.500.000.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων αναφέρεται στην μαζική σφαγή του ασσυριακού/χαλδαϊκού/αραμαϊκού/συριακού χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατά την περίοδο του 1922-1925. Υπολογίζεται περίπου στα 750.000 θύματα.

Ο Ρόλος της Γερμανίας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ρόλο της Γερμανίας, της εποχής εκείνης, στην όλη υπόθεση των Γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία. Το μαχαίρι το κρατούσε τουρκικό χέρι, αλλά η έμπνευση ήταν γερμανική!

Η Γερμανία, διαχρονική σύμμαχος της Τουρκίας, ήθελε μια οθωμανική αυτοκρατορία και ένα τουρκικό κράτος δυνατό, για την ενίσχυση των συμφερόντων της στη Μ. Ανατολή και την Ασία.

Εμπνευστής ήταν ο Λίμαν φον Σάντερς, Γερμανός Στρατηγός, στρατιωτικός σύμβουλος και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του οθωμανικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτός πρότεινε στους Τούρκους τον λεγόμενο «λευκό θάνατο», δηλαδή τους εκτοπισμούς στα «τάγματα εργασίας», όπου ελάχιστοι επιζούσαν. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Ουδεμία ασφάλεια μπορεί να έχει η Τουρκία στο μέλλον ούτε μπορεί να οργανωθεί σωστά, με την παρουσία των Ελλήνων και τον Αρμενίων. Με το σύστημα της εξορίας, ο θάνατός τους είναι βέβαιος, οι γυναίκες τους πλέον δεν θα γεννούν και έτσι θα αποκτήσετε συμπαγή τουρκική ομοιογένεια».

Επίλογος

Τα εγκλήματα, και ιδιαίτερα αυτά κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να τιμωρούνται σκληρά! Τα εγκλήματα των Γενοκτονιών που διέπραξαν οι Τούρκοι έπρεπε να είχαν τιμωρηθεί από την διεθνή κοινότητα. Χωρίς τιμωρία, κατά κανόνα, τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται.

Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη προβολής διεθνώς της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Να ενημερώσει όλους τους Έλληνες, να οργανώσει, να χρηματοδοτήσει και να διεθνοποιήσει κατάλληλα το θέμα, για να αναγκαστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγγνώμη!

Εμείς, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων στον Ελληνικό Πόντο, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, υποσχόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ την Γενοκτονία και να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώρισή της!

«Ποντίαν μνήμην πανδαμάτωρ ουκ αμαυρώσει χρόνος»!      

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ 
 
πηγή φωτό: armynow.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ