Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 15 Μαϊος 2022

«Γίναμε το πιο μαζικό κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα, και από τα πιο μαζικά στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας, «με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας».

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος δήλωσε νωρίτερα πως «η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε στις 21:00».

Στη δήλωσή του σημείωσε ότι «η συμμετοχή στην εκλογή προέδρου που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα διεξήχθη πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας πως «δε μπορούμε να δώσουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε χειρόγραφη καταγραφή».

Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα

Η εκτίμηση του είναι ότι η ΚΕΦΕ θα είναι σε θέση να δώσει το ακριβές αποτέλεσμα με λευκά και άκυρα.

Για τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής, διευκρίνισε θα χρειαστεί πιθανόν μέχρι αύριο το απόγευμα, γιατί «η καταμέτρηση σταυρών προτίμησης είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία».

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία έστω κι αν προκάλεσαν καθυστερήσεις».

Τέλος, ανέφερε πως τα αποτελέσματα για το Καταστατικό έχουν ολοκληρωθεί αλλά θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς όπως είπε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας «δε νομίζω ότι αφορά το ευρύ κοινό».

Πηγή: newsit.gr

Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 18:47

ΣΥΡΙΖΑ: 40.000 ψήφισαν μέχρι τις 12

Πηγές Κουμουνδούρου: «Βεβαιότητα για πάνω από 100.000 ψήφους»

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία εκλογής από τη βάση του κόμματος, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πληροφορίες, μάλιστα, πηγών της Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «πολύ μεγάλη» προσέλευση στα εκλογικά τμήματα, αναφέροντας ότι τις πρώτες ώρες, έως τις 12 το μεσημέρι, έχουν ήδη ψηφίσει 40.000 πολίτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση την έως τώρα συμμετοχή, αναμένεται ότι ο τελικός αριθμός στις κάλπες θα είναι με βεβαιότητα εξαψήφιος, θα υπερβεί δηλαδή τα 100.000 μέλη. Κατά τις ίδιες πηγές «το πιο ενδιαφέρον μέχρι τώρα, είναι ότι τα νέα μέλη που προσέρχονται στις κάλπες, είναι σχεδόν διπλάσια από τα μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», ενώ κάνουν λόγο για μαζική προσέλευση τόσο στην περιφέρεια όσο και στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες σε 1.000 εκλογικά τμήματα σε περίπου 600 σημεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ., με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να έχει δικαίωμα να δώσει παράταση. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες κι όλοι από την ηλικία των 15 ετών κι άνω.

Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε λίγο μετά τις 9:30 στο εκλογικό τμήμα του Δήμου Περιστερίου.

«Σήμερα καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους ώστε αύριο να πάρουν τις τύχες της χώρας στα δικά τους χέρια», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας όλους να ψηφίσουν στις σημερινές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να στείλουν «ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής ώστε να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις» και να αλλάξει πορεία ο τόπος.

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Φινλανδία υπέβαλε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που το Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει αυριο Δευτέρα.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι η σκανδιναβική χώρα προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 30μελούς Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Σούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Sanna Marin έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

associated press 15 5 2022

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

dikaiologitika.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος για παγκοσμια επισιτιστική κρίση – Η Δύση ψάχνει εναλλακτικό τρόπο, για να μπορέσει η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά – Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας – Σε κίνδυνο η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν επειγόντως οι ηγέτες του G7, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας στο τέλος της τριήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, η Μπέρμποκ είπε ότι περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μείνει αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις. «Κάθε τόνος που μπορούμε να βγάλουμε θα βοηθήσει λίγο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση πείνας», είπε. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε εβδομάδα μετράει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα κορυφώνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες για το επόμενο έτος θα μειωθούν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Οι φόβοι γιγαντώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι δεν θα εξάγει πλέον σιτάρι υπό τον φόβο ότι πρέπει να προφυλάξει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αύξηση των τιμών με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν οι φτωχές χώρες που στηρίζονται στις εισαγωγές των ινδικών σιτηρών. Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί είπε ότι η απαγόρευση σχεδιάστηκε για να «διαχειριστεί τη συνολική επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».

Το θέμα των τροφίμων αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των υπουργών της G7 το Σαββατοκύριακο. Το τελευταίο τους ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας «δημιούργησε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί τώρα τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο».

Η Baerbock είπε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί η επισιτιστική κρίση θα ήταν να σταματήσει η Ρωσία τις πολεμικές της επιχειρήσεις και να επιτρέψει την έξοδο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην «ομαλοποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων». Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να κάνει βήμα υποχώρησης για αυτό το θέμα.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος»

Σε διψήφια επίπεδα της τάξης του 10,3% επανακάμπτει το γαλάζιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, καθώς τα μέτρα του εθνικού σχεδίου για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, τα οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι ενίσχυσαν έτι περαιτέρω ηγετικό του προφίλ και την κυριαρχία του στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και κυρίως στον κεντρώο χώρο.

Παράλληλα, φαίνεται να βελτίωσαν και την εικόνα της κυβέρνησής του παρά ανησυχία που προκαλούν στους πολίτες πρωτίστως η επέλαση της ακρίβειας και δευτερευόντως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τα δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβερνητική παράταξη παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα στις επόμενες κάλπες, καθώς φαίνεται να έχει καλυμμένα τα νώτα της από τα δεξιά όπου δεν εμφανίζονται αξιόλογες απειλές, ενώ στο χώρο του κέντρου -ο οποίος θεωρείται καθοριστικός για την ανάδειξη του νικητή- αντιμάχεται κυρίως με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική που απέκτησε με το άνοιγμα των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας.

Μάχη στο Κέντρο, απειλή από δεξιά

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% το οποίο είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc που είχε δημοσιευτεί στις 22 Μαρτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 21,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,3% και έπονται με σχεδόν ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στις δυνάμεις τους το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 11,4%, με 1,5 εξ αυτών να δηλώνει ότι κινείται στο χώρο του κέντρου και το 24,4% να είναι χωρίς πολιτική ταύτιση.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει την υψηλότερη συσπείρωση των παλαιότερων ψηφοφόρων που φτάνει στο 71,1% από 65% που είχε τον Απρίλιο. Ενας στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης δηλώνει αναποφάσιστος, ενώ το 6,6% του προηγούμενου ποσοστού κατευθύνεται προς το ΚΙΝΑΛ και την ίδια ώρα προσελκύει το 6,2% όσων είχαν ψηφίσει το 2019 το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στο 59,6%, καθώς το 13% των ψηφοφόρων της δηλώνει αναποφάσιστο και 8,2% ότι προτίθεται να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των πολιτών, η κυβερνητική παράταξη έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στους κεντροδεξιούς (71,9%) και τους δεξιούς (65,9%) ψηφοφόρους, ενώ προηγείται οριακά και στους κεντρώους από τους οποίους αποσπά 25,5% έναντι του 24,3% του ΠΑΣΟΚ και του 9,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναγωγή επί των εγκύρων οι ερευνητές της Marc υπολογίζουν τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στο 32,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,3%, με βάση τις οποίες η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών της διακυβέρνησης ανέρχεται στο 10,3%.

Στόχος η αυτοδυναμία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με βάση αυτό το σκηνικό η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας απέχει από το στόχο της αυτοδυναμίας με δεδομένο όμως ότι κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν είναι εφικτό να συμβεί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση -στην οποία η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη το άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα που δείχνει να διατηρείται ακόμα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στην επαναληπτική εκλογή.

Η κατανομή των εδρών θα γίνει τότε με την ενισχυμένη αναλογική και στον προεκλογικό διάλογο θα κυριαρχεί συζήτηση για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Η δημοτικότητα των αρχηγών

Ισχυρό χαρτί για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι παραμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατατάσσεται πρώτος και με μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.

Οι θετικές γνώμες των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη φτάνουν στο 47,3% και είναι αυξημένες κατά 1,8% συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Στη δεύτερη θέση με το 5% πλασάρεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο υποχώρησε κατά 8,7%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος, με το 29,7% των πολιτών να έχει θετική προαίρεση για εκείνον ενώ ακολουθούν οι κύριοι Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Βελόπουλος.

Πηγή: in.gr