Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  9:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 13:19

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη βουλή σχετικά με: «Στήριξη πληγέντων μετακινούμενων κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων τον Οκτώβριο του 2021»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Του:         Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Στήριξη πληγέντων μετακινούμενων κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων τον Οκτώβριο του 2021»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως επιστολής Δημοτικής Αρχής Αγράφων, «... Πολλές οικογένειες των κτηνοτρόφων μας μένουν και δραστηριοποιούνται τον χειμώνα σε χωριά του Δήμου Μεσολογγίου και του Δήμου Αγρινίου. Όμως το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου μετά το πέρασμα του "Μπάλλου” τον περασμένο Οκτώβρη, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες, υπόγεια, κτηνοτροφικές μονάδες λόγω των πολυήμερων βροχοπτώσεων». Σημαντικότερη αιτία για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι ήταν τα ανολοκλήρωτα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά έργα, εξαιτίας των οποίων τεράστιοι όγκοι όμβριων υδάτων να κατέλθουν προς το Ξηρόμερο και μέσω του χείμαρρου Γεροπόρου να διοχετευθούν στον κάμπο και στα μαντριά της περιοχής, με συνέπεια πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να καταστραφούν ολοσχερώς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε όπως, δια των ενεργειών σας, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, των οποίων οι υποδομές καταστράφηκαν, να στηριχτούν οικονομικά, ώστε να επανακάμψουν και να επανέλθουν στην κύρια και μοναδική οικονομική δραστηριότητά τους;

2. Διατίθεστε το εν λόγω αίτημα των πληγέντων κτηνοτρόφων να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ώστε οι πληγέντες να υποστηριχτούν οικονομικά από τα ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ