Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 13:52

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Όχι στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Όχι στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους απομακρυσμένων νησιών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών ανά την Ελλάδα ανέκυψαν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει του ανταποκριτές του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας. Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, ως υπάλληλοι των Δήμων, παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκολύνοντάς τους στη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών τους ζητημάτων, δίχως να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για την επίλυση των υποθέσεών τους. Η απόφαση για παύση των καθηκόντων των ανταποκριτών του ΟΓΑ προκαλεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες της επαρχίας, καθώς επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών τους υποθέσεων, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών να καθίσταται από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Πολλοί δε εξ αυτών θα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφτούν τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, γεγονός που θα τους επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα, όντας ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη πρόνοια και να επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση της κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Όχι στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 3628/01-03-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή   από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, σχετικά με την παύση των ανταποκριτών του τ. ΟΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4611/2019 (Α΄236) αντικαταστάθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 69Γ του ν.4387/2016, με ισχύ από 23-1-2019, ως εξής: «4. Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου του ν.4169/1961 (Α 81), συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) και των Τοπικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Π.Δ. 8/2019 (Α΄8). Η αποζημίωση των εν λόγω οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ».

Για τη σύσταση των παραπάνω μονάδων του Φορέα ελήφθησαν υπόψη:

  1. Το πλήθος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργοδοτών ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την κατανομή τους ανά Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Δημοτική ενότητα για τους μεγάλους Δήμους.
  2. Η Διοικητική Διαίρεση της χώρας με βάση το Σχέδιο Καποδίστριας και το Σχέδιο Καλλικράτης.
  3. Ο πληθυσμός της χώρας με βάση την απογραφή του
  4. Η χαρτογράφηση και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων με βάση το σχέδιο Καλλικράτης.

Με την ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του Φορέα τον Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας 119 Τοπικών Διευθύνσεων και 27 Αποκεντρωμένων Τμημάτων. Επίσης, με αποφάσεις Διοικητή του e-ΕΦΚΑ (βάσει του άρθρου 35 του ΠΔ 8/2019) έως σήμερα έχουν συσταθεί 59 Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να απευθύνονται συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που συνιστά αναβάθμιση στην ποιότητα των υπηρεσιών στο ασφαλιστικό κοινό.

Με την έναρξη λειτουργίας των τελευταίων Τοπικών Διευθύνσεων e-ΕΦΚΑ την 17η-12- 2021 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του Οργανογράμματος του Φορέα (ΠΔ 8/2019), οπότε και έπαυσαν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους οι Ανταποκριτές των Δήμων, διαδικασία που έγινε σταδιακά και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι από 08.05.2021 (Β’ 1396) όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Φορέα, έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με τον Φορέα. Ο ρόλος της συνεργασίας με τα ΚΕΠ είναι να αποτελέσουν τα σημεία επαφής των υπηρεσιών του Φορέα με τους πολίτες, χωρίς να απαιτείται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον, παρατίθεται λίστα υπηρεσιών που μπορούν να διεξαχθούν ηλεκτρονικά και άμεσα, χωρίς την δια ζώσης παρουσία στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e-ΕΦΚΑ

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Αγρότες

1/1/2022

Αυτοαπασχολούμενοι

1/1/2022

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

1/1/2022

Μισθωτοί

Εργοδότες

Συνταξιούχοι

Φορείς

Λογιστές

Τέλος, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία και νέων δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών, διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, περιορίζοντας την ανάγκη προσέλευσής τους για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους στις Τοπικές Υπηρεσίες και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού ξεκίνησε η νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive, που αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από τον υπολογιστή ή το κινητό του, όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε μονάδες του e-ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν αρκετές από τις συναλλαγές τους με τον Φορέα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν για να εξυπηρετηθούν. Στόχος της Διοίκησης είναι να ενταχθούν στην υπηρεσία το σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και εντός του 2022 να καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας.