Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  4:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 18:50

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Παύση λειτουργίας Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ:    «Παύση λειτουργίας Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η ομαλή λειτουργία του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων στην Αιτωλοακαρνανία θεωρείται πια αμφίβολη δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Β΄ Υποθηκοφυλακείο του Αγρίνιου, που δε λειτουργεί. Η θέση του υποθηκοφύλακα έμεινε κενή, μετά την αποχώρηση λόγω ηλικίας της υπεύθυνης και με απόφαση της προέδρου των Πρωτοδικών ορίστηκε για τη θέση συμβολαιογράφος του Αγρίνιου που, όπως διαφαίνεται, δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του. Το εν λόγω Υποθηκοφυλακείο Αγρινίου καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Αγρινίου και χωριά των Δ.Ε. Θεστιέων, Παραβόλας, Αγρινίου κλπ. και η μη λειτουργία του σωρεύει προβλήματα σε μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι πολίτες, όπως υποθήκες, κατασχέσεις, μετεγγραφές κ.α.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αποκαταστήσετε άμεσα τη λειτουργία του Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου αυξάνοντας το προσωπικό του, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης του όλου συναφούς ζητήματος λειτουργίας του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: «Απάντηση στην υπ’ αρ. 3453/22.2.2022 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου»

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης, επισυνάπτεται το υπ’ αρ. ΠΡ 179/2209911/3.3.2022

έγγραφο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

 

Θέμα:    Μετάβαση στην οριστική δομή – Αγρίνιο Σχετικά: Η υπ΄αριθμ. 3453/22.02.2022 Ερώτηση Βουλής

Η κατάργηση του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων αποφασίστηκε λόγω της πληθώρας δομικών προβλημάτων που αναφέρονται εκτενώς στην αιτιολογική έκθεση του ν.4512/2018 και οδηγούσαν σε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών. Με τη σταδιακή κατάργησή τους και τη λειτουργία της νέας δομής, παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (έκδοση πιστοποιητικών, έρευνα και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή πράξεων) άμεσα, χωρίς μετακίνηση.

Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας προσδιορίστηκε αρχικά με τον ν.4512/2018 σε 24 μήνες, αλλά αυτό ήταν ξεκάθαρα ουτοπικό όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου. Τελικά, η μετάβαση αυτή έχει οριστεί για ολοκλήρωση έως την 17.1.2023 (άρθ. 3, παρ.1, ΠΝΠ 24.12.2019 που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4664/2020, όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 15 ν.4821/2021). Παρά την αύξηση της δυσκολίας του εγχειρήματος λόγω πανδημίας, από τα συνολικά 392 Υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα ως σήμερα έχουν καταργηθεί ήδη 103 και έχει ανοίξει το 55% της νέας δομής (51 από τις 92 νέες υπηρεσίες).

Στην περιοχή, όπου αναφέρεται η Ερώτηση, το σύνολο των υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας θα καταργηθούν και η αρμοδιότητά τους θα μεταφερθεί στη νέα δομή. Η οριστική δομή του Κτηματολογίου αναφορικά με την επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας (έχει συσταθεί ΑΠΡ.2021) με τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου (ΑΠΡ.2021), Μεσολογγίου (ΟΚΤ.2021), Αγρινίου, Πύργου (ΙΟΥΝ.2021), και Αμαλιάδας (ΟΚΤ.2021).

Απομένει συνεπώς η ένταξη στο ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου εντός του 2022 για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους συναλλασσομένους, αφαιρώντας την απαίτηση φυσικής παρουσίας για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών. Ταυτόχρονα, θα έχουμε τότε περισσότερη ευχέρεια διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καθ. Σταθάκης Δημήτριος