Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 10:55

Λιβύη: Πολυεπίπεδη η εξάρτηση από την Τουρκία

Η Τουρκία θεωρεί πως οι στενές σχέσεις με την Λιβύη αποτελούν σημαντικό αντίβαρο στην παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μανώλης Κωστίδης. Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του Νίκου Δένδια από την Τρίπολη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμαντ Χαμούντε, έσπευσε να κάνει δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο «Ανατολή», ανακοινώνοντας ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και ότι αποφασίστηκε, επίσης, να ανακληθεί ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Αυτή η αντίδραση, μέσω του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας, είναι ένα μικρό δείγμα των στενών σχέσεων που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Αγκυρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, από το 2019 έχει υπογράψει τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον τότε πρωθυπουργό Φαγέζ Αλ Σάρατζ. Αλλά και στον αμυντικό τομέα έχει επίσημη παρουσία στη Λιβύη, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Πριν από λίγες εβδομάδες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας πήγαν στη Λιβύη για να υπογράψουν νέες συμφωνίες για έρευνες και γεωτρήσεις σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ανάμεσα στους υπουργούς που βρέθηκαν στην Τρίπολη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αλλά και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα όπως και ο προκάτοχός του ο κ. Σάρατζ, η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Ελ Mανγκούς αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης της Τρίπολης επισκέπτονται ιδιαίτερα συχνά την Τουρκία, κάποιες φορές ανεπίσημα, και στηρίζονται με κάθε τρόπο από την τουρκική κυβέρνηση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα θεωρεί τη Λιβύη ως μια χώρα που με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας. Επίσης πολιτικά, θεωρείται πως οι στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένα σημαντικό αντίβαρο στα δικαιώματα που διεκδικεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, η Αίγυπτος έχει σταματήσει τις προσπάθειες διπλωματικής επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του G20. «Ο κ. Μπάιντεν μου είπε πως η δουλειά είναι εντελώς στα χέρια του, είναι ευαίσθητος στο θέμα των F-16. Παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνάς μας, ελπίζω ότι θα επιλύσουμε το ζήτημα των F-16 με αυτήν την ευκαιρία, σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στις δηλώσεις που κάνει ο Γάλλος πρόεδρος εναντίον της Τουρκίας. «Απλώς του είπα: “Εμανουέλ, με ενοχλείς σε κάποια σημεία, έχουμε ξαναμιλήσει”. Απάντησε, “Οχι, όχι, τα πηγαίνουμε καλά”». Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως με τη Γαλλία και την Ιταλία επιθυμεί να έχει σχέσεις στον αμυντικό τομέα, κυρίως στο ζήτημα του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T.

πηγή: kathimerini.gr