Δευτέρα, 29η Νοεμβρίου 2021  9:10: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Θερμοκήπια «Π & Ζ Κουμάση» στην Παραβόλα Αγρινίου (φωτο - βίντεο)

Ιαν 03, 2021
Δυο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απειλούν την ανθρωπότητα στις μέρες μας είναι η μόλυνση του…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Οικονόμου για ελληνογαλλική συμφωνία: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντάει «ας κάνουμε λίγη υπομονή».

iefimerida.gr

Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο ΠΑΡΟΝ*

Οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις διανομέων φαγητού μεγάλης ψηφιακής πλατφόρμας, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας. Οι διανομείς κατηγορούν την εν λόγω εταιρεία για «τρίμηνη ομηρία» ως ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Τον θεσμό της απαράδεκτης τρίμηνης σύμβασης βιώσαμε για πρώτη φορά με τους Αναπληρωτές Αδιόριστους Εκπαιδευτικούς, από τη σημερινή κυβέρνηση, όπου αυτοί ενώ καλύπτουν όλα τα λειτουργικά κενά στα δημόσια σχολεία, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

Το εκβιαστικό δίλημμα «γίνεσαι freelancer ή φεύγεις» φαίνεται να έχει γίνει σημείο των καιρών. Στους διανομείς τίθεται έτσι ακριβώς, στους αναπληρωτές παρουσιάζεται ως αναγκαστική εναλλακτική της κανονικής πλήρους σύμβασης και σε όλους όσοι απασχολούνται με τρίμηνες συμβάσεις με κάποιο άλλο αντίστοιχο δίλημμα. Στην περίπτωση, ωστόσο, με τους διανομείς, πέρα από το εργασιακό ανακύπτει και ηθικό ζήτημα. Διότι, το δίλημμα αυτό διατυπώθηκε απροκάλυπτα από μια επιχείρηση που μέσα στην πανδημία αύξησε τον τζίρο της. Μετά τη μαζική διαμαρτυρία των εργαζομένων και την κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία αποφάσισε εν τέλει να μετατρέψει όλες τις υφιστάμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εδώ αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αξία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες εάν εφαρμόζονταν δεν θα υπήρχε πεδίο για ασυδοσία.

Στον δημόσιο διάλογο που άνοιξε λόγω αυτής της περίπτωσης, αδίκως το θέμα εστιάζεται μόνο γύρω από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Η ψηφιακή οικονομία πέρα από τις θετικές όψεις, έχει και τις αρνητικές. Στόχος είναι να εντοπίζονται τα κενά που υπάρχουν σε βάρος των εργαζομένων και να αντιμετωπίζονται προς όφελός τους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η επίθεση, όμως, στα εργασιακά δικαιώματα υπηρετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας μέσω του αφηγήματος της αύξησης της παραγωγικότητας σε βάρος όμως των ίδιων των εργαζομένων.

Καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φτωχοποίηθηκε η ελληνική κοινωνία. Στην έρευνα για την υλική στέρηση το 2020 της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ. Με αναπάντητο το ερώτημα, πώς να τις καλύψει ένα νοικοκυριό, όταν εργάζεται μόνο ένα άτομο και μάλιστα σε καθεστώς αβεβαιότητας; Κι ας μη μας διαφεύγει ότι τόσο η οικονομική κρίση, πριν δέκα χρόνια, αλλά και τώρα, η πανδημία έχουν επιφέρει τη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση, την οποία βιώνουμε ολοένα και πιο βίαια τα τελευταία χρόνια, με ακραία καιρικά φαινόμενα (πχ. πλημμύρες) και φυσικές καταστροφές (πχ. πυρκαγιές) έχει προκαλέσει και κρίση σε βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους (ξηρασία, μειωμένο ζωικό κεφάλαιο, κλπ). Αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στην παραγωγή βασικών προϊόντων (πχ. γάλα, καφές). Τα δε περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω πανδημίας προκαλούν επίσης αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αποτέλεσμα η έκρηξη τιμών στα βασικά προϊόντα και οι ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, που δημιουργούν περαιτέρω πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Χωρίς να απαντάται το εύλογο ερώτημα, πως θα μπορέσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, μετά από δυο διαδοχικές κρίσεις να αντέξουν τις αυξήσεις των τιμών, όταν αυτές δεν συνοδεύονται από αυξήσεις στους μισθούς;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν γίνεται πειστική, δεν απαντά στο πρόβλημα. Δια στόματος υπουργού ισχυρίζεται ότι οι φοροελαφρύνσεις θα ισοσκελίσουν τις ανατιμήσεις. Μια πολύ γενική τοποθέτηση, η οποία δεν εξετάζει αν οι φοροελαφρύνσεις αφορούν εκείνα τα νοικοκυριά που εντάσσονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ή εκείνα που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Πριν από λίγα χρόνια, μέσα στα μνημόνια, όλοι οι Έλληνες μαζί κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να βγούμε στο ξέφωτο, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Σε μέρες που η οικονομία θα έχει μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι νέες γενιές δεν θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να προοδεύσουν, θα υπάρχει κοινωνική κινητικότητα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Το δε brain drain να γίνει brain gain, για να μπορεί η νέα γενιά να οραματίζεται και να χτίσει το μέλλον της στη χώρα.

Όλα αυτά σήμερα φαίνεται ξανά να διαψεύδονται. Όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της στρατηγικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που πορεύεται χωρίς σχέδιο και πυξίδα. Με το αφήγημα του επιτελικού κράτους να καταρρέει από την αναποτελεσματικότητά του. Χωρίς να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολλών και των πληττόμενων. Απόδειξη ότι οι εργασιακές σχέσεις διανύουν την πιο δυσοίωνη περίοδο των τελευταίων ετών.

Η περίπτωση των διανομέων ευαισθητοποίησε και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, γιατί αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το μήνυμα στην κοινωνία μας ότι «σήμερα εγώ, αύριο εσύ». Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη να μπει άμεσα η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από τη στήριξη του παραγωγικού ιστού και των υποδομών. Κι εδώ θα κριθεί το στοίχημα της αξιοποίησης των εγχώριων και των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κλπ). Κεντρικός στόχος να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοικοκυριών.

Με αυτές τις σκέψεις, ως Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ εμείς καταθέτουμε ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και της νέας γενιάς. Χρειάζεται διάλογος και διαβούλευση, γιατί ενώ αλλάζουν τα δεδομένα των εργασιακών σχέσεων, οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες.

*Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για έλλειψη προτάσεων και ρηχή αντιπολιτευτική κριτική κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε παρέμβασή του στη Βουλή απαντώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια - Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή».

«Δεν επιδιώκετε την επίλυση των προβλημάτων γιατί χωρίς αυτά δεν έχετε αντιπολιτευτικό λόγο. Μόνο ως κόμμα «αντί» μπορείτε να υπάρχετε», σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραστεί σε καμία από τις 5 Συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αποδομώντας τα επιχειρήματα που περιλάμβανε η Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων είπε:

Για το κόστος των ζωοτροφών:

Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση, οφειλόμενη α) στο γεγονός ότι εκτοξεύτηκε η ζήτηση χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει η προσφορά β) κατ΄ επέκταση αυξήθηκαν πολύ τα ναυτιλιακά ναύλα.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με έμφαση συνέδεσε την αγροτική παραγωγή με την κοινωνική συνοχή.

Η Κυβέρνηση, όμως, αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά της περιθώρια - και αυτό οφείλεται καθαρά  στη μεθοδική και προσεκτική διακυβέρνηση εν μέσω, μάλιστα, απανωτών κρίσεων  -  προχώρησε άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτών:

Επισήμανε ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα οι αγρότες έχουν ενισχυθεί με περισσότερα από 470 εκατ. ευρώ. Και θύμισε την έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη των παραγωγών από τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και από τον ΙΑΝΟ, τον παγετό, τον καύσωνα και τις φωτιές, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά.

Για την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών:

Υπενθύμισε ότι  μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο ψηφίστηκε ο νόμος 4792/2021, για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, «μετά από ουσιαστικό διάλογο και υιοθέτηση από μέρους μου προτάσεων της αντιπολίτευσης». Έναν νόμο που ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι θα πληρώνονται πλέον εντός 30 ημερών για τα ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και εντός 60 ημερών για τα υπόλοιπα. Μάλιστα μπορώ να ανακοινώσω ότι εντός των επόμενων ημερών και  μέσα στο πλαίσιο των προθεσμιών του νόμου, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, που θα ορίζει τα προϊόντα που θα εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του καθώς και τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής των καταγγελιών.

Για τη βελτίωση των υποδομών:

Μέσω του Μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, ύψους 1,8 δισ. €, προχωρούμε στα μεγαλύτερα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα από την εποχή των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Διαθέτουμε:

  •        40 εκ. € για μικρά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα υποδομής.
  •        43 εκ. € για αγροτική οδοποιία, προκειμένου να βελτιώσουμε τη προσβασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς.

Ξεμπλοκάρουμε παράλληλα πολλά έργα που ήταν ήδη ενταγμένα στο ΠΑΑ 2014-2020 προς όφελος της Ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ώστε να υπάρξει ένα τέλος στην κακοδιαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα:

  •        180 εκ. € για σχέδια βελτίωσης με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  
  •        41 εκ. € για την ενίσχυση της ποιότητας της παραγωγής σε εμβληματικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι μέσω της πιστοποίησης κατά Agro.
  •        490 εκ. € για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία
  •        150 εκ. € για τη μείωση των νιτρικών στη Γεωργία
  •        Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό στο πρόγραμμα νέων αγροτών σε 420 εκ. €.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Μίλησε για τα έργα που προγραμματίζονται τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου. Ειδικά μέσω της σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα θα μοχλεύσουμε σχεδόν 2 δις ευρώ για την υλοποίηση 18 έργων για την αποτελεσματικότερη άρδευση των αγροτικών εκτάσεων.

Για τους ελέγχους στην αγορά:

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και προχώρησε σε σύγκριση με το τι γινόταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ:

"Επί ημερών μου στο Υπουργείο επιβλήθηκαν τα δύο μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ για παράβαση των κανόνων του ΠΟΠ. 260.000 ευρώ και 160.000 ευρώ. Λέ4νε ότι είναι μικρά τα πρόστιμα. Είναι αυτά που προβλέπει το υπάρχον  νομοθετικό πλαίσιο. Σύντομα  προχωρήσουμε σε αλλαγές, Πρόσφατα, δε,  υπήρξε προσωρινή ανάκληση της άδειας παραγωγής ΠΟΠ σε άλλη εταιρεία. Επανασυστήσαμε τις αρμόδιες επιτροπές που εξέταζαν τις υποθέσεις στο Υπουργείο και οι οποίες παρέμεναν ανενεργές για χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Επιβλήθηκε  ποινή αφαίρεσης της πιστοποίησης παραγωγής βιολογικών προϊόντων στις επιχειρήσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία. Το Πάσχα που μας πέρασε, διεξήχθησαν 6.673 έλεγχοι όταν το 2019 είχαν γίνει μόλις 500. Αυτό για να αποδεικνύεται με νούμερα ποιος στην πράξη  επιδιώκει την πάταξη των ελληνοποιήσεων και την ενίσχυση των τιμών των παραγωγών. Παράλληλα, και στους δύο τομείς, τόσο στα ΠΟΠ-ΠΓΕ όσο και στα βιολογικά, σύντομα θα έχουμε έτοιμες νέες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να καλυφθούν κενά του υφιστάμενου συστήματος, να καταστεί ταχύτερη η διαδικασία και να προβλέπονται  αυστηρότερες ποινές.

Προχωράμε, επίσης,  σύγχρονα συστήματα, όπως το Artemis plus, ώστε να περάσουμε ένα βήμα μπροστά από όσους επιδιώκουν να παραβούν τεχνηέντως το νόμο.

Στο τομέα των ΠΟΠ-ΠΓΕ από το 2016 έως το 2019 πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν μέσω της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων;  Η απάντηση είναι απλή. Κανένα. Μηδέν. Εδώ δεν βάζατε τις επιτροπές καν να συνεδριάζουν" είπε ο Υπουργός.

Για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο:

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ προσχηματικό.

«Διότι από τις 5 εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το ΥΠΑΑΤ σε Λάρισα, Χανιά, Τρίπολη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη με σκοπό  να παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2023-2027, δεν έχει έρθει ούτε ένας βουλευτής σας, ούτε ένας εκπρόσωπος σας.  Από άλλα κόμματα έχουν έλθει. Και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ προχθές στο Αγρίνιο. Δεν έρχεστε καν να συζητήσουμε. Στείλτε τουλάχιστον τις προτάσεις σας»

Ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ώστε να λάβουν λεπτομερείς απαντήσεις.

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «κούφια λόγια».

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Όλαφ Σολτς είναι οι μεγάλοι νικητές στις γερμανικές εκλογές.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων των γερμανικών εκλογών, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο συνασπισμός CDU/CSU υπό τον Άρμιν Λάσετ έλαβε 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

EPA/JENS SCHLUETER / POOL

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

europe elects 27 9 2021

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Πάντως η «Πύρρειος Νίκη» του SPD επιβεβαιώνει πως για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαραίτητη και πάλι η δημιουργία ενός συνασπισμού.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να απέχουν λιγότερο από δύο μονάδες, αναγγέλλονται επώδυνες, πιθανόν μακρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ήδη, ο υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP), χωρίς ωστόσο να αποκλείει και τη συμμετοχή του Die Linke.

Μάλιστα και το ίδιο το Die Linke έχει ζητήσει επανειλημμένως να συμπεριληφθεί στη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα», εκλογική διαδικασία που έγινε παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών, κατά την διαδικασία προσήλθαν 51 εγγεγραμμένα μέλη και με βάση την τελική καταμέτρηση των ψήφων καταγράφηκαν τα κάτωθι αποτελέσματα:

Ψήφισαν: 51

Έγκυρα: 50   Άκυρα/Λευκά: 1

Έλαβαν:

Ζαπαντιώτη Μαρία 47

Βελή Πολυξένη 32

Βελή Δώρα 27

Φούκα  Χρυσούλα 26

Αναστασίου Σπυριδούλα  24

Χρυσικού Ιφιγένεια 20

Μπουκουβάλα – Τάγκαλου Ράνια 15

Δρακοπούλου Φωτεινή 15

Μπαμπαλή Χριστίνα 14

Οικονόμου Ελένη 10

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η συγκρότηση σε Σώμα του νέου, με διετή θητεία, επταμελούς (7μελούς) Διοικητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, όπως αυτό προέκυψε μετά τις σημερινές αρχαιρεσίες.

kalyvia.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ