Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Με έμφαση στην οικονομία και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και τις προτάσεις του για την αποκομματικοποίηση του κράτους παρουσιάζει στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είναι γνωστό, το πρωί του Σαββάτου, στη συνάντησή του με την Διοίκηση της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το μοντέλο διαχείρισης της επιδημίας από την κυβέρνηση , «τραυμάτισε» την πραγματική οικονομία.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Πηγή: protothema.gr

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο – Έκανε hailing στο ερευνητικό «Nautical Geo» που έπλεε πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης (στην περιοχή με μοβ χρώμα στο χάρτη) – Διάβημα ετοιμάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Νηοψία στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» που κάνει επιστημονικές εργασίες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σητείας στην Κρήτη έκανε τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως συναινετική νηοψία -hailing- και προκάλεσε την διπλωματική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου από τουρκικό πολεμικό. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

Η σοβαρή τουρκική πρόκληση επαναφέρει το πρόβλημα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με τη νηοψία που έκανε το τουρκικό πολεμικό πλοίο σε ερευνητικό πλοίο που κινούνταν με άδεια από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης, η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει υπόσταση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η περιοχή στην οποία κινείται το «Nautical Geo» πραγματοποιώντας επιστημονικές εργασίες απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί.
Την συγκεκριμένη περιοχή, από το σημείο μετά τα 6 ναυτικά μίλια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικότερα, προσπαθεί να σφετεριστεί η Τουρκία με δήθεν βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επί τη βάση των ισχυρισμών ότι το μονομερές, ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ δίνει στην Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το ψευδοεπιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την σημερινή προκλητική κίνηση η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει προηγούμενο και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες ακριβώς έξω από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, θέλοντας να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στις εσωκομματικές κάλπες κρίνονται οι προτάσεις για τη πορεία και την προοπτική της παράταξης, επισημαίνει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

«Στις εσωκομματικές μας κάλπες κρίνονται οι πολιτικές προτάσεις για την πορεία και την προοπτική της παράταξης. Που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πολιτική ενότητα, την αυτόνομη πορεία και την προοδευτική ταυτότητα της παράταξης», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε εκτενή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία», της Θεσσαλονίκης.

Προσθέτει πώς επιθυμεί την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στον συντομότερο δυνατό χρόνο, με ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, άρτια οργανωμένη, με διαφάνεια, χωρίς καθυστερήσεις «για να μην λιμνάσουμε στην εσωστρέφεια ούτε να χάσουμε σε ετοιμότητα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει ότι αυτή είναι η στρατηγική που υπηρετεί, «χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παζάρια. Με καθαρή ιδεολογική ταυτότητα, συμβατή με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, για την ανάκτηση των κοινωνικών συμμαχιών που χάσαμε τα χρόνια της κρίσης», όπως αναφέρει. Αφήνει σαφές αιχμές για εξωτερικούς παράγοντες και μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιδιώκουν να καθορίσουν το αποτέλεσμα της ανάδειξης ηγεσίας.

Σχετικά, η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως «τον τελικό λόγο τον έχει ο κόσμος της παράταξης και κανείς άλλος έξω από αυτήν. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, οικονομικά συμφέροντα και τα παπαγαλάκια τους, που επί χρόνια επιδιώκουν να τελειώνουν με το ΠΑΣΟΚ και τώρα με το Κίνημα Αλλαγής, θα πάρουν την απάντηση τους. Δεν με αφορά η στήριξή τους, ούτε ο καλός τους λόγος. Γιατί ξέρω το αντίτιμο των δεσμεύσεων που συνεπάγεται. Οι δικές μου δεσμεύσεις έναντι του κόσμου της παράταξης είναι στον αντίποδα των επιθυμιών τους. Δεν με πτοεί η πολεμική τους με χτυπήματα και πισώπλατες μαχαιριές. Στήριγμα και ασπίδα μου είναι η κοινωνική πλειοψηφία που πιστεύει, ελπίζει και αγωνίζεται για μια ισχυρή ακηδεμόνευτη προοδευτική παράταξη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου».

Σχετικά με τη συζήτηση για επιστροφή του ονόματος και του πράσινου ήλιου του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Γεννηματά, επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και πως το ΠΑΣΟΚ υπάρχει γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής.

«… Έκανα τα πάντα ‘προστατεύοντας’ το, ώστε να μπορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ να είναι ακόμα εδώ, ζωντανό, κινητήριος άξονας του Κινήματος Αλλαγής. Ο ήλιος ο πράσινος παρέμεινε ψηλά στα ψηφοδέλτια μας και αποτελεί χρέος μας να ενισχυθεί ο υψηλός συμβολισμός του. Με την επίμονη προσπάθεια μου να αποκαταστήσω την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και να αντιμετωπίσω τις πολεμικές σε βάρος μας, από τη Ν.Δ. και από το ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε να μιλά ξανά η μεγάλη πλειοψηφία των παλαιότερων προοδευτικών πολιτών για τα καλύτερα χρόνια που έζησαν με το ΠΑΣΟΚ. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει τον δρόμο του ΚΙΝΑΛ για τη νέα αλλαγή. Τώρα μπορούμε να εμπνεύσουμε όλοι μαζί τη νέα γενιά, πως μαζί με το Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε και πάλι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή».

Για την εκλογική προοπτική του ΚΙΝΑΛ, η νυν πρόεδρος του κόμματος θεωρεί πώς με τις πολιτικές Μητσοτάκη δημιουργούνται οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες να αυξήσει τα ποσοστά του και κα κάνει την μεγάλη ανατροπή, την ίδια στιγμή που ο άνεμος της αλλαγής πνέει στην Ευρώπη και η ηττημένη μέχρι χθες σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο.

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως το αφήγημα του ΚΙΝΑΛ για τη πορεία της χώρας, αφορά «τον εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο της Αλλαγής, απέναντι στη γαλάζια συντηρητική κανονικότητα. Τη Νέα Αλλαγή: με ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και μία Εθνική Στρατηγική με νέους στόχους για την αναγέννηση της χώρας. Με προτάγματα την επιστροφή της πολιτικής και την ισχυρή κοινωνία απέναντι στην οικονομία και τις ασύδοτες αγορές. Το πρωτείο της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό. Μια νέα εθνική στρατηγική, πατριωτική και διεκδικητική. Ο δρόμος τώρα του Κινήματος Αλλαγής για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Σχετικά με τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυρία Γεννηματά επικρίνει έντονα την κυβέρνηση για αλλοπρόσαλλους χειρισμούς και γκάφες, καλλιέργεια εφησυχασμού, αποσπασματικές καθυστερημένες παρεμβάσεις, που διέρρηξαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονόμευσαν τον κοινό στόχο. Κάνει μάλιστα λόγο, για πολιτικό σχέδιο που εξυπηρετεί «να φανεί η κυβέρνηση ως ο μοναδικός εκφραστής της πλευράς της λογικής και του ορθολογισμού. Εμείς έχουμε βγει πολύ δυναμικά μπροστά, έχουμε κάνει τις δικές μας καμπάνιες δεν ‘ψαρεύουμε σε θολά νερά’», ενώ επαναλαμβάνει πως το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Κατηγορεί ακόμη τον πρωθυπουργό, πώς ουσιαστικά «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών και ζητάει παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την άμεση αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, στην ενέργεια και την αγορά βασικών ειδών.

Πηγή: protothema.gr

 

Η Φρανκφούρτη μπορεί να ανοίξει το παράθυρο για πρόωρες εκλογές

Καλώς ή κακώς το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, προϊόντος του χρόνου δεν τα καταφέρνει να πείσει, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πια στο δεύτερο μισό της θητείας της. Εξάλλου φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ίσως ακόμη και σήμερα στη ΔΕΘ θα ζητήσει εκλογές. Πιθανότατα όμως ο Κ. Μητσοτάκης να είναι ειλικρινής ως προς την επιδίωξή του, όμως υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες…

Με τα σημερινά δεδομένα η αγορά των ελληνικών ομολόγων λόγω της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει το Μάρτιο του 2022. Συζητιέται βέβαια ακόμη η περίπτωση μιας ολιγόμηνης παράτασης αναλόγως και της εξέλιξης της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως στη Γερμανία έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση όχι απλώς περί μη παράτασης, αλλά και περί αύξησης των επιτοκίων ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από τις γερμανικές εκλογές.

Αν υπάρξει αλλαγή και βρεθεί στα ηνία μια κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλδημοκράτες, τότε ίσως οι γερμανικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να είναι λιγότερες. Ήδη όμως οι χριστιανοδημοκράτες στα πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα λένε ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν κρυφή ατζέντα για αμοιβαιοποίηση του χρέους με τους «χρεωκοπημένους νότιους»…

Το βέβαιο όμως είναι ότι αν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα (καθότι βρίσκονται δύο βαθμίδες κάτω από το επιλέξιμο επίπεδο), τότε η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα πρέπει αργά ή γρήγορα να μπει σε πιο περιοριστικούς ρυθμούς. Συνεπώς, αν η Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) αποφασίσει -με την παραίνεση ή μη του Βερολίνου- να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τότε ίσως μοιραία ανοίγει ένα παράθυρο για πρόωρες εκλογές.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Θα είμαστε, επομένως, σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αυτό, δηλαδή, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην οποία μιλάει μεταξύ άλλων για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού και τη δέσμευσή του για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα ξεπεράσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για τον τουρισμό το τρέχον έτος και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε προς το καλύτερο τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αισιοδοξία του ότι ο τουρισμός θα κινηθεί φέτος σε επίπεδα πάνω από το 50% του 2019.

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά στο μήνυμα που εκπέμψαμε, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον τουρισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και αποδείξαμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις με ασφάλεια ακόμη και σε μια περίοδο που η πανδημία είναι ακόμα εδώ», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός ανέτρεξε στη δήλωσή του πριν από τις εκλογές του 2019 στο ίδιο πρακτορείο («Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»), τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί αυτή τη δέσμευση, εκφράζοντας παράλληλα «βεβαιότητα για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».

«Θα είμαστε, επομένως, σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, αυτό, δηλαδή, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πέρα από τους “παραδοσιακούς” τομείς όπως ο τουρισμός», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία. Πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το Αφγανιστάν και το ρόλο της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες όσο πιο κοντά γίνεται στην πατρίδα τους», προσθέτοντας ότι «είναι λογικό» η ΕΕ να συνδράμει τη γειτονική χώρα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που εγκατέλειψαν τη Συρία και άλλες χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση πέρασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Τουρκίας το 2015 (και στις αρχές του 2016), όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο 2015 προσθέτοντας ότι ως προς αυτό υπάρχει καθολική συναίνεση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια τέτοια εξέλιξη είναι εκτός συζήτησης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποτρέψουμε», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για το άσυλο. Δεν έχει νόημα να αναζητά κάποιος το κράτος που θα του χορηγήσει άσυλο, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε παράλληλες αιτήσεις ασύλου, μετακινούμενος από τη μια χώρα στην άλλη. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης, αλλά βάσει των ίδιων κανόνων, και, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Το Reuters αναφέρεται και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία νωρίτερα μέσα στο 2021. Ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε: «Ας προσπαθήσουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί το αφήσαμε στις διερευνητικές επαφές. Και αν δεν μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στο πλαίσιο με το οποίο θα φέρουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου».

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: protothema.gr