Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  8:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/07/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υγείας Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Ανεκμετάλλευτες παραμένουν οι γεωτρήσεις των θειούχων ιαματικών νερών στον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, αναξιοποίητες παραμένουν οι γεωτρήσεις των θειούχων ιαματικών νερών στην ως άνω περιοχή, παρ’ όλο που παρήλθαν αρκετά χρόνια και δαπανήθηκαν ουκ ολίγα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου για τις εν λόγω. Συγκεκριμένα, προ 15ετίας περίπου το «ΙΓΜΕ» διενέργησε δύο γεωτρήσεις έρευνας ιαματικών υδάτων, μία στην είσοδο του Μύτικα και μία κοντά στο γήπεδο και πλησίον του νέου κτηρίου του Κέντρου Υγείας Μύτικα. Από τις γεωτρήσεις αυτές, κατόπιν επιστημονικών αναλύσεων, προέκυψε ότι, τα νερά είναι θειούχα ιαματικά και μπορούν να αξιοποιηθούν. Χρυσή ευκαιρία προέκυψε, δε, αφού θα μπορούσαν να συνδεθούν οι εν λόγω πηγές με το Κέντρο Υγείας, στο προαύλιο του οποίου προβλέπεται η κατασκευή κολυμβητηρίου λουομένων για ασθενείς που έχουν ανάγκη τα σχετικά ιαματικά λουτρά, σύμφωνα με τα σχέδια ανέγερσης του κτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, τα ανωτέρω νερά ρέουν προς την θάλασσαν αναξιοποίητα και μέχρι σήμερα, αυτή η κατάσταση παραμένει στάσιμη, παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί τους Συνταξιούχους για να επισκέπτονται προς ίασή τους από σχετικές παθήσεις ιαματικά λουτρά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης των ιαματικών πηγών στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η αξιοποίησή τους θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και θα τονώσει την τοπική οικονομία, αλλά και θα συνεισφέρει, τόσο στην αύξηση του ΑΕΠ, όσο και στην βελτίωση της ευρύτερης εθνικής οικονομίας;
  2. Εξετάζετε την πιθανότητα ένταξης των εργασιών ανάδειξης των ως άνω ιαματικών πηγών σε κάποιο πρόγραμμα των ΕΣΠΑ, ώστε να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν η αξιοποίηση αυτών υπέρ του ιαματικού τουρισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 7958/12-07-2021 Ερώτηση

 

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στο Δήμο Ξηρομέρου, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ύψους 225.030,00€. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω δήμος είχε χρηματοδοτηθεί με ίσο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, όπου ο Δήμος Ξηρομέρου, χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 324.200,00€.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τη με αριθμ. πρωτ. 19576/19-10-2020 Πρόσκληση ΑΤ08 με τίτλο: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19»» (Α.Δ.Α.: 6ΘΚΡ46ΜΤΛ6-ΒΦ4). Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει υποβάλει πρόταση στην πρόσκληση ΑΤ08, αλλά δεν αφορά στο αντικείμενο της Ερώτησης.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφυγε ο ογκόλιθος που η ύπαρξή του συμβόλιζε την αέναη αντίσταση ενός ολόκληρου λαού. Η χούντα των κυβερνώντων νιώθει ότι από σήμερα μπορεί να κοιμάται πιο ήσυχη. Οι παρακοιμώμενοί της του πλέκουν ήδη το εγκώμιο κρύβοντας με δυσκολία την ανακούφισή τους, τα κροκοδείλια δάκρυα των κοινοβουλευτικών εδράνων πασχίζουν να καλύψουν τον ταρτουφισμό τους με λόγια κίβδηλα και υποκριτικά. Εξέλιπε, επιτέλους, ο ενοχλητικός γέρων που η διεθνής του ακτινοβολία, τους έκανε να νιώθουν στενάχωρα όταν τους θύμιζε τα εγκλήματα που διέπραξαν ή την εγκληματική τους απραξία σ’ αυτά που γύρω τους διαπράττονται. 

Όχι, ο λαός δεν θρηνεί, γιατί ο Μίκης ήταν, είναι και θα είναι πάντα εδώ, ζωντανός μεσ’ στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Πάντα μαχητικός και αειθαλής για να διοχετεύει το πάθος του για αντίσταση, πάντα η φωνή του αδούλωτου πατριωτισμού για να αντλούν τον πόθο του για το δίκαιο και την ελευθερία οι σημερινές και οι κατοπινές γενιές. Τους «θρήνους» τους αφήνει γι αυτούς που κόντεψαν να τον σκοτώσουν πνίγοντάς τον με χημικά στις διαδηλώσεις του 2012 και που τώρα του φτιάχνουν συγκινητικά λογύδρια. Γι αυτούς που τότε έλεγαν ότι «του έχει σαλέψει» και τώρα κόπτονται γι αυτόν με επικήδειους. Γι αυτούς που στις διαδηλώσεις για το Σκοπιανό τον αποκαλούσαν ακροδεξιό και φασίστα και τώρα που απαλλάσσονται από αυτόν, τον ξαναλένε δημοκράτη. Για όλους αυτούς που ελπίζουν ότι μαζί με το σώμα του, θα ταφούν και τα προτάγματά του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και  κοινωνική δικαιοσύνη για τα οποία μάχονταν σ’ όλη τη ζωή του.

Ο λαός δεν θρηνεί γιατί ο θρήνος δεν ταιριάζει σ’ αυτούς που ανάχθηκαν σε σύμβολα με το προσωπικό τους παράδειγμα, με τους αγώνες τους και με το έργο τους. Τη φωνή του Μίκη την κρατούν οι Έλληνες μεσ’ στην καρδιά τους, τραγουδώντας τα τραγούδια του που απηχούν τους πόθους τους και που ηχούν σαν σάλπισμα εξέγερσης ενάντια στην νέα τυραννία. Την τυραννία αυτή που τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, την καυτηρίασε με διαύγεια εξαιρετική και με τα σκληρότερα λόγια. 

Ας μην κοιμούνται ήσυχοι. Ο Μίκης, τώρα, είναι πιο επικίνδυνος όσο ποτέ γι αυτούς. Τα αντιστασιακά τραγούδια του θα βρίσκονται από δω κι εμπρός στα χείλη όλου του λαού που ενωμένος μέσα από τις νότες του εθνικού του τροβαδούρου, θα τα απευθύνει με πάθος, σε κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στους κυβερνητικούς δικτάτορες της σήμερον και τις κοινοβουλευτικές τους μαριονέτες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, με το θάνατό του, έστρωσε ήδη στο πιάνο το ρέκβιεμ που έγραψε γι αυτούς. Ενορχηστρωτής και εκτελεστής ο ίδιος ο λαός που τόσο αγάπησε και που τόσο τον αγάπησε. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του, παρακαταθήκη μιας ζωής αγώνων και δημιουργίας. 

Δεν κλαίμε για τον Μίκη. Η θέση του είναι ήδη στο Πάνθεον των αθανάτων αυτού του έθνους. Παίρνουμε πνοή από την αγωνιστικότητά του και το έργο του, οπλιζόμαστε μ’ αυτά και συνεχίζουμε τον αγώνα του μέχρι να δικαιωθούν τα οράματα για τα οποία πάλεψε σε όλη του τη ζωή. 

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2021
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα: Κοιμάται ήσυχη η κ. Κεραμέως;

Όπως έδειξε η διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, του μεγάλου Έλληνα που έφυγε σήμερα από κοντά μας, αυτά που μένουν τελικά είναι τα μεγάλα, τα υψιπετή, η δημιουργία που συνομιλεί με την ίδια την Ιστορία.

Αναφερόμενος στα τρέχοντα, θα έλεγα ότι αυτό που μένει από την πολιτική είναι η ουσία της, τα υπόλοιπα από την μεριά της ματιάς της ιστορίας είναι κουρνιαχτός.

Όσα έγιναν τελευταία, μετά την τραγωδία των πυρκαγιών και με αφορμή τον ανασχηματισμό, ήταν η εκδίκηση της πολιτικής απέναντι στην επικοινωνία και την προπαγάνδα. Πολλές φορές η στάμνα του κ. Μητσοτάκη πάει στην βρύση της προπαγάνδας. Κάποια στιγμή θα έσπαγε.

Μετά τα όσα έγιναν με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Περιφέρειας, η κ. Κεραμέως κοιμάται ήσυχη; Αν κοιμάται ήσυχη, ποιο όνειρο είδε άραγε για τον απεγκλωβισμό των φοιτητών από τα Πανεπιστήμια και τον εγκλωβισμό σε χαντάκι των εκπαιδευτικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών αναγκών της επαρχίας; Ποιο είναι το όνειρο για την περιφέρειας Ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας και ο ολιγαρχικός σχεδιασμός για τους λίγους και εκλεκτούς;

Μετά την κ. Κεραμέως, ώρα του κ. Χατζηδάκη να ισχυρισθεί ότι απεγκλωβίζει με την σειρά του τους νέους εργαζόμενους από το αναδιανεμητικό σύστημα. Και έχει το θράσος να μιλά για αλαζονεία, λες και από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι κάποιος που δήλωσε Σούπερμαν ή Μωυσής.Με Σούπερμαν και Μωυσή, η Ελλάδα εξακολουθεί να διερωτάται: με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω, τί έχουν τα έρμα και ψοφούν;

Του υπενθυμίζουμε τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χρειάζεται η μετάβαση κι εκείνος επιμένει στις δικές του προβλέψεις. Έχω νέα για τον κ. Χατζηδάκη και τις δυνατότητές του για προβλέψεις: Έλεγε ότι δεν θα ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα και ακρίβυνε 50%. Όλο αυτό ερμηνεύεται από τον κ. Χατζηδάκη ότι έχει ρεύμα και μάλιστα στην νεολαία! Δεν το λές και πρόβλεψη ενός Σούπερμαν!

Έχω νέα και για τον κ. Μητσοτάκη, σχετικά μ’ αυτό που συντελείται κάτω από την επιφάνεια των κοινωνικών ρευμάτων.

Και για να κλείσω από εκεί που άρχισα: Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί πουλες ότι γονάτισε, εκεί είναι έτοιμη να σηκωθεί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (1/09/21)από την Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκδήλωση και καταθέση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα Καλύβια Αγρινίου, στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, το 1944.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Αγρινίου, ο Θανάσης Αλεξάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια, αποτελεί μια αφορμή για να μπορούν οι νέοι να αντλούν δύναμη για τους αγώνες οι οποίοι έρχονται και που πρέπει και οι ίδιοι να το μεταφέρουν στα παιδιά τους και να συνεχίσουν να μάχονται και να παλεύουν στην καθημερινότητα, η οποία κι αυτή είναι σκληρή, απάνθρωπη και θα πρέπει τελικά να προβληματίζονται από τέτοιες καταστάσεις.

Οι μεγαλύτεροι από εμάς είχαμε τραυματικές εμπειρίες, με την έννοια ότι, θυμόμαστε τον Γιώργο τον Κουτρουμπούση, τον Επονίτη, που του έφραζαν το δρόμο ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων για να μην πάει να καταθέσει στεφάνι για τους αγωνιστάς της Εθνικής Αντίστασης. Τον μπάρμπα Κώστα τον Μπακοδήμο, μαζί με τα μέλη της ΠΕΑΕΑ, που έμπαινε μπροστά στον Θεοδώρου και τον καθέναν… Δηλαδή μας έδερναν, μας βάραγαν, ήμασταν οι βαρεμένοι εκείνης της εποχής, για να μπορέσουν να στηθούν αυτά εδώ τα μνημεία.

Βέβαια σήμερα έρχονται κάποιοι άδαρτοι ¨βαρεμένοι¨ και κάνουν προσπάθεια να ράψουν τα πράγματα, να λένε δηλαδή ότι εδώ αυτόν τον αγώνα τον έκαναν Έλληνες, έτσι απλά Έλληνες, θέλοντας έτσι ν΄ αλλάξουν και να παραχαράξουν την ιστορία. Εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε… Θα είμαστε μπροστά τους καθημερινά, για να τους θυμίζουμε ότι, τον αγώνα, τον κύριο αγώνα εκείνης της εποχής, της αντίστασης, τον έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με τις οργανώσεις του, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και στάθηκε όρθιος ο λαός, αντιπάλεψε πολλά πράγματα, όπως για να θυμηθούμε, να πάρουν κόσμο από εδώ και να τον πάνε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία ή να τους βάλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει ο καθένας όταν έρχεται σε αυτούς τους χώρους, να σέβεται τουλάχιστον αυτά τα μνημεία και εδώ στα Καλύβια και στο Μνημείο των 120 στο Αγρίνιο, αλλά και σε άλλα μνημεία και όπως έχουμε ξαναπεί, όχι να συγκεντρώνονται άνθρωποι οι οποίοι στο παρελθόν τους συναντούσαμε μπροστά μας και μας παρεμπόδιζαν να δημιουργήσουμε αυτούς τους τόπους μνήμης. Εμείς πέρα από αυτή την τιμητική εκδήλωση, θα παλεύουμε και καθημερινά για να υλοποιηθούν τα οράματα που έμειναν δυστυχώς ανεκπλήρωτα, της Εθνικής Αντίστασης».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Αγρινίου και της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

kalyvia.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ κ. Ησαΐα Τσιτόγλου για το θέμα του ταχυδρομείου Κατούνας.

Σε ανακοίνωση του εξέδωσε το Γραφείο του βουλευτή αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Καραγκούνης μετέφερε στον κ. Τσιτόγλου το πρόβλημα που έχει προκύψει στη δημοτική ενότητα Μεδεώνος με την σταδιακή υποβάθμιση του ταχυδρομείου Κατούνας και τη φημολογούμενη κατάργηση της λειτουργίας αυτού.

Τόνισε δε την αγωνία των κατοίκων, και δη των συνταξιούχων, που διενεργούν τις συναλλαγές τους στο εν λόγω υποκατάστημα, το οποίο μάλιστα εξυπηρετεί όχι μόνο την τοπική κοινότητα αλλά και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, και ζήτησε την εξεύρεση άμεσης λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος.

Από την μεριά του ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ, κ. Τσιτόγλου, διαβεβαίωσε τον βουλευτή πως δεν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση λειτουργίας του ταχυδρομείου Κατούνας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον χαμό του Μίκη Θεοδωράκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον θάνατο του σπουδαίου αυτού Έλληνα είπε:

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ