Παρασκευή, 3η Δεκεμβρίου 2021  10:12: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Κρασιά Γρίβας (Grivas Wines) - παράδοση στην ποιότητα

Ιαν 03, 2021
Η Οινοποιία Γρίβας ξεκίνησε το 1968 μέσα από την αγάπη και το μεράκι του Νικόλαου Γρίβα για το…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021

«Τα Προγράμματα «Άθληση για όλους» (Π.Α.γ.Ο.) υλοποιούνται από τους Δήμους της χώρας τα τελευταία 40 έτη, προσφέροντας στους πολίτες όλων των ηλικιών, αλλά και ιδίως στις κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις, πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού.

Ταυτόχρονα, στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών απασχολείται σημαντικός αριθμός άνεργων ή υποαπασχολούμενων γυμναστών.

Τον Αύγουστο 2021, κι ενώ αναμενόταν η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των Προγραμμάτων και τη χρηματοδότησή τους όπως κάθε έτος, με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού έγινε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση των Προγραμμάτων «Άθληση για όλους» για το έτος 2021-2022, προβάλλοντας ως δικαιολογητική βάση την ανάγκη επανασχεδιασμού και αξιολόγησης των προγραμμάτων αυτών, για τα οποία -σύμφωνα με το Υπουργείο– δαπανάται το ποσό των 6,439 εκ. ευρώ ετησίως.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την απογοήτευση των πολιτών, αλλά και την αντίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των ενώσεων των γυμναστών.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να λησμονείται, ότι το τελευταίο οργανωτικό πλαίσιο για τα προγράμματα Άθληση για όλους υπεγράφη μόλις τον Φεβρουάριο του 2020 (ΦΕΚ 461Β’/14-2-2020) από τον σημερινό Υφυπουργό Αθλητισμού και περιελάμβανε διατάξεις για τον ανασχεδιασμό, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προγραμμάτων.

Συνεπώς το Υπουργείο είχε ήδη επεξεργαστεί τα προγράμματα αυτά. Ταυτόχρονα, το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που αναφέρεται από το Υπουργείο ότι δαπανάται για τα Π.Α.γ.Ο., είναι το ανώτατο όριο δαπάνης που μπορεί να προκληθεί σε βάρος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων τους σε περίπτωση έγκρισης όλων των προγραμμάτων τους. Στην πράξη όμως, τα προγράμματα που εγκρίνονται είναι πολύ λιγότερα και εντέλει η συμμετοχή της ΓΓΑ στη χρηματοδότησή τους δεν ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ.

Η μη συμμετοχή της ΓΓΑ στη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων “Άθληση για όλους”, φέρνει ολική ανατροπή στην υλοποίησή τους και στερεί από τους πολίτες την πρόσβαση στην άθληση. Και τούτο διότι, ακόμα κι αν τα φετινά Π.Α.γ.Ο. εγκριθούν και υλοποιηθούν από τους Δήμους και τους φορείς τους, όπως ανέφερε σε σημερινό (3/9/2021) Δελτίο Τύπου ο Υφυπουργός Αθλητισμού, παραμένει άγνωστο το πώς θα καταφέρουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο χωρίς τη συμμετοχή της ΓΓΑ στη δαπάνη. Συνεπώς μόνη η έγκριση των Προγραμμάτων δεν εγγυάται την υλοποίησή τους.

Να σημειωθεί δε, ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε μια περίοδο που τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του COVID-19, έχουν εκτός από οικονομικές επιπτώσεις και σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ψυχολογία των πολιτών, όπου ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει διέξοδο.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου για δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών και λειτουργία αθλητικών τμημάτων και προγραμμάτων εξ αποστάσεως, με τη χρήση της τεχνολογίας. Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, είναι σαφές ότι η επαφή των πολιτών με τον αθλητισμό αντί να ενθαρρύνεται από το Υπουργείο, στην πραγματικότητα υπονομεύεται.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Πού οφείλεται η αλλαγή της στάσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απέναντι στα Προγράμματα “Άθληση για όλους”, με δεδομένο ότι το τελευταίο οργανωτικό τους πλαίσιο καθορίστηκε το Φεβρουάριο 2020 από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου;

2. Πώς αναμένει το Υπουργείο ότι θα λειτουργήσουν τα Π.Α.γ.Ο. το έτος 2021-2022, αφού δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότησή τους και πώς σκοπεύει το Υπουργείο να στηρίξει την πρόσβαση των πολιτών σε προγράμματα αθλητισμού το έτος αυτό; Έχει ληφθεί υπ’όψιν το ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι ήδη καθορισμένοι;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το μέλλον των Π.Α.γ.Ο. και πώς σκοπεύει να στηρίξει την λειτουργία τους;

4. Ποιό ήταν το ύψος της δαπάνης στην οποία υποβλήθηκε η ΓΓΑ για τα Π.Α.γ.Ο. τα έτη 2020-2021 και 2019-2020, δηλαδή εν μέσω της πανδημίας και ποια το έτος 2018-2019, οπότε και δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία;

5. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για συγκρότηση αθλητικών τμημάτων και υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων με τη χρήση της τεχνολογίας κι ενώ μάλιστα βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου κύματος της πανδημίας ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Ανδρέας Λοβέρδος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει σημάνει συναγερμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στα χέρια του μια εισήγηση βόμβα που προβλέπει έκρηξη του προσφυγικού μεταναστευτικού γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μια μυστική εισήγηση σοκ για την έλευση μέχρι και δύο εκατομμυρίων προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα.

Η συγκεκριμένη εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού πριν το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ εβδομάδων για το μεταναστευτικό.

Στην εισήγηση αυτή η οποία καταχωρήθηκε ως top secret γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και ενώ οι Ταλιμπάν εδραιωθούν στην εξουσία.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη, θα φτάσουν περίπου ένα εκατ. πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Πρόκειται κυρίως για οικογένειες και άτομα που είτε συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς είτε φοβούνται τι θα συμβεί στη χώρα, δεδομένων και των ανησυχιών για εμφύλιο που για κάποιους βρίσκεται προ των πυλών.

Το κακό σενάριο από την άλλη διπλασιάζει τον αριθμό των προσφύγων που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς τα δυτικά ανεβάζοντάς τους στα δύο εκατομμύρια. Στην εισήγηση, όπως αναφέρεται, γίνεται λόγος και για το ενδεχόμενο εισχώρησης σε ελληνικά εδάφη (και κατ’επέκταση και στην Ευρώπη) επικίνδυνων τζιχαντιστών, εν δυνάμει τρομοκρατών που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κρίση και το προσφυγικό ρεύμα προκειμένου να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αναφέρεται πιθανή «έκρηξη» του μεταναστευτικού στα τέλη της χρονιάς, γύρω στα Χριστούγεννα. Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή τον Εβρο.

Η περιοχή αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις όπως συνέβη το 2015.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο όταν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές κανείς δεν θα απέκλειε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Στην κυβέρνηση επίσης παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο.

Συγκεκριμένα έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή διότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα.

Ανάλογα σκηνικά φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συμβούν τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να πιέσει ταυτόχρονα Ελλάδα και Ευρώπη.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο / newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με το φιάσκο του ανασχηματισμού και το πράσινο φως από ΕΕ ανεβαίνει ο Κ.Μητσοτάκης στην ΔΕΘ προσπαθώντας να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης αλλά η ακρίβεια είναι εδώ και χτυπάει όλη την κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι "πυροτεχνήματα" της κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο.

Το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης το οποίο βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά και αναγνωρίζουν ανοιχτά το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις ανησυχίες τους.

Ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων

Στο πλαίσιο αυτό δε, μέχρι στιγμής τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς την κατεύθυνση αναζήτησης αντισταθμιστικών μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με στόχο απλώς να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή και αυτή τη δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άλλη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50%  λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ψαλιδισμένες οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων

Για το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς», ωστόσο οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας είναι ήδη ψαλιδισμένες από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών καθώς οι τάσεις αυτές της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά.

Το ενδεχόμενο ενός κύματος ανατιμήσεων απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αρμόδιοι υπουργοί κατέστησαν απολύτως σαφές ότι το διεθνές ράλι αυξήσεων θα επηρεάσει σύντομα και την ελληνική αγορά.

E-katanalotis

«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας:

«Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί  στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι».

Αντισταθμιστικά με φόρους και εισφορές

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρωθυπουργός, θα κάνει ανακοινώσεις στην ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος της κυβέρνησης από αυτές τις αντισταθμιστικές πολιτικές είναι υπάρξει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών και υπάρχουν ανατιμήσεις.

Παράλληλα ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά.  Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Οι δύο άξονες των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάι, το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κύμα έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Το κόστος των ρύπων έχει υπερδιπλασιαστεί κι αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400-500 εκατ. ευρώ πέρυσι μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος. Αυτούς του έξτρα πόρους η κυβέρνηση εξετάζει να τους αξιοποιήσει ώστε να ελαφρύνει τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα  από το προσδοκώμενο, δημοσιονομικά περιθώρια για ένα «μέρισμα ανάπτυξης», το οποίο αφορά στην επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μισθού των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους οι αυξήσεις στο ρεύμα

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.

Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.

Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Πυροδοτεί την ακρίβεια

Πυρά κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στην Βουλή. «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη η Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης ότι καλύπτει και πυροδοτεί το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης με τη στάση της.

Για πρόκληση και κοροϊδία της κυβέρνησης με τα αντισταθμιστικά μέτρα έκανε λόγο το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια είναι το αντίτιμο της επιστροφής στην «καπιταλιστική ανάπτυξη» με τσακισμένους μισθούς και συνεχιζόμενη φοροληστεία των εργαζομένων.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Μετά από μια παρατεταμένη θητεία (λόγω covid) το υπάρχον συμβούλιο έκλεισε την θητεία του ουσιαστικά με την πρόσκληση σε γενική συνέλευση και διενέργεια αρχαιρεσιών από τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ενας κύκλος εργασιών που με αγάπη προς το ποντιακό στοιχείο και τα συλλογικά ζητήματα έτρεξαν όσοι απάρτιζαν το Δ.Σ.,αυτο βέβαια έγινε με την στήριξη όλων.

Την στήριξη αυτή περιμένουμε και αύριο περισσότερο από κάθε άλλη φορά έτσι ώστε ο Σύλλογος μας να συνεχίσει να αγωνίζεται και να υπάρχει στα πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο δηλώνοντας παρών.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 5/9/2021 στις 10.30 στο δημοτικό κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου στην γενική συνέλευση και στην διενέργεια εκλογών γιατί δεν περισσεύει κανένας.

Είστε η δύναμη του Συλλόγου!!!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκε το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, στο Μεσολόγγι, στο λιμάνι της πόλης.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με αναφορά στο θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, όπου με συγκίνηση και χειροκροτήματα τον αποχαιρέτησαν όλοι, για την προσφορά του και το μεγαλειώδες έργο που άφησε πίσω του. Στην συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στην υπερεκατοντάχρονη ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Τραγούδια και μελωδίες, παλαιότερες και σύγχρονες, μεταξύ αυτών και του Μίκη Θεοδωράκη, που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες και τη δράση του ΚΚΕ και ενέπνευσαν κάθε αγωνιστή.

Η ομιλία έγινε από τον Αλέξανδρο Παγώνη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στη σημασία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», αυτού του κορυφαίου πολιτικού-πολιτιστικού θεσμού, που για 47 ολόκληρα χρόνια διαμορφώνει τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων, κάτι που συμβαίνει και με τις φετινές εκδηλώσεις μέσα από το σύνθημα του Φεστιβάλ, «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό». Μέρος της ιστορικής πορείας του Φεστιβάλ, υπήρξε και ο Μίκης Θεοδωράκης, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα.

Στη συνέχεια επεσήμανε την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και στο νομό μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, όταν βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας και δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή του, επιβαρύνοντας τώρα την κατάσταση και με τις αναστολές.

Σε σχέση με τις πυρκαγιές που ζήσαμε για μια ακόμα χρονιά, ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές σε όλες τις κυβερνήσεις, γιατί απουσιάζει μια ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και σ’ αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι πληγέντες πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και 100% και είναι στο χέρι τους, όπως και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, με τη δράση τους και τους αγώνες τους, να τα καταφέρουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με γλέντι από το συγκρότημα «Μεν+Δε(ν)», που διασκέδασε του συμμετέχοντες, με παλιά και νέα τραγούδια, του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 14:51

Γιώργος Βαρεμένος – Μίκης: Ένας ποταμός!

Γιώργος Βαρεμένος – Μίκης: Ένας ποταμός!

Είχα την τύχη να είμαι φίλος με τον Γιάννη Θεοδωράκη, αυτόν τον σημαντικό ποιητή και δημοσιογράφο, που ήταν προορισμένος να ζήσει στην σκιά του γίγαντα αδελφού του, αλλά που δεν τον ενοχλούσε το γεγονός, ούτε τον ένοιαξε ποτέ. Είχαμε τα ίδια πάθη με τον Γιάννη, ιδίως σε ό,τι αφορούσε την πολιτική με τον ιερό ζήλο του ερασιτέχνη. Στον Γιάννη δεν άρεσε ποτέ να μιλάει για τον εαυτό του και την τέχνη του, ούτε προσπάθησε να πάρει κάτι από τον αδελφό του που δεν ανήκε στον ίδιο.

Σε αντίθεση με τον Γιάννη, δεν γνώρισα ιδιαιτέρως τον Μίκη από κοντά, αλλά τόσο όσο ήταν αρκετό για να πάρω μία πολύ μικρή γεύση από το μέγεθος και τις αντιφατικότητες της τεράστιας προσωπικότητάς του. Γνώρισα για πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη σε ένα μέρος που δεν φαντάσθηκα ότι θα μπορούσε να τον συναντήσει ποτέ κανείς, ιδιαίτερα από εκείνους που πέρασαν τα καλύτερά τους χρόνια στην Αριστερά.

Μέσα στο υπουργείο για μία συνέντευξη, που κύλισε ως εξής: ο Μίκης όρθιος να πηγαινοέρχεται μέσα στο γραφείο και να μιλάει κουνώντας τα χέρια, λες και διηύθυνε την ορχήστρα των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Πιθανώς να του είχε πει ο Γιάννης από πού κρατάει η σκούφια μου και, χωρίς να τον ρωτήσω κάν για το θέμα, προχώρησε σε μία καταβύθιση στην ιστορία και στα εσωτερικά πάθη του ΚΚΕ και της Αριστεράς.

Ο μονόλογός του είχε μία δραματικότητα, δεδομένου και του χώρου στον οποίον είχε οδηγηθεί, αυτός ένας κομμουνιστής και αντιστασιακός από τα μικράτα του. Εκτελώντας ως νεολαίος ταπεινές αποστολές, όπως φερ΄ ειπείν να πηγαίνω προς συλλογή υπογραφών κείμενα για τον αφοπλισμό, είχα γνωρίσει και άλλα ιερά τέρατα της Αριστεράς, όπως τον ολιγόλογο Μάνο Κατράκη. Εδώ όμως ήμουν μπροστά σε έναν ορμητικό ποταμό, που ήταν ικανός να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο κανακάρης και ταυτόχρονα ο άσωτος υιός για την Αριστερά. Φεύγοντας από το γραφείο, σκέφθηκα κάτι στο οποίο πάντα καταλήγαμε όταν ο μουσουργός της Τέχνης και της πολιτικής κλόνιζε με τις αιρετικές του θέσεις τις νεανικές ιδεαλιστικές μας απολυτότητες: «Αυτός είναι ο Μίκης!» Όταν έριχνε ένα βότσαλο στην λίμνη, προκαλούσε τρικυμία.

Όπως όταν κάποια φορά, μπροστά σε κάποιο από τα απονενοημένα πολιτικά του διαβήματα, ο παρά τον Χαρίλαο -τότε- Μίμης Ανδρουλάκης παρώθησε την ταπεινότητά μου να γράψει  μια ανοικτή επιστολή προς τον Μίκη, η οποία δημοσιεύθηκε -αν θυμάμαι καλά- ως βασικό θέμα στην εφημερίδα “Πρώτη”.

Ο Μίκης περίσσευε από κάθε είδους καλούπια και είχε μία άποψη για την εθνική ενότητα που κάθε φορά ενοχλούσε και μοιραία κάποιους άφηνε απ’ έξω. Ήταν όμως ο Μίκης ο φορέας του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα οικουμενικός. Εκείνος που έφερε τους ποιητές στο πεζοδρόμιο, κάτω απ’ τις σημαίες του αγώνα, αλλά και στις γειτονιές των παιδιών και στα βάσανα των λαϊκών ανθρώπων.

Ενέπνευσε συναδέλφους του μουσικούς και εκπαίδευσε γενηές τραγουδιστών. Καλλιτέχνης ψηλών κορυφών, αλλά και πολιτικό άτι χωρίς πολλές φορές γκέμια, είχε επίγνωση ότι πολλά από τα προβλήματά μας είχαν τις ρίζες τους στις πολιτιστικές μας ανεπάρκειες. Ακριβώς τώρα που φεύγουν οι Μεγάλοι και μικροί φαίνεται να παίρνουν το παιγνίδι στα χέρια τους, η Ελλάδα ευγνωμονούσα τον συνοδεύει με τις ευχές της στο αιώνιο ταξίδι.

SINIDISI.GR

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ