Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 18:15

Σπ. Λιβανός για ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ως κόμμα «αντί» μπορείτε να υπάρχετε - Χωρίς προτάσεις, με κενό αντιπολιτευτικό λόγο η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή

Για έλλειψη προτάσεων και ρηχή αντιπολιτευτική κριτική κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε παρέμβασή του στη Βουλή απαντώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια - Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή».

«Δεν επιδιώκετε την επίλυση των προβλημάτων γιατί χωρίς αυτά δεν έχετε αντιπολιτευτικό λόγο. Μόνο ως κόμμα «αντί» μπορείτε να υπάρχετε», σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παραστεί σε καμία από τις 5 Συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αποδομώντας τα επιχειρήματα που περιλάμβανε η Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων είπε:

Για το κόστος των ζωοτροφών:

Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση, οφειλόμενη α) στο γεγονός ότι εκτοξεύτηκε η ζήτηση χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει η προσφορά β) κατ΄ επέκταση αυξήθηκαν πολύ τα ναυτιλιακά ναύλα.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και θύμισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με έμφαση συνέδεσε την αγροτική παραγωγή με την κοινωνική συνοχή.

Η Κυβέρνηση, όμως, αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά της περιθώρια - και αυτό οφείλεται καθαρά  στη μεθοδική και προσεκτική διακυβέρνηση εν μέσω, μάλιστα, απανωτών κρίσεων  -  προχώρησε άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Για τις αποζημιώσεις των αγροτών:

Επισήμανε ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα οι αγρότες έχουν ενισχυθεί με περισσότερα από 470 εκατ. ευρώ. Και θύμισε την έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη των παραγωγών από τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και από τον ΙΑΝΟ, τον παγετό, τον καύσωνα και τις φωτιές, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά.

Για την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών:

Υπενθύμισε ότι  μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο ψηφίστηκε ο νόμος 4792/2021, για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, «μετά από ουσιαστικό διάλογο και υιοθέτηση από μέρους μου προτάσεων της αντιπολίτευσης». Έναν νόμο που ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι θα πληρώνονται πλέον εντός 30 ημερών για τα ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και εντός 60 ημερών για τα υπόλοιπα. Μάλιστα μπορώ να ανακοινώσω ότι εντός των επόμενων ημερών και  μέσα στο πλαίσιο των προθεσμιών του νόμου, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, που θα ορίζει τα προϊόντα που θα εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του καθώς και τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής των καταγγελιών.

Για τη βελτίωση των υποδομών:

Μέσω του Μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, ύψους 1,8 δισ. €, προχωρούμε στα μεγαλύτερα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα από την εποχή των δεκαετιών του 1950 και του 1960.

Διαθέτουμε:

  •        40 εκ. € για μικρά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα υποδομής.
  •        43 εκ. € για αγροτική οδοποιία, προκειμένου να βελτιώσουμε τη προσβασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς.

Ξεμπλοκάρουμε παράλληλα πολλά έργα που ήταν ήδη ενταγμένα στο ΠΑΑ 2014-2020 προς όφελος της Ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ώστε να υπάρξει ένα τέλος στην κακοδιαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα:

  •        180 εκ. € για σχέδια βελτίωσης με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  
  •        41 εκ. € για την ενίσχυση της ποιότητας της παραγωγής σε εμβληματικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι μέσω της πιστοποίησης κατά Agro.
  •        490 εκ. € για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία
  •        150 εκ. € για τη μείωση των νιτρικών στη Γεωργία
  •        Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό στο πρόγραμμα νέων αγροτών σε 420 εκ. €.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Μίλησε για τα έργα που προγραμματίζονται τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου. Ειδικά μέσω της σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα θα μοχλεύσουμε σχεδόν 2 δις ευρώ για την υλοποίηση 18 έργων για την αποτελεσματικότερη άρδευση των αγροτικών εκτάσεων.

Για τους ελέγχους στην αγορά:

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και προχώρησε σε σύγκριση με το τι γινόταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ:

"Επί ημερών μου στο Υπουργείο επιβλήθηκαν τα δύο μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ για παράβαση των κανόνων του ΠΟΠ. 260.000 ευρώ και 160.000 ευρώ. Λέ4νε ότι είναι μικρά τα πρόστιμα. Είναι αυτά που προβλέπει το υπάρχον  νομοθετικό πλαίσιο. Σύντομα  προχωρήσουμε σε αλλαγές, Πρόσφατα, δε,  υπήρξε προσωρινή ανάκληση της άδειας παραγωγής ΠΟΠ σε άλλη εταιρεία. Επανασυστήσαμε τις αρμόδιες επιτροπές που εξέταζαν τις υποθέσεις στο Υπουργείο και οι οποίες παρέμεναν ανενεργές για χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Επιβλήθηκε  ποινή αφαίρεσης της πιστοποίησης παραγωγής βιολογικών προϊόντων στις επιχειρήσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία. Το Πάσχα που μας πέρασε, διεξήχθησαν 6.673 έλεγχοι όταν το 2019 είχαν γίνει μόλις 500. Αυτό για να αποδεικνύεται με νούμερα ποιος στην πράξη  επιδιώκει την πάταξη των ελληνοποιήσεων και την ενίσχυση των τιμών των παραγωγών. Παράλληλα, και στους δύο τομείς, τόσο στα ΠΟΠ-ΠΓΕ όσο και στα βιολογικά, σύντομα θα έχουμε έτοιμες νέες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να καλυφθούν κενά του υφιστάμενου συστήματος, να καταστεί ταχύτερη η διαδικασία και να προβλέπονται  αυστηρότερες ποινές.

Προχωράμε, επίσης,  σύγχρονα συστήματα, όπως το Artemis plus, ώστε να περάσουμε ένα βήμα μπροστά από όσους επιδιώκουν να παραβούν τεχνηέντως το νόμο.

Στο τομέα των ΠΟΠ-ΠΓΕ από το 2016 έως το 2019 πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν μέσω της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων;  Η απάντηση είναι απλή. Κανένα. Μηδέν. Εδώ δεν βάζατε τις επιτροπές καν να συνεδριάζουν" είπε ο Υπουργός.

Για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο:

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ προσχηματικό.

«Διότι από τις 5 εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το ΥΠΑΑΤ σε Λάρισα, Χανιά, Τρίπολη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη με σκοπό  να παρουσιάσει στους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2023-2027, δεν έχει έρθει ούτε ένας βουλευτής σας, ούτε ένας εκπρόσωπος σας.  Από άλλα κόμματα έχουν έλθει. Και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ προχθές στο Αγρίνιο. Δεν έρχεστε καν να συζητήσουμε. Στείλτε τουλάχιστον τις προτάσεις σας»

Ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ώστε να λάβουν λεπτομερείς απαντήσεις.

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «κούφια λόγια».