Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021

Στη Βουλή φέρνουν το ζήτημα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι Βουλευτές Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Η ερώτηση:

Από τα μέσα Ιουλίου 2021, τέθηκε συνολικά σε αναστολή λειτουργίας η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας να μην διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.  Το διάστημα αυτό, τα συχνότατα περιστατικά που χρήζουν αυτής τις ιδιαίτερης νοσηλείας, εξυπηρετούνται από άλλα Νοσοκομεία, μεταφέρονται εκτός νομού με δέσμευση ασθενοφόρων και με τη συνοδεία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αποστερώντας το από την καθημερινή παροχή υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σύντομα, μετά το κλείσιμο, θα επαναλειτουργούσε, η μονάδα παραμένει ακόμη σε αναστολή. Από το τέλος Αυγούστου η επαναλειτουργία της μετατέθηκε για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μετά την επαναλειτουργία της, η ΜΕΘ θα είναι μόνο για Covid-19 περιστατικά, αφήνοντας δραματικά ακάλυπτες όλες τις μη Covid-19 περιπτώσεις.

Όσο οι ανάγκες θα αυξάνονται, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας, θα συνεχίσει να υπάρχει η απόλυτη αδυναμία άμεσης περίθαλψης βαρέων περιστατικών μη Covid-19, με άμεσο κίνδυνο απώλειας της ζωής συνανθρώπων μας.

Ήδη, στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, υλοποιείται διασωλήνωση ασθενών, γνωστών τουλάχιστον περιστατικών μη Covid-19, που παραμένουν για πολλές ώρες εκτός ΜΕΘ, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται αγωνιώδης αναζήτησης μέσω ΕΚΑΒ για εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Παρά την υπέρβαση των ορίων αντοχής και της πρόθεσης συνεισφοράς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων,  η ζωή και η υγεία των ασθενών τίθενται σε σοβαρούς κινδύνους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου:

  1. Να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, με δυνατότητα αντιμετώπισης  Covid-19 και μη Covid-19 περιστατικών;
  2. Οι κλίνες ΜΕΘ που θα διατεθούν να είναι επαρκείς για τις ανάγκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας και να συνοδεύονται ταυτόχρονα με αύξηση του μόνιμου εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική λειτουργία τους;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

agrinionews.gr

 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο πτέραρχος εα Ευάγγελος Τουρνάς., υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

To πλούσιο βιογραφικό του πτέραρχου

Ο Ευάγγελος Τουρνάς είναι απόφοιτος:

  • του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
  • του Air Command and Staff College των ΗΠΑ

Τοποθετήσεις
Μάρτιος 2013 – Φεβρουάριος 2015: Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)
Ιούλιος 2012 – Μάρτιος 2013: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7
Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)
Μάρτιος 2011 – Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ)
Απρίλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ’ ΚΛ)
Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2010: Διευθυντής Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ/ΔΑΕΡ)
Μάρτιος 2007 – Απρίλιος 2008: Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)
Σεπτέμβριος 2005 – Μάρτιος 2007: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ2)
Αύγουστος 2002 – Σεπτέμβριος 2005: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ο.Δ. Γερμανίας
Μάρτιος 2001 – Αύγουστος 2002: Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης (ΔΕΕ) της 114ΠΜ
Ιούνιος 1998 – Μάρτιος 2001: Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ)
Ιούνιος 1993 – Ιούνιος 1997: Διοικητής της 114ΠΜ/332Μ
Απρίλιος 1991 – Ιούνιος 1993: Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 114ΠΜ (114 ΠΜ/ΣΜΕΤ)
Ιούλιος 1989 – Απρίλιος 1991: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 114ΠΜ/332Μ
Απρίλιος 1988 – Ιούλιος 1989: 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000
Σεπτέμβριος 1981 – Απρίλιος 1988: 114ΠΜ/334M σε αεροσκάφη Mirage F-1CG
Ιούνιος 1980 – Σεπτέμβριος 1981: 111ΠΜ/341M σε αεροσκάφη F-5Α/B

Πτητικά Καθήκοντα
Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης.

Έχει πραγματοποιήσει πτήσεις με αεροσκάφη: Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B, F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000.

Προαγωγές

Ανθυποσμηναγός: 27/05/1980
Υποσμηναγός: 07/06/1983
Σμηναγός: 30/06/1986
Επισμηναγός: 30/06/1991
Αντισμήναρχος: 05/07/1995
Σμήναρχος: 26/03/2002
Ταξίαρχος: 03/03/2008
Υποπτέραρχος: 02/03/2010
Αντιπτέραρχος: 03/11/2011
Πτέραρχος: 27/02/2015
Μετάλλια – Παράσημα
Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής
Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Γ’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου
Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής

Πηγή: OnAlert.gr, ΓΕΑ

Το όνομα του νέου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και του υφυπουργού του ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη ενώ υφυπουργός ορίστηκε ο Ευάγγελος Τουρνάς ο πρώην υπουργός ΓΕΑ. Στον κ. Στυλιανίδη θα απονεμηθεί τιμητική πολιτογράφηση. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1958. Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων απο το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, άπο τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές οπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.

Σε αναγνώριση του έργου του ορίστηκε το Μάιο του 2021 Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων.

Απ’ όλες τις θέσεις που κατείχε υπηρέτησε με θέρμη την Ευρωπαϊκή ιδέα και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως μιας παγκόσμιας δύναμης «ήπιας ισχύος».

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έλαβε σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη προσφορά του στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας καθώς και από το Γερμανικό κρατίδιο Baden-Wurttemberg. Ανακηρύχθηκε, επίσης, “Global Champion for Education in Emergencies” από τη διεθνή οργάνωση Education Cannot Wait (ECW) και “Political Champion for Education in Emergencies” από το Malala Foundation. Για την ανθρωπιστική του δράση και τη συνεισφορά του στην συνύπαρξη και συμφιλίωση τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης και Συμφιλίωσης» της ιστορικής πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας.

Πριν αναλάβει Επίτροπος, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν, επίσης μέχρι σήμερα Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Δείτε τις ανακοινώσεις

sinidisi.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/06/2021

Των:

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:

«Ανάγκη δημιουργίας αθλητικών υποδομών στον Δήμο της Ι. Π. Μεσολογγίου, της Αιτωλοακαρνανίας»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, το Μεσολόγγι, η πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, δεν έχει αποκτήσει, ακόμη, στοιχειώδεις αθλητικές υποδομές, που είναι αναγκαίες για την αναψυχή των πολιτών του. Ειδικότερα, δεν έχει αποκτήσει ακόμα Κολυμβητήριο, δεν έχει ταρτάν στο Εθνικό στάδιο, το δε κλειστό Γυμναστήριό του είναι μικρό και ακατάλληλο για αγώνες υψηλού επιπέδου. Η αναμενόμενη επέκτασή του, όπως προβλέπει η νομοθεσία για αγώνες Ά Εθνικής, για πολλοστή φορά, αναβλήθηκε. Αξίζει να επισημανθεί ότι, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας, υπάρχει ένα και μοναδικό Κολυμβητήριο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου και δεν είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα, οι αθλητές των σωματείων να προσφεύγουν σε όμορους νομούς για προπόνηση. Εκτός των άλλων, ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου έχει μεγάλη ιστορία στο πόλο, καλλιεργεί όμως και άλλα ναυτικά αθλήματα, όπως η ιστιοπλοΐα, ενώ γενικά, αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα και εκπροσωπεί επάξια την πόλη σε όλη τη χώρα. Καιρός είναι να αποκτήσει, επιτέλους, το Μεσολόγγι στοιχειώδεις αθλητικές υποδομές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε ο Δήμος της Ι. Π. Μεσολογγίου να αποκτήσει στοιχειώδεις αθλητικές υποδομές, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων στην πόλη θα καλύψει ανάγκες του ερασιτεχνικού και μη αθλητισμού της ευρύτερης περιοχής;
  2. Περιλαμβάνεται στα σχέδιά σας η κατασκευή Κολυμβητηρίου στην Ι. Π. Μεσολογγίου; Αν ναι, πότε προβλέπεται να κατασκευαστεί;
  3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την υλοποίηση έργων ανακατασκευής και αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου «ΔΑΚ», του Μεσολογγίου; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 7547/25-06-2021 Ερώτηση

 

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021, για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ίσο με αυτό του προηγούμενου έτους, ύψους 567.090,00€.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», και με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, από την οποία ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε με ποσό, ύψους 587.000,00€.

Επίσης, στο πλαίσιο του παραπάνω Προγράμματος, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2225/14-01- 2019 (Α.Δ.Α.: 6ΠΕΜ465ΧΘ7-ΙΟ4) Πρόσκληση ΙV, όπως ισχύει, με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». Βάσει της ανωτέρω Πρόσκλησης, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 23971/15-04-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)», όπου η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται στο ποσό των 600.000,00€. Η Πράξη

αποτελείται από τα εξής δύο υποέργα: Υποέργο 1:«Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου Μεσολογγίου», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 750.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Υποέργο 2: «Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου Νεοχωρίου», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 250.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), με τον ίδιο φορέα υλοποίησης.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 18213/29-09-2020 Πρόσκληση ΑΤ10 με τίτλο «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ» (Α.Δ.Α.: 681Β46ΜΤΛ6-749), η οποία αφορά στη χρηματοδότηση έργων για τη συντήρηση και την επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της Προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, έχει υποβάλλει πρόταση με τίτλο «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων και σχολικών μονάδων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου», προϋπολογισμού ύψους 265.500,01 €, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 49392/02-06-2021 έγγραφο και όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση στη με αριθμό 7518/24.06.2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Βελόπουλου

Κυριάκου, με θέμα: « Αίτημα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για κατασκευή κόμβου »

Σχετ.: α) Το με αρ. πρωτ. 166983/25-06-2021 έγγραφό σας. β) Η με αρ. πρωτ. 7518/14-06-2021 ερώτηση.

Σε απάντηση της με αρ.πρωτ. 7518/14-06-2021 ερώτησης του Βουλευτή κ. Βελόπουλου Κυριάκου με θέμα: «Αίτημα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για κατασκευή κόμβου», και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου έχει ληφθεί υπόψη η σύνδεση των οικισμών στον αυτοκινητόδρομο με την κατασκευή παραπλεύρων οδών σε όλο σχεδόν το μήκος του έργου και την κατασκευή κόμβων και ημικόμβων σε θέσεις και αποστάσεις που να εξυπηρετούν μεσοσταθμικά το σύνολο των κατοίκων. Συγκεκριμένα στην εν λόγω περιοχή κατασκευάζεται ο ανισόπεδος κόμβος Λουτρακίου (Κ-8) ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 Χλμ από την ζητούμενη θέση και ως εκ τούτου η εν λόγω απαίτηση δεν τεκμηριώνεται ως αναγκαία για να τροποποιηθεί η μελέτη στην συγκεκριμένη θέση.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι στο υπόψη τμήμα όπου ζητείται η κατασκευή του ημικόμβου έχει ήδη κατασκευαστεί το σύνολο σχεδόν της αρτηρίας (υπολείπετε μέρος της οδοστρωσίας και ασφαλτικά) και τα τεχνικά έργα που προβλέπονταν (Κάτω Διάβαση Τ29, κιβωτοειδής οχετοί κ.λ.π.) και συνεπώς η όποια τροποποίηση θα προκαλούσε ανακατασκευές για τουλάχιστον 500μ αυτοκινητόδρομου οι δαπάνες των οποίων δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή 'Ένωση.

Επιπλέον θα απαιτηθούν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και πρόσθετες απαλλοτριώσεις που θα επιφέρουν καθυστερήσεις τόσο στο σύνολο του έργου όσο και στο τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας για το οποίο σύμφωνα με την 8η Αποκλειστική τμηματική προθεσμία θα πρέπει να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι την 23-02-2022.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση κατασκευής του έργου η αιτούμενη τροποποίηση θα επιφέρει δυσανάλογες δαπάνες στο έργο που δεν αιτιολογούνται και θα μετακυλήσει την εκτέλεση μεγάλου μέρος των εργασιών μετά την 31-12-2023 δηλαδή εκτός της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του συνολικού έργου.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ