Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  8:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Ανάγκη κατασκευής σύγχρονης πεζογέφυρας, κάθετα στην Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας»


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η αδιαφορία και η εγκληματική αμέλεια συνεχίζονται και ο κίνδυνος για την ζωή των πολιτών ελλοχεύει στην παλαιά Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας. Πέντε συνάνθρωποί μας ήδη έχουν πέσει νεκροί στο σημείο αυτό, προσπαθώντας να περάσουν τον ταχείας κυκλοφορίας οδικό κόμβο για να μπουν στα

«ΚΤΕΛ», γεγονός που οφείλεται σε ερασιτεχνισμό, στενοκεφαλιά, μα κυρίως, σε αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων. Και το κακό συνεχίζεται. Και ενώ η μανία για την κατασκευή κόμβων συνεχίζεται, στο ύψος του σταθμού των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, δεν υπάρχει καμία διάβαση πεζών, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν ταξί, αλλά προτιμούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο της γραμμής. Εκεί που έχασαν τη ζωή τους πέντε συνάνθρωποί μας, προσπαθώντας να διασχίσουν έναν επικίνδυνο συγκοινωνιακό κόμβο, εκεί απ’ όπου θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το έργο της ασφάλειας των πεζών, αυτό το σημείο παραμένει, ακόμα, χωρίς καμία μέριμνα. Επισημαίνουν και τονίζουν οι πολίτες του Αγρινίου ότι, αν είχε εφαρμοστεί η μελέτη για την κατασκευή σύγχρονης πεζογέφυρας κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ” της πόλης τους, τα θανατηφόρα δυστυχήματα θα είχαν αποφευχθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε στην παλαιά Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας να κατασκευαστεί σύγχρονων προδιαγραφών πεζογέφυρα, που ως έργο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού θα βελτιώνει την ασφαλή επικοινωνία με τον άνω σταθμό και θα προστατεύει τους πολίτες που διασχίζουν καθημερινά το εν λόγω επικίνδυνο σημείο;
  2. Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να επισπεύσετε την κατασκευή της ως άνω πεζογέφυρας, η οποία, σαφώς θα διευκολύνει τους πεζούς επισκέπτες του σταθμού των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας και θα εκμηδενίζει τους πιθανούς σχετικούς κινδύνους ατυχήματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αποστόλος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/06/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τ ον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τ ροφίμων

ΘΕΜΑ:    «Αντιμέτωποι με την καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, οριακή είναι πλέον η κατάσταση με τους αγρότες που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εξαιτίας της μη άρδευσης των χωραφιών τους, μετά τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων οφειλών, στις οποίες έχει προχωρήσει η «ΔΕΗ» σε μια σειρά από «ΤΟΕΒ» στην Αιτωλοακαρνανία, όπως του Μεσολογγίου, της Κατοχής, του Λεσινίου, κλπ. Ωστόσο, απαιτείται πολιτική βούληση για την μη διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων και αρκετή γραφειοκρατία, μιας και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ενώ η «ΔΕΗ» δεν δείχνει πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Το μεγάλο θέμα, όμως, που αυτή την στιγμή “καίει” τους αγρότες, είναι η λύση με τις τωρινές διακοπές ρεύματος, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η «ΔΕΗ» παραπέμπει στις πάγιες ρυθμίσεις και διακανονισμούς της, όμως οι «ΤΟΕΒ» αδυνατούν να τηρήσουν τους όρους εξόφλησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να σηκωθούν οι διακόπτες της «ΔΕΗ», τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αρδευτούν οι εκτάσεις και να λειτουργήσει σωστά η καλλιεργητική περίοδος για να ανασάνουν οι αγρότες και μαζί τους όλος ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή, που είναι πυλώνας της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, οι αγρότες κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία και καλούν την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις σοβαρές και υπεύθυνες προτάσεις τους, κάνοντας αυτό που πρέπει για το καλό των αγροτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να εξετάσετε το ως άνω θέμα των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών και να παρέμβετε για τις απαραίτητες διευθετήσεις, μεταξύ της «ΔΕΗ» και των άνω «ΤΟΕΒ» της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε τις επόμενες μέρες να υπάρξει ηλεκτροδότηση και να αρδευτούν οι ως άνω εκτάσεις, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η καλλιεργητική περίοδος και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας των άνω περιοχών, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην ουσιαστική ενίσχυση και επιδοματική στήριξη των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω των τρεχουσών δυσμενών συγκυριών από την πανδημία του κορωνοϊού και τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προσπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί λόγω των τρεχουσών δυσμενών συγκυριών»

ΣΧΕΤ:   Η Ερώτηση 7196/11-6-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) είναι οργανισμοί κοινής ωφέλειας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα των οποίων προέρχονται από τις ανταποδοτικές εισφορές των ωφελούμενων μελών τους, προκειμένου να παρέχονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες (άρδευση, στράγγιση, κ.λπ.), που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Οι Ο.Ε.Β. δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ζημιές από πλημμύρες), για τις οποίες το δημόσιο δύναται να συμμετέχει κατά ένα ποσοστό στις δαπάνες (Ν. 414/1976, όπως ισχύει).

Γενικότερα, το πρόβλημα των αυξημένων χρεών ορισμένων Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η. οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μειωμένη εισπραξιμότητα των εισφορών των μελών προς τους Ο.Ε.Β., ιδίως κατά τα προηγούμενα έτη. Με τον ν. 4546 (άρθρο 66 - ΦΕΚ 101 Α΄/12-6-2018) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέσπισε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των οφειλών των παραγωγών προς τους Ο.Ε.Β. για την εύρυθμη λειτουργία τους και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τα μέλη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα δυνατότητες ρύθμισης των χρεών των παραγωγών – μελών προς τους Ο.Ε.Β., ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, με το πεδίο που αφορά στην άρδευση, το οποίο έχει ενταχθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), οι παραγωγοί που αρδεύουν τα αγροτεμάχιά τους και ιδίως όσοι εντάσσονται σε ειδικά μέτρα ενισχύσεων, υποχρεούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς άρδευσης των Ο.Ε.Β., Δήμων κ.λπ., στις υποχρεώσεις των οποίων, μεταξύ άλλων, είναι και η πληρωμή των προβλεπόμενων ανταποδοτικών τελών (αρδευτικά, πάγια κ.λπ.).

Με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, ήδη έχει παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης σε πολλούς Ο.Ε.Β., οι οποίοι έχουν ρυθμίσει αποτελεσματικά τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζοντας τα θέματα που υπάρχουν ως προς την βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ, εξετάζει ενέργειες για την εξυγίανσή τους, μέσω αρδευτικών έργων, γεγονός που θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης της ΔΕΗ για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό με την αριθμ. πρωτ. 113/157943/28.6.2021 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.-Τ.Ο.Ε.Β.)» έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την καταγραφή των διαπιστωμένων προβλημάτων και αναγκών των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και την εισήγηση προτάσεων για την αποτελεσματική λειτουργία τους, με σκοπό την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει εν γένει τον τομέα των δημόσιων αρδευτικών δικτύων, το πόρισμα της οποίας αναμένεται άμεσα.

Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι, για το θέμα αυτό, έχουν γίνει επανειλημμένες επαφές και διεργασίες μεταξύ των ΤΟΕΒ, των Περιφερειών και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει Κυβερνητική αδιαφορία, αλλά αντιθέτως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδεικνύει εμπράκτως τη στήριξη του στον Έλληνα παραγωγό.

Όσον αφορά στα ζητήματα που πλήττουν την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων και της τιμής αυτών, εξετάζονται ενδελεχώς από τους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως όλους όσοι έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημία από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα πάντοτε με τα εκάστοτε ταμειακά διαθέσιμα και με στόχο οι πληγέντες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας πράξη το πρόταγμα της Κυβέρνησης να στηριχθούν όλοι οι Έλληνες παραγωγοί απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, έχει απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, για τη στήριξη των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις και τις ασυμμετρίες που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, έχουν καταβληθεί:

  • Κρατικές ενισχύσεις λόγω covid 19 ύψους 8.126.736€
  • Συνδεδεμένες ενισχύσεις για προϊόντα (ΕΑΕ 2020) ύψους 10.929.293€ και
  • De minnimis ύψους 6.892.715€

Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα αγρότες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σας διαβιβάζουμε συνημμένα το με αριθ. πρωτ. 8987/12-7-2021 έγγραφο του ΕΛ.Γ.Α.

 

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η Ερώτηση 7196/11-6-2021 και το παρόν έγγραφο.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΓΑ

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 7196/11-6-2021


Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

1.Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία σε διάφορες καλλιέργειες ( όπως μποστάνια, κηπευτικά, βαμβάκια, ελιές κ.λ.π.) διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 5 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 442 δηλώσεις

Επιπλέον , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό .‘Έτσι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α Αγρινίου πέραν του μονίμου γεωτεχνικού προσωπικού έχει στελεχωθεί   και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (11 γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων .

Κατόπιν τούτων το έργο των εκτιμήσεων για την χαλαζόπτωση έχει ήδη ξεκινήσει δίδοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες οι εκτιμήσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν και συνεχίζεται και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες . Το έργο των εκτιμήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του θέρους του 2021.

Επιπλέον ζημιές προξενήθηκαν και από του καύσωνες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2021 στην ανωτέρω Π.Ε. σε διάφορες καλλιέργειες όπως καλοκαιρινά κηπευτικά κ.λ.π. ,έγιναν 10 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 33 δηλώσεις . Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια για όλες τις ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων

της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των

στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021 ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.

Πρέπει δεν να τονιστεί ότι πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά, όταν σε σύγκριση με το παρελθόν αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά δηλαδή ολοκληρωνόντουσαν κοντά στους 17 μήνες.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

Προς: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Εικόνες πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης στο γήπεδο του Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, εικόνες πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης θα αντικρίσει όποιος μπει ή θελήσει να αθληθεί στο γήπεδο του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου. Δυστυχώς, ακόμα ένα γήπεδο του Δήμου αυτού έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου, εδώ και δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, οι χώροι άθλησης για τον απλό κόσμο και τα σωματεία της περιοχής του Μεσολογγίου λιγοστεύουν δραματικά. Παρά το ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη της λειτουργίας των αθλητικών ακαδημιών, εξ’ αιτίας των παραπάνω προβλημάτων, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις τους στο γήπεδο του Νεοχωρίου, οι περίπου ογδόντα νεαροί αθλητές, που συμμετέχουν σε αθλητικές Ακαδημίες της περιοχής, λόγω:

α. της υψηλής επικινδυνότητας του αγωνιστικού χώρου (υπάρχουν παντού λακκούβες, ο πλαστικός τάπητας έχει αφαιρεθεί σε πολλά σημεία και δεν υπάρχουν δοκάρια στην εστία), β. τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες είναι πλέον εστία μόλυνσης, ενώ οι παντού υπάρχουσες ρωγμές καθιστούν επικίνδυνους τους χώρους αυτούς για την σωματική ακεραιότητα των χρηστών,

γ. μετά την κοπή των δέντρων στην περίμετρο του εξωτερικού χώρου η περίφραξη έχει καταστραφεί με συνέπεια να υπάρχει άμεση πρόσβαση στη κοίτη του ποταμού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντικατάσταση του πλαστικού τάπητα, στην επισκευή των αποδυτηρίων και στην αποκατάσταση όλων των ζημιών στο γήπεδο του Νεοχωρίου, του Μεσολογγίου, εντός και πέριξ αυτού, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος χώρος άθλησης, καθώς και ο περιβάλλων χώρος του να παραδοθούν αξιοπρεπώς τακτοποιημένοι και ανακαινισμένοι στην τοπική κοινωνία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:   Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 7252/14-06-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2020 στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ποσό ύψους 567.090,00€, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, στη   βάση   του   Ειδικού   Προγράμματος   Ενίσχυσης   Δήμων   με   την   ονομασία

«ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7- Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων της Χώρας, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 587.000,00€.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του παραπάνω Προγράμματος εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2225/14-01-2019 Πρόσκληση ΙV, όπως ισχύει, με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». Σε συνέχεια της Πρόσκλησης αυτής ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. 23971/15-04-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο

«Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), όπου η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται σε 600.000,00 €.

Η Πράξη αποτελείται από τα εξής δύο υποέργα: Υποέργο 1: «Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 750.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) με φορέα

υλοποίησης το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου (Νομού Αιτωλοακαρνανίας). Υποέργο 2: «Βελτίωση εγκαταστάσεων γηπέδου Νεοχωρίου» προϋπολογισμού 250.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 18213/29-09-2020 Πρόσκληση ΑΤ10 με τίτλο «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ» (Α.Δ.Α.: 681Β46ΜΤΛ6-749), η οποία αφορά στη χρηματοδότηση έργων για τη συντήρηση και την επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της Προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει υποβάλει την πρόταση «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων και σχολικών μονάδων Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου», ύψους 265.500,00€, η οποία βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 45847/18-06-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή.

 «Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του (νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία) AUKUS, θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.

Μετά από αυτή τη θεαματική ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητης τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.

Και δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη.

Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Υποβρύχια

«Με βάση την κοινή ναυτική ιστορία των δημοκρατιών μας, δεσμευόμαστε για μια κοινή φιλοδοξία να υποστηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων», υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν των τριών εταίρων.

«Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μοιραστεί ποτέ αυτή την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης είναι με την Μεγάλη Βρετανία» από το 1958, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση, θεμελιώδης. Θα δεσμεύσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για γενιές».

Δεν υπήρξε καμία αναφορά χθες στην Κίνα  ούτε στις προφορικές δηλώσεις, ούτε στο ανακοινωθέν, στο οποίο γινόταν λόγος για «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα συμμαχία στοχεύει πρώτα και κύρια τις περιφερειακές βλέψεις του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει μετά την εκλογή του ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα, πολιτική και του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, και όχι απαραίτητα με κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Χθες, ο ίδιος είπε ότι θέλει «να επενδύσει στη μεγαλύτερη πηγή της δύναμης μας, τις συμμαχίες μας» και ότι επιθυμεί «αυτές να τις αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις απειλές του σήμερα και του αύριο».

Το «συμβόλαιο του αιώνα» με την Γαλλία σε απειλή

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Αλλά η χθεσινή ανακοίνωση της Τετάρτης, παρά τις προσεκτικές δηλώσεις του Μπάιντεν, κινδυνεύει να ψυχράνει μια άλλη συμμαχία, αυτή με τη Γαλλία, εάν η Αυστραλία καταγγείλει αυτή που μερικές φορές αναφέρεται ως «σύμβαση του αιώνα» για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Μια συμφωνία-πλαίσιο που υπογράφηκε το 2016 από την Αυστραλία, αλλά η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες, προβλέπει την κατασκευή 12 πυροκίνητων υποβρυχίων επίθεσης, σχεδιασμένων από τα γαλλικά υποβρύχια κατηγορίας Barracuda.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος, για το οποίο αρμόδιο είναι ο γαλλικός ναυπηγικός όμιλος, ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (31 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ο όμιλος που ειδικεύεται στην ναυπηγική βιομηχανία άμυνας εξέφρασε την «μεγάλη απογοήτευσή» του χθες Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μόρισον στα μέσα Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την «πλήρη δέσμευση» της Γαλλίας για την τήρηση του δικού της μέρος της σύμβασης.

Η πρώτη αντίδραση της Γαλλίας

Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε χθες το Παρίσι.

Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ψυχροπολεμική νοοτροπία» βλέπει η Κίνα

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκού είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», είπε.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ