Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  5:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με έναν ακόμα θρύλο της Αντίστασης, τη Λέλα Καραγιάννη, ωστόσο γλύτωσε την τελευταία στιγμή από το εκτελεστικό απόσπασμα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης, Σύλβια Ιωαννίδου – Αποστολίδου η οποία  εχοντας το κωδικό όνομα «Πατ», υπήρξε καθοριστική την περίοδο 1941 – 1944. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της Σύλβιας Ιωαννίδου – Αποστολίδου. Υπήρξε επικεφαλής της βρετανικής μονάδας δολιοφθορών Force 133 στην Αττική κατά την περίοδο της Κατοχής. Δρώντας με την κωδική ονομασία «Πατ» αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Εθνικής Αντίστασης, με καθοριστική συμμετοχή σε κομβικά γεγονότα της περιόδου», τονίζει το κυβερνών κόμμα.

«Από τις γραμμές αρχικά της ΕΡΕ και κατόπιν της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε αθόρυβα αλλά δυναμικά και με απόλυτη συνέπεια τις αξίες της ελευθερίας και της προόδου.  Πάντα στον νου σας να έχετε την Ελλάδα”, μας είχε προτρέψει σε ομιλία της το 2018.

Την αποχαιρετούμε με τη δέσμευση ότι η παρακαταθήκη της αποτελεί για εμάς οδηγό. Στην οικογένεια και τους οικείους της απευθύνουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Ποια ήταν η Σύλβια Ιωαννίδου – Αποστολίδου 

Γεννήθηκε το 1924 και αποφοίτησε από το Αρσάκειο. Το 1942 μπήκε στη Force 133, τη φημισμένη βρετανική μονάδα δολιοφθορών, με την κωδική ονομασία «Πατ». Από εκείνη τη μέρα, τη 18χρονη Ελληνίδα, οι Γερμανοί τη χαρακτήρισαν κατάσκοπο και εχθρό της Γερμανίας του Χίτλερ.

Η ανάληψη, εκ μέρους της, της ηγεσίας της Force 133, επιβράβευσε το θάρρος, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση, που επέδειξε με τη συμμετοχή της σε επικίνδυνες αποστολές.

Για τη φύλαξη οπλισμού σε χώρο στα Πετράλωνα, μια από τις υποχρεώσεις της οργάνωσης, η Σύλβια είχε ορίσει υπεύθυνο τον τότε παλαιστή Χάρη Καρπόζηλο. «Του είχα πει», είχε δηλώσει, «πρόσεξε τσιγάρα και τέτοια, μη γίνουν τα Ανω Πετράλωνα, Ανω-Κάτω Πετράλωνα»!

Η γνωριμία της με τον Νεοζηλανδό Τομ Μπαρνς, τον αρχιτέκτονα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, την έφερε αρκετά κοντά του, αλλά «μη φανταστείτε κάτι άλλο», είχε πει παλαιότερα.

Όταν οι δυνάμεις κατοχής ενημερώθηκαν για τη δράση της προσπάθησαν να τη συλλάβουν. Η ίδια ενημερώθηκε από τον Άγγελο Έβερτ χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διαφύγει στην Αίγυπτο όπως είχε γίνει με την αδερφή της. Έτσι λοιπόν στις 14 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί εισέβαλλαν στο διαμέρισμά της που βρισκόταν στην οδό Ακαδημίας 4 και τη συνέλαβαν.

Καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με έναν ακόμα θρύλο της Αντίστασυης, τη Λέλα Καραγιάννη. Οι δύο ηρωίδες μεταφέρθηκαν στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου όπου θα εκτελούνταν. «Εκεί περιμέναμε το χάραμα», είχε πει. «Ημουν η πρώτη που φώναξαν έξω και η Λέλα προλαβαίνει και μου δίνει κουράγιο: “Ψηλά το κεφάλι. Είσαι Ελληνίδα. Μην αφήσεις τα γουρούνια να σε δουν να φοβάσαι”!».

Όμως την τελευταία στιγμή σώθηκε χάρη σε ένα τηλεφώνημα του Αυστριακού ανακριτή. Αμέσως μετά οδηγήθηκε στην οδό Μέρλιν με σκοπό να δώσει μία συμπληρωματική ανάκριση. Παρόλα αυτά αφέθηκε ελεύθερη, αφού πέρασε και από τις γυναικείες φυλακές, απέναντι από το μαιευτήριο “Ελενα“.

Αργότερα όταν επισκέφθηκε γεμάτη προβληματισμό τον ανακριτή με σκοπό να μάθει γιατί δεν εκτελέστηκε. Εκείνος ήταν κατηγορηματικός λέγοντάς της ότι έμοιαζε καταπληκτικά με μία από τις κόρες του.

«Οταν σε κοιτάζω», της είχε πει, «βλέπω μια από τις δίδυμες κόρες μου, σε βλέπω σαν σωσία της». Στο τέλος δε, για να δείξει, προφανώς, ότι γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του, συμπλήρωσε πως «ξέρω ποια είναι η Πατ, ξέρεις κι εσύ ποια είναι η Πατ, αλλά ακόμα ψάχνουμε για την… Πατ»!…

Μετά την απελευθέρωση, κυνηγήθηκε από τον ΕΛΑΣ(!) και για να αποφύγει το θάνατο, διέφυγε στο Κάιρο με βρετανικό αεροπλάνο, όπου παρέμεινε δέκα μήνες.

Τον Μάιο 1956, ο απαγχονισμός των Κυπρίων αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου αναστάτωτσε το ζεύγος Αποστολίδου-Ιωαννίδη, οι οποίοι, χωρίς δισταγμό, επέστρεψαν στην βασίλισσα της Αγγλίας το παράσημο ανδρείας, που είχαν λάβει από τον Γεώργιο ΣΤ. Το 1974, η «Πατ» εκλέχθηκε πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος «Σύνδεσμος 1974» και το 1983 αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Οργάνωσης «Παναθηναϊκή».

Το 2008, της απονεμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής. Τον Ιανουάριο του 2018 τιμήθηκε από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών και τον Σύνδεσμο 1974, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της συζύγου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πριν τρία χρόνια όλες, όλοι, όλα παγώσαμε από τις εικόνες της αναίτιας  δολοφονίας του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh! στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας. 

Ο Ζακ ήταν περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, genderqueer, drag queen, οροθετικός, ζωηρός, τολμηρός, διαφορετικός, ακτιβιστής, αντιφασίστας, ένας άνθρωπος σε διαρκή κίνδυνο που είχε απέναντί του θηρία έτοιμα να τον κατασπαράξουν. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά εκείνη την ημέρα τα κατάφεραν και τον κατασπάραξαν. Δολοφονήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς δικαιοσύνη, παρακάμπτοντας κάθε έννοια κράτους Δικαίου από «νοικοκυραίους» που «προστάτευαν την περιουσία τους» στο κέντρο της Αθήνας. Δολοφονήθηκε με τη συμβολή των ανθρώπων που υποτίθεται ότι πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, για να μας προστατεύουν. Δολοφονήθηκε μπροστά στα αδιάφορα μάτια ενός πλήθους κόσμου που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την αποτρόπαια αυτή πράξη.

Ακολούθησε μια καθημερινή επανάληψη της δολοφονίας του από ΜΜΕ που προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του, υποκαθιστώντας για άλλη μια φορά τη δικαιοσύνη και ποτίζοντας με ομοφοβικό και ρατσιστικό μίσος το κοινό τους.

Τρία χρόνια πέρασαν και οι δολοφόνοι μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, ανενόχλητοι και σκορπούν ομοφοβικό δηλητήριο ατιμώρητοι. Εν μέσω μάλιστα φονικής πανδημίας και με το ΕΣΥ εξουθενωμένο, η κυβέρνηση επέλεξε να τοποθετήσει Υπουργό Υγείας έναν ακραιφνώς ακροδεξιό, συνήγορο υπεράσπισης των αστυνομικών που συνέπραξαν στη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie. Σε όποιον/α διατηρούσε λίγα ψήγματα αυταπάτης σε σχέση με τον βαθιά συντηρητικό, ακροδεξιό και ΛΟΑΤΚΙφοβικό προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας, ο τελευταίος ανασχηματισμός έδωσε την απάντηση.

Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον δολοφονημένο και ποτέ ξεχασμένο αδελφό μας Ζακ, δίπλα στην αδελφή μας Zackie Oh! Με απόλυτη ψυχραιμία και σταθερά προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές αρχές και κατακτήσεις που προασπίζονται και κατοχυρώνουν τα ανθρωπιστικά ιδανικά, απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να τιμήσουν τον ρόλο τους εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις, προστατεύοντας τον πολίτη από κάθε αυθαιρεσία, κρατική αμέλεια ή ηθικό ακρωτηριασμό. Η απονομή δικαιοσύνης συνιστά τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh! 

Αλλά δεν αρκεί. Η απάντηση στον κοινωνικό κανιβαλισμό και σε όσους, πολιτικά και κοινωνικά τον «νομιμοποιούν», προϋποθέτει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Προϋποθέτει συντεταγμένη παρέμβαση από την ίδια την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Είναι χρέος όλων μας να απαιτήσουμε την τιμωρία των δραστών αλλά και να αγωνιστούμε ώστε να εκλείψουν οριστικά και αμετάκλητα ο σεξισμός, η ΛΟΑΚΤΙφοβία, η μισαλλοδοξία και κάθε είδους διακρίσεις.

H Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί:

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΥΣ, ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Προσυγκέντρωση στις 18:00 στην οδό Γλάδστωνος (Ομόνοια). Θα ακολουθήσει στις 19:00 πορεία προς το Σύνταγμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Ανάγκη κατασκευής σύγχρονης πεζογέφυρας, κάθετα στην Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας»


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η αδιαφορία και η εγκληματική αμέλεια συνεχίζονται και ο κίνδυνος για την ζωή των πολιτών ελλοχεύει στην παλαιά Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας. Πέντε συνάνθρωποί μας ήδη έχουν πέσει νεκροί στο σημείο αυτό, προσπαθώντας να περάσουν τον ταχείας κυκλοφορίας οδικό κόμβο για να μπουν στα

«ΚΤΕΛ», γεγονός που οφείλεται σε ερασιτεχνισμό, στενοκεφαλιά, μα κυρίως, σε αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων. Και το κακό συνεχίζεται. Και ενώ η μανία για την κατασκευή κόμβων συνεχίζεται, στο ύψος του σταθμού των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, δεν υπάρχει καμία διάβαση πεζών, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν ταξί, αλλά προτιμούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο της γραμμής. Εκεί που έχασαν τη ζωή τους πέντε συνάνθρωποί μας, προσπαθώντας να διασχίσουν έναν επικίνδυνο συγκοινωνιακό κόμβο, εκεί απ’ όπου θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το έργο της ασφάλειας των πεζών, αυτό το σημείο παραμένει, ακόμα, χωρίς καμία μέριμνα. Επισημαίνουν και τονίζουν οι πολίτες του Αγρινίου ότι, αν είχε εφαρμοστεί η μελέτη για την κατασκευή σύγχρονης πεζογέφυρας κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ” της πόλης τους, τα θανατηφόρα δυστυχήματα θα είχαν αποφευχθεί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε στην παλαιά Εθνική Οδό, κοντά στον σταθμό των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας να κατασκευαστεί σύγχρονων προδιαγραφών πεζογέφυρα, που ως έργο είναι απολύτως αναγκαίο, αφού θα βελτιώνει την ασφαλή επικοινωνία με τον άνω σταθμό και θα προστατεύει τους πολίτες που διασχίζουν καθημερινά το εν λόγω επικίνδυνο σημείο;
  2. Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να επισπεύσετε την κατασκευή της ως άνω πεζογέφυρας, η οποία, σαφώς θα διευκολύνει τους πεζούς επισκέπτες του σταθμού των υπεραστικών “ΚΤΕΛ”, στο Αγρίνιο, της Αιτωλοακαρνανίας και θα εκμηδενίζει τους πιθανούς σχετικούς κινδύνους ατυχήματος;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αποστόλου Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ