Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  9:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη σύνοδο EuroMed 9 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Τουρκία, η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να εγκαταλείψει την προκλητική συμπεριφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα και οι χώρες του βορρά επλήγησαν από θανατηφόρες πλημμύρες. Κοινή η άμυνά μας έναντι της κλιματικής κρίσης.

Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες. Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος.

Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2017. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».

Πηγή: newsbeast.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Κάλεσμα στην αυριανή συγκέντρωση – πορεία με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα  απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιτωλοακαρνανίας.  Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18/9 στις 19:30 στην πλατεία Δημάδη. “Η πραγματική καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής πραγματοποιείται ολοκληρωτικά μόνο με την επιβολή του μαζικού κινήματος”, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

“Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του Φύσσα δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η επέτειος για τα 8 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έρχεται να πραγματοποιηθεί 1 χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Μια απόφαση που είτε έτσι, είτε αλλιώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης της χώρας μας.
1 χρόνο μετά όμως και πάλι οι δολοφόνοι φασίστες, οι εθνικιστές και οι ρατσιστές μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν πέρυσι από το κίνημα, προσπαθούν να βγουν από τις τρύπες του ξανά. Το πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του έχουν ακόμα ανάγκη το ρατσιστικό δηλητήριο για να αποπροσανατολίσουν την οργή του λαού, ενώ παράλληλα διαλύουν το παρόν και το μέλλον του, εξαπολύοντας μια επίθεση που θέλει να τσακίσει ακόμα και βασικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Παράλληλα, με την πολιτική τους και την ακροδεξιά ρητορική τους τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο αυτά τα φασιστικά και ακροδεξιά ρεύματα. Καλλιεργούν το μίσος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο λαό, ενώ παράλληλα ποντάρουν πάνω στον πολεμοκάπηλο ανταγωνισμό Ελλάδας – Τουρκίας για να χύσουν εθνικιστικό δηλητήριο.

Ταυτόχρονα, για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την τραγική διαχείριση της πανδημίας, δημιουργούν το αφήγημα ότι το εμβόλιο αποτελεί «πανάκεια» για την αντιμετώπισή της, στήνοντας οι ίδιο το δίπολο εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι όπου μαζί με την επιβολή της υποχρεωτικότητας των εμβολίων ρίχνουν νερό στον λαϊκισμό των φασιστών οι οποίοι διαδίδουν σκοταδιστικές αντιλήψεις και τελικώς βγάζουν λάδι την συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης που αυτή την στιγμή έρχεται να διαλύσει την δημόσια υγεία.

Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα πρέπει, και θα βρεθεί, αποφασιστικά στο δρόμο. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση τις 7 Οκτώβρη του 2020 είναι μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι το φασισμό δεν τον σταματάει η αστική δημοκρατία και τα αστικά δικαστήρια. Η πραγματική καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής πραγματοποιείται ολοκληρωτικά μόνο με την επιβολή του μαζικού κινήματος.

Το φασισμό μπορεί να τσακίσει το λαϊκό και εργατικό κίνημα με την καθημερινή πάλη και τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ισότητας, της υπεράσπισης του δίκιου και των αδύναμων, της κατάργησης της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, κόντρα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων. Συνεχίζουμε την μάχη με κινητοποιήσεις εν’όψει και τις 7 Οκτώβρη, ημέρα που κλείνει ένας χρόνο από την καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης”.

Εικόνα αρχείου: newsbeast.gr

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 10:16

Έχει πιθανότητες ένα αντί-ΝΔ μέτωπο;

Έχει πιθανότητες ένα αντί-ΝΔ μέτωπο;

Ο φόβος των μικρών ότι θα βάλουν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική της απλής αναλογικής

Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το λεγόμενο αντι-σύριζα μέτωπο καλώς ή κακώς διαμορφώθηκε και «άγγιξε» μια μερίδα κόσμου. Με μεγάλο ευνοημένο τη ΝΔ φυσικά.

Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που αρκετοί πολίτες ψήφιζαν όχι αυτόν που ήθελαν, αλλά ψήφιζαν για να φύγει αυτός που δεν ήθελαν.

Με την ίδια λογική φαίνεται πως στο παρασκήνιο υπάρχουν διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα δημιουργήσει ένα αντιδεξιό ή αντιμητσοτακικό μέτωπο.

Μια συνισταμένη που αναζητείται ανάμεσα στις δυνάμεις που έχουν αναφορές στην Αριστερά.

Έτσι, φυσικά αποκλείεται από αυτό τον «κοινό τόπο» ο Βελόπουλος.

Δεν φαίνεται όμως να είναι και τόσο εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, όσο το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε εσωκομματική διαδικασία για νέο αρχηγό και όταν μάλιστα διαφαίνεται ισχυρή η πιθανότητα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος.

Από την άλλη το ΚΚΕ, μαθημένο στο «όχι σε όλα και προς όλους» μοιάζει αδύνατο να συναινέσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το Γιάνη και το «Μέρα25» θεωρητικά έχουν κάποιες πιθανότητες να συμβαδίσουν. Αλλά μετά τα γεγονότα του 2015, το χάσμα ανάμεσά τους δεν έχει κλείσει.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι μάλλον δύσκολα θα μπουν οι μικρότεροι στη διαδικασία ενός ενιαίου αντί-ΝΔ μετώπου, υπό την έννοια ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο ευνοημένος θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σε αυτό το επιχείρημα αντιτείνει ότι η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, δεν ευνοεί κανένα, αντιθέτως -όπως λένε στην Κουμουνδούρου– δίνει την προοπτική της δεύτερης –αν όχι και της πρώτης- εντολής σχηματισμού κυβέρνησης…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ