Δευτέρα, 29η Νοεμβρίου 2021  9:55: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

"BeautyONE": Η νέα πρόταση στα είδη Κομμωτηρίου και Καλλυντικών στο Αγρίνιο

Ιουλ 23, 2021
Το κατάστημα BeautyOne άνοιξε τον Ιούνιο του 2020 με σκοπό να προσφέρει στην τοπική αγορά είδη…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση Θ. Μωραΐτη για τη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως προς την ομαλή λειτουργία του το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

Όπως αναφέρει, το εν λόγω σχολείο «είναι το 7ο καλλιτεχνικό που ιδρύθηκε στη χώρα το Μάιο του 2019», στο πλαίσιο «της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ακυρώσει τα σχέδια κατάργησής τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να αυξήσει τον αριθμό τους κατά 17%». Επισημαίνει ότι «πλέον το σχολείο μετρά 101 μαθητές, από όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, ακόμη και την Πάτρα», ενώ «ο ρόλος του για το Νομό είναι σημαντικός, τόσο πολιτισμικά, όσο και οικονομικά».

Ο κ. Μωραΐτης υπογραμμίζει τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, καθώς το απειλούν με «συρρίκνωση και υποβάθμιση».

Αυτά, όπως αναφέρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, είναι:

Η έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων

2.Η έλλειψη σε απαραίτητο εξοπλισμό (εργαστήρια, σκηνές θεάτρου, κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες χορού κοκ)

Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, με τα κενά να «είναι πολλά και να κινδυνεύει να χαθεί ένα ολόκληρο τμήμα, ενώ οι ελλείψεις πέρυσι καλύφθηκαν το Δεκέμβρη, κάτι που δε νοείται να συμβεί και φέτος».
Η έλλειψη βιβλίου από το Υπουργείο Ιστορίας της Τέχνης, με αποτέλεσμα τα παιδιά πληρώνουν για το βιβλίο, το οποίο έχει ίδια ύλη με αυτήν που ορίζει το Υπουργείο και που τους διαμοιράζεται από το προσωπικό του σχολείου.

Όπως επισημαίνει, «είναι τεράστιας σημασίας να βρεθεί λύση στο ζήτημα των κτιριακών εγκατατάσεων, καθώς υπάρχει ο σχεδιασμός να ξεκινήσει να λειτουργεί Α’ τάξη Λυκείου – κάτι που δεν μπορεί να γίνει δίχως εγκαταστάσεις» και φέρνει ως παράδειγμα «το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου, όπου βρέθηκαν εγκαταστάσεις εντός ενός χρόνου».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα –και ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης και της Παιδείας- και οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλήθηκαν, ζητώντας την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό».

Για όλα τα παραπάνω, ρωτά την Υπουργό:

Εάν προτίθεται να συνδράμει με κονδύλια απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα από τους εθνικούς διυπουργικούς δημόσιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των εγκαταστάσεων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου.

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες τοποθέτησης των Εκπαιδευτικών Χορού, ώστε να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες.

Εάν σκοπεύει να λάβει μέτρα, ώστε εφεξής να τοποθετούνται έγκαιρα οι Εκπαιδευτικοί στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου.

Εάν προτίθεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης σχολικού βιβλίου Ιστορίας της Τέχνης ή εναλλακτικά να καλύψει τα έξοδα των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, ώστε να προμηθευτούν την εναλλακτική ύλη.

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα,  24 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Λειτουργία Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου»

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν, τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και την κοινωνία τα καλλιτεχνικά σχολεία, ακύρωσε τα σχέδια κατάργησής τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι αύξησε τον αριθμό τους κατά 17 %.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου είναι το 7ο καλλιτεχνικό που ιδρύθηκε στη χώρα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Μάιο του 2019.

Άνοιξε με πολλές προσπάθειες, με 14 μαθητές και μαθήτριες στην αρχή, ενώ πλέον μετρά 101, από όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, ακόμη και την Πάτρα.

Ο ρόλος του σχολείου αυτού για το Νομό είναι σημαντικός, τόσο πολιτισμικά, όσο και οικονομικά.

Δυστυχώς, όμως, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εδώ και δύο (2) έτη, καθώς αφ’ ενός δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις κι αφ’ ετέρου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Μάλιστα, μειώνονται τα τμήματα που θα μπορούν να επιλέξουν οι μαθήτριες και οι μαθητές, λόγω έλλειψης χώρων.

Αρχικά, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου στεγάστηκε στο κτίριο του 2ου Λυκείου, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν κοντέινερ (20 παιδιά σε ένα κοντέινερ στις κατευθύνσεις).

Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα, αρχικά διερευνήθηκε η δυνατότητα νέων εγκαταστάσεων. Εφόσον αυτό δεν κατέστη εφικτό, επιχειρήθηκε η χρήση του νεοκλασικού κτιρίου στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για το Κυριαζαίικο, το οποίο, με κάποιες επισκευές που χρειάζονται, θα μπορούσε να στεγάσει μαθητές και μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου. Ωστόσο, το πρόβλημα έλλειψης στέγασης συνεχίζει να υφίσταται.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί πως, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η λειτουργία των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, οι οποίοι όμως δεν έχουν λύσει βασικά ζητήματα της χρηματοδότησής τους.

Για το λόγο αυτόν κι εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων των σχολικών μονάδων, οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στα εν λόγω σχολεία, με κίνδυνο την ουσιαστική συρρίκνωσή τους.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου –όπως όλα- χρειάζεται τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαστήρια, σκηνές θεάτρου, κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες χορού κοκ), έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σωστά στη φύση των μαθημάτων που διδάσκονται. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει τίποτε από αυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται λύσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες δεν είναι ούτε επαρκείς ούτε μόνιμες. Για παράδειγμα, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου «δανείζεται» τη σκηνή του 2ου Λυκείου.

Όπως προαναφέρθηκε, η εύρυθμη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, όμως, δεν υπονομεύεται μόνο από τα παραπάνω:

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε προσωπικό, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές χορού, ενώ λείπουν καθηγητές στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβάθμισε πλήρως τη Δημόσια Παιδεία, αρνούμενη εδώ και καιρό να καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς –που υπολογίζεται πανελλαδικά να αγγίζουν τα 15.000 και στην Αιτωλοακαρνανία τα 80, μετά την πρώτη φάση των προσλήψεων- αλλά και να στηρίξει την καλλιτεχνική παιδεία κι έκφραση.

Από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε όλες τις ειδικότητες του χορού και του κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει μια ολόκληρη κατεύθυνση σπουδών και να ξεκινά το Δεκέμβρη (αυτή του χορού) με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο προετοιμασίας των μαθητών και των μαθητριών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν έχει βγει από το Υπουργείο βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης, με αποτέλεσμα τα παιδιά πληρώνουν για το βιβλίο, το οποίο έχει ίδια ύλη με αυτήν που ορίζει το Υπουργείο και που τους διαμοιράζεται από το προσωπικό του σχολείου.

Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια.

Πρέπει άμεσα να στελεχωθεί το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, αλλά και να υπάρξουν επαρκείς και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, ώστε να μη χαθούν τα τμήματα, οι μαθητές και οι μαθήτριες να μη χάσουν την τάξη και το σχολείο να μη συρρικνωθεί/  απαξιωθεί.

Είναι τεράστιας σημασίας να βρεθεί λύση στο εν λόγω ζήτημα, καθώς υπάρχει ο σχεδιασμός να ξεκινήσει να λειτουργεί Α’ τάξη Λυκείου – κάτι που δεν μπορεί να γίνει δίχως εγκαταστάσεις.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου, όπου βρέθηκαν εγκαταστάσεις εντός ενός χρόνου, δίνει το παράδειγμα κι αποτελεί απόδειξη ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Επειδή το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου έχει τεράστια αξία, τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα, όσο και την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας τη βάση για την παραγωγή, όχι μόνο καλλιτεχνών. αλλά και κριτικά σκεπτόμενων και κοινωνικά ευαίσθητων πολιτών.

Επειδή το ζήτημα με τις εγκαταστάσεις του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου υφίσταται εδώ και δύο έτη και πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση, τόσο για τους μαθητές του, καθώς υποτιμά τον τόπο μας, τις μαθήτριες, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τη συνολική προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της αξίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και Παιδείας.

Επειδή δε νοείται να μην υπάρχουν βιβλία από το Υπουργείο.

Επειδή τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολλά, κινδυνεύει να χαθεί ένα ολόκληρο τμήμα, ενώ οι ελλείψεις πέρυσι καλύφθηκαν το Δεκέμβρη, κάτι που δε νοείται να συμβεί και φέτος.

Επειδή δεν πρέπει να επιτραπεί η συρρίκνωση και υποβάθμιση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου.

Επειδή ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα –και ειδικά στο θέμα της εκπαίδευσης και της Παιδείας- και οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλήθηκαν, ζητώντας την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να συνδράμει με κονδύλια απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα από τους εθνικούς διυπουργικούς δημόσιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των εγκαταστάσεων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες τοποθέτησης των Εκπαιδευτικών Χορού, ώστε να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες;
3) Σκοπεύει να λάβει μέτρα, ώστε εφεξής να τοποθετούνται έγκαιρα οι Εκπαιδευτικοί στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου;

4) Προτίθεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης σχολικού βιβλίου Ιστορίας της Τέχνης ή εναλλακτικά να καλύψει τα έξοδα των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, ώστε να προμηθευτούν την εναλλακτική ύλη;

Ο ερωτών βουλευτής

Μωραΐτης Θάνος»

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/05/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τσν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:    «Ανάδειξη του Κυπαρισσιού του Πατροκοσμά στην Πρασιά Ευρυτανίας»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ευρυτανίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας (ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε.) εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας την αναγκαιότητα ανάδειξης του αιωνόβιου και ιστορικού στην περιοχή Κυπαρισσιού του Κοσμά του Αιτωλού ή του επονομαζόμενου διαφορετικά: «Κυπαρισσιού της Πρασιάς». Με λύπη τους διαπίστωσαν ότι, στο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του οθωμανικού ζυγού απουσιάζει εκδήλωση αφορώσα στον Εθνεγέρτη και Δάσκαλο του Γένους, Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, καθώς και του Κυπαρισσιού, στο οποίο αναφερόμενος σε μια προφητεία του είπε στους κατοίκους: «Εάν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, το εν λόγω κυπαρίσσι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ενώ είναι ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στον καθαρισμό και στην σηματοδότηση των μονοπατιών που οδηγούν στο ιστορικό Κυπαρίσσι της Πρασιάς της Ευρυτανίας, καθώς επίσης, στην τοποθέτηση πινακίδων πέριξ του άνω Κυπαρισσιού και προτομής του Πατροκοσμά, πλησίον αυτού, και αφετέρου, στην δημιουργία Μουσείου του Αγίου Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Πατροκοσμά του Αιτωλού στον χώρο του παλιού σχολείου, της εν λόγω περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6528/14-05-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 στο Δήμο Αγράφων ποσό, ύψους 502.890,00€, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται, ότι ο εν λόγω Δήμος χρηματοδοτήθηκε με ίδιο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφασης επιχορήγησης των Δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αγράφων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 403.700,00€.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι σχετικά με τα θιγόμενα, ζητήθηκαν στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Αγράφων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 37680/20-05-2021 έγγραφο. Όταν αυτά περιέλθουν, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι υπάλληλοι στο Ταχυδρομείο της Κατούνας έχουν μείνει από τρεις ένας και από πουθενά δεν διαφαίνεται η πρόθεση να αναπληρωθούν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν. Η μετατροπή της Υπηρεσίας σε μονοπρόσωπη, την έχει οδηγήσει σε απαξίωση, ενώ οι συντάξεις έχουν μεταφερθεί στο αντίστοιχο κατάστημα των Φυτειών.

Αν ο σκοπός των υπευθύνων είναι να αφεθεί το Ταχυδρομείο σε αργό θάνατο ώστε να φανεί φυσικός, τότε θα έπρεπε να εξηγήσουν τί τελικά από αυτά που υπήρχαν (όπως π.χ. υποκατάστημα Τράπεζας) θα μείνει στην Κατούνα. Τα ΕΛΤΑ συρρικνώνονται και η ύλη τους μεταφέρεται σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ το μέλλον της υπαίθρου γίνεται ακόμη πιο σκοτεινό.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ