Δευτέρα, 29η Νοεμβρίου 2021  10:04: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

ΚΔΑΠ «Ταξιδευτές» στο Αγρίνιο: Άλλη διάσταση στην δημιουργική απασχόληση του παιδιού

Ιαν 03, 2021
Βρεθήκαμε παλιότερα σε μια εκδήλωση της συγγραφέος παιδικής λογοτεχνίας Αριάδνης Δάντε στο ΚΔΑΠ…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο «χάρτης» που δημιούργησε η Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μία προκλητική ανάρτηση στο twitter, κάνοντας λόγο «για σφαγή της Τριπολιτσάς» και για μία «μαύρη κηλίδα» στην ιστορία.

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ φιλοτέχνησε και χάρτη με αίμα να κυλάει από μια πινέζα στην Τριπολιτσά, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά: «23 Σεπτεμβρίου 1821. Σφαγή της Τριπολιτσάς. Μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία!».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter: «Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι σφαγιάστηκαν βάναυσα και αλύπητα στην Τριπολιτσά.

Αυτή η απάνθρωπη σφαγή είχε ως στόχο να μην αφήσει ούτε έναν Τούρκο να επιβιώσει στην Πελοπόννησο, και έτσι πέρασε στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα».

newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι υπάλληλοι στο Ταχυδρομείο της Κατούνας έχουν μείνει από τρεις δύο και πουθενά δεν διαφαίνεται η πρόθεση να αναπληρωθούν όσοι συνταξιοδοτούνται.

Η μετατροπή της Υπηρεσίας σε μονοπρόσωπη, την έχει οδηγήσει σε απαξίωση, ενώ οι συντάξεις έχουν μεταφερθεί στο αντίστοιχο κατάστημα των Φυτειών.

Αν ο σκοπός των υπευθύνων είναι να αφεθεί το Ταχυδρομείο σε αργό θάνατο ώστε να φανεί φυσικός, τότε θα έπρεπε να εξηγήσουν τι τελικά από αυτά που υπήρχαν (όπως π.χ. υποκατάστημα Τράπεζας) θα μείνει στην Κατούνα.

Τα ΕΛΤΑ συρρικνώνονται και η ύλη τους μεταφέρεται σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ το μέλλον της υπαίθρου γίνεται ακόμη πιο σκοτεινό.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την καθυστέρηση οικονομικής ενίσχυσης στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης είναι υπόλογοι απέναντι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Με αποκλειστική ευθύνη του Υφυπουργού έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει η προκαταβολή προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της ενίσχυσης από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος – η οποία έπρεπε να χορηγηθεί εντός του Σεπτεμβρίου», τόνισε.

«Για πολλοστή φορά αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία αβοήθητα και έκθετα απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, στηριζόμενα στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ του Μαρτίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και ενώ απουσιάζει κάθε επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο που θα δοθεί η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους οικονομική ενίσχυση», επεσήμανε στη συνέχεια.

Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, με το βλέμμα εξαρχής στραμμένο στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ανάγκες τους» κι έκλεισε τη δήλωσή του καλώντας την κυβέρνηση «να πάψει να αρκείται στο ρόλο του διαχειριστή συμφερόντων, τον οποίο με ζήλο εδώ και καιρό έχει αναλάβει και να λάβει επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ρυθμιστεί άμεσα με ΚΥΑ το ζήτημα απόδοσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ενίσχυσης που του αναλογεί».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης είναι υπόλογοι απέναντι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Με αποκλειστική ευθύνη του Υφυπουργού έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει η προκαταβολή προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της ενίσχυσης από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος – η οποία έπρεπε να χορηγηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Την στιγμή που τα επαγγελματικά σωματεία έχουν λάβει την ενίσχυση που τους αναλογεί, η καθυστέρηση αυτή – μόνο προς τα ερασιτεχνικά σωματεία – είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον οποίο με σειρά επιλογών και αποφάσεών της έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Με τις παλινωδίες της, η κυβέρνηση «πέτυχε» να είμαστε η μόνη χώρα με τις αθλητικές δραστηριότητες να έχουν «κατεβάσει ρολά» επί μήνες. Δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο για την απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, απαξιώνοντας τη συλλογική άθληση και την ανάγκη επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αθλητών, προπονητών, εργαζομένων. Και ενώ «διαφήμιζε» ότι έδωσε 40 δις στην οικονομία και την κοινωνία, μόλις όμως 13,5 εκατ. έφτασαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τώρα για πολλοστή φορά αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία αβοήθητα και έκθετα απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, στηριζόμενα στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ του Μαρτίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και ενώ απουσιάζει κάθε επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο που θα δοθεί η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα εξαρχής στραμμένο στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ανάγκες τους.

Αποτελεί, όμως, επιτακτική ανάγκη τα ερασιτεχνικά σωματεία, που αποτελούν τα φυτώρια των νέων αθλητών μας και την κοιτίδα των μεγάλων επιτυχιών μας, να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτόνομα, προκειμένου να παραμείνει ο αθλητισμός στο σύνολό του ζωντανός και προσιτός σε όλους τους πολίτες.

Καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να πάψει να αρκείται στο ρόλο του διαχειριστή συμφερόντων, τον οποίο με ζήλο εδώ και καιρό έχει αναλάβει και να λάβει επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ρυθμιστεί άμεσα με ΚΥΑ το ζήτημα απόδοσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ενίσχυσης που του αναλογεί».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

του Δημήτρη Καζάκη

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Στίβεν Κερς Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Πρώιμης Θεραπείας της COVID-19, στην δημόσια συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα (FDA) της 17ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά:

«Θα εστιάσω στον ‘ελέφαντα στο δωμάτιο’, για τον οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Ότι τα εμβόλια σκοτώνουν περισσότερους απ' όσους σώζουν… Ακόμα κι αν το εμβόλιο πρόσφερε 100% προστασία, και πάλι βλέπουμε ότι σκοτώνουμε 2 άτομα, για να σώσουμε 1 ζωή. 4 ειδικοί έκαναν ανάλυση, με τελείως διαφορετικά στοιχεία, από πηγές εκτός των ΗΠΑ, κι όλοι κατέληξαν στην ίδια περίπου πλεονάζουσα θνησιμότητα σχετιζόμενη με το εμβόλιο. Περίπου 411 θάνατοι ανά εκατομμύριο δόσεων. Αυτό μεταφράζεται σε 150.000 θανάτους.» (https://mandataapoekso.blogspot.com/2021/09/fda-covid-19.html)

Ο Στίβεν Κερς σε άλλη περίπτωση σημειώνει: «Ποτέ δεν είχαμε εμβόλιο στην πρόσφατη ιστορία που σκότωσε 150.000 Αμερικανούς. Το εμβόλιο H1N1 σταμάτησε το 1976 αφού σκότωσε περίπου 32 άτομα. Σήμερα, αγνοούμε όλους αυτούς τους θανάτους, ξεγράφοντάς τους μιλώντας για ‘κακή τύχη’». (ACIP comment 8-30-21 (skirsch.com)

Το Ταμείο για την Πρώιμη Θεραπεία της COVID-19 δεν ανήκει στους αποκαλούμενους «αντιεμβολιαστές-αρνητές». Ούτε τα στοιχεία που αναφέρθηκαν για τη θνησιμότητα των εμβολίων mRNA αμφισβητήθηκαν από κανέναν. 

Μάλιστα το συγκεκριμένο Ταμείο έχει δεσμευτεί για αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον ακαδημαϊκό ή ειδικό κατορθώσει να εντοπίσει σφάλμα στην ανάλυση των δεδομένων. Να πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τους επιφανείς ειδικούς και μη που διαρρηγνύουν τα ρούχα τους περί της ασφάλειας των mRNA εμβολίων και συνεχίζουν ακόμη να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα το επιχείρημα των ναζί γιατρών στη περιώνυμη δίκη της Νυρεμβέργης το 1947: τα θύματα των ιατρικών πειραμάτων είναι κατά πολύ λιγότερα από τις ζωές που σώθηκαν!

Να η ευκαιρία για τις ίδιες τις εταιρείες παρόχους των εν λόγω εμβολίων. Να η ευκαιρία για Τσιόδρες και Μόσιαλους.

Ωστόσο, για κάποιον περίεργο και τερατώδη λόγο κανείς από τους περιώνυμους φανατικούς των mRNA εμβολίων δεν έχει σηκώσει μέχρι σήμερα το γάντι της πρόκλησης για να κερδίσει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αντικρούσει τα δεδομένα.

Βλέπετε, υπάρχει καλύτερος τρόπος και ενδεχομένως πιο προσοδοφόρος για τους ευαγείς ακαδημαϊκούς και μη πλασιέ των mRNA εμβολίων. Η πλήρης αποσιώπηση των πραγματικών δεδομένων. Με τη συνενοχή και τη συνέργεια των εξωνημένων ΜΜΕ, των κυβερνήσεων, αλλά και των επίσημων αρχών εποπτείας.

«Ό,τι δεν γνωρίζει ο λαός, δεν συνιστά πρόβλημα…» έλεγε ο Γκέμπελς.

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Πολύ απλά έχει απαγορευθεί άνωθεν να καταγράφονται οι παρενέργειες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τα εμβόλια. Κι ό,τι δεν καταγράφεται, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει.

Αν πάρουμε την αναλογία 411 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο δόσεων, όπως έχει προκύψει από τις διεθνείς μελέτες, τότε στην Ελλάδα των 12 εκατομμυρίων δόσεων πρέπει να μιλάμε για 4.932 θανάτους σχετιζόμενους με τους εμβολιασμούς. Αλλά ποιος από τους πολυάριθμους ανευθυνοϋπεύθυνους νοιάζεται να το ψάξει; Ουδείς. Η σιωπή των αμνών είναι εκκωφαντική. Και μάλιστα με διακομματική συναίνεση.

Στην Ελλάδα, όποιος τολμήσει και μιλήσει για τέτοια πράγματα, κινδυνεύει. Κινδυνεύει να διαπομπευθεί ως «αρνητής-αντιεμβολιαστής», όπως οι εβραίοι επί ναζισμού που κρίθηκαν με όλο το κύρος της επίσημης επιστήμης και δικαιοσύνης, επικίνδυνοι ως «φορείς του τύφου» και εν τέλει οδηγήθηκαν στα κρεματόρια. Κινδυνεύει να χάσει τη θέση του, αλλά και τα μέσα προς το ζην του ίδιου και της οικογένειάς του. Κινδυνεύει να υποστεί ανάλογη μεταχείριση από τις εισαγγελικές αρχές μ’ εκείνη της εποχής του αξιομνημόνευτου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια και των ομοϊδεατών του της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας. C:\Users\Dimitris\Pictures\Οι Εβραίοι έχουν ψείρες και διαδίδουν τύφο.jfif

Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία βοούν.  Παραθέτουμε τα στοιχεία θανάτων από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα από την 1η έως την 36η εβδομάδα της περιόδου 2015-2021. Σε τι οφείλεται η εκτίναξη των θανάτων κατά 6.707 το 2021 σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη; Πόσο έχουν συμβάλει οι θάνατοι που σχετίζονται με τον εμβολιασμό; Και πόσο η ολοκληρωτική εξάρθρωση – ειδικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου – του δημόσιου συστήματος υγείας;

Μην ανησυχείτε, κανείς από τους ανευθυνοϋπεύθυνους ειδικούς και μη δεν ενδιαφέρεται για τόσο ασήμαντα ζητήματα. Εδώ κανένας τους δεν ενδιαφέρθηκε για το γεγονός ότι λόγω των μνημονιακών πολιτικών οι θάνατοι από όλες τις αιτίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 16.000 περίπου την περίοδο 2011-2019 και οδήγησαν σε πρωτοφανή μείωση γεννήσεων πάνω από 31.000 την ίδια περίοδο.

Η Ελλάδα τις εβδομάδες κυρίως από την άνοιξη και μετά – όλως τυχαίως τις εβδομάδες της πιο εκβιαστικής εκστρατείας εμβολιασμού – γνωρίζει μια εντελώς περίεργη έξαρση θανάτων από όλες τις αιτίες. Πάνω ακόμη και από όριο της «ουσιαστικής αύξησης» για τη χώρα μας, όπως υπολογίζεται από την EuroΜΟΜΟ, την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης της θνησιμότητας.

Σύμφωνα με το διάγραμμα εβδομαδιαίας θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και όλες τις ηλικίες της EuroMOMO, παρατηρούμε μια έξαρση θανάτων από τα μέσα του Ιουνίου φέτος, η οποία την 25η εβδομάδα (21/6/2021 - 27/6/2021) ξεπερνά το όριο επαγρύπνησης και συνεχίζει με σκαμπανεβάσματα. Την 31η εβδομάδα (2/8/2021 - 8/8/2021) παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση θανάτων, που ανάλογό της δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά από το 2015. Πάνω από 6 φορές περισσότεροι θάνατοι από το κανονικό!

Κι ας μην καθησυχάσει κανείς τον εαυτό του με την εμφανιζόμενη κατοπινή πτώση της θνησιμότητας. Το διάγραμμα της EuroMOMO καταγράφεται τις επόμενες εβδομάδες μέσα σε κίτρινο διάστημα, διότι καθυστερούν οι εγγραφές των θανάτων. Από τα Ληξιαρχεία της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι η έξαρση συνεχίζεται και εντείνεται ιδίως μετά την 1η Σεπτεμβρίου και τις «αναστολές» χιλιάδων υγειονομικών, διότι δικαίως αρνούνται να συμμορφωθούν με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. 

Επίσης, ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς τις ηλικίες που πυροδότησαν την έξαρση αυτή της θνησιμότητας. Εντύπωση κάνει ότι έξαρση εμφανίζεται στις ηλικίες 15-44 ετών ακριβώς την 31η εβδομάδα. Σχεδόν 4 φορές πάνω από το κανονικό γι’ αυτές τις ηλικίες. Ιδίως για ένα ηλικιακό φάσμα που ποτέ πριν – ακόμη και μέσα στην κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού – δεν έχει παρουσιάσει έξαρση θανάτων.

Πόσο διαταραγμένος πρέπει να είναι κανείς για να μην συσχετίσει το φαινόμενο αυτό με την εκστρατεία εμβολιασμού των νέων; Και πόσο πιο εγκληματικά διαταραγμένος πρέπει να είναι για να υποστηρίζει τη συνέχεια του εμβολιασμού ειδικά στα παιδιά;

Κι ας μην ξεχνάμε ότι μόλις προσφάτως η Pfizer ανακοίνωσε την επιτυχία των δοκιμών εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών! Ετοιμαστείτε δηλαδή για τον μαζικό εμβολιασμό ακόμη και των βρεφών. Αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του κ. Μπουρλά και των εξωνημένων συνοδοιπόρων του στην επιστήμη, την πολιτική και το κράτος.

Όποιος βέβαια επικαλεστεί την κοινή λογική για να αμφισβητήσει τα θέσφατα, τον περιμένουν στη γωνία. Υπάρχει ολόκληρη στρατιά σύγχρονων Γκέμπελς, Μένγκελε και Χίτλερ σε όλα τα κόμματα και σ’ όλους τους θεσμούς, που φορούν την φαιοπράσινη στολή κάτω από τα ρούχα τους για να επιδοθούν με ήσυχη συνείδηση σε νέα πογκρόμ εναντίον των «αρνητών». Άλλωστε υπερασπίζονται τη «δημόσια υγεία». Υπάρχει ιερότερος σκοπός;

 

C:\Users\Dimitris\Pictures\Θάνατοι από όλες τις αιτίες.png

C:\Users\Dimitris\Pictures\charts-z-scores-Greece all ages.png

 

C:\Users\Dimitris\Pictures\charts-z-scores-Greece 15-44.png

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

O πρώην Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και υποψήφιος βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, στέλνει ένα αιχμηρό μήνυμα στους «όψιμους ΠΑΣΟΚτζήδες». Αναφέρει:

 Επειδή πολλοί και όψιμοι “ΠΑΣΟΚτζήδες”, εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του 2023 κάνουν χρήση του ονόματός μου ότι θα τους στηρίξω, θα τους συνιστούσα τουλάχιστον από ΣΕΒΑΣΜΟ στο πρόσωπό μου να συνεχίσουν να ασχολούνται με ποιόν τρόπο θα κονομήσουν χρήματα και όχι με την πολιτική μου διαδρομή.

Όσον αφορά στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, έχω ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξω τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ας τολμήσουν κι αυτοί να δηλώσουν από τώρα προτίμηση…

Ιωάννης Αναγνωστόπουλος

Γενικός Ιατρός

Επιστημονικά Υπεύθυνος – ΠΕΔΥ ΚΥ Αιτωλικού

Πρώην Δήμαρχος ΙΠ Μεσολογγίου

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη στο iefimerida.gr παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η χώρα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο θεσμικό κόμμα, το οποίο θα εκφράζει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω τις συνθήκες για μία δημιουργική έκρηξη,» σημείωσε ο Ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα απαντάει στις αγωνίες και προβλήματα των πολιτών και την υιοθέτηση ενός νέου ήθους και ύφους διακυβέρνησης, «μακριά από καθεστωτικές νοοτροπίες που ακόμα και σήμερα συναντάει στην καθημερινότητα του».

Σχετικά με την αναμενόμενη νίκη του Όλαφ Σoλτς και των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι θα ήταν μία «πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη». «Η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και τη ρύθμιση των οικονομιών, προς μία κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον», που αποτελεί και την κατεξοχήν ατζέντα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Από «χαμένη υπόθεση», ο Σολτς αξιοποιώντας τα λάθη των αντιπάλων, συσπείρωσε το SPD και ανέτρεψε τα προγνωστικά. «Η εμπειρία αυτή, θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση», πρόσθεσε καθώς «οι άγονες αντιπαραθέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν μεγάλο περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε».

Σχολιάζοντας τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. «Είναι υποκριτικό ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθεί να μας πείσει για την ανάγκη συναίνεσης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όταν μεσούσης της πανδημίας εμπιστεύεται το κρίσιμο Υπουργείο Υγείας σε έναν πολιτικό με τόσο ακραίες θέσεις».

Σχετικά με τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ, παρατήρησε ότι τα διαφημίζει ως ενίσχυση της μεσαίας τάξης, «είναι μακριά από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα». Αντί η αύξηση του αφορολογήτου για τις γονικές παροχές, να γίνει εντός ενός λογικού πλαισίου που θα ωφελούσε πραγματικά τη μεσαία τάξη, η εκτίναξή του στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και παιδί που θεσπίζεται, εκτινάσσει το ποσό στο 1.600.000 ή ακόμα και στα 4.800.000 από γονείς και παππούδες αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταβίβαση ενός σπιτιού αξίας 250.000 ευρώ, με όφελος για τον πολίτη μόλις στα 1.000 ευρώ, ενώ σε ακίνητο αξίας 800.000 το όφελος είναι 36.500 ευρώ.

Από την άλλη «ο κ. Τσίπρας ο οποίος νομίζει ότι είμαστε λωτοφάγοι και έχουμε ξεχάσει ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες πει κατάργησης μετακλητών, όταν επί διακυβέρνησής του σημείωσαν αύξηση ρεκόρ, διορίζοντας χίλιους επιπλέον.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε την ανάγκη «η χώρα μας να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την περίοδο που διανύουμε καθώς και τα 70 δις ευρώ που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία,» δίνοντας την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας, «αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε με έναν αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο».

Τέλος σχετικά με τη AUKUS, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε «να αναρωτηθούμε γιατί όλες αυτές οι ανακατατάξεις γίνονται ερήμην της Ευρώπης», δείχνοντας προς την ανάγκη επιτάχυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, τόσο με τον Ευρωστρατό, όσο και με την συμπαραγωγή εξοπλισμού από τα κράτη μέλη, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι μόνο καταναλωτής.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Άγγελο Μόσχοβα:

1. Πώς κρίνετε τη συμφωνία AUKUS; Διαβλέπετε έναν νέο Ψυχρό πόλεμο αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας;

ΑΠ. Ήδη από την εποχή Ομπάμα γινόταν φανερό ότι το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατοπίζεται προς τον Ειρηνικό. Τόσο η απόφαση για το Αφγανιστάν, όσο και η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής. Αντί να ξαφνιάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναρωτηθούν γιατί όλες αυτές οι ανακατατάξεις γίνονται ερήμην της Ευρώπης. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ανακοινώσεις σχολιασμού της επικαιρότητας, αλλά επιτάχυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας έχω θίξει πολλές φορές το θέμα του Ευρωστρατού, αλλά και το ζήτημα συμπαραγωγής αμυντικού εξοπλισμού ώστε οι χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, να πάψουν να είναι μόνο καταναλωτές, γεγονός που υπονομεύει τη δημοσιονομική τους σταθερότητα. Επιπλέον, στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είναι απαραίτητο να περάσουμε από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία, ειδικά για αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η εξωτερική μας πολιτική. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να βιώσει ξανά έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκαιο ως πυξίδα, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο είναι η ενίσχυση πολυμερών θεσμών συνεννόησης, όπως είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

2. Πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη; Η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά πέτυχε; Πώς είδατε την υπουργοποίηση σε ένα κρίσιμο πόστο, του Χρήστου Στυλιανίδη με τον οποίο έχετε συνεργαστεί για το rescEU;

ΑΠ. Πρόκειται για ένα ανασχηματισμό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, καθώς όλα τα πρώην κορυφαία στελέχη του κατέχουν πλέον καίρια Υπουργεία. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για διεύρυνση προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Θα έλεγα μάλιστα, ότι είναι υποκριτικό ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθεί να μας πείσει για την ανάγκη συναίνεσης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, τη στιγμή που μεσούσης της πανδημίας, αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας, εμπιστεύεται το κρίσιμο Υπουργείο Υγείας σε έναν πολιτικό με τόσο ακραίες θέσεις. Το Βατερλώ των επιλογών του κ. Μητσοτάκη μετριάστηκε από τη διορθωτική κίνηση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με την επιλογή του κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο έχω συνεργαστεί όταν ήταν Επίτροπος κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού σκέλους του rescEU.

3. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη που προβλέπεται και την εισροή πακτωλού από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσουν τη χώρα να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση; Πως κρίνετε τις προτάσεις Τσίπρα;

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, όμως κάποια από τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε είναι μακριά από τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Η αύξηση για παράδειγμα του αφορολογήτου για τις γονικές παροχές, θα μπορούσε να γίνει εντός ενός λογικού πλαισίου που θα ωφελούσε πραγματικά τη μεσαία τάξη και όχι στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και παιδί. Διότι με βάση αυτή τη διάταξη, το ποσό του αφορολόγητου μπορεί να εκτιναχθεί στο 1.600.000 ή ακόμα και στα 4.800.000 ευρώ αν υπολογίσουμε και τις παροχές από τους παππούδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη μεταβίβαση ενός σπιτιού αξίας 250.000 ευρώ, το όφελος για τον πολίτη είναι μόλις 1.000 ευρώ ενώ για μια αντίστοιχη γονική παροχή ενός ακινήτου αξίας 800.000 το όφελος είναι 36.500 ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αποσιωπώντας όμως ότι βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση, σε σύγκριση μάλιστα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που η οικονομία ήταν κλειστή. Από την άλλη είχαμε τον κ. Τσίπρα ο οποίος νομίζει ότι είμαστε λωτοφάγοι και έχουμε ξεχάσει ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν ο ίδιος Πρωθυπουργός. Έφτασε ακόμα στο σημείο να δηλώσει ότι θα καταργήσει τους μετακλητούς, ενώ επί διακυβέρνησής του είχε γίνει μία αύξηση ρεκόρ συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση διορίζοντας χίλιους επιπλέον. Επιπλέον, από τα μέτρα που παρουσίασε για την οικονομία, απουσίαζαν πλήρως οι πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

4. Η Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνά, όμως το χρέος ανεβαίνει, ενώ οι «τσιγκούνηδες» της ΕΕ καραδοκούν μετά την πανδημία. Κινδυνεύουμε με οπισθοδρόμηση και νέα περιοριστικά μέτρα;

ΑΠ. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, το οποίο έχει ξεπεράσει στο 205% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να το εξυπηρετεί με χαμηλό κόστος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι συμμετέχει στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα και όπως ο ίδιος ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός αναγνώρισε, αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2023. Ωστόσο, στο τέλος του 2022 θα λήξει η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική του μορφή μετά τις διαπραγματεύσεις σίγουρα όμως θα υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την περίοδο που διανύουμε καθώς και τα 70 δις ευρώ που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι επιδοτήσεις, μας δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας που θα επιτρέψουν την εξωστρέφεια της οικονομίας, αρκεί βέβαια να τις εκμεταλλευτούμε με έναν αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο.

5. Τι προβλέπετε στις εκλογές στη Γερμανία; Αν εκλεγεί Καγκελάριος ο Σολτς με ποιους θα συμμαχήσει και τι θα σημαίνει αυτό για την οικονομική πολιτική της ΕΕ;

ΑΠ. Η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και τη ρύθμιση των οικονομιών, προς μία κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες πολλοί θεωρούσαν το SPD χαμένη υπόθεση, ο Σολτς αξιοποιώντας τα λάθη των πολιτικών του αντιπάλων και ιδιαίτερα του CDU με την επιλογή Λάσετ και με το κόμμα ενωμένο στην υποψηφιότητά του, παρά το γεγονός ότι είχε ηττηθεί ο ίδιος στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία, ανέτρεψε τα προγνωστικά και είναι πολύ πιθανό να ηγείται του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ θετική για την Ευρώπη, καθώς θα διευκολύνει το πεδίο των συναινέσεων σε μεγάλα ζητήματα όπως είναι η οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η εμπειρία αυτή, θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση και στη δική μας περίπτωση. Οι άγονες αντιπαραθέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν μεγάλο περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε.

6. Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός απέκλεισε πρόωρες εκλογές. Το πιστεύετε; Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν με την απλή αναλογική δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί κυβερνητική συμμαχία στις πρώτες εκλογές;

ΑΠ. Ο πρωθυπουργός ήδη απάντησε στο ερώτημά σας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα προτιμήσει την προσφυγή στις κάλπες από τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Όσον αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο ακριβής χρόνος τους θα εξαρτηθεί κυρίως από το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την οικονομία που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

7. Γιατί θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ; Πού θέλετε να πάτε το κόμμα αν εκλεγείτε;

ΑΠ. Είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι πρέπει να ανανεώνονται και να εξελίσσονται. Η λογική της στασιμότητας είναι τροχοπέδη για την αναγέννησή μας. Η χώρα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο θεσμικό κόμμα, το οποίο θα εκφράζει την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω τις συνθήκες για μία δημιουργική έκρηξη. Να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα αγκαλιάζει τις γνήσιες αγωνίες των πολιτών και θα απαντάει στα προβλήματά τους. Ο Ελληνικός λαός ζητάει νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης, μακριά από καθεστωτικές νοοτροπίες που ακόμα και σήμερα συναντάει στην καθημερινότητα του.

8. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχουν διαφορετική άποψη ο καθένας για τις συνεργασίες. Η Φ. Γεννηματά μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΚΙΝΑΛ, ο Α. Λοβέρδος αποκλείει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ο Χ. Καστανίδης ζητά κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων. Εσείς τι προτείνετε;

ΑΠ. Το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα το κρίνουν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν από τη λαϊκή ετυμηγορία. Συνεπώς, κεντρικός στόχος μας θα πρέπει να είναι να ενισχυθούμε εκλογικά και πολιτικά, ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Η συγκυρία είναι θετική, καθώς η ΝΔ φθείρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένος στη συνείδηση πολλών πολιτών από το κυβερνητικό του παρελθόν.

9. Αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ποιόν θα ορίσετε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Κάποιον από τους συνυποψηφίους σας;

Όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν όλα με σεβασμό στις θεσμικές μας διαδικασίες και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

agrinionews.gr

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 10:15

Ηγεσία, γυναίκες και πάλι από την αρχή

Ζέφη Δημαδάμα*

Ακόμη και πριν την έλευση της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούσαν ότι οι ανισότητες αγγίζουν περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιδεινώνοντας το διχασμό τις εμφύλιες διαμάχες δημιουργώντας προσχώματα στην δίκαιη, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια φτωχοί εργαζόμενοι θα βρεθούν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.

Οι γυναίκες βρίσκονται “υπό απειλή” και σε αυτήν την κρίση. Η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομία (Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey), δεν είναι απλώς ένα  ηθικό ζήτημα αλλά θα μπορούσε να προσθέσει έως και 28 δισεκατομμύρια δολάρια ή 26% παραπάνω στο παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ.

Πιθανότατα λοιπόν οι γυναίκες να κρατούν ένα μικρο μαγικό ραβδάκι αν και εφόσον αναλάβουμε στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως:

Εκπροσώπηση και ανάληψη ευθυνών ισότιμα και από τις γυναίκες και από τους άνδρες σε όλα τα ζητήματα. Ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, μετά τον κορονοιό, η λήψη αποφάσεων πρέπει να είναι κοινή ευθύνη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη λήψη αποφάσεων, από τις ομάδες εργασίας και στρατηγικής ανάκαμψης, έως τα διοικητικά συμβούλια και τις επιτελικές θέσεις.

Προώθηση επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες. Να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων θα λάβουν τουλάχιστον το 40-50% του συνόλου των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ίδιες θα πρέπει να απασχολούν προσωπικό που θα υπηρετεί τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών, με ίση αμοιβή για όλους και όλες, για ίδια εργασία.

Προώθηση πολιτικών και δράσεων που προασπίζονται την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Σε αυτό, πρέπει να αναλάβουν καθοριστικό ρόλο και οι επιχειρήσεις υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς (άνδρες και γυναίκες) μέσω ίσης γονικής άδειας και ευέλικτων πολιτικών στο χώρο εργασίας.

Για την επίτευξη των παραπάνω χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Θυμίζω την εξομολόγηση λίγες μέρες πριν, της Αγκελας Μερκελ, πρωθυπουργού της Γερμανίας που αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματός της και την πρωθυπουργία ότι η ζωή της καθορίστηκε από τις σπουδές της. Η ίδια αποκάλυψε ότι σπούδασε Φυσική με το 80% των συμφοιτητών της να είναι άνδρες  και έτσι έμαθε να παλεύει και να διεκδικεί το ρόλο της σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Η εμπειρία αυτή την βοήθησε και στην πολιτική της καριέρα αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συμμετοχή των γυναικών αποτελούσε τη μειοψηφία στο χώρο και της πολιτικής.

Σε αυτή τη συγκυρία, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να επενδύσει  σε ένα δικαιότερο κόσμο και  μια από “τις ασφαλέστερους οδούς” προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση της γυναικείας ηγεσίας και εμείς πρέπει να το απαιτήσουμε με σθένος και επιμονή.

* Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου του 2021, σκοτώθηκε ο 33χρονος οδηγός αγώνων Γεράσιμος Φιλιππάτος, κατά τη διάρκεια του 1ου σκέλους των αγώνων «ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ DRAGSTER 2021», που διεξήχθησαν στη δήθεν πίστα αγώνων τουΑγρινίου.

Μετά το τραγικό περιστατικό επικράτησε ένοχη σιωπή από κάθε εμπλεκόμενο και υπήρξε απόπειρα βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας, δίχως όμως η «πίστα» να εναρμονιστεί πλήρως με το άρθρο 56β του ν. 2725/1999, στο οποίο αναφέρονται με σαφήνεια οι κανόνες ασφαλείας αντίστοιχων διοργανώσεων.  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μη έκδοση συλλυπητήριας ανακοίνωσης προς την οικογένεια και τους φίλους του θανόντος, από το Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια.

Παρά τις καταγγελίες για απουσία μέτρων ασφαλείας – ιδίως δε για την ακαταλληλότητα του προστατευτικού τείχους που προστέθηκε στον αεροδιάδρομο του Αγρινίου – στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 δόθηκε ξανά άδεια για διεξαγωγή αγώνων «DRAG DAY ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ και 2ου ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ DRAGSTER 2021» στον ίδιο χώρο.

Κατά αυτής της αδειοδότησης προσέφυγε ο Σύνδεσμος Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ), «προκειμένου να προστατευθεί, έστω την ύστατη αυτή ώρα, η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή των αθλητών που έχουν προγραμματισθεί να λάβουν μέρος στους αγώνες», χαρακτηρίζοντας την άδεια ως παράνομη. Δικαιώθηκε και η άδεια ανακλήθηκε από την ΠΔΕ μία ώρα πριν την έναρξη των αγώνων, αφού είχε προηγηθεί και η αναβολή των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ατομικής Επιτάχυνσης (Drag Racing) από την Επιτροπή Αγώνων (ΕΠΑ) της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Αγρίνιο στις 3-5.9.2021.

Προχθές σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα στον αγώνα καρτ που διεξήχθη στην πόλη της Πάτρας και το οποίο φέρνει ένα παιδάκι διασωληνωμένο στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Δυστυχώς, κατόπιν εορτής, πολλοί είναι εκείνοι που και στην περίπτωση του ατυχήματος της Πάτρας διαπιστώνουν εξαιρετικά πλημμελή μέτρα προστασίας της δημοσίας ασφάλειας αθλητών και θεατών.

Σύμπτωση όμως επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, αφού και στις τρείς περιπτώσεις σε Αγρίνιο και Πάτρα, φορέας αδειοδότησης των προαναφερθέντων αγώνων είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος αγώνας καρτ των Πατρών όπως και οι αγώνες Dragster του Αγρινίου, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον επικοινωνιακά για την προβολή του ιδίου του Περιφερειάρχη, ο οποίος φυσικά τώρα «ποιεί την νήσσαν».

Πλέον τα ερωτήματα που αφορούν την Περιφερειακή Αρχή είναι πολλά:

1.Σε ποιες ενέργειες προέβη μετά τον τραγικό χαμό του Γεράσιμου Φιλιππάτου στο Αγρίνιο; Αναζήτησε ευθύνες για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά μελλοντικά;

2. Μετά την απόπειρα των διοργανωτών για εναρμόνιση της πίστας dragster Αγρινίου με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας και την ελληνική κείμενη νομοθεσία, ποια ακριβώς ήταν η διαδικασία ελέγχου που ακολουθήθηκε από την Περιφέρεια, ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των εγγράφων που προσκόμισε η διοργανώτρια Αρχή;

Η επίμαχη άδεια εκδόθηκε εκπρόθεσμα στις 2.9.2021, μόλις μία ημέρα προ των αγώνων, κατά παραβίαση του άρθρου 20 παρ. 1 (ΦΕΚ Β΄ 3568/10.10.2017, συνημμένο αρχείο), που ορίζει ότι η άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης εκδίδεται και κοινοποιείται «τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης».

3. Γνώριζε η Περιφέρεια ότι είχε εκδοθεί από την Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος διαπιστωτική πράξη για αυτοδίκαιη έκπτωσή των διοργανωτών του Αγρινίου από όλες τις ιδιότητες μέλους αθλητικού σωματείου; Αν ναι τότε γιατί έγιναν δεκτές οι υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισαν έκπτωτα μέλη αθλητικού σωματείου; Αν όχι εξαπατήθηκε και τότε τι έπραξε γι’ αυτό;

4. Αληθεύει ότι η Περιφέρεια δώρισε στους διοργανωτές τσιμεντένια στηθαίατύπου New Jersey, τα οποία ξήλωσε από το Ρίο και την Εθνική Οδό Αγρινίου Αντιρρίου, αλλά είναι ακατάλληλα για πίστες αγώνων Dragster;

5. Πως δόθηκε άδεια αγώνων στο Αγρίνιο, την ώρα που η Επιτροπή Αγώνων (ΕΠΑ) της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της στις 25.8.2021, την αναβολή των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ατομικής Επιτάχυνσης (Drag Racing), που ήταν να διεξαχθούν στο Αγρίνιο στις 3-5.9.2021;

6. Αληθεύει ότι στη διοργάνωση του 13ου P.I.C.K στην Πάτρα επιτράπηκε η συμμετοχή ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος, αφού δε διέθεταν αγωνιστική άδεια και κάρτα υγείας αθλητή; Αληθεύει πως μεταξύ των παρανόμως συμμετεχόντων ήταν και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας;

7. Στη διοργάνωση της Πάτρας, τα καρτ ήταν ηλεκτροκίνητα; Αν ναι, πάρθηκαν τα ειδικά μέτρα ασφαλείας προδιαγραφών ηλεκτροκίνητων οχημάτων; Ενημερώθηκε η πυροσβεστική για την ιδιαιτερότητα των οχημάτων σε περίπτωση ατυχήματος και φωτιάς, ώστε να προετοιμάσει τον τρόπο κατάσβεσης;

8. Τα μέτρα ασφαλείας που αφορούσαν στη διοργάνωση του 13ου P.I.C.K ήταν ή όχι ελλιπέστατα; Τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας πίστας – κοινού; Ποιος αδειοδότησε μια διαδρομή αγώνων καρτ σ’ ένα δρόμο γεμάτο λακκούβες; Τα ακατάλληλα λόγω κλίσης πλαστικά προστατευτικά jersey, που λειτούργησαν ως ράμπα απογείωσης του καρτ που τραυμάτισε σοβαρά το παιδί, λόγω που δεν ήταν δεμένα μεταξύ τους και γεμάτα άμμο ή νερό, πότε και από ποιους τεχνικούς ασφαλείας εγκρίθηκαν;

9. Προ της έναρξης του 13ου P.I.C.K, γιατί επετράπη η διέλευση αγωνιστικού αυτοκινήτου σε διαδρομή που είχε άδεια μόνο για καρτ;

10. Ποιες οι θέσεις των Δήμων Αγρινίου και Πατρών γι’ αυτές τις διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο ζωτικό τους χώρο; Μήπως δυσφημίζουν τις πόλεις και το μηχανοκίνητο αθλητισμό;

11. Ισχύει πως η Περιφέρεια δέχθηκε εκ νέου αίτηση για αδειοδότηση αγώνων στην πίστα του Αγρινίου; Ελέγχτηκε αν αυτή είναι πλέον ασφαλής και κατάλληλη; Ο Δήμος Αγρινίου γνωρίζει κάτι περί αυτού;

Είναι φανερό πως οι άδειες που εκδόθηκαν για τους αγώνες του Αγρινίου και της Πάτρας από την ΠΔΕ, με τη σιωπή των Δήμων Αγρινίου και Πατρών, είναι το λιγότερο προβληματικές και εκ των γεγονότων ενέχουν επικινδυνότητα για την ασφάλεια των πολιτών και των αθλητών.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις, που θα συνοδεύονται από πλήρη απόδοση και ανάληψη ευθυνών και όχι κουκούλωμα.

ΤΟΜΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ