Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΛΑΔΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ

Το λάδι κινητήρα είναι απαραίτητο για να λιπαίνει τα κινούμενα τμήματα του κινητήρα και περιέχει πρόσθετα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, για προστατεύει τον κινητήρα από το να σκουριάσει. Το φίλτρο λαδιού χρησιμοποιείται για να διατηρεί το λάδι καθαρό από τα σκουπιδάκια, τη σκόνη και τα μεταλλικά ρινίσματα που παράγονται, καθώς τρίβονται τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, κατά τη λειτουργία του.

Με το πέρασμα του χρόνου, το λάδι χάνει τις ιδιότητες του και το φίλτρο βουλώνει και για τον λόγο αυτό χρειάζονται αντικατάσταση.

Το μέσο διάστημα είναι τα 7.000 με 10.000 χιλιόμετρα και κατά κανόνα κάθε φορά που αλλάζετε λάδι, αλλάζετε και φίλτρο. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να τηρείτε τις οδηγίες που παρέχονται στο εγχειρίδιο συντήρησης του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας, ενώ στα αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας σας προειδοποιεί η ενεργοποίηση της αντίστοιχης λυχνίας στο ταμπλό.

Πώς αλλάζω λάδια και φίλτρο λαδιού σε έναν κινητήρα;

  1. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα για να ζεσταθεί λίγο το λάδι. Η υφή του λαδιού θα γίνει πιο υδαρής, διευκολύνοντας το στράγγισμα του.
  2. Μετά από μερικά λεπτά, σβήστε τον κινητήρα.
  3. Ανυψώστε το αυτοκίνητο με ένα γρύλο ή βάλτε το σε ένα λάκκο επιθεώρησης συνεργείου. Στην περίπτωση του γρύλου, χρησιμοποιήστε έπειτα 2 τρίποδες, για να στηρίζεται το αυτοκίνητο με ασφάλεια.
  4. Έχοντας τώρα πρόσβαση στο κάτω μέρος του αμαξώματος, ξεβιδώστε τα στοιχεία στερέωσης της ποδιάς του κινητήρα και αφαιρέστε την.
  5. Τοποθετήστε μια λεκάνη κάτω από την οπή αποστράγγισης του καρτέρ λαδιού για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 λίτρα χωρητικότητα.
  6. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από την οπή αποστράγγισης του καρτέρ λαδιού με μία συρματόβουρτσα και ένα σπρέι καθαρισμού γενικής χρήσης.
  7. Ξεβιδώστε την τάπα αποστράγγισης του καρτέρ με ένα καρυδάκι με τη βοήθεια μιας καστανιάς και αφήστε το χρησιμοποιημένο λάδι να τρέξει στη λεκάνη. Προσοχή! Το λάδι ενδέχεται να καίει.
  8. Μέχρι να στραγγίξουν τα λάδια, αλλάξτε φιλτρο λαδιου.
  • Το φίλτρο λαδιού μπορεί να βρίσκεται σε όλες τις πλευρές του κινητήρα, ανάλογα τον σχεδιασμό του οχήματος.
  • Μπορεί να σχεδιαστεί ως φυσίγγιο που μπαίνει στο περίβλημα στο μπλοκ του κινητήρα ή να έχει κατασκευαστεί ως ξεχωριστό μονοκόμματο βιδωτό εξάρτημα.
  • Σε περίπτωση που είναι βιδωτό:
    • Ξεβιδώστε το και αφαιρέστε το.
    • Καθαρίστε το σημείο τοποθέτησης του φίλτρου λαδιού με ένα σπρέι καθαρισμού γενικής χρήσης και ένα πανάκι.
    • Λιπάνετε τη λαστιχένια τσιμούχα του καινούριου φίλτρου με λίγο φρέσκο λάδι.
    • Βιδώστε το καινούριο φίλτρο στη θέση του με ένα καρυδάκι και με τη βοήθεια μιας καστανιάς και σφίξτε με τη ροπή που συστήνει ο κατασκευαστής.
  • Σε περίπτωση που είναι τύπου φυσίγγιο:
    • Με ένα καρυδάκι ξεσφίξτε το καπάκι του φίλτρου.
    • Βγάλτε το φίλτρο μαζί με το καπάκι, κρατώντας το με ένα πανί ή μια εφημερίδα, για να μην λερώσετε τα υπόλοιπα τμήματα με λάδια.
    • Τραβήξτε το φίλτρο για να βγει.
    • Σκουπίστε το καπάκι.
    • Αλλάξτε λαστιχάκι στεγανοποίησης στο καπάκι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο καινούριο φίλτρο λαδιού.
    • Καθαρίστε το δοχείο λαδιού.
    • Τοποθετήστε το καινούριο φίλτρο λαδιού στο δοχείο λαδιού.
    • Βιδώστε το καπάκι στη θέση του με ένα καρυδάκι και τη βοήθεια μιας καστανιάς και σφίξτε με τη ροπή που συστήνει ο κατασκευαστής.
  1. Αφού ολοκληρώστε την αλλαγή φίλτρου, το χρησιμοποιημένο λάδι θα έχει τώρα στραγγίξει από το καρτέρ λαδιού στη λεκάνη. 
  2. Το χρησιμοποιημένο λάδι της λεκάνης συγκεντρώστε το σε ένα δοχείο και δώστε το, όταν τελειώσετε τις εργασίες σας, σε ένα συνεργείο για ανακύκλωση.
  3. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από το κάρτερ λαδιού. 
  4. Βιδωστε τη τάπα στο καρτέρ λαδιού και αλλάξτε και τη ροδέλα του.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα καρυδάκι και μια καστανιά και σφίξτε την, συμφωνα με τη συνιστώμενη από τον κατασκευαστή ροπή.
  6. Βάλτε ξανά την ποδιά με και σφίξτε τα στοιχεία στερέωσης της με ένα σταυροκατσάβιδο.
  7. Χαμηλώστε το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσατε γρύλο, κατεβάστε τον και αφαιρέστε τους τρίποδες στήριξης. Το αυτοκίνητο πρέπει να βρίσκεται στο ισιάδι.
  8. Σηκώστε το καπό.
  9. Αφαιρέστε την τάπα πλήρωσης λαδιού.
  10. Με τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίξτε το λάδι στο κινητήρα μέσω της οπής πλήρωσης.
  11. Βάλτε την ποσότητα λαδιού και το λάδι που συστήνει ο κατασκευαστής.
  12. Αφου γεμίσετε την απαραίτητη ποσότητα λαδιού, βάλτε τον κινητήρα για δευτερόλεπτα μπροστά.
  13. Σβήστε τον κινητήρα και ελέγξτε την ποσότητα του λαδιού με τον δείκτη στάθμης λαδιού.
  14. Συμπληρώστε το λάδι, αν χρειάζεται.
  15. Η ποσότητα του λαδιού πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των ενδείξεων MIN και ΜΑΧ.
  16. Τοποθετήστε την τάπα πλήρωσης λαδιού και σφίξτε την.
  17. Έχετε υπόψη ότι ότι όταν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο, η προειδοποιητική λυχνία πίεσης λαδιού, η οποία σηματοδοτεί ανεπαρκή πίεση στο σύστημα λίπανσης, ενδέχεται να παραμείνει αναμμένη για πιο πολύ χρόνο από ό,τι συνήθως. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, όλα τα κανάλια θα γεμίσουν λάδι και η λυχνία θα σβήσει.


Πηγές πληροφοριών:

Πληροφορίες για το φίλτρο λαδιού με antallaktikaexpert.gr 

Πληροφορίες για το λάδι κινητήρα με autoduder.com

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους 11 βουλευτές του κόμματος, για την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος της Αιτωλοακαρνανίας.

«Τα προβλήματα των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά», τονίζει, επισημαίνοντάς τα ένα προς ένα.

Ως τέτοια, λοιπόν, επισημαίνει την «πρωτοφανή αύξηση τιμών στις ζωοτροφές, με τη μείωση στο ΦΠΑ να μην επαρκεί ως μέτρο, αφού συνιστά κάτι μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου», την «ακαρπία στις ελιές, τόσο στις βρώσιμες όσο και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, που φέρνει σε οριακή κατάσταση για άλλη μια χρονιά τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας», η οποία μαστίζει και «τους παραγωγούς εσπεριδοειδών». Σε αυτά προσθέτει τις «τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις αποζημιώσεις εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων και του παγετού που έπληξαν κατά τόπους τις παραγωγικές περιοχές του Nομού».

«Αλυσιδωτά, λοιπόν, πλήττονται και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας (τυροκομεία, συσκευαστήρια ελιάς, εσπεριδοειδών κτλ.)», συμπληρώνει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας», καθώς «περίπου 200 μελισσοκομικές οικογένειες άφηναν τα μελίσσια τους στα πευκοδάση της». Αυτό, λέει ο κ. Μωραΐτης στην Ερώτησή του, «συνεπάγεται κάθετη πτώση της παραγωγής πευκόμελου και αύξηση της τιμής του μελιού στο ράφι».

Τέλος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της Αιτωλοακαρνανίας, συγκαταλέγονται «το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος», αφού «πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, με αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες και την άρδευσή τους», καθώς και «η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής», με «το κύμα ανατιμήσεων να πλήττει ιδιαίτερα τους παραγωγούς».

Ζητώντας λύση στα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Μωραΐτης και οι υπόλοιποι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών στα αγροτοεφόδια.

• Εάν εξετάζονται μειώσεις του κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμού και πετρελαίου) για τους αγρότες, ώστε ν΄ αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου πολλοί παραγωγοί να μη κινδυνέψουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου ρεύματος.

• Εάν υπάρχει σχέδιο στήριξης των οργανισμών άρδευσης ώστε, ενόψει της τεράστιας αύξησης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οργανισμοί να παραμείνουν σε λειτουργία, καθώς και σχέδιο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και εσπεριδοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας.

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3. Ανάπτυξης και Επενδύσεων
4. Οικονομικών

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας»

Τα προβλήματα των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ σοβαρά: Η κρίση της πανδημίας από τη μία, τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου από την άλλη, τους έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα. Το εισόδημά τους διαρκώς συμπιέζεται, ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές αποδεικνύονται, όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά κι επιζήμιες. Τα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ ούτε κατ’ ελάχιστο δεν επαρκούν, ώστε να ανακουφίσουν τον πρωτογενή τομέα.
Τα προβλήματα είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά:
– Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών στις ζωοτροφές, με τη μείωση στο ΦΠΑ να μην επαρκεί ως μέτρο, αφού συνιστά κάτι μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου.

– Η ακαρπία στις ελιές, τόσο στις βρώσιμες όσο και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, φέρνει σε οριακή κατάσταση για άλλη μια χρονιά τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

– Το ίδιο συμβαίνει και για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο της ακαρπίας, που επηρεάζει τη νέα παραγωγή.

– Επίσης, τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται και στις αποζημιώσεις εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν κατά τόπους τις παραγωγικές περιοχές του Nομού. Καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, κηπευτικών κ.α. επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί καταγγέλλουν καθυστερήσεις και στις αποζημιώσεις των πληττόμενων παραγωγών εξαιτίας του παγετού.

– Αλυσιδωτά, λοιπόν, πλήττονται και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας (τυροκομεία, συσκευαστήρια ελιάς, εσπεριδοειδών κτλ.).
– Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι δραματικές, δεδομένου ότι περίπου 200 μελισσοκομικές οικογένειες άφηναν τα μελίσσια τους στα πευκοδάση της. Μεγάλος αριθμός κυψελών έγιναν στάχτη, ενώ αναμένεται κάθετη πτώση της παραγωγής πευκόμελου και αύξηση της τιμής του μελιού στο ράφι.
Οι παραγωγοί μπορούν να βρουν με δυσκολία ανάλογες θέσεις με πευκοδάση – μόνο στη Χαλκιδική ή τη Θάσο – όπου το κόστος μεταφοράς είναι διπλάσιο.
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες αποζημίωσης για τους πληττόμενους παραγωγούς.
– Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει και με το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος: Μεγάλος αριθμός αιτημάτων, που σχετίζονται με τις άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού, δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, με αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες και την άρδευσή τους.
Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται και η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής. Το κύμα ανατιμήσεων πλήττει ιδιαίτερα τους παραγωγούς, καθώς το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και πετρέλαιο) και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν αυξηθεί.
Ενώ αναμένεται τεράστια αύξηση του ρεύματος, η κυβέρνηση δε λαμβάνει μέτρα ανάσχεσης. Οι ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται λίγο πριν την τέλεια καταιγίδα, ενώ οι προϋπολογισμοί τους βγαίνουν με δυσκολία και με πολλές θυσίες των αγροτών. Η τεράστια αύξηση του ρεύματος αναμένεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Επειδή το αγροτικό εισόδημα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, και των έντονων και ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Επειδή το κύμα ανατιμήσεων πλήττει ιδιαίτερα παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και πετρέλαιο) και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν αυξηθεί, ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος παραγωγής.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί και οι εσπεριδοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων, παγετού, χαλαζόπτωσης και καύσωνα.
Επειδή οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας.
Επειδή οι τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων ήταν και φέτος πολύ χαμηλές.
Επειδή καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις εξαιτίας του παγετού και της χαλαζόπτωσης που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2021.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών στα αγροτοεφόδια;
2. Εξετάζονται μειώσεις του κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμού και πετρελαίου) για τους αγρότες, ώστε ν΄ αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών;
3. Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και εσπεριδοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων, παγετού, χαλαζόπτωσης και καύσωνα, για το έτος 2021;
4. Πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών εξαιτίας του παγετού και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2021;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου πολλοί παραγωγοί να μη κινδυνέψουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου ρεύματος;
6. Υπάρχει σχέδιο στήριξης των οργανισμών άρδευσης ώστε ενόψει της τεράστιας αύξησης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα οι οργανισμοί να παραμείνουν σε λειτουργεία;
7. Υπάρχει σχέδιο άμεσης ενίσχυσης – άρσης των συνεπειών από την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια για τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Θάνος Μωραΐτης
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου – Παναγιού Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φωτίου Θεανώ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κάθε επισημότητα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας, παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέγραψαν τη συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή αλλά και την αγορά από την Ελλάδα 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra. Ιδού τι φέρνει η νέα συμφωνία των δυο χωρών.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Οι υπερσύγχρονες Belharra για το ελληνικό ναυτικό
Επίσης, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belharra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ.

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της Ελλάδας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας, πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Βάσει της συμφωνίας με τη Γαλλία, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Τι σημαίνει η συμφωνία στρατηγικής συνδρομής

  1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικέςδυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
  5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
  8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Πηγή: newsit.gr

Την ερχόμενη Κυριακή θα λάβουν χώρα οι εκλογές στο σύλλογο ιεροψαλτών, του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου ιεροψαλτών με έδρα το Αγρίνιο να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για το μέλλον του συλλόγου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ