Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Γ.Βαρεμένος για τους μελισσοκόμους: Από τον Άννα στον Καϊάφα για την αποζημίωσή τους

Από το σήμερα στο αύριο και από τον «Άννα στον Καϊάφα» παραπέμπουν οι αρμόδιοι την καταβολή ενίσχυσης στους μελισσοκόμους λόγω κορωναϊού που ανέρχεται σε περίπου 3,5 ευρώ ανά κυψέλη.

Οι μελισσοκόμοι βιώνουν το όλο σκηνικό ως εμπαιγμό πολύ περισσότερο τώρα που οι καιρικές συνθήκες ήταν η αιτία για την μείωση της παραγωγής στο 50% περίπου, χωρίς από την πλευρά του ΕΛΓΑ να έχει γίνει οτιδήποτε για την αποζημίωσή τους.

Μιλάμε για εκείνους που δεν πρόλαβαν ευτυχώς λόγω ακριβώς του καύσωνα να μεταφέρουν τα μελίσσια στην άτυχη Εύβοια, όπου η καταστροφή για την μελισσοκομία ήταν βιβλική.

Παραπάει όμως μετά από μια τέτοια σκληρή χρονιά να κληθούν οι παραγωγοί να πιούν και το πικρό ποτήρι της αδιαφορίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ, των μελών των διοικητικών συμβουλίων των κομματικών οργανώσεων και των συνέδρων, θα διεξαχθούν πανελλαδικά στις 24 Οκτωβρίου.

Όπως, επισημαίνεται, η Νέα Δημοκρατία πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί ξανά στις σύγχρονες ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων κατακτά μια ακόμη πρωτιά.

«Είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που δίνουμε το δικαίωμα στα μέλη μας να συμμετάσχουν και ψηφιακά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη κομματικών οργάνων» τονίζει η ΝΔ.

Σημειώνεται ότι στο site του κόμματος nd.gr στην ενότητα “Εσωκομματικές Εκλογές” υπάρχει η εγκύκλιος των εκλογών, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή νέων μελών, την ανανέωση συνδρομής, την υποβολή υποψηφιοτήτων και την εκλογική διαδικασία.

sinidisi.gr

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 21:42

Η συντριβή των Ιεραρχών!

Ποιός είπε πως η σιωπή είναι χρυσός;  «Το σιωπάν δοκεί συναινείν» είπαν οι σοφοί παππούδες μας και συμπλήρωσε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης: «Η σιγή είναι βαρεία νόσος, σκιά και νυξ! Ο λόγος είναι αλήθεια, ζωή, αθανασία». Λαλήσωμεν λοιπόν, αφού «ομοίωμα επλάσθημεν του Λόγου, αφού λαλεί εντός μας η θεία σκέψη, της ψυχής η άυλος ομιλία»!

Σεβαστοί Ιεράρχες, παραδεχτείτε το: Έχετε υποστεί μια απόλυτη συντριβή!

Η Στρατηγική ήττα της κορυφής της Ιεραρχίας της Εκκλησίας (Αρχιεπίσκοπος με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο), στα πλαίσια της «αντιπαράθεσης» με την κυβέρνηση στο θέμα του γνωστού «κορωνοϊού», κατέληξε σε συντριπτική ήττα όλων (σχεδόν) υμών των Ιεραρχών από τους ξένους και εγχώριους εχθρούς της Εκκλησίας μας.

Ήττα σημαίνει να χάνεις από τον αντίπαλό σου τον πόλεμο ή οποιοδήποτε αγώνα. Συντριβή σημαίνει σύγκρουση και συνακόλουθη διάλυση, εξόντωση, καταστροφή, σύνθλιψη, καταρράκωση. Συντριπτική δε ήττα, είναι η τόσο μεγάλη ήττα που επιφέρει συντριβή σε όλα τα επίπεδα.

Αρχικά,  η κυβέρνηση, στα πλαίσια της συγκράτησης της εξάπλωσης του περίεργου «κορωνοϊού», με ένα tweet του πρωθυπουργού, που έδειξε ότι δεν υπολογίζει την Ιεραρχία ούτε σέβεται την Εκκλησία, αποφάσισε να κλείσει τους ιερούς ναούς, εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και να απαγορεύσει κάθε είδους ιερή ακολουθία, πλην κάποιων «κεκλεισμένων των θυρών», ακόμη και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και της Ανάστασης του Χριστού μας. Το γεγονός αυτό βέβαια συμπαρέσυρε πλήθος άλλων απαγορεύσεων, πολύ βασικών για τους πιστούς, όπως οποιαδήποτε προσέγγιση των ιερών ναών, Εξομολόγηση, Θεία Ευχαριστία (Κοινωνία), μεταφορά του Αγίου Φωτός, κτύπημα των καμπάνων, μετάδοση των ακολουθιών δια μεγαφώνων, απόδοση τιμών στους νεκρούς στα νεκροταφεία κλπ.

Επιπλέον, υποβαθμίστηκε σημαντικά ο ρόλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελεί μια απλή διεύθυνση κάποιου υπουργείου που απλά δέχεται εντολές και τις εκτελεί. Θεωρήθηκε ανίκανη να μπορέσει να βάλλει τάξη στους ιερούς ναούς και να γίνονται οι ακολουθίες με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Το χειρότερο όλων, κάτι που αποτέλεσε και βασικό στόχο των εχθρών του Χριστού και της Εκκλησίας, είναι ότι πολεμήθηκε η Θεία Κοινωνία, με τις διάφορες θεωρίες περί μετάδοσης του ιού, και ουσιαστικά ποινικοποιήθηκε. Τέλος, συνελήφθησαν ιερείς και ιεράρχες από τις αστυνομικές αρχές και σύρθηκαν στα αστυνομικά τμήματα ως παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και στη συνέχεια  φιμώθηκαν από την ίδια την Ιεραρχία και εγκαταλείφθηκαν οι πραγματικοί αγωνιστές που είναι δίπλα στο λαό, δηλ. ιερείς που αντέδρασαν.

Η κορυφή της Ιεραρχίας με διαρκείς παλινωδίες προσπάθησε από τη μια πλευρά να μην έρθει αντιμέτωπη με την κυβέρνηση, η οποία σταθερά και ακλόνητα επέμεινε στις αποφάσεις της, και από την άλλη πλευρά να πείσει τον πιστό λαό ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, ψελλίζοντας δικαιολογίες, όπως «μπόρα είναι θα περάσει», «ας κάνουμε εμείς υπακοή να μην ρίξουν επάνω μας την ευθύνη της εξάπλωσης του ιού», «δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε πρόστιμα», «ας έχουμε πίστη και όλα θα περάσουν» και άλλα τινά.

Στη συνέχεια, παγιώθηκε μια κατάσταση κατά την οποία οι Ιεροί Ναοί μετατράπηκαν σε τόπους μασκοφόρων, με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πιστού λαού να απομακρυνθεί και να μην εκκλησιάζεται. Βλέπουμε δε και την τραγική περίπτωση ιερείς να κοινωνούν στους πιστούς τον Χριστό, δηλ. την Ζωή, φορώντας μάσκα!

Σεβαστοί Ιεράρχες!

-Απωλέσατε την αίγλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υποβιβάστηκε πολύ στην εκτίμηση των πολιτών ως θεσμός.

-Υποκύψατε στις πιέσεις των πολιτικών, οι οποίοι διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι δεν συγκαταλέγονται στον πιστό λαό του Θεού.

-Παραδώσατε αμαχητί την εξουσία την οποία κατείχατε σε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). 

-Παραδώσατε τα κλειδιά των Ιερών Ναών στην πολιτεία, με αποτέλεσμα να εισβάλλουν αστυνομικοί για «έλεγχο τήρησης μέτρων και επιβολή προστίμων!», γεγονός που παραπέμπει μάλλον στην Τουρκοκρατία ή στην Γερμανική Ναζιστική Κατοχή.

-Σταματήσατε τις λιτανείες, δείχνοντας ότι δεν τις πιστεύετε, ενώ διαχρονικά οι λιτανείες αποτελούσαν την λυτρωτική διέξοδο από τις πάσης φύσεως συμφορές που έπλητταν τον λαό.

-Αντικαταστήσατε τον αγιασμό με τα σκευάσματα ενός ψεκασμού μέσα στους ιερούς ναούς!

-Εκκοσμικεύσατε πλήρως την πνευματική ζωή των Χριστιανών και τις ιερές ακολουθίες.

-Πήρατε (οι περισσότεροι) σαφή θέση υπέρ των εμβολιασμών από εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, δηλ. προτρέψατε τον πιστό λαό του Θεού να καταστούν πειραματόζωα για να γίνουν πράξη τα έργα του διαβόλου, δηλ. η Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Και τώρα, τι μέλλει γενέσθαι;

Σύντομα θα λήξει αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία και μάλιστα πολλά θα αποκαλυφθούν για την λεγόμενη πανδημία. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβάλλεται να στηρίξει τον πιστό λαό του Θεού και να ανακτήσει το χαμένο μεγαλείο της. 

Σεβαστοί Ιεράρχες!

-Όταν αποσύρεστε από τις φανταχτερές αίθουσες των ιερών ναών και των επισκοπείων, όταν παύουν οι πάσης φύσεως υποκλίσεις από το προσωπικό του κοντινού σας περιβάλλοντος, όταν σταματούν οι Αίνοι και τα Μεγαλυνάρια, όταν μένετε μόνοι σας, σας παρακαλώ θερμά να κάνετε  ειλικρινή πνευματική ενδοσκόπηση και ταπεινή ψηλάφηση των γεγονότων και των χειρισμών σας. 

-Έχετε υποστεί μια ανείπωτη και πρωτοφανή στα χρονικά συντριβή από ένα πρωθυπουργό που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα κάνει πράξη τις εντολές που παίρνει από το διευθυντήριο της αντίχριστης Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Δεν περίμενα και δεν περίμενε ο πιστός λαός τόσοι Ιεράρχες, με τέτοια προσόντα, με τόσες γνώσεις, με τόση δύναμη, με τέτοια εμπειρία ζωής, με τέτοια παρρησία, να προσκυνήσετε, να υποκύψετε σε ένα πιόνι της διεθνούς σκακιέρας, σε ένα άνθρωπο, που με την πρώτη σοβαρή αντίστασή σας θα είχε οπισθοχωρήσει.

Σεβαστοί Ιεράρχες, παραδεχτείτε το: Έχετε υποστεί μια απόλυτη συντριβή!

Λυπάμαι πολύ και θλίβομαι! Σας είχαμε πάντοτε πολύ ψηλά!

 

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ

πηγή φωτο: pentapostagma.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας, καρκινοβατεί, ενώ βρισκόμαστε ήδη πριν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου και τον βαρύ, κατά τις τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών, ερχόμενο χειμώνα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που συνεχώς διογκώνεται και απειλεί τις υποδομές και τις ζωές των πολιτών, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, του ορεινού Βάλτου, της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, από τα μέσα του περασμένου χειμώνα και συγκεκριμένα, από τις 14.10.2020, ετέθη, εκ νέου, στα αρμόδια όργανα το θέμα της άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης του ποταμού Ινάχου, καθώς, οι πολυήμερες και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή του. Αν και η απάντηση ήταν θετική, αναφορικά με την έναρξη των σχετικών εργασιών συνολικά για όλο τον ποταμό Ίναχο, φτάσαμε στον επόμενο χειμώνα και ακόμα αναμένεται η έναρξη των σχετικών εργασιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να εγκρίνετε το συντομότερο τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης της ως άνω περιοχής, προς όφελος των κατοίκων του ορεινού Βάλτου, της Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Ποιοι είναι οι λόγοι μη υλοποίησης, μέχρι τώρα, έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στους οικισμούς της Δ.Ε. Ινάχου, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές



 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Επαναλειτουργία και αδειοδότηση των Ιαματικών Λουτρών της Αλευράδας της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, οι Ιαματικές πηγές της Αλευράδας, που λειτουργούν ανελλιπώς, εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες θερμομεταλλικές πηγές της χώρας, έκλεισαν, πρόσφατα, με ανυπολόγιστες ζημιές για την τοπική οικονομία της περιοχής. Συγκεκριμένα, στις 3/9/2021, η Δημοτική Αρχή έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τα Ιαματικά Λουτρά της Αλευράδας, αφού, εδώ και δύο χρόνια, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση, μια επιχείρηση πολύ σημαντική για τον Δήμο Αμφιλοχίας και για την Δημοτική Ενότητα Ινάχου. Αξίζει να επισημανθεί ότι, στις 3 Μαΐου 2019, με το ΦΕΚ «1490/Β/2019», του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο φυσικός πόρος “πηγή Κρεμαστών” αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, καταχωρήθηκε, δηλαδή, στην λίστα των αναγνωρισμένων Φυσικών Πόρων για Λουτροθεραπεία και Εισπνοοθεραπεία. Η ανωτέρω ενέργεια της Δημοτικής Αρχής αποτελεί μία ακόμη υποβάθμιση για την περιοχή, αφού, μετά το ΦΕΚ αναγνώρισης, θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση των Λουτρών, όπως είναι η εκπόνηση μιας σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε τα εν λόγω Λουτρά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να εξετάσετε τις συνθήκες κλεισίματος των Ιαματικών Λουτρών της Αλευράδας της Αιτωλοακαρνανίας και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης η διαδικασία αδειοδότησης και επαναλειτουργίας των ως άνω Λουτρών, στα πλαίσια της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της χώρας;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν ως προορισμός ιαματικού τουρισμού τα ανωτέρω ιαματικά λουτρά, από την στιγμή, μάλιστα, που ο ιαματικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλη τη χώρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνου Χήτας

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:    «Αντιμετώπιση των δανειοληπτών των πυρόπληκτων περιοχών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με επιστολή του Προεδρείου του Επιμελητηρίου Λακωνίας, η οποία δημοσιεύτηκε ως ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, αναδεικνύεται το ζήτημα αντιμετώπισης των δανειοληπτών των πληγεισών πυρόπληκτων περιοχών. Σε αυτήν την επιστολή, τονίζεται, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των τραπεζών, κατά την παρούσα χρονική περίοδο, έναντι των δανειοληπτών, των οποίων οι περιουσίες, εξαιτίας των πυρκαγιών, καταστράφηκαν, εν μέσω της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων ειλημμένων δανείων. Στο πλαίσιο της αναδιάταξης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των πυρόπληκτων περιοχών, προτείνονται μέθοδοι χειρισμού των δανείων που έλαβαν πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και ιδιοκτήτες κατεστραμμένων κατοικιών και πληγέντες αγρότες, που θα περιλαμβάνουν, τόσο την διαγραφή δόσεων, τουλάχιστον για ένα έτος, όσο και τη μείωση του επιτοκίου και άλλες ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, στα πλαίσια της ανωτέρω πρότασης του Επιμελητηρίου Λακωνίας, αφενός, θεσμοθετώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ειλημμένα από πυρόπληκτους επαγγελματίες, πυρόπληκτους αγρότες και πυρόπληκτες επιχειρήσεις δάνεια, δεδομένου ότι έχει εκμηδενιστεί, αποδεδειγμένα, το εισόδημα των ως άνω πληγέντων δανειοληπτών και ως εκ τούτου, θα προκύψει αδυναμία ανταπόκρισης των προηγούμενων στην αποπληρωμή των εν λόγω δανείων, και αφετέρου, εξασφαλίζοντας, είτε την διαγραφή δανείων ή δόσεων για κάθε διαπιστωμένη περίπτωση ολικής ή μερικής καταστροφής των τελευταίων, είτε πακέτο ευνοϊκότατων διευκολύνσεων, που θα αφορούν σε μέτρα βάθους 20ετίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:    «Καταργούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη του Μεσολογγίου»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που είδε με προβληματισμό την ανακοίνωση των βάσεων, αφού, κάποια τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έμειναν χωρίς επαρκή αριθμό φοιτητών. Ο δε Δήμος Μεσολογγίου κάνει λόγο για την

«χαριστική βολή» στην πάλαι ποτέ φοιτητούπολη της περιοχής. Με δεδομένες, πλέον, τις βάσεις του 2021, ο Δήμος Μεσολογγίου σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων ότι, η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εξαφανίζει σχεδόν όλα τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι, από το 2012, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία, τόσο σε αριθμό τμημάτων, όσο και σε αριθμό φοιτητών. Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4 χιλιάδες φοιτητές, το 2012 και 7 τμήματα, το 2019, μετρώνται τρία τμήματα, με 610 εισακτέους αλλά πολύ λιγότερους, στην πραγματικότητα, λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης. Κατά τη νέα, δε, ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόνον 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα, επί συνόλου 494 προσφερόμενων θέσεων! Επιτακτική καθίσταται και επιβάλλεται πλέον η ανάγκη, η Κυβέρνηση να καλύψει, τουλάχιστον, τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να καλύψετε άμεσα τις θέσεις που διακηρύξατε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών και οδηγηθεί νομοτελειακά στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργησή του;
  2. Εξετάζεται η μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως έσχατη λύση στον επικείμενο αφανισμό των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη, μετά τη μείωση των εισακτέων;
  3. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να καταργήσετε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς, αποδεικνύεται άδικο για τους υποψήφιους και καταστροφικό για την επιβίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνου Χήτας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έκανε στρατηγική δεύτερου κόμματος, δήλωσε στους «Αταίριαστους» στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. 

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι η αγωνία του κ. Τσίπρα είναι αν θα καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα  στις επόμενες  εκλογές και για το λόγο αυτό  τις «ξορκίζει». 

«Ο κ. Τσίπρας έκανε μια στρατηγική δεύτερου κόμματος, δηλαδή η μεγάλη του αγωνία είναι να μπορέσει να καταφέρει ενόψει και των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Όταν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «ισοπαλία», δηλαδή πανηγυρίζουν κάποιοι για «ισοπαλία», σημαίνει ότι θέλει να ξορκίσει την ήττα. Ο πρωθυπουργός έχει πει 15 φορές, μόνος του ότι δεν θα έχουμε εκλογές και ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αλλά έρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις βάζει μπροστά για να τις ξορκίσει», είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, ο  κ. Λιβανός είπε ότι το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες μας και όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. «Είμαστε δίπλα τους και στον ΙΑΝΟ και στον παγετό και στις πυρκαγιές, και  στην πανδημία, παρόλα τα δύσκολα δημοσιονομικά», τόνισε.

Ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι ασκείται μια πολιτική που στηρίζεται στον εξορθολογισμό και στη νομιμότητα. «Έχουμε ασκήσει πολιτική ελέγχων κατά της νοθείας και των ελληνοποιήσεων. Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έχουμε πολλαπλασιάσει τους ελέγχους, βάζουμε πρόστιμα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά έχει σφίξει», σημείωσε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι επειδή οι έλεγχοι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών γάλακτος στον παραγωγό, το ΥΠΑΑΤ συζητεί με τις εταιρείες γαλακτοβιομηχανίες για να μη έχουμε αυξήσεις στο ράφι. 

«Κινούμαστε στο τρίπτυχο: Στήριξη των αγροτών στις κρίσεις, νομιμότητα με ενίσχυση των ελέγχων για να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς και προστασία των καταναλωτών και στην ποιότητα και στις τιμές», είπε.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής ο κ. Λιβανός θύμισε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές.  Είπε ότι ήδη η κυβέρνηση δουλεύει το θέμα του πετρελαίου «αν τα οικονομικά πάνε καλά, θα δούμε και το πετρέλαιο,. Είναι κάτι που αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός και όλοι μας ότι το κόστος του πετρελαίου είναι υψηλό για τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λιβανός θύμισε ακόμη ότι στη μείωση του κόστους συμβάλλει και η απόφασή του για την αύξηση στα 500 KW από τα 100 KW της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  μέσω φωτοβολταϊκών για τους αγρότες. Επισήμανε ωστόσο ότι «σε παραγωγικές γαίες θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις» κι επισήμανε ότι επιτρέπεται μόνο 1% χρήση παραγωγικών γαιών για φωτοβολταϊκά. 

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πολιτική του ΥΠΑΑΤ «είναι να στηρίξουμε τους πραγματικούς παραγωγούς». 

Ο αγρότης κ. Στέργιος Λίτος που παρενέβη στην εκπομπή,  αναφερόμενος στα προγράμματα Νέων Αγροτών σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουν μπει αυστηρά κριτήρια για όσους μετέχουν στο πρόγραμμα. Αλλά διευκρίνισε ότι αυτό τους πραγματικούς αγρότες δεν τους ενοχλεί, καθώς επηρεάζει μόνο εκείνους που καιροσκοπικά μπαίνουν στο πρόγραμμα για να εισπράξουν χρήματα. Εκτίμηση του κ. Λίτου είναι ότι εφέτος θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για τους αγρότες.

Ο κ. Λιβανός επιβεβαίωσε ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχουν μπει αυστηρότερα κριτήρια ώστε να ωφελούνται από το πρόγραμμα, του οποίου τα χρήματα έχουν υπερδιπλασιασθεί, μόνο οι πραγματικοί αγρότες. Επίσης θύμισε ότι έχουν αυξηθεί τα χρήματα για χρήση νέων τεχνολογιών από τους αγρότες, ενώ έχουν αυξηθεί και  οι χρηματοδοτήσεις και για τα βιολογικά προϊόντα. 

 

Σε δήλωση προέβη οβουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης,για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε τρία αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Κατοχής Οινιάδων Μεσολογγίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει (το πρόβλημα με το κατέβασμα διακοπτών σε αντλιοστάσια ΤΟΕΒ του Νομού) και με καμία διάθεση συνεννόησης», παρ’ όλο που «υπάρχουν υπεύθυνες προτάσεις».

«Ο κίνδυνος να χαθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος είναι τεράστιος, με δυσβάσταχτες συνέπειες, τόσο για τους αγρότες, όσο για και την οικονομία του τόπου μας», υπογράμμισε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως «οι παραγωγοί ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών του τόπου μας πληρώνουν τα σπασμένα».

«Οι αντοχές εξαντλήθηκαν.Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, οι διακόπτες να σηκωθούν τώρα», είπε κλείνοντας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Την περασμένη Τετάρτη, 15/9, κι εν μέσω της αρδευτικής περιόδου, η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες σε τρία από τα τέσσερα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Κατοχής Οινιάδων Μεσολογγίου.

Ο κίνδυνος να χαθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος είναι τεράστιος, με δυσβάσταχτες συνέπειες, τόσο για τους αγρότες, όσο για και την οικονομία του τόπου μας.

Ο πρωτογενής τομέας έχει μείνει δίχως στήριξη, με την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ να μην αναλαμβάνουν καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος -που δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει- και με καμία διάθεση συνεννόησης. Υπεύθυνες προτάσεις υπάρχουν, αυτό που απουσιάζει, είναι το ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο στην περιοχή σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να καούν πολλές καλλιέργειες, ενώ στην περιοχή έχει να βρέξει τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι παραγωγοί ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών του τόπου μας πληρώνουν τα σπασμένα.

Οι αντοχές εξαντλήθηκαν.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.Οι διακόπτες να σηκωθούν τώρα».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πολιτική Διακήρυξη, με την οποία διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας την πρόθεσή του να μετονομάσει το Κίνημα Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ και να επαναφέρει τον ήλιο στο σήμα του κόμματος.

Το κείμενο Διακήρυξης με αρχές και πολιτικές θέσεις, το οποίο τιτλοφορείται «Πράσινη Επανάσταση», δόθηκε στη δημοσιότητα σε διαδικτυακή εκδήλωση με σύνθημα «Για πάντα ΠΑΣΟΚ» ταυτόχρονα με το Hastag #Andreas.

Ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε κατά τη παρουσίαση:

«Ήρθε η ώρα για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα για να γίνει ξανά δύναμη εξουσίας με το όνομα ΠΑΣΟΚ και σύμβολό του τον ήλιο. Θα υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας και θα νικήσουμε και τον υπαρξιακό μας αντίπαλο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τον ιδεολογικό μας αντίπαλο που είναι η Νέα Δημοκρατία».

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικό πρωταγωνιστή, καλώντας σε ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ: «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται» ανέφερε και πρόσθεσε πώς η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό και πατριωτικό κόμμα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Αιχμές προς την ηγεσία

Αφήνοντας αιχμές, μίλησε για «το Κίνημα Αλλαγής που εμφανίζεται να ντρέπεται για τις πατριωτικές – γιατί αυτό ήταν πάνω απ’ όλα – επιλογές του και να γυρίζει την πλάτη στα επιτεύγματα του».

Πρόσθεσε πως «σήμερα κάποιοι ντρέπονται αντί να καμαρώνουν. Αυτό εγώ το καταγγέλλω. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, για το οποίο εγώ μιλώ, δίνει προοπτική για το μέλλον και είναι υπερήφανο για το παρελθόν. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΣΟΚ».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής, απάντησε με ένταση σε ερώτηση αν εχει σχέδιο συνεργασίας με τη ΝΔ, λέγοντας ότι πρόκειται για ψεύδη και συκοφαντίες, τα οποία απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα και σε «έναν παπαγάλο του». Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κα Τρέμη, «το είπε καθαρά και θρασύτατα όπως συνηθίζει» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.

Ωστόσο, κατέκρινε με αιχμές και τους «υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας που το διαχέουν ως επιχείρημα εναντίον μου. Είναι άνανδρο αυτό, διότι δεν το λένε δημόσια για να παίρνουν την απάντηση που τους πρέπει. Αυτό το λένε ίσως και εκείνοι που έχουν υπογείως ήδη συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, ο Ανδρέας Λοβέρδος απαρίθμησε «τα έργα μου ως υπουργού που δείχνουν την αλήθεια», όπως είπε και κάλεσε «όποιον θέλει, να πάει σε άλλο κόμμα, διευκολύνεται με το όνομα ‘ΚΙΝΑΛ’ που δεν έχει ιστορία. Όποιος επιλέγει το όνομα ΠΑΣΟΚ οριοθετείται ακόμη και ως προς την Δεξιά και την Αριστερά. Εγώ έχω επιλέξει το ΠΑΣΟΚ».

Σε ερώτηση για το τι θα συνεπάγεται για τις υπόλοιπες συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία, αφού προτείνει επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πώς το προσκλητήριό του περιλαμβάνει τους πάντες – μέλη, στελέχη, ψηφοφόρους σήμερα του ΚΙΝΑΛ, χθες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ελιάς – και δεσμεύτηκε ότι στο συνέδριο θα προτείνει τη μετονομασία του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ.

«Θα βρούμε το σχήμα που θα καλύψει και θα ικανοποιεί όλους όσοι θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Η λειτουργία του κόμματος θα έχει ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, όπως έγινε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δηλαδή θα έχουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε όλα τα όργανα του κόμματος. Θα είμαστε όλοι μαζί».

«Όμως δεν μπορούμε να κρύβουμε το όνομα του ΠΑΣΟΚ για να κρατάμε ένα όνομα που το επέλεξαν άνθρωποι που λίγο μετά έφυγαν. Επαναφορά λοιπόν του ονόματος, του συμβόλου και του χρώματος του ΠΑΣΟΚ. Επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζει το κόμμα ο δικαιωματισμός, «δηλαδή η παντελής έλλειψη ευθύνης και η επικράτηση των ιδεοληψιών» και χαρακτήρισε «λάθος» την στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (σ.σ. το ΚΙΝΑΛ είχε καταγγείλει τον χαρακτηρισμό αυτό).

«Θέσεις μου είναι οι εξής: Στον Έβρο, τα νησιά μας, όπως στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο και γενικά όπου υπάρχουν ροές, οι υποδομές να είναι μόνο υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι διαμονής. Αν το υπό διαμόρφωση νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι κάτι σαν το σημερινό, τότε η Ελλάδα πρέπει να το μπλοκάρει. Ως χώρα υποδοχής, να απαιτήσουμε, όλα τα έξοδα της παραμονής ενός μετανάστη που δεν είναι πρόσφυγας και της απέλασής του, να επιβαρύνουν συλλογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα θα κρατήσει εδώ, όσους αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το εθνικό της συμφέρον».

Πηγή: cnn.gr

*Φωτογραφία αρχείου: ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ