Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Κατάσταση ασφυξίας λόγω έλλειψης κυρίως προσωπικού, αλλά και χώρων, δημιουργεί η αναγκαία αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου. Χωρίς ενίσχυση, στο νοσοκομείο Αγρινίου πρέπει να δημιουργηθούν τέσσερεις επί πλέον γραμμές και στο Μεσολόγγι πέντε, πράγμα που σημαίνει ότι, στην δεύτερη περίπτωση, οι εμβολιασμοί από 120 ημερησίως πρέπει να φθάσουν τους 700.

Είναι αναγκαία η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με την μέθοδο “κόψτε το κεφάλι σας”, αλλά με την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Η δυνατότητα, μέσω πρόσφατης ΚΥΑ, για πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για ένα μόνο έτος είναι ουτοπική και, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται, μέσω των τραγικών αποτελεσμάτων της πανδημίας, ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με προγραμματισμένες και δομικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και όχι με λογικές επιβολής «λύσεων»εκ των άνω, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής υγειονομικής συγκυρίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριαρχεί στην επικαιρότητα της ημέρας το «ξύλο» που έπαιξε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Δένδιας, αφού επισκέφθηκε και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου και συζήτησαν όλη την ατζέντα που η Τουρκία επιχειρεί να θέσει προς διαπραγμάτευση. Μεταξύ των θεμάτων ήταν η... τρομοκρατία, η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νήσων, καθώς και η κατά την τουρκική πλευρά «τουρκική μειονότητα» της Θράκης. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ως όφειλε, δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και κατά τη συνέντευξη Τύπου πήρε το λόγο, θέτοντας πρακτικά δημόσια την πάγια ελληνική θέση, που περιορίζει το διάλογο στην ΑΟΖ και την υφαλοκρυπίδα. Προχώρησε ωστόσο και στην παραδοχή της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο μελλοντικά, καθώς αυτό έγινε δημόσια.

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επεχείρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο περιστατικό κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια - Τσαβούσογλου. «Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, προφασιζόμενος το ζήτημα που προκάλεσε την αντίδραση Δένδια και που δεν είναι άλλο από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό, καθώς ο Νίκος Δένδιας τίναξε ουσιαστικά τις διερευνητικές στον αέρα, συμμορφούμενος στο προσφάτως ανακύψαν «δόγμα Καραμανλή», αποκλίνοντας από την «συναινετική» πολιτική που μέχρι σήμερα είχε χαράξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγχρόνως, όμως - και αυτό είναι που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό περισσότερο - ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε εαυτόν πρώτο στη λίστα της διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Δένδιας προσεκλήθη από τον Ερντογάν αντί του πρωθυπουργού και αυτό είχε ήδη θορυβήσει τους παροικούντες τη... «μητσοτακική Ιερουσαλείμ».

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αποτελεί άλλον έναν νέο πονοκέφαλο για το Μαξίμου. Η κ. Πελώνη όχι μόνον εμμένει στο να μην διαγράφει τα παλιά της tweets, όπου καθυβρίζει σημερινά μέλη της κυβέρνησης, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν εξακολουθεί να έχει αυτές τις απόψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζητούν την καρατόμησή της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος στα σενάρια περί «ρωσικών fake-news» σε σχέση με την διάρκεια της «θωράκισης» που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech έδωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά. Μέχρι 6 μήνες διαρκεί η προστασία από τις μεταλλάξεις του Κορωνοϊού δηλώνει ο ίδιος ο Μπουρλά, δικαιώνοντας τους Ρώσους, που είχαν πρώτοι αναφέρει αυτήν την... λεπτομέρεια. Μ' άλλα λόγια, όσοι Έλληνες έχουν κάνει τις δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, θα πρέπει μετά από ένα εξάμηνο να εμβολιαστούν και με τρίτη δόση.

Δικαιώνεται το pronews.gr για την επιμονή που επέδειξε στην ανάγκη προμήθειας από τη χώρα μας του ρωσικού εμβολίου κατά του COVID-19, Sputnik-V. Το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο Γκαμαλέγιεφ, που δημιούργησε το εμβόλιο, δημοσιοποίησε στοιχεία που εξηγούν την αποτελεσματικότητα του Sputnik-V, αλλά και την επικινδυνότητα των υπολοίπων «ανταγωνιστικών» εμβολίων. Δηλώνει δε έτοιμο να προμηθεύσει τη χώρα μας με μισό εκατομμύριο εμβόλια. Να θυμίσουμε ότι η παράδοση των εμβολίων της Johnson & Johnson πάγωσε από την ίδια την εταιρεία, επιβραδύνοντας αυτομάτως την εφαρμογή του σχεδίου «Ελευθερία», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε να εμβολιάσει ταχέως το 75% του πληθυσμού της χώρας μας.

Σοκαριστική και συνάμα εξοργιστική ήταν η εικόνα της 49χρονης μητέρας, που οδηγήθηκε με χειροπέδες σήμερα στο Αυτόφωρο με την κατηγορία της διέγερσης σε ανυπακοή. Η συλληφθείσα είχε αρνηθεί να κάνει ο γιος της το απαιτούμενο self-test και είχε νωρίτερα μηνύσει τον Λυκειάρχη του σχολείου του, επειδή δεν επέτρεπε στο παιδί της να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο. Τελικά, η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη, καθώς η δίκη ανεβλήθη, και αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο αποθεούμενη από υποστηρικτές της, οι οποίοι πανηγύριζαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Την ίδια στιγμή, γονείς απ' όλη την Ελλάδα κινητοποιούνται και προσφεύγουν νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει τα self-tests στους μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα. Ανάλογες αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι από την ερχόμενοι εβδομάδα θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε αυτούς τους «αυτοελέγχους».

Μία νέα ενέδρα θανάτου, ανάλογη με αυτή που οδήγησε στη δολοφονία Καραϊβάζ, αποσόβησαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σε έλεγχο που επιχείρησαν στη Νέα Ερυθραία. Δύο άνδρες με full-face κουκούλες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα άνοιξαν πυρ με πολεμικό τυφέκιο κατά των αστυνομικών. Ευτυχώς, δε θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκαν τρεις κάλυκες από σφαίρες διαμετρήματος 7,62, που πιθανότατα προέρχονται από AK-47

Παραβιάζοντας τις ατομικές ελευθερίες και παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των εθνικών δικαστικών αρχών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την εφαρμογή του «σχεδίου Μητσοτάκη» για «Διαβατήριο COVID-19». Πολύ σύντομα το εν λόγω πιστοποιητικό θα αποτελεί προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την άμεση παραίτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη για τις υβριστικές της αναρτήσεις που έχει  κάνει στο twitter ζητούν δέκα βουλευτές της ΝΔ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές ζητούν την άμεση παραίτηση της, όχι τόσο για το ούτως ή άλλως απαράδεκτο περιεχόμενο των αναρτήσεων του 2015, αλλά κυριότερα, γιατί η κυβερνητική εκπρόσωπος φαίνεται να επιμένει σε αυτές, χωρίς να νιώθει καν την ανάγκη να προχωρήσει σε κάποιες εξηγήσεις προς το σώμα των δεξιών ψηφοφόρων που στηρίζουν τη ΝΔ ή τουλάχιστον να τις ανασκευάσει.


Εμμένοντας σε τέτοιο βαθμό που  η μόνη της αντίδραση για το θέμα, ήταν να μιλήσει για τακτικές «τυμβωρύχων» και «ιεράς εξέτασης» που δείχνουν την απελπισία κάποιων!

Το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ, είναι βαρύ και όπως σημειώνουν δεν έχει κανένας το δικαίωμα να καθυβρίζει στελέχη της νυν κυβέρνησης, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ αναφερόμενη σε «οίκους ανοχής»!

Τονίζουν δε, οι ίδιοι βουλευτές, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την Α.Πελώνη για  αυτές τις αναρτήσεις  και η επιμονή της την καθιστά εκ των πραγμάτων «ξένο σώμα» στην κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση η οποία να σημειωθεί δεν είναι συνασπισμού κομμάτων με ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ)  η το Ποτάμι αλλά πλήρως αυτοδύναμη.

Να σημειώσουμε ότι στο tweet  που ανέβασε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και στο οποίο εκφράζει την εντονότατη δυσφορία του για τις αναρτήσεις της Α.Πελώνη, εννέα βουλευτές  του κυβερνώντος  κόμματος το επικροτούν ενώ ακόμη δύο, οι Θανάσης Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τους υπόλοιπους εννέα.

katsaniotis 16 4 2021

Οι βουλευτές που επικρότησαν το tweet του Ανδρέα Κατσανιώτη είναι:

Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Μίλτος Χρυσομάλλης

Φώντας Μπαραλιάκος

Χριστόδουλος Στεφανάδης

Δημήτριος Βαρτζόπουλος

Στέργιος Γιαννάκης

Γιάννης Παππάς

Παράλληλα όπως σημειώθηκε και πιο πάνω οι  Θανάσης Πλεύρης και Δημήτριος Μαρκόπουλος κινούνται στο ίδιο πνεύμα.

Όλοι τους τονίζουν ότι υπάρχει πράγματι μεγάλο θέμα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Α.Πελώνη και δεν μπορεί να «περάσει» έτσι.

pronews.gr

Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος

Τον πραγματικό λόγο, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται ο ίδιος,  για το ατύχημα του πλοίου κοντέινερ Ever Given στο Σουέζ δίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος Kaan Sariaydin, η τουρκική έκδοση της Sorcha Faal  για πολλούς.

Ο  ίδιος λέει πως το ατύχημα με το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ ήταν αποτέλεσμα μιας κοινής επιχείρησης της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου και του… Ισραήλ, με στόχο τον εκτροχιασμό των σχεδίων των μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, σχέδια που έχουν ως στόχο την κλιματική αλλαγή.

Ο Sariaydin τα «ανακατεύει» όλα στην υπόθεση του Ever Given: Κλιματική αλλαγή, κορωνοϊό, Μπιλ Γκέιτς, δίκτυα 5G και η λίστα δεν έχει τέλος.

Οι χώρες που ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος, υποτίθεται ότι οργάνωσαν μια μυστική επιχείρηση έτσι ώστε το εμπορικό σκάφος να ακινητοποιηθεί μπλοκάροντας το Σουέζ.

Ο λόγος ότι το σκάφος μετέφερε κάποια «τεχνολογικά όπλα» τα οποία σε συνδυασμό με το δίκτυο 5G θα κλιμάκωναν περαιτέρω το φαινόμενο της  κλιματικής αλλαγής, κάτι που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης.

Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος ο κορωνοϊός ήταν το πρώτο κτύπημα των  μεγάλων δυνάμεων και το δεύτερο αναμένεται να είναι κλιματική αλλαγή. Όπως «εξηγεί» το μυστικό φορτίο του Ever Given εξαφανίστηκε, από τη μυστική αυτή επιχείρηση, ή καταστράφηκε κάτι που αποτέλεσε μεγάλο κτύπημα κατά της παγκοσμιοποίησης  καθώς αυτό ήταν αποτέλεσμα έρευνάς τουλάχιστον 30 ετών.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της τουρκικής τηλεόρασης και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:    «Σκέψεις για αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, βρίθει ομορφιάς και γονιμότητας και πληροί τις προοπτικές παραγωγικής απόδοσης και ανάπτυξης. Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης, η περιοχή απέκτησε το προσόν του δυνητικού τουριστικού αναπτυξιακού προϊόντος, που θα κινούσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για να απολαύσουν την παρθενική ομορφιά της φύσεως σε όλο της το μεγαλείο. Ο κάθε επισκέπτης, με μία βόλτα κατά μήκος της λίμνης, θα απολάμβανε την ηρεμία της και όλο το μεγαλείο της γύρω περιοχής, με ποικιλία δέντρων και ζώων, που ζουν ελεύθερα και βόσκουν παραπλεύρως των λόφων και των φαραγγιών. Μια μελέτη δράσεων διευκόλυνσης της πρόσβασης στο χώρο της λίμνης, με διαμόρφωση των χώρων στάσης και αναψυχής σε διάφορα μέρη στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης, με πρόβλεψη για ηλεκτρικό φωτισμό και ανάλογη προβολή, θα έσφυζε ο τόπος από ζωή στα γύρω χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας. Θα υπήρχε αθρόα προσέλευση επισκεπτών και τουριστών στην λίμνη και θα προσέρχονταν περιηγητές για να απολαύσουν την ομορφιά του τόπου, την φιλοξενία στα χωριά και τις υπέροχες εκκλησίες της, ενώ θα γέμιζαν ξανά τα σπίτια των ντόπιων, έστω και εποχιακά για διακοπές. Θα δημιουργούνταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, γεγονός που θα προκαλέσει κλιμακωτά ανάπτυξη σε όλη τη Δυτική Ευρυτανία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει προοπτική εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης, διαχείρισης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κρεμαστών, γεγονός που θα επέφερε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στους κατοίκους των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων αλλά και σε όλους όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας και Βορειοανατολικής Αιτωλοακαρνανίας;

2. Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής της λίμνης των Κρεμαστών και ποιες θα ήταν αυτές;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ

ΘΕΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 12-04-2021

Αριθ. Πρωτ. : 42798 - 12-04-2021

Ταχ. Δ/νση

: Νίκης 5 Σύνταγμα

ΠΡΟΣ :

1. Τη Βουλή των Ελλήνων

Ταχ. Κώδικας

:10180

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Πληροφορίες

: Αννα Μαρία Χατζηγιακουμή

Τμήμα Ερωτήσεων & ΑΚΕ

Τηλέφωνο

: 210 333 2827

Fax

: 210 333 2097

2. Βουλευτή:

Email

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

κο Κ. Βελόπουλο

 

ΘΕΜΑ : Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 4946/10-3-2021

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κυριάκος Βελόπουλος και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 38452/01-04-2021 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργάνωσης,
Διοικητικής & Τεχνικής Υποστήριξης

Κ.Α.Α.
ΜΠΙΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΠΡΟΣ : Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Ιδίου Υπουργείου

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 4946/10.03.2021 του βουλευτή: κ. Κυρ. Βελόπουλου.

Σχετ.: Ερώτηση αρ. πρωτ. 4946/10.03.2021.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, με θέμα «Σκέψεις για αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών» και σε ό,τι αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, δεν έχει υποβληθεί κάποια σχετική πρόταση από φορείς της Ευρυτανίας για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται, επίσης ότι δράσεις που αφορούν στην προώθηση της αστικής αναζωογόνησης, την αναβάθμιση ανοιχτών χώρων και χώρων πράσινου και την αξιοποίηση αστικών και φυσικών περιοχών της χώρας δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της εκάστοτε πρόσκλησης. Για τον προγραμματισμό και την έκδοση νέων προσκλήσεων αρμόδια είναι η διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αλιεία Θάλασσα 2014-2020" δύναται να χρηματοδοτήσει ήπιες παρεμβάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν στόχο της παρέμβασης Leader. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντάσσεται η περιοχή παρέμβασης (ως Δήμος ή δημοτική ενότητα) στην τοπική στρατηγική και να υπάρχουν οι αντίστοιχοι φορείς πρότασης, υλοποίησης και εν συνεχεία διαχείρισης,των έργων. Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη Κρεμαστών δεν ανήκει στην περιοχή παρέμβασης CLLD/LEADER του ΕΠΑλΘ»

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών εμπίπτει στη περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος της Ομάδας Τοπικής Δράσης LEADER Φθιωτική Αναπτυξιακή ΑΕ. Τα τοπικά προγράμματα LEADER παρέχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων με ευρεία επιλεξιμότητα στους τομείς της μεταποίησης, βιοτεχνίας - οικοτεχνίας, αγροτουρισμού, ενώ περιλαμβάνουν δράσεις συνεργασίας, δικτύωσης, προβολής των περιοχών παρέμβασης (κυρίως ορεινών και μειονεκτικών) και προώθησης των τοπικών προϊόντων, της τοπικής παράδοσης και αγροτικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του εισοδήματος και της απασχόλησης των κατοίκων της υπαίθρου. Ήδη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ύψους 5.320.000,00€ στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (περιοχές εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος). Εξ αυτών στην Περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών υλοποιούνται 4 δημόσια έργα και ένα διατοπικό σχέδιο με τίτλο Δίκτυο Λιμών Κεντρικής & Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο, σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 όπου τα νέα προγράμματα, που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, και στο πλαίσιο των επιλεξιμοτήτων τους, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σχετικές δράσεις.

Κ.Α.Α.

ΜΠΙΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Διοικητικής & Τεχνικής Υποστήριξης

Δημήτρης Σκάλκος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 20:29

Ο Δένδιας και η «τάπα» στον Τσαβού

Πανηγυρίζουν από χθες τα πατριωτικά – συστημικά ΜΜΕ για την διένεξη – διαφωνία που είχαν στη κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου με τον Δένδια.

Χρειαζόταν βέβαια να μην μείνουν αναπάντητες οι σπόντες του Πρωθυπουργού της Τουρκίας που πέταγε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Η ΝΔ έτρεξε απευθείας να καρπωθεί αυτή την «επιτυχία» λέγοντας ότι ο Υπουργός ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τη γραμμή της Κυβέρνησης. Λες και θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς. Να δρα δηλαδή ο υπουργός αυτοβούλως χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Η ανακοίνωση του κόμματος δείχνει πανικό και απόγνωση για «νίκη» μετά το ναυάγιο που προέκυψε από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, που μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν ως επιτυχία. Αλλά έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό τα κανάλια και τα sites να κάνουν το άσπρο μαύρο ειδικά όσον αφορά τα «επιτεύγματα» των αρίστων.

Αλλά οι πατριώτες που πανηγύριζαν χθες, ήταν οι ίδιοι που πριν κάποια χρόνια προέτρεπαν τον Γερούν Νταισεμπλουμ να «κρατήσει» γερά και να μην υποκύψει στη διαπραγμάτευση με τον τότε Υπουργό Οικονομικών. «Γερά Γερούν κα ΔΑΠ ΝΔΦΚ» φώναζαν οι άριστοι νεολαίοι. Πως θα τους φαινόταν αν οι «συνάδελφοι» τους χθες φώναζαν «και Α και ΟΥ βάστα γερά Τσαβού». Ο πατριωτισμός και το εθνικό συμφέρον δεν είναι προϊόν κομματικού συμφέροντος. Αλλά οι άριστοι μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, ως φαίνεται, μπορούν να δουν.

Γ.Κ.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Θάνος Μωραΐτης: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης των εμπόρων, της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας»

 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κι Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους επτά βουλευτές του κόμματος, για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού του.

Ο κ. Μωραΐτης τονίζει πως «εάν δε στηριχθούν ουσιαστικά και με μία σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων, ο Νομός, όχι μόνο δε θα μείνει όρθιος, αλλά θα καταρρεύσει», ενώ επισημαίνει ότι «πλέον τα περιθώρια στένεψαν και η οικονομική δυσχέρεια έχει μετατραπεί σε θηλιά για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους».

Μάλιστα, αναφέρει πως «η κυβέρνηση διαθέτει τεράστιες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο καμία άλλη εδώ και μια δεκαετία, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει δίχως να χρονοτριβεί».

Μεταξύ άλλων, ρωτά τους Υπουργούς εάν προτίθενται «να διασφαλίσουν την πρόσβαση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7», «να προβούν σε μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη-επιστρεπτέα», «σε μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία», καθώς και «σε ρύθμιση των χρεών προς τις Τράπεζες», αλλά και «να ενεργοποιήσουν το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων».

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα,  16 Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς

  • Οικονομικών
  • Ανάπτυξης κι Επενδύσεων

Θέμα: «Ανάγκη στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αιτωλοακαρνανίας»

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τη μειωμένη ρευστότητα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού.

Η πλειοψηφία τους αποκλείστηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες Συλλόγων, Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων για ουσιαστική στήριξη δε βρήκαν ευήκοα ώτα. Οι ελπίδες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για ενίσχυση είχαν στραφεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε «μελλοντικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση», με τα δεύτερα συνεχώς να μην έρχονται.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία δυστυχώς δεν κατάφερε να καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία τους στην Αιτωλοακαρνανία. Με δεδομένη, λοιπόν, την αδυναμία της να ανταπεξέλθει σοβαρά και υπεύθυνα στη στήριξή τους, καθίσταται σαφές ότι είναι νευραλγικής σημασίας η εκπόνηση και υλοποίηση ενός γενναίου σχεδίου από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η πορεία των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να προχωρά με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε μειωμένη κίνηση των πολιτών στην αγορά, λόγω του φόβου μετάδοσης.

Είναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο, η οικονομική ανάκαμψη, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στου Νομού μας δεν υφίσταται καν στο ραντάρ της κυβέρνησης, η οποία, όχι μόνο τον έχει εγκαταλείψει στην τύχη του, αλλά με τους σχεδιασμούς της ανακόπτει και την οποιαδήποτε ευκαιρία για μελλοντική ανάπτυξη – κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί και στην Αιτωλοακαρνανία βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Είναι πλέον προφανές, ύστερα από 13 μήνες πανδημίας, ότι, εάν δε στηριχθεί ουσιαστικά και με μία σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων, ο Νομός, όχι μόνο δε θα μείνει όρθιος, αλλά θα καταρρεύσει.

Η περίοδος χάριτος στη συνείδηση των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας έχει τελειώσει, καθώς πλέον τα περιθώρια στένεψαν και η οικονομική δυσχέρεια έχει μετατραπεί σε θηλιά για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση διαθέτει τεράστιες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο καμία άλλη εδώ και μια δεκαετία, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει δίχως να χρονοτριβεί.

Επειδή το τρίτο κύμα της πανδημίας μαίνεται και ο εμβολιασμός στην Αιτωλοακαρνανία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κίνηση της αγοράς, ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών.

Επειδή οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα δε βρήκαν ανταπόκριση.

Επειδή στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν υπάρχει καμία εξαγγελία και κανένας προγραμματισμός για ουσιαστική ενίσχυση του συνόλου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επειδή η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται άμεση στήριξη για να μείνει όρθια και να έχει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Επειδή ο Νομός μας αντιμετωπίζει συστηματικά την κυβερνητική αδιαφορία.

Επειδή ο χρόνος πιέζει και δεν υφίστανται περιθώρια καθυστερήσεων ούτε για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους ούτε για τις οικογένειές τους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να διασφαλίσουν την πρόσβαση της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7;
2. Προτίθενται να προβούν σε μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δηλαδή των οφειλών που ήταν πληρωτέες ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου του 2021) προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (για αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες) και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε 120 δόσεις; Να προβούν σε πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, βάσει του ποσοστού μείωσης του τζίρου;
3. Προτίθενται να προβούν στη ρύθμιση των χρεών προς τις Τράπεζες, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες, με αναστολή πληρωμών, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, ρύθμιση των εξυπηρετούμενων οφειλών και πάγωμα των μη-εξυπηρετήσιμων, καθώς και διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους επιχειρηματίες;
4. Προτίθενται να ενεργοποιήσουν το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων;
5. Προτίθενται να προβούν σε μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη-επιστρεπτέα;
6. Προτίθενται να παρατείνουν την απαλλαγή από τα ενοίκια και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, καθώς και να εφαρμόσουν, για τους επόμενους μήνες, το μέτρο της μείωσης, με αναλογία 60 – 40% κι αντίστοιχη κάλυψη ιδιοκτητών;
7. Προτίθενται να προβούν σε κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών των επιχειρήσεων, μέσω κρατικού δανεισμού, καθώς και να ανοίξουν τις πλατφόρμες για τις επιταγές του Απριλίου;
8. Προτίθενται να προβούν σε επιδότηση για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κι εργαζομένων, με διάρκεια 6 μηνών και υποχρέωση διατήρησης του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων;
9. Προτίθενται να προβούν σε ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και να διευκολύνουν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις, καθώς και τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της εκάστοτε μικρομεσαίας επιχείρησης;
10. Προτίθενται να προβούν σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μωραΐτης Θάνος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για «εργασιακό μεσαίωνα προ των πυλών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ι.Π.Μεσολογγίου. Η ανακοίνωση:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», μας υπενθυμίζει η αλάνθαστη λαϊκή σοφία.
Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, εν μέσω γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όχι, το σχέδιό της δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση και στήριξη των εργαζομένων που δέχτηκαν βαρύτατο πλήγμα από την κρίση. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο:

 Καταργεί το 8ωρο και θεσπίζει δεκάωρη εργασία με δυνατότητα απλήρωτων υπερωριών.
 Προβλέπει απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα.
 Καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις, προβλέποντας την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων.
 Παρέχει απόλυτη ευελιξία στην τηλεργασία, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους σε καταχρηστικές πρακτικές από πλευράς των εργοδοτών.
 Υπονομεύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία.

Τελικά, το μόνο πράγμα στο οποίο αποδεικνύεται συνεπής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η διαρκής προσπάθειά της να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, να απορρυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας και να οδηγήσει τη χώρα στον εργασιακό μεσαίωνα. Η πρωτοφανής κρίση όχι μόνο δεν λειτούργησε ανασταλτικά για την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια συνδυασμένη και πολυμέτωπη επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή επιφέρει ως ευκαιρία για την πλήρη αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την κατεδάφιση δημοκρατικών κεκτημένων δεκαετιών του κόσμου της εργασίας.

Ας το καταλάβουν καλά στην κυβέρνηση:
Δεν θα τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα που ονειρεύονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας θα αποτρέψει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 19:07

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και η αριστεία

του Γιώργου Βαρεμένου*

Με αφορμή το δημοσίευμα του tvxs για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, σκέφτηκα ότι η μεγαλοφυία αυτή, που καταύγασε τους αιώνες, ήταν δυστυχώς μακρυά από το πρότυπο της αριστείας που δοξάζεται σήμερα στην χώρα-λίκνο του πολιτισμού.

Ο Λεονάρντο ήταν νόθος, ομοφυλόφιλος, αριστερόχειρας και χορτοφάγος, ένας συνδυασμός που δεν θα του επέτρεπε ποτέ να προσεγγίσει αυτό το πρότυπο. Η μητέρα του ήταν μία 16χρονη ταπεινότατης καταγωγής, που είχε μία σύντομη σχέση μ’ έναν ευκατάστατο φλωρεντίνο συμβολαιογράφο, ο οποίος ακολούθως φρόντισε να την “αποκαταστήσει” μ’ έναν αγρότη από το χωριό Vinci (εξ ού και το επώνυμό του).

Ο Λεονάρντο λοιπόν, από την “Καστανοραχούλα” της Τοσκάνης, δεν είχε περάσει ούτε απ’ έξω από το Χάρβαρντ εκείνης της εποχής και έλαβε μία στοιχειώδη προσχολική εκπαίδευση, χωρίς να μάθει ποτέ λατινικά (παρότι κάποια στιγμή το επιχείρησε). Όχι πως θα ήταν κακό να είχε κοινωνήσει της υψηλής εκπαίδευσης και να εκκινήσει από την θεωρία, αλλά απλώς για κοινωνικούς λόγους δεν συνέβη.

Αυτό που τον οδήγησε στις απλησίαστες κορυφές της τέχνης και της επιστήμης (τις οποίες έβλεπε ως αλληλένδετες) ήταν μία αδιανόητη παρατηρητικότητα και περιέργεια σ’ ένα ασύλληπτο εύρος αντικειμένων. Από την ζωγραφική, την γλυπτική και την αρχιτεκτονική, ως την κατασκευή και το παίξιμο μουσικών οργάνων, τον σχεδιασμό ρούχων, γεφυρών, πυροβόλων και ποικίλων μηχανισμών και την μελέτη των πουλιών.

Επτάμιση χιλιάδες σελίδες σημειωματάρια και ατέλειωτα πειράματα, που αφορμή τους είχαν ερεθίσματα όπως τα φτερά της λιβελούλας ή η γλώσσα του δρυοκολάπτη. Πολλά δεν τα ολοκλήρωνε, όπως και αριστουργήματά του στην ζωγραφική, καθώς η εμμονική του περιέργεια και η καλπάζουσα φαντασία τον οδηγούσαν σε νέα σχέδια και νέα πειράματα, μέσω των οποίων έφθανε στην θεωρία, την οποία αρχικά προσπερνούσε λέγοντας το περίφημο: «Γιατί να χρησιμοποιήσω την υδρία, αφού μπορώ να πάω στην βρύση;»

Μελέτησε το ανθρώπινο σώμα και ό,τι συμβαίνει σ’ αυτό και το συνδύασε με ό,τι λειτουργεί στην φύση, αποδεικνύοντας πως ο μικρόκοσμος συνδέεται με τον μακρόκοσμο.

Ο Λεονάρντο τριγύρναγε με ένα σημειωματάριο στη μέση, παρατηρώντας ανθρώπινες συμπεριφορές, τις οποίες αποτύπωνε με αθάνατο τρόπο στην τέχνη και την επιστήμη. Σαν ένα ατίθασο άτι (όπως εκείνα που λάτρευε στη ζωή του), ξεχύθηκε από τις πεδιάδες της Τοσκάνης στις λεωφόρους της ιστορίας, ακτινοβολώντας γνώση, φαντασία και ευαισθησία.

* Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τις Υπηρεσίες της Βουλής, το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Περιλαμβάνει 84 άρθρα (έναντι 62 που είχε όταν κατατέθηκε, και ενώ στη δημόσια διαβούλευση είχαν τεθεί μόνο 34).

Επισημαίνουμε ότι θα ξεκινήσει να ισχύει από τη δημοσίευσή του σε  Φ.Ε.Κ., η οποία αναμένεται άμεσα σήμερα.

Τονίζουμε, επίσης, ότι χρειάζεται προσοχή για το χρόνο ισχύος που έχουν μεμονωμένες διατάξεις.

– Για παράδειγμα, στο αρ.62 η προθεσμία για τη δυνατότητα προσαύξησης έως 30 % του αριθμού ωρών υπερωριακής απασχόλησης των Υπαλλήλων Δήμων ή Περιφερειών και του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου των μέτρων της πανδημίας, παρατάθηκε αναδρομικά από τη λήξη της (είχε λήξει στις 28.2.2021).

– Αντιστοίχως, από τη λήξη της παρατάθηκε  με το αρ.61 η δυνατότητα αναθέσεων από τους ΟΤΑ για την προμήθεια υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (είχε λήξει στις 28.2.2021). Με απλά λόγια, εδώ η αναδρομική παράταση « από τη λήξη της » πρακτικά ισοδυναμεί με εκ των υστέρων νομιμοποίηση αγνώστου πλήθους αναθέσεων που ήδη έχουν γίνει με αυτή την κατ’ εξαίρεση διαδικασία ανά την Ελλάδα.

– Άλλο παράδειγμα, το αρ.42 που ρυθμίζει τη λήψη της τυχόν προσωπικής διαφοράς για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που επέστρεψαν πάλι στους Δήμους από τα Καταστήματα Κράτησης, ισχύει αναδρομικά από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στο Φορέα υποδοχής.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Νομοσχέδιο με τι ακριβώς ψηφίστηκε τελικά, ΕΔΩ

Πηγή: airetos.gr

Σελίδα 1 από 2