Τετάρτη, 28η Ιουλίου 2021  12:50: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

ALUXAL ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Εξειδικευμένα Κουφώματα Αλουμινίου & PVC // Εμπορία Αλουμινίου & Ηλεκτροστατική Βαφή

Ιαν 03, 2021
Η οικογένεια ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ξεκινάει τη δραστηριότητά της τον Ιούνιο του 1987 στον τομέα της εμπορίας…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Απρίλιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), λειτουργώντας σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αποφάσισε να τρομοκρατήσει όσα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες, «τολμούν» ακόμη να αναμεταδίδουν ή να προβάλλουν εκπομπές του Γιώργου Τράγκα. Δεν αρκεί στους κυβερνώντες το ότι κατάφεραν να αποκλείσουν τον γνωστό δημοσιογράφο από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μαζικά μέσα ενημέρωσης, δεν τους αρκεί το ότι κατάφεραν να τον «απομονώσουν» ώστε να εκπέμπει μόνο μέσω του διαδικτύου, δεν αρκούνται στις απόπειρές τους να τον φθείρουν ως δημοσιογράφο και ως επικεφαλής πολιτικού κινήματος, προκειμένου να μειώσουν την επιρροή των καταγγελιών του στην κοινή γνώμη. Τώρα ασκούν πολιτικές εκφοβισμού και σ’ εκείνα τα μαζικά μέσα πληροφόρησης που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί του.

Στην εποχή της χούντας των συνταγματαρχών, οι εκδότες συμμορφώνονταν μέσω της απειλής της σύλληψης ή της κλήτευσης «δι' υπόθεσίν τους» στους προθάλαμους του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στην εποχή της κοινοβουλευτικής χούντας, τους «συμμορφώνουν» με την απειλή των εξοντωτικών προστίμων που οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους και την εσαεί ομηρία τους στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ. Την κλήτευσή τους «δι' υπόθεσίν τους», αναλαμβάνουν αρχές «υπεράνω υποψίας» με διάφορα προσχήματα, όπως «η ποιοτική στάθμη προγράμματος», ή η «σύγχυση κοινού - προσβολή εννόμου τάξεως» κλπ. Αυτούς τους λόγους περιλαμβάνει η κλήτευση προς απολογία που απέστειλε το ΕΣΡ στους ιδιώτες επιχειρηματίες ραδιοσταθμών, καναλιών και ιστοσελίδων που συνεργάζονται με τον Γ. Τράγκα.

Φιλοδοξεί το ΕΣΡ να αναλάβει ρόλο αντίστοιχο με εκείνον των Επιτροπών Λογοκρισίας της επάρατης επταετίας; Φιλοδοξεί μήπως να λειτουργεί ως προθάλαμος εξόντωσης των μικρών επιχειρηματιών των τοπικών ΜΜΕ δια της μεθόδου των προστίμων, όταν το περιεχόμενο των εκπομπών τους δεν συνάδει με την κυβερνητική προπαγάνδα; Έχει αναλάβει το έργο της επιχειρηματικής τους συντριβής, όταν φιλοξενούν φωνές που κριτικάρουν πρακτικές και πολιτικές του νυν πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του; Διότι δεν εξηγείται αλλιώς όταν στην κλήτευση που συνέταξε το ΕΣΡ, αναφέρει ως λόγο την «προσβολή προσωπικότητας αναφερόμενων ατόμων από μετάδοση ατεκμηρίωτων ισχυρισμών εναντίον τους» κι όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το «αναφερόμενο άτομο που προσβλήθηκε», είναι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης! 

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η κλήτευση από το ΕΣΡ, προήλθε μετά από ενέργειες του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου. Ο οποίος, με αφορμή την εκπομπή της 22ης Φεβρουαρίου που ο Γ. Τράγκας έθετε καυτά ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, παρενέβη στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή με σκοπό να μειώσει την εμβέλεια της φωνής του μέσα στην κοινωνία, χτυπώντας τα δημοσιογραφικά κανάλια που την διοχετεύουν. Το πόσο «ανεξάρτητη» αρχή είναι το ΕΣΡ, φάνηκε από την ταχύτητα με την οποία προθυμοποιήθηκε να εκτελέσει την πρωθυπουργική παραγγελία. 

Ο Γιώργος Τράγκας δεν είναι μόνο δημοσιογράφος, είναι πλέον και πρόσωπο πολιτικό ως η ηγετική φυσιογνωμία του Κινήματος Ελευθέρων Ανθρώπων. Απαγόρευση δημοσιογραφικής και πολιτικής εκφοράς του λόγου, είχαμε μόνο στη δικτατορία. Κυνηγητό και εξόντωση των μέσων που πρόβαλλαν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την πολιτική έκφραση, είχαμε μόνο στη χούντα. 

Εάν το ΕΣΡ επιχειρήσει να πλήξει τα μικρά Μέσα Ενημέρωσης επειδή πρόβαλλαν την εκπομπή του Γ. Τράγκα (την επίμαχη της 22ης Φεβρουαρίου για την οποία καλούνται να απολογηθούν), ταυτίζεται απολύτως με τις αλήστου μνήμης επιτροπές της χούντας που με διάφορες προφάσεις, απέτρεπαν κάθε κριτική προς το καθεστώς και υποδείκνυαν τους εκδότες στις αρχές «για τα περαιτέρω». Η φυσική ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονταν τότε όσοι είχαν το θάρρος της έκφρασης γνώμης, είναι απολύτως ανάλογη της οικονομικής εξόντωσης στον οποίο κινδυνεύουν να υποβληθούν τώρα. 

Τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν και να μεταδίδουν ανεμπόδιστα την έκφραση γνώμης των συνεργατών τους. Οποιαδήποτε χρηματική ή άλλη ποινή, θα δώσει το μήνυμα της απαγόρευσης κριτικής στην εξουσία από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας, υπό το κράτος του τρόμου για τις επιπτώσεις. 

Το μήνυμα αυτό, που θα σημάνει την άρση και των τελευταίων ψηγμάτων δημοκρατίας που έχουν απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο, ελπίζουμε να μην είναι τα μέλη του ΕΣΡ που θα το εκπέμψουν. 

 

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος» τόνισε ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται, όπως είπε, «για τον νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία, καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης, αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ».

Και κάτι ακόμα, συνέχισε: «Εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης). Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου».

«Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. Τόσο λειτουργικά» είπε, αναφερόμενος στις καινοτομίες, όπως η προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».

protothema.gr

foto protothema.gr

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στα social media τα ονόματα και τις ιδιότητες των συγκεκριμένων προσώπων

Στην αποκάλυψη ότι οι «μαρτυρίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών» που συμπεριελήφθησαν στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονταν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομματικούς υποψηφίους της Κουμουνδούρου προχώρησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. Μάλιστα σε ανάρτηση που έκανε στα social media o κ. Ρωμανός παρουσίασε τα ονόματα και τις ιδιότητες των συγκεκριμένων προσώπων.

«Στη χθεσινή παρουσίαση του #Νταούλια_2, προβλήθηκε βίντεο με “μαρτυρίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών”», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ρωμανός. «Καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να μιλήσουν και με ανθρώπους της αγοράς εκτός του κομματικού τους μηχανισμού. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να ενδιαφερθούν για τα πραγματικά τους προβλήματα», πρόσθεσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Πηγή: protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:    «Το “ΚΕΠΕΤΡΙ” στα Αμπάρια και ο κόμβος Παναιτωλίου στο Αγρίνιο αφημένα, δυστυχώς, για χρόνια στην τύχη τους»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, ένα μοναδικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το «ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.», στα Αμπάρια Παναιτωλίου, στην πρώτη κάθετη πρόσβαση προς την λίμνη Τριχωνίδας, αφέθηκε για πάνω από μια δεκαετία να φθείρεται και να ρημάζει, χωρίς την παραμικρή συντήρηση, η οποία, δεν θα κόστιζε στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, παρά ελάχιστα χρήματα, ενώ θα τον ευνοούσε υπερβολικά στον τομέα του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, ουδεμία άλλη σχετική υποδομή δεν δημιουργήθηκε στην λίμνη Τριχωνίδα. Παρόμοια είναι και η μοίρα του Κόμβου Παναιτωλίου, στην πρώτη είσοδο προς την Τριχωνίδα. Είχε διαμορφωθεί, κατά το παρελθόν, ώστε να δείχνει σε επισκέπτες και σε εν δυνάμει επισκέπτες της Αιτωλοακαρνανίας, με καλαίσθητο τρόπο, τον προορισμό «λίμνη Τριχωνίδα» και τα στοιχεία της (βιοτικά και αβιοτικά), τα οποία λειτουργούν ως πρόκληση και πρόσκληση για τον «γύρο της λίμνης Τριχωνίδας», που θα έπρεπε να καταστεί ως ένας τουριστικός πόλος έλξης. Σήμερα, ο ανωτέρω κόμβος είναι μια είσοδος αντιαισθητική, βρώμικη και απωθητική. Η πρώτη είσοδος προς μια εν δυνάμει οικοτουριστική περιοχή, όπως η λίμνη Τριχωνίδα, είναι παρατημένη ανεύθυνα από εκείνους, που κάθε χρόνο, «αποφασίζουν» να αναλάβουν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας για να αναβάλλουν, αργότερα, τα όσα έλεγαν για «του χρόνου».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την αξιοποίηση και αποκατάσταση των ως άνω σημαντικών για τον τουρισμό περιοχών του Δήμου Αγρινίου και ποιες μεθοδευμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις θα δρομολογήσετε, ώστε να μην χαθούν οι κόποι και οι προσδοκίες εκείνων που μόχθησαν για ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές μέλλον στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Τριχωνίδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 08/04/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Εμποδιζόμενη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κατοίκους των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Για «εμποδιζόμενη Προσβασιμότητα ΑμεΑ κατοίκων Δήμου Μεσολογγίου και Αγρινίου στις οικίες τους λόγω καταστροφής οδοποιίας» κάνουν λόγο σύλλογοι και κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο διαδίκτυο. Αναφέρονται σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις συμπολιτών τους, που διαμένουν στις περιοχές κοντά στον «ΧΥΤΑ» προς το Καστράκι του Δήμου Αγρινίου και προς την Μαγούλα του Δήμου Μεσολογγίου. Παρά τις οχλήσεις στις υπηρεσίες των Δήμων, έγγραφες και τηλεφωνικές προς λύση του σχετικού προβλήματος, απάντηση επί της ουσίας δεν προκύπτει και το πρόβλημα παραμένει, όπως σημειώνεται στην ανωτέρω ιστοσελίδα. Σημειωτέον ότι, στους ανωτέρω κατεστραμμένους δρόμους δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ασθενοφόρου και δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων. Αξίζει να επισημανθεί ότι, στην περιοχή Μεσολογγίου διαμένουν ανάπηροι με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι, καθημερινά, αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εφόσον δεν μπορούν να μεταβούν σε νοσηλευτικές μονάδες, ούτε να έχουν πρόσβαση σε χώρους προμήθειας βασικών αγαθών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ως άνω ατόμων με κινητικά προβλήματα, των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου, στις οικείες τους, καθώς, καθημερινά αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, μη μπορώντας να μεταβούν σε νοσηλευτικές μονάδες, ούτε έχοντας πρόσβαση σε βασικά αγαθά;
  2. Προτίθεσθε, εγκαίρως, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προς εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες οδικές παρεμβάσεις στις επίμαχες ως άνω περιοχές των Δήμων Μεσολογγίου και Αγρινίου, που θα δώσουν λύση στο ανωτέρω πρόβλημα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις προτάσεις Τσίπρα στο πλαίσιο του οικονομικό προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του»

«Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, την παρουσίαση των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος θυμίζει τις παλαιότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί για ασυνέπεια λόγων και υποσχέσεων ενώ για τις προτάσεις που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Πελώνη επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται δόσεις διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου»

Αναλυτικά η δήλωση της κας Πελώνη έχει ως εξής:

«Μετά το σκίσιμο των Μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη «σεισάχθεια» του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που οι Έλληνες πίστεψαν και είδαν που κατέληξαν, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. Μεσολάβησαν, από την αρχή της πανδημίας, οι προτάσεις του «Μένουμε όρθιοι Ι» και «Μένουμε όρθιοι ΙΙ». Αν η κυβέρνηση τις είχε ακολουθήσει, δεν θα υπήρχε σήμερα περιθώριο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Ευτυχώς για τους Έλληνες, έχει δοκιμαστεί. Έχει αποδειχθεί η συνέπεια λόγων και πράξεων και κανένας δεν τον πιστεύει. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, εμφανίζεται ως προστάτης των τάξεων που αφαίμαξε. Το ντεκόρ άλλαξε. Ο πρωταγωνιστής, όμως, μένει ίδιος. Και το σίκουελ της ίδιας παράστασης δεν κόβει εισιτήρια».

Πηγή: protothema.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία – «Ομπρέλα» 5,7 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέο πτωχευτικό νόμο με την προστασία της α΄ κατοικίας στο σχέδιο επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% του χρέους της πανδημίας, μέτρα ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο πτωχευτικό νόμο με την προστασία της α΄ κατοικίας προτείνει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση του «Σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας» μετά την άρση του απαγορευτικού.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη και τον δρόμο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και της βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους, ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους». Αν δεν αντιμετωπιστεί -συνέχισε- η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εφαρμοστεί μπορεί να κάνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να νοιώσουν ασφάλεια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην «ομπρέλα» που εισηγείται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η πρότασή του είναι κοστολογημένη, φτάνει τα 5,7 δις ευρώ και αναχαιτίζει την αύξηση της ανεργίας.

«Όραμά μας, Δυνατή Οικονομία και Ισχυρή Κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στοχεύοντας με τις αναφορές του σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά κυρίως στην μεσαία τάξη και τους νέους. Όπως είπε με την ομιλία του για τις οφειλές στο Δημόσιο και για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020, μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν: φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος προτείνει:

-την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

-τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών

-την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις,

Η δε διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά:

Φόρο εισοδήματος

Τέλος επιτηδεύματος

ΕΝΦΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους

Εισφορά αλληλεγγύης

«Κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του με στόχο να ακολουθήσει, όπως σημείωναν οι διοργανωτές της εκδήλωσης μια διαδραστική συζήτηση.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του απαγορευτικού έχει ως εξής:

-«Η πατρίδα μας βιώνει για πάνω από ένα χρόνο μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Η πανδημία μας έχει πληγώσει βαθιά.

Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους.

Και σχεδόν σε κάθε σπίτι έχει φωλιάσει η αγωνία για τη ζωή.

Δίπλα όμως σε αυτή την αγωνία, αρχίζει να κυριαρχεί και μια άλλη.

Η αγωνία για το πως θα ζήσουμε.

Πως θα σταθούμε στα πόδια μας την επόμενη μέρα.

Η αγωνία για τη δουλειά, το μαγαζί, την επιχείρηση.

Τον τελευταίο χρόνο που η χώρα μας κατέγραψε τη 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματος τους.

Και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο.

Και όλα αυτά σε μια χώρα και μια οικονομία, που μόλις πριν δυο χρόνια είχε βγει από ένα μακρύ Γολγοθά μνημονίων, ύφεσης και υψηλής ανεργίας.

Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με τις παλιές συνταγές.

Αυτές που μας οδήγησαν στη κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Αντιμετωπίζεται μόνο με σχέδιο και με τολμηρές αποφάσεις.

Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας : Τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας για όλους.

Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν διαθέτει τέτοιο σχέδιο.

Όπως ξεκάθαρο είναι πια και ότι δεν μπορεί.

Εμείς μπορούμε, γιατί το σχέδιό μας δεν αφορά τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Και κυρίως γιατί περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ που έχουν χτυπηθεί όσο ποτέ άλλοτε από την κρίση.

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνιούν αν αύριο θα έχουν μια θέση εργασίας και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορούν να βιοπορισθούν.

Ένα τέτοιο σχέδιο τολμηρών παρεμβάσεων, ερχόμαστε να μοιραστούμε σήμερα μαζί σας.

Ένα σχέδιο γι’ αυτούς που βάλλονται πιο σκληρά απ’ όλους από την σημερινή κρίση.

Αυτούς που ζουν καθημερινά την αγορά και ξέρουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να την υπερβούμε.

Η αφετηρία μας για όσα καταθέτουμε είναι απλή.

Ο κόσμος έχει γνωρίσει πολλές και βαθιές κρίσεις.

Και πάντα βρέθηκε ανάμεσα σε δύο επιλογές.

Να καταφύγει στις έτοιμες απαντήσεις που με μαθηματική ακρίβεια ανακυκλώνουν τη κρίση.

Ή να αξιοποιήσει την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητες των ανθρώπων για να βρει νέες και καλύτερες απαντήσεις.

Την πρώτη επιλογή μας δίνει σήμερα η κυβέρνηση.

Όσα λέει και όσα κάνει είναι πιστό αντίγραφο όσων έλεγε και όσων έκανε 10 χρόνια πριν.

Σα να μη διδάχτηκε τίποτα από τη μεγάλη κρίση των μνημονίων.

Σα να μη διδάχτηκε τίποτα από όσα συμβαίνουν ένα χρόνο τώρα, στην πανδημία.

Ελαστικοποίηση της εργασίας με μείωση μισθών και αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μεσαίων και των μικρών και προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Αυτή τη συνταγή μας παρουσιάζει ξανά ως συνταγή σωτηρίας.

Μόνο που αυτή τη φορά γνωρίζουμε ότι είναι συνταγή αυτοκτονίας.

Για το 90% των επιχειρήσεων στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίες.

Και φυσικά για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που απασχολούν.

Λουκέτα και ανεργία για πολλούς.

Μισοί μισθοί και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους.

Έχουμε όμως άλλη επιλογή;

Η απάντηση είναι καταφατική.

Ναι υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία.

Αρκεί να μη κλείσουμε τα μάτια στο προφανές, ότι χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν.

Και χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δε θα ξαναπάρει μπρος.

Και το δημόσιο κόστος μεσομακροπροθεσμα θα είναι πολλαπλάσιο

Στο δικό μας όραμα, η οικονομία είναι ο πλούτος που παράγεται με τρόπο βιώσιμο και κατανέμεται με τρόπο δίκαιο.

Είναι η ανάπτυξη που ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Είναι το περιβάλλον στο οποίο επιβραβεύεται η εργασία, η καινοτομία, το υγιές επενδυτικό ρίσκο.

Είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Γιατί στο δικό μας όραμα Δυνατή Οικονομία και Ισχυρή Κοινωνία είναι έννοιες ταυτόσημες.

Προϋπόθεση βέβαια για να προχωρήσουμε, είναι πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε.

Να βάλουμε στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας:

Τους καταστηματάρχες, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους.

Τον κόσμο της εστίασης και του τουρισμού. Τον αγροτικό κόσμο.

Στο πλάι αυτών, επιστρατεύουμε την επιστημονική γνώση.

Τη γνώση που δεν φορά ούτε κομματικά γυαλιά, ούτε κουβαλά ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο κρίσιμος παράγοντας για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα της.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες.

Δηλαδή: Η μεσαία τάξη.

Αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία.

Η μεσαία τάξη που ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αόρατη τάξη.

Το σχέδιο μας, λοιπόν, αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους νέους που αγωνιούν για το αύριο.

Και επιχειρεί, οργανωμένα να βάλει μια τάξη με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό σε ό,τι σήμερα απειλεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιό μας εκτείνεται σε τρείς βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας νέας γενιάς ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε τον καιρό της πανδημίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 17δις προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Χρέη που διογκώνονται όσο ο καιρός περνάει, η κρίση βαθαίνει και η κυβέρνηση δεν αλλάζει πολιτική.

Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η ωρολογιακή βόμβα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας, μείωση των δημόσιων εσόδων.

Στο βαθμό δε, που θα συνοδευτεί από γενικευμένες πτωχεύσεις (με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα) θα οδηγήσει σε νέο κύμα φτωχοποίησης, με πρώτα θύματα τους ευάλωτους και τους πολίτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιδεινώσει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για ανάκαμψη.

Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, χωρίς ριζική λύση στο πρόβλημα των χρεών της πανδημίας.

Για αυτό και προτείνουμε με τόλμη και χωρίς αγκυλώσεις μια γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο:

Έχοντας ως προηγούμενη θετική εμπειρία τη ρύθμιση που θεσπίσαμε ως κυβέρνηση το 2019 για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία,

Εισηγούμαστε:

Για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν:

– φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας.

– επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος.

την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων

τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών

την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις,

Η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά:

Φόρο εισοδήματος

Τέλος επιτηδεύματος

ΕΝΦΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους

Εισφορά αλληλεγγύης

Κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%

Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%

Η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζεται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες, προτείνουμε για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες

Αναστολή πληρωμών.

Περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές

Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου.

Διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου)

Διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους οφειλέτες

Και σε αυτή τη κατεύθυνση σχεδιάζουμε από τη πρώτη μέρα διακυβέρνησης να νομοθετήσουμε σειρά παρεμβάσεων που θα επαναφέρει το ρόλο του δημοσίου αξιοποιώντας τη συμμετοχή του μέσω του ΤΧΣ, για καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό υπέρ της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση στο νομοθετικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης :

Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο.

Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης

Το πάγωμα της τοκοφορίας

Η μη απώλεια των ρυθμίσεων

Ενώ βασικό μέρος του σχεδιασμού μας αποτελεί η δημιουργία νέων εγγυοδοτικών σχημάτων, με κοινωνικά κριτήρια και εστίαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου μας, αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπα και εισαγωγικά, αν δεν υπάρξει ώθηση η οικονομία δε θα ξαναπάρει μπροστά.

Αν δεν υπάρξουν μέτρα ρευστότητας οι ΜμΕ απλά δε θα τα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Και οι συνέπειες θα είναι δραματικές και για τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού.

Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και προτείνουμε να έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει να διατηρήσειτο σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, μέσω προγράμματος εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η απαγόρευση πρόσβασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό, η πραγματική οικονομία δε πρόκειται να ανακάμψει. Και η αναπτυξιακή αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο, αρκεί να λειτουργήσει τολμηρα.

Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες.

Ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών και η κρίση της πανδημίας το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό.

Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.

Το πρόγραμμα μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με τα άλλα μέτρα βοηθώντας ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίωςτους νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα.

Ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις.

Διότι βάρος δεν είναι μόνο χρέη προς εφορίες και τράπεζες αλλά και προς τις ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τους ΟΤΑ.

8. Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης

Η πρότασή μας ουσιαστικά αντιμετωπίζει μια μεγάλη αδικία που συμβαίνει εδώ και μήνες και πρέπει να διορθωθεί. Το τέλος επιτηδεύματος είναι φόρος για την άσκηση επαγγέλματος. Είναι εντελώς παράλογο λοιπόν να απαιτεί το κράτος την πληρωμή αυτού του φόρου όταν το ίδιο έχει διακόψει τη λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελμάτων.

9. Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο.

Ένα στοχευμένο μέτρο ανακούφισης για τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο όλο αυτό τον χρόνο και υπέστη τη μεγαλύτερη καθίζηση.

Και έρχομαι στον τρίτο πυλώνα της πρότασής μας, ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ένα σταθερό πλαίσιο χωρίς ημερομηνία λήξης, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες οφειλετών και οφειλών,

που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες κάθε οφειλέτη και θα προσαρμόζεται σε αυτές,

που θα αποτρέπει την κατάχρηση και θα επιβραβεύει τους συνεπείς,

που θα επιτρέπει στους πολίτες να απεγκλωβίζονται από τα χρέη τους και να σχεδιάζουν τη ζωή τους.

Καταργούμε, λοιπόν, τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ.

Και επαναφέρουμε τη προστασίας τη κύριας κατοικίας.

Και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.

Το σχέδιό μας για το νέο πλαίσιο εκτείνεται σε τρεις άξονες:

1) Το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας.

2) Το πλαίσιο ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, που εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

3) Το πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις επιχειρήσεις:

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλάζει.

Τελειώνουμε με τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας από τις τράπεζες, όπως ισχύει σήμερα με το πλαίσιο που θέσπισε η ΝΔ με τον πτωχευτικό.

– Αφορά οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΕΦΚΑ, Τράπεζες).

– Δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές.

– Η ρύθμιση προκύπτει από ηλεκτρονική πλατφόρμα

Και

Για τις απλές και πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στο δημόσιο και σε κάποιες τράπεζες, η ρύθμιση προκύπτει αυτοματοποιημένα από την πλατφόρμα και είναι δεσμευτική για τους πιστωτές

Για τις πιο σπάνιες σύνθετες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με σύνθετα χρέη, θα απαιτείται έλεγχος βιωσιμότητας, και θα προηγείται της ρύθμισης διαπραγμάτευση πιστωτών και οφειλέτη

Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά:

Θα υπάρχει κι εδώ εξωδικαστική διαδικασία.

Η διαδικασία θα είναι απλή:

O οφειλέτης θα κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα.

θα απαιτείται η συναίνεση του για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να γίνει επεξεργασία της αίτησής του.

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εμφανίζεται αυτοματοποιημένα η προτεινόμενη ρύθμιση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ρύθμιση αυτή θα είναι δεσμευτική και για τους πιστωτές, στους οποίους θα κοινοποιείται και θα τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Ενώ διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας:

Εδώ υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιο του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Για αυτό και δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Το σχέδιό μας, τέλος, ενσωματώνει και ειδικές μέριμνες για τον αγροτικό κόσμο.

Την πλήρη υπαγωγή στις ρυθμίσεις που περιέγραψα, των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές – όπως η πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Την ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό των αγροτών έναντι οποιασδήποτε ρευστοποίησης.

Φίλες και φίλοι,

Η πρόταση μας αποτελεί τη βάση για την επόμενη μέρα.

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια.

Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα.

H οικονομία είναι υπόθεση των ανθρώπων.

Αλλά και οι αριθμοί δεν είναι δείκτες χωρίς δυναμική.

Το σύνολο των προτάσεων μας για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δις.

Αλήθεια πόσο μεγάλο είναι αυτό το πόσο μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην εκτόξευση της ανεργίας;

Σημασία λοιπόν έχει το αν βλέπουμε τους κινδύνους, αν θέλουμε και αν έχουμε σχέδιο να τους αποφύγουμε.

Εμείς και τους βλέπουμε και έχουμε σχέδιο και μπορούμε.

Μπορούμε να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα σε κάθε έντιμο και εργατικό άνθρωπο που έχει ή θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση, να νιώσει ότι μπορεί να πετύχει.

Μπορούμε να δώσουμε ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση σε μια κοινωνία που σήμερα την έχει τόσο ανάγκη.

Μπορούμε να δώσουμε ξανά την ώθηση σε μια οικονομία που έχει τεράστιες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μπορούμε και μαζί θα το πετύχουμε».

Πηγή: protothema.gr – Φώφη Γιωτάκη

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 10:22

Πολιτικοί γυρολόγοι*

Του Νίκου Ιγγλέση

Τα μεγάλα αδιέξοδα και η παρακμή που βιώνει η ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον από το 2010, επιτρέπει στους κάθε είδους πολιτικούς γυρολόγους να εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, την απόγνωση, την απελπισία και το θυμό των πολιτών.

Οι πολιτικοί γυρολόγοι αποτελούν μικρή μειοψηφία, αλλά η επίδρασή τους είναι καθοριστική στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μπορεί να μην επηρεάζουν ευθέως μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά αποπροσανατολίζουν και οδηγούν σε συνεχή αδιέξοδα τους πολίτες που είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να αλλάξει η σημερινή πορεία των πραγμάτων.

Οι πολιτικοί γυρολόγοι δεν έχουν αρχές, δεν έχουν ιδεολογικές και πολιτικές σταθερές. Λειτουργούν όμως ως κυματοθραύστης στη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, οδηγούν σε αλλεπάλληλες ήττες και κατά συνέπεια στην αδρανοποίηση της πρωτοπορίας του λαού.

Οι γυρολόγοι της πολιτικής επιθυμούν, με κάθε τρόπο, να «βγουν στον αφρό», να παίξουν κάποιο ρόλο, να αναγνωριστούν οι ικανότητές τους, να αναδειχθούν βουλευτές. Δεν τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας ούτε τα συμφέροντα της πατρίδας. Γι’ αυτό είναι ικανοί για τις μεγαλύτερες «κωλοτούμπες» ξεχνώντας όσα υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι πολιτικοί γυρολόγοι αναζητούν την ισχύ για να προσκολληθούν. Ένα σχετικά μεγάλο κόμμα, ένας λίγο ή πολύ αναγνωρίσιμος αρχηγός και η ύπαρξη ικανών χρηματικών πόρων είναι τα στοιχεία που τους «μαγνητίζουν». Οι ιδεολογικές διακηρύξεις, οι πολιτικές θέσεις, η αξιοπιστία των προσώπων δεν τους ενδιαφέρει. Βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες. «Πρέπει άμεσα να πέσει η σημερινή κυβέρνηση» κι ας μην έχουν προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, με αποτέλεσμα μια από τα ίδια. «Πρέπει κάτι να κάνουμε» κι ας μην ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι πρέπει να κάνουν.

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα εκμεταλλεύεται αυτούς τους «πραγματευτάδες» προκειμένου να εκτονώνει τις κατά διαστήματα αντιδράσεις και στη συνέχεια ενσωματώνει πολλούς από αυτούς. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε πολλά παραδείγματα. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΛΑΟΣ, αφού ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο και στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενσωματώθηκαν στη ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει το αρχικό μνημόνιο. Το ίδιο έγινε στην πορεία με τους περισσότερους βουλευτές και στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που δημιουργήθηκε με σκοπό να «φρενάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ, αφού ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, ενσωματώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ» ενσωματώθηκαν στη ΝΔ και άλλα του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να γίνει και με τα σημερινά μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜέΡΑ 25. Αυτό συμβαίνει γιατί κανένας απ’ αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν έχει επεξεργασμένη αξιόπιστη εναλλακτική στρατηγική και δεν έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στο υπάρχον εξαρτημένο πολιτικό σύστημα.

Πολιτικοί γυρολόγοι, που πρωτοστάτησαν στις αρχικές κινητοποιήσεις κατά των μνημονίων, ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι στήριξαν το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο αλλά σήμερα θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, ως επικεφαλείς πατριωτικών κομμάτων. Υπάρχουν και αυτοί που ήταν υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και σήμερα συνεργάζονται με κάποιους που ψήφισαν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η λογική τους είναι: «Ορισμένοι θα μας ψηφίσουν γιατί δε θα έχουν τι άλλο να ψηφίσουν, αν πάρουμε τουλάχιστον 3% τα καταφέραμε»!

Όλοι δηλώνουν πατριώτες αλλά ο πατριωτισμός τους είναι ένα «πουκάμισο αδειανό». Κανείς τους δε μιλάει για το ευρώ που δημιούργησε το συναλλαγματικό χρέος και το οποίο με τη σειρά του έχει υποδουλώσει τη χώρα στους δανειστές. Αυτοί οι πολιτικοί «πραγματευτάδες» ακόμα κι αν, συνεργαζόμενοι με άλλους, βρεθούν στην κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015, δηλαδή, μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα.

Πέρασαν πάνω από έντεκα χρόνια και κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν ότι η πραγματική κυβέρνηση της χώρας δε βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη.

Αν δεν προετοιμάσεις ένα πολιτικό υποκείμενο, τα στελέχη του και τους πολίτες γι’ αυτή τη μάχη καμιά εναλλακτική δυνατότητα για την επιβίωση του έθνους δεν μπορεί να υπάρξει.

Βλέπε και σχετικό άρθρο «Η λιποταξία της ιντελιγκέντσιας»

*Γυρολόγος = πραγματευτής, πλανόδιος έμπορος που γυρνάει στις γειτονιές και τα χωριά για να πουλήσει μικροπράγματα.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ