Τετάρτη, 28η Ιουλίου 2021  1:53: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

HAIR SALON Δήμητρα Γκέκα. Εκεί που η κομμωτική συναντάει την τέχνη !!!

Ιαν 03, 2021
H Δήμητρα Γκέκα εξασκεί την κομμωτική 18 χρόνια και εδώ και 9 χρόνια διατηρεί δικό της Κομμωτήριο…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Απρίλιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού σχηματισμού «Ελεύθεροι Άνθρωποι» κατέθεσε ο Γ.Τράγκας η οποία αυτούσια είναι η ακόλουθη:

Η γένεση του Kινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» είναι η βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού για αλλαγή και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Είναι η κοινή απόφαση των Ελλήνων να προχωρήσουν χωρίς τις παλιές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων σε μια βαθύτατη τομή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, με ανανέωση των προσώπων και αναγέννηση των αρχών και των αξιών που χάθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θέλει Ελευθερία. Θέλει ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και όχι εκπτώσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλει Κοινωνική Δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι αστυνομικά μέτρα και ένα αντιλαϊκό πρόσωπο εξουσίας.

Θέλει υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι ύβρεις στους εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται συνήθως όταν διαμαρτύρονται: «αγανακτισμένοι», «γραφικοί», «ψεκασμένοι» και «συνωμοσιολόγοι» χωρίς ποτέ η εκτελεστική εξουσία να προβληματίζεται για την κατάσταση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την πείνα και την ανεργία που απλώνεται και βαθαίνει σε όλη τη χώρα.

Το Κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» παίρνει σάρκα και οστά από χιλιάδες συμπολίτες μας που πιστεύουν βαθιά στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στον υγιή πατριωτισμό που θέλει τη χώρα να είναι αξιοπρεπής, και όχι διαρκώς «ταπεινωμένη» και με κατεβασμένο το κεφάλι.

Το Κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» σε χαλεπούς καιρούς, συντίθεται και σχηματοποιείται από απλούς ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών προελεύσεων και διαδρομών. Ανώνυμους και επώνυμους που ξεπερνούν τις παλιές διαχωριστικές κομματικές γραμμές και αγωνίζονται για την αναγέννηση της πατρίδας μας και την ανακοπή αυτού του πολιτικού και οικονομικού κατήφορου. Η υπάρχουσα γύρω μας και παντού πολιτική παρακμή, η σήψη και η κατάπτωση της πολιτικής ηθικής, είναι η κύρια πηγή της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.

Η Ελλάδα του 2021 αντιμετωπίζει σήμερα περίπου το διπλάσιο χρέος από αυτό με το οποίο εισήλθε στο μνημόνιο. Αντιμετωπίζει την άμεση απειλή να απωλέσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο και μια τρομακτική ανεργία τριών εκατομμυρίων Ελλήνων που δημιουργεί απελπισία και απόγνωση στην Ελληνική κοινωνία. Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς πολιτική αλλαγή και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού δεν μπορεί να υπάρξει, όπως πιστεύουμε, ουδεμία ανάπτυξη για τον τόπο και καλύτερη τύχη για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η Ελλάδα ζει μέσα στην παρακμή, τη γενική μελαγχολία, αναμένοντας μόνο χειρότερες ημέρες, κατώτερο βιοτικό επίπεδο, και οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα.

Το Κίνημα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», βαθύτατα δημοκρατικό και πατριωτικό, θα πορευτεί με κυρίαρχο πολιτικό όπλο και λόγο την ανθρωπιά και την λογική που απουσιάζει σήμερα από όλες τις πολιτικές αποφάσεις.

Το δικό μας Κίνημα, οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι» επιδιώκουν να εκφράσουν την αναγκαία Εθνική σύμπραξη όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων για την αποκατάσταση τόσο της πληγωμένης Δημοκρατίας όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία καταπατώνται εδώ και πολλά χρόνια στην πατρίδα μας.

Πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουμε ως δύναμη αναγέννησης του πολιτικού συστήματος. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως στους νέους που πιστεύουν βαθύτατα στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον υγιή πατριωτισμό.

Απευθυνόμαστε σε όσους πιστεύουν ότι είναι εθνικό καθήκον να αλλάξει ριζικά το παρακμιακό πολιτικό τοπίο. Καλούμε όσους συμμερίζονται την αγωνία μας να συστρατευθούν μαζί μας για την πολιτική αναγέννηση και κοινωνική ανάταξη της Ελλάδας μας.
________________________________________
Ο πρόεδρος του Κόμματος – Ιδρυτής
Γιώργος Τράγκας

pronews.gr

Καταγραφή των προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα με αναπηρία και οι φορείς τους, και μάλιστα στην εποχή του κορωνοϊού,  επιχειρήθηκε στην  πρώτη τηλεδιάσκεψη των φορέων ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας,  που οργάνωσε χθες, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Την συζήτηση συντόνισε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ιδρυτής της κοινωνικής, διαδραστικής πύλης ενημέρωσης www.meallamatia.gr .

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σημείωσε ότι η Πολιτεία συχνά λησμονεί το Αναπηρικό Κίνημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να είναι διεκδικητικό.

Ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το «αναπηρικό κίνημα έχει στόχο τη συμμετοχή του ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στην παραγωγή και σε άλλες δραστηριότητες και σκοπό την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα διακατέχεται από το στοιχείο της αλληλεγγύης  και κεντρικό χαρακτηριστικό όχι την ανοχή, αλλά την αλληλοαποδοχή.»

Στις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες σημείωσαν την ανάγκη να προωθηθούν ΑμεΑ στην απασχόληση, το ζήτημα των υπηρεσιών που θα ενταχθούν στην κάρτα αναπηρίας, την ανάγκη κρατικής επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ, τα οποία δεν μπορούν να έχουν αυτοχρηματοδότηση από τις οικογένειες των αθλητών, όπως τα υπόλοιπααθλητικά σωματεία, καθώς και την επιχορήγηση των αγώνων εκτός του νομού που ζουν οι αθλητές με αναπηρία.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η απασχόληση ατόμων με νοητική αναπηρία που μπορούν να εργαστούν,  να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην ένταξη των ΑμεΑ και να προσαρμοστούν στις δεξιότητες των ΑμεΑ τα τεστ επιλογής για πρόσληψη σε επιχειρήσεις, να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες κοινωνικοποίησης  και να αυξηθεί η προσβασιμότητα. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι δεν  υπάρχουν επαρκείς στέγες υποστηριζόμενης και αυτόνομης διαβίωσης, καθώς και ότι δεν πρέπει να αλλάζει η κυβερνητική πολιτική και τα προγράμματα  των ΑμεΑ κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση.

Στη διάσκεψη πήραν μέρος, οι Χρήστος Κουκοβίνης από την «Ανοιχτή Αγκαλιά,Κώστας Σιάχος πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου  Κινητικά Ανάπηρων (Π.Α.Σ.Κ.Α) και μέλος ΔΣ ΕΑΟΜΕΑ,  ο Νίκος Λιανός Πρόεδρος του ΚΕΑ-ΑΜΕΑ  Χαϊδαρίου,  Ειρήνη Ζαχαρά, από το Γραφείο ΑμεΑ Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ευαγγελία Τζωρτζάκη του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου «Τυρταίος», Χρυσάνθη Γεωργαντά ΑΜΚΕ “career sign”, Δημήτρης Αμπατζής πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ιλίου,  Διονύσης Γουράνιος Πρόεδρος της  “Γέφυρα Ζωής”,  Χρυσάνθη Αυλωνίτου Περιφερειακή Σύμβουλος “Δύναμη Ζωής”, Νικολέτα Δανιά Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Κάβουρας, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας και Γιώργος Ταμπανιάν, από το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής (ΣΥΡΙΖΑ?)

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ήταν «η αρχή μιας προσπάθειας που φιλοδοξεί να ανοίξει τα ζητήματα αναπηρίας πανελλαδικά. Να κάνουμε διάλογο με τους μεγάλους φορείς που έχουν πανελλαδική παρέμβαση στα ζητήματα αναπηρίας,  γιατί φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι δραματικές για τους αναπήρους. Η οικονομική κρίση που έρχεται μετά την πανδημία θα είναι απειλή για την διατήρηση των κεκτημένων. Καλώ σε εγρήγορση όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα ζητήματα αναπηρίας.»

sinidisi.gr

Τι κρυβόταν πίσω από το κυνικό, καυστικό χιούμορ του άνδρα που έζησε 74 χρόνια στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ; Ένα παρελθόν γεμάτο πληγές.

Μέχρι να γνωρίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ η ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου έμοιαζε σαν να να ήταν βγαλμένη όχι από παραμύθι, αλλά από τις σελίδες μυθιστορήματος του Ντίκενς. Ένα παιδί που έζησε σαν ορφανό, ένα παιδί που δεκαοκτώ ακόμα μηνών φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι για πορτοκάλια, όταν ο πατέρας του καταδικασμένος σε θάνατο ως προδότης αναγκάστηκε να εξοριστεί. Ο Φίλιππος ήταν ο μοναχογιός του πρίγκιπα Αντρέα της Ελλάδος και της Δανίας και ο εγγονός του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α’. Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα το 1922, ο πρίγκιπας Αντρέας συνελήφθη με εντολή του Πάγκαλου. Κατόπιν πιέσεων της Βρετανίας αφέθηκε ελεύθερος και εξορίστηκε με το αντιτορπιλικό πλοίο HMS Καλυψώ μαζί με τη σύζυγό του Αλίκη, πριγκίπισσα του Μπάτενμπεργκ, και τα παιδιά τους που εγκατέλειψαν άρον άρον το παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα για να σωθούν.

Ο Φίλιππος μεγάλωσε χωρίς στοργή, στη σκιά μιας ψυχικά ασθενούς μητέρας και ενός ασταθούς αλκοολικού πατέρα. Ζούσε σε σπίτια που είχαν παραχωρήσει στην εξόριστη οικογένειά του φίλοι και συγγενείς, με επιδόματα και δανεικά, φορώντας τα παλιά ρούχα άλλων παιδιών που τα μεταποιούσαν για να είναι στα μέτρα του.  Όταν ήταν έντεκα ετών, επιστρέφοντας με τις αδερφές του σπίτι ανακάλυψε ότι η μητέρα του είχε μεταφερθεί σε σανατόριο, πρώτα στο Βερολίνο και μετά στην Ελβετία, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Την κουράρισαν δύο προστατευόμενοι του Φρόυντ, ο νευρολόγος Ernst Simmel και ο ψυχίατρος Ludwig Binswanger, όπου κατέληξαν ότι τα θρησκευτικά της οράματα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης σεξουαλικής της λίμπιντο. Ο Φρόυντ, τον οποίο σύστησε στην πριγκίπισσα Αλίκη η συννυφάδα της Μαρίας Βοναπάρτη -μαθήτρια επίσης του Αυστριακού θρύλου της ψυχανάλυσης-, πρότεινε να νεκρώσουν τη λίμπιντό της με ακτινοβολίες στις ωοθήκες. Η θεραπεία αυτή προκάλεσε πρόωρη εμμηνόπαυση στην πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια, πιστεύοντας ότι συνομιλεί με τον Θεό. Θα περνούσαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να την ξαναδεί ο Φίλιππος. Οι αδερφές του στο ενδιάμεσο παντρεύτηκαν και έφυγαν να ζήσουν στη Γερμανία, ενώ ο πατέρας του, έχοντας ήδη βυθιστεί στο αλκοόλ, κυκλοφορούσε μεθυσμένος από το πρωί σαν ξεπεσμένος ζεν πρεμιέ στο Μόντε Κάρλο, ξοδεύοντας το χρόνο του με περιστασιακές ερωμένες που ακκίζονταν στο πλάι ενός έκπτωτου μονάρχη. Ο Φίλιππος βρέθηκε ολομόναχος να περιπλανιέται σαν άστεγος σε συγγενικά σπίτια, αλλάζοντας κάθε φορά δέρμα για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Το 1933 πήγε να ζήσει με μία από τις αδερφές του στη ναζιστική Γερμανία, όμως έφυγε και από εκεί για να καταλήξει εσωτερικός σε ένα σχολείο στη Σκωτία όπου ανακάλυψε τις χαρές του αθλητισμού. Το 1937 η αδερφή του και η οικογένειά της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Η σκηνή της κηδείας τους, όπου ο μικρός Φίλιππος ακολουθούσε ολομόναχος την νεκρώσιμη πομπή έχει αποδοθεί συγκλονιστικά από τη σειρά The Crown στον πρώτο κύκλο. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, αλλά και μετά τον θάνατο του προστάτη του Γεώργιου ΙΙ, Μαρκήσιου του Μίλφορντ-Χέιβεν από τον Οίκο του Μαουντμπάτεν, το 1938, ο Φίλιππος έζησε μια νέα ορφάνια.


Χωρίς πατρίδα, χωρίς μητρική γλώσσα, χωρίς την ασφάλεια ενός σπιτιού, έγινε ένας κυνικός έφηβος που έβρισκε καταφύγιο σε ένα ιδιαίτερο, καυστικό χιούμορ. Το χιούμορ τον έσωσε, αυτή η μυθιστορηματική ειρωνεία και η αμφισημία που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό πνεύμα, έγινε η ασπίδα ενός βαθιά πληγωμένου παιδιού που ήταν πάνω απ’ όλα Ευρωπαίος: λίγο Έλληνας, λίγο Σκανδιναβός, λίγο Γερμανός, λίγο Άγγλος. Σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο κατετάγη έγινε το νέο του σπίτι.


Η ταραγμένη περιπλάνησή του τελείωσε το 1947 όταν παντρεύτηκε την Ελισάβετ, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Γεωργίου Στ’ και μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας. Για να γίνει ο γάμος χρειάστηκε να ασπαστεί τον Αγγλικανισμό, να πάρει το επίθετο Μαουντμπάτεν και βρετανική υπηκοότητα. Κανένας από την οικογένειά του δεν προσκλήθηκε στο γάμο: ο πατέρας του είχε πεθάνει μόνος και πάμφτωχος στο ξενοδοχείο Μετροπόλ του Μόντε Κάρλο το 1944, η μητέρα του Αλίκη βρισκόταν στην Ελλάδα όπου είχε προσφέρει μεγάλο έργο διασώζοντας Εβραίους Έλληνες στην κατοχή, ενώ τις αδερφές του τις απέφυγε το παλάτι γιατί είχαν συμπορευθεί με το ναζισμό.


Το χιούμορ όμως που είχε σώσει τον Φίλιππο μέχρι τότε, ξαφνικά άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα, όταν πλέον στεκόταν ως πρίγκιπας της Αγγλίας πλάι στην Ελισάβετ. Πολύ συχνά οι αστοχίες του σε δημόσιες εμφανίσεις του βασιλικού ζεύγους δημιουργούσαν πονοκέφαλο στο επιτελείο του παλατιού, ενώ τα καυστικά σχόλιά του ταξίδευαν από τη βασιλική αυλή σε όλο τον κόσμο και έδιναν λαβές για να γίνει σούσουρο στα βρετανικά ταμπλόιντ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στις αίθουσες σύνταξης των αγγλικών εφημερίδων κυκλοφορούσε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η ατάκα ότι μπορεί ο Κάρολος να μην ήταν ο ιδανικός διάδοχος της Ελισάβετ, αλλά ότι η Νταϊάνα ήταν η τέλεια διάδοχος του πρίγκιπα Φίλιππου: στα ταμπλόιντ. Η ατίθαση συμπεριφορά του Φίλιππου έφερνε σε δύσκολη θέση το παλάτι, ενώ οι απιστίες του πολλές φορές έκαναν τα θεμέλια του Μπάκιγχαμ να τρίζουν και την Ελισάβετ να σφίγγει τα δόντια της με υπομονή. Φήμες λένε ότι ο Φίλιππος συμμετείχε στα πάρτυ μιας κλειστής λέσχης, με αισθησιακές χορεύτριες. Η πιο γνωστή ερωτική του περιπέτειά του Φίλιππου ήταν με την χορεύτρια Πατ Κίρκγουντ την οποία συνάντησε το 1948, ενώ η Ελισάβετ ήταν έγκυος στον Κάρολο. Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε τόσο από τη σειρά The Crown όσο και από ντοκιμαντέρ του Channel 5, άλλη μία διάσημη μπαλαρίνα, η Γκαλίνα Ουλάνοβα, είχε μπει στο ερωτικό στόχαστρο του δούκα του Εδιμβούργου. Ωστόσο το περιοδικό Vanity Fair θεωρεί το γεγονός αυτό απίθανο. Ο ιστορικός του Cambridge Dr Piers Brendon, συγγραφέας του βιβλίου «The Windsors: A Dynasty Revealed» αναφέρει σχετικά ότι ο Φίλιππος ήταν το κλασικό μάτσο αρσενικό που ζοριζόταν επειδή έπρεπε να βρίσκεται πάντα δυο βήματα πίσω από τη βασίλισσα. Οι φημολογούμενες απιστίες του, καθώς και η ατίθαση συμπεριφορά του ήταν ένας τρόπος να εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του. Όμως τα ταραγμένα παιδικά του χρόνια τον έκαναν να επιστρέφει στη βασίλισσα που του είχε προσφέρει το σπίτι που δεν είχε ως παιδί, τη φροντίδα και την αγάπη μιας σταθερής οικογένειας.

Διαβάζοντας τις ιστορίες από τα ταραγμένα παιδικά του χρόνια δεν αργεί κανείς να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεσή του: ο Φίλιππος ήταν ένα παιδί που έκρυβε τις βαθιές πληγές του πίσω από την εικόνα ενός ατίθασου ωραίου άντρα που στενευόταν στο αυστηρό κοστούμι της βρετανικής μοναρχίας. Κι όμως φόρεσε αυτό το κοστούμι για εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια και στεκόταν πάντα πίσω από τη βασίλισσα. Πέρυσι αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του σε ηλικία 98 ετών για λόγους υγείας. Εχθές έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας για πρώτη φορά τη Λίλιμπετ μόνη.


Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 της 8ης Απριλίου 2021

Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε για τα περιοριστικά μέτρα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, τον τουρισμό και τις λαϊκές αγορές:

Άμεση δημιουργία του δημόσιου δικτύου κέντρων μαζικών τεστ.

Τέλος τα SMS, τα αυτό-τεστ κι οι νυχτερινές απαγορεύσεις. Πρόκειται για μέτρα που δεν βοηθούν αλλά μόνο (α) συγκαλύπτουν την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην δημιουργήσει δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και (β) αντανακλούν τις αυταρχικές διαθέσεις των κυβερνώντων.

Άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου με τα ίδια μέτρα προφύλαξης που ισχύουν στα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Άφιξη τουριστών μόνο με πιστοποιητικό μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών και ράπιντ τεστ κατά την άφιξη.

Μακριά τα αρπακτικά από τις λαϊκές αγορές! Καμία άδεια σε εταιρείες να λειτουργούν στις λαϊκές αγορές, τις οποίες χρόνια τώρα επιβουλεύονται τα σουπερμάρκετ.

sinidisi.gr

Μπορεί πλέον ο Π. Τόμσεν να είναι συνταξιούχος και να μην εκφράζει κανέναν παρά μόνο το εαυτό του, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει με ευκολία τις απόψεις του.

Το δημόσιο χρέος των χωρών του δυτικού κόσμου, θα βρεθεί στο προσκήνιο μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτό διότι, η πανδημία γιγάντωσε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Θα ήταν μάλλον υπερβολικό να θεωρήσει κανείς ότι γενεσιουργός αιτία ήταν η πανδημία. Ενας από τους πλέον έμπειρους οικονομολόγους, «απόστρατος» πλέον, ο γνωστός σε όλους μας Πόουλ Τόμσεν μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist έθιξε το θέμα και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα κομψό τρόπο, κάτι που άλλωστε ποτέ δεν τον χαρακτήριζε.

Και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι προβλέψεις του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ίσως είναι υπερβολικές ωστόσο είναι σίγουρο ότι το θέμα «χρέος» θα απασχολήσει την διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκρηκτικό κοκτέιλ από υψηλό χρέος και ελλείμματα

Η διόγκωση του δημοσίου χρέους κάποιων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ελλείμματα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σύμφωνα μάλιστα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος διογκώθηκε και έφθασε το 97,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2020, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά.

Οπως τόνισε χθες ο Π. Τόμσεν θα προκληθεί νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ολική επαναφορά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε πρώτο πλάνο έβαλε την Ιταλία, προσθέτοντας από κοντά και τη Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος τους, όπως είπε, έχει διογκωθεί υπέρμετρα στη σκιά της πανδημίας. Αναφορικά με την Ελλάδα, ήταν μάλλον απογοητευτική η παρατήρησή του σημειώνοντας ότι «ας μην το συζητήσουμε για την Ελλάδα»… Για την Ιταλία, δε, εκτίμησε πως θα υπάρξει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους.

Το θέμα χρέος για την Ελλάδα έθιξε ένα 24ωρο πριν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το τέλος του 2020, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 204% του ΑΕΠ.

Κάτω από το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΤτΕ «το δημόσιο χρέος το 2021 προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σε 199,6% του ΑΕΠ, κυρίως χάρη στη μειωτική συμβολή της διαφοράς μεταξύ του έμμεσου επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ (snowball effect), που εκτιμάται σε 8,3 ποσ. μονάδες, αντανακλώντας την εκτιμώμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,6%.

Σε ονομαστικούς όρους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,2 δισ. ευρώ, καθώς η σχεδιαζόμενη μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων τίτλων της κεντρικής διοίκησης και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του επίσημου τομέα προβλέπεται να υπερκαλυφθούν από νέες εκδόσεις ομολόγων (8 – 12 δισ. ευρώ) και δανεισμό από ευρωπαϊκούς πόρους».

Πάλι ζητάει μείωση συντάξεων

Βέβαια ο Π. Τόμσεν δεν ξέχασε τον «καλό» του παλιό εαυτό και επανέφερε το φάντασμα των μνημονίων. Υπέδειξε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, αναφέροντας ότι το ύψος τους έχει αέρα από Βόρειο Ευρώπη, τις οποίες όμως – συντάξεις – τις αποδίδει ένα σύστημα της Νότιας Ευρώπης.

Ο Τόμσεν δήλωσε «μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην Ευρωζώνη», χαρακτήρισε λάθος και ασυνάρτητη την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καυτηρίασε την αδυναμία της Ευρωζώνης να πετύχει πολιτική ένωση και προέβλεψε περισσότερη λιτότητα στο μέλλον για τις χώρες του Νότου.

Το παραπάνω απόψεις, δεν έδειξε πάντως να συμμερίζεται ο πρώην επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως «δεν βλέπω προγράμματα διάσωσης να πέφτουν στο τραπέζι…».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επετειακό Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου για την Έξοδο του Μεσολογγίου 

10 Απριλίου 1826 – 10 Απριλίου 2021.

195 χρόνια μετά. Κανένας δεν ξέχασε.

Το παράδειγμα των ασυμβίβαστων, ανυπόταχτων Μεσολογγιτών είναι πάντα ζωντανό.

Αποτελεί φωτεινό φάρο που θα φωτίζει πάντα με φως δυνατό και αληθινό ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας.

Η θυσία των ηρωικών υπερασπιστών του Μεσολογγίου αποτελεί και θα αποτελεί πάντα, διαχρονικό και οικουμενικό σύμβολο του αγώνα των λαών  για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Χρέος δικό μας να θυμούμαστε, να τιμούμε, να εμπνεόμαστε από τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας.

Και να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος για τα ιδανικά που αυτοί υπερασπίστηκαν.

Αλλά και για τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας.

Για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ