Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλής επανήλθε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή, στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, παρουσιάζοντας και έναν οδικό χάρτη «δράσεων για επανασχεδιασμό, επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων ήπιας μεταφοράς νερού στη θεσσαλική πεδιάδα».

Η ευρηματικότητα είναι αξιοθαύμαστη: η «μικρή εκτροπή» έγινε κάποια στιγμή «μερική εκτροπή» και τώρα βαφτίζεται «ήπια μεταφορά νερού», ενώ -λόγω και της Σαρακοστής- άνετα το κρέας μπορεί να βαφτιστεί ψάρι.  Όσες μετονομασίες κι αν δοκιμάσουν, δεν μπορεί να αποκρυβεί το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό συνιστά βίαιη εκτροπή από την περιβαλλοντική λογική και ρίχνει νερό στον μύλο μιάς ανισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

Ας καταλάβουν επιτέλους ότι η βιώσιμη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ανάπτυξη τόσο της Αιτωλοακαρνανίας όσο και της Θεσσαλίας, περνάει μέσα από τον σεβασμό του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου. Ο σχεδιασμός που είχε αρχίσει να υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αειφόρα διαχείριση των υδατικών διαμερισμάτων, είναι ο μόνος κοινωνικά αποδεκτός τρόπος επίλυσης του κρίσιμου προβλήματος επάρκειας των υδάτινων πόρων.

Με το να προσπαθεί η κυβέρνηση, με διάφορους λεκτικούς ακροβατισμούς, να παρακάμψει θεσμικά και νομικά εμπόδια, οδηγεί σε περιπέτειες με πιθανά νέα “πεταμένα λεφτά”. Ταυτόχρονα, ανατρέπει την περιβαλλοντική ισορροπία και υποσκάπτει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι της οποίας, σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, δεν μπορούν να ασπασθούν το δόγμα “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω”.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

613 θετικοί μαθητές και καθηγητές – Σε ποιους επεκτείνεται το μέτρο άμεσα

Για επιτυχημένο ξεκίνημα στην χρήση των self tests έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα.

Όπως είπε στην εισαγωγική τοποθέτησή του, 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self test ενώ έκανε λόγο για χρήση των self tests πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση που αφορά το ζήτημα των self-test. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας.

Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό. Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.

Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο. Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

Πηγή: protothema.gr

Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη μερική εκτροπή του Αχελώου αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Η τοποθέτηση του Υπουργού αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά τη νέα (έβδομη) ακυρωτική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Φράγμα Μεσοχώρας

Ο υπουργός στην απάντηση του αναφέρει τα εξής:
«Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας έχει κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την εναρμόνιση με τα αναφερόμενα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ.
Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου μας αναφέρονται σε δράσεις για να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν τα έργα στον Άνω Ρού του Αχελώου (Φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς υδάτων προς Μουζάκι Καρδίτσας κλπ).
Χρειάζονται μετά την απόφαση του ΣτΕ, επομένως, συγκεκριμένα βήματα δράσεων για επανασχεδιασμό, επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων ήπιας μεταφοράς νερού στη θεσσαλική πεδιάδα που έπονται δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα τα βήματα είναι τα εξής:

1. Ανάθεση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελέτης για την τροποποίηση των δύο Σχεδίων Διαχείρισης Νερού των υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και για την εκπόνηση των δύο Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

2. Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω μελετών, Σύγκλιση και Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για συζήτηση και έγκριση των τροποποιημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων των δύο, ως ανωτέρω, Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
Εφόσον τα ανωτέρω σχέδια εγκριθούν με πρόβλεψη ήπιας μεταφοράς νερού στον θεσσαλικό κάμπο, τότε εκκινούν οι δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα:
1. Ανάθεση μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) και ΜΠΕ έργων Συκιάς.
2. Ανάθεση Τεχνικών Μελετών (Προμελέτης, Οριστικής Μελέτης, Τευχών Δημοπράτησης) του νέου έργου Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα απόφαση ήπιας μεταφοράς νερού στο θεσσαλικό κάμπο και επανασχεδιασμό των έργων.
3. Δημοπράτηση των επανασχεδιασμένων έργων».

Η απάντηση ικανοποίησε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο που δήλωσε τα εξής:

«Δεν κουράζομαι να τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι το έργο του Αχελώου, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών, είναι έργο πνοής για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, με θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα συνιστούσε τεράστια ζημία τα κονδύλια που δόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πραγματοποίησή του να χαθούν λόγω αναποφασιστικότητας και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ως εκ τούτου, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ΥΗΕ Μεσοχώρας, είναι απαραίτητος ένας νέος σχεδιασμός, ώστε τα έργα να μην βουλιάξουν και πάλι στον βούρκο της στασιμότητας. Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, και ελπίζουμε σε ανάλογα αντανακλαστικά σύντομα και από τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία».

agrinionews.gr

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 10:59

Ακόμη μια “χαμένη γενιά” γυναικών…

Ζέφη Δημαδάμα

Ακόμη μια γενιά γυναικών θα παραμείνει στην “αναμονή” μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών  με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Gender Gap Report 2021) για το 2021.

Τραγική είναι η υποχώρηση που σημειώνεται στο ρυθμό της προόδου προς την ισότητα των φύλων, δυστυχώς και εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, το συνολικό παγκόσμιο χάσμα με βάση τις προβλέψεις θα “διορθωθεί” όχι μετά  από 99,5 χρόνια αλλά μετά από 135,6 χρόνια! Επιπλέον 36 χρόνια “χαμένα στο δρόμο προς την ισότητα”!

Ο Παγκόσμιος Δείκτης του Οικονομικού Φόρουμ  εστιάζει  σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς: α) Πολιτική Ενδυνάμωση β) Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, γ) Εκπαίδευση δ)Υγεία και Επιβίωση.

Η πολιτική ενδυνάμωση παραμένει το πιο τρωτό σημείο κατά την έκθεση του 2021 έχοντας επιπλέον επιβάρυνση κατά το τρέχον έτος κατά 2,4% σε σχέση με το 2020 υπολογίζοντας ότι  χρειαζόμαστε 133 χρόνια  για να φτάσουμε στην ισότητα σε αυτό τον τομέα!

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις 156 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 26,1% από τις περίπου 35.500 κοινοβουλευτικές έδρες και το 22,6% των υπουργικών θώκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται, ο ρυθμός που προσλαμβάνονται οι γυναίκες είναι ακόμη πιο αργός, ενώ και οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις μικρότερες. Υπολογίζεται ότι  θα χρειαστούν ακόμη 257,6 χρόνια για να  τερματιστεί το χάσμα μεταξύ των φύλων σε αυτό τον τομέα!

Αν στα ανωτέρω συνυπολογίσουμε την ενίσχυση και την αύξηση των απαιτήσεων στον ψηφιακό και τεχνολογικό τομέα λόγω της πανδημίας (τηλεεργασια, τηλεεκπαιδευση), αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά εργασίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες. Και αυτό γιατί στους τομείς της πληροφορικής, της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες ανέκαθεν ήταν σε μειονεκτική θέση πόσο μάλλον τώρα, με τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις.

Θετικότερα είναι τα στοιχεία για το εκπαιδευτικό επίπεδο, την υγεία και την επιβίωση, καθώς το χάσμα φαίνεται να περιορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν δούμε τα στοιχεία με βάση τη γεωγραφική και περιφερειακή κατανομή, η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε η περιοχή που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, με 77,5% , ακολουθούμενο από τη Βόρεια Αμερική στο 76,4%. Αξιοσημείωτο είναι ότι για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Ισλανδία κατατάσσεται ως η πιο ισότιμη χώρα στον κόσμο.

Η χώρα μας, δυστυχώς, “κατεβαίνει” 14 θέσεις, “προσγειώνεται” στην 98η θέση στη φετινή αξιολόγηση και τοποθετείται τελευταία μεταξύ των 20 χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Είναι ώρα για ουσιαστική δράση, όπως σωστά ανέφερε πριν λίγες μέρες η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου (@liberal.gr), σχολιάζοντας την ίδια έρευνα. Είναι ώρα για ουσιαστική ενεργοποίηση όλων, των κυβερνήσεων, των κομμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των γυναικείων οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών προς μια κοινή στρατηγική για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας.

Απαιτουνται επομένως σύγχρονα εργαλεία και στοχευμένες πολιτικές -με την αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- που θα προτάξουν οριζόντια το αίτημα της ισότητας των ευκαιριών και της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Με την ενθάρρυνση συγχρόνως του διαλόγου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και την οργάνωση ενός συνολικού μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα αξιολογείται για την πρόοδό του συστηματικά και θα “διορθώνεται” όπου και όταν απαιτείται.

Για αυτό και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (επιμένω σε αυτό τον τίτλο)  χρειάζεται να είναι αυτόνομη και να έχει διακριτό ρόλο, ενισχυμένη παρέμβαση σε σειρά τομέων, οριζόντια και κάθετα και να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και διάλογο σε όλα τα επίπεδα.

Ώρα για πράξεις, συνθέσεις και δράση.

*Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο

Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ