Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021

Καρπενησίου Γεώργιος: “Ως μαθητής Δημοτικού, πριν από μισό περίπου αιώνα, και αργότερα ως δάσκαλος, διδάχτηκα και δίδαξα την απλή μέθοδο των τριών.

Toυ μητροπολίτη Καρπενησίου κ.Γεωργίου

Μεταφέροντας τη λογική αυτή στη σημερινή πραγματικότητα, κάνω την εξής σκέψη: καθημερινά, μέσω ΕΟΔΥ, γίνονται περίπου 50.000 τυχαία τεστ σε πανελλήνιο επίπεδο και βρίσκονται περίπου 3.000 θετικά. Κατ΄ αναλογία, αν στις 50.000 πολιτών οι 3.000 νοσούν, τότε στα 10.000.000 πληθυσμού θα πρέπει να έχουμε 600.000 θετικούς.

Αφήνω την περσινή άνοιξη και ξεκινώ από το φθινόπωρο. Αν καθημερινά βρίσκουμε 600.000 θετικούς, τότε πρέπει όλοι οι κάτοικοι της χώρας να έχουν νοσήσει όχι μία αλλά πολλές φορές.

Κάνω όμως μία άλλη πολύ πιο επιεική προσέγγιση. Από τον Οκτώβριο ως τώρα πέρασαν περίπου δώδεκα (12) 14/ήμερα. Αναφέρω το 14/ήμερο, γιατί θεωρείται ως χρόνος ασφαλείας για κάποιον που ασθένησε και πιθανόν να μην είχε συμπτώματα σοβαρά.

Προσπερνώ το ότι οι μετρήσεις γίνονται κάθε μέρα και λέω κάθε 14/ήμερο. Αν οι θετικοί είναι 600.000 κάθε 14ήμερο, στα 12 γινόμαστε 7.200.000 θετικοί; Αυτή είναι μια πολύ επιεικής προσέγγιση. Άρα έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης. Προς τί λοιπόν ο καθημερινός πανικός;

Αν όμως ο πανικός είναι αληθινός, τότε η μαθηματική λογική δεν ισχύει! Τελικά, πού είναι η αλήθεια;

evrytanika.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την κατάσταση του συστήματος Υγείας στο νομό  Αιτωλοακαρνανίας, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας και Αστακού. Στις συναντήσεις είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τις Διοικήσεις των ΚΥ, να ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσει για τις σχετικές θέσεις του ΚΚΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οκταήμερο πένθος από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών άφησε ο τελευταίος Έλληνας πρίγκιπας με ενεργό αξίωμα, πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια. 

Τυπικά είχε αποποιηθεί του αξιώματός του πριν παντρευτεί την τότε πριγκίπισσα και μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ με την οποία ήταν ερωτευμένος όταν η Ελισάβετ ήταν 13 ετών.

Το θάνατό του ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου. 

Ήδη, η σημαία στο παλάτι κυματίζει μεσίστια. Η κηδεία του θα γίνει στο Κάστρο του Γουίνδσορ και λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό, η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Μεγαλειότητος, πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Μεγαλειότητα πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε μπει στο νοσοκομείο για μια μικρή καρδιολογική επέμβαση, όπως είχε ανακοινωθεί, και είχε μείνει νοσηλευόμενος για 28 ημέρες.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου χαρακτηρίστηκε κάποτε από τη βασίλισσα ως «η δύναμή της» της και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής για περισσότερα από 70 χρόνια.

Γεννημένος το 1921, ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό. 

Αφού γνώρισε για πρώτη φορά τη βασίλισσα, η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».

Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και στη δεκαετία του '90.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε με από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. 

Ο Φίλιππος έγινε υποστηρικτής ή πρόεδρος σε 800 οργανισμούς, ίδρυσε τα Βραβεία του Δούκα του Εδιμβούργου το 1956 και κέρδισε μια θέση στις καρδιές του έθνους για τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του.

Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ήταν μωρό και ο Φίλιππος σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά - τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ - οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

Οκταήμερο πένθος από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η Ελισσάβετ θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά, η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης, ενώ και οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση.

Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι απαντάει ο υπουργός Ανάπτυξης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό και τις λαϊκές αγορές

«Το νέο νομικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο θα βελτιώσει τη ζωή τόσο των εμπόρων, όσο και των παραγωγών αλλά κυρίως των καταναλωτών και θα επιτρέψει στις λαϊκές αγορές να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πορεία τους για άλλον έναν αιώνα απολύτως αναβαθμισμένες».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Ο αξιότιμος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως αργά συνειδητοποίησε την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά στο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών. Αν και η επίσημη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει συναντηθεί πάρα πολλές φορές με όλους τους θεσμικούς τους εκπροσώπους, όπως επίσημα δελτία τύπου αποδεικνύουν, και έχει κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλες τις πλευρές. Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι όταν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσουν: πρώτον, ότι όσοι σήμερα αντιδρούν, οι λίγοι, αντιδρούν χωρίς λόγο. Και δεύτερον, όσοι σήμερα το επικροτούν, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, το επικροτούν ορθώς.

Το νέο νομικό πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο θα βελτιώσει τη ζωή τόσο των εμπόρων, όσο και των παραγωγών αλλά κυρίως των καταναλωτών και θα επιτρέψει στις λαϊκές αγορές να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πορεία τους για άλλον έναν αιώνα απολύτως αναβαθμισμένες. Η ιδέα δε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την καταδίωξη των παραγωγών λαϊκών αγορών από έναν πρώην πρωθυπουργό που το μόνο που ήξερε ήταν να τους βάζει φόρους, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία ως η γνήσια λαϊκή παράταξη του τόπου δεν μπορεί παρά να εκπροσωπεί αυτούς τους ανθρώπους και να προστατεύει τα συμφέροντά τους».

protothema.gr

foto protothema.gr

Δεν έγινε δεκτό από την πρόεδρο του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ, το αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία «να παγώνει» την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε ορισμένα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν αποφασιστεί για την προστασία του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προέδρου του Δ΄τμήματος, η λήψη και η άρση μέτρων προστασίας και ασφαλείας προσώπων γίνεται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά από εκτίμηση πραγματικών γεγονότων και κινδύνων σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον.

Τα αρμόδια όργανα του εν λόγω υπουργείου προβαίνουν στις σχετικές σταθμίσεις των γεγονότων και των περιστάσεων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Συνεπώς, κατέληξε η κυρία Καραμανωφ δεν συντρέχει περίπτωση προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Πλέον αναμένεται η κρίση του Δ΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του αιτήματος αναστολής της επίμαχης απόφασης, με εισηγήτρια την πάρεδρο του ΣτΕ, Χριστιάνα Μπολόφη.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Αν η ΝΔ θέλει, με την ανακοίνωσή της, να μας απαγορεύσει και τον σαρκασμό, εμείς λέμε να αγνοήσουμε την απαγόρευση» αναφέρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος απαντώντας στην ανακοίνωσή της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε «πολακισμό» και «αθλιότητες» το άρθρο γνώμης που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η απάντηση του Γ. Βαρεμένου στην ανακοίνωση της ΝΔ:

«Αν η ΝΔ θέλει, με την ανακοίνωσή της, να μας απαγορεύσει και τον σαρκασμό, εμείς λέμε να αγνοήσουμε την απαγόρευση.

Σεβόμενοι όμως τους θεσμούς, δηλώνουμε ότι, στην περίπτωση που η ΝΔ σκοπεύει να συγκροτήσει προανακριτική επιτροπή για το θέμα, είμαστε έτοιμοι να απολογηθούμε.

Μέχρι να μάθουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης την διαφορά μεταξύ άρθρου, δήλωσης, σχολίου και σκώμματος, ελπίζουμε να έχει τελειώσει και η καραντίνα.

Καλό Πάσχα στο χωριό, όπως θάλεγε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη».

H ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Φαίνεται ότι ο “πολακισμός” έχει γίνει πλέον η γραμμή για όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων επισκέφθηκε το προηγούμενο Σάββατο το καταφύγιο για άστεγα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην Ηλιούπολη κι έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη η οποία θα προβληθεί αύριο. Όταν ο κ. Βαρεμένος κάνει το χυδαίο λογοπαίγνιο “να μη λένε ότι δεν νοιάζεται για όσους πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι” δεν προσβάλλει μόνο τον Πρωθυπουργό. Εκείνους που πρωτίστως προσβάλλει είναι τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα-μέρα αγώνα στα νοσοκομεία να περιθάλψουν ασθενείς και να σώσουν ζωές. Αναμένουμε από τον κ. Ηλιόπουλο να μας πει αν οι αθλιότητες του κ. Βαρεμένου είναι κι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το άρθρο του Γ. Βαρεμένου:

baremenos 9 4 2021

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Η καλοστημένη γκάφα που εκθέτει τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκθέτει πλήρως τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ, σε επίπεδο πρωτοκόλλου και διπλωματίας, αλλά φανερώνει και το πώς βλέπουν τις γυναίκες αρκετοί από τους άθλιους αυτούς ηγετίσκους. Το σκάνδαλο πρωτοκόλλου συμβολίζει την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, και ο Ερντογάν απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει και αφού έβγαλε την ουρά του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τώρα δείχνει την πραγματική του ταυτότητα στην άνευ προηγουμένου τσαλακωμένη διπλωματική τακτική, που εκφράστηκε με ένα νεύμα και επιφώνημα απορίας.

Και οι πλέον αδαείς καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τρικλοποδιά με απροσδιόριστα αποτελέσματα.  Οι Ευρωπαίοι πολίτες όμως, οφείλουν να γνωρίζουν που στηρίζεται ο θεσμός του Προέδρου του Συμβουλίου. Και δεν έχω καταλάβει προς τι ο βαθμός του Προέδρου, εκεί που ουσιαστικά ο επικεφαλής του Συμβουλίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας, θεσμός που απέδειξε όλη τη δυναμική του βασικού οργάνου αυτού, που είναι και το όργανο που παίρνει τις αποφάσεις, εκτός από ορισμένα πλήρως αιτιολογημένα σημεία, όπου υπάρχει ο θεσμός της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι οργανισμοί παγκόσμιας εμβέλειας διοικούνται κατά το δοκούν όταν δημιουργούνται. Και αν υπάρξει λάθος στο σχεδιασμό τότε ακολουθείται μια διορθωτική πορεία, που αν δεν ικανοποιήσει τις συνθήκες λειτουργίας του κάθε οργάνου τότε αλλάζουν το όργανο και το επικαιροποιούν ως οφείλουν. Υπενθυμίζω την Κοινωνία των Εθνών (έζησε μέχρι το 1946)  που δεν μπόρεσε να επιβιώσει και οι διορθωτικές πορείες της οδήγησαν στην εκ νέου δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος έχει επιδείξει σπουδαιότατο έργο. Άλλοι ισχυροί οργανισμοί εξαρτώμενοι από τις κυβερνήσεις του κόσμου, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, πανίσχυροι οργανισμοί με δύναμη και πρωτοβουλία στις δραστηριότητές τους.

Οι δημιουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σωστά έδωσαν τη διαχείριση του «αποφασιστικού» οργάνου σε μια πανίσχυρη Γενική Γραμματεία, όπου η θέση του ΓΓ ήταν μια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις των τριών οργάνων διοίκησης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει – για την ώρα – να οδεύσουν μέσα σε μια κοινή φεντεραλιστική λογική, όπως οι πανίσχυρες ΗΠΑ, αλλά απαρτίζονται από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ήταν λογική η απόρροια της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας, ώστε να κινούνται σωστά και να προχωρούν προς τα μπροστά οι κοινές πολιτικές. Η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία αναδείκνυε και μια δευτερεύουσα λογική που αφορούσε τα θέματα που προχωρούσαν πιο αποφασιστικά από την τρέχουσα επικαιρότητα. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ότι στο Β΄ εξάμηνο του 2020 την εκ περιτροπής προεδρία ασκούσε η Γερμανία και όλοι περίμεναν να δουν να αποφασίζεται, έστω την τελευταία στιγμή ο Πολυετής Δημοσιονομικός Προϋπολογισμός που θα κάλυπτε τα έτη 2021 – 2027. Εκεί που είχαν αποτύχει άλλες προεδρίες, η κα Μέρκελ ήρθε και έδεσε το νέο επταετή προϋπολογισμό, όχι μόνο στα 1,1 τρις €, αλλά του κόλλησε και 750 δις λόγω της πανδημίας, ανεβάζοντας στο σύνολο του αστρονομικού 1,8 τρις € τις προγραμματισμένες δαπάνες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στην ουσία η εκ περιτροπής προεδρία ασκεί τα καθήκοντα διαχείρισης και προώθησης των πολιτικών που ενδιαφέρουν περισσότερο την ίδια, αλλά βεβαίως συνάδουν και με πολλά άλλα κράτη μέλη που επιβάλουν πολιτικές. Κυρίως αυτά τα κράτη είναι οι καθαροί συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Άρα η εκ περιτροπής προεδρία έχει απόλυτη ανάγκη από μια γραμματεία που να υποστηρίζει το εκ των προτέρων ανακοινωθέν πρόγραμμα της εξάμηνης προεδρίας. Γι αυτό και οι ταγοί της ΕΕ όταν δημιούργησαν το οικοδόμημα αυτό έβαλαν επικεφαλής του αποφασιστικού οργάνου που λέγεται συμβούλιο έναν Γενικό Γραμματέα.

Οι καιροί άλλαξαν και δημιουργήθηκε ο θεσμός του προέδρου, με τον νυν πρόεδρο να καταλαμβάνει την  προεδρική θητεία, μετά τον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπόϋ, και τον κ. Ντόναλντ Τούσκ. Όμως για να πούμε και την αλήθεια, ο ουσιαστικός πρόεδρος είναι ο εκ περιτροπής πρόεδρος και όχι ο διορισμένος αυτός αξιωματούχος, που δεν έχει καθόλου μεγαλύτερη εξουσία απ ότι ο προκάτοχος του αξιώματος που λεγόταν Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου.

Μάλιστα η ουσιαστική διαφορά πλέον φαίνεται στο άρθρο 26 (πρώην άρθρο 13 ΣΕΕ), όπου στη παράγραφο 1 αναφέρεται ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιορίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης, ορίζει τους στόχους και καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που έχουν συνέπειες στην άμυνα. Εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις». Ο λόγος είναι προφανής και σημαίνει το διακοσμητικό ρόλο του προέδρου, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της Κομισιόν[1].

Αξίζει δε, να επισημανθεί ότι στο άρθρο 17 της Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στην παράγραφο 6α  και 6β αναφέρει τα εξής:

  1. Ο πρόεδρος της Επιτροπής:

α) καθορίζει τους προσανατολισμούς στο πλαίσιο των οποίων η Επιτροπή ασκεί τα καθήκοντά της,

β) αποφασίζει σχετικά με την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλίζονται η συνοχή, η αποτελεσματικότητα και η συλλογικότητα της δράσης της.

Ουσιαστικά λοιπόν, η Πρόεδρος της Επιτροπής επιτελεί έργο δυσανάλογα σπουδαιότερο του Προέδρου «Άνευ Χαρτοφυλακίου». Και το χειρότερο όλων είναι ότι σε ανακοίνωση του κ. Μισέλ αναφέρει στην τελευταία φράση του ότι «Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην Άγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη».

Επειδή μάλιστα, στην ερχόμενη Σύνοδο κορυφής θα μάθουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τι έγινε, σας διαβεβαιώνω ότι αυτές τις ανακοινώσεις δεν τις κάνει ο πρόεδρος Μισέλ, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν, διότι έτσι ορίζει το πρωτόκολλο.  Δεν είναι τυχαίο ότι ένας Ευρωπαίος, ο Μάριο Ντράγκι διατράνωσε την αντίθεσή του στη συμπεριφορά του Ερντογάν που τον χαρακτήρισε δικτάτορα!

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:12012M/TXT

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Με μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους απαντά η Ν.Δ. σε άρθρο του βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε καταφύγιο για αδέσποτα ζώα.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πολακισμό» και για «αθλιότητες» ενώ καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν οι απόψεις αυτές είναι η επίσημη θέση του κόμματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

“Φαίνεται ότι ο «πολακισμός» έχει γίνει πλέον η γραμμή για όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων επισκέφθηκε το προηγούμενο Σάββατο το καταφύγιο για άστεγα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην Ηλιούπολη κι έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη η οποία θα προβληθεί αύριο. Όταν ο κ. Βαρεμένος κάνει το χυδαίο λογοπαίγνιο «να μη λένε ότι δεν νοιάζεται για όσους πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι» δεν προσβάλλει μόνο τον Πρωθυπουργό. Εκείνους που πρωτίστως προσβάλλει είναι τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα-μέρα αγώνα στα νοσοκομεία να περιθάλψουν ασθενείς και να σώσουν ζωές. Αναμένουμε από τον κ. Ηλιόπουλο να μας πει αν οι αθλιότητες του κ. Βαρεμένου είναι κι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Πηγή φωτογραφιών: skai.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θέση για όλα όσα έχουν ακουστεί για την υπόθεση Μένιου Φουρθιώτη αλλά και για το υπάρχον σύστημα φύλαξης δημοσίων προσώπων, πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μικτού σώματος φύλαξης προσώπων από δυναμικό της ΕΛΑΣ και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε γιατί υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις; Ακόμη και η Βουλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο δικαιούνται φύλαξης, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι σε τρεις εβδομάδες θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, που θα περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα του σώματος φύλαξης, και θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών και γενικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφερόμενος στα διακριτικά των αστυνομικών είπε ότι «θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες», ενώ «οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είπε ότι είναι παλαιό (ΠΔ141/1991) «που, παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, περιέχει ασάφειες και εξαιρέσεις, πού τότε έμοιαζαν λογικές αλλά σήμερα αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε “ποντικούς” του δημόσιου χώρου».

Για τα θέματα διαφάνειας που έθεσε ο κ. Καμίνης είπε ότι η κατανομή των επωφελούμενων είναι: 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, 10% διπλωμάτες. «Σε προστασία ιδιωτών διατίθεται μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δυνάμεων και, ειδικότερα σε δημοσιογράφους-εκδότες, διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού».

Τι είπε για τον Μένιο Φουρθιώτη
Όσο για την περίπτωση του τηλεπαρουσιαστή, τόνισε ότι «ποτέ δεν φύλαξαν 14 (αστυνομικοί) τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα». Για τη διάψευση της αστυνομίας επισήμανε ότι αφορούσε «τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι “7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή”. Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν άλλωστε παράλογο», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι, όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης είπε ότι ακόμα και το FBI ανακοινώνει τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν τον Πρόεδρο της χώρας, το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις πρεσβείες, ζητώντας την ενημέρωση της Βουλής με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη δύναμη φύλαξης. Για την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή είπε ότι «σκανδάλισε την κοινή γνώμη, που μπορεί να μην δικαιούται να γνωρίζει ποιος φυλάσσεται και για ποιους λόγους, αλλά με αυτή την ξαφνική απόφαση αφαίρεσης ολοσχερώς της δύναμης [..] καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός στην ουσία δεν ελέγχει τι συμβαίνει στο υπουργείο του, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Επίσης ανέφερε ότι στις προηγούμενες θητείες του, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήργησε την επιτροπή που γνωμοδοτούσε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα προς φύλαξη πρόσωπα. Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί.

sinidisi.gr