Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021

«Δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός και να μην προστατεύεσαι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το θέμα των εμβολιασμών των υγειονομικών έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο Star το βράδυ της Τετάρτης 7 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός ειδικότερα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός, διευκρίνισε ωστόσο πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας».

 «Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλα πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», πρόσθεσε.
 

Πηγή: ethnos.gr

Ανοιχτό παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονιμικών άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Star.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

Στο ερώτημα για το υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Μήνυμα προς ηλικιωμένους

«Σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιστείτε το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Προχώρησε στην παραπάνω δραματική έκκληση, λέγοντας ότι τα εμβόλια «είναι ασπίδα προστασίας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια» και ότι «πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν ώστε το τείχος προστασίας να αρχίσει από τους μεγαλύτερους στους νεότερους».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

«Δεν θα άντεχε η κοινωνία πιο σκληρό Lockdown», τόνισε για να διαβεβαιώσει ότι «δεν επιβάλλει η κυβέρνηση της απόψεις της στην επιτροπή των ειδικών», αλλά -όπως είπε- η κυβέρνηση δέχεται τις εισηγήσεις των ειδικών και παίρνει τις αποφάσεις, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Για τον Σ. Τσιόδρα

Σε ερώτηση για το κατά πόσο λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση, είπε: «Πιστεύω ότι λείπει», υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι « ο ίδιος πήρε την απόφαση» και πως «ένας από τους λόγους είναι ότι στοχοποιήθηκε χυδαία».

Εστίαση μετά το Πάσχα

«Αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι το παρόν σχήμα «δουλεύει καλά».

 

Νωρίτερα είχε προαναγγείλει ότι «οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν και τις καθημερινές».

Ερωτηθείς για την εστίαση, αφού τόνισε ότι «είναι καλύτερα να είμαστε έξω, από μέσα» και πως «ο καιρός είναι σύμμαχος», πρόσθεσε ότι «η εστίαση θα ανοίξει –εκτιμώ- μετά το Πάσχα» και δη με τραπεζάκια έξω.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα, το απέδωσε στην μετάλλαξη «που έκανε πολύ πιο μεταδοτικό τον ιό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέλαβε «την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών».

Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το Πάσχα διαβεβαίωσε, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στις συστάσεις των ειδικών.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα «κατηγορηματικό “όχι” στο ενδεχόμενο εκλογών το προσεχές Φθινόπωρο», σημειώνοντας ότι πρόθεση του είναι η «εξάντληση της τετραετίας». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τόνισε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση του, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα με τη δική του και να αποφασίσουν.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»:

«Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει απευθείας με την Ελλάδα συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν ο Ερντογάν θα εξαγάγει την κρίση στο Αιγαίο:

«Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι αποφάσεις της ΕΕ ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη»

Για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης

«Δεν θα κάνω κάποια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη. Ο ιός μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές», είπε ενώ ανέφερε ότι στις επόμενες 10 ημέρες τα self – testς θα είναι διαθέσιμα και στον γενικό πληθυσμό, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους» και ζήτησε από τους πολίτες να δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ, σε περίπτωση που αυτό είναι θετικό.

Για τον εορτασμό του Πάσχα

«Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση». Δημιουργείται πολλές φορές η αίσθηση πολυφωνίας»

kathimerini.gr

Με το να κατεβάζει κατά  καιρούς η ΔΕΗ τον διακόπτη  για την παροχή ρεύματος στους ΤΟΕΒ και να τον ανεβάζει όταν η κατάσταση φτάνει στο μη παρέκει , όχι απλώς δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αλλά δημιουργείται μια κωμικοτραγική κατάσταση που δεν ταιριάζει στις σημερινές δραματικές ανάγκες που επέτεινε η πανδημία. Αν  σε συνεργασία με τη ΔΕΗ η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ σε 120 δόσεις , αυτό  πρέπει να γίνει άμεσα και να περιμένουμε το τέλος περίπου του 2022 μήπως και ολοκληρωθεί το έργο της ενεργειακής  κοινότητας , ώστε να αρχίσει ο συμψηφισμός των χρεών  μέσω της παραγωγής ρεύματος. Με το να διακόπτεται αυτή τη στιγμή  η καλλιεργητική διαδικασία , επιτείνεται το δράμα  των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας και σπρώχνεται ο τόπος πέρα και από το αδιέξοδο .

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τα σοβαρά προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, απευθύνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Η δημιουργία Δασολογίου στο σύνολο της χώρας, μέσα από τη χρήση των δασικών χαρτών, είναι κομβικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αφού θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα εκσυγχρονίσει το κράτος, θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις πράξεις επί των ακινήτων, προωθώντας ταυτόχρονα την ορθή λειτουργία του Κτηματολογίου.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των αναμορφωμένων δασικών χαρτών στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν την 5/2/2021. Από την ημερομηνία αυτή ξεκίνησε και η προθεσμία των 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων κατά αυτών, με την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου. Μόλις χθες το Υπουργείο ανακοίνωσε οριζόντια παράταση 6 μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, παράταση αναγκαία μεν αλλά όχι αρκετή με τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένο ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, διαπιστώθηκε ότι έχουν συνταχθεί με σοβαρά λάθη και αβλεψίες, τα οποία κινδυνεύουν να αποβούν μοιραία για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αγρότες, επενδυτές στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η αναμόρφωση των χαρτών βασίστηκε κυρίως σε αεροφωτογραφίες του 1945 αγνοώντας τα σύγχρονα εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έτσι, στους χάρτες καταγράφεται μια εικονική πραγματικότητα, με την Αιτωλοακαρνανία χαρακτηριστικά να εμφανίζεται ως δασική έκταση σε ποσοστό περίπου 65% της έκτασής της! Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το 1945, η χώρα μας είχε μόλις βγει από την κατοχή των Γερμανών κι αμέσως μετά από τον Εμφύλιο κι έτσι πολλές εκτάσεις είχαν εγκαταλειφθεί. Το 1945 λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους δασωθέντες αγρούς, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους πολίτες, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις εξομοιώνονται με δημόσιες εκτάσεις και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες καλούνται λοιπόν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, πράγμα που αρκετές φορές είναι αδύνατο, αφού μεγάλο ποσοστό αυτών των ακινήτων ή δεν έχουν συμβόλαια, αλλά και αυτά που έχουν, λίγα είναι που διαθέτουν συμβόλαια με ημερομηνία προ του 1945. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις αναδασωτέες εκτάσεις, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες και για τις οποίες η διαδικασία άρσης αναδάσωσης γίνεται κανονικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με μια άλλη διαδικασία με άλλες προθεσμίες, αλλά και για τους οικισμούς προ του 1986, όπου δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν τα ορόσημα και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αποτύπωσή τους.

Τέλος, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τα Δασαρχεία, αλλά και πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν -συχνά με ευθύνη του Δημοσίου που δεν προβαίνει στις σχετικές δημοσιεύσεις όπως υποχρεούται-, δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν στη σύνταξη των χαρτών, παρότι είναι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί με αυτοψία των Δασαρχείων.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών, έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας σε απόγνωση. Ακίνητα για τα οποία έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, ακίνητα που καλλιεργούνται από αγρότες ή χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, ακίνητα που αποτελούν επαγγελματική έδρα επιχειρήσεων και τόπο υλοποίησης επενδύσεων με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει άγνωστο χρόνο.

Οι πολίτες αναγκάζονται να υποστούν γραφειοκρατία, έξοδα και μεγάλες καθυστερήσεις, για να καταφύγουν στις Επιτροπές και να αποδείξουν τα αυτονόητα. Και όλα αυτά μάλιστα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας, όπου η επικοινωνία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και η συγκέντρωση εγγράφων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Είναι λοιπόν αναγκαίο το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες, δίνοντας λύσεις και προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για την περίπτωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και δασωθέντων αγρών; Επίσης, θα υπάρξει πρόβλεψη για αποτύπωση των αναδασωτέων εκτάσεων επί των χαρτών και για τη διόρθωση των λαθών στην αποτύπωση των οικισμών προ του 1986;
Θα υπάρξει πρόβλεψη για άμεση εξέταση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που εκκρεμούν για τους πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ή έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα, καθώς και για άμεση τακτοποίηση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν, απευθείας με ενέργειες της Διοίκησης;
Θα προβλέψετε επιστροφή του παραβόλου στους πολίτες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε αντιρρήσεις, εξαιτίας παραλείψεων και λαθών της Διοίκησης στις αποτυπώσεις και δικαιώνονται από τις Επιτροπές;
Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών μπορούσαν να ζητήσουν την παραχώρηση εκτάσεων για δημιουργία ποιμνιοστασίων κλπ; Πώς θα διασφαλισθεί ότι θα τους παραχωρούνται εκτάσεις ανεξαρτήτως της πορείας κύρωσης των δασικών χαρτών;
Εξετάζετε την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων με αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάσει των στοιχείων από τις δηλώσεις του κτηματολογίου σε όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης πριν την κύρωση των τελικών χαρτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη πάνε σε Μητσοτάκη και Παρασκευή ανοίγουν τα καταστήματα

Ο εμπορικός κόσμος αλλά και όλοι οι πολίτες στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας νιώθουν οργισμένοι για τον εμπαιγμό και την αδικία που , όπως τονίζουν, υφίστανται μετά και την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα.

Εμπορικοί Σύλλογοι και φορείς με κοινή τους ανακοίνωση καλούν σε Παναχαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Γεωργίου. Όπως αναφέρουν, αν δεν αλλάξει η απόφαση των λοιμωξιολόγων , τότε την Πέμπτη θα καταθέσουν υπόμνημα στο Μαξίμου και την Παρασκευή θα ανοίξουν τα καταστήματα τους.

Αναλυτικά:

“Ο εμπαιγμός συνεχίζεται με την εξαγγελία της ελεημοσύνης των 1.000 Ευρώ για την συντριπτική πλειοψηφία εφ’ όσον μείνουν κλειστά τα καταστήματα για όλον τον Απρίλιο! Δεν είμαστε επαίτες. Είμαστε υπεύθυνοι επαγγελματίες και πολίτες που ζητάμε δικαιοσύνη.

Όταν πλέον είναι κοινή παραδοχή το αυτονόητο ότι οι μικρές επιχειρήσεις που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού, είναι ακατανόητη η επιμονή στην οικονομική καταστροφή και αφανισμό τους στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ιδιαίτερα η περιοχή μας έχει δεχθεί σφοδρό οικονομικό πλήγμα με την απώλεια 2 Καρναβαλιών, μη λειτουργία Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, «λειτουργία» Πανεπιστημίου κλπ. χωρίς να υπάρξει καμία στήριξη.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αχαΐας και οι φορείς των Πατρών και της Αχαΐας που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη την Δευτέρα 5/4/2021 συναποφάσισαν να ενώσουν την φωνή τους, να συντονίσουν τις δράσεις και να απαιτήσουν :

Ενίσχυση του ΕΣΥ και άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Θώρακος καθώς και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έξαρση της πανδημίας στην περιοχή.

Οριζόντια ενίσχυση με 5.000 Ευρώ των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων όπως πρότειναν οι 3 Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας) κατά το πρότυπο της ενίσχυσης που δόθηκε στην Δυτική Αττική (Μάνδρα – Ασπρόπυργο)

Αποζημίωση βάσει των τιμολογίων αγορά για τις προετοιμασίες και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω του υποχρεωτικών lock down.

Καλούμε την Τετάρτη 7/4/2021 στις 6:00 μ.μ. Παναχαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Γεωργίου τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

Αν την Τετάρτη 7/4 δεν υπάρξει αλλαγή αποφάσεων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση θα μεταβούμε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία στο Μαξίμου όπου θα καταθέσουμε υπόμνημά των αιτημάτων μας και από την επόμενη ημέρα θα ανοίξουμε τα καταστήματά μας με την στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας”.

apoixos.com

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης

Η τιμή προς τους πεσόντες των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε σε ειρήνη είτε σε πόλεμο, είναι θεμελιώδες χρέος των επιγόνων και της φιλοστόργου Πολιτείας, προς την αιγίδα της οποίας εναποθέτει την ύστατη ελπίδα του κάθε χρηστός και συνειδητοποιημένος πολίτης. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Έλληνες αεροπόροι, με την καθημερινή δράση τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος μεταξύ των συναδέλφων τους όλων των Κλάδων, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια της πατρίδας που αμφισβητεί ο εχθρός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγώνες τους, σε συνδυασμό με τις θυσίες τους, ενσαρκώνουν εμπράκτως στην συνείδηση του Έλληνα το Ηρωικό πρότυπο, που από καταβολής του ανθρώπου τρέφει αξίες και ιδανικά.

Είναι σύνηθες λοιπόν, η Πολιτεία και η Πολεμική Αεροπορία, να δείχνουν την δέουσα φροντίδα ώστε στις ιδιαίτερες πατρίδες των πεσόντων, να ανεγείρονται οι προτομές τους, θυμίζοντας στους συντοπίτες να είναι υπερήφανοι για τα παλληκάρια που έβγαλε ο τόπος τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, ανεγείρονται μνημεία που συνδυάζουν την επιβλητική παρουσία ενός μαχητικού αεροσκάφους, από αυτά που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Προσφάτως, έγινε γνωστό ότι για τον τελευταίο πεσόντα (12 Απριλίου 2018) της Πολεμικής Αεροπορίας, το Σμηναγό (αντιπτέραρχο μετά θάνατο) Γεώργιο Μπαλταδώρο, πρόκειται να στηθεί ανάλογο μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, όπου γεννήθηκε. Για τον σκοπό, προ μερικών ημερών μεταφέρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία ένα αποσυρμένο Mirage F1CG και τον Αύγουστο αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια της “Πλατείας Γεωργίου Μπαλταδώρου”.

Κατά παράδοξο τρόπο, ανάλογο αίτημα που έχει εκφρασθεί εδώ και χρόνια αλλά επικαιροποιήθηκε το 2019, από τον Δήμο Αγρινίου, για παραχώρηση αποσυρμένου αεροσκάφους προς ανάλογο σκοπό, συναντά την άρνηση της Πολιτείας. Με επιστολές που έχουν σταλεί σε αρμοδίους, ο Δήμος ζητεί ένα αεροσκάφος με σκοπό την ανέγερση μνημείου στην Μεγάλη Χώρα, όπου υπάρχουν σήμερα οι προτομές δύο πεσόντων αεροπόρων που κατάγονται από εκεί.

 

Πρόκειται για τους Υποσμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη που φονεύθηκε σε δυστύχημα αεροσκάφους F-4E Phantom II στις 18 Μαΐου 2000 και τον Επισμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Καραθάνο, που έπεσε στις 15 Ιουλίου 2004 πετώντας επίσης με Phantom.

Παρά το ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει επισημάνει προς τους αρμοδίους ότι ο χώρος ανεγέρσεως του μνημείου απέχει σε ευθεία λεωφόρο απόσταση μόλις 4,7 χλμ. από το αεροδρόμιο της 132 Σμηναρχίας Μάχης, όπου έχουν εναποτεθεί δεκάδες παλαιά Α-7Η Corsair και F-104G, γεγονός που διευκολύνει σοβαρά την μεταφορά, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Ασφαλώς τέτοιες περιπτώσεις, ενέχουν ένα κόστος που επωμίζεται η Πολεμική Αεροπορία. Αλλά γιατί στην μία περίπτωση υπάρχει ανταπόκριση ενώ στην άλλη όχι;

Μεγάλη Χώρα, 15/5/2009. Οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης τιμούν με τον τρόπο τους την Ιερή Μνήμη των Αεροπόρων τους Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και Κωνσταντίνου Καραθάνου. (Θέμις Βρανάς)

Για μια μικρή πολιτεία χιλίων ψυχών όπως η Μεγάλη Χώρα, η θυσία υπέρ της Πατρίδος δύο τέκνων σε εκείνα τα χώματα κι ανδρώθηκαν ως αεροπόροι, αντιπροσωπεύει ασφαλώς τεράστιο βάρος τίμης και υπερηφάνιας. Όταν αποσυρμένα αεροπλάνα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την επικράτεια ακόμη και σε πλατείες άνευ ουδεμίας συνδέσεως με την Πολεμική Αεροπορία, την ιστορία και τους πεσόντες της, είναι ακατανόητη η άρνηση στο κάτι παραπάνω από δίκαιο αίτημα του Δήμου Αγρινίου.

Πορεία κατοίκων Μεγάλης Χώρας στην ιερή μνήμη των πεσόντων αεροπόρων του τόπου τους.

Πηγή: doureios.com

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

            Θεσσαλονίκη, 01/04/2021

Των:        Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

 

ΠΡΟΣ:        Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

       

ΘΕΜΑ:    «Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, δημοτικά κτήρια και αποθήκες στην Γουριά Μεσολογγίου»

 

Κύριε, Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές στην Γουριά του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, πάνω από 70 κλοπές και διαρρήξεις έχουν σημειωθεί στην Γουριά, το τελευταίο διάστημα, σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές αποθήκες και αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και φοβισμένοι, διότι δεν ξέρουν, πλέον, πώς να προφυλαχθούν. Όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή, διότι το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, όπου ανήκει από πλευράς δικαιοδοσίας η Γουριά, δεν διαθέτει το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του. Κυρίως, τον καιρό της καραντίνας, που οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κλέφτες αλωνίζουν ακόμα και μέρα μεσημέρι. Αξίζει να επισημανθεί ότι, είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, που ειδικά ο παιδικός σταθμός της Γουριάς έχει γίνει στόχος κλεφτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε την εγκληματικότητα που μαστίζει την Γουριά του Μεσολογγίου, καθώς, η απουσία επαρκών προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι εμφανής και έχει δημιουργηθεί αλλά και παγιωθεί έντονο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες της άνω περιοχής;

 

2. Προτίθεσθε, το συντομότερο, να ενισχύσετε το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του, στην οποία περιλαμβάνεται και η Γουριά;



Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ



ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ