Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Ποδόσφαιρο: Κλωτσοσκούφι των άπληστων και αλαζόνων;

του Γιώργου Βαρεμένου*

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθε μπάλα -ποια ακριβώς δεν διευκρινίστηκε κι αν εννοούν το μπαλάκι του τένις. Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, όμως, είπε και ελάλησε αντ’ αυτού, προκειμένου να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχασε την μπάλα επειδή γενίκευσε το θέμα της περίφημης ποδοσφαιρικής Super League και το συνέδεσε με άλλα, άσχετα κατά την γνώμη τους, ζητήματα. Ο Ζεράρ Πικέ, μπακ της Μπαρτσελόνα, χαρακτήρισε το πρότζεκτ αυτό καπιταλισμό στα χειρότερά του, και ο θεωρούμενος ως καθηγητής του ποδοσφαίρου, αργεντινός Μαρσέλο Μπιέλσα, γενίκευσε το θέμα ως εξής: «Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όπως συμβαίνει γενικότερα στον κόσμο εκεί έξω.»

Γιατί, δηλαδή, μέσα στην πανδημία οι μεγιστάνες του πλούτου αύξησαν τα κέρδη τους και να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τις ομάδες που έχουν αγοράσει, οι οποίες είδαν όντως μέσα στην πανδημία τα έσοδά τους να μειώνονται; Γιατί, δηλαδή, να μην μετατρέψουν την πανδημία από κατάρα σε ευκαιρία και για τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ; Μονοπώλιο κι εδώ ή πυραμίδα, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος είπε ότι οι μεγάλοι, όπως ο Ναδάλ με τον Φέντερερ (κάπου εδώ μπαίνει στο παιγνίδι και ο κ. Μητσοτάκης), πρέπει να παίζουν κάθε βδομάδα, αλλά χωρίς προφανώς οι γίγαντες του ποδοσφαίρου να χρειάζεται να προκριθούν. Χωρίς την Super League, είπε -ρίχνοντας το δόλωμα προς τους φιλάθλους της ομάδας του- δεν μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές γκαλάκτικος (σούπερ σταρ δηλαδή). Ποιος σου είπε, κ. Πέρεθ, ότι δια νόμου η Ρεάλ πρέπει να έχει αυτούς τους αστέρες και οι υπόλοιποι να κόψουν τα κεφάλια τους στην μοναξιά απαξιωμένων πρωταθλημάτων, που θα έχουν καταδικασθεί στην μιζέρια της αδιαφορίας;

Τους φιλάθλους, οι μεγιστάνες δεν τους αντιμετωπίζουν ούτε κάν με τον σεβασμό που δικαιούται ο πελάτης. Αν μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα έχοντας στις εξέδρες αυτά τα virtual ανθρωπάκια που βλέπουμε στην διάρκεια της πανδημίας, θα το έκαναν και θα τα κούρδιζαν αναλόγως.

Η αλήθεια είναι ότι το όραμα των Φλορεντίνο Πέρεθ αυτής της γης δεν ήταν απλά ένα λάθος, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μία τάση περαιτέρω συγκεντροποίησης του χρήματος και της ισχύος στον χώρο του ποδοσφαίρου, που και χωρίς την Super League, αλλά μέσω της ΟΥΕΦΑ, θα βρει στον ένα ή τον άλλο βαθμό την υλοποίησή της.

Από την άλλη, το κίνημα των φιλάθλων σημείωσε, μέσα στον αυθορμητισμό του, μία νίκη που ξεπερνά προς το παρόν το συμβολικό επίπεδο και θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε ουσιαστική παρέμβαση, ώστε το κοσμαγάπητο άθλημα να διατηρήσει κάτι από τις λαϊκές ρίζες του και να μην καταλήξει το κλωτσοσκούφι του κλειστού κλαμπ των άπληστων και των αλαζόνων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:    «Διακριτική δυσμενής μεταχείριση μαθητών Λυκείου»

Κυρία Υπουργέ,

Εκ της αναγνώσεως αλλά και εκ της πρακτικής εφαρμογής της υπ’ αρ. «Δ1α/Γ.Π.οικ. 22437» ΚΥΑ: «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» διαπιστώθηκε ότι, μολονότι λαμβάνεται μέριμνα για τους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ωστόσο, δεν λαμβάνεται μέριμνα για τους μαθητές, οι οποίοι για ανεξάρτητους λόγους δεν επιθυμούν, κατόπιν απόφασης των κηδεμόνων τους, να κάνουν την εν λόγω εξέταση. Οι λόγοι αυτοί ανάγονται ενδεικτικά σε επιφυλάξεις των κηδεμόνων των τελευταίων, σχετικά με τη διενέργεια της ως άνω ιατρικής πράξης, την αποτελεσματικότητά της, την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους και ασφαλώς, ζητήματα που άπτονται της συνταγματικότητας των παραπάνω διατάξεων. Οι τελευταίοι μαθητές δεν γίνονται δεκτοί στα μαθήματα και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία, ωστόσο, συνεχίζει να παρέχεται στους μαθητές, που διαπιστωθούν ότι είναι φορείς του ιού και μάλιστα, χωρίς η παρακολούθηση γι’ αυτούς να είναι υποχρεωτική.

Κατόπιν των παραπάνω, δημιουργείται μια αναιτιολόγητη και ιδιαίτερα δυσμενής διάκριση σε βάρος των μαθητών, οι οποίοι δεν θέλουν να κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ, στους οποίους δεν παρέχεται η δυνατότητα να συνδεθούν στην σύγχρονη ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση, μολονότι, παραμένουν σπίτι τους και δεν συντρέχει, επομένως, ως προς αυτούς φόβος να συγχρωτιστούν με άλλους μαθητές και συνεπώς, λόγοι Δημόσιας Υγείας. Η διάκριση αυτή δημιουργεί σοβαρή διακινδύνευση στην προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους εξέλιξη, καθώς, πέραν των άλλων, ο αποκλεισμός τους, τόσο από την δια ζώσης εκπαίδευση, όσο και από την τηλεκπαίδευση, συνεπάγεται γι’ αυτούς συνεχιζόμενες απουσίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποια επιστημονική ή άλλη εισήγηση βασίστηκε ο αποκλεισμός των μαθητών που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ από τη δυνατότητα παρακολούθησης της σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί και να παρέχεται;
  2. Τι προτίθεσθε να πράξετε, σχετικά με τις απουσίες των ως άνω μαθητών, που δεν υποβλήθηκαν για τους ανωτέρω λόγους στο εν λόγω διαγνωστικό τεστ, οι οποίες μετράνε, ήδη, από τη Δευτέρα 12/04/2021, την στιγμή, μάλιστα, που για τους μαθητές που νοσούν, η υποχρέωση παρακολούθησης δεν είναι υποχρεωτική, άρα, σε αυτούς δεν λογίζονται απουσίες, ακόμη και αν δεν παρακολουθήσουν την παρεχόμενη τηλεκπαίδευση;
  3. Πέρα από τυχόν ιατρικές εισηγήσεις, υπήρξε ή ζητήθηκε εισήγηση αναφορικά με την συνταγματικότητα εκείνων των διατάξεων, που αποτελούν αναιτιολόγητη και ιδιαίτερα δυσμενή διάκριση κατά των μαθητών που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ, ενόψει, ιδίως, του γεγονότος ότι, η άρνησή τους αυτή δεν δημιουργεί διακινδύνευση σε τρίτους, επομένως, δεν εδράζεται σε λόγους Δημόσιας Υγείας;
  4. Προτίθεσθε να επιτρέψετε την πρόσβαση των μαθητών, που δεν θα κάνουν το άνω διαγνωστικό τεστ στην σύγχρονη ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση, η οποία συνεχίζει να παρέχεται;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:    «Επιλεκτική ευαισθησία για το Μνημείο δύο Αεροπόρων στο Αγρίνιο»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του διαδικτύου, αρνητική φαίνεται πως ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, όπου θα τιμάται η μνήμη των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ), «η αρνητική απάντηση που έχει αποσταλεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και για αυτό το ΥΠΕΘΑ οφείλει να επανεξετάσει το αίτημα με οδηγό την ανακατανομή ήδη αποσυρθέντων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται ως εκθέματα και δε σχετίζονται με ανάλογες περιπτώσεις». Παρά το ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει επισημάνει προς τους αρμοδίους ότι ο χώρος ανεγέρσεως του άνω μνημείου απέχει σε ευθεία γραμμή απόστασης μόλις 4,7 χλμ. από το αεροδρόμιο της «132 Σμηναρχίας Μάχης», όπου έχουν εναποτεθεί δεκάδες παλαιά «Α-7Η Corsair» και «F-104G», γεγονός που διευκολύνει σοβαρά την μεταφορά, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά προσκόμματα και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα, που κατέθεσε ο Δήμος Αγρινίου για την παραχώρηση αποσυρθέντος μαχητικού αεροσκάφους «Phantom F-4» ή «RF-4» με στόχο την ανέγερση μνημείου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, προς τιμήν των ηρώων Επισμηναγσύ, Κωνσταντίνου Καραθάνου και του Υποσμηναγού, Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη;
  2. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να στηρίξετε το ως άνω δίκαιο αίτημα, που αποτελεί το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, προς όσους έδωσαν την ζωή τους για την προστασία της Πατρίδος;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, για προληπτικούς λόγους, έθεσε εαυτόν στην προβλεπόμενη από τα υγειονομικά πρωτόκολλα καραντίνα, μετά τη συνάντηση που είχε με συνάδελφό του βουλευτή, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κατά τη συνεργασία που είχαν, τόσο ο Υπουργός όσο και ο βουλευτής, τήρησαν τις υγειονομικές οδηγίες, καθώς φορούσαν και οι δύο μάσκα, κράτησαν την προβλεπόμενη απόσταση και συναντήθηκαν στο γραφείο με ανοικτά παράθυρα.

Ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από την ιατρική υπηρεσία της Βουλής, υπεβλήθη σε διαγνωστικό τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. Το τεστ θα επαναληφθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Η προγραμματισμένη συμμετοχή του ΥΠΑΑΤ στον εορτασμό της 195ης Επετείου της Εξόδου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, καθώς και το πρόγραμμά του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, με τηλεργασία.

Όλοι οι συνεργάτες του Υπουργού θα υποβληθούν σε τεστ, ενώ θα γίνει απολύμανση στο κτίριο του ΥΠΑΑΤ, επί της Αχαρνών 2.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ