Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ΕΠΑΜ

Από την αρχή της εμφάνισης του COVID-19 και στη Χώρα μας, η Κυβέρνηση έχει προβεί στη λήψη μιας σειράς μέτρων με άναρχο, επιλεκτικό και αποσπασματικό τρόπο ο οποίος, εκτός των άλλων, δεν έχει επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και ενώ τα πάσης φύσεως μέτρα τα βάφτισε αυθαίρετα «υγειονομικά», στην ουσία πρόκειται για αποφάσεις κατασταλτικού περιεχομένου ενάντια σε βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, θέλοντας έτσι, εκτός των άλλων, να μεταθέσει το βάρος μοναδικά στους πολίτες. Με το πρόσχημα της προστασίας μας από τον ιό, έχουμε υποστεί όλοι μας μια βαθύτατη συρρίκνωση δικαιωμάτων μας, όπως αυτών που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση, τη συνάθροιση, την έκφραση, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την εργασία και τη δυνατότητα σε αξιοπρεπή διαβίωση. Η Παιδεία, είναι ακόμη ένα αγαθό που η κοινωνία στερείται, εδώ και ένα χρόνο. Το υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, εκτός του ότι είναι απρόσφορο να μορφώσει τα παιδιά μας, δημιουργεί εξαρτήσεις, ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, τα πειθαναγκάζει σε ατομιστικές συμπεριφορές, εν τέλει τους στερεί την κοινωνικοποίηση, όρο απαραίτητο, αφενός για τη συναισθηματική και ψυχική τους υγεία, αφετέρου για τον καθοριστικό ρόλο ενός αυριανού ενεργού και υπευθύνου Πολίτη. Από την άλλη, το δικαίωμα της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, δικαίωμα που κατακτήθηκε με συνεχείς και επίπονους αγώνες των προηγούμενων γενεών, έχει αδρανοποιηθεί πλήρως.

Το τελευταίο μέτρο που ανακοίνωσε η υπουργός παιδείας προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με «ασφάλεια», η διενέργεια δηλαδή των λεγόμενων self tests τα οποία υποχρεωτικά θα κάνουν όλοι οι μαθητές στο σπίτι τους, εν συνεχεία δε οι γονείς θα παρέχουν στο παιδί υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι το test είναι αρνητικό, ώστε με αυτήν την υπεύθυνη δήλωση ο μαθητής ή η μαθήτρια να μπορεί να έχει πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση (διαφορετικά δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο και θα παίρνει απουσία) είναι απρόσφορο, υποκριτικό και παράνομο.

Απρόσφορο διότι: παρ’ ό,τι η αποτελεσματικότητα και η εγκυρότητα των self tests αμφισβητείται ακόμα και από τους ίδιους που τα προκρίνουν (παράδειγμα, ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι τα self tests δεν έχουν έγκυρα αποτελέσματα σε ασυμπτωματικούς, προσυμπτωματικούς και σε περιπτώσεις όπου έχουν παρέλθει 5-7 ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων), και ενώ η διενέργεια του test από τον γονιό (που πρόκειται για σύνθετη διαγνωστική πράξη ιατρικού χαρακτήρα), ιδίως σε παιδιά μικρής ηλικίας, δεν παρέχει κανένα εχέγγυο ότι το test εφαρμόστηκε πράγματι όπως προβλέπουν οι προδιαγραφές του, εν τούτοις, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εκλαμβάνεται καταρχάς ως «ισχυρό».

Υποκριτικό διότι, ενώ η υπουργός γνωρίζει τις παραπάνω αδυναμίες, υποχρεώνει τον γονιό (που δεν είναι γιατρός ή νοσηλευτής) να βεβαιώσει, τόσο «το καλώς έχει» της διενέργειας του test, όσο και το αρνητικό αποτέλεσμα που εξήχθη μέσω του test, καθιστώντας τον ίδιο υπεύθυνο για το έγκυρο ή μη της διάγνωσης. Μ’ άλλα λόγια, η υπουργός μεταθέτει το βάρος σε μια «υπεύθυνη δήλωση» του γονιού και όχι στην πραγματική πρόληψη, διάγνωση και στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν η υπουργός θεωρεί ότι η υγεία των παιδιών μας εξασφαλίζεται με υπεύθυνες δηλώσεις, δεν έχει παρά να το δηλώσει ευθαρσώς.

Παράνομο, διότι στα ανήλικα παιδιά την επιμέλειά τους την έχουν οι γονείς. Αυτοί αποφασίζουν πότε, πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις το ανήλικο τέκνο θα υποβληθεί σε ιατρική πράξη, έστω διαγνωστικού χαρακτήρα. Για να καταστεί ένα τέτοιο μέτρο υποχρεωτικό και προς χάρη του γενικού συμφέροντος της κοινωνίας, η Πολιτεία είναι αυτή που πρωτίστως πρέπει να εγγυηθεί: το αναγκαίο του μέτρου, τη μοναδικότητα του μέτρου, αλλά και την υλοποίησή του, και αφού προηγουμένως έχει ενεργήσει όλες εκείνες τις υγειονομικές προϋποθέσεις που πρέπει, έτσι κι’ αλλιώς, να τηρούνται σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο που η ασφαλής λειτουργία του, βρίσκεται στην ευθύνη της.

Ακριβώς όμως επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητα (πόσο μάλλον για την αναγκαιότητα) των “μέτρων” που εφαρμόζει, γι’ αυτό και επιβάλλει υποχρεωτικά την εφαρμογή τους με εκβιασμούς, απειλές και ποινές. Εκεί που αδυνατεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ελεύθερη συναίνεση των πολιτών, εκβιάζει τη συμμόρφωση και την υποταγή τους.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και η υπουργός να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αρρώστια με «χαρτιά και υπογραφές» και με πειθαρχικά μέτρα, αντί να διαιρούν την κοινωνία σε «υπάκουους» και «ανυπάκουους», ας πράξουν τα αυτονόητα και ό,τι όλος ο ιατρικός κόσμος προτείνει από την αρχή που εμφανίστηκε το πρόβλημα:

  • Συστηματική απολύμανση όλων των αιθουσών διδασκαλίας και των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων των σχολείων. 
  • Παρουσία ή έστω συχνές επισκέψεις υγειονομικού προσωπικού στα σχολεία. Εξέταση των παιδιών μόνο με την ελεύθερη (και όχι εκβιαστική) συναίνεση των κηδεμόνων τους. 
  • Διευθέτηση της λειτουργίας του σχολείου κατά τρόπο ασφαλή υγειονομικά, χωρίς όμως να θίγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. 
  • Δημιουργία πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης, με απόλυτη προτεραιότητα στα παιδιά. Με μια κουβέντα, επανίδρυση και άμεση λειτουργία των γνωστών μας παιδικών πολυϊατρείων. 
  • Εκ νέου θεσμοθέτηση και λειτουργία του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος με ένα τηλεφώνημα θα επισκέπτεται την οικογένεια, θα προβαίνει σε εξέταση και ανάλογη αντιμετώπιση της περίπτωσης. 

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα ανωτέρω, αλλά και σε όσα άλλα μπορούν να διασφαλίσουν τη δια ζώσης διδασκαλία, την ποιότητα της λειτουργίας του σχολείου, τη μόρφωση, τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας χωρίς εκβιασμούς, εκφοβισμούς και πειθαρχικές διώξεις. Δεν πρέπει να στραφούμε ο ένας ενάντια στον άλλο. Ας ακουστούν όλες οι φωνές και η Πολιτεία, επιτέλους, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Εμείς, ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως εργαζόμενοι, ως Πολίτες, ένα και πλέον χρόνο, το κάνουμε.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2021
Ο τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μόσχα προς Δύση: «Για το δικό σας καλό μείνετε μακριά από την Κριμαία»

Το δρόμο της επικίνδυνης όξυνσης με την Ρωσία επιλέγουν οι ΗΠΑ. Στην πρώτη του ουσιαστική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους κάνοντας λόγο για ρωσικές κυβερνοπιθέσεις και την ανάμιξη στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση ρωσικών ενεργειών όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η απόπειρα ανάμειξης στις εκλογές.

Είναι ακόμα εντυπωσιακό ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμα σχολιάσει το τηλεφώνημα και αυτό ίσως δείχνει ότι η ρωσική πλευρά (βλέποντας πλέον την Δύση να προσπαθεί να εισβάλει στην "αυλή" της) θα ζυγίσει αλλά προβλέπεται να είναι μια σκληρή απάντηση.

Και αυτό γιατί είναι πρωτοφανές στην πρώτη συνομιλία σε επίπεδο προέδρων των δύο υπερδυνάμεων να ακολουθούνται τέτοιοι τόνοι από πλευράς ΗΠΑ.

Άλλωστε ήδη το κλίμα έδωσε μόλις χθες ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ που χωρίς περιστροφές δήλωσε: 

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (...) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους».

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Μπάιντεν πρότεινε μεν μια σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία σε ουδέτερο έδαφος «τους επόμενους μήνες» για να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά μέχρι αυτή να πραγματοποιηθεί, (εάν πραγματοποιηθεί και δεν πρόκειται για τέχνασμα του Αμερικανού προέδρου) κρίσιμες εξελίξεις θα έχουν «τρέξει» στην Ουκρανία και την ανατ. Ευρώπη.

Μόσχα προς Δύση: «Για το δικό σας καλό μείνετε μακριά από την Κριμαία»!

Νωρίτερα η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Ρωσία και την Κριμαία, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σημειώνεται πως δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία πρόκειται να φτάσουν στην Μαύρη Θάλασσα αργότερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω όξυνσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την αποστολή των αμερικανικών πλοίων “ πρόκληση”.

« (Οι ΗΠΑ) θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος. Είδαμε κάτι αντίστοιχο σε μια εντελώς διαφορετική θάλασσα φέτος. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι καλά θα κάνουν να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι για το δικό τους καλό», υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός εξήγησε εξάλλου ότι η Μόσχα προστατεύει και θα εξακολουθήσει να προστατεύει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, στην περιοχή Ντονμπάς.

Την ίδια στιγμή πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στο Ria Novosti ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα για την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η επιχειρησιακή παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα έχει «χαρακτήρα ρουτίνας», οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειες αυτές με την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζoν Κίρμπι.

Σοιϊγκού: Είμαστε έτοιμοι για αναμέτρηση με το ΝΑΤΟ

«Η Ρωσία παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις απειλητικές κινήσεις του ΝΑΤΟ»,  δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσθέτοντας οι πρόσφατες ρωσικές ασκήσεις επέδειξαν την ετοιμότητά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Σε απάντηση των στρατιωτικών ενεργειών του ΝΑΤΟ, οι οποίες απειλούν την Ρωσία έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ως μέρος των μέτρων που έχουμε λάβει κατά τις ασκήσεις στο πραγματοποιήσαμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους της πολεμικής ετοιμότητας των στρατευμάτων μας στην Δύση και στη νότια στρατιωτική Περιφέρεια», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Σοϊγκού.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
 

Έρμη Εθνεγερσία, τι σου έμελλε να πάθεις 200 χρόνια μετά το ξεδίπλωμα του μεγαλείου σου.

Τι δεν είπαν και τι δεν έκαναν για να διαστρέψουν τον εθνικό σου χαρακτήρα.

Από το κράτος της ΝΔ με τις δυστοπικές εκδηλώσεις χωρίς κόσμο, μέχρι τους διάφορους διανοητές, όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους. Για να κτίσουν ένα αφήγημα που θα έδιωχνε τον εθνικό χαρακτήρα αυτής της επιτυχίας του ελληνισμού.

Οι μαρξιστές τη γνωστή καραμέλα τους ξαναμίλησαν περί ταξικής επανάστασης. Παραβλέποντας φυσικά την συμμετοχή όλων των τάξεων στον αγώνα. Οι φιλελεύθεροι τις δικές τους εμμονές περί διαφωτισμού, Γαλλικής Επανάστασης και τα λοιπά που ούτε ήξεραν ποτέ, αλλά και άμα τα ήξεραν δεν θα τα ήθελαν οι αγωνιστές του 21.

Τελευταίοι, και καταϊδρωμένοι κάπως, ήρθαν οι οπαδοί της ρωμιοσύνης. Δηλαδή αυτοί που την Επανάσταση του '21 την θεωρούν σαν μια πολύ συλλεκτική αντίδραση των Ορθοδόξων στην μουσουλμανική κυριαρχία.

Πιο διακριτός από αυτούς, ο Χρήστος Γιανναράς που σε άρθρο του στην Καθημερινή, μας λέει πως όσοι επαναστάτησαν δεν είχαν εθνική ομοιογένεια και φυσικά απορρίπτει τον όποιο φυλετικό χαρακτήρα στους πληθυσμούς που βρίσκονταν και προφανώς βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.

Αυτό είναι το πρόβλημα όλων των παραπάνω, το Έθνος και η Φυλή. Απλά άλλοι τα απορρίπτουν από μίσος, άλλοι από μοντερνισμό και άλλοι από έναν κακώς εννοούμενο θρησκευτικό δογματισμό.

Ο κ. Γιανναράς προσπαθεί να εξηγήσει πως αυτό που ένωνε τους επαναστατημένους ήταν η γλώσσα και η Ορθοδοξία. Βέβαια το πώς οι αρβανιτόφωνοι, οι βλαχόφωνοι και άλλοι μη ομιλούντες τα ελληνικά Έλληνες, συμμετείχαν στις εθνικές προσπάθειες, δεν μας το εξηγεί. Ούτε πάλι εξηγεί γιατί πχ οι ορθόδοξοι Ρουμάνοι της Μολδοβλαχίας δεν συνέδραμαν τον Υψηλάντη, ούτε το γιατί οι Σέρβοι, ορθόδοξοι και αυτοί, εποίησαν την νήσσαν στην δική μας εθνική προσπάθεια.

Δεν θα εμπλακούμε στην παράθεση ιστορικών παραδειγμάτων. Το ζήτημα εξάλλου είναι πολιτικό καθώς αυτοί που αρνούνται την εθνική υπόσταση το κάνουν για λόγους πολιτικούς. Είναι οι διάφοροι "μοντέρνοι πατριώτες" της δεξιάς και οι διάφοροι εθνιστές της αριστεράς.

Όλοι αυτοί προτιμούν να συναγελαστούν με τον διεθνισμό, παρά να να τους κατηγορήσουν για εθνικισμό. Χαίρονται με κάθε μικτό ζευγάρι που βλέπουν, ρίπτουν σιέλους χαράς με τον κάθε βαφτισμένο "Έλληνα" αλλόφυλο και ορκίζονται στο παραμύθι της κοινής παιδείας μετέχοντες.

Δεν θα πάρουμε γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κοινό παρονομαστή της δημιουργίας πολιτισμού που λέγεται φυλή. Ούτε τον λόγο παρακμής των πολιτισμών που λέγεται το αναμάσημα του πολιτισμού από μη εθνικά ομοιογενής ομάδες. Είμαστε εθνικιστές γιατί πιστεύουμε στην αλήθεια της Ιστορίας που λέγεται φυλή και Έθνος.

Όσο για το έρμο το 1821 ας το αφήσουν ήσυχο, ας αφήσουν τους αγωνιστές του να ομιλούν γι' αυτό στην γλώσσα που ήξεραν καλύτερα, αυτή του αγώνα για εθνική ολοκλήρωση. Ας τιμήσουμε το 21 ομνύοντας στο ταξικό, διαφωτιστικό και κυρίως ανθρωπιστικό: "Τούρκος μη μείνει στο Μοριά, μηδέ στον κόσμο όλο".

*Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος είναι μέλος πγ Εθνικού Μετώπου 

pronews.gr

 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ίσως να μην είναι σπάνιο στα μεταπολιτευτικά χρονικά δύο πρώην πρωθυπουργοί να αντιπαρατίθενται δημόσια. Η πρόσφατη σύγκρουση όμως του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή δεν είναι μια συνηθισμένη αντιπαράθεση, που αναβιώνει την κόντρα της εποχής ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός και δεύτερος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί, εδώ το αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας και τα ελληνοτουρκικά. Υπό αυτή τη σκοπιά η αντιπαράθεση των πρώην πρωθυπουργών είναι μοναδική στα χρονικά.

Γιατί, όμως ο Κ. Σημίτης σήκωσε πρώτος το «γάντι» έναντι του Κ. Καραμανλή για την «εγκατάλειψη της στρατηγικής του Ελσίνκι»; Ο Κ. Σημίτης προφανώς δεν προέβη σε αυτή την κίνηση υπερασπιζόμενος την υστεροφημία της κυβέρνησης στην οποία ηγείτο… Ο Κ. Σημίτης από τότε που έπαψε να είναι ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει γράψει αρκετά βιβλία και άρθρα και έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις για την υστεροφημία της Πρωθυπουργίας του. Εκείνο που προβληματίζει είναι ότι στην κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού έρχεται σε μία συγκυρία αρκετά δύσκολη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που πιθανότητα να κυοφορεί εξελίξεις, αλλά με έναν άκαιρο στόχο : τον Κώστα Καραμανλή.

Ο πραγματικός στόχος του Κ. Σημίτη δεν ήταν ο Κώστας Καραμανλής, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλούστατα διότι μόνο ο νυν Πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί πια και έχει την εξουσία, αν το θέλει, να συνεχίσει την στρατηγική του Ελσίνκι, κάτι που επιθυμεί, ως φαίνεται, ο Κώστας Σημίτης. Και «απευθύνεται» ο Κ. Σημίτης στον Πρωθυπουργό ζητώντας ουσιαστικά να μην παρεκκλίνει της στρατηγικής του Ελσίνκι, που αναγνωρίζει στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο…

Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη μέχρι σήμερα έχει επιδείξει μεγάλη κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο επί μήνες ασκεί και μυστική διπλωματία. Για την οποία ενημερωθήκαμε αρχικά από τον Τσαβούσογλου για τις συνομιλίες στο Βερολίνο και στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε για τον τεχνικό διάλογο στο ΝΑΤΟ, ούτε το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. Και φυσικά μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις και εντάσεις η Κυβέρνηση είναι παραδόξως επίμονα πρόθυμη να συζητήσει είτε μέσω των διερευνητικών, είτε με την λεγόμενη πενταμερή για το Κυπριακό. Αυτή η ελληνική προθυμία μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό συγχωροχάρτι στην Τουρκία και η κουβέντα για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος να πάει περίπατο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται, δυστυχώς, ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και δη των ελληνοτουρκικών έχει αποφασίσει να κινηθεί ακόμη και με προσωπικές επιλογές που έχουν έντονο «άρωμα» Σημίτη και ΕΛΙΑΜΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διερευνητικές είναι ο πρέσβης, Π. Αποστολίδης, μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κ. Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος, έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μιλάμε για το think tank που συνέτασσε εκθέσεις, όπως η έκθεση Γρηγοριάδη, (την οποία έστειλε ο κ. Ντόκος στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, όπως πρόσφατα μάθαμε από την αποκάλυψη των wikileaks) και η οποία στην πραγματικότητα εισηγείται στο τουρκικό κράτος πολιτικές-διπλωματικές κινήσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι τουρκικές φιλοδοξίες για ηγετικό περιφερειακό και παγκόσμιο στρατηγικό ρόλο δεν είναι ασυμβίβαστες με την ένταξη στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι η Τουρκία συμμορφώνεται πλήρως με τα κριτήρια ένταξης»….

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η παρέμβαση Σημίτη και η κριτική του στον Κ. Καραμανλή ήρθε, αφού προηγουμένως μεσολάβησε η συνέντευξη ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά κατά την έναρξη των διερευνητικών επαφών τάχθηκε κατά του διαλόγου με την Τουρκία από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να έχει συμπεριφορά «πειρατή». Ο Κ. Μητσοτάκης πάντως είχε την ευκαιρία για μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, όταν μεταξύ του γύρου των επαφών στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα μεσολάβησε η έξοδος του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο. Η Ελλάδα όμως δεν αυστηροποίησε τη στάση της, ωστόσο στο κυβερνών κόμμα η εσωκομματική κριτική για τις επιλογές του Πρωθυπουργού είναι υπαρκτή, αν και δεν λαμβάνει έντονα δημόσιο χαρακτήρα. Ο Κ. Σημίτης λοιπόν με την κριτική του στον Κ. Καραμανλή, που δεν έλαβε μάλιστα κάποια απάντηση την κυβέρνηση της ΝΔ, ήρθε ουσιαστικά να ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να μην παρεκκλίνει και να μην ενδώσει στην εσωκομματική κριτική. Να μην παρεκκλίνει από μια πορεία που στο τέλος θα φέρει κάτι καινούργιο… Μια προσφυγή στη Χάγη; Συνδιαχείριση στο Αιγαίο; Εξελίξεις για τον ελληνισμό της Κύπρου; Αποστρατικοποίηση νησιών; Σίγουρα όμως κάτι καινούργιο ως προς τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως έλεγε και το Ελσίνκι…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δείτε live την ομιλία του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν η Αχτσιόγλου και ο Χαρίτσης

Τις προτάσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τισς επιπλοκές της πανδημίας παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από μία ομάφα τεχνοκρατών, υπό την εποπτεία της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Η κυρία Αχτσιόγλου θα λάβει μέρος ενεργά στην εκδήλωση, αναλύοντας στην ομιλία της καίριους τομείς των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο συναρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, για την Ανάπτυξη, Αλέξης Χαρίτσης.

Δείτε live την παρουσίαση του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του:

Η εκδήλωση

H εκδήλωση-συζήτηση έχει τίτλο «Οικονομία – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή – Ο Δρόμος της Επανεκκίνησης». Πέρα από τον κ. Τσίπρα, την κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Χαρίτση θα μιλήσουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, Κώστας Μίχαλος (πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος επιμελητηρίου Αθήνας), Γιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΕΣΕΒΕ), η δημιουργός του πλαισίου για τηνπροστασία της πρώτης κατοικίας Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

protothema.gr

Του Δημήτρη Στρατούλη*

Ο πρωθυπουργός, προκειμένου ν’ στρέψει την πολιτική συζήτηση από την υγειονομική και οικονομική κρίση, που η διαχείρισή τους από την κυβέρνησή του έχει, ήδη, αρχίσει να προκαλεί λαϊκή δυσαρέσκεια, σε άλλα θέματα, προσπάθησε να κάνει ένα «άλμα πάνω από τη φθορά», παρουσιάζοντας μετά βαΐων και κλάδων ως νέα γη της επαγγελίας και ως νέα ελπιδοφόρα επανεκκίνηση για την οικονομία και την κοινωνία το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με την ονομασία «Ελλάδα 2.0».

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το μόνο ”νέο”, που αυτό το κυβερνητικό σχέδιο φέρνει, είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού και νέα αυξημένα κέρδη στους οικονομικούς ολιγάρχες. Ουσιαστικά, αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η κυβέρνηση με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, όταν, εφόσον και με όποιους όρους νέας υπερχρέωσης της χώρας μας έλθουν, θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της με χρηματοδότηση, κυρίως, των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι πραγματικές ανάγκες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση της .

Κορμός του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης, είναι το σχέδιο Πισσαρίδη, ως συνέχεια των μνημονίων, με νέα κατεδάφιση, μισθών, εργασιακών σχέσεων και συντάξεων. Με εκκαθάριση – κλείσιμο της πλειοψηφίας των μικρών και πο9λύ μικρών επιχειρήσεων και με νέα προκλητικά δώρα με τη μορφή των φοροελαφρύνσεων για λίγους που διαθέτουν μεγάλα κέρδη και πλούτο. Με ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και στις υπηρεσίες υγείας στην κοινωνική ασφάλιση, με πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τη θέσπιση ατομικών κουμπαράδων, για όσους/ες ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1-1-2022. Αυτή, θα εντείνει την αβεβαιότητα των νέων ασφαλισμένων για το πόση σύνταξη θα πάρουν. Οδηγεί στην εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, αφού το επικουρικό ταμείο τους θα στερηθεί τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση, σε εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, προωθεί πλήρη, σχεδόν, κατάργηση του καταχτημένου με αγώνες 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό έως κατάργηση του απεργιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος, μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωση του ρόλου των επιθεωρήσεων εργασίας.

Το κυβερνητικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μ’ ένα τέτοιο περιεχόμενο δημιουργεί πεδίο κερδοφορίας για λίγους και ενδεχομένως κάποιες ελαστικές, επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα. Δεν μπορεί, όμως, να συμβάλλει στην ανάκαμψη με φιλολαϊκό περιεχόμενο και αποτελέσματα υπέρ της κοινωνίας, της εργασίας και της οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα από ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας. Με ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων της δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας και έρευνας. Με επικέντρωση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση. Με σχέδιο και χρηματοδότηση. Για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας είτε στους κλάδους και τομείς που η Ελλάδα και ο λαός της έχουν άμεσα ανάγκη (αγροτοδιατροφικός τομέας, φάρμακο, ενέργεια) είτε σε κλάδους και τομείς που διαθέτουν διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (ναυτιλία, τουρισμός, μικρές επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, μεταποίηση κλπ). Με εργαλεία τον δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μια δημοκρατική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα πολύ αυξημένο, παραγωγικά και οικολογικά επανασχεδιασμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στήριξης του αγροτικού τομέα και αναβάθμισης της πρωτογενούς παραγωγής, μαζί με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο βαθμό που στοχεύουν στην παραγωγική και τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας, την αύξηση των θέσεων εργασίας, το σεβασμό της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει την ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας για μία ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για την ανατροπή του σημερινού νεοφιλελεύθερου πολιτικού και οικονομικού σκηνικού, με πραγματικά αριστερό – προοδευτικό πρόσημο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS

*Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
π. Βουλευτής και Υπουργός

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΤΟΥ

Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ

Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ

«Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, δημοτικά κτήρια και αποθήκες στην Γουριά Μεσολογγίου»

Κύριε, Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές στην Γουριά του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, πάνω από 70 κλοπές και διαρρήξεις έχουν σημειωθεί στην Γουριά, το τελευταίο διάστημα, σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές αποθήκες και αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και φοβισμένοι, διότι δεν ξέρουν, πλέον, πώς να προφυλαχθούν. Όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή, διότι το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, όπου ανήκει από πλευράς δικαιοδοσίας η Γουριά, δεν διαθέτει το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του. Κυρίως, τον καιρό της καραντίνας, που οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κλέφτες αλωνίζουν ακόμα και μέρα μεσημέρι. Αξίζει να επισημανθεί ότι, είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, που ειδικά ο παιδικός σταθμός της Γουριάς έχει γίνει στόχος κλεφτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε την εγκληματικότητα που μαστίζει την Γουριά του Μεσολογγίου, καθώς, η απουσία επαρκών προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι εμφανής και έχει δημιουργηθεί αλλά και παγιωθεί έντονο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες της άνω περιοχής;
  2. Προτίθεσθε, το συντομότερο, να ενισχύσετε το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του, στην οποία περιλαμβάνεται και η Γουριά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 01/04/2021

Του Αντώνιου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής

Προς

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Ξεσπιτώνουν τους πυρόπληκτους από το Μάτι Αττικής»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, τον Ιούλιο του 2018, πολλοί άνθρωποι έμειναν άστεγοι, με μερικούς εξ αυτών να φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Στις 24 Μαρτίου 2021 έλαβαν ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εγκαταλείψουν τα προσωρινά καταλύματά τους και να παραδώσουν τα κλειδιά. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες δεν έχουν εναλλακτική λύση διαμονής. Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου του Ματιού, στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνται 15 οικογένειες, οι οποίες, αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να μεταφερθούν κάπου αλλού, ειδικά, εν μέσω πανδημίας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν δικαιούνται καν επίδομα ενοικίου. Οι ως άνω ζητούν μια μικρή παράταση, προκειμένου να μπορέσουν να βρουν άλλο κατάλυμα ή να ολοκληρωθούν οι εργασίες των καμένων σπιτιών τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Θα ανακαλέσετε την απόφασή σας για εγκατάλειψη των προσωρινών καταλυμάτων από τους πυρόπληκτους του Ματιού Αττικής, προβαίνοντας στην χορήγηση παράτασης της άδειας διαμονής στα εν λόγω προσωρινά καταλύματα των ως άνω ευάλωτων πυρόπληκτων, που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, έως ότου μπορέσουν οι τελευταίοι, είτε να βρουν, στο μεταξύ, άλλο κατάλυμα, είτε να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των εργασιών των καμένων σπιτιών τους;
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να ενισχυθούν οι ανωτέρω πυρόπληκτοι, καθώς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν δικαιούνται καν επίδομα ενοικίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για “προβλήματα στην εποπτεία των έργων υποδομής της Δυτικής Ελλάδας από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών”, κάνει λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σε ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. Η Ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Η κατασκευή της Αμβρακίας οδού, του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει την Ιόνια Οδό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας και το νησί της Λευκάδας, εκκρεμεί επί μία δεκαετία. Μετά τις παλινωδίες που ζήσαμε με τις 4 εργολαβίες, το πάγωμα του έργου, την ακύρωση του διαγωνισμού και τις δικαστικές διαμάχες, πλέον το έργο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται και πάλι. Η τοπική κοινωνία, που έχει πληρώσει υψηλό φόρο αίματος λόγω του κακού οδικού δικτύου, αναμένει την ολοκλήρωσή του χωρίς άλλα εμπόδια.

Ένα πρόβλημα ωστόσο που ήρθε να προστεθεί στην εν γένει εξέλιξη του έργου αυτού, καθώς και εν γένει των έργων της περιοχής από πλευράς εποπτείας τους, είναι οι αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, που είναι αρμόδιες για την επίβλεψη των έργων υποδομής.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη υπαγωγή της εποπτεύουσας Υπηρεσίας του έργου (Κλιμάκιο Πρέβεζας) στην ΕΥΔΕ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετά τον ν. 4700/2020, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον σοβαρές διοικητικές δυσλειτουργίες. Τούτο διότι η εξέλιξη του πολύπαθου έργου της Αμβρακίας Οδού, που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εποπτεύεται και διοικείται πλέον από Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης. Η Υπηρεσία αυτή όμως, δεν έχει την απαραίτητη εγγύτητα στο έργο και δεν μπορεί να έχει την κατάλληλη γνώση όλων των συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Μοιραία λοιπόν, δεν θα μπορεί να επιτύχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, ώστε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Μάλιστα, αντίστοιχα προβλήματα θα ανακύψουν και στην εξέλιξη του έργου Άκτιο- Άγιος Νικόλαος και Βόνιτσα-Λευκάδα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει και είναι χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Ζητούμενο παραμένει λοιπόν, ποια Υπηρεσία θα αναλάβει την εποπτεία του έργου αυτού. Η ΕΥΔΕ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πάλι δεν θα έχει εγγύτητα στο έργο. Από την άλλη πλευρά, αν ανατεθεί σε άλλη Υπηρεσία της Δυτικής Ελλάδας, θα έχουμε το παράδοξο δύο γειτονικά και αλληλεξαρτώμενα έργα να εποπτεύονται από διαφορετικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, δημιουργώντας σύγχυση και δυσλειτουργίες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Με ποια κριτήρια αποφασίσθηκε η ανάθεση της εποπτείας της Αμβρακίας Οδού στην ΕΥΔΕ Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης;
Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση λαθών στη διάρθρωση των Υπηρεσιών που εποπτεύουν την Αμβρακία Οδό καθώς και άλλα έργα της περιοχής, ώστε να επιβλέπονται από Υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ