Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:52: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 19:46

Tο διάγγελμα Μητσοτάκη

Τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων ενόψει και της εορταστικής περιόδου περιγράφει σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το διάγγελμα  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.

Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.

Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.

Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.

Από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι.

agrinionews.gr

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΧΟΥΝΤΑ

21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα  καταγράφηκε μία από τις πιο μαύρες ημέρες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Μία ομάδα αδίστακτων και επίορκων  στρατιωτικών κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, επιβάλλοντας μία στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 7 χρόνια. Στα χρόνια αυτά, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών  δικαιωμάτων, ένα κρεσέντο λογοκρισίας, αυταρχισμού, ωμής βίας και διώξεων κατά χιλιάδων δημοκρατικών πολιτικών. Το κύρος της χώρας καταρρακώθηκε, ενώ   αποκορύφωμα της Εθνικής τραγωδίας, αποτέλεσε   η τουρκική εισβολή στη μαρτυρική  Κύπρο.

Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης αποτέλεσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, που  αποτελεί διαχρονικό  σύμβολο του αγώνα των λαού μας και ιδίως της νεολαίας απέναντι στη χούντα  και σε κάθε είδους καταπίεση.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να θυμόμαστε  τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967. 

Οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να μνημονεύουμε και να τιμούμε όλους όσοι  πρωτοστάτησαν στον αντιδικτατορικό αγώνα θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Κυρίαρχη θέση ανάμεσά  τους κατέχει ο  συμπατριώτης μας αξιωματικός – σύμβολο της αντίστασης  κατά της χούντας, Σπύρος Μουστακλής ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1986, παράλυτος από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη κατά  τη διάρκεια της κράτησής του στην ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Οφείλουμε να τη θυμόμαστε  για να συνειδητοποιούμε κάθε  στιγμή, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας  δεν είναι δεδομένες και απαιτείται διαρκής αγώνας για την υπεράσπιση,  εδραίωση και εμβάθυνσή τους.

Στη χώρα μας το  1974 αποκαταστάθηκε  η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της μεταπολίτευσης έγιναν μεγάλα θετικά βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Παρά ταύτα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη.  Οι κοινωνικές ανισότητες, η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας και δράσης είναι υπαρκτά φαινόμενα που εν μέσω πανδημίας έλαβαν  ανησυχητικές  διαστάσεις.

Ο αγώνας για Ελευθερία- Δημοκρατία – Ισότητα - Κοινωνική Δικαιοσύνη συνεχίζεται.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε συστράτευση κατά του λαϊκισμού, που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό της δημοκρατίας, κάλεσε το σύνολο των Κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο κ. Λιβανός είπε:

«Από το ιερό βήμα της Βουλής 54 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα της 21ης Απριλίου 1967 όταν καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, συνελήφθη ο νόμιμος πρωθυπουργός της χώρας, όταν κυνηγήθηκαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η ίδια η δημοκρατία, 54 χρόνια δηλ. από την ημέρα όπου ένα φασιστικό καθεστώς στέρησε από τον τόπο γέννησής της την ίδια τη δημοκρατία, στέρησε από τους  Έλληνες και τις Ελληνίδες την ελευθερία.

Ιδιαίτερα εφέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη διεκδίκηση- ακόμα και με το τίμημα της ζωής-της ελευθερίας μας, καλό είναι να θυμόμαστε οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω και να αποτίσω φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες που κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν γιατί αγωνίστηκαν κατά της χούντας, διεκδικώντας την ελευθερία όλων μας.

Και θέλω για μια ακόμη φορά να καταδικάσω κάθε φασιστική, αντιδημοκρατική και τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται κατά της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής των πολιτών στο κράτος και στο έθνος μας.

Και πιστεύω βαθιά, πως πρέπει καθημερινά  όλοι μας- διότι όλοι έχουμε κοινό μέτωπο ελπίζω μέσα σ΄ αυτήν την αίθουσα- να δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να διαφυλάττουμε τη δημοκρατία μας, γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας στις μέρες μας είναι ο λαϊκισμός . Η καθημερινή λοιπόν μάχη κατά του λαϊκισμού είναι και μια μάχη  υπέρ της δημοκρατίας».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ