Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση για την υγεία μαζί με εισηγήτη αυτόν που έφτασε στο σημείο ως διοικητής της 6η ΥΠΕ να προτείνει την εκ περιτροπής λειτουργία των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου

Διαδικτυακή εκδήλωση – διαβούλευση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα αύριο Σάββατο 3 Απριλίου. Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσίασει το πρόγραμμά του για την Υγεία και φυσικά θα μας πει για τα λάθη κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάνει βεβαίως λάθη πολλά και μεγάλα η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ποιος θα αντιμετώπιζε καλύτερα αυτή την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας; Μήπως ο Γιώργος Γιαννόπουλος; Ο άνθρωπος που ως διοικητής της 6ης ΥΠΕ έφτασε στο σημείο να προτείνει το 2016 την εκ περιτροπής λειτουργία των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου; Αυτοί χωρίς πανδημία δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού και θα αντιμετωπίσουν μια πανδημία, που αποκάλυψε αδυναμίες των συστημάτων ακόμη και σε χώρες πολύ πιο πλούσιες και πιο οργανωμένες από την Ελλάδα;;; Ή μήπως να θυμηθούμε το… χάρτη Υγείας που πρότεινε ο κ. Γιαννόπουλος μαζί με την υπόλοιπη Τρόικα της 6ης ΥΠΕ, που έταξαν ακόμη και καρδιολόγους στα Κέντρα Υγείας….

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Mε ένα ολιγόλογο δελτίο τύπου, σαν τηλεγράφημα, ο Μάριος Σαλμάς έσπευσε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Οικομονικών που υπέγραψε το κονδύλι για την ενίσχυση των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, που λόγω γραφειοκρατίας και λαθών έμειναν έξω από την κορωνοενίσχυση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή το απόγευμα κατά την τηλεδιάσκεψη του Χρ. Σταϊκούρα με φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Μιάμιση περίπου ώρα αγρότερα βγήκε και η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης… Τόσο πολύ έσπευσε ο Μάριος Σαλμάς… Αργότερα ακολούθησε και ο Κ. Καραγκούνης στο ίδιο μοτίβο με το Μάριο Σαλμά και φυσικά χωρίς καμία αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ανταγωνιστή τους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία.

Υπό μια έννοια δεν έχουν άδικο. Χωρίς τον Υπουργό Οικονομικών δεν γίνεται τίποτα στην Ελλάδα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι σε όλες τις κυβερνήσεις οι ΥΠΟΙΚ δέχονται bulling από τους συναδέλφους του για λεφτά από τον κρατικό κορβανά. Αλλά τα λεφτά δεν δίνονται ποτέ στον… αέρα. Θα πρέπει να υπάρχει από πίσω κάποιος φάκελος, κάποια δικαιολογητικά, κάποια αιτιολόγηση. Και αυτή είναι δουλειά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτονόητη βεβαίως υπό μια έννοια, αλλά στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα αυτονόητο, υπό μια άλλη σκοπιά. Πάντως η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία “σείεται” από το γεγονός Καραγκούνης και Σαλμάς έβγαλαν εκτός κάδρου τον αρμόδιο Υπουργό.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τον κόσμο στους κλειστούς χώρους θα είχαμε μικρότερη διασπορά, αντί για τη διασπορά στους εξωτερικούς», σχολίασε για τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν.

«Εξαιρετικό» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού το γεγονός ότι, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν από αύριο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θυμόμαστε τα μέτρα προστασίας από τον κορονoϊό: τη μάσκα, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών.

«Θεωρήσαμε ότι περιορίζοντας τον κόσμο στους κλειστούς χώρους θα είχαμε μικρότερη διασπορά, αντί για τη διασπορά στους εξωτερικούς», σχολίασε για τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν και παραδέχθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι επρόκειτο για «λάθος απόφαση».

«Εκείνο που δεν είχε ληφθεί υπόψιν στην οργάνωση των μέτρων, ήταν ότι δεν ήμασταν πλέον στην κατάσταση που δεν είχαμε ελάχιστα κρούσματα επομένως η πιθανότητα να συναντήσουμε κάποιο κρούσμα ήταν εκτός σπιτιού και θεωρήσαμε ότι με το να περιορίσουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους θα προλαμβάναμε την μικρή έκθεση που θα μπορούσε να προκύψει σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό όμως δεν ίσχυε» εξηγεί.

«Είχαμε ήδη ενδοοικογενειακή και ενδοοκτιριακή διασπορά μεγάλη και κλείνοντας τους ανθρώπους μέσα αυξήσαμε τη διασπορά» ανέφερε η κ. Λινού.

Αιτιολογώντας, ωστόσο είπε πως ήταν λάθος λόγω λάθος στοιχείων και πως αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις, «δεν είχαν επαρκή πληροφορία» και «κατανόηση της προστατευτικής δράσης του υπαίθριου χώρου».

Ερωτηθείσα, τέλος, για το εμβόλιο της AstraZeneca, συνέστησε «ψυχραιμία και υπομονή για να καταλάβουμε τι συμβαίνει», χαρακτηρίζοντας «δύσκολη εξίσωση» αυτό που συμβαίνει, λόγω του ότι, «ο κίνδυνος από το εμβόλιο παραμένει μικρότερος από αυτόν της νόσου». Η ίδια, πάντως, είπε ότι θα το έκανε το εμβόλιο της AstreZeneca.

Πηγή: tanea.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος υπογραμμίζει ότι «Ο πέλεκυς των προστίμων έπεσε βαρύς στην Αιτωλοακαρνανία κατά την διάρκεια της καραντίνας»  και ότι «αυτοί των οποίων τα πρόστιμα δεν “σβήστηκαν” και έφθασαν στην εφορία, διαπιστώνουν ότι, αναζητώντας δόσεις, βλέπουν το ποσόν να προσαυξάνεται ωσάν να πρόκειται για μία οποιαδήποτε οφειλή στην εφορία».

Αναφέρει τα παρακάτω: 

Είναι γνωστό ότι ο πέλεκυς των προστίμων έπεσε βαρύς στην Αιτωλοακαρνανία κατά την διάρκεια της καραντίνας απειλώντας με εξόντωση μικροεπαγγελματίες και μάλιστα με τρόπο επιλεκτικό. Αυτοί των οποίων τα πρόστιμα δεν “σβήστηκαν” και έφθασαν στην εφορία, διαπιστώνουν ότι, αναζητώντας δόσεις, βλέπουν το ποσόν να προσαυξάνεται ωσάν να πρόκειται για μία οποιαδήποτε οφειλή στην εφορία. Στην περίπτωση λ.χ. ενός προστίμου 5.000 € σε έναν καφετζή, που κατελήφθη να σερβίρει τέσσερεις καφέδες σε καθήμενους, το αν πληρωθεί σε 48 δόσεις πλησιάζει τις 6.000 €! Και να’ ταν μόνο αυτό το ποσό που χρωστάει…..

Εδώ δεν μιλάμε για πρόστιμα αποτροπής παραβιάσεων, αλλά εξόντωσης. Όταν μάλιστα συνδικαλιστής αστυνομικός από την Κέρκυρα κατήγγειλε ότι οι συνάδελφοί του πιέζονταν να κόβουν πρόστιμα. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα από τα πρόστιμα που κόπηκαν πέρασαν στο σύστημα και πόσα από τα τελευταία έφθασαν στις εφορίες. Θα ήταν κατανοητή η επιείκεια των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, αρκεί η αντιμετώπιση να ήταν ισότιμη. Πολλοί μικροεπαγγελματίες αντιμετωπίζουν την προοπτική του οικονομικού θανάτου και θα ήταν κρίμα να τον βρουν από την αγριότητα των προστίμων. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα καταπράυνσης της πληγής και, σε κάθε περίπτωση, δεν νοείται οι δόσεις στην εφορία για τα πρόστιμα να  μην είναι οι περισσότερες δυνατές και οπωσδήποτε άτοκες.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκτός ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι διακρίνει μια δυασανεξία στα κυβερνητικά έδρανα. Προσέθεσε ότι ζούμε σε μια στιγμή κρίσης στην οποία δεν αντιστοιχεί η οξύτητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευση έχουν δείξει ενσυναίσθηση, αν κι έχουν ασκήσει σκληρή κριτική. Τόνισε δε ότι:

«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια.

Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων.

Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται.

Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο.

Ναι, η κοινωνία, η Ελλάδα, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία. Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό.

Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας.

Να σας πω κάτι; Τα βαρέθηκε ο πολίτης όλα αυτά. Τον εξοργίζουν όλα αυτά.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας. Ο πολίτης, ο νέος, απαιτεί για να μας εμπιστευτεί: Να τον καταλάβουμε. Να τον σεβαστούμε. Να δράσουμε συντονισμένα και αποτελεσματικά. Να παραμερίσουμε αν θέλετε ακόμα και υπαρκτές διαφορές αν αυτό βοηθάει την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Και είναι λυπηρό, στις συνθήκες αυτού του δράματος, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν επωμιστεί τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να μην καταλαβαίνουν, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, και να μην είναι σε θέση να δράσουν με το συντονισμό, την αποτελεσματικότητα, το σχέδιο, και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.»

Μέσοι όροι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά.

Γιατί είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες! Έτσι δεν λέγεται; Και είναι δυνατόν να μπει κανείς σε τέτοιες συγκρίσεις και να απαντήσει ότι ναι, αλλά είμαστε πολύ χειρότερα από άλλες χώρες; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν στη σημερινή Ελλάδα;

Κι αυτό δυστυχώς δεν είναι αστείο, όσο ίσως να ήταν σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Αυτό επιτείνει την κρίση, επιτείνει τον φόβο, επιτείνει την ανασφάλεια.

Η εμπιστοσύνη

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι:

«Γιατί έτσι, η κυβέρνηση καταστρέφει το κεφάλαιο ζωής που είναι απαραίτητο για να υπερβεί η χώρα μια τόσο δραματική κρίση. Την εμπιστοσύνη του πολίτη. Το επαναλαμβάνω: την εμπιστοσύνη του πολίτη.

«Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια;

Τα ίδια στα τέλη Οκτώβρη, όταν ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες. Τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές ; Και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη ;

Ποια εμπιστοσύνη όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων 7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο; Και επίσης την τελευταία βδομάδα η χώρα έκανε βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες;

Και τέλος ποια εμπιστοσύνη όταν σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή;

Μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή;»

Τα λάθη

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά η ανεπάρκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα του περίφημου επιτελικού σας κράτους, οι ιδεοληψίες σας, η εχθρότητά σας, ακόμα και στην ιδέα του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η προσφυγή σας στη βία των λόγων και των έργων, σας έχουν καταστήσει μέρος και πολλαπλασιαστή της κρίσης που ζούμε.

Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης. Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ. 1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν.

Και αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό. Ιλαροτραγωδία και δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης θα μπορούσα να πω, τσαπατσουλιάς, ακόμα και στα μηνύματα που εκπέμπετε. Ο ένας υπουργός να λέει κλείνουμε ο άλλος να λέει ανοίγουμε. Σε διαρκή βάση.

Το ίδιο και με τα εμβόλια 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη εσείς μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000.»

 

Τα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική και τα περιοριστικά μέτρα:

«Τα ίδια και χειρότερα με τα περιοριστικά μέτρα. Πρώτα, μας φέρατε έξυπνα μέτρα. Πήγατε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, να μη μπορείς να κάνεις μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύσατε την άθληση σε διπλανό δήμο. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο.Μετά μας είπατε τελικά ανόητα τα έξυπνα μέτρα και επιτρέψατε τη διαδημοτική μετακίνηση.Αλλά δεν επιτρέπεται να ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ μακρύτερα από τα δύο χιλιόμετρα.

Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά με μια τέτοια διαχείριση; Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλλετε την ανικανότητα με την αστυνομική βία;

Πώς και ποιον θα πείσετε όταν: Στην αρχή -θυμάστε;- λέγατε ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία. Αργότερα κολλούσε και τα κλείσατε. Δεν κολλάει στα ΜΜΕ. Ύστερα κολλούσε και πήρατε εκτάκτως ιονιστές. Τώρα πάλι δεν κολλάει.»

Η οικονομία

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην οικονομία:

«Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με την οικονομία. Ο συνδυασμός της ιδεοληψίας με την ανικανότητα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης που σας χαρακτηρίζουν έχει αποδειχτεί καταστροφικός.

Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα; Σας λέγαμε από το Νοέμβρη δώστε επιδότηση στην εστίαση. Λέγατε όχι. Τώρα αποφασίσατε να δώσετε. Τι άλλαξε και τελικά καταλήγετε με τόση καθυστέρηση σε αυτό που σας λέγαμε εξαρχής; Τίποτα.

Απλά, είστε τόσο χύμα που καταλήγετε ακόμα και κάποια αυτονόητα μέτρα να τα παίρνετε με μεγάλη καθυστέρηση.Πολύ λίγα, πολύ αργά.

Μοιράσατε υποσχέσεις για άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα, χρεώθηκαν οι μικρομεσαίοι με εμπόρευμα, τους έμειναν τα χρέη.

Τώρα εξαγγέλλετε άνοιγμα της αγοράς για το Πάσχα ή μετά το Πάσχα, χωρίς να ξέρουμε πρώτον αν θα το κάνετε και δεύτερον ποια είναι η εξασφάλιση που δίνετε ότι δεν θα τα κλείσετε ξανά όλα πάλι σε λίγο καιρό.

Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς κάνετε. Η απλή αλήθεια είναι ότι Δεν ξέρετε που πατάτε και πού βρίσκεστε. Και γι’ αυτό δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη στον πολίτη.»

Η ευθύνη Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια τώρα. Την πιο κρίσιμη στιγμή, που μπορούμε όντως να κάνουμε την κρίσιμη στροφή προς την κανονικότητα. Έχοντας στη διάθεση μας ένα όπλο που δεν είχαμε μέχρι το Δεκέμβρη: τα εμβόλια.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών.

Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής. Δεν αναζητήσατε λύσεις, αλλά περιμένατε κι εσείς να έρθει η σειρά σας να πάρετε κάτι από την – περιορισμένη όπως αποδείχθηκε – πίτα.

Όταν αρχές Γενάρη, επισκέφτηκα την ΠτΔ, διατύπωσα την πρόταση που και ο διακεκριμένος καθηγητής – και συνομιλητής σας – κ. Μόσιαλος είχε αναφέρει, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων. Σας ζήτησα να λάβετε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και αν δεν ευοδωθούν να αναζητήσετε και εναλλακτικές αγορές εμβολίων. Αντί για σύσκεψη πολιτικών Αρχηγών που είχα ζητήσει τότε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου.

Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε; Και κυρίως τι κάνετε;

Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του;

Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς που χάσαμε από την αρχή του έτους αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εμβόλια και από άλλες πηγές; Τι λύσεις αναζητήσατε; Τι προτάσεις καταθέσατε για να έχουν οι συμπολίτες μας ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στον εμβολιασμό;»

Να εμβολιαστεί ο ενεργός πληθυσμός

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να περάσει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή όμως το ερώτημα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα: Μπορεί να γίνει κάτι έστω στο και πέντε; Ναι, λέμε εμείς. Μπορεί.

Το πρώτο είναι να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών που ονομάζονται διεθνώς essential workers. Ο εμβολιασμός πρέπει δηλαδή να ανοίξει στον ενεργό πληθυσμό.

Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι δυνατόν να μην είναι εμβολιασμένοι ; Πως μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί ;

Το ίδιο και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς οι διαβητικοί, καρδιοπαθείς, κ.α. Ανοίξατε την πλατφόρμα για κάποιους από αυτούς, αλλά δεν καλύπτονται όλοι.

Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, αλλά πρέπει να υπάρξει η μέριμνα και πέρα από αυτούς, άμεσα.

Και ξαναλέω: Με σχέδιο και κατά προτεραιότητα, όχι από τα αδιάθετα εμβόλια, όχι παρεμπιπτόντως και κατ’ εξαίρεση. ¨Όπως συνήθως μαζί με αυτούς εμβολιάζονται και τοπικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε νομό.

Πηγή: cnn.gr

Με μια απάντηση στις αναφορές του γγ του ΜεΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία και την Οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «η έκφραση σας κ. Βαρουφάκη, «το τίποτε που κυβερνάει», είναι επιεικώς προσβλητική. Είναι στην πραγματικότητα το 40% των Ελλήνων» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η δική του αναφορά στον «σουρεαλισμό» δεν ήταν προσβλητική.

Απαντώντας στη συνέχεια στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση με 330 εκατομμύρια στον κλάδο της εστίασης και το ενδεχόμενο να μην ωφεληθούν όλοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρχει κανένας κόφτης σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων. Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης που έχασαν το 30% του τζίρου τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες δεν θα έχει κανένα κόφτη. Θα σας ζητούσα κ. Τσίπρα να επικοινωνήσετε με τον κλάδο της εστίασης και να σας πουν εκείνοι πως υποδέχτηκαν τα χθεσινά μέτρα στήριξης».

Και συνέχισε λέγοντας: «Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα. Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».

Πηγή: skai.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τα αιολικά πάρκα, που θεωρητικά, είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, δυστυχώς, έχουν πολύ βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όταν αυτά εγκαθίστανται σε περιοχές «Natura». Η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έγινε με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, που διακηρύσσει ότι, το όφελος από τις σχετικές εγκαταστάσεις είναι μικρό αλλά η καταστροφή μεγάλη. Οι επενδυτές των παραπάνω έργων δείχνουν, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για τις περιοχές «Natura», που βρίσκονται, συνήθως, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην προκύπτουν σημαντικές απώλειες εκ του τελευταίου, που ακυρώνουν την επενδυτική προσπάθεια. Εάν επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, απεμπολείται η ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής. Το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, ιδιαίτερα μετά την υπέρ της σχετικής εγκατάστασης απόφαση της «ΡΑΕ», πρέπει να καταστεί κατεπείγον. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το συμφέρον ενός ολόκληρου τόπου, που αποκομίζει τουριστικά οφέλη, τόσο από ένα μοναδικό βραχώδες αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή, όσο και από ένα απολύτως προσβάσιμο θρησκευτικό τοπόσημο, σε συνδυασμό με το διάχυτο φυσικό κάλλος όλης της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να επανεξετάσετε και να αποτρέψετε την επικείμενη εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο ότι, η Πολιτεία κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, οφείλει να λαμβάνει υπόψη και τις όποιες ζημιογόνες σωρευτικές επιπτώσεις, τόσο των ίδιων των έργων, όσο και των συνοδών τους, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, σε άξια προστασίας οικοσυστήματα, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να προστατευθεί από την καταστροφική αλλοίωση, που θα επέλθει από την ως άνω αναμενόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών το ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όρος Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη αντίδραση των κατοίκων στην σχετική εγκατάσταση αλλά και τις τεκμηριωμένες αρνητικές προς την τελευταία εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πανδημία και την οικονομία.

«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

Στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων είπε οι πρωθυπουργός. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».

Πηγή: newsbeast.gr

Ο κ. Καραγκούνης έλαβε τον λόγο και τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του κ. Καλογιάννη και με την παρουσία του Υπουργού κ. Σταικούρα, Υφυπουργού κ. Ζαββού, του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, του Προέδρου του ΤΧΣ και του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς. Η συνεδρίαση αφορούσε τις εξελίξεις και προοπτικές του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Καραγκούνης στην τοποθέτησή του ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικά την περίοδο του 2015 κάνοντας αναφορά σε τέσσερα βασικά σημεία:

Το πρώτο είναι ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ξεκίνησε από την εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους το 2015. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Έκθεση της ΕΚΤ του 2015, η οποία προέβλεπε 4,4 δις κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το βασικό σενάριο και 14,4 δις με βάση το δυσμενές σενάριο και προσαρμογές σε στοιχεία ενεργητικού 9,2 δις. Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η ίδια έκθεση προέβλεπε 2,213 δις κεφαλαιακό έλλειμμα στο βασικό σενάριο και 4,933 δις στο δυσμενές. Μάλιστα υπογράμμισε ότι 7 δις επιπλέον κόκκινα δάνεια τα οποία οφείλονται, όπως αναφέρεται ρητά, στη χειροτέρευση της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, αύξηση 3,5 των κόκκινων δανείων, και αύξηση προβλέψεων 5,3%, σε απόλυτους αριθμούς, 9 δισεκατομμύρια.

Το δεύτερο είναι ότι από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων προέκυψε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Πειραιώς. Αναγκάστηκε η τράπεζα να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,933 δις επιβεβαιώνοντας δηλαδή το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ.

Ο κ. Καραγκούνης μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην υπ’ αρίθμου 36/2015 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όπου προέβλεπε ότι το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα γίνει με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες. Οπότε με αυτή την πράξη υπαγορεύτηκαν οι όροι των cocos γραμμή γραμμή. Δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε απόλυτη ευχέρεια στη διοίκηση της Τράπεζας να καταβάλει ή να μην καταβάλει τόκο σε μετρητά και σε περίπτωση που δύο φορές για οποιοδήποτε λόγο δεν προέβαινε στην καταβολή του ετήσιου τοκομεριδίου, καθιέρωσε αυτόματα αυτόματη μετατροπή σε κοινές μετοχές.. Δηλαδή την μετατροπή των cocos σε κοινές μετοχές την υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ρίτο βασικό σημείο είναι ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι οδήγησαν οριστικά και αμετάκλητα στο ξεπούλημα των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καραγκούνης έτρεχαν οι τραπεζίτες στα Βαλκάνια να ξεπουλήσουν τις θυγατρικές τους επειδή οι τότε κυβερνώντες παρίσταναν τους μαθητευόμενους μάγους. Ακόμη και το Hilton βρήκε στο σφυρί από την Alpha τράπεζα τότε.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συρρικνώθηκαν, από-επένδυσαν, η δε ελληνική επιχειρηματικότητα, στα Βαλκάνια, έχασε τα ερείσματά της, αφού, κατά 85%, οι ελληνικές εταιρείες χρηματοδοτούνταν από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών

Τέταρτο και βασικό σημείο είναι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 2015 όχι απλώς εξαΰλωσε τους μικρομετόχους, αλλά και δεν τους επέτρεψε καν να συμμετέχουν, στη διαδικασία, ούτε το δημόσιο, ούτε οι εγχώριοι επενδυτές και μικροεπενδυτές, αλλά μόνο ξένοι. Τι έγινε λοιπόν;  Οι επίδοξοι τότε διεθνείς αγοραστές είχαν το απόλυτο πλεονέκτημα, αφού οι νέες μετοχές θα πήγαιναν αναγκαστικά σε αυτούς και μόνο, αρκούσε απλώς να βρεθεί το ελάχιστο τίμημα ανά μετοχή, που θα ικανοποιούσε τον επιθυμητό στόχο συνολικών κεφαλαίων, αγοράζοντας, αντίστοιχα, πολύ μεγάλο αριθμό νέων μετοχών. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν να μηδενιστούν οι συμμετοχές των παλαιών μετοχών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε και καθορίστηκε τιμή στο 0,01.

Ο κ. Καραγκούνης συνοψίζοντας κάλεσε την αντιπολίτευση να επικροτήσουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης, που αποδείχτηκε αποτελεσματική  στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω του Ηρακλή Ι αλλά και του Ηρακλή ΙΙ, όπου η φιλοδοξία του υπουργείου είναι τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ