Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:00: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Ο κλάδος των ΤΑΧΙ ανεβαίνει έναν επαγγελματικό Γολγοθά, που οδηγεί στην πτώχευση και τον αφανισμό, ενώ οι συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι καταλογίζουν στην κυβέρνηση εχθρική και ρατσιστική συμπεριφορά, με αναπόδραστο αποτέλεσμα την άλωσή του και την παράδοση του μεταφορικού έργου σε εταιρείες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος αφέθηκε αβοήθητος στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στην περίοδο των lockdown, όπου δεν υπήρχε έργο και εισόδημα. Έτσι, μόνο ο κλάδος των ΕΔΧ ΤΑΧΙ εξαιρείται και δεν του αποδίδεται η ενίσχυση ειδικού σκοπού που έχει θεσμοθετηθεί για τις επιβατικές μεταφορές και αφορά Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ, Τουριστικά και ΕΡΓΟΣΕ (Ν.4712/2020). Εντάχθηκε μόνο στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και πάλι λόγω των προϋποθέσεων τα σχετικά αιτήματα απορρίπτονται, λόγω των ελάχιστων απαιτούμενων τζίρων για την έγκριση έστω και αυτού του δανείου.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι και η άρνηση επιχορήγησης αντικατάστασης των αυτοκινήτων, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για ενισχύσεις άλλων επαγγελματικών ομάδων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ κλπ).

Οι εκπρόσωποι του κλάδου απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου, όπως:

1. Ένταξη των Ε.Δ.Χ. (ΤΑΧΙ) στις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ:4932xxxx) και σε κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, με αρχή τη χορήγηση σε όλους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων Ταξί επιδομάτων ειδικού σκοπού.

2. Ένταξη των Ε.Δ.Χ. (ΤΑΧΙ) σε ευρωπαϊκά κοινοτικά ή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ κτλ. Έκδοση κωδικού του κλάδου.

3. Σταθεροποίηση του Φ.Π.Α. στο 13%, κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και όλων των χαρατσιών.

4. Επιδότηση των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ για τον περιορισμό των μεταφερόμενων επιβατών στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού.

5.    Αποζημίωση σχολικών δρομολογίων που δεν εκτελέστηκαν λόγω αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις  συμβάσεις που υπογράφηκαν με τις Περιφέρειες.

6.  Επιδότηση για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου (περιβαλλοντικού προτύπου εκπομπής καυσαερίων τουλάχιστον EURO 6) αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως καυσίμου. Δάνεια αντικατάστασης οχημάτων με εγγύηση Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου.

7.   Αύξηση της επιδότησης για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο 50% της αγοραστικής τους αξίας τους και δημιουργία σταθμών φόρτισης (υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων) στις πιάτσες των ΤΑΞΙ.

8.  Εντατικοποίηση των ελέγχων των εκμισθωμένων ΕΔΧ με οδηγούς και ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας ελέγχου.

9.   Παράταση του ορίου ηλικίας των ήδη κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΧΙ για 5 χρόνια από την ημερομηνία λήξης τους, λόγω αδυναμίας αντικατάστασής τους στη  περίοδο των μνημονίων και τη πανδημίας.

10.   Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση της τάξης των 3.000€, καθώς ο κλάδος βρίσκεται  στο χείλος της απόγνωσης και της φτωχοποίησης.

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη δική του απάντηση στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ότι “άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30 – 39 για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε”, έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που δεν έκυψε την ενόχλησή του.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και πως δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε το έργο τους ελαφρά την καρδία. Παράλληλα υπενθύμισε στον Αλέξης Τσίπρα πως η επιτροπή δεν διορίστηκε από τον ίδιο, αλλά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας σε κάποιο σημείο της ενημέρωσης, εξήρε το έργο της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, επισημαίνοντας πως “έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ελευθερία. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε την επιτροπή”

Στη συνέχεια, δίνοντας πολιτική χροιά στην τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως “δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020”.

“Θεωρώ λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους ‘ξεστοκάρουμε τα εμβόλια’. Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε”, κατέληξε δίνοντας τη δική του απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη δήλωση η οποία είναι προβληματική, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο που πρέπει να φύγει επειγόντως και να αδειάσουν οι αποθηκες και ότι διατίθεται- παρά τους κινδύνους- σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν τις υπολογίζουν. Δηλαδή τις νεότερες ηλικίες…

Τhetoc.gr 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος θεωρεί πως το κόμμα δεν παίρνει τα πάνω του επειδή η επικοινωνιακή πολιτική του έχει ανατεθεί σε πρόσωπα που δεν το κατέχουν το… άθλημα.

Το ζήτημα αυτό έθεσε μάλιστα και κατά τη διάρκεια κομματικής διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλώντας με άλλα στελέχη από την Αιτωλοακαρνανία. Μάλιστα ο Γ. Βαρεμένος εκτιμώντας ότι πλέον έχει αλλάξει η σχέση όχι μόνο του πολίτη, αλλά και των κομματικών στελεχών με τις δομές των κομμάτων, πρότεινε τα στελέχη του κόμματος αξιοποιώντας και τις δυνατότητες του διαδικτύου να γίνουν δημοσιογράφοι, αλλά και ακτιβιστές στους χώρους που εκπροσωπούν.

Ο Γ. Βαρεμένος αν μη τι άλλο κάτι ξέρει από επικοινωνία θα πρέπει τη γνώμη του στην Κουμουνδούρου να μην την προσπεράσουν…

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10/02/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ:    «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή την επ’ ολίγον διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ασχολήθηκε με τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των σχολείων, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά βανδαλισμών. Ο Δήμος Αγρινίου θα ήθελε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, όχι μόνο να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες για τα σχολεία αλλά και φύλακες, καθώς, υπάρχουν σχετικά αιτήματα. Ήδη δέκα (10) σχολεία έχουν στείλει αίτημα στον Δήμο Αγρινίου για πρόσληψη σχολικών φυλάκων. Η εντύπωση που υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, ήταν πως ο αριθμός των σχολείων που αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου προβλήματα ήταν μετρημένος στα δάκτυλα του χεριού. Για να υπάρχουν όμως τόσα αιτήματα από Διευθυντές σχολείων για προσλήψεις σχολικών φυλάκων το πρόβλημα, όπως φαίνεται, έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αναγκαίο κρίνεται να ληφθούν, όσο πιο άμεσα, μέτρα προς αντιμετώπιση της θλιβερής αυτής κατάστασης, που τείνει να εξελιχθεί σε καθεστώς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε τις καταστροφές που παρατηρούνται τελευταία στις Σχολικές Δομές Αγρινίου;
  2. Θα λάβετε την αναγκαία πρόνοια φύλαξης των σχολείων του Αγρινίου, καθώς οι βανδαλισμοί εντός αυτών τείνουν να αποτελέσουν μια παγιωμένη κατάσταση;
  3. Προτίθεσθε να προβείτε στην αυστηροποίηση των ποινών, σε όσους προκαλούν καταστροφές στην Δημόσια Περιουσία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Κ.Χήτα (δια της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων)

Ερώτηση: 4156/15-02-2021

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 4156/15-02-2021 Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. βουλευτές Απ. Αβδελάς και Κων.Χήτας, με θέμα: «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων», σας γνωρίζουμε - κατά λόγο αρμοδιότητας - τα ακόλουθα:

Με το ν. 4619/2019 (Α'95), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πραγματώθηκε αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα. Με την εν λόγω μεταρρύθμιση μεταβλήθηκε, μεταξύ άλλων, και η ποινή που προβλεπόταν για βανδαλισμούς σε πράγματα που χρησιμεύουν για κοινό όφελος. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ποινή που μπορούσε να επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 382§2 προηγούμενου ΠΚ ήταν τουλάχιστον τρεις μήνες, με το άρθρο 378§2 του νέου ΠΚ (ν.4619/2019) ο παραβάτης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή. Είναι πρόδηλο πως η νέα νομοθεσία εισάγει και εδραιώνει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας την ανάγκη να εξαλειφθούν τέτοια περιστατικά βίας. Συνεπώς, η αιτούμενη αυστηροποίηση των ποινών έχει ήδη νομοθετηθεί και δεν χρήζει περαιτέρω εξέτασης το εν λόγω αίτημα.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ


Σε απάντηση της 4156/15-2-2021 Ερώτησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας ΜέΡΑ25, κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Οι βανδαλισμοί στα σχολεία του Αγρινίου αναδεικνύουν την ανάγκη πρόσληψης σχολικών φυλάκων», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία επί του θέματος, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 13144/22-02-2021 έγγραφο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Υπουργός

Μαυρουδής Βορίδης


ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 4156/15-2-2021»

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. αρμοδιότητας, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων σύμφωνα με τον τομέα στ’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α') και την παρ. 4 του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α'). Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτιριολογικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. Φ.29.3/1630/26-2-2021 έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας: «(...) Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των σχολικών χώρων κατά τον χρόνο μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων (παρ. 1 του αρ. 5 του ν.1894/1990) και η αρμοδιότητα συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων ανήκουν στους Δήμους (άρθρο 75 παρ. 1 τομέας στ. περιπτ. 1 του Ν.3463/2006) (...) προκύπτει ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για την φύλαξη, την συντήρηση, την επισκευή και την καθαριότητα των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Αγρινίου (...)».

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Επείγοντα προβλήματα οδικού άξονα Ιεράς Μονής Βλοχού στο Αγρίνιο»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Ξεχασμένος και επικίνδυνος είναι ο δρόμος προς το μοναστήρι και την Ακρόπολη των Θεστιέων. Με επιστολή τους, κάτοικοι της οδού Ιεράς Μονής Βλοχού, που βρίσκεται βόρεια του Καινούργιου και οδηγεί στην Ι. Μ. Βλοχού, διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του άνω δρόμου και την αδιαφορία που εισπράττουν από τους αρμοδίους. Η οδός Ιεράς Μονής Βλοχού είναι μια ιδιαίτερα βεβαρημένη οδός, όσον αφορά στην κίνηση οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα, είναι πλήρως εγκαταλειμμένη και απαξιωμένη. Κι αυτό παρότι εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων αλλά και επισκεπτών, που καθημερινά οδηγούν πάνω σε αυτόν τον κακοσυντηρημένο και άκρως επικίνδυνο δρόμο, ο οποίος, σε πολλά σημεία, είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Το γνωστό φαινόμενο της ολοκληρωτικής απαξίωσης της ιστορίας, των θρησκευτικών μνημείων αλλά και της χρόνιας εγκατάλειψης των δυνατοτήτων της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα, της καθημερινής στήριξης του πολίτη στον τόπο που γεννήθηκε και ζει, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον ανωτέρω δρόμο, που οδηγεί στην Ακρόπολη των Θεστιέων και στο ιστορικό μοναστήρι στο Βλοχό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να βελτιώσετε και να αποκαταστήσετε, το συντομότερο δυνατόν, την οδική αρτηρία που οδηγεί στην Ιερά Μονή Βλοχού και στην Ακρόπολη των Θεστιέων, καθώς, πρόκειται, αφενός, για έναν πολυσύχναστο δρόμο, που τον χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, και αφετέρου, αποτελεί ζωτικής σημασίας συγκοινωνιακή αρτηρία για την τουριστική ανάπτυξη της ανωτέρω περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Στο πλαίσιο αυτό κατανεμήθηκε από τους Κ.Α.Π. έτους 2020, για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Αγρινίου ποσό, ύψους 1.330.590,00€, ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (ΑΔΑ : 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των δήμων της χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος, όπως προσδιορίζονται στην ΥΑ 4748/20-02-2018 (6ΛΕΙ465ΧΘ7-ΧΚΛ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από τη εν λόγω επιχορήγηση ο Δήμος Αγρινίου χρηματοδοτήθηκε με ποσό, ύψους 1.438.600,00€.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχει εκδώσει τη με αριθμ. πρωτ. 14575/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ05 «Ανάπτυξη της υπαίθρου - αγροτική οδοποιία» (ΑΔΑ: 9Η5746ΜΤΛ6-ΓΥ3)

O Δήμος Αγρινίου, εφόσον ο δρόμος είναι αγροτικός, δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ανωτέρω Πρόσκληση.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Θεσπιέων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 20395/17-03-2021 έγγραφο και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις θα επανέλθουμε με νεότερο, συμπληρωματικό έγγραφο.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργο του ΥΠΑΑΤ η προστασία των καταναλωτών. 600 έλεγχοι καθημερινά σε όλες τις πύλες εισόδου για παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και νοθεύσεων προϊόντων

Σοκαρισμένος δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός για τα περί «ξεστοκαρίσματος» που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Λιβανός είπε: «Πραγματικά σοκαρίστηκα με αυτό που είπε. Είναι μια απαράδεκτη, αποπροσανατολιστική και λανθασμένη τελείως τοποθέτηση η οποία με αφήνει κι εμένα ενεό. Δηλαδή σε μια προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, έρχεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τοποθετείται απέναντι. Την ώρα που η νεολαία της ΝΔ τους καλεί να κάνουν από κοινού όλες οι νεολαίες μια καμπάνια κι εκείνοι αρνούνται…. Απλά αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρούν ανερυθρίαστα να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω στο κομμάτι της πανδημίας, δημιουργώντας πρόβλημα και στον εμβολιασμό, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι η μόνη μας άμυνα»

Για τα όσα περί εκκαθαρίσεων στο δημόσιο τομέα είπε ο κ. Τζαννακόπουλος, ο κ. Λιβανός είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος. Δεν αλλάζει. Όσοι προσπαθούν να δουν στο κόμμα αυτό μια λογική κετρογενούς στροφής, απλά, αυταπατώνται. Και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τζαννακόπουλος είπε αυτό που πραγματικά πιστεύει. Από τη θητεία μου ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μπορώ να αντιλαμβάνομαι πότε κάτι τους ξεφεύγει ή είναι πραγματικά ιδεολογική τους τοποθέτηση. Θεωρώ ότι εκφράσεις όπως «εκκαθάριση» η οποία παραπέμπει στο βαθύ παρελθόν που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε ή η αναφορά στους «αρμούς της εξουσίας», ή τα συνθήματα του τύπου «σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε» ή ότι «πρέπει να βάλουμε κάποιον στη φυλακή» ή όλες αυτές οι απειλές για το πώς θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά, αυτή είναι μια μειοψηφία η οποία έχει μαζευτεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι δεν εκπροσωπεί τη σύγχρονη αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται»

Στην ίδια εκπομπή αλλά και νωρίτερα στο Mega και στο «Θέμα 104,6», ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στους ελέγχους που κάνουν μικτά κλιμάκια υπό την εποπτεία του ΥΠΑΑΤ στην αγορά εν όψει του Πάσχα.

Όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ έχει εργαστεί  πολύ εντατικά όλο το τελευταίο διάστημα στον τομέα των ελέγχων, τόσο στο επίπεδο των ελληνοποιήσεων, όσο και των νοθεύσεων και έχει πετύχει να αλλάξει το τοπίο. 

"Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα έχουν  πραγματοποιηθεί περίπου  4.500 έλεγχοι και έχουν ήδη εφαρμοστεί τα μέτρα τα οποία προβλέπονται. Για να σας δώσω ένα συγκριτικό στοιχείο, το 2019, καθ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, έγιναν συνολικά περίπου 500 έλεγχοι.  Στον Προμαχώνα που είναι και η μεγαλύτερη πύλη εισόδου, και τον οποίον επισκέφτηκε προ διημέρου και η υφυπουργός κ. Αραμπατζή, έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Κάνουμε διασταυρωτικούς ελέγχους με ένα επιτελείο από κτηνοτρόφους, το οποίο είναι online με την κεντρική βάση. Γίνονται περίπου 600 έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας καθημερινά, ενώ, ήδη διαπιστώσαμε ήδη 100 περιπτώσεις ελληνοποιήσεων, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Τελευταία περίπτωση είναι μία σημερινή στο Ρέντη, για το οποίο κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες", είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε :  

"Η δική μας μέριμνα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ποιοτικά και διαθέτουν τη σωστή σήμανση, για να γνωρίζει ο καταναλωτής αν το προϊόν που αγοράζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αμνοερίφια, είναι ελληνικό ή από τη Ρουμανία κοκ".

Eρωτηθείς γιατί είναι φέτος αυξημένες οι τιμές των εγχώριων αμνοεριφίων, ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι είναι πράγματι «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι, περίπου κατά 20%, γιατί έγιναν πολλές εξαγωγές λόγω του καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε, αλλά και των προβλημάτων στον κτηνοτροφικό τομέα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. 

"Εμείς θέλουμε από τη μία πλευρά να έχουμε φτηνά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και από την άλλη να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας για να έχουμε υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας.

Στόχος του ΥΠΑΑΤ για την κτηνοτροφία είναι να λειτουργήσει βάση ενός στρατηγικού σχεδίου. Αυτό ήταν μεγάλο έλλειμμα τα προηγούμενα χρόνια. Η στρατηγική μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, να μπουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα και τελικά να κάνουμε τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, πιο ανταγωνιστικά στην Ε.Ε αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα", κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι παραμένει σε προληπτική καραντίνα διότι ήρθε σε επαφή με τον συνάδελφό του από το ΚΙΝΑΛ κ. Φραγκίδη, ο οποίος, αν και είχε εμβολιαστεί, κόλλησε κορωνοϊό.

"Παρ ότι φορούσαμε και οι δύο μάσκες, είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αν είναι είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ενώ έχει εμβολιαστεί, αυτό δεν θα πρέπει καθόλου να μας αποθαρρύνει, γιατί το εμβόλιο, όπως και στην περίπτωση της γρίπης, δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις, σημαίνει ότι θα το περάσεις ελαφρά", είπε ο κ. Λιβανός και κατέληξε : 

"Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 30άρηδες, έγιναν περίπου 100.000 εγγραφές. Μέχρι τέλος Μαίου, θα έχουμε προσεγγίσει τα 5 εκατ δόσεις. Μέχρι σήμερα  έχει εμβολιαστεί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, το 20% του πληθυσμού και το 10% και με τις δύο δόσεις. Σιγά σιγά χτίζουμε την ανοσία. Είμαστε κοντά στην έξοδο από το τούνελ του κορωνοϊού και καλό είναι να επιδείξουμε όλοι, για λίγο ακόμα, την αναγκαία αυτοσυγκράτηση". 

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καν διαπιστώσει ότι «δεν πάμε καλά».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο η χώρα είχε 600 νεκρούς ενώ από τον Νοέμβριο και μετά οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 10 χιλιάδες. «Αν δεν διαπιστώνεις ότι δεν πάμε καλά, έχοντας, μάλιστα το πιο μεγάλο και αναποτελεσματικό lockdown στην Ευρώπη, υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, ότι η λογική του ακορντεόν, που έχει εφαρμόσει όλη η Ευρώπη, απέτυχε παταγωδώς υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε, δεν πάει άλλο, χωρίς όμως να δίνουμε την αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία καθώς, όπως είπε, το ποσοστό του εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «το ποσοστό του εμβολιασμού είναι παρά πολύ χαμηλό κοντά στο 8%», ενώ στην ερώτηση γιατί δεν συμμετέχει σε κάποια καμπάνια είπε: «Πρώτος δεν εμβολιάστηκα; Εχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Στο ίδιο σημείο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως είναι άδικη απέναντι στους νέους τους οποίους όπως είπε έχει στοχοποιήσει: «Να σας δώσω ένα παράδειγμα σήμερα για να σας αποδείξω ποσό άδικη είναι κυβέρνηση που έχει στοχοποιήσει του νέους ανθρώπους. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39. Ας σταματήσουμε να του στοχοποιούμε».

Η πλατφόρμα για το AstraZeneca άνοιξε τώρα για να ξεστοκάρουμε
Ενώ για το άνοιγμα της πλατφόρμας είπε πως άνοιξε τώρα για να ξεστοκάρουμε: «Άνοιξε η πλατφόρμα για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις εταιρειών. Όλη η Βρετανία έχει εμβολιαστεί με Astrazeneca. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα είναι περισσότερες από τον πάθει κάτι από το εμβόλιο».

Η φράση του κ. Τσίπρα «για να ξεστοκάρουμε» σόκαρε ακόμη και τον παρουσιαστή Γιώργο Παπαδάκη: Δείτε το σημείο από την συνέντευξη που δημοσίευσε η Ομάδα Αλήθειας:

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλη αυτήν την περίοδο, όπως μπαίνουμε έτσι βγαίνουμε από το lockdown, και πως η κυβέρνηση «λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε προτάσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η αντιπολιτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της» και «έδωσε συναίνεση για δύο κρίσιμα ζητήματα», στο δύσκολο -όπως είπε- ζήτημα του περιορισμού των ελευθεριών και στους εμμβολιασμούς.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους επιστήμονες και την Επιτροπή. «Ποιος αμφισβητεί τους επιστήμονες;», αναρωτήθηκε. «Τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, σχολιάζοντας: «Δεν είναι υποτιμητικό για αυτούς να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο; Γνωμοδοτικός είναι ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας από αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανείς. Αλλά επειδή υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές και ασκούν πιέσεις, να τα πούμε τα πράγματα καθαρά…». «Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει επιδείξει σοβαρή στάση μέσα στην πανδημία, καταθέτοντας προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση αγνόησε ενώ ζήτησε να καταργηθεί άμεσα στο sms για τις μετακινήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr