Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:41: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

«Ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» είναι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών – Αμερικανικά διαβήματα προς την Άγκυρα

Μετά τις ΗΠΑ, το Βερολίνο και επισήμως απορρίπτει εξίσου τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο, που προκρίνει το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ, η αποτυχία των συνομιλιών στη Γενεύη ήταν, λίγο-πολύ, προδιαγεγραμμένη.

Πιο συγκεκριμένα, «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» είναι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισημαίνει ότι μέτρο για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Χαιρετίζει, δε, την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόσκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και συμπλήρωσε: «Εξακολουθούμε να στηρίζουμε απεριόριστα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες συνεχίζει να αισθάνεται αφοσιωμένος στη διαδικασία των συνομιλιών και ότι σκοπεύει να απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε άτυπες συζητήσεις με τη μορφή 5 + 1 τις επόμενες εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι τώρα ακόμη πιο σημαντικό όλες οι πλευρές, όχι μόνο να δηλώσουν την πολιτική βούλησή τους για συμβιβασμό, αλλά και να τη μετατρέψουν σε δράση προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε, τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, οι ΗΠΑ, με διαβήματά τους, κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η λύση δύο κρατών, που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, δεν γίνεται αποδεκτή.

Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον και του διαβίβασε αυτό το μήνυμα. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε και στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί, ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες, που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό, που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους».

Πηγή: protothema.gr
Φωτογραφία: news247.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τον τερματισμό, σήμερα κιόλας, της υποχρέωσης SMS ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τη συνέχιση της, «χυδαία κοροϊδία στους πολίτες», δεδομένου, όπως αναφέρει, «ότι στις 15 Μαΐου θα τα σταματήσουν μόνο και μόνο για χάρη των τουριστών, ασχέτως επιδημιολογικών δεδομένων».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του για τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά την ανατριχιαστική ομολογία του κ. Γεραπετρίτη πως η κυβέρνηση διατηρεί την απαξιωμένη ανοησία των SMS για να “διαπαιδαγωγεί” -προφανώς σε μια κουλτούρα επιτήρησης- τους πολίτες που έξι μήνες κάνουν θυσίες με το lockdown για να τις χαραμίζει με την ανικανότητα της η κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που έχει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να τερματίσει, σήμερα κιόλας, την υποχρέωση SMS για να βγει κάποιος μια βόλτα στις γιορτές του Πάσχα».

«Όσο για τον αυτόκλητο “παιδαγωγό” των πολιτών», όπως αναφέρεται στον κ. Γεραπετρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Ας διεκδικήσει πρώτα μια φορά την ψήφο των πολιτών και μετά να συμπεριφέρεται σαν ιεροδιδάσκαλος της δεκαετίας του ’60 και να κρίνεται από τους πολίτες».

cnn.gr

Έτοιμη προς αποστολή είναι η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στην Ινδία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της να βρίσκεται υπό εξαιρετική πίεση. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των ινδικών αρχών και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει έτοιμες προς αποστολή 90 φιάλες οξυγόνου συνολικής χωρητικότητας 440 λίτρων, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια και λοιπά μέσα αυτοπροστασίας).

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αίτημα για παροχή συνδρομής, η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε για την προμήθεια των φιαλών οξυγόνου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Είναι αυτονόητη η ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση κάθε χώρας για παροχή βοήθειας. Σε αυτή την μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα έναντι της πανδημίας, η χώρα μας είναι παρούσα όπου κι όποτε χρειάζεται.

Η Ελλάδα, εξάλλου, αποτελεί ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στηρίζει έμπρακτα τον μηχανισμό εκτάκτων αναγκών της ΕΕ RescEU – είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας που σχετίζεται με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ελπίζω από καρδιάς η συνεισφορά της Ελλάδας να προσφέρει ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη Ινδία», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: gazzetta.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 ως 39 ετών και έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

«Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη από τις 09.00 το πρωί της Μ. Παρασκευής είχαν πραγματοποιηθεί 3.076.875 εμβολιασμοί, ενώ χθες καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών με 66.210. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και αύριο, Μ. Σάββατο, καθώς επίσης και από την Δευτέρα του Πάσχα.

«Βλέπω μία πολύ καλή δυναμική και κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, και βέβαια από τον Ιούνιο και πέρα ουσιαστικά δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων» επισήμανε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Ουσιαστικά θα ανοίξουμε σε όλο τον πληθυσμό και μετά θα πρέπει να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σε όλες τις ηλικίες, ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να βοηθήσουν όλους μας να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».

«Πάσχα με λίγους και καλούς»

«Έσπευσες αμέσως φαντάζομαι να εμβολιαστείς» είπε Πρωθυπουργός σε έναν πολίτη 35 ετών που περίμενε να εμβολιαστεί. «Ξεκάθαρα» απάντησε εκείνος. «Καλή ελευθερία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με έναν ακόμη πολίτη, 38 ετών, για να προσθέσει ότι «πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε» και το αρνί την Κυριακή «με λίγους και καλούς».

«Το ευχαριστώ και η ανταμοιβή για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές»

«Έχω δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες σχετικά με το εργασιακό καθεστώς γιατρών και νοσηλευτών και βέβαια, όταν με το καλό τελειώσουμε, θέλουμε με κάποιον τρόπο να μπορέσουμε να ανταμείψουμε όλους όσοι εδώ και 15 μήνες εργάστηκαν μέρα-νύχτα, 365 μέρες το χρόνο, προκειμένου να κρατήσουν την κοινωνία όρθια, να μειώσουν -όσο είναι δυνατόν- την επίπτωση από αυτήν την καταστροφική παγκόσμια πανδημία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, και στο πρόσωπό τους όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας.

«Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε μια -πιστεύω δικαιολογημένη- ικανοποίηση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και μπορέσαμε και τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες οι οποίες είχαν πιο προχωρημένα συστήματα υγείας και στα χαρτιά τουλάχιστον -στα χαρτιά το τονίζω πάντα- καλύτερη οργάνωση» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εμβολιάζει κατά μέσο όρο 180 άτομα την ημέρα. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν κατά την άφιξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς και η Υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Γιαννούλα Νταβώνη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να εξυπηρετούν τις απαιτούμενες ανάγκες και ενημερώθηκε για την λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου από την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ραφήνας Αναστασία Ζάρζαλη και την Υποδιευθύντρια Λευκή Κάλλη.

Πηγή: newsit.gr

Η ειρωνεία είναι ότι το γηροκομείο στα Χανιά έχει την ονομασία “Αγία Σκέπη”. Εκτός αν υπονοείται η σκέπη του θανάτου, που κάλυψε δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι αντί να έχουν έναν γαλήνιο θάνατο στην ζώνη του λυκόφωτος, όπου -κυρίως στην περίπτωση της άνοιας- ο χρόνος διαθλάται και το παρελθόν συγχέεται με το παρόν- έζησαν το τελευταίο μέρος της ζωής τους σαν μία ατέλειωτη εβδομάδα των Παθών. Άνθρωποι που, ό,τι κι αν έκαναν στην ζωή τους, μετατρέπονται από μία δημοσκοπική κατηγορία των 65+ σε μία ψυχρή στατιστική του καταλόγου των νεκρών, ο οποίος ανακοινώνεται κάθε βράδυ στον καιρό της πανδημίας.

Αν αυτή η πανδημία είναι ένας πόλεμος, όπως την χαρακτήρισαν, τότε οι ηλικιωμένοι είναι οι άμαχοι-απόμαχοι αυτού του πολέμου, που σε λίγο δεν θα απασχολεί, ούτε καν ως στατιστική, τους τάχα μου πολέμαρχους αυτού του ακήρυχτου πολέμου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το γηροκομείο στα Χανιά δεν είναι το μοναδικό που καλείται να άρει τις αμαρτίες όλων των άλλων. Και για να είμαστε διπλά ειλικρινείς, δεν είναι όλα τα συναφή ιδρύματα αυτού του επιπέδου και δεν απαντάται παντού η ίδια αποτρόπαιη συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους ανίκανους να αντιδράσουν. Ταυτόχρονα όμως, η ειλικρίνεια επιτάσσει να παραδεχθούμε ότι η διαβάθμιση και ο ταξικός διαχωρισμός χαρακτηρίζει αυτά τα ιδρύματα, τα οποία έχουν αναλάβει την φροντίδα που κάποτε ανήκε εξ ολοκλήρου στο κράτος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, επειδή είναι ιδιωτικά, πρέπει ο ταξικός διαχωρισμός να καταλήγει σε δαρβινική εκκαθάριση.

Ο περιβόητος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος εσχάτως οραματίσθηκε την Super League προκειμένου να μαζέψει όλο το “χαρτί” και στον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι διπλός και τριπλός πρόεδρος: σύμφωνα με τον αφορισμό ενός συγγραφέα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ προήδρευε και στον θάνατο εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, ανθρώπων, καθότι στην Ισπανία έχει αναλάβει την δημιουργία και την διαχείριση 180 γηροκομείων, μέσα στα οποία ο Χάρος έκανε θραύση στην διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Πέρεθ γιγαντώθηκε ως μεγιστάνας αφ’ ης στιγμής έγινε φίλος, την δεκαετία του ’90, με τον τότε πρωθυπουργό Αθνάρ, οπότε πήρε αμπάριζα τον χώρο των κατασκευών, των γηροκομείων κλπ. Όπως κατατέθηκε στην ισπανική Βουλή, έχει υπογεγραμμένα ανεκτέλεστα συμβόλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Ελπίζω αυτό να μην συνεπάγεται την ύπαρξη συμβολαίων με τον θάνατο ανήμπορων ανθρώπων στα γηροκομεία, τα οποία σε χώρες όπως η Ελλάδα, με σαθρό θεσμικό υπόβαθρο και παραθεσμικό κράτος, καταλήγουν σε υγειονομικές βόμβες.

Η πανδημία είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της “γενοκτονίας” των ηλικιωμένων. Όσο πιο σάπιο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζονται αυτά τα ιδρύματα, τόσο πιο εύκολα θα καταρρεύσουν, καταπλακώνοντας τις ζωές των ηλικιωμένων που ζήτησαν εκεί καταφύγιο και, ταυτόχρονα, καταρρακώνοντας την ευαισθησία της κοινωνίας απέναντί τους. Η πανδημία έβγαλε με τραγικά διογκωμένο τρόπο το πρόβλημα στην επιφάνεια, αλλά δεν το δημιούργησε.

Γ. Βαρεμένος –  Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ