Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα,σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο νομό Αιτωλ/νίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Αναλυτικά στην ερώτησή του αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Η δημιουργία Δασολογίου στο σύνολο της χώρας, μέσα από τη χρήση των δασικών χαρτών, είναι κομβικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αφού θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα εκσυγχρονίσει το κράτος, θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις πράξεις επί των ακινήτων, προωθώντας ταυτόχρονα την ορθή λειτουργία του Κτηματολογίου.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των αναμορφωμένων δασικών χαρτών στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν την 5/2/2021. Από την ημερομηνία αυτή ξεκίνησε και η προθεσμία των 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων κατά αυτών, με την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου. Μόλις χθες το Υπουργείο ανακοίνωσε οριζόντια παράταση 6 μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, παράταση αναγκαία μεν αλλά όχι αρκετή με τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένο ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, διαπιστώθηκε ότι έχουν συνταχθεί με σοβαρά λάθη και αβλεψίες, τα οποία κινδυνεύουν να αποβούν μοιραία για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αγρότες, επενδυτές στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η αναμόρφωση των χαρτών βασίστηκε κυρίως σε αεροφωτογραφίες του 1945 αγνοώντας τα σύγχρονα εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έτσι, στους χάρτες καταγράφεται μια εικονική πραγματικότητα, με την Αιτωλοακαρνανία χαρακτηριστικά να εμφανίζεται ως δασική έκταση σε ποσοστό περίπου 65% της έκτασής της! Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το 1945, η χώρα μας είχε μόλις βγει από την κατοχή των Γερμανών κι αμέσως μετά από τον Εμφύλιο κι έτσι πολλές εκτάσεις είχαν εγκαταλειφθεί. Το 1945 λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.

Στον αντίποδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους δασωθέντες αγρούς, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους πολίτες, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις εξομοιώνονται με δημόσιες εκτάσεις και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες καλούνται λοιπόν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, πράγμα που αρκετές φορές είναι αδύνατο, αφού μεγάλο ποσοστό αυτών των ακινήτων ή δεν έχουν συμβόλαια, αλλά και αυτά που έχουν, λίγα είναι που διαθέτουν συμβόλαια με ημερομηνία προ του 1945. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις αναδασωτέες εκτάσεις, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες και για τις οποίες η διαδικασία άρσης αναδάσωσης γίνεται κανονικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με μια άλλη διαδικασία με άλλες προθεσμίες, αλλά και για τους οικισμούς προ του 1986, όπου δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν τα ορόσημα και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αποτύπωσή τους.

Τέλος, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τα Δασαρχεία, αλλά και πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν -συχνά με ευθύνη του Δημοσίου που δεν προβαίνει στις σχετικές δημοσιεύσεις όπως υποχρεούται-, δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν στη σύνταξη των χαρτών, παρότι είναι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί με αυτοψία των Δασαρχείων.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών, έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας σε απόγνωση. Ακίνητα για τα οποία έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, ακίνητα που καλλιεργούνται από αγρότες ή χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, ακίνητα που αποτελούν επαγγελματική έδρα επιχειρήσεων και τόπο υλοποίησης επενδύσεων με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει άγνωστο χρόνο.

Οι πολίτες αναγκάζονται να υποστούν γραφειοκρατία, έξοδα και μεγάλες καθυστερήσεις, για να καταφύγουν στις Επιτροπές και να αποδείξουν τα αυτονόητα. Και όλα αυτά μάλιστα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας, όπου η επικοινωνία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και η συγκέντρωση εγγράφων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Είναι λοιπόν αναγκαίο το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες, δίνοντας λύσεις και προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ: Θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για την περίπτωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και δασωθέντων αγρών; Επίσης, θα υπάρξει πρόβλεψη για αποτύπωση των αναδασωτέων εκτάσεων επί των χαρτών και για τη διόρθωση των λαθών στην αποτύπωση των οικισμών προ του 1986; Θα υπάρξει πρόβλεψη για άμεση εξέταση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που εκκρεμούν για τους πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ή έχουν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα, καθώς και για άμεση τακτοποίηση των αιτήσεων χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν, απευθείας με ενέργειες της Διοίκησης; Θα προβλέψετε επιστροφή του παραβόλου στους πολίτες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε αντιρρήσεις, εξαιτίας παραλείψεων και λαθών της Διοίκησης στις αποτυπώσεις και δικαιώνονται από τις Επιτροπές; Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών μπορούσαν να ζητήσουν την παραχώρηση εκτάσεων για δημιουργία ποιμνιοστασίων κλπ; Πώς θα διασφαλισθεί ότι θα τους παραχωρούνται εκτάσεις ανεξαρτήτως της πορείας κύρωσης των δασικών χαρτών; Εξετάζετε την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων με αυτοματοποιημένη διαδικασία, βάσει των στοιχείων από τις δηλώσεις του κτηματολογίου σε όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες με χαρακτηρισμό δάσους ή δασικής έκτασης πριν την κύρωση των τελικών χαρτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ποιους θα συναντηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών και πού θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani), τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι (Saqr Bujwari) και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό (12.00 ώρα Ελλάδας) και ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (15.30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις.

Πηγή/φωτογραφία: ant1news.gr

Προειδοποιούν με επέμβαση οι ΗΠΑ

Νέες πολεμικές δηλώσεις από τις ΗΠΑ, εν μέσω έντασης με τη Ρωσία, καθώς όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αν υπάρξουν «επιθετικές ενέργειες», τότε θα υπάρξουν και «συνέπειες». 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή πως «θα ήταν σοβαρό λάθος» για την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε «ανησυχίες» για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Ο Μπλίνκεν μιλώντας στο NBC αναφέρθηκε αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. «Καθώς μιλάμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν. «Πρέπει να σας πως πως έχω πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας. Υπάρχουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις που μαζεύονται σε αυτά τα σύνορα από οποιαδήποτε στιγμή στιγμή μετά το 2014, όταν και η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά. Γι' αυτό είμαστε σε στενή επαφή και συντονισμό με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη». 

Ενώ πρόσθεσε «ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής σχετικά με αυτό. Εάν η Ρωσία ενεργήσει απερίσκεπτα ή επιθετικά, θα υπάρξουν συνέπειες.»

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία ως επικίνδυνη για τη Ρωσία.

Κρεμλίνο: «Κανένας δεν σχεδιάζει πόλεμο στην Ουκρανία - Δεν θα μείνουμε όμως αδιάφοροι στη μοίρα των ρωσόφωνων»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως κανείς δεν σχεδιάζει πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα τηρήσει παθητική τάση όσον αφορά στον τρόπο ζωής των Ρώσων που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Φυσικά, κανένας δεν θα κινηθεί προς τον πόλεμο και κανένας δεν δέχεται την πιθανότητα ενός τέτοιου πολέμου» ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο Rossiya 1.

Ερωτώμενος για την κρίση στην Ουκρανία, ο ίδιος υπογράμμισε πως «κανένας δεν θα αποδεχθεί την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου» στη χώρα.

Η Ρωσία, όπως είπε, δεν έχει λάβει ποτέ μέρος στην ένταση στο Ντονμπάς αλλά ξεκαθάρισε πως η χώρα του «λέει πάντα πως δεν θα παραμείνει αδιάφορη όσον αφορά στη μοίρα των ρωσόφωνων που ζουν στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας».

Ακόμη, σημείωσε πως οι δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με τη Συμφωνία του Μινσκ προκαλούν εντύπωση στη Μόσχα.

«Όταν ακούμε δηλώσεις από το Κίεβο, όλο και πιο συχνά και από διάφορα επίπεδα, πως τα μέτρα της Συμφωνίας του Μινσκ είναι ήδη σχεδόν άχρηστα, τότε αυτό προκαλεί έκπληξη όχι μόνο σε εμάς αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο».

Συμπλήρωσε, δε, πως παρότι η Μόσχα έχει μερικές διαφωνίες με τους συμμάχους της όσον αφορά στο Ντονμπάς, οι θέσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας είναι σχεδόν ίδιες.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ομονοούν πως η άμυνα της χώρας και η θωράκισή της απέναντι σε κάθε εχθρό που μπορεί να επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αναρωτηθήκατε ποτέ όμως πού και πότε υπηρέτησαν οι ίδιοι τη στρατιωτική τους θητεία; Εντάξει, εξαιρείται εννοείται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, το ρεπορτάζ επιφυλάσσει εκπλήξεις. Υπάρχει εν ενεργεία πολιτικός αρχηγός που βρέθηκε σε… Τάγμα Ανεπιθυμήτων της νησιωτικής χώρας, άλλος που παραδέχεται πως έβαλε βύσμα και από τον Στρατό Ξηράς βρέθηκε ναύτης στο κτίριο του Πενταγώνου, επί της οδού Μεσογείων, ενώ ένας ακόμη απολύθηκε ως έφεδρος αξιωματικός.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τον στρατιωτικό φάκελο του καθενός.

Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός – πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας)

Σμηνίτης στη Νέα Αγχίαλο επί πρωθυπουργίας του πατέρα του

Παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1991, σε ηλικία 23 ετών, την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν σμηνίτης στην 346 Μοίρα «Περσεύς», της αεροπορικής βάσης της Νέας Αγχιάλου, που τότε ήταν η μια από τις δύο μοίρες που διαθέταμε. Μάλιστα η «Περσεύς» έπαψε να λειτουργεί λίγους μήνες αργότερα, τέλη Ιουλίου του 1992 και τα αεροσκάφη της εντάχθηκαν πρωτίστως στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Διοικητής της Μοίρας ήταν τότε ο αντισμήναρχος (Ι) Θεολόγης Συμεωνίδης, μετέπειτα αντιπτέραρχος (Ι) και αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας. Ήταν ο πιλότος του διθέσιου μαχητικού με το οποίο πέταξε ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο δεύτερος πρωθυπουργός που πέταγε με μαχητικό μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κ. Συμεωνίδης έγινε αργότερα διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου.

Παίρνοντας το απολυτήριο, ο γιος του πρωθυπουργού ξαναφεύγει για Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποκτήσει masters στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας, ενώ ακολούθως αποκτά και δεύτερο masters στο Harvard, πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Αλέξης Τσίπρας (τέως πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

Ναύτης στο Πεντάγωνο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έλαβε την άνοιξη του 2003 το χαρτί, προκειμένου να παρουσιαστεί στον Στρατό Ξηράς. Ωστόσο ο 29χρονος τότε Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μέσον, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, προκειμένου να μεταταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης «Παλάσκας», στο Σκαραμαγκά, κάνοντας τη σχεδόν δίμηνη εκπαίδευση μαζί με όλους τους άλλους κληρούχες. Ακολούθως, ήρθε η ώρα της μετάθεσης. Μπήκαν και πάλι τα… μεγάλα μέσα, καθώς ο τέως πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που εδρεύσει στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί της λεωφόρου Μεσογείων (για την ιστορία, θυμίζουμε ότι υπουργός εκείνη την περίοδο είναι ο Γιάννος Παπαντωνίου).

Την άνοιξη του 2004, ο κ. Τσίπρας κάνει χρήση ενός νόμου του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, που έλεγε ότι εάν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά τον εκλογικό σου αγώνα. Έτσι, απολύθηκε προσωρινά από το «Πεντάγωνο» κατεβαίνοντας υποψήφιος, και μετά τις εκλογές ξαναγύρισε στις τάξεις του Ναυτικού. Στο μεταξύ, η στρατιωτική θητεία έχει μειωθεί κατά 3 μήνες. Οπότε, εκεί που χρωστούσε 6 μήνες, υπηρέτησε 3. Δεν παρέλειψε ωστόσο το Μάρτιο του 2007 να γράψει, αρθρογραφώντας στην «Ελευθεροτυπία», ότι «ο στρατός παραμένει ένας χώρος όπου βουλευτές και πολιτευτές, κυβερνητικοί ή μη, μπορούν να κάνουν το ρουσφετάκι τους και τις εξυπηρετήσεις τους».

 

Δημήτρης Κουτσούμπας (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ)

Ξεκίνησε ως φαντάρος από το Μεσολόγγι, πέρασε από Κομοτηνή, απολύθηκε από Λήμνο

Ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. στράφηκε αποκλειστικά στην κομματική μέριμνα το φθινόπωρο του 1977 σε ηλικία 22 ετών, αναλαμβάνοντας γραμματέας αχτίδας, εν συνεχεία γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας και από το 1979 ήταν μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, με διάφορες χρεώσεις (όπως π.χ. υπεύθυνος της εργατικής συνδικαλιστικής δουλειάς, και καθοδηγητής Νομαρχιακών Οργανώσεων Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας).

Στην πορεία αναλαμβάνει γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Έχοντας αυτή την ιδιότητα θα παρουσιαστεί στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία για χρονικό διάστημα 21 ετών. Ως απλός φαντάρος, υπηρέτησε αρχικά στο Μεσολόγγι, ακολούθως πήρε μετάθεση για Κομοτηνή και πήρε απολυτήριο από τη Λήμνο. Εάν κρίνει κανείς από τα στρατόπεδα που παρουσιάστηκε, προφανώς και δεν έβαλε «βύσμα».

Κυριάκος Βελόπουλος (πρόεδρος Ελληνικής Λύσης)

Έφεδρος αξιωματικός σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και ηπειρωτική χώρα

Ανατρέχοντας κανείς το βιογραφικό του κ. Βελόπουλου που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Βουλής, στην πρώτη κιόλας πρόταση στην παράγραφο που αφορά τις πολιτικές και κοινωνικές του δραστηριότητες ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός σου δίνει πληροφορίες για τη θητεία του. «Είναι έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης παρουσιάστηκε στις ένοπλες δυνάμεις αμέσως μόλις αποφοίτησε από το λύκειο Δενδροποτάμου. Έκανε το στρατιωτικό του και απολύθηκε με το βαθμό του έφεδρου αξιωματικού, πριν γραφτεί στη σχολή δημοσιογραφίας και ακολουθήσει την πορεία του.

Γιάννης Βαρουφάκης (γραμματέας ΜέΡΑ25)

Σε Τάγμα Ανεπιθυμήτων στη Σύρο

Η περίπτωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη διαφέρει απ’ αυτή όλων των προαναφερθέντων πολιτικών αρχηγών καθώς ο ίδιος βρέθηκε σε… Τάγμα Ανεπιθυμήτων, κάτι που έχει παραδεχθεί ο ίδιος πριν από δέκα χρόνια, αλλά ελάχιστοι θυμούνται σήμερα.

Συγκεκριμένα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Ο οικοδεσπότης δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, τον ρωτάει που υπηρέτησε. Στην αρχή κάνει πως δεν ακούει. Ωστόσο τον ξαναρωτάει με το γνωστό κοφτό ύφος του «Πεζικό, Αεροπορία, φαντάρος πού;». Ο καλεσμένος απαντάει τότε πως υπηρέτησε το 1999, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, σε Τάγμα Ανεπιθυμήτων στη Σύρο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν τον ξαναρώτησε ένας χρήστης του Twitter το 2001, απάντησε με το εξής συνοδευτικό σχόλιο: «Τάγμα Ανεπιθυμήτων Σύρου 1999Δ. 4 μήνες ως σαραντάρης μετανάστης. Εκεί συμφώνησα με τους αναρχικούς: Ούτε ώρα στον στρατό!».

Πηγή: newsbeast.gr 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό του Ξηρομέρου να συμμετάσχει την Κυριακή 11.4.2021, στις 6.30 μ.μ , στην αυτοκινητοπομπή-διαμαρτυρία ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει και τα εξής:

Η εφαρμογή του σχεδίου επέκτασης της ΠΟΑΥ θα είναι ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών, γιατί με βάση αυτή τη χωροθέτηση δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και την εγκατάσταση νέων καλύπτοντας όχι μόνο το θαλάσσιο χώρο που απέμεινε, αλλά και χώρο από τη στεριά για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Ήδη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής μας βιώνουν την τραγική περιβαλλοντολογική υποβάθμιση των θαλασσών μας.

Οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστατες για την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό, τον παραδοσιακό τρόπο αλιείας. Είναι αποδεδειγμένο πλέον και επιστημονικά ότι το περίσσευμα της τροφής και τα εκκρίματα της παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας θολώνουν τα θαλάσσια νερά και προκαλούν νέκρωση του βυθού κάτω από τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.

Σπάμε το φόβο μας, αγωνιζόμαστε όλοι κι αυτή η απόφαση να μείνει στα χαρτιά. Να μην αφήσουμε να υποβαθμιστεί η περιοχή μας, να προστατεύσουμε την υγεία του λαού, των παιδιών μας και του τόπου μας και όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παλεύουμε για θάλασσες καθαρές και ανοιχτές για το λαό.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μεγάλο στοίχημα για τα ευρωτουρκικά είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ε.Ε. και σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να μπει στη μεγάλη εικόνα και το Κυπριακό.

Αυτό αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, που σημειώνουν πως για την κατοχική δύναμη το θέμα της τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικό από οικονομικής πλευράς. Σημειώνεται συναφώς ότι με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.- Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 320 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα είναι περίπου 150 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ερντογάν με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της τελωνειακής ένωσης. Κι αυτό γιατί ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας το θεωρεί υψίστης προτεραιότητας ενώ παράλληλα δεν θέλησε να συζητήσει άλλα θέματα, που τον «καίνε». Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν -στη διάρκεια της συζήτησης- σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το Κυπριακό ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, στη Γενεύη, 27-29 Απριλίου.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε, έκανε πως δεν άκουσε. Ωστόσο, κάποια στιγμή παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να αναφέρει πως «εάν δεχθεί ο Αναστασιάδης πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, το Κυπριακό θα λυθεί». Λεπτομέρειες επί της τοποθέτησής του δεν δόθηκαν, αν και είναι γνωστό πως η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή κυριαρχικής ισότητας και να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα θέλει να αξιοποιήσει τη διαδικασία στο Κυπριακό για να διευκολυνθούν οι επιδιώξεις της. Θέλει μέσα από την άτυπη Πενταμερή να περάσει αλώβητη, χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχεια, ώστε να είναι έτοιμη να εισπράξει στα ευρωτουρκικά. Γι’ αυτό και θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι εξελίξεις, στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά θα συμπέσουν τον Ιούνιο και θα είναι αλληλοεπηρεαζόμενες.

Πηγή/φωτογραφία: philenews.com

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή το χθεσινό (10/4) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό».

Ο Στέφανος Χίος, εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό», αναζητείται από την Ελληνική Αστυνομία μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της εισαγγελίας εναντίον του για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Συγκεκριμένα, το «Μακελειό» ισχυρίζεται πως διαθέτει στοιχεία που δείχνουν εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. «Κάσα θανάτου παραγγελία από το Μαξίμου», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο του φύλλου του Σαββάτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που σε βάρος του Στέφανου Χίου εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Τον περασμένο Ιούλιο άγνωστοι πυροβόλησαν δύο φορές τον Στέφανο Χίο έξω από το σπίτι του. Διακομίστηκε αρχικά στο Σισμανόγλειο και κατόπιν στο ΚΑΤ. Στην κατάθεση που έδωσε μετά το συμβάν είπε πως είδε κάποιον με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του να πλησιάζει με το αυτοκίνητό του. Πυροβόλησε δύο φορές εναντίον του, στον λαιμό και στα πλευρά ενώ άλλες δύο σφαίρες «καρφώθηκαν» στο Ι.Χ του. Ο εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό» άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του, καταφέρνοντας να χτυπήσει το όπλο, το οποίο και μπλόκαρε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την επίθεση δεχόταν απειλές.

Πηγή: Lifo.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα, θα τελεστεί η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η τελετή θα αρχίσει με τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τελετουργικό, το οποίο «θα τιμά και θα αντικατοπτρίζει» μια ζωή προσφοράς του πρίγκιπα Φίλιππου, έχει προσαρμοστεί ώστε να τηρούνται οι κανόνες κατά της πανδημίας.

Μετά από ένα οκταήμερο εθνικό πένθος, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικό τελετουργικό και δεν θα είναι επίσημη κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές, κατόπιν επιθυμίας του θανόντος. Η βασιλική οικογένεια θα τηρήσει πένθος δύο εβδομάδων, έως τις 22 Απριλίου.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η σορός του σχεδόν 100 ετών συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ δεν θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αλλά θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα είναι σκεπασμένο με την σημαία που φέρει το οικόσημο του πρίγκιπα Φίλιππου, μεταξύ άλλων με παραπομπή στην Ελλάδα, όπου γεννήθηκε. Πάνω στο φέρετρο θα υπάρχει ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του.

Την ημέρα της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με ειδικά διακοσμημένο όχημα, σε σχέδιο του ίδιου του Φίλιππου, σε μια πομπή διάρκειας οκτώ λεπτών έως το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του πρωτότοκου γιου του και διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου, θα ακολουθήσουν περπατώντας την άμαξα. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταβεί χωριστά στο παρεκκλήσι. Την πομπή θα πλαισιώνουν στρατιωτικά τιμητικά αγήματα.

Μετά από την νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός θα μεταφερθεί στην Βασιλική Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το παρεκκλήσι. Οι περισσότεροι βασιλικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ταφή θα γίνει μαζί με την σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν και αυτή αποβιώσει, πιθανότατα σε ειδικό χώρο που έχει κατασκευαστεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είναι θαμμένοι ο πατέρας της βασίλισσας Γεώργιος ΣΤ’ και η βασιλομήτωρ.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι παρών στην τελετή θα είναι και ο δούκας του Σάσεξ, πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ για να ενωθεί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, για πρώτη φορά μετά από την εκρηκτική συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ δε θα ταξιδέψει, καθώς είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Οι περιορισμοί λόγω πανδημίας δεν επιτρέπουν πάνω από 30 παριστάμενους σε κηδείες. Η πλήρης λίστα των παρισταμένων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Η βασιλική οικογένεια καλεί τα μέλη του κοινού να μην επιχειρήσουν να βρεθούν έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ για την κηδεία, σεβόμενοι τα περιοριστικά μέτρα. Προτρέπονται αντ’ αυτού να κάνουν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και να παρακολουθήσουν την τελετή μέσω τηλεόρασης.

Το μεσημέρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο τίμησε την μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου με 41 ταυτόχρονους κανονιοβολισμούς από διάφορα σημεία της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος αποφάσισε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, καθώς όπως αναφέρει το δίκτυο Al-Arabiya, το Κάιρο έχει έντονες αμφιβολίες για τις προθέσεις της Άγκυρας, αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις διακοινώσεις τρίτων κρατών αλλά και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης για την άμεση αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, η Τουρκία φαίνεται να μην «επηρεάζεται» με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη να προκαλούν την έντονη αντίδραση του Καΐρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να βάλει «φρένο» στις επαφές με την Τουρκία που ξεκίνησαν πρόσφατα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Al-Arabiya «η Τουρκία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους και το προσωπικό της από τη Λιβύη, ενώ η Αίγυπτος ζήτησε από την Τουρκία την άμεση και άνευ όρων απόσυρση τους».

Επίσης, το Κάιρο έχει επισημάνει στην Άγκυρα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και την έκδοση των ανώτερων αξιωματούχων της, ως «προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων τους», μια διαδικασία που είχε ανακοινώσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «μήνυμα» με τις στρατιωτικές προεκτάσεις
Είναι πολύ πιθανό πως η Αίγυπτος με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία σχετικά με το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των σχεδίων για την δημιουργία ναυτικής βάσης του πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του Al-Monitor.

Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση που θα πάρει το όνομα «3η Ιουλίου» (σσ ημερομηνία που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανέλαβε την εξουσία) στο Gargoub, μια όχι πολύ γνωστή παραθαλάσσια πόλη στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Al-Monitor, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που φρουρεί τις Μεσογειακές ακτές της χώρας.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες: Έχουν δοθεί ενισχύσεις πάνω από 470 εκατ. ευρώ
  • Απαλλαγή για τα εισοδήματα του 2020 του τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες και αλιείες
  • Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και διάλογος- τα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά

Η ανάπτυξη για τη χώρα μας την επομένη της πανδημίας θα έλθει από την ελληνική περιφέρεια τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον Γιώργο Αυτιά, ανακοινώνοντας και για το φορολογικό έτος 2020 την απαλλαγή για αγρότες και αλιείς της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους Έλληνες αγρότες με όποιον τρόπο μπορεί. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια. Αν θέλουμε να πάμε στο επόμενο στάδιο μετά την πανδημία, η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την περιφέρεια. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ελπίζω- και γι’ αυτό δουλεύουμε- να είναι η αγροτική μας οικονομία», είπε ο κ. Λιβανός.

Στη λογική αυτή κινούμενη η κυβέρνηση προχωρεί στην καταβολή αποζημιώσεων για εισοδήματα που χάνονται λόγω της πανδημίας στους αγρότες. Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στους αγρότες πάνω από 470 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 186 είναι από επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα είναι άμεσες ενισχύσεις σε ομάδες αγροτών σε όλη την Ελλάδα.  «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα. Προσπαθούμε μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να διασφαλίσουμε ότι το κοινωνικό δίκτυ θα απλωθεί όλο και περισσότερο».

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε έναν μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της πανδημίας και σε αυτόν εντάσσεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και «Ελληνική Λύση», που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους του Κοινοβουλίου. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρώνονται τα ευάλωτα προϊόντα τους σε 30 ημέρες και τα υπόλοιπα σε 60 ημέρες από τα super markets , αντί των 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική. «Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία.  Χρειάζεται συναίνεση και εθνική ομοψυχία. Τα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Συνήθως είναι πρακτικά. Και όταν ακούμε και κάνουμε ουσιαστικό κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο πετυχαίνουμε πολλά».

Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. «Το κράτος δεν μπορεί από τη μια να δίνει άδειες και από την άλλη να βγάζει δασικό το ίδιο οικόπεδο. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνησή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον κ. Σκρέκα». Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός  επανεξετάζονται όλα αυτά και διαβεβαίωσε και πάλι τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούν και έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. «Οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο είναι χρήσιμα. Μην αναθεματίζουμε. Μια κυβέρνηση όπου γίνονται λάθη πρέπει να τα διορθώνει και έτσι κάνουμε».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός έχει εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην κονσερβοποιία λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα, αφού πρόκειται για μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που εξαντλείται σε ένα δίμηνο, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους.