Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 21:36

Η Απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ερώτηση Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Σκέψεις για αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/03/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:    «Σκέψεις για αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, βρίθει ομορφιάς και γονιμότητας και πληροί τις προοπτικές παραγωγικής απόδοσης και ανάπτυξης. Μετά την δημιουργία της τεχνητής λίμνης, η περιοχή απέκτησε το προσόν του δυνητικού τουριστικού αναπτυξιακού προϊόντος, που θα κινούσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για να απολαύσουν την παρθενική ομορφιά της φύσεως σε όλο της το μεγαλείο. Ο κάθε επισκέπτης, με μία βόλτα κατά μήκος της λίμνης, θα απολάμβανε την ηρεμία της και όλο το μεγαλείο της γύρω περιοχής, με ποικιλία δέντρων και ζώων, που ζουν ελεύθερα και βόσκουν παραπλεύρως των λόφων και των φαραγγιών. Μια μελέτη δράσεων διευκόλυνσης της πρόσβασης στο χώρο της λίμνης, με διαμόρφωση των χώρων στάσης και αναψυχής σε διάφορα μέρη στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης, με πρόβλεψη για ηλεκτρικό φωτισμό και ανάλογη προβολή, θα έσφυζε ο τόπος από ζωή στα γύρω χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας. Θα υπήρχε αθρόα προσέλευση επισκεπτών και τουριστών στην λίμνη και θα προσέρχονταν περιηγητές για να απολαύσουν την ομορφιά του τόπου, την φιλοξενία στα χωριά και τις υπέροχες εκκλησίες της, ενώ θα γέμιζαν ξανά τα σπίτια των ντόπιων, έστω και εποχιακά για διακοπές. Θα δημιουργούνταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, γεγονός που θα προκαλέσει κλιμακωτά ανάπτυξη σε όλη τη Δυτική Ευρυτανία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει προοπτική εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης, διαχείρισης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Κρεμαστών, γεγονός που θα επέφερε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο στους κατοίκους των παραλίμνιων τοπικών κοινοτήτων αλλά και σε όλους όσους κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας και Βορειοανατολικής Αιτωλοακαρνανίας;

2. Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής της λίμνης των Κρεμαστών και ποιες θα ήταν αυτές;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ

ΘΕΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 12-04-2021

Αριθ. Πρωτ. : 42798 - 12-04-2021

Ταχ. Δ/νση

: Νίκης 5 Σύνταγμα

ΠΡΟΣ :

1. Τη Βουλή των Ελλήνων

Ταχ. Κώδικας

:10180

Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Πληροφορίες

: Αννα Μαρία Χατζηγιακουμή

Τμήμα Ερωτήσεων & ΑΚΕ

Τηλέφωνο

: 210 333 2827

Fax

: 210 333 2097

2. Βουλευτή:

Email

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

κο Κ. Βελόπουλο

 

ΘΕΜΑ : Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 4946/10-3-2021

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κυριάκος Βελόπουλος και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 38452/01-04-2021 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργάνωσης,
Διοικητικής & Τεχνικής Υποστήριξης

Κ.Α.Α.
ΜΠΙΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΠΡΟΣ : Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Ιδίου Υπουργείου

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 4946/10.03.2021 του βουλευτή: κ. Κυρ. Βελόπουλου.

Σχετ.: Ερώτηση αρ. πρωτ. 4946/10.03.2021.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, με θέμα «Σκέψεις για αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών» και σε ό,τι αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, δεν έχει υποβληθεί κάποια σχετική πρόταση από φορείς της Ευρυτανίας για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται, επίσης ότι δράσεις που αφορούν στην προώθηση της αστικής αναζωογόνησης, την αναβάθμιση ανοιχτών χώρων και χώρων πράσινου και την αξιοποίηση αστικών και φυσικών περιοχών της χώρας δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της εκάστοτε πρόσκλησης. Για τον προγραμματισμό και την έκδοση νέων προσκλήσεων αρμόδια είναι η διαχειριστική αρχή του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αλιεία Θάλασσα 2014-2020" δύναται να χρηματοδοτήσει ήπιες παρεμβάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης παραλίμνιων περιοχών, οι οποίες αποτελούν στόχο της παρέμβασης Leader. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντάσσεται η περιοχή παρέμβασης (ως Δήμος ή δημοτική ενότητα) στην τοπική στρατηγική και να υπάρχουν οι αντίστοιχοι φορείς πρότασης, υλοποίησης και εν συνεχεία διαχείρισης,των έργων. Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη Κρεμαστών δεν ανήκει στην περιοχή παρέμβασης CLLD/LEADER του ΕΠΑλΘ»

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Κρεμαστών εμπίπτει στη περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος της Ομάδας Τοπικής Δράσης LEADER Φθιωτική Αναπτυξιακή ΑΕ. Τα τοπικά προγράμματα LEADER παρέχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων με ευρεία επιλεξιμότητα στους τομείς της μεταποίησης, βιοτεχνίας - οικοτεχνίας, αγροτουρισμού, ενώ περιλαμβάνουν δράσεις συνεργασίας, δικτύωσης, προβολής των περιοχών παρέμβασης (κυρίως ορεινών και μειονεκτικών) και προώθησης των τοπικών προϊόντων, της τοπικής παράδοσης και αγροτικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του εισοδήματος και της απασχόλησης των κατοίκων της υπαίθρου. Ήδη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ύψους 5.320.000,00€ στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (περιοχές εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος). Εξ αυτών στην Περιοχή της Λίμνης Κρεμαστών υλοποιούνται 4 δημόσια έργα και ένα διατοπικό σχέδιο με τίτλο Δίκτυο Λιμών Κεντρικής & Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο, σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 όπου τα νέα προγράμματα, που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, και στο πλαίσιο των επιλεξιμοτήτων τους, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν σχετικές δράσεις.

Κ.Α.Α.

ΜΠΙΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Διοικητικής & Τεχνικής Υποστήριξης

Δημήτρης Σκάλκος