Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:52: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 17:56

Το Κίνημα Αλλαγής της άγριας σύγκρουσης: Οι διαφωνίες και οι συγκλίσεις στον δρόμο προς τις εκλογές

Όσα υποστήριξαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος – Τι θα γίνει με υπογραφές και αντίτιμο για να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος

Άγριες κόντρες και μετωπικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προμηνύει η χθεσινή «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με κύριο θέμα την συγκρότηση του «οδικού χάρτη» για την πορεία προς την εκλογή ηγεσίας του κόμματος στις 5 και 12 Δεκέμβρη.

Παρότι η Φώφη Γεννηματά και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία, οι κ.κ Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης έσπευσαν μέσω των ομιλιών τους, από την πρώτη στιγμή, να συνδέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα με την ανάγκη διατήρησης της ενότητας, ουδείς εκ των συμμετεχόντων αποχώρησε από την συνεδρίαση με την αίσθηση ότι ξεκινά μια «ήρεμη» προεκλογική περίοδος. Έμπειρα στελέχη είχαν προβλέψει την… καταιγίδα, εντούτοις δεν περίμεναν ότι η κρίσιμη για το κόμμα τους διαδικασία θα θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη». Αντιθέτως εκτιμούσαν ότι υπήρχε ικανός χώρος για συμβιβαστικές λύσεις επί των «διαδικαστικών», χωρίς εντάσεις και έντονους διαξιφισμούς εντός της συνεδρίασης.

Χρειάστηκαν ωστόσο πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων όσον αφορά στην «διαδρομή» μέχρι την εκλογή ηγεσίας. Το επιτελείο Γεννηματά (Όθωνας, Πρωτόπαπας κα) συζήτησαν την εισήγηση της πλευράς Ανδρουλάκη (του Ανδρέα Σπυρόπουλου) και συμφώνησαν για την τροποποίηση της αρχικής πρότασης έτσι ώστε να εγκριθεί η καταβολή τριών ευρώ από τον κάθε ψηφοφόρο στον πρώτο γύρο και η σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής σε κάθε νομό.

Η ένταση κορυφώθηκε κατά την συζήτηση για το τρίτο επίμαχο σημείο: για τις 5.000 υπογραφές που ο κάθε υποψήφιος πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Οι «προεδρικοί» επιχειρηματολογούσαν επιμένοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό και ότι οι υπογράφοντες πρέπει να είναι μέλη από το μητρώο του κόμματος. Ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι από την στιγμή που το καταστατικό λέει ότι την ιδιότητα του μέλους την διατηρεί κανείς εφόσον πληρώνει την ετήσια συνδρομή του στο κόμμα και αυτό δεν συμβαίνει επί δύο χρόνια, «τότε για ποια τήρηση του καταστατικού συζητάμε;». Την πρόταση Καστανίδη να συγκεντρωθούν 5 χιλιάδες υπογραφές πολιτών και όχι απαραίτητα μελών, υποστήριξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η πλευρά Γεννηματά εισηγήθηκε, η υπογραφή να συνοδευτεί και με την αίτηση μέλους στην ίδια φόρμα. Τι συνέβη με την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα; Πέρασε η «γραμμή» Γεννηματά με την πλειοψηφία των «προεδρικών»- απείχε (έριξε «λευκό») η πλευρά Ανδρουλάκη, καταψήφισαν στελέχη του κ. Λοβέρδου και απουσίαζαν κάποια παπανδρεϊκά στελέχη.

«Οι σημερινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη», έλεγαν μετά το φινάλε της συνεδρίασης άνθρωποι από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποκλειστεί υποψήφιος που δεν έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές μελών. «Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος», τόνιζαν οι πολιτικοί φίλοι του κ. Ανδρουλάκη κάνοντας επί της ουσίας σφοδρή επίθεση τόσο στην πλευρά Γεννηματά αλλά και σε εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου: «Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια.

Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

Από σήμερα πάντως η «εξωστρέφεια» των υποψηφίων θα συνεχιστεί με περιοδείες στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια, με εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων λόγω κορονοϊού και την «διαρκή» ανταλλαγή πυρών σε κάθε ευκαιρία. Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ διαμηνύει ότι θα… μιλάει έξω από τα δόντια, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζει το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;», ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ της ανανέωσης «που δεν είναι μόνο ηλικιακή» και ο Χάρης Καστανίδης συμφωνεί με την «αυτόνομη πορεία» που υπόσχονται Γεννηματά και Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο.

Φώφη Γιωτάκη - protothema.gr