Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 18:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι ανεμβολίαστοι σας θεωρούν πρώτο και με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία!

Τα πιο σημαντικά «στιγμιότυπα» της… μονομαχίας Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Τι είπε ο πρωθυπουργός για το φάρμακο Πολάκη που είναι «αγελάδες και μοσχάρια» – Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

Σκληρή αντιπαράθεση για τα θέματα της πανδημίας στην χώρα μας είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με εκατέρωθεν κατηγορίες για ψεύδη.

Η συζήτηση στην Βουλή, λόγω της εξ αναβολής απάντησης στην ώρα του πρωθυπουργού σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «κρύβεται».

Τα «μαθηματικά» της πανδημίας

«Κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας» είπε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπάθησε να περάσει μήνυμα στους πολίτες συνδέοντας τον εμβολιασμό με ανταλλάγματα. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα. «Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα που δεν αφορούν την φωτογραφία της στιγμής αλλά την συνολική μας αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την υπερβάλλουσα θνητότητα

Ένα θέμα που απασχόλησε τους πολιτικούς αρχηγούς στις τοποθετήσεις τους ήταν επίσης και η λεγόμενη υπερβάλλουσα θνητότητα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχουμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά η χώρα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid και είναι «απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν «έμεινε» μόνο στις πρωτολογίες, αφού οι δύο πολιτικοί το έθεσαν και στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον εγκάλεσε λέγοντας πως χρησιμοποιεί τα στοιχεία του ληξιαρχείου. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα εκείνη την στιγμή υπήρξε παρέμβαση από τα έδρανα της Βουλής με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό να απαντά στον κ. Μητσοτάκη πως υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα. «Πού είναι; Πού είναι; Αυτά είναι; Τα στοιχεία του ληξιαρχείου; Είστε σοβαροί;», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν επίσης και για το πόσοι εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο κ. Τσίπρας είπε στην τοποθέτησή του πως υπάρχει ένα 12% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα ανταπαντώντας πως το 88% όσων είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη έφερε τοποθέτηση και του κ. Τσίπρα στην δευτερολογία του στην οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να αντιστρέψει το επιχείρημα μιλώντας για το 88% και όχι το 12%. Κάτι, ωστόσο που έφερε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποιεί το κατ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορωνοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την χρηματοδότηση στα ΜΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του συνέδεσε την «αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας», όπως είπε, με την καμπάνια στα κανάλια και την χρηματοδότησή τους. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς του απάντησε στην τοποθέτησή του πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί, όλα τα κανάλια, σε όλα τα δελτία ειδήσεων δείχνουν τους αριθμούς της πανδημία και τα κρούσματα. «Και καλά κάνουν», είπε. «Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά, κ. Τσίπρα; Εγώ δεν θυμάμαι -δεν τα παρακολουθώ συχνά- δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων, ούτε μία μέρα. Κάθε μέρα και -καλά κάνουν τα δελτία, γιατί αυτό προφανώς επιτάσσει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση- αναφέρονται στον αριθμό των θανάτων, στα κρούσματα και στα ποσοστά των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι. Κατά συνέπεια, από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας επί του θέματος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτοφωράκια τον Στέλιο Πέτσα αναφερόμενος στην λίστα για την καμπάνια εμβολιασμού λέγοντας πως στην ουσία ήταν «λίστα Πέτσα». «Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε σημειώνοντας «γιατί δώσατε και με ποια κριτήρια δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV. Παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σορος και Γκειτς είναι πίσω από κορωνοϊό. Γιατί χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια στην περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές για να αποφύγουν εμβολιασμό και χρήση μάσκας. Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι Θράκης για να προπαγανδίζει ότι στόχος είναι να σκοτώσουν 16.000 παιδία. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό. Ρωτώ λοιπόν με ποια λογική έγινε αυτή η χρηματοδότηση και τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του Υγείας;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως σχολιάζοντας τα παραπάνω είπε πως δεν τα θεωρεί σοβαρή κριτική γιατί ακόμα και στις περιπτώσεις σταθμών που έτυχαν κρατικής χρηματοδότησης, «γιατί όλοι πήραν», συμπλήρωσε, ρόλος του ΕΣΡ είναι να επιβάλλει πρόστιμα όπου παρατηρείται ότι ακούγονται πράγματα που ξεφεύγουν της ελευθερίας της έκφρασης.

«Πλάτη» στην πανδημία και Πολάκης

Από την συζήτηση για την πανδημία δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές στον Παύλο Πολάκη, από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ό,τι κι αν έκανε η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε ‘μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες’», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα. Πατάτε σε 2 βάρκες. Το Σύστημα μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε.

«Προσπερνώ την φάση της πανδημίας όταν πήραμε δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την χώρα και δικά σας στελέχη φώναζαν να γίνει καρναβάλι Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν. Και όταν έκλειναν εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για το σύστημα ιχνηλάτησης. Τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω lockdown. Και την ένοχη σιωπή σας για το κυβερνητικό πρόγραμμα 41 δισ. ευρώ που κράτησαν όρθια την κοινωνία, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας από την άλλη κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη πως παραποιεί τις καταστάσεις. «Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε την κριτική που έχουν ασκήσει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό «ξηλώθηκε η dream team που κέρδισε δύο φορές τον κορωνοϊό». «Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε στον Τουρισμό, ενώ ο υφυπουργός ξηλώθηκε» σημείωσε και εξήγησε ότι «αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Και βάλατε τον κ. Πλεύρη», συνέχισε, «που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. Αλήθεια, τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

Πηγή: protothema.gr