Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 18:41

Πάλι «κλειδώνουν» τη χώρα με αστείες δικαιολογίες: Κλείνουν το λιανεμπόριο - Επιστρέφει το click away

Η κυβέρνηση έκλεισε εκ νέου τη χώρα με την γνωστή δικαιολογία  ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών οδηγώντας  στην κοινωνική και οικονομική άβυσσο χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα στοιχεία. Τουλάχιστον από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα

Κλείνει ξανά όλο το λιανεμπόριο καθώς θα λειτουργεί ουσιαστικά με παράδοση εκτός ή εντός, κάτι που ισοδυναμεί με καίριο κτύπημα κατά των καταστημάτων καθώς αυτό την προηγουμένη φορά είχε αποτύχει ολοκληρωτικά.

Την ίδια ώρα τα Λύκεια παραμένουν κλειστά. Καταδικάζοντας ιδιαίτερα την 3η Λυκείου ωθώντας την στα ιδιωτικά κολέγια αφού πρώτα φρόντισαν να αλλάξουν το σύστημα εισαγωγής που περικόπτει κατά 30% τον αριθμό των εισακτέων.

Ταυτόχρονα απαγορεύουν κάθε άλλη δραστηριότητα η οποία θα ελέγχεται με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους και ποινικοποίηση των όποιων αντιδράσεων υπάρξουν.

Φυσικά εξακολουθούν όλες οι προηγούμενες απαγορεύσεις όπως και η μάσκα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο σε τι ακριβώς συνεισφέρει.

Πάνω από όλα όμως επιβεβαιώνεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος είχε προβλέψει ότι τα αλλεπάλληλα lockdown οδηγούν σε μαζικούς θανάτους:

Ο Έλληνας καθηγητής είχε πει ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν 5.000 έως 10.000 νεκροί και ήδη υπάρχουν 6.500. Με την ταυτόχρονη ισοπέδωση της οικονομίας.

Μιλώντας για οικονομία αξίζει και να σημειώσουμε ένα άλλο στοιχείο αναφορικά με το δανεισμό 2,5 δισ. € για τον οποίο το ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μάλιστα υπερκαλύφθηκε η ζήτηση. Το σύνολο της έκδοσης καλύπτεται σε ποσοστό 100% από την εγγύηση της ΕΚΤ η οποία έχει δεχθεί τα «σκουπίδια» ελληνικά ομόλογα των περασμένων ετών  και ακόμη και αν πτωχεύσει η χώρα το έντοκο ποσό θα καταβληθεί στους δανειστές μέχρι τελευταίου σεντ από την ΕΚΤ.

Άρα ουδείς λόγος για φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου και για πανηγυρισμούς.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τις «κόκκινες» περιοχές και την Αττική

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική να διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα εξακολουθήσει να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανέρχεται το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες». Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.

Οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η  Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική. Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλιακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Χαρδαλιάς: Eπανέρχεται ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας

Επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Πώς θα λειτουργεί η αγορά στις «κόκκινες περιοχές»

«Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν αναμφίβολα μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει σε κόκκινη ζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί, στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα (click inside).

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες. Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση.

Δείτε εδώ την παρουσίαση για τη λειτουργία από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, των εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών με βάση τα επιδημιολογικά επίπεδα, που έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε τις ανακοινώσεις: 

πηγή:pronews.gr

Διαβάστηκε 711 φορές