Πέμπτη, 19η Σεπτεμβρίου 2024  9:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σε δηλώσεις που θα συζητηθούν πολύ προέβη νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 19/9, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, o βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, απαντώντας σχετικά με την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια που υπέβαλλε πρόσφατα στην Βουλή και τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με 10 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαλμάς υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας των "11" λέγοντας ότι "δεν μπορεί οι πολιτικοί στην Ελλάδα να παράγουν μόνο παραπολιτική", ενώ αποκάλυψε ότι το 2022 πήγε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να του επισημάνει ότι δεν θέλει να γίνει υπουργός στην κυβέρνησή του, όπως είπε "για ιστορικούς λόγους που θα εξηγήσω στο μέλλον"!

Σοβαρές αιχμές ήταν προφανές ότι άφησε- τουλάχιστον- για τον υπουργό Οικονομίας κ. Χατζηδάκη, παρότι απέφυγε να επανέλθει όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν όσα λέει αφορούν τον συνάδελφό του, λέγοντας "δεν έχω ακούσει κάτι για τον κ. Χατζηδάκη".

Το επίμαχο σημείο ήταν όταν δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι από τζάκι και δουλεύει για να ζει! "Εγώ έχω ζήσει και στην φτώχεια, ο πατέρας μου ήταν οικοδόμος κι εγώ έγινα γιατρός. Ζω από το επάγγελμά μου και πρέπει να έχεις δουλέψει στην ζωή σου για να καταλάβεις τον κόσμο", τόνισε με τους δημοσιογράφους του OPEN να επισημαίνουν ότι η αντιπολίτευση λέει ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει καμία εργασιακή εμπειρία.

Άλλες σημαντικές "ατάκες" του κ. Μάριου Σαλμά, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν:
-"Οφείλουμε να επισημαίνουμε τα σημεία που δεν είναι αποδοτική η κυβέρνηση κι αλίμονο αν πούμε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Υπάρχουν εταιρίες που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα του κόσμου και υπάρχουν προμήθειες που δίνονται με τρόπο που θέλει έλεγχο".
-"Συνολικά οι "11" που κάναμε την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια έχουμε συνολικά 200 χρόνια αθροιστικά κοινοβουλευτικής παρουσίας!"
-"Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, πρέπει να είμαστε θεσμικοί, δίνουμε μάχες για τις αρχές της παράταξης, δώσαμε μάχη και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών"
"Δεν είμαστε ομάδα οι "11", έχουμε τις ίδιες απόψεις αλλά όχι σε όλα, έχουμε όλοι όμως εμπειρία"
-"Δεν κάνω αντιπολίτευση βλέπω την πολιτική αλλιώς και θα συνεχίσω, έχω ψηφίσει 100 νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου και πολλά του ΣΥΡΙΖΑ"
-"Χάσαμε φίλους όταν χρειάστηκε να σώσουμε την Ελλάδα την περίοδο της χρεοκοπίας"¨
-"Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί άμεσα από τις αυξήσεις των φαρμάκων που έχει κάνει ο σημερινός υπουργός Υγείας"
-"Έχει σημασία ποιος λέει τι, όταν λέει για τα κόκκινα δάνεια η αντιπολίτευση δεν έχει αξιοπιστία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτε για τα κόκκινα δάνεια, η ΝΔ έκανε αρκετά"
-"Πήγαμε στον πρωθυπουργό και του είπαμε να κοιτάξει τους πολλούς"
-"Η ΝΔ είναι όντως η μόνη σοβαρή δύναμη στην πολιτική αλλά γιατί είναι στο 24%;"
-"Δεν είναι ενιαίοι οι όροι ούτε για διαγωνισμούς κυλικείων, όλα γίνονται φωτογραφικά"
-"Δεν είναι δουλειά μου να πηγαίνω στον εισαγγελέα, ό, τι λέω το λέω δημόσια"

Δείτε όλη την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο

sinidisi.gr

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης επισκέφτηκε σήμερα (19/09/24) το Αγρίνιο, συνεχίζοντας την περιοδεία του.

Με το μήνυμα «συζητάμε με τους πολίτες» ο Μιχάλης Κατρίνης βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Ναύπακτο και το ίδιος βράδυ σε γνωστό καφέ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

«Επισκεπτόμαστε το Αγρίνιο για να πούμε στους πολίτες ότι έχουν επιλογή. Είναι η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας» τόνισε ο κ. Κατρίνης, δίνοντας το «στίγμα» της ομιλίας του στο Αγρίνιο, συμπληρώνοντας: «επιλογή ρήξης με αυτούς που θέλουν μια Ελλάδα για τους λίγους και τους ισχυρούς, με αυτούς που θέλουν το ΠΑΣΟΚ ένα μικρομεσαίο κόμμα για να διευκολύνει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και επιλογή ελπίδας για όλους αυτούς που αναζητούν και περιμένουν μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα κυβερνήσει, έχοντας τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο κ. Κατρίνης προσκάλεσε ευθέως τις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες που θα πάνε στην κάλπη για να αναδείξουν Πρόεδρο για το ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσουν λέγοντας: «θέλω να είμαι η επιλογή των πολιτών και όχι των εξωθεσμικών κέντρων που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους δημοκρατικούς πολίτες με «δημοσκοπήσεις». Στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και η ευκαιρία αυτή βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Υπάρχει η επιλογή της στασιμότητας, αλλά υπάρχει και η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας. Αυτή είναι η δική μου πρόταση και σας ζητώ να την κάνετε δική σας, να γίνει το δικό σας μήνυμα στις 6 και 13 Οκτωβρίου».

Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα ενεργών μελών και πολιτών που θα συνδιαμορφώνουν τις θέσεις του κόμματος, γιατί μέσα από την διαδικασία αυτή, όπως τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος Μιχάλης Κατρίνης, θα δημιουργηθεί η μεγάλη παράταξη που ενώνει, συνθέτει, διεκδικεί και κερδίζει.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συμφέροντα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης».

sinidisi.gr

Είναι η τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία, που συμβαίνουν σοβαρά περιστατικά εκρήξεων και εκτεταμένων πυρκαγιών  στις βιομηχανικές δομές των διυλιστήριων στην χώρα. Το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ΕΛΠΕ με 3 νεκρούς εργαζόμενους, το 2020  επί κυβέρνησης ΝΔ στην Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη με έναν νεκρό, και μόλις εχθές 17 Σεπτεμβρίου 2024 πάλι στην Motor Oil με τραυματίες και εγκαυματίες 3 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Πέρα από το αυτονόητο, ότι τέτοιου είδους ατυχήματα συνιστούν σοβαρή πρόκληση για τα επίπεδα ασφαλείας που επιβάλλεται να διαθέτουν τα διυλιστήρια, αποτελούν και οιονεί εξαιρετικής επικινδυνότητας περιστατικά για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και του λεκανοπεδίου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη των εύφλεκτων υλών που αποθηκεύονται και διυλίζονται στις συγκεκριμένες βιομηχανικές περιοχές, καθώς και την περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή που δύνανται να επιφέρουν.

Για το πρόσφατο σοβαρότατο εκρηκτικό περιστατικό, όπως και για τα προηγούμενα άλλωστε, οι διοικήσεις των διυλιστηρίων και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όχι μόνο «ποιούν την νήσσα» αλλά συγκαλύπτουν μια σειρά από παγιωμένες και σκοπίμως ακαταδίωκτες παρανομίες που φαίνεται να αποτελούν καθεστώς στην λειτουργία τους,  καθιστώντας την χώρα μας ιδανικό Ελ Ντοράντο των… διά στόματος Βαρδινογιάννη, «μη προσδοκώμενων κερδών» (ασύστολης κερδοσκοπίας), της εκμετάλλευσης και αγυρτείας εις βάρος της χώρας και της μεγάλης πλειοψηφίας.

Το ΕΠΑΜ έχει θέσει εξ’ αρχής συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης, χωρίς βέβαια να αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους, αλλά και χωρίς, ως φαίνεται, να συγκινούν και κανέναν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

  • Ποιός ο λόγος οι δομές των διυλιστηρίων να αποτελούν ισχυρό άβατο, ισχυρότερο ακόμα και από το άβατο του Αγίου Όρους; Γιατί σε κανέναν εμπειρογνώμονα, ή δημοσιογράφο, ή δημόσιο πρόσωπο, ή σωματεία και κινήσεις πολιτών που έχουν έννομο συμφέρον για την ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων, δεν επιτρέπεται ούτε καν η πρόσβαση στην περιοχή;
  • Ποιά ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα διυλιστήρια και ποιός βρίσκεται από πίσω, όταν βοά ο τόπος για το ξέπλυμα μαύρου πετρελαίου, πολύ περισσότερο μετά την κρίση παραγωγής και μεταφορών με την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία και τελευταία στη Μέση Ανατολή;
  • Aληθεύει πως ουδέποτε συνελήφθη ο CEO ή ο υπεύθυνος ασφαλείας για τα περιστατικά επικίνδυνων εκρήξεων που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν; Υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι γι’ αυτήν την ειδική μεταχείριση; Τι ορίζει ο νόμος σχετικά;
  • Γιατί συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, χωρίς να προηγούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι των δομών και της ασφάλειάς τους;
  • Υπάρχει σύστημα και προσωπικό εσωτερικής πυρασφάλειας και αν υπάρχει πόσο εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο είναι για τη συνεχή επιτήρηση στον έλεγχο πυροπροστασίας, την αποσόβηση και κατάσβεση στις εξαιρετικά ειδικές συνθήκες που συντρέχουν σε περίπτωση πυρκαγιάς; Ή μήπως  τις δυνάμεις εσωτερικής πυρασφάλειας συγκροτούν άλλων ειδικοτήτων εργαζόμενοι με την μορφή πάρεργου;
  • Ποιές ακριβώς είναι οι εργασιακές σχέσεις; Μόνιμης πρόσληψης σταθερής και ανελαστικής εργασίας βάσει των διεθνών συνθηκών, ή εργαζόμενοι εργολάβοι χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες;

Η ιστορία των διυλιστηρίων στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές της διαπλοκής των ελληνικών καθεστώτων με τους μεγαλοεφοπλιστές, που ξεκινά στα μετεμφυλιακά χρόνια, κορυφώνεται την περίοδο της Χούντας των συνταγματαρχών και μετεξελίσσεται στην Μεταπολίτευση. Συνιστά μεγάλη διαπλοκή η παραδοξότητα της Ελλάδας, μια χώρα που δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός, να εμφανίζει το 30% και πλέον των κερδών των εξαγωγών της από την εμπορία πετρελαίου και τα πετρελαιοειδή.

Γεγονός επίσης είναι ότι η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται το διυλιστήριο της σημερινής Motor Oil, απαλλοτριώθηκε και εκχωρήθηκε στην οικογένεια Βαρδινογιάννη από την Χούντα το 1973.

Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, ως στρατηγικός τομέας της οικονομίας της χώρας, πρέπει να εθνικοποιηθούν στο σύνολό τους και να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης υπέρ των πολλών. Σπάζοντας μεταξύ άλλων τα καρτέλ της ενέργειας, που διαφεντεύουν και νέμονται τις υλικές δυνάμεις προκοπής και προόδου στην πατρίδα μας, και την συνεπαγόμενη απαγόρευση σύναψης προγραμματικών διακρατικών συμφωνιών της χώρας μας απευθείας με πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Αθήνα, 19/09/2024
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Σε μια ανοιχτή, μεγάλη και ενθουσιώδη συγκέντρωση πολιτών στην Πάτρα, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι οι πολίτες συνεχίζουν να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για να μπει τέλος στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της παρακμής.

«Στις 6 Οκτωβρίου, υπάρχουν οι επιλογές της στασιμότητας και της παρακμής.

Υπάρχει όμως και η επιλογή της Ρήξης και της Ελπίδας. Αυτή είναι η δική μου πρόταση.

Σας ζητώ να την κάνετε δική σας. Να γίνει το δικό σας μήνυμα στις 6 Οκτωβρίου.

Ένα μήνυμα ανατροπής των σχεδίων όλων όσων επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ, να απαξιώσουν τη δική μου πρόταση και προσπάθεια.

Μόνο εσείς μπορείτε να τους χαλάσετε τα σχέδια.

Μόνο εσείς μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο για μια Δημοκρατική

Παράταξη, μεγάλη και νικηφόρα.

Για να είμαστε και πάλι περήφανοι που είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  ξεκαθάρισε από  την πρώτη στιγμή ότι δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί με μια λογική που έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο και στα ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συγκρούονται συγκεκριμένες αντιλήψεις:

-Είναι η αντίληψη που λέει  ότι όλα πάνε καλά, ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλά με αυτά τα ποσοστά του 12 του 14% αφού ανεβαίνει αργά.

-Είναι η αντίληψη που στηρίζεται σε κρυφές ατζέντες. Αυτές που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να γίνεται ο μικρός και βολικός κυβερνητικός εταίρος, να προσφέρεται ως δεκανίκι για να παραμείνουν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης.

-Είναι η αντίληψη της σιωπής και του τίποτα , σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να λέει τίποτα από όσα μπορεί να ενοχλήσουν τους οικονομικά και όχι μόνο ισχυρούς. Είναι η αντίληψη που στα εθνικά μας θέματα και στην εξωτερική πολιτική ταυτίζει τη σωστή πλευρά της ιστορίας με την πλευρά της υποτέλειας.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, «αν επικρατήσουν αυτές οι αντιλήψεις , τότε σε τι διαφέρει το ΠΑΣΟΚ από ένα συντηρητικό κόμμα;

Αν το ΠΑΣΟΚ σιωπά και δεν αντιδρά μπροστά στην οικονομία των καρτέλ που λεηλατεί τη χώρα και το εισόδημα των πολιτών, πως μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών;’’

Παράλληλα , ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δική του υποψηφιότητα, τονίζοντας:

Θέλω να είμαι η επιλογή της Ρήξης και της Ελπίδας. Θέλω να είμαι η επιλογή των δημοκρατικών πολιτών και όχι των εξωθεσμικών κέντρων και της διαπλοκής.

Θέλω και το λέω από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ να πάρει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, για ένα άνοιγμα στην κοινωνία.

Για να ξαναγίνουμε Κίνημα.

Γιατί το μόνο που φοβούνται ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι αυτό.

Είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός πραγματικά μεγάλου κόμματος, ενός κόμματος εξουσίας που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Είναι το μόνο που τους φοβίζει. Άλλωστε, είναι καλά βολεμένοι με αυτό το πολιτικό σύστημα της παρακμής που οι ίδιοι δημιούργησαν και συντηρούν. Με τη Νέα Δημοκρατία αριθμητικά κυρίαρχη, χωρίς να έχει απέναντι της αντιπολίτευση. Χωρίς να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Γιατί κόμματα του 13 ή του 15% δε συνιστούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι κόμματα εξουσίας.

Είναι, όμως, αυτό που βολεύει τον κ. Μητσοτάκη και το κατεστημένο».

Χάρης Δούκας: «Η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης, με ρήξεις, τομές και ανατροπές»

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star και την Μάρα Ζαχαρέα, μίλησε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση γιατί να τον προτιμήσουν οι ψηφοφόροι και αν θα μπορέσει να συνδυάσει τους ρόλους του Δημάρχου Αθηναίων και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Να με ψηφίσουν γιατί πιστεύω βαθιά ότι το ΕΓΩ τελείωσε και το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά και πιστεύω πάρα πολύ και στις ομάδες. Το κατάφερα και στο Δήμο της Αθήνας, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία 26 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν όλοι ρόλο, λόγο, χαρτοφυλάκιο, ευθύνη και παρέμβαση. Αυτό θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και να δημιουργήσω ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, που θα βασίζεται στη συμμετοχή και στην ενότητα. Αν κανείς ψάχνει κάποιον ο οποίος θα τα κάνει όλα μόνος του, θα παίρνει αποφάσεις και θα τις υλοποιεί μόνος του, τότε υπάρχει ήδη ένα μοντέλο, του κ. Μητσοτάκη και ας τον ξαναψηφίσει. Εμείς προτείνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Προτείνουμε ένα μοντέλο συνδιαμόρφωσης, όπου η ηγεσία θα δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στην κοινή δράση. Γι’ αυτό και πιστεύω πάρα πολύ στις ομάδες και τους ανθρώπους και, βεβαίως, στα στελέχη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θέλουν πάρα πολύ να προσφέρουν και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταφέρουμε μαζί».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ.Ανδρουλάκη ότι η υποψηφιότητά του Χάρη Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κλειστό, απάντησε: «Όταν εγώ ανακοίνωσα ότι ήμουν υποψήφιος στις 3 Αυγούστου, δεν υπήρχαν τότε και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Γιατί έλεγαν ότι ήταν μια μάχη με δεδομένο νικητή και υπήρχε και πάρα πολύς κόσμος, ο οποίος φοβήθηκε να μπει σε μια διαδικασία φθοράς. Αλλά εγώ πίστευα ότι όλες οι μάχες έχουν πολύ μεγάλη αξία αν δοθούν. Και αν δοθούν, μπορεί να τα καταφέρεις όλα. Το λέω αυτό, διότι το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ανοίξει, καθώς στις τελευταίες εκλογές, τις ευρωεκλογές, 2,5 εκατομμύρια πολίτες, γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήρθαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, σε σχέση και με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, χάσαμε 100 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόρους. Γι΄αυτό και νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε ξανά στα μάτια τους πολίτες. Να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Να απευθυνθούμε σε αυτούς που κάθισαν στο σπίτι τους και να τους πούμε ότι μπορούν να έχουν ρόλο και λόγο, να είναι ενεργοί, να τους λαμβάνουμε υπόψη μας και να προχωράμε μαζί στις πολύ μεγάλες αλλαγές».

Αναφερθείς στο πολιτικό πρόγραμμα που κατέθεσε πριν λίγες μέρες, παρατήρησε: «Να ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη, νομίζω το ξέρει, ότι συμμετείχα κι εγώ στη συγκρότηση του προγράμματος που έχει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, γιατί ήμουν Γραμματέας στον τομέα ενέργειας και έχω συνδράμει σε πάρα πολλά κομμάτια. Και μαζί και με άλλους γραμματείς στο ΠΑΣΟΚ και με πολλούς άξιους συναδέλφους ακαδημαϊκούς, αλλά και με ανθρώπους που είναι στην αγορά εργασίας, που είναι στον χώρο των κινημάτων, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο το δουλέψαμε πολύ καλά.Και είμαι πάρα πολύ περήφανος για την προσπάθεια που έχουμε κάνει, γιατί νομίζω δίνει μια διαφορετική κατεύθυνση για τη χώρα.».

Σχετικά με τη ΔΕΗ. και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημείωσε: «Στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, το Δ πρέπει να είναι κεφαλαίο, να έχει δημόσιο χαρακτήρα η προσέγγισή της. Να προσπαθεί δηλαδή να κρατάει τις τιμές χαμηλά και όχι να σέρνει το ράλι της ακρίβειας, όπως συνέβη μέσα στον ενεργειακό πόλεμο. Δε χρειάζεται να δώσουμε χρήματα από το κράτος για να αποκτήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο, αρκεί μόνο, οι άνθρωποι που διορίζουμε στο διοικητικό συμβούλιο, να επιτελούν ακριβώς το ρόλο τους, να είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Πάμε στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πρέπει να πω, ότι στενοχωριέμαι λίγο γιατί είμαι καθηγητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο και έχω μάθει γράμματα σε δημόσια σχολεία και συζητάμε 5 χρόνια τώρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά σχολεία. Εμένα, προτεραιότητά μου είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πως θα ενισχυθεί, πως θα χρηματοδοτηθεί, γιατί είναι πάτος στη χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Ξέρετε, η συζήτηση για το άρθρο 16 που είναι πάρα πολλά χρόνια, έχει μια πολύ μεγάλη αξία για να βάλουμε όρους και κανόνες στο κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να μη γίνει εμπορευματοποίηση, όπως έγινε με το νόμο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας έλεγε ότι θα έρθει το Harvard και η Οξφόρδη και αντί  γι’ αυτό ήρθαν τα funds. Με αυτήν την προσέγγιση είμαι απέναντι».

Σε ερώτηση για το θέμα των συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, τόνισε: «Είναι μια συζήτηση πολύ καιρό τώρα, η οποία αρχίζει να κουράζει και τον κόσμο, και να γυρνάει την πλάτη του στην πολιτική και στους πολιτικούς. Διότι δεν απαντάει στα συγκεκριμένα καθημερινά προβλήματα που και εσείς αναδεικνύετε από το δελτίο σας. Και το λέω αυτό, διότι το πρόβλημα δεν είναι να συνεργαστούμε, αλλά να συνεργαστούμε για να πάμε που; Δεν πρέπει απλώς να αλλάξουμε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης. Για αυτό και λέω «Ενώνουμε Δυνάμεις» στην κοινωνία. Τελεία και παύλα. Αυτό με ενδιαφέρει και αυτό με απασχολεί. Θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει η μεγάλη  δημοκρατική παράταξη, που θα ενώσει δυνάμεις στις γειτονιές, με τους απλούς πολίτες».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Η αναφορά που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2704/18-09-2024 σχετικά με το θέμα « Αίτημα υπογραφόμενο από 65 πολίτες - κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας προς εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση μετατόπισης της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας του Δήμου Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Ελλάδας».

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

«Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω. Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015»

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, γονείς (πατέρας ή μητέρα) τέκνων άγαμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα οποία δεν εργάζονται και δεν νοσηλεύονται μόνιμα σε ιδρύματα με δαπάνη φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή άλλου δημοσίου φορέα, ανεξαρτήτως εάν είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δικαιούνται σύνταξης ποσού ίσου με το διπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή εφόσον ο ίδιος ο δικαιούχος γονέας, είναι εργαζόμενος ή συνταξιοδοτούμενος, ποσό ίσο με τον ισχύοντα εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση.

Άρθρο 2

α. Ανεξαρτήτως ηλικίας του ανάπηρου τέκνου, το δικαίωμα συνταξιοδότησης του προηγούμενου άρθρου, ασκείται διαζευκτικά από τον πατέρα ή την μητέρα, κατόπιν μεταξύ των συμφωνίας, εφόσον και οι δύο εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται, διαφορετικά αποκλειστικά από τον γονέα εκείνον που δεν εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται.
β. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου ανήλικου τέκνου με αμετάκλητη


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα 16-9-2024

δικαστική απόφαση. Αν το τέκνο είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο το τέκνο ήταν ανήλικο.
γ. Σε περίπτωση που το ανάπηρο τέκνο έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.
Σε περίπτωση παύσης της δικαστικής συμπαράστασης, η σύνταξη διακόπτεται από την ημερομηνία της παύσης και επαναχορηγείται εφόσον συντρέξουν εκ νέου οι προϋποθέσεις του παρόντος.
Άρθρο 3
Αν το ανάπηρο τέκνο αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχοληθεί, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση.
Άρθρο 4
Κατά λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 1 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015, εφόσον αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση ή δεν τροποποιούνται με τις διατάξεις του παρόντος.
Άρθρο 5
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΪΔΩ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙ Α ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Ελληνική Λύση κατέθεσε πρόταση νόμου με θέμα: «Απονομή σύνταξης στους γονείς τέκνων με αναπηρία 67% και άνω. Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4336/2015», καλώντας όλους τους βουλευτές να την ψηφίσουν αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε από βουλευτές της Ν.Δ.

Η Ελληνική Λύση καλεί εκ νέου τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμα και της ΝΔ να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στην ηρωΐδα μάνα και τον ήρωα πατέρα που μεγαλώνουν παιδί ΑΜΕΑ. Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να το πράξουν, πέραν από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα. 

Για τα γενέθλια της, στις 4 Οκτωβρίου, προετοιμάζεται η Νέα Δημοκρατία, με στόχο μετά από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και με πολλές προκλήσεις στην κυβερνητική της θητεία, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης.

Η μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται για τα 50 χρόνια ζωής της, θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και θα εστιάζει σε όλους όσοι πρωταγωνίστησαν όλα αυτά τα χρόνια στην Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύοντας την προσφορά τους.

«Νέα σχέση εμπιστοσύνης»
«Σε μια στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι σε περιδίνηση, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε ποιοι είμαστε, τι πρεσβεύουμε και τι έχουμε προσφέρει στον τόπο» δηλώνει στο Newsit.gr αρμόδιος κομματικός παράγοντας. Κι αυτό, σε ένα μομέντουμ όπου οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. να ενισχύονται με τα ποσοστά τους να είναι μεγαλύτερα από αυτά των Ευρωεκλογών.

«Χρειάζεται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους μας» δηλώνει η ίδια πηγή.

Οι επιδιώξεις
Στην Πειραιώς οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τόπος και η λίστα των ομιλητών, κι ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος.

Παρ’ ότι το ιστρικό κτίριο στην οδό Ρηγίλλης, ανήκει πλέον σε ξενοδοχειακό όμιλο, θεωρείται πιθανό η εκδήλωση να γίνει στο εξωτερικό της μέρος, με γιγαντοοθόνες που θα δείχνουν τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρόχρονη ιστορία της «γαλάζιας» παράταξης.

Με την επετειακή εκδήλωση, το προγραμματισμένο νέο συνέδριο του κόμματος, το 2025, αλλά και με στοχευμένες περιοδείες κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά την Ελλάδα, το Μαξίμου και η Πειραιώς επιδιώκουν να «γυρίσουν» το κλίμα, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Στόχος είναι τα ποσοστά της Ν.Δ. να γράψουν μπροστά πάλι τον αριθμό «3»και η παράταξη να φτάσει στις εκλογές του 2027, με… «άλλον αέρα»!

Ήδη, «γαλάζια» κλιμάκια ξεκινούν σε λίγες ημέρες… «μαραθώνιο», για να μεταδώσουν τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι μεταφέρουν τα προβλήματα και τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους, ζητώντας άμεσα λύσεις.

Στη «μάχη» αυτή έχει ριχτεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος προ ολίγων ημερών, είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, και συζήτησε τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

newsit.gr