Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η κα. Διαμαντοπούλου ανέφερε τα εξής: «βρισκόμαστε στις τελευταίες 10 μέρες της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, σε αυτή τη φάση της περιοδείας μου πήγα στην Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι και τώρα στο Αγρίνιο.
Τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών είναι πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα πρέπει να εκλέξει ηγεσία που θα καταστήσει το κόμμα ως μία ισχυρή και μεγάλη αντιπολίτευση ξεφεύγοντας από τη σημερινή στασιμότητα, στόχος είναι ο επόμενος Πρόεδρος που θα εκλεγεί να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός.
Δεύτερο διακύβευμα είναι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το θέλουμε μεγάλο και αυτοδύναμο, ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. που να εκφράζει -όπως εξέφρασε σε όλη την πορεία του- τη σοσιαλδημοκρατία η οποία είναι εξελιγμένη, είναι νέα στον 21ο αιώνα και θα ενσωματώσει και την αριστερά και το κέντρο όπως έκανε σε όλες τις μεγάλες περιόδους της ιστορίας του, μιλάω στρατηγικά για ένα αυτόνομο κόμμα χωρίς συνιστώσες, χωρίς συνεργασίες και συνασπισμούς, ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα απευθυνεί στα 2,5 εκατ. ψηφοφόρους που έφυγαν το 2009.
Το τρίτο διακύβευμα είναι αυτό της ενότητας, έχει μεγάλη σημασία να φτάσουμε με ένα ενότητα στη βάση για να έχουμε ενότητα και στην κορυφή κάνοντας ένα κάλεσμα να έρθουν όσο περισσότεροι πολίτες να ψηφίσουν, αλλαγή του πολιτικού του σκηνικού, ανάγκη για τη Δημοκρατία μας να δημιουργηθεί ο άλλος πόλος, η συμμετοχή 400.000 μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, η πρόσκληση προς όλους και το δεύτερο είναι σε όλους όσους θέλουν να ψηφίσουν να το κάνουν στηρίζοντας θερμά αυτόν που επιθυμούν χωρίς να βάλλονται κατά των άλλων, να προσέξουμε να μην κολλήσουμε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να φτάσουμε ενωμένοι στη 13η Οκτωβρίου»
Λίγο αργότερα ακολούθησε η κεντρική ομιλία στον ίδιο χώρο του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή στελεχών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής.
Ένα σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Ζήσιμος και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα. Διαμαντοπούλου.
sinidisi.gr
Παντρεύτηκαν σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Θεοδώρα Γλύξμπουργκ με τον εκλεκτό της καρδιάς της Μάθιου Κουμάρ.
Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών οι υψηλοί προσκεκλημένοι για τον γάμο του ζευγαριού.
Το μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος, παρουσία στενών συγγενών και φίλων της οικογένειας και του ζεύγους.
Κουμπάροι και παράνυμφοι στο ζευγάρι ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρίγκιπας Παύλος, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, o Πρίγκιπας Φίλιππος, η Πριγκίπισσα Μαρία-Ολυμπία, ο Πρίγκιπας Αχιλλέας-Ανδρέας και η Arrietta Morales de Grecia.
Στην Αττική συνέχισε την περιοδεία του, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Χάρης Δούκας, Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Πρώτος σταθμός ήταν ο δήμος Νέας Ιωνίας, όπου πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο, στην οποία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, η πρ. Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πρ. Δήμαρχος Μελισσίων, Γιάννης Μητρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Γιώργος Ντούρος, υποψήφιοι βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δείτε εδώ τις σχετικές φωτογραφίες.
Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο κ. Δούκας πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση στο δήμο Παλλήνης. Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, ο Γραμματέας Νομαρχιακής, Θανάσης Αλμπάνης, υποψήφιοι βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καθώς και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην ομιλία του, ο κ. Δούκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχουμε μπροστά μας μία σπουδαία ευκαιρία, μία ευκαιρία που δε θα έχουμε πολλές τέτοιες. Ίσως να είναι και η τελευταία μας τόσο μεγάλη ευκαιρία. Και είναι, ακριβώς, η διατύπωση του Κώστα Σημίτη στα 50 χρόνια. Και δείχνει την ιστορικότητα των στιγμών. Διότι, πραγματικά, στις 6 του Οκτώβρη θα αποφασίσουμε όλοι εμείς για την κατεύθυνση της χώρας και του χώρου. Είναι μία στρατηγική απόφαση και μία κρίσιμη επιλογή που έχετε εσείς στα χέρια σας».
Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα, εδώ τις σχετικές φωτογραφίες και εδώ πλάνα από την εκδήλωση στην Παλλήνη.
Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ μετά τα απειλητικά μηνύματα και τις προειδοποιήσεις του Ιράν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα», μετά την δολοφονία του Χασάν Νασράλα στην Βηρυτό από ισραηλινό χτύπημα, καλώντας ττην Τεχεράνη να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εταίρους και αντιπροσώπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση» τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
«Μίλησα δύο φορές, χθες, με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για τα γεγονότα στο Λίβανο.
Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του έναντι των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Τόνισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εταίρους και αντιπροσώπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση.
Κατέστησα σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε ετοιμότητα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Και είναι προσηλωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ» τόνισε ο Όστιν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Τι πιο σαφές για την Τεχεράνη;
Να σημειώσουμε ότι τόσο η Μόσχα, όσο και το Πεκίνο, συστήνουν στην ιρανική ηγεσία «να μην παρασυρθεί από την ισραηλινή παγίδα και εμπλακεί σε ανοικτό πόλεμο κατά του Ισραήλ».
Γιατί; Γιατί φοβούνται ήττα και ανατροπή του καθεστώτος της Τεχεράνης, κάτι που θα έβαζε σε κίνδυνο για τους ίδιους, ολόκληρη την ενεργειακή πολιτική και την γεωοικονομία, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και παγκοσμίως.
«Η δολοφονία του Νασράλα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στη δομή της Χεζμπολάχ», εξέφρασε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη του δήλωση μετά τις ανακοινώσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στέλνοντας μια ανέξοδη «νότα αισιοδοξίας» και αποφεύγοντας να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για το ξεκλήρισμα της μισής ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης στο ισραηλινό κτύπημα.
Ο Χαμενεΐ, που έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, τόνισε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ», χωρίς να αναφέρεται ευθέως στη δολοφονία του Νασράλα.
«Οι σιωνιστές εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί και δεν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Όλες οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ» είπε ο Ιρανός ηγέτης, προσθέτοντας πως «η μοίρα αυτής της περιοχής θα αποφασιστεί από τις δυνάμεις αντίστασης, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ.
Ο Λίβανος θα κάνει τον κακό και απόκληρο εισβολέα να μετανιώσει για τις πράξεις του».
Επεσήμανε, ακόμα, ότι «η κυρίαρχη τρομοκρατική συμμορία του σιωνιστικού καθεστώτος δεν έχει πάρει μάθημα από τον εγκληματικό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο στη Γάζα».
Και συμπλήρωσε:
«Οφείλουν όλοι οι μουσουλμάνοι να σταθούν στο πλευρό του λιβανέζικου λαού και της Χεζμπολάχ.
Που είναι υπερήφανοι για τις δυνατότητές τους, και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το σφετεριστικό, άδικο και κακόβουλο καθεστώς».
Καταληκτικά: Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί μαζικά το Ιράν. Ούτε μπορεί, ούτε θέλει και το βέβαιο είναι ότι θα ηττηθεί από τον συνασπισμό Ισραήλ-δυτικών. Οι Χούθι και οι σιιστικές πολιτοφυλακές του Ιράκ «θα βάλουν το φίδι από την τρύπα».
Η ισραηλινή Αεροπορία έπληξε εκ νέου την Βηρυτό κατά την διάρκεια της νύχτας σκοτώνοντας όπως αναφέρει το Τελ Αβίβ, δύο διοικητές της Χεζμπολάχ ενώ έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες της σιιτικής οργάνωσης σύμφωνα με το Reuters,
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της οργάνωσης είναι ζωντανός ή νεκρός.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νασράλα είναι νεκρός, καθώς «δύσκολα θα έβγαινε ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, αλλά δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.
Την ίδια ώρα, τρία συγκεκριμένα κτίρια στη νότια Βηρυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο και χτυπούν οι IDF, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να επιτεθεί σε ισραηλινά πλοία.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη νότια Βηρυτό στον Λίβανο δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από πολυώροφα κτίρια.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» πραγματοποιούνταν στην περιοχή Νταχιέ της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Ανέφερε ότι όπλα της Χεζμπολάχ ήταν αποθηκευμένα κάτω από πολιτικά κτίρια στην περιοχή.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε το Σάββατο ότι υπάρχουν αποθήκες όπλων ή πύραυλοι σε κτίρια που χτυπήθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στα προάστια της Βηρυτού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο ΜΜΕ της ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου.
Τα κτίρια βρίσκονται στη συνοικία της Βηρυτού που χτυπήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.
Στόχος, κατά τις ισραηλινές πηγές, ήταν το υπόγειο στρατηγείο της σιιτικής οργάνωσης στο οποίο φέρεται να βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο Νασράλα, του οποίου η τύχη αγνοείται.
Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποιεί κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια παράκτια πόλη Τύρου του Λιβάνου.
«Επί του παρόντος πλήττονται τρομοκρατικοί στόχοι στην περιοχή της Τύρου», ανέφερε σχετική ενημέρωση των IDF
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.
«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στο Χ.
Επόμενο είναι ο αποκλεισμός του Λιβάνου από τη θάλασσα, ενώ πάνω από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήδη περιπολούν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεταφοράς όπλων από το Ιράν στο Λίβανο και στα χέρια της Χεζμπολάχ.
Η σιιτική οργάνωση απάντησε στο χτύπημα, με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών αλλά και drones προς με το Ισραήλ και ειδικά την περιοχή της Γαλιλαίας, το οποίο κράτησε λίγα λεπτά.
Συγκεκριμένα, με βάση τις αναφορές από τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ που έγιναν τμηματικά σε τρεις φάσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον 65 ρουκέτες, καταγράφοντας την πιο έντονη στρατιωτική δραστηριότητα σε νυχτερινές συνθήκες από την έναρξη της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου.
Πολίτες στη Χάιφα κατέγραψαν την ενεργοποίηση του Iron Dome κατά των πυραύλων της Χεζμπολάχ πάνω από τη πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Χεζμπολάχ εκτοξεύει κατά μέσο όρο 150 ρουκέτες την ημέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν και κλιμακώθηκε η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ -επίσημα μέσω του στρατού της χώρας- ζήτησε από τους πολίτες της συνοικίας Ντανίγια, εκεί που πριν από δύο περίπου ώρες χτύπησαν τα ισραηλινά μαχητικά, να εκκενώσουν ολόκληρη την περιοχή καθώς η Αεροπορία της χώρας θα προχωρήσει σε νέα χτυπήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την ανακοίνωση ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε.
Εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι της Βηρυτού έχουν φύγει από την περιοχή.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από τις αρχές του 2000 που το Ισραήλ ζητά επίσημα εκκένωση της σιιτικής συνοικίας της πρωτεύουσας του Λιβάνου και η πρώτη από την ανάφλεξη της κρίσης ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ.
Αναλυτές από το Τελ Αβίβ σημειώνουν πως αυτή την στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότερα από 300 μαχητικά, κυρίως F-16 αλλά και τα πέμπτης γενιάς F-35.
Σημειώνεται πως το προάστιο της Ντανίγια είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα της λιβανέζικης πρωτεύουσας και ένας μαζικός βομβαρδισμός θα προκαλούσε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θύματα.
Στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πλήγμα στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έπληξε με πυραύλους την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ.
Αναφέρει ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του και ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ».
Ο ισραηλινός Στρατός επιβεβαίωσε ότι μια ρουκέτα έπληξε ένα σπίτι στη Σάφεντ και ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε.
Η τύχη του Νασράλα είναι, για την ώρα, άγνωστη.
Αργά την Παρασκευή, στην πρώτη δήλωση των IDF για το χτύπημα στη Βηρυτό, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι επρόκειτο για χτύπημα υψηλής ακριβείας.
Δεν ανέφερε αν έχει πληροφορίες για την τύχη του Χασάν Νασράλα, παρά μόνο ότι «θα δώσουμε νεότερες πληροφορίες μόλις γνωρίζουμε».
Το Reuters, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν χάσει την επικοινωνία με άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ τους και τον αρχηγό Χασάν Νασράλα.
Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου μετά το «χαστούκι» που δέχθηκαν οι σιίτες και ειδικά το Ιράν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν επενέβη με δήλωσή του και ζητεί «Να συντονιστεί ο ισλαμικός κόσμος για να λάβει πιο αποφασιστική στάση απέναντι σε επιθέσεις σαν κι αυτές του Ισραήλ»!
Η χθεσινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, της κόρης του, διάφορων άλλων διοικητών της οργάνωσης και πλήθους Ιρανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του αρχηγού του ειδικού σώματος al Quds, των Φρουρών της Επανάστασης που δραστηριοποιούνται σε Συρία και Λίβανο εδώ και δώδεκα χρόνια.
Επίσης σκοτώθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν, μια τεράστια απώλεια για το Ιράν.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί πολύ έξυπνα να ιδιοποιηθεί και να κεφαλαιοποιήσει την αργή του ισλαμικού κόσμου κατά του Ισραήλ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Είναι ήδη ο πλέον δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης του ισλαμικού κόσμου, σουνιτών (όπως είναι ο ίδιος) και σιιτών.
Η εξόντωση Νασράλα και ο αποκεφαλισμός των Ιρανών αξιωματούχων που έλεγχαν τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, απλά είναι γι αυτόν μια ιδανική εικαιρία να μετατραπεί σε ισλαμική υπερδύναμη, σαφώς πιο αξιόπιστη από το Ιράν.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε:
Θέλει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ; Όχι βέβαια! Θέλει να δείξει ότι «τα βάζει» με το Ισραήλ και είναι ο μοναδικός που δεν μπορούν να πειράξουν οι Ισραηλινοί.
Το Ιράν -και αξίζει να σημειωθεί αυτό- δεν πρόκειται να «κουνηθεί» κατά του Ισραήλ. Θα ηττηθεί όχι από το Ισραήλ, θα ηττηθεί από τις ΗΠΑ που θα το κτυπήσουν συνδυαστικά.
Ούτε οι εν δυνάμει γεωστρατηγικοί του σύμμαχοι, όπως η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να ρισκάρει το Ιράν ή βασικά η ηγεσία του Ιράν μια σύγκρουση με Ισραήλ και ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή της και αλλαγή όλων των δεδομένων.
Εχουν εγγυηθεί την ασφάλεια του Ιράν, αλλά εντός των συνόρων του. Η Τεχεράνη «θα το καταπιεί» και αυτό. Και ακόμα μεγαλύτερο εξευτελισμό. Διότι προέχει η επιβίωση ου καθεστώτος…
Ο Χασάν Νασράλα ζει και επιβιώνει στις σκιές εδώ και χρόνια, για να γλιτώσει από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Στην χθεσινή (27/9) επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, πιθανολογείται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε, με τις δύο πλευρές (Χεζμπολάχ και Ισραήλ) να έχουν διαφορετικές ερμηνείες και σενάρια.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια, ο σημερινός βομβαρδισμός στην Βυρητό είχε ως στόχο τον ίδιο τον Χασάν Νασράλα.
Μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική, σιιτική οργάνωση, διαψεύδει ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι νεκρός.
Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ο Νασράλα εμφανίζεται σπανίως δημόσια μετά τον πόλεμο του 2006.
Ο τόπος κατοικίας του είναι απόρρητο μυστικό, ωστόσο, δέχεται επισκέπτες, όπως τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων που συνεργάζονται με την οργάνωση Χεζμπολάχ.
Μάλιστα, συχνά δημοσιοποιεί φωτογραφίες μαζί τους.
Οι δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που τον συναντούν λένε ότι τους οδηγούν σε κάποιο μέρος μέλη της Χεζμπολάχ, με αυτοκίνητα που έχουν χοντρές κουρτίνες και λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα ασφαλείας.
Ο Χασάν Νασράλα εκφωνεί τακτικά ομιλίες που μεταδίδονται απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθεί όλη τη χώρα του Λιβάνου.
Θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας στη χώρα, καθώς αποφασίζει για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.
Ο 64χρονος ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.
Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.
Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975 – 1990), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ».
Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.
Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό της χώρας το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.
Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ, που κράτησε 33 ημέρες, του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό.
Το ίδιο καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Χασάν Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».
Στον Λίβανο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.
Ωστόσο κατάφερε και αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας.
Το 2013 ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ παρενέβη στρατιωτικά στη γειτονική Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011.
Καθώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της ιρανικής ηγεσίας, εκπαιδεύει και στηρίζει τα κινήματα που πρόσκεινται στην Τεχεράνη στην περιοχή.
Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα το «πετράδι του στέμματος» των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή οι οποίοι σχηματίζουν τον λεγόμενο από τους ίδιους «άξονα της αντίστασης» που περιλαμβάνει πολλές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή Χαμάς.
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Χασάν Νασράλα άνοιξε το μέτωπο στον Λίβανο για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του αλλά προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ.
Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 σε μια φτωχική οικογένεια με εννέα παιδιά.
Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Μπαζουριγιέ, στον νότιο Λίβανο.
Στην εφηβεία του, σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.
Επιστρέφοντας στον Λίβανο εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ αλλά αποχώρησε όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το καλοκαίρι του 1982, για να ενταχθεί στη νεοϊδρυθείσα Χεζμπολάχ.
Είναι παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και μιλάει άπταιστα τα φαρσί.
Φοράει πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους λέει ότι κατάγεται.
Σε μια σπάνια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και θαυμάζει ακόμη τον Μαραντόνα.
Πώς οι Ισραηλινοί έφτασαν τόσο εύκολα στην εξόντωση του X.Νασράλα και των ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και πώς ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις τους με τόση ακρίβεια είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί με ευκολία εάν κάποιος έχει σαφή γνώση της χώρας του Λιβάνου και κυρίως της σύστασης του πληθυσμού του.
Πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό ότι οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία της χώρας και τα σώματα ασφαλείας έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, στην Βρετανία και κατά δεύτερο λόγο στην Γαλλία.
Ο Λίβανος είναι μία χώρα με πληθυσμό 5,49 εκατομμυρίων (2022) που ζουν σε μία έκταση 10.000 km².
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ουδέποτε ήταν εχθρική απέναντι στο Ισραήλ και ιδιαίτερα μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου τάσσονταν πάντοτε φιλικά προς στις ΗΠΑ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μετά τον εμφύλιο αναδημιουργήθηκαν σταδιακά από τους Αμερικανούς με αμερικανικό πολεμικό υλικό.
Οι αξιωματικοί τους εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ και οι περισσότεροι είναι φιλοαμερικανικής κατεύθυνσης.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αστυνομία του Λιβάνου.
Η σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ είχε και έχει επιρροή, κυρίως στον σιιτικό πληθυσμό του Λιβάνου δηλαδή στο 24%.
Βέβαια και άλλοι μουσουλμάνοι για ιδεολογικούς λόγους και λόγω της έχθρας που νιώθουν απέναντι στο Ισραήλ ήταν φίλα προσκείμενη με την οργάνωση.
Έτσι περίπου το 30% του πληθυσμού υποστήριζε την οργάνωση.
Αυτό αφήνει όμως ένα 70% του πληθυσμού της χώρας το οποίο διάκειται εχθρικά απέναντι στην Χεζμπολάχ και μάλιστα την θεωρούν υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν στον Λίβανο όπου δέχεται συχνά καταστροφικά πλήγματα από το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ στις πρόσφατες εκλογές του 2022 απέσπασε ποσοστό της τάξεως του 18% και κέρδισε 13 έδρες στο λιβανέζικο κοινοβούλιο.
Στην πραγματικότητα εκπροσωπεί τους σιίτες μουσουλμάνους. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι είναι γνωστό ότι διάκεινται εχθρικά απέναντι στους σιίτες.
Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ ξεπήδησε μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου υπό την καθοδήγηση και την χρηματοδότηση της Συρίας. Κέρδισε σε δημοφιλία μετά την απόσυρση των Ισραηλινών από το νότιο Λίβανο το 1998.
Κατάφερε να μην ηττηθεί στον πόλεμο του 2006 και να καταστρέψει πολλά ισραηλινά τεθωρακισμένα.
Αλλά δεν είναι το επίσημο κράτος, το οποίο ελέγχεται από χριστιανούς και μετριοπαθείς μουσουλμάνους.
Έτσι λοιπόν είχαμε το εξής φαινόμενο: Το επίσημο κράτος του Λιβάνου να καταγράφει κάθε κίνηση της Χεζμπολάχ, στο οποίο κράτος η ίδια η οργάνωση συμμετέχει.
Χωρίς να υποβαθμίζουμε τις δυνατότητες ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών των Ισραηλινών που τις θεωρούμε ότι είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και ειδικά σε τοπικό επίπεδο (στην Μέση Ανατολή) σίγουρα είναι οι καλύτερες.
Εντούτοις οι λοιποί Λιβανέζοι αποτελούν την πρώτη και κύρια πηγή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο σε ό,τι αφορά το που πήγαιναν και πως κινούνταν τα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ στο σύνολό τους.
Μέσα σε όλα αυτά βέβαια σημειώνεται το γεγονός ότι είχε χαλαρώσει πάρα πολύ η Χεζμπολάχ σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας με χαρακτηριστικό το περιστατικό των βομβητών όπου παρέλαβαν ένα φορτίο βομβητών και ασύρματων χωρίς καν να μπουν στη διαδικασία να ελέγξουν δειγματοληπτικά, 10 από αυτούς.
Όχι για να βρουν εκρηκτικά στο εσωτερικό τους (κάτι που ανάγονταν στην «σφαίρα» της φαντασίας μέχρι εκείνη τη στιγμή) αλλά για να ελέγξουν μήπως υπάρχει κάποιο σύστημα παρακολούθησης.
Δεν άνοιξαν κανέναν βομβητή ή κανέναν ασύρματο και απλώς τους μοίρασαν όπως τους παρέλαβαν και τελικά είναι πολύ πιθανό να υπήρχε στο εσωτερικό τους και σύστημα παρακολούθησης όπως και υποκλοπής.
Όλα αυτά δείχνουν μία ακαταλληλότητά της Χεζμπολάχ να μπορέσει να σταθεί στο πεδίο της μάχης απέναντι στο Ισραήλ αλλά το κυριότερο όλων είναι ότι για κάθε τρεις Λιβανέζους που δούλευαν για την Χεζμπολάχ υπήρχαν άλλοι εφτά Λιβανέζοι που τους παρακολουθούσαν.
Και μπορεί η κυβέρνηση του Λιβάνου στην οποία συμμετείχε η Χεζμπολάχ και συνεχίζει να συμμετέχει, να μην μπορεί να στραφεί επίσημα κατά τις σιιτικής οργάνωσης αλλά οι πληροφορίες ρέουν σαν «ποτάμι» προς το Ισραήλ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το πως είναι δυνατόν οι Ισραηλινοί να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις των στελεχών της Χεζμπολάχ.
Μην ξεχνάμε ότι ο Λίβανος είναι μία μικρή χώρα με μία εξαιρετικά «ρηχή» κοινωνία, σε ό,τι αφορά το συνολικό πληθυσμό,
Κι αν κάποιοι δεν τα μετέδιδαν για ιδεολογικούς λόγους στο Ισραήλ τα μεταδίδουν όμως στους Αμερικανούς, στον τακτικό στρατό και στα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι στη συνέχεια όλοι μαζί τα μετέδιδαν στους Ισραηλινούς.
Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι το Ισραήλ δεν είναι ικανό να πραγματοποιήσει πλήγματα σε ξένο έδαφος με χαρακτηριστική την περίπτωση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αλλά αυτό ήταν μία τοποθέτηση βόμβας από συγκεκριμένους πράκτορες, στελέχη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που είχαν εξαγοραστεί και φυσικά διώκονται από το Ιράν.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση, με τον οποιονδήποτε και σε κάθε κράτος να υπάρξει εξαγορασμός στελεχών από αντίπαλοι χώρα.
Εδώ όμως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Πρέπει να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα σχετικά με την πληθυσμιακή σύνθεση του Λιβάνου:
Το 61,1% είναι μουσουλμάνοι (διαφορετικών δογμάτων) και το 33,7% χριστιανοί (επίσης πολλών διαφορετικών δογμάτων) μεταξύ των οποίων και 3.674 Μάρτυρες του Ιεχωβά καθώς και το 5,2% Δρούζοι.
Επίσημα αναγνωρίζονται 18 διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα.
Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν το 27% του πληθυσμού ακολουθούμενοι από τους Σιίτες που αποτελούν το 24%.
Οι Αλαουίτες αποτελούν το 3% του πληθυσμού της χώρας. Οι Μαρωνίτες χριστιανοί αποτελούν την σημαντικότερη πολιτικά ομάδα του Λιβάνου με 20% του συνολικού πληθυσμού.
Ακολουθούν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας με 9% του συνολικού πληθυσμού, οι Μονοφυσίτες με 5%, οι Καθολικοί χριστιανοί με 4% και οι Προτεστάντες με 2%.
Η θρησκεία είναι απαραίτητη καθώς χρειάζεται για όλους τους τομείς της καθημερινότητας ενώ όλες οι οικογενειακές υποθέσεις καθώς και η ζωή των πιστών ρυθμίζονται από τις θρησκευτικές κοινότητες που ανήκουν αφού δεν υπάρχει αστικό δίκαιο, ούτε επιτρέπονται πολιτικοί γάμοι ή άλλες πολιτικές πράξεις.
Επιπλέον η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, στο δημόσιο, στα σχολεία και στην αγορά εργασίας γίνεται με βάση τις θρησκευτικές κοινότητες που ανήκουν οι πιστοί.
Ο πρόεδρος της χώρας πρέπει υποχρεωτικά να είναι Χριστιανός Μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός Σουνίτης Μουσουλμάνος, ο πρόεδρος της Βουλής Σιίτης Μουσουλμάνος και ο υπουργός εξωτερικών Ορθόδοξος χριστιανός.
Οι θέσεις στο κοινοβούλιο καταλαμβάνονται κατά 50% από μουσουλμάνους και κατά 50% από χριστιανούς υποχρεωτικά για λόγους ισότιμης αντιπροσώπευσης θρησκευτικά.
Στην κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο εκπροσωπούνται όλα τα 18 αναγνωρισμένα μουσουλμανικά και χριστιανικά δόγματα καθώς και οι Δρούζοι όπως και στο δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας.
Το 95% του πληθυσμού είναι Άραβες, 4% Αρμένιοι και 1% άλλες εθνοτικές ομάδες.
Όπως γίνεται κατανοητό με ένα τόσο σύνθετο ανοίγεις «μωσαϊκό», ήταν αδύνατο για την Χεζμπολάχ, να μπορούσε να κρατά κρυφές τις δραστηριότητες της και τις κινήσεις της.
Στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» του Attica TV και τον Γιώργο Χουδαλάκη μίλησε χθες, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.
Αρχικά, σε ερώτηση για το αν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις θέσεις του Προέδρου και του Δημάρχου, απάντησε: «O κ. Ανδρουλάκης ήταν Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και δεν θυμάμαι να έγινε τόση μεγάλη συζήτηση. Φαντάζομαι Βρυξέλλες - Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο μακριά από Χαριλάου Τρικούπη - πλατεία Κοτζιά. Υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που ήταν υποψήφιοι, όπως ο κ. Καμίνης και ο κ. Τζιτζικώστας και λέγαμε τότε είναι πολύ σημαντικό που στην Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών μπαίνουμε και εμείς σε αυτήν τη λογική και πως υπάρχει και αυτή η διαδρομή. Μπορεί δηλαδή ένας Δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης να είναι υποψήφιοι πρόεδροι και πρόεδροι, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Τι σημαίνει όμως ευρωπαϊκό κεκτημένο; Σημαίνει ότι είναι 2 ρόλοι που δεν είναι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί. Γιατί το τοπικό συνδέεται με το εθνικό και γιατί πραγματικά αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί, συγκεντρώνοντας ένας άνθρωπος, όλους τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και την δύναμη και μπορεί να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να εφαρμόζει, αυτή η επιλογή υπάρχει και είναι ο κ. Μητσοτάκης. Όποιος το πιστεύει αυτό μπορεί να τον ξαναψηφίσει. Αν κάποιος πιστεύει στην αποκέντρωση, στη λειτουργία της συμμετοχής, της ενότητας, της συνεργασίας, και στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ομάδες και να έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη, τότε πιστεύει στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που προσπαθώ και εγώ να παρουσιάσω».
Αναφερθείς στους χαρακτηρισμούς «Ερντογάν» και «ευνοούμενος» του κ. Ανδρουλάκη, σχολίασε: «Με ρώτησαν πολλές φορές αν υπάρχουν άλλα παραδείγματα στην Ευρώπη που ήταν δήμαρχοι, υποψήφιοι πρόεδροι, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και είπα κάποια πολύ γνωστά ονόματα που ξέρει ο κόσμος, που τα έχει ακούσει, που είναι σημαντικές προσωπικότητες, χωρίς να θέλω να πω ότι σχετίζομαι με αυτές. Όμως το σχόλιο του κ. Ανδρουλάκη, νομίζω ότι το ύφος και ο τρόπος, ήταν ειρωνικός σχετικά με τον Ερντογάν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να βάζει ερωτηματικά για τις δημοκρατικές μου αξίες. Δεν αρμόζει στην προσπάθεια που κάνουμε για να δείξουμε ένα άλλο παράδειγμα και ένα άλλο υπόδειγμα στον τρόπο που πολιτευόμαστε.
Η φράση «ευνοούμενος» επίσης δεν μου ταιριάζει. Ευνοούμενος γιατί; Γιατί 3 Αυγούστου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου και τέλος Αυγούστου έπρεπε να κλείσουμε τα ψηφοδέλτια για να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κατέβουμε στις εκλογές; Ευνοούμενος γιατί πάλεψα μαζί με τον Νίκο και μαζί με την αείμνηστη την Φώφη Γεννηματά σαν Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προτάξουμε την ενεργειακή δημοκρατία και να συγκρουστούμε, όπου χρειάζεται, για να μπορέσουμε να έχουμε φθηνή ενέργεια; Ευνοούμενος γιατί έδωσα μια μάχη τον Αύγουστο, όταν όλοι έλεγαν ότι είναι χαμένη; Και ότι υπάρχει ένας δεδομένος νικητής; Γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ τις διατυπώσεις μας γιατί η ενότητα σφυρηλατείται με τον τρόπο που πολιτευόμαστε και για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όταν λέμε κάτι».
Για το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη ξεκαθάρισε: «Τον ξέρω πολύ καλά τον κ. Πετρουλάκη και τον σέβομαι βαθιά. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αποτελώ και πηγή έμπνευσης. Μακάρι να είμαι και στα επόμενα έργα του. Μάλιστα 2-3 φορές τον έχω πετύχει στον δρόμο και του είπα ότι είναι πολύ ευρηματικός ο τρόπος που με παρουσιάζει. Μόνο για τα κιλά…Εντάξει, μπορεί να έχω πάρει κάποια κιλά, αλλά νομίζω το παράκανε, αλλά προχωράμε».
Μιλώντας για την επόμενη μέρα των εκλογών, τόνισε: «Εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη γραμμή στρατιώτης. Με τις αρχές και τις αξίες μου, τις λέω, τις παρουσιάζω και ο κόσμος κρίνει και πάντα στρατεύομαι στην κοινή προσπάθεια. Και είναι δεδομένο νομίζω σε ό,τι με αφορά, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όποια κι αν είναι η απόφαση των φίλων και των μελών. Θα είμαι πάντα εδώ, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στους αγώνες».
Ερωτηθείς να σχολιάσει τον στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, «Έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις», παρατήρησε: «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στίγμα. Καταλαβαίνω ότι πολλά από αυτά που λέω ενοχλούν. Και καλώς ενοχλούν. Για παράδειγμα τα θέματα που βάζω για την ενέργεια, τα θέματα που βάζω για τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και το κοινωνικό αντιστάθμισμα για πολύ μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, τα θέματα που βάζω με τις τράπεζες, που πρέπει να βοηθήσουν τη μικρή και τη μικρομεσαία επιχείρηση και τη χρηματοδότηση και να μην έχουν ληστρικά επιτόκια. Και θα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην έχουμε υπερβολικά μπόνους αλλά να προσπαθούμε να διοχετεύουμε τα χρήματα στην αγορά. Και για την παιδεία, που δέχτηκα πολύ μεγάλη κριτική, γιατί έλεγα ότι το νομοσχέδιο αυτό που μετά έγινε νόμος, βάζει από την πίσω πόρτα funds. Και τώρα τελικά ακούμε ότι όντως funds είναι που αγοράζουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και δεν μπήκαν ποτέ στην ουσία να ενισχύσουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας για μαθητές και καθηγητές».
Σχετικά με το αν βλέπει μελλοντική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Νομίζω ότι το βασικό που θέλουμε να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, είναι να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο, να βάλουμε μια ατζέντα από θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επόμενη μέρα, διότι η χώρα νομίζω ότι προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο. Εισρέουν δισεκατομμύρια και υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση σε πάρα πολύ λίγους. Και για όλους τους υπόλοιπους υπάρχουν vouchers, κουπόνια και passes. Και όταν μας τα δίνουν, πρέπει να χειροκροτάμε κιόλας. Aυτό πρέπει να αλλάξει.
Και για να αλλάξει πρέπει να κάνουμε τομές και ανατροπές. Aυτό δεν θα το λύσει, ούτε μια σύμπραξη κομμάτων, ούτε ένας πεφωτισμένος ηγέτης και ένα σπουδαίο πρόγραμμα, αλλά θα λυθεί, εάν το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, λειτουργήσει ξανά με όρους κινηματικούς, με συμμετοχή και συνεργασία. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και αυτή την υπέρβαση προσπαθώ να κάνω λέγοντας ότι το ΕΓΩ τελείωσε και το ΕΜΕΙΣ κάνει τη διαφορά και πως, όπως στην Αθήνα παλεύουμε κάθε μέρα να αλλάξουμε σελίδα κόντρα σε εδραιωμένα συστήματα».
Τέλος, σχολιάζοντας το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, τόνισε: «Με όρους κοινωνίας. Με ένα προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο θα εισάγει συγκεκριμένες τομές και ανατροπές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει, εάν εγώ θα συνεργαστώ με τον έναν και με τον άλλον. Μπορεί ένας νεοδιόριστος και ένας αναπληρωτής καθηγητής να μην πληρώνονται με 800€ και 900€ και να μην κοιμούνται σε αμάξι; Μπορεί να μη φοβάται να αρρωστήσει κάποιος, διότι αν αρρωστήσουμε καλό είναι να μην είναι Σαββατοκύριακο μιας και ο κ. Γεωργιάδης μας έχει πει ότι το Σαββατοκύριακο υπολειτουργεί το Ε.Σ.Υ; Και αν είναι καθημερινή, καλό είναι να είναι μέχρι το μεσημέρι, γιατί το απόγευμα, όπως ξέρετε, λειτουργούν απογευματινά ιατρεία και μπορεί να βγει και ένα μπλοκάκι και να πρέπει να μπει μια τιμή για την ανθρώπινη ζωή. Αλλά ποια είναι η τιμή για την ανθρώπινη ζωή; Για αυτά θέλει νομίζω, ο κόσμος μια απάντηση. Για αυτό και λέμε ότι δεν μπορεί 50 δισεκατομμύρια να έχουν δοθεί για το Ε.Σ.Υ. και να χρειάζεται να κάνουμε επίταξη γιατρών και να φοβόμαστε να αρρωστήσουμε. Δεν μπορεί να έχουν δοθεί 15 δισεκατομμύρια για την ενεργειακή ανακούφιση και να είμαστε σε μια φάση να επιλέγουμε χρώματα στα τιμολόγια, λες και είμαστε όλοι ειδικοί και ξέρουμε ακριβώς πώς κυμαίνεται χρηματιστηριακά η τιμή ενέργειας. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Δούκα.
Μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στον Πειραιά, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος βάζοντας το πραγματικό και ουσιαστικό δίλημμα της επόμενης μέρας.
«Δεν κάνουμε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνουμε στην ίδια θέση που είμαστε σήμερα.
Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορεί να κάνει ότι δεν κατάφερε να κάνει ο σημερινός Πρόεδρος.
Δηλαδή:
-Να ανοίξει το κόμμα, να γίνει κόμμα μελών, ενεργού συμμετοχής των πολιτών, να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία. Αυτό θέλει ατελείωτη, κοπιώδη προσπάθεια, εξωστρέφεια.
-Να ασκήσει αντιπολίτευση, να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση που δεν έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η αντιπολίτευση ασκείται τεκμηριωμένα, ανυποχώρητα, με τόλμη, να λες τα πράγματα με το όνομα τους.
-Να αναλάβει ανοιχτές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Μεγάλης Παράταξης. Το 13% δεν θα γίνει 40% μόνο και μόνο επειδή κάποιος λέει ότι θα νικήσει το Μητσοτάκη».
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης και στην τεχνητή ένταση ανάμεσα σε δύο συνυποψηφίους του, λέγοντας:
«Αυτή η πλασματική σύγκρουση δεν είχε και δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Το αντίθετο, έχει παραπολιτικά χαρακτηριστικά.
Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν μια τεχνητή πόλωση, ενώ ουσιαστικά έχουν τέτοιες ομοιότητες μεταξύ τους που αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές, ό,τι πρέπει να πεις κάτι στον πολίτη. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, τότε επιλέγεται η τεχνητή σύγκρουση με παραπολιτικά χαρακτηριστικά.
Θα συνιστούσα σε όλους να διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας.
Να μην κάνουμε στις τελευταίες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ να μοιάζει με το ΣΥΡΙΖΑ και όσα συμβαίνουν εκεί».
Αναφερόμενος στο δικό του αιχμηρό λόγο στο debate, o Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
«Η αντιπαράθεση είναι πολιτική, δεν είναι προσωπική. Ήμουν υποχρεωμένος να πω ότι κάποια πράγματα που ακούω δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ σημαίνει σύνθεση, συμπερίληψη, ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό αλλά με σαφή και συγκεκριμένη στρατηγική.
Έτσι έγινε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ και έτσι μπορεί να ξαναγίνει.
Προϋπόθεση η συμφωνία όλων μας σε ένα πλαίσιο που θα περιγράφει με ποιους είναι το ΠΑΣΟΚ, ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπεί και με ποιους δεν είναι.
Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα στους πολίτες».