Σάββατο, 21η Σεπτεμβρίου 2024  1:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Το συγκεκριμένο παιχνίδι στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής ήταν σάπιο και ιδιοκατασκευή. Αστοχίες και παραλείψεις στην έκθεση που συνέταξε ο πραγματογνώμονας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος από τη Βέροια

Από την πρώτη στιγμή ο πατέρας του 19χρονου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής ήταν σάπιο και ιδιοκατασκευή.

Η πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατατέθηκε το προηγούμενο 24ωρο στην Αστυνομία – όπως και το πόρισμα από τον έκτακτο τεχνικό έλεγχο που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρεία στην πιστοποίηση της ασφάλειας πάρκων αναψυχής ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογενείας του 19χρονου – και το επόμενο διάστημα η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να περάσει στην επόμενη φάση με την κλήτευση όσων εμπλέκονται στο δυστύχημα προκειμένου να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Τα 6 συμπεράσματα του πραγματογνώμονα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο διορισμένος από τις Αρχές πραγματογνώμονας και περιλαμβάνονται στο πόρισμα που υπογράφει, είναι τα εξής:

1. Η αιτία που οδήγησε στο θανατηφόρο συμβάν είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας του περιστρεφόμενου μηχανήματος (Crazy Dance)

2. Η θραύση οφείλεται σε διάβρωση ή/και γήρανση των μεταλλικών στοιχείων και ήταν αναμενόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την ταχύτητα κίνησης του μηχανήματος και το βάρος των χρηστών του

3. Οι αστοχίες ήταν προβλέψιμες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί πριν το τραγικό περιστατικό

4. Το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, με συρραφή και συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων που δεν παρείχαν κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή

5. Εφόσον το μηχάνημα εξεταζόταν κατ’ ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα ήταν αδύνατον να λάβει πιστοποιητικό έγκρισης, ενώ το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί

6. Καθώς το λούνα παρκ φέρεται να λειτουργούσε χωρίς προηγούμενη έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας συνάγεται ότι όλες οι εγκαταστάσεις του θεωρούνται δυνάμει επικίνδυνες.

Κατά τη προσωπική άποψη του πραγματογνώμονα εάν ο αρμόδιος δήμος ενεργούσε όπως έπρεπε το περιστατικό θα είχε αποτραπεί

«Τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας και δείχνουν ότι το επίμαχο μηχάνημα ήταν μια ιδιοκατασκευή χωρίς καμία πιστοποίηση καταλληλότητας λειτουργίας» σχολίασαν με δήλωσή τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι δικηγόροι της οικογενείας του 19χρονου, Απόστολος Αγγελάκης και Γιάννης Μανδράου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αστειευόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης κατα την περιοδεία του στη Ναύπακτο μιμήθηκε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέει στην κάμερα: «και το ερώτημα είναι, είναι αυτή η γέφυρα "μακέτο;"

Στο περιθώριο της περιοδείας βρέθηκε στην παραλία της Ναυπάκτου και έχοντας ως φόντο τη γέφυρα του Ρίου - Αντιρρίου έκανε ένα στόρυ στα social media στο οποία λέει τα εξής: «Είμαστε στην παραλία της Ναυπάκτου, συνεχίζουμε την εκστρατεία μας και εδώ πίσω είναι τα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη λέει στην κάμερα: «και το ερώτημα είναι, είναι αυτή η γέφυρα "μακέτο;"

parapolitika.gr

Στο Αγρίνιο βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (20/09/24) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα για την συνέχιση της αυτόνομης και ανοδικής πορείας του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης, πριν το Αγρίνιο έκανε στάση για να συναντήσει τους φίλους και τα στελέχη του κόμματος στη Ναύπακτο (το πρωί) και στο Μεσολόγγι (το μεσημέρι).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος σε πολυπληθείς κοινό στο Αγρίνιο (μίλησε στο Παπαστράτειο Μέγαρο) τόνισε ότι η εποχή που το ΠΑΣΟΚ θεωρούνταν «συμπλήρωμα» άλλων πολιτικών δυνάμεων έχει τελειώσει οριστικά εδώ και χρόνια και πλέον το κόμμα προετοιμάζεται για την κυβερνητική τροχιά, ενώ επεσήμανε τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή αντιπολίτευση τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Ήμασταν η αντιπολίτευση που επέφερε πλήγματα στο σύστημα εξουσίας του Μαξίμου», σημείωσε και υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα ανοίξει την «πόρτα» ακόμη περισσότερο στον απλό πολίτη και στη μεσαία τάξη.

«Η Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις, έργο και συνέπεια»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και ο αγροτικός κόσμος λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης. Στέλνοντας σαφές μήνυμα, ανέφερε ότι «ο αγροτικός κόσμος και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται υπό ομηρία εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. «Ο τόπος χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, προτάσεις, έργο και συνέπεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι στο επίκεντρο της κριτικής του, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πλέον από αυτήν.

«Καλώ όσοι θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα, ό,τι κόμμα κι αν ψήφισαν, να έρθουν κοντά μας, να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες τους, να δώσουμε πραγματική ελπίδα και δύναμη σε ολόκληρη την πατρίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι: «η πολιτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία αφήνει τον πολίτη αδύναμο και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες».

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολική επαναφορά, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ πάντοτε χαρακτηρίζονταν από πολιτικό ήθος.

sinidisi.gr

Ο Θανάσης Παπαθανάσης στο 2ο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ των Αντιπροσωπειών της Ν.Α. Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ 

«Ενισχύουμε και θωρακίζουμε τον Τουρισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Ο Θανάσης Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο στο 2ο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ των Αντιπροσωπειών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου έθιξε το κρίσιμο ζήτημα του τουρισμού και της αναγκαιότητας για τεχνολογικές καινοτομίες και ανθεκτικότητα στον τομέα. 

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουριστικός τομέας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τόνισε τη σημασία που είχε η υιοθέτηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και η  στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας. «Η ανθεκτικότητα του τουρισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ευκαιρία ευημερίας και ανάπτυξης για τους λαούς μας.
Πρέπει να εστιάσουμε σε βιώσιμες λύσεις που θα διασφαλίσουν τη μακροχρόνια επιτυχία του τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης επίσης αναφέρθηκε στην καινοτομία ως κίνητρο για την αναμόρφωση του τουρισμού, τονίζοντας την σημασία της ψηφιακής μεταρρύθμισης και της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα δεσμεύεται να προωθήσει τις καινοτόμες πρακτικές στον τουρισμό, επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και προγράμματα εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Το θέμα και οι προτάσεις που παρουσίασε ο βουλευτής αναδείχθηκαν ως κεντρικά θέματα του φόρουμ, το οποίο συγκέντρωσε εκπροσώπους από 14  χώρες για να εξετάσουν τις προοπτικές και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα.

Ο κ. Παπαθανάσης κατέληξε ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε περιφερειακό επίπεδο είναι θεμελιώδεις για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού πλαισίου στον τουρισμό.

Για  πλήρη εξουδετέρωση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ  κάνουν λόγο ισραηλινά ΜΜΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίθεσης που πραγματοποίησε  το Ισραήλ με τους παγιδευμένους βομβητές.

Εάν αληθεύουν τα στοιχεία τότε οι απώλειες για την Χεζμπολάχ  είναι καταστροφικές καθώς ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 12 νεκρούς τώρα νεότερα στοιχεία αναφέρουν  879 νεκρούς,  291 ανώτερα στελέχη της οργάνωσης νεκρά (δεν διευκρινίζεται εάν είναι ανάμεσα στους 879 ή επιπλέον),  509 άτομα έχουν τυφλωθεί, 1.735  έχουν τραυματιστεί σε καίρια σημεία και 613 έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες.

Εάν ισχύουν τα παραπάνω, τότε το κτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ ήταν  ισοπεδωτικό.

Οι επιθέσεις  όμως του Ισραήλ κατά της φιλοϊρανικής οργάνωσης είναι καταιγιστικές και συνεχείς. :

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν σήμερα ένα «πλήγμα ακριβείας» σε συνοικία στη Βηρυτό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αμέσως μετά την επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Αναφορές από τον Λίβανο, σημείωσαν πως ισραηλινά μαχητικά «χτύπησαν» τέσσερις φορές σε γειτονιά στα νότια της Βηρυτού, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση είχε στόχο, μεταξύ άλλων, ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα, το κανάλι Al-Hadath της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως οι Ισραηλινοί επιδίωξαν να δολοφονήσουν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, πιθανότατα τον καταζητούμενο από τις ΗΠΑ αντί 7 εκατομμυρίων δολαρίων, Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Ακίλ είναι μεταξύ των υπευθύνων για την έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, ενώ διέταξε επίσης την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 17 τραυματίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν ανάμεσά τους βρίσκεται το στέλεχος της Χεζμπολάχ. Και η Χεζμπολάχ από την πλευρά της επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του επικεφαλής μιας από τις επίλεκτες οργανωτικές της μονάδες, χωρίς να τον κατονομάζει.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Ουκρανία και τη Δύση για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Κίεβο κινηθεί κατά της Λευκορωσίας. 

Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι θα επέμβει για να υπερασπιστεί μια χώρα στην οποία έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ανησυχεί για την, όπως τη χαρακτήρισε, ολοένα και πιο «προκλητική» δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή.

Μέρες μετά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο –πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι το Κίεβο μπορεί να σκέφτεται να επιτεθεί στη Λευκορωσία.

Αργότερα το Μινσκ, το οποίο έχει κατηγορήσει ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά του με την Ουκρανία, αν και το Κίεβο σημείωσε ότι δεν διαπίστωσε μεγάλες αλλαγές στη μεθοριακή περιοχή.

«Λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τις πληροφορίες που λάβαμε για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων στην συνοριακή ζώνη», σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και οι ίδιοι και είμαστε ενήμεροι για διαρκείς προσπάθειες από την ουκρανική πλευρά να χρησιμοποιήσει drones και να στείλει τρομοκράτες μέσα στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα «δεν έχει ποτέ προβεί ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες κατά του λευκορωσικού λαού».

Σε σαφή αναφορά της στην ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε ότι είναι ικανός για, όπως τα χαρακτήρισε, «απερίσκεπτα βήματα», κατηγορώντας τον ότι συντόνισε τη δράση του με την Ουάσινγκτον ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Επομένως σύμφωνα με αυτήν τη λογική δεν αποκλείουμε την πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση και να κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν μέρος ενός «Ενωσιακού Κράτους» και έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται από κοινού τα κοινά τους σύνορα, τόνισε επίσης η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι κοινή περιφερειακή στρατιωτική ομάδα έχει αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μαζί με ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα.

«Η πρακτική εφαρμογή οποιωνδήποτε σεναρίων είναι επιθετικά προς το Μινσκ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνον για την Ουκρανία, αλλά και για τους σπόνσορές της», κατέληξε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Μερικά λεπτά αργότερα, οι IDF έκαναν γνωστό πως προχώρησαν σε στοχευμένα χτυπήματα στη Βηρυτό και σε άλλα σημεία στο νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Την ίδια στιγμή πάντως, πλάνα που κυκλοφορούν στα social media, δείχνουν συντρίμμια και κατεστραμμένα αυτοκίνητα, από χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή της Βηρητού.

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar – που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ – μετέδωσε είδηση για μια επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Μια πηγή ασφαλείας έκανε λόγο στο Reuters για ένα ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. «Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 150 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Η σιιτική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ, με τις περίπου 150 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες των στόχων.

Η επίθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Η ένταση κλιμακώνεται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τις αμοιβαίες επιθέσεις να αυξάνονται καθημερινά, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στην βόρεια περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες. Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ μοιράστηκε πλάνα από «το βόρειο Ισραήλ αυτή τη στιγμή μετά από εντατικά πυρά πυραύλων της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο προς το Ισραήλ». «Μην κάνετε κανένα λάθος: εκείνοι που βλάπτουν τον λαό του Ισραήλ θα πληρώσουν το τίμημα», ανέφερε.

Οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα έναν ελαφρύ τραυματισμό μετά από εκτόξευση ρουκετών στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες.

Πυροσβέστες έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων, όπου προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας των ρουκετών. Η κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ παραμένει τεταμένη, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ θα χορηγήσει δάνειο έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ως μέρος της δέσμευσης των χωρών του G7. Aυτό ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες κατακρατούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, παίρνουν τα κέρδη από τους τόκους και τα δανείζουν με επιτόκιο στον Ζελένσκι ώστε να έχουν και κέρδος από αυτό.

 «Οι ανελέητες ρωσικές επιθέσεις σημαίνουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται συνεχή υποστήριξη από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως μέρος της δέσμευσης της G7. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική συμβολή της ΕΕ στην ανάκαμψη της Ουκρανίας», έγραψε στο «Χ», η πρόεδρος της Επιτροπής, λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

Από το Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να δανείσει 35 δισ. ευρώ από τη δέσμευση της στο πλαίσιο των χωρών του G7.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το δάνειο στην Ουκρανία πολύ γρήγορα. Ένα δάνειο που υποστηρίζεται από τα έκτακτα κέρδη των “ακινητοποιημένων” ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με ένα απλό πάτημα «κουμπιού» η Eurostat αύξησε το χρέος της χώρας κατά δωδεκάμισι δισεκατομμύρια ευρώ (όπως παρουσίασε χθες στο ρεπορτάζ του το pronews.gr) και τίθεται σοβαρό ζήτημα για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα από το 2032 και μετά όταν θα ξεκινήσει εκ νέου η αποπληρωμή των τόκων των δανείων του EFSF.

Αναφερόμαστε στο δάνειο ύψους 96 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από το EFSF, μετά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

Οι τόκοι οι οποίοι θα συσσωρευτούν σταδιακά από το 2013 μέχρι τότε θα φτάνουν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 22 δισ. ευρώ!

Κατά άλλους υπολογισμούς μπορεί να φτάνουν και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και επειδή όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν οι μετρήσεις των χρεών αλλάζουν πάντα προς το χειρότερο για την χώρα, ποιος ξέρει πραγματικά πόσα θα είναι τα χρήματα που θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Το 2015 πριν ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, είχε τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αυτό το ζήτημα θα αναβιώσει πάλι το 2032 για δύο πολύ σημαντικούς λόγους.

Η χώρα η οποία δεν παράγει τίποτε και περιμένει κάθε καλοκαίρι τους τουρίστες για να συντηρεί την ύπαρξη της, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της το οποίο είναι πλέον «γαλαξιακού» επιπέδου.

Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την μη εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτό βέβαια σημαίνει και έξοδος από το ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι το υπέρογκο κόστος ζωής που δημιουργήθηκε από το ευρώ.

Το ίδιο το ευρώ αποδείχτηκε καταστροφικό για την ελληνική οικονομία καθώς η Ελλάδα δεν παρήγαγε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να μπορέσει να συντηρήσει την παραγωγή της.

Όταν μπήκε στο ευρώ τα αγροτικά της προϊόντα έγιναν ξαφνικά πολύ ακριβότερα από αυτά των χωρών που δεν είχαν μπει στην ευρωζώνη αλλά και των χωρών που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να καταναλώνουμε λεμόνια Αργεντινής και πατάτες Αιγύπτου…

Το κόστος ζωής έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη για τον έλληνα πολίτη.

Δεν έχει σημασία τι εισόδημα έχει κάποιος αλλά πόσα πρέπει να πληρώνει για να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Πόσα εισέπραττε ως βασικό μισθό ο Έλληνας το 1999 και πόσα δαπανούσε; Είναι ένα απλό ερώτημα που απαντάται από τα ακόλουθα στοιχεία:

Το 1999 ο βασικός μισθός ήταν 170.000 δρχ ενώ το 2021 ο βασικός μισθός ήταν 700 €, δηλαδή 238.000 δρχ.

Βέβαια ο βασικός μισθός αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά η αύξηση αυτή «εξαφανίστηκε» από τον πληθωρισμό.

Η τυρόπιτα τότε ήταν 110 δραχμές σήμερα 2 ευρώ ήτοι 800 δραχμές!

Ο καφες τότε ήταν 300 δρχ και σήμερα 4€ που σημαίνει 1360 δρχ!

Τα τσιγάρα τότε κόστιζαν 400 δρχ.  ενώ σήμερα κοστίζουν 4,5 ευρώ, δηλαδή 1400 δρχ κλπ.

Με λίγα λόγια υπάρχει μία αύξηση του βασικού μισθού που και αυτή έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, της τάξης του 30% ενώ το κόστος ζωής έχει ανέβει έως και 400%!

Με λίγα λόγια το 90% των Ελλήνων, ζει για να πληρώνει…

Για πόσα ακόμα χρόνια θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτό;

Και δεν υπάρχει καμία προοπτική που να δείχνει ότι οι τιμές και το κόστος ζωής δεν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν διαρκώς.

Τρομακτικό κόστους ζωής και αυτό συνδυάζεται με ένα επίσης τρομακτικό χρέος.

Η Eurostat, κατ’ εφαρμογή του νέου πλαισίου κανόνων, επιβάλλει την ενσωμάτωση αναβαλλόμενων τόκων, το ύψος των οποίων εκτιμάται περίπου στα 12 με 12,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς και αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος πλέον θα ξεπερνά τα 369 δισ. ευρώ!

H αλλαγή αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 5 με 6 μονάδες στην αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα αυτό να βρεθεί κοντά στο 167,5% (από 161,9% που είναι τώρα) για τη χρήση του 2023, με ανάλογη επίπτωση και για τα επόμενη έτη.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Άσχημη εντύπωση δημιούργησε η πρόσφατη ενέργεια της Βουλής να τηρήσει ενός λεπτού σιγή αποκλειστικά και μόνο για τον Παύλο Φύσσα, με αφορμή την επέτειο της δολοφονία του από τον Γιώργο Ρουπακιά, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, επιλέγοντας άλλους δολοφονημένους νέους ανθρώπους να τους αφήσει στην λήθη.

Η τήρηση σιγής γίνεται για κάποιον ο οποίος έχει προβεί σε ηρωικές πράξεις και πρέπει να τιμηθεί.

Κάτι το οποίο στην περίπτωση του συγκεκριμένου αδικοχαμένου ανθρώπου δεν ισχύει. 

Η δολοφονία του έγινε κατά την διάρκεια οπαδικής συμπλοκής.

Συνεπώς δεν ήταν ήρωας όπως αποκαλέστηκε στην Βουλή.

Με την προοπτική αυτή θα έπρεπε τότε να τηρηθεί σιγή και για τους Κωνσταντίνο Κατσίφα, Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη.

Ο πρώτος δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία υπερασπιζόμενος την πατρώα γη της Βορείου Ηπείρου 28 Οκτωβρίου 2018 και τα άλλα δύο παιδιά, τα οποία ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο στις 1 Νοεμβρίου 2013.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά είναι και τα τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στην Λιβύη στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, μαζί με τα δύο παιδιά (ο Φιλίπ και η Άντζελα) του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στην αφρικανική χώρα, Κανάκη Μανδαλιού, τα οποία συνεργαζόντουσαν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εκτελούσαν χρέη διερμηνέα.

Σκοτώθηκαν μάλιστα υπό πολύ περίεργες συνθήκες που το ελληνικό κράτος προτίμησε να «βαφτίσει» ως «τροχαίο δυστύχημα».

Αυτούς δεν τους θυμήθηκε κανένας! Θα τους θυμίσουμε εμείς όμως.

Η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Για όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους γιατί να μην τηρηθεί ενός λεπτού σιγή;

Μήπως γιατί από την δολοφονία Παύλου Φύσσα δημιουργήθηκε μία ολόκληρη πολιτική μυθολογία που επέτρεψε να διαλυθεί ένα ολόκληρο κόμμα και να κλειστούν στη φυλακή τα στελέχη του;

Είναι πολύ λυπηρό η Δημοκρατία να επιλέγει δολοφονημένους.

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 3