Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024

Τα λόγια υποστήριξης προς τον Ν.Τράμπ που προέρχονται από το στόμα του Μαλίκ Ομπάμα, ετεροθαλή αδερφού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, αποκτούν άλλη αξία.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε ο αδερφός του Ομπάμα, από την Κένυα απ’όπου και κατάγεται, στην New York Post, ανέφερε πως  το σλόγκαν της καμπάνιας του Τραμπ «Κάνε την Αμερική σπουδαία ξανά» είναι εξαιρετικό και εξέφρασε την επιθυμία να τον συναντήσει.

Ο ίδιος ανακοίνωσε μάλιστα πως τον προσεχή Νοέμβριο θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να ψηφίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα σε ομιλία που παραχώρησε σε κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη ότι αν επανεκλεγεί πρόεδρος θα συγκροτήσει μια επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, προσθέτοντας πως ο Ίλον Μασκ, που είχε εισηγηθεί την ίδρυσή της, συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής της.

Η Wall Street Journal είχε δημοσιεύσει πρώτη, νωρίτερα σήμερα, ότι ο Τραμπ θα στήριζε δημόσια τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος συζητούσε με στελέχη του επιτελείου του εδώ και εβδομάδες επί της ιδέας συγκρότησης μιας επιτροπής που θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, τόνισαν άνθρωποι με γνώση αυτών των συνομιλιών.

Σήμερα, ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που υποστήριξε δημόσια την ιδέα, την οποία έχει προτείνει ο Μασκ, μεγάλος δωρητής και εξέχων υποστηρικτής του μεγιστάνα για επανεκλογή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Μασκ στις 13 Αυγούστου, ο Τραμπ είπε ότι θα «του άρεσε» μια επιτροπή αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, χωρίς όμως να ανακοινώσει επισήμως ότι θα συγκροτήσει μια τέτοια επιτροπή αν κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μασκ είχε δηλώσει σε ένα podcast της 19ης Αυγούστου ότι είχε συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο για το ζήτημα αυτό και ότι θα ενδιαφερόταν να έχει ρόλο σε μια τέτοια επιτροπή.

Η επιτροπή θα διενεργεί «έναν πλήρη οικονομικό έλεγχο και έλεγχο απόδοσης ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» και θα κάνει «συστάσεις για δραστικές μεταρρυθμιστές», σύμφωνα με την Wall Street Journal, που είχε γνώση της ομιλίας Τραμπ.

Ο Μασκ είχε επαναλάβει νωρίτερα σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να είναι μέλος αυτής της επιτροπής. «Ανυπομονώ να υπηρετήσω την Αμερική αν παρουσιαστεί η ευκαιρία», έγραψε ο Μασκ στο X.

Ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Μπράιαν Χιουζ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους πριν από την ομιλία, τόνισε ότι ο Τραμπ θα συνεργαστεί με τον Μασκ για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

«Ο Ίλον Μασκ, όπως έχει πει ο πρόεδρος, είναι ιδιοφυΐα», τόνισε ο Χιουζ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη σημερινή εκδήλωση είναι ο Στιβ Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ και σήμερα επικεφαλής της εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, Liberty Strategic Capital, και ο διευθύνων σύμβουλος της Cantor Fitzgerald, Χάουαρντ Λούτνικ, ο οποίος υπηρετεί ως συμπρόεδρος της ομάδας μετάβασης εξουσίας στην περίπτωση εκλογής Τραμπ.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει συχνά την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις – νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ – για την άνοδο των τιμών καθημερινών ειδών κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί καταναλωτές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με τις υψηλότερες τιμές που αναγκάζονται να πληρώσουν για τρόφιμα, φυσικό αέριο και άλλα αγαθά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ θεωρείται πιο ικανός διαχειριστής της οικονομίας από τους περισσότερους ψηφοφόρους. Αλλά το πλεονέκτημά του έναντι της Χάρις στο θέμα υποχωρεί, δείχνουν σφυγμομετρήσεις.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όταν νικήσει την Καμάλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται πως θα κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, υποσχέθηκε την Πέμπτη (05.09.2024) ότι θα μετατρέψει τις ΗΠΑ «στην παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων», με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, την Κάμαλα Χάρις.

«Αντί να εξαπολύουμε επίθεση στις βιομηχανίες του μέλλοντος, εμείς θα τις στηρίξουμε, κάνοντας τις ΗΠΑ την παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμά του.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν με την προσπάθειά του να διορίσει ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον πρώην Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κάνει λόγο για «κλοπή» μετά τις εκλογές όπου η συμμαχία της Αριστεράς είχε βγει πρώτο κόμμα.

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Μαρίν Λεπέν, δήλωσε από τη μεριά της ότι είναι σημαντικό να ληφθούν στα υπόψη οι ανησυχίες για τη μετανάστευση και πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας δεν θα είναι συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση του Μπαρνιέ».

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα καταφέρει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις από ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο δεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) άφησε να εννοηθεί νωρίτερα σήμερα Πέμπτη ότι δεν θα καταψηφίσει αμέσως τον Μπαρνιέ, εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει το France 24, o Μπαρνιέ είναι σταθερά φιλοευρωπαίος και μετριοπαθής πολιτικός καριέρας, αλλά σκλήρυνε σημαντικά τον λόγο του κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειάς του το 2021 να είναι ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου – άποψη που συμμερίζεται ο Εθνικός Συναγερμός.

«Θα κρίνουμε τη γενική πολιτική του ομιλία, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του με βάση τα στοιχεία (…) και επιφυλασσόμαστε για όλα τα πολιτικά μέσα δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του RN, σε ανάρτησή του στο X.

Ο βουλευτής του RN, Σεμπαστιάν Σενού δήλωσε στην τηλεόραση BFM ότι το δεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας της Γαλλίας.

Ο βουλευτής Λοράν Τζακομπέλι, επίσης από τον Εθνικό Συναγερμό, δήλωσε ότι προϋπόθεση είναι να διαλυθεί το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό – κάτι που θα γινόταν στις αρχές Ιουλίου.

«Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που θα δεσμευτεί να (σ.σ. το) διαλύσει το συντομότερο δυνατό και να καθιερώσει την αναλογική εκπροσώπηση (σ.σ. για τις βουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο Τζακομπέλι στο TF1.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έρχεται περίπου 2 μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές, όπου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Ο 73χρονος νέος πρωθυπουργός είχε ηγηθεί των συνομιλιών της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, την περίοδο 2016-2021.

Προηγουμένως, ο συντηρητικός πολιτικός κατείχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίτροπος της ΕΕ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε αναγκαστική εκκένωση από 31 οικισμούς στις περιοχές του Pokrovsk και του Kramatorsk στο Donbass, περιοχές οι οποίες κατοικούνται κατά 70% από ρωσόφωνους.

Ο στόχος, σαφής: Να μην ενωθούν οι πολίτες με τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία προχωρούν καθώς η ουκρανική αντίσταση έχει σαφώς μειωθεί.

Δεν κατάφεραν όμως να κάνουν εκκένωση ακριβώς λόγω της αντίστασης των πολιτών: Η Ουκρανία ανέστειλε τα δρομολόγια των τρένων με τα οποία γίνεται η εκκένωση του Pokrovsk, γιατί περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους δεν θέλουν να φύγουν.

Με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη περίπου 27.000 κάτοικοι.

Η νότια ρωσική ομάδα μάχης εξάλειψε έως και 745 Ουκρανούς στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/9/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και δεν αντέτεινε κάτι διαφορετικό η ουκρανική πλευρά:

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έως και 745 στρατιώτες και τρία φορτηγά ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ η ρωσική ομάδα μάχης Κέντρο απέκρουσε οκτώ αντεπιθέσεις, εξουδετερώνοντας έως και 530 Ουκρανούς στρατιώτες, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η ρωσική ομάδα μάχης Ανατολή απέκρουσε δύο αντεπιθέσεις, θέτοντας εκτός μάχης πάνω από 500 Ουκρανούς στρατιώτες.

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον οικισμό Zavetnoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR)»

Στα δυτικά του Ugledar, οι Ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Prechistovka.

«Τρεις ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 6.000 με 8.000 στρατιώτες στο Donetsk και συγκεκριμένα κοντά στο Krasnohorivka και στο Ugledar είναι περικυκλωμένες» αναφέρει ο Oleg Starikov πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας.

Και συνεχίζει:

«Η προέλαση του ρωσικού στρατού μετριέται σε χιλιόμετρα, τώρα έπεσε η Karlovka, αργότερα θα πέσουν το Netaylovo και το Krasnogorovka. Τώρα αρχίζουν να περικυκλώνουν την φρουρά μας, υπάρχουν δύο ή τρεις ταξιαρχίες, στις οποίες υπάρχουν 6.000 με 8.000 στρατιώτες»

Σο Κούρσκ, τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά για τους Ουκρανούς: Προκειμένου να αντικαταστήσουν τους περισσότερους από 10.000 νεκρούς και τραυματίες επιχείρησαν να στείλουν και ενισχύσεις, ενέργεια που κατέληξε σε περισσότερους από 100 νεκρούς, όταν βομβαρδίστηκαν τρία κομβόι.

«Βλέπουμε ότι ο εχθρός συγκέντρωνε νέες δυνάμεις και πόρους κατά τη διάρκεια της ημέρας» υποστήριξε ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, Apty Alaudinov.

Και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί στοχεύουν να αναπτύξουν ένα ακόμα Τάγμα σε ένα από τα τμήματα της επίθεσης τους στο Kursk. Αλλά και αυτό το τάγμα θα αφανιστεί»

Οι απώλειες των Ουκρανών τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 370 στρατιώτες και 17 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο οχημάτων μάχης πεζικού, δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, 13 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης καθώς και δύο πυροβόλων, δύο εκτοξευτών αμερικανικής κατασκευής M270 MLRS και έναν σταθμό ηλεκτρονικού πολέμου

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην περιοχή του Kursk, οι απώλειες των Ουκρανών ανέρχονται μεταξύ άλλων σε πάνω από 10.100 στρατιώτες, 81 άρματα μάχης, 41 οχήματα μάχης πεζικού, 72 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 589 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 325 μηχανοκίνητα οχήματα και 74 πυροβόλα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω έλλειψης εκπαιδευμένων στρατιωτών, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αξιωματικός της CIA.

«Είναι άσχημα εκπαιδευμένοι, είναι εντελώς απροετοίμαστοι και οι Ουκρανοί βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση σε ανθρώπινο δυναμικό που κυριολεκτικά αρπάζουν τους ανθρώπους από το δρόμο, τους βάζουν στολή, τους δίνουν όπλα και τους στέλνουν στο μέτωπο δεν έχουν ιδέα τι κάνουν», σημείωσε ο Larry Johnson.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί γίνονται εύκολοι στόχοι στην πρώτη γραμμή, γιατί «Ένας νεοσύλλεκτος πρέπει ιδανικά να υποβληθεί σε βασική εκπαίδευση τουλάχιστον τριών μηνών, ακολουθούμενη από ατομική προχωρημένη εκπαίδευση για να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες. Τι κάνουν με αυτούς τους τύπους τους αρπάζουν και κυριολεκτικά τους εκπαιδεύουν το πολύ μια εβδομάδα και μετά τους στέλνουν στην κόλαση».

Μόνο στο Donetsk και σε μια ημέρα οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων ανήλθαν σε 1.935 στρατιώτες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο οικονομικής ενίσχυσης των γιατρών.

Τον Γολγοθά με τα χειρουργεία, τις τρομακτικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τις πολύωρες αναμονές, όλα αναμένεται να επιλυθούν από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο οικονομικής ενίσχυσης των γιατρών.

Και επειδή αυτό που επιλύεται είναι ένα πρόβλημα, και όχι κάτι που λειτουργεί ορθά, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Υγείας επαληθεύει ότι προβλήματα που καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται -τελικά- υπάρχουν, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάζεται να λάβει μέτρα ευρισκόμενος υπό την ασφυκτική πίεση που του ασκούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών τόνισε: «Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως αυτά τα πέντε χρόνια η Υγεία τον ενδιαφέρει πάρα πολύ» ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και έκανε γνωστό πως υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθιερώνει επίδομα από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογα με την περιοχή και την ειδικότητα».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως τα κίνητρα στους γιατρούς αντιστοιχούν σε επιπλέον 7.200 ευρώ με το ποσό να αυξάνεται αν προστεθεί και η παραχώρηση στέγης με πρωτοβουλία των ΟΤΑ. «Είναι πολλά λεφτά για την ελληνική οικονομία αυτά», υπονοώντας πως πρόκειται για υπέρβαση και αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο για (οικονομικά) κίνητρα προσέλκυσης γιατρών.

Και «θεσμικά» κίνητρα για τους γιατρούς

Στη συνέχεια είπε πως εκτός από τα «οικονομικά» κίνητρα θα υπάρξουν και «θεσμικά» όπως η «πιθανή μείωση παραμονής στην παραμεθόριο για να γίνει ελκυστικότερη η θέση ή περαιτέρω μόρια».

Ανακοίνωσε επίσης κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ καιρό. «Μαζικές προσκλήσεις» πρόσληψης ιατρικού προσωπικού εγκαταλείποντας το αποτυχημένο μοντέλο προκήρυξης μιας – μιας των θέσεων.

Με τις διαμαρτυρίες για το ΕΣΥ να πολλαπλασιάζονται και τις αδυναμίες να είναι εμφανής ο υπουργός τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει κάνει πρόοδο, είναι καλύτερο» και έθεσε ως μεγάλο στοίχημα, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, «να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στην εφημερία», υποσχόμενος πως θα παρουσιαστεί «συνολικό σχέδιο σύντομα».

Διαμαρτυρήθηκε για τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αναδεικνύουν τις πολύωρες αναμονές των ασθενών κατά τη διάρκεια εφημερίας των νοσοκομείων με το «αφοπλιστικό» επιχείρημα μα και «πριν από πέντε χρόνια 8 ώρες περίμεναν».

Κατέληξε με τη μείωση της αναμονής στα χειρουργεία ευλογώντας «τα γένια του» για το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων και τέλος ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που κάνουν τα πάντα «για να κρατιέται το σύστημα όρθιο», μετά από την «επίθεση» που εξαπέλυσε κατά γιατρού που εργάζεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

pronews.gr

Η Νέα Δημοκρατία, πολύ γρήγορα αποκτά χαρακτηριστικά «μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς»: Σύμφωνα με έρευνες τουλάχιστον δύο εταιρειών δημοσκοπήσεων που έχουν κοινοποιηθεί στο Μαξίμου «Πολύ δύσκολα θα επανέλθουν οι ψηφοφόροι που χάθηκαν το τελευταίο έτος»!

Η διαρροή προς τα δεξιά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «πλημμύρας» και στο Μαξίμου, όσο και να μ ανησυχούν από την άνοδο Βελόπουλου, τον οποία θεωρούν ότι «τον κρατάνε» (ειδικά με τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί από το ΕΣΡ για το κανάλι Alert εν τούτοις δεν μπορούν να ελέγξουν την άνοδο της Αφροδίτης Λατινοπούλου η οποία κάνει «γκελ» στην κοινωνία και ειδικά στους νέους κι έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα.

Ένας κόσμος παραδοσιακών ψηφοφόρων θα στρέψει το βλέμμα του εκεί και δεν θα εκτιμήσει έναν δεξιό πρόεδρο (Δένδια ή Τασσούλα) στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι 2 πρόσωπα με τις επιλογές τους έχουν φέρει αυτή την πτώση των ποσοστών.

Ο ένας είναι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (και προαλειφόμενος ως διάδοχος του Κ.Μητσοτάκη) ο οποίος φαίνεται να διατηρεί μία πολύ σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει υποστηρικτές σε ένα «σημιτικό« κοινό, εντός και εκτός ΝΔ.

Πρόσφατα συνέβη μία σοβαρή διαφωνία εντός της κυβέρνησης μεταξύ του Κ.Χατζηδάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με τον ΦΠΑ στο λάδι.

Ειδικά εφέτος η ποσότητα λαδιού που θα παραχθεί λόγω κλιματολογικών συνθηκών θα είναι μικρή και θα εκτινάξει περαιτέρω την τιμή του.

Με αυτό το τρόπο, θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός αφού το ελαιόλαδο είναι ένα προιόν πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά και για την εστίαση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρότεινε να υπάρξει μείωση ή και μηδενικός ΦΠΑ στο λάδι φέτος για να μην ανέβουν οι τιμές.  Ο σκοπός του είναι να μην εμφανιστεί αυξημένος πληθωρισμός την ώρα που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα ακρίβειας.

Όμως, μία μείωση ΦΠΑ ή μηδενισμός του θα είχε μείωση εσόδων.

Το θέμα έφτασε στο Μαξίμου και θα δοθεί λύση.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό, έχει αρκετά ταρακουνήματα.

Και αυτό διότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να κόψει από κάπου και αυτό το κάπου είναι από το επίδομα ανεργίας το οποίο θα αναδιαμορφωθεί καθώς δεν θα το παίρνουν πλέον όσοι το δικαιούνταν. Αυτό θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε κάποιες ομάδες.

Το ρίσκο, όμως, το παίρνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η στρατηγική του έχει ενοχλήσει πολλές κοινωνικές ομάδες ενώ το μέτωπο με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μόνιμο.

Ψυχρές οι σχέσεις Μυλωνάκη με πρόσωπα του Μαξίμου

Παράλληλα, άλλο ένα πρόσωπο που έχει δημιουργήσει αρκετές έριδες μέσα στη ΝΔ είναι ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνάκης, τον οποίο παρακολουθούσαν με το Predator, όπως και την δημοσιογράφο σύζυγό του Τίνα Μεσσαρόπουλου.

Σε αυτό να προσθέσουμε ότι και οι σχέσεις Πατέλη-Σκέρτσου με τον συγκεκριμένο είναι ψυχρές.

Ο Μυλωνάκης δείχνει να προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με τα media, αλλά αν και είναι low profile άνθρωπος δεν τα έχει καταφέρει.

Το Mega, έχει ξεφύγει από τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο, το ΟΡΕΝ πωλείτει και πιθανόν να καταλήξει στο  MEGA (άλλωστε έχουν και συμμαχία στο παοδόσφαιρο, Μαρινάκης και Σαββίδης), ενώ ο Βαρδινογιάννης συγκρούεται καθημερινά με τον Θ. Σκυλακάκη που φέρεται ότι πρότεινε την φορολόγηση, του ομίλου που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περί τα 450 εκατ. στην Motor Oil.

Μαρινάκης και Βαρδινογιάννης, φέρεται να έχουν συστήσει μέτωπο που κανονιοβολεί καθημερινά την κυβέρνηση.

Γενικά η κυβέρνηση έχει ανοίξει κόντρες με επιχειρηματίες και κοινωνικές τάξεις που δεν τις είχε το περασμένο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές και το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφεύγει την ανοιχτή αναμέτρηση με τον Παύλο Πολάκη, αρνούμενος την πρόταση για εσωκομματικές εκλογές που πρότειναν αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το αίτημα του Π.Πολάκη, της Όλγας Γεροβασίλη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου για άμεση προσφυγή στις κάλπες και ανάδειξη νέου αρχηγού, ο Σ.Κασσελάκης έκανε πίσω και έθεσε όρους, ζητώντας δέσμευση πως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα αποχωρήσουν.

Σε αντίθεση με την καθαρή στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα βρίσκεται στην ηγεσία και ότι η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών είναι η μόνη λύση, ο Σ.Κασσελάκης εμφανίζεται διστακτικός, θεωρώντας πως μια πρόταση μομφής θα «τραυματίσει» το κόμμα.

Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης επέμεινε πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μομφής αν δεν υπάρξει συμφωνία για εκλογές, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως σωστή πρακτική.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε την αδυναμία της ηγεσίας να διαχειριστεί την κατάσταση, τονίζοντας ότι η διάλυση του κόμματος έχει έρθει εξαιτίας της πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη.

Παρά την ένταση και τις σαφείς θέσεις πολλών μελών για ανάγκη εκλογών, ο Κασσελάκης και οι συνεργάτες του επιλέγουν να αποφύγουν τη δημοκρατική διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, προκαλώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα εντός του κόμματος.

Ο Παύλος Πολάκης ήταν ξεκάθαρος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας άμεσα κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, κάτι που υποστήριξαν και η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η επιμονή της πλευράς Κασσελάκη να μην προχωρήσει σε εκλογές αποδυναμώνει το κόμμα, με αρκετά στελέχη να εκφράζουν φόβους για την κατεύθυνση που έχει πάρει η ηγεσία. Παρά τις πιέσεις, ο Κασσελάκης παραμένει αδιάλλακτος, αναγκάζοντας τους επικριτές του να σκέφτονται ακόμα και την πρόταση μομφής ως εναλλακτική λύση.

pronews.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο Λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιείται σήμερα (5/9) στον τόπο καταγωγής του στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης. 

Μέλη συλλόγων και συλλογικοτήτων που όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους «δε θα αφήσουμε να ξεχαστούν οι φριχτές εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου συντοπίτη μας Αντώνη Καρυώτη, από τον καταπέλτη του πλοίου “Blue Horizon” ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η ρατσιστική κτηνωδία» και πως «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί! Ήταν ακόμα ένα έγκλημα που γέμισε οργή. Είτε με τα κέρδη τους είτε με τη ζωή».

Στο κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου που με συνθήματα και πανό στα χέρια, καταδίκασαν όπως τόνισαν «το έγκλημα που κόστισε τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη» σημειώνοντας ότι απαιτούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν και πορεία μέχρι και τη Λίμνη του Αγίου Νικολάου.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο οποίο ανταποκρίθηκαν σωματεία, φορείς αλλά και πολίτες του Αγίου Νικολάου, έκαναν ο Σύλλογος εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου (μέλος της ΟΓΕ), το Συνδικάτο Εργαζόμενων Επισιτισμού – Τουρισμού «ΤΑΛΩΣ» και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, μπορεί να είναι η μακροβιότερη εν ενεργεία δήμαρχος στην Ελλάδα (επί 12 συναπτά έτη) και η μοναδική γυναίκα σε αυτή τη θέση στα Δωδεκάνησα, όμως στην επικαιρότητα ήρθε από το επεισόδιο που είχε με μια γυναίκα στο λιμάνι του ακριτικού νησιού, με αφορμή την άφιξη στο νησί 106 μεταναστών που είχαν διασωθεί από το λιμενικό. «Κυρία μου, αυτό το νησί δεν υπάρχει για εσάς», απάντησε στη γυναίκα που έβριζε τους λιμενικούς και τους ζητούσε να πετάξουν τους διασωθέντες στη θάλασσα.

Κι εμείς ρωτήσαμε την κυρία Καμμά, τι διαφορετικό έχει η Τήλος. «Ανθρώπους. Έχει πολλούς ανθρώπους» λέει η δήμαρχος Τήλου στο protothema.gr και εξηγεί. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Αυτό που κάνουμε σαν κοινωνία στην Τήλο, είναι να φερόμαστε ανθρώπινα και όχι σαν βάρβαροι. Σαν άνθρωποι, κάνουμε τα αυτονόητα. Τι να κάνουμε δηλαδή, να πετάξουμε στη θάλασσα τα παιδιά; Είμαστε άνθρωποι. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες υπάρξεις. Από την ανθρώπινη ζωή αρχίζουν όλα και εκεί τελειώνουν».

«Αισθάνομαι απογοήτευση», λέει η δήμαρχος για το περιστατικό στο λιμάνι

Για το επεισόδιο στο λιμάνι της Τήλου, η κυρία Καμμά αναφέρει ότι «αυτό που αισθάνομαι είναι απογοήτευση. Δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει γυναίκα -οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες- η οποία θα έβλεπε παιδιά στην κυριολεξία να πέφτουν κάτω από την ταλαιπωρία και να φέρεται έτσι. Εγώ δεν είμαι πολιτικός και δεν θα αναλύσω για ποιο λόγο συμβαίνει όλο αυτό. Όμως όλοι αυτοί που αντιδρούν με το προσφυγικό, αν θέλουν να βρίσουν κάποιον, ας βρίσουν αυτούς που δημιουργούν τις συνθήκες που ξεσηκώνουν τον κόσμο από τις εστίες τους. Εγώ αυτό κάνω. Θα τα βάλω με αυτόν που είναι δυνατός και ξεκινά έναν πόλεμο -όπου κι αν είναι αυτός, είτε στη Συρία, είτε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, είτε οπουδήποτε- που αναγκάζει οικογένειες να ξεσπιτωθούν. Εγώ δεν είμαι πολιτικός για να καθορίζω τις εξελίξεις, αλλά δήμαρχος σε ένα μικρό νησί- ούτε καν έναν γιατρό δεν μπορώ να φέρω στον τόπο μου για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Αλλά δεν μπορώ να ζω και να βλέπω αυτή την εξευτελιστική απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η Τήλος είναι ένα μικρό νησί -με περίπου 750 μόνιμους κατοίκους- για κάποιο λόγο «ξεχωρίζει» συχνά και βρίσκεται στην επικαιρότητα, έχοντας μια “παράδοση” στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Παράδοση που ουσιαστικά δημιούργησε ο αδερφός του συζύγου της, ο αείμνηστος δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης. Το 2008, ο Αλιφέρης έριξε «βόμβα» στην ελληνική κοινωνία, πραγματοποιώντας τους πρώτους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα. Στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά που τον καλούσε, ο Αλιφέρης θα έλεγε το αφοπλιστικό «βρες μου έναν νόμο που να το απαγορεύει και δεν θα το κάνω».

Η 12ετης θητεία της ως δήμαρχος, οι στόχοι της για την Τήλο και το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Με την Τήλο να έχει βάλει τη σφραγίδα της σε μια κομβική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, όταν η Μαρία Καμμά- Αλιφέρη εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος του νησιού, τον Μάρτιο του 2012 (και έχοντας υπηρετήσει για δύο χρόνια σε θέση δημοτικού συμβούλου), η χειμαρρώδης και τολμηρή Καμμά ήξερε ότι έχει μια βαριά παρακαταθήκη πίσω της και ότι θα πρέπει να συγκρουστεί. Το ‘16, με το προσφυγικό να έχει «φουντώσει», δημιούργησε ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Το σχέδιο ήθελε, όπως έλεγε τότε η Μαριά Καμμά, να μην κλειστούν οι πρόσφυγες σε καμπ για να ταϊζονται. Δεν υπήρξε πρόσφυγας -ήταν όλοι της ίδιας εθνικότητας για να αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις- ο οποίος να μην εργάστηκε, στο νησί. Αυτό, άλλωστε, ήταν το πρώτο βήμα για την ένταξη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην Τήλο, το κυνήγι απαγορεύτηκε και δημιουργήθηκε το Φυσικό Πάρκο Τήλου, με προσανατολισμό, όπως έχει εξηγήσει η δήμαρχος «την ορθή διαχείριση, ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος» Το νησί, που στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν είχε μαθητές για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο, συνέχισε να αναπτύσσεται και μέσα στην κρίση και σήμερα, έχει περισσότερα από 80 παιδιά. Το νησί είναι ενεργειακά αυτόνομο, έχει αγοράσει δικό του πλοίο για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο, δέχεται κάθε χρόνο και περισσότερους τουρίστες που επιλέγουν την Τήλο για το -επίσης διαρκώς αναπτυσσόμενο- φυσικό της κάλλος.

Ο στόχος όμως δεν είναι να ζει το νησί μόνο από τον τουρισμό: «Θέλουμε να πετύχουμε αύξηση του πληθυσμού που ζει μόνιμα πάνω στο νησί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μόνιμες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα αλλά και στον τουρισμό, εφόσον εξασφαλιστεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ο τουρισμός όμως πρέπει να σταματήσει να είναι μονοκαλλιέργεια, όχι μόνο για την Τήλο αλλά για όλη την Ελλάδα», έχει εξηγήσει η Μαρία Καμμά. Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού, προφανώς συμφωνούν μαζί της, εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι επανεξελέγη δήμαρχος το 2019 και στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και αποτελεί τη μοναδική γυναίκα σε αυτή τη θέση στα Δωδεκάνησα…

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2