Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα  ότι η «πρόκληση» της Ουκρανίας στο Κουρσκ απέτυχε να σταματήσει την προέλαση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, κατά την επίσκεψή του στη ρωσική δημοκρατία Τούβα, τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους συμμορίτες που διείσδυσαν στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Κουρσκ, και οι οποίοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο σύνολο των παραμεθόριων περιοχών».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ουκρανία «δεν πέτυχε τον βασικό της στόχο: να σταματήσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς».

Το Κίεβο φαίνεται να έχει χάσει αυτό το στοίχημα, καθώς ο ρωσικός στρατός κατάφερε αντιθέτως να επιταχύνει την προέλασή του στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας σχεδόν καθημερινά χωριά. Πλέον βρίσκεται λιγότερα από 10 χιλιόμετρα από την πόλη Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό επιμελητειακό κόμβο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, σε κάθε τους επίθεση στην ανατολική Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν πλέον πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα και όχι μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα όπως προηγουμένως.

«Εδώ και καιρό δεν είχαμε καταγράψει τέτοιο ρυθμό προέλασης στο Ντονμπάς» τόνισε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

Είναι πλεόν σαφές ότι οι Ουκρανοί έχασαν τη δυναμική της επιθετικής τους ενέργειας και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιταχύνουν τη λήξη του πολέμου εις βάρος τους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αποχαιρέτησε και επίσημα την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ και ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στον μεγαλύτερο οικονομικοπολιτικό οργανισμό του πλανήτη τους BRICS, της οποίας ηγούνται η Ρωσία. η Κίνα και η Ινδία, σε μία εξέλιξη που πραγματικά σοκάρει: Η ένταξη στους BRICS θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε παίκτη της παγκόσμιας οικονομίας, την μοναδική χώρα που θα είναι ενταγμένη και στο ΝΑΤΟ αλλά και σε έναν αντιδυτικό οικονομικό οργανισμό!

Η είσοδος της Τουρκίας στους BRICS θα εξεταστεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 22 με 24 Οκτωβρίου του 2024 στο Καζάν της Ρωσίας.

O Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δηλώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα» και αναμένει την είσοδό της σε μία αγορά 4 δισ. ανθρώπων με ΑΕΠ που αγγίζει το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 70% των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πηγών στα εδάφη των χωρών της ένωσης.

Η ομάδα BRICS, (Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και Νότια Αφρική αρχικά) περιλαμβάνει πλέον το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την, ενώ και η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει.

Τα νέα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω κοινής αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και να διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν και αυτές.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους BRICS η Ελλάδα και να χρηματοδοτηθεί από την κοινή αναπτυξιακή τράπεζα για να αποπληρώσει τα χρέη της, προτιμώντας να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και την εκχώρηση των εσόδων από την εκμετάλλευση όλη της κρατικής περιουσίας στους δανειστές.

Σήμερα το χρέος έχει φτάσει τα 407 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «ούτε μία επιταγή» για αμυντικές δαπάνες προκειμένου να υπερασπιστεί την χώρα, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδιας…

Εάν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις χώρες που συμμετέχουν στον οργανισμό και αυτές που έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν, θα κατανοήσει, ότι όλες είναι πλούσιες σε κάποιο τομέα.

Είτε σε ενεργειακά κοιτάσματα και πρώτες ύλες όπως η Ρωσία, είτε σε ενεργειακά κοιτάσματα όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, είτε σε Σπάνιες Γαίες όπως είναι η Κίνα, πράγματα δηλαδή, η παρουσία των οποίων συνεπάγεται, οικονομική ευημερία και αληθινή γεωπολιτική και γεωστρατηγική ισχύ.

Και αυτό γιατί, τα οικονομικά δεδομένα του «μπλοκ» θα είναι αληθινά.

Αντίθετα, της Δύσης, τα οποία στηρίζονται σε χρηματοπιστωτικά παιχίδια, δεν είναι πραγματικά οικονομικά δεδομένα και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης (κάθε τρεις μήνες επεκτείνουν το όριο χρέους τους) ενώ η Ευρώπη, είναι εντελώς «γυμνή» σε ότι αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Αυτό το «μπλοκ» θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δικό του νόμισμα και θα μπορεί να «εξαφανίσει» ολοκληρωτικά το αμερικανικό δολάριο από τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Ακόμα και η Αργεντινή η οποία εν τέλει αρνήθηκε την είσοδο της στα BRICS λόγω του αμερικανόφιλου νεοεκλεγέντα προέδρου Χ.Μιλέι, θα εντάσσονταν στον οργανισμό γιατί είναι μία διατροφική υπερδύναμη.

Με λίγα λόγια τα BRICS είναι είναι το «μπλοκ» με την δυναμική, αντίθετα η Δύση εδώ και δεκαετίες δεν παρουσιάζει καμία δυναμική.

Οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στα BRICS, όπως η Αλγερία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα κ.α. θα προσφέρουν επιπλέον αποθέματα ενεργειακών κοιτασμάτων, Σπάνιων Γαιών κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι όποιος ελέγχει την παραγωγή και την διανομή των Σπάνιων Γαιών ελέγχει και τις… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και τις νέες βιομηχανίες όπως αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αυτό το «μπλοκ» λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα (που αποδείχτηκε πολύ μικρός ιστορικά), το 2015, επέλεξε να το αρνηθεί.

Τότε η Ρωσία είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα να ενταχθεί στην επενδυτική τράπεζα των BRICS και να εξισορροπήσει την ασφυκτική οικονομική και πολιτική πίεση των δανειστών με λήψη βοήθειας από την Ρωσία, αλλά ο τότε ηγέτης της χώρας, δυστυχώς είχε απορρίψει την πρόταση, ίσως γιατί ένιωθε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί κάτι το τόσο μεγάλο.

Η επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση τότε νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργαν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), έγινε δημοσίως από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/ αντιπρόσωπο της Τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε εκείνη την εποχή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αλλά είχε προηγηθεί η πρόταση Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα κατά τη επίσκεψη του τελευταίου την άνοιξη του 2015.

Μάλιστα ο Σ.Στόρτσακ, δήλωνε τότε ότι «Με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος θα μπορέσουν να αποπληρωθεί μέρος των δανείων και να αγοραστεί ξένο συνάλλαγμα»

Σε ερώτηση αν η συμμετοχή της Ελλάδος στην τράπεζα των BRICS θα της προκαλέσει προβλήματα με την ΕΕ, ο Σ.Στόρτσακ είχε απαντήσει ότι «αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό.

Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της ΕΕ- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές».

Το τι έγινε στην συνέχεια το ξέρουμε όλοι και περίπου το «πώς έγινε». Σημασία έχει ότι η Ελλάδα το 2015 «έκλεισε την πόρτα» στην ιστορία, αλυσοδέθηκε και πέταξε η ίδια το κλειδί της αλυσίδας σε ένα «άπατο πηγάδι»…

Διάφοροι «έξυπνοι» έλεγαν τότε ότι λόγω του μνημονίου δεν μπορούσε χώρα να δανειστεί από χώρα εκτός ΕΕ.

Η χώρα όμως είχε ήδη αθετήσει συμφωνίες με την Ρωσία, όπως αυτή με τον South Stream και την προμήθεια των ρωσικών ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 και είναι περίεργη η εμμονή του πολιτικού συστήματος να τηρεί αντιθέτως υπογραφές που έχουν αποδειχτεί πως ήταν εθνοκτόνες.

Πέραν τούτου, θεωρητικά μπορούσαν να δανειστούν το ποσό όλου του χρέους από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και να το εξοφλήσουν σε μία δόση ώστε να απεμπλακούν από τα μνημόνια.

Η αθέτηση της συμφωνίας του South Stream από την κυβέρνηση Παπανδρέου αποδείχτηκε μέγα λάθος και η ατυχής αντικατάστασή του με τον αζερικό ΤΑΡ φάνηκε από τα γεγονότα:

Όταν το προπερασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια εν μέσω χειμώνα οι Έλληνες δεν είχαν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η χώρα αναγκάστηκε να αγοράσει το πανάκριβο αμερικανικό LNG για να αναπληρώσει τις ποσότητες που έχασε από την διακοπή των εισαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Και να προσθέσουμε κάτι τελευταίο:

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα έπαιρνε η Ελλάδα για να σταθεί όρθια από τα BRICS.

Είναι και το γεγονός ότι θα είχε απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε είδους προϊόντα από μία τεράστια συνολική αγορά και σε πολύ καλές τιμές.

Κάτι το οποίο «πονάει» ιδιαιτέρα τα τελευταία δύο χρόνια με τον υπερπληθωρισμό να έχει διαλύσει τους Έλληνες πολίτες.

Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η ευκαιρία είναι μία θεά, που έχει μαλλιά στο μέτωπο και είναι καραφλή στο πίσω μέρος κεφαλής.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο συγκλονιστικό όπλο, πιο ανατριχιαστικό, αλλά και πιο αποτελεσματικό στην εξόντωση της εχθρικής άμυνας, είτε σε δάση είτε σε οποιασδήποτε μορφής καταφύγια, χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία: Drone που εκτοξεύει κάθετα μια «κουρτίνα» από εμπρηστικό θερμίτη!

Τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει όταν δεχθεί αυτή την «ακτίνα» φωτιάς.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:

Το drone «ψεκάζει» με θερμίτη το δασύλιο, όπου κρυβόταν ένας λόχος Ουκρανών στρατιωτών. Πετώντας με ταχύτητα, μόλις 165 χλμ. ανά ώρα του παίρνει μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να «ψήσει» τους αντιπάλους. 

Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση θερμίτη από drone, παγκοσμίως.

Ο θερμίτης είναι μια πυροτεχνική σύνθεση από μεταλλική σκόνη, καύσιμο και οξείδιο μετάλλου.

Όταν αναφλέγεται από τη θερμότητα, ο θερμίτης υφίσταται μια εξώθερμη αντίδραση οξειδοαναγωγής.

Δημιουργούνται σύντομες εκρήξεις υψηλής θερμοκρασίας σε μικρή επιφάνεια. Η μορφή της αντίδρασης είναι παρόμοια με αυτή άλλων μειγμάτων καυσίμου-οξειδωτικού, όπως η μαύρη πυρίτιδα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Παλαμά Καρδίτσας, τονίζοντας πώς «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει αγρότες και φορείς, στέλνοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη θέση του».  

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αποδοκιμαζόμενος έντονα στον Παλαμά Καρδίτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει αγρότες και φορείς, στέλνοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη θέση του.

Προτίμησε ένα φιλικό ακροατήριο, για να διαβάσει στα ΜΜΕ το προπαγανδιστικό παραμύθι της ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με αυτό τα δισεκατομμύρια ρέουν και όλα θα πάνε καλά.

Στην πραγματική ζωή, τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου παραμένουν άλυτα, τα αντιπλημμυρικά πάσχουν, οι αποζημιώσεις αργούν και δεν αρκούν.

Αυτά είπαν οι συγκεντρωμένοι, αυτά επιλέγει να αγνοεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που “δεν παίρνει” ούτε από λόγια ούτε από βελτιώσεις».

pronews.gr

Χριστίνα Σταρακά: Να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη παράταξη που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή και διεφθαρμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αλφόνσο Βιτάλη για την εφημερίδα Κυριακάτικη KONTRA NEWS.

Οι διαδικασίες για εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δρομολογήθηκαν. Μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας;

Κεντρικό ζητούμενο είναι να κάνουμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ κοινωνό της εσωκομματικής διαδικασίας. Αρχικά, θέλουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του. Μια συμμετοχή η οποία με τη σειρά της θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, πως οι αστείρευτες δυνάμεις του Κινήματος μας, που παρέμεναν αδρανείς για κάποιο διάστημα, είναι και πάλι εδώ. Έτοιμες και αποφασισμένες να βρουν χώρο έκφρασης και δημιουργίας, για να συνδιαμορφώσουν το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας. Με όραμα, με δουλειά, με πολιτικές θέσεις με ουσία, να δώσουμε στον καθένα και στην καθεμία τη δυνατότητα να λάβει μέρος στη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ενωμένης, σύγχρονης, συλλογικής και ανοιχτής, που θα αγκαλιάζει τις πλατιές λαϊκές μάζες και θα σφυρηλατεί νέες κοινωνικές πλειοψηφίες. Έτσι, ώστε να υπογράψουμε από κοινού ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα στιβαρό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με τον ελληνικό λαό, το οποίο και θα υλοποιήσουμε ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών προς την κυβέρνηση φαίνεται και πως η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική και η διαχείριση της επιτείνουν την φθορά της. Υπάρχει εναλλακτικός πόλος και εναλλακτική πρόταση για να εισπράξουν αυτή την φθορά;

Πράγματι δυστυχώς, για ακόμη ένα καλοκαίρι η Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της δοκιμάστηκε από τις φλόγες. Μία δασική πυρκαγιά με τραγική ευθύνη του κρατικού μηχανισμού μετατράπηκε σε αστική με ανυπολόγιστες καταστροφές. Και για ακόμη μία φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ στη λήψη μέτρων πρόληψης, βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές, μετρώντας απώλειες φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής. Η ουσία χάθηκε στον βωμό της επίπλαστης εικόνας προετοιμασίας από τους αρμόδιους της ΝΔ, με καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό που κατέστη εμφανές όμως, είναι πως μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν συμβιβάζεται πια με τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρούν να να κρύψουν την αλήθεια. Έχει διαπιστώσει τις δυνατότητες της, έχει δει τις πολιτικές της εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων. Ο κόσμος αυτός πρόσφατα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις ευρωεκλογές σε όλο το πολιτικό σύστημα. Τόσο με τη συντριβή της ΝΔ, όσο και με τη μεγάλη αποχή. Παράλληλα, οι πολίτες έδειξαν ότι αναζητούν διέξοδο, ψάχνουν εναλλακτική λύση. Δεν επιζητούν ένα ακόμα μικρομεσαίο κόμμα διαμαρτυρίας. Επιζητούν πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη παράταξη και μια συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση, η οποία θα κερδίσει τις εκλογές με ένα αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση. Βλέποντας πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία αναδιάταξης των συσχετισμών. Η κοινωνία περιμένει να της δείξουμε τον δρόμο για το πού θέλουμε να πάμε, καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει χρόνος πλέον για χάσιμο.

Έχει αρχίσει μια εκτεταμένη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συζήτηση αυτή;

Η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων στη λογική μιας πληθυντικής Κεντροαριστεράς πάντα είναι στη σκέψη μας και στη λογική μας. Ωστόσο, αυτή δεν θα δημιουργηθεί μέσα σε κλειστά γραφεία, με συνεννοήσεις και συμφωνίες σε επίπεδο κορυφής, με συμβόλαια ατομικής πολιτικής επιβίωσης που αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία. Αλλά θα διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και πολιτικές πρωτοβουλίες από την επόμενη κιόλας μέρα. Διαμορφώνοντας μια θαρραλέα μοντέρνα πολιτική ταυτότητα που θα συλλαμβάνει και θα δίνει πολιτικό σχήμα και μορφή στις νέες αξιακές τάσεις της εποχής. Συσπειρώνοντας δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, της εργασίας, των κοινωνικών εταίρων, της νεολαίας, της κοινωνίας των πολιτών, των ανθρώπων που σήμερα δεν τους δίνεται ο λόγος και νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται. Εμείς διεκδικούμε τον κόσμο που απέχει αυτή τη στιγμή. Τον απλό μέσο ψηφοφόρο. Εκεί εστιάζουμε την προσπάθεια μας. Και οφείλουμε να τον  απεγκλωβίσουμε από φήμες και βυζαντινισμούς της εξουσίας, παραθέτοντας του ένα πολιτικό αφήγημα που θα βελτιώσει τη ζωή του. Αυτό είναι το στοίχημά μας.

Ενδεχόμενο προσέγγισης με την ΝΔ, ειδικά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, βλέπετε;

Απολύτως όχι. Μην επιστρέφουμε πάλι στα παλιά και στο σενάριο με το δήθεν αθώο επιχείρημα «να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αυτονομία του και προχώρησε χωρίς να γίνει πατερίτσα για τις φιλοδοξίες του κ. Μητσοτάκη. Η συντηρητική παράταξη άλλωστε είναι ο παραδοσιακός και ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εκτός αυτού, η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο. Η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι η αυτοδυναμία για τον κ. Μητσοτάκη είναι πλέον ανέφικτη και γι’ αυτό επιθυμεί έναν πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο. Για το ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο σενάριο είναι αδιανόητο. Βασικό ζητούμενο της πολιτικής μας φυσιογνωμίας και στρατηγικής, ως σοσιαλδημοκρατική παράταξη, είναι να ξεκαθαρίσουμε με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε. Και εμείς δεν είμαστε με τα καρτέλ, τα μεγάλα συμφέροντα και τις ελίτ, πρόθυμος συνομιλητής των οποίων είναι ο Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε με όσους νέμονται την εξουσία ως λάφυρο, με όρους επιτελικού κράτους των κολλητών. Δεν  είμαστε με όσους έχουν κατακρεουργήσει το κράτος δικαίου, με τη συγκάλυψη της ανομίας, τα σκάνδαλα των υποκλοπών και την παραβίαση των κανόνων. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα θέμα συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά η δημιουργία μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης που θα γιατρέψει τις πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας που δημιούργησε η δεξιά λαίλαπα, προς όφελος της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ως αυτόνομος πόλος εξουσίας, με τον δικό του αξιακό κώδικα αρχών και ιδεών, χωρίς να γίνει δεκανίκι κανενός.

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν είχε την δυνατότητα έστω για λίγες μέρες διακοπών λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Οι  τιμές των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, έρχονται να προστεθούν στα κύματα ακρίβειας και ανατιμήσεων ακόμα και βασικών προϊόντων αλλά και στις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος . Πόσο μπορεί να αντέξουν οι πολίτες  αυτή την κατάσταση; 

Αυτό που συνέβη το καλοκαίρι με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πραγματικά ντροπή. Όπως καταδείξαμε με ερώτηση που καταθέσαμε ως ΠΑΣΟΚ, πληρώσαμε 58,8% ακριβότερα τα ακτοπλοϊκά από ό,τι οι Βορειοευρωπαίοι! Παράλληλα, οι μισοί Έλληνες δεν έκαναν φέτος διακοπές. Στα αδιάσειστα αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση επέλεξε να συνταχθεί με τη γραμμή των ακτοπλόων περί ελάχιστων αυξήσεων, την ίδια ώρα που η Υφυπουργός κ. Βούλτεψη κουνούσε με θράσος το δάχτυλο στους συμπολίτες μας στέλνοντας τους να πάνε στα χωριά τους αν δεν έχουν χρήματα για τα νησιά! Τραγικές καταστάσεις..Οι τιμές των εισιτηρίων έρχονται έτσι να προστεθούν σε μια σειρά μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση δημοσίων αγαθών όπως η Παιδεία και η Υγεία, η διάλυση του πρωτογενή τομέα και η εγκατάλειψη της αγροτιάς, τα ολιγοπώλια στην οικονομία, η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και παράλληλα έχουν διαρρήξει την κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες απογοητευμένοι νιώθουν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και επιλέγουν είτε την αποχή είτε στρέφονται στα άκρα σε πολλές γωνιές της Ευρώπης. Τα προβλήματα είναι πράγματι πανευρωπαϊκά. Όμως η Ελλάδα, αντίθετα από άλλες κυβερνήσεις που προσπαθούν να τα επιλύσουν, όπως π.χ. η Ισπανία με τη μείωση και το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αδιαφορεί για την αντιμετώπιση τους. Ο κ Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τα διάφορα pass, «ξεγελάει» με χάντρες και καθρεφτάκια τους ιθαγενείς. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ωστόσο να αφήσει τη συντήρηση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της να παραδώσει την κοινωνία στην αγκαλιά της επικίνδυνης ακροδεξιάς. Ο αγώνας μας  απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα και τη διαφθορά, αποτελεί στο τέλος της ημέρας αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον δώσουμε με κάθε κόστος.

Ένα μεγάλο θέμα του φετινού καλοκαιριού για τον πρωτογενή τομέα αποτέλεσε η πανώλη και εσχάτως η ευλογιά, που μαστίζουν την ελληνική κτηνοτροφία. Ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή;

Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Μόλις τη Δευτέρα η ΕΘΕΑΣ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την εξάπλωση της πανώλης κατά παντός υπαιτίου ώστε να αναζητηθούν τα αιτία εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα. Όσο για την ευλογιά, μέχρι στιγμής στον Έβρο έχει θανατωθεί σημαντικός αριθμός ζώων σε κοπάδια, ενώ δεν γνωρίζουμε πώς αυτή θα εξαπλωθεί. Ένα είναι σίγουρο. Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την μεγαλύτερη ίσως κρίση στο επάγγελμά τους και η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ είναι στα χαμένα. Ενδεχόμενες αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους είναι αβέβαιες, την ίδια ώρα που τα μέτρα για την πανώλη τους επιβαρύνουν οικονομικά, καθώς δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά ενώ ισχυρό πλήγμα θα αποτελέσει η αναμενόμενη αύξηση των τιμών.  Εκτός αυτών, οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία σε ΠΟΠ προϊόντα προκαλούν καταστροφικές ζημιές στην αγροτική οικονομία.  Η λύση για εμάς, είναι ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της κτηνοτροφίας με δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις, αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και στους χώρους παραλαβής-παράδοσης των ζώων, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για πρόληψη και αποφυγή εξάπλωσης ζωονόσων, ελέγχους στις χονδρικές τιμές προϊόντων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και δράσεις για την εξιχνίαση κυκλωμάτων εμπορίας κρέατος. Απαιτείται όμως ισχυρή και άμεση πολιτική βούληση πριν την πλήρη κατάρρευση του κλάδου.

Την έξοδο των φυλακών μετά από 16 μήνες κράτησης, πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Φρέντι Μπελέρης, μετά την απόφαση που έλαβε το πρωτοδικείο του Φίερι, στην Αλβανία.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε και τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου «πολιτική».

Παράλληλα, σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπελέρης δήλωσε ότι η δικαστική μάχη που σχετίζεται με τις εκλογές στη Χειμάρρα θα συνεχιστεί στο Στρασβούργο, ενώ πρόσθεσε ότι θα ζει μεταξύ Χειμάρρας και Αθήνας.

Σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου στη Χειμάρρα, είπε πως «οι εκλογές διεξήχθησαν (πέρσι) στις 14 Μαΐου και είχα αναδειχθεί νικητής. Οι εκλογές της 4ης Αυγούστου ήταν από κάθε άποψη παράνομες. Η απόλυσή μου ήταν παράνομη, το διάταγμα του προέδρου ήταν επίσης παράνομο, η απόφαση του Πρωθυπουργού να εμπλέξει ολόκληρο το κράτος και τη μαφία προκειμένου να κερδίσει σε ένα χωριό ήταν επίσης παράνομη».

Όταν ρωτήθηκε αν θα επικοινωνήσει με τον εκλεκτό του Ράμα, Βαγγέλη Τάβο, ο Μπέλερης απάντησε: «Θα επικοινωνήσω μαζι του και με όλους όσοι εργάζονται και θα εργαστούν για το καλό της Χειμάρρας. Δεν πιστεύω ότι ο Τάβος έχει τη νομιμοποίηση των πολιτών της Χειμάρρας από τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη».

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει την πολιτική του καριέρα στην Αλβανία και αν θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Μπελέρης παραδέχθηκε ότι έχει πρόθεση να το κάνει, αν «το Στρασβούργο με δικαιώσει», ενώ πρόσθεσε ότι θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεσή του.

«Μετά από 16 μήνες απομόνωσης, είμαι τώρα ελεύθερος και περήφανος, αλλά σίγουρα όχι ευτυχισμένος, επειδή το κράτος δικαίου και η δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκαν στην Αλβανία, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε όπως θα έπρεπε. Η σημερινή απόφαση είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαιοσύνης που μας περιμένει. Ο αγώνας μου έχει πλέον αρχίσει. Είναι περιττό να πω ότι θα απευθυνθώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλα όσα μου έκανε το αλβανικό καθεστώς», ανέφερε σε γραπτή δήλωση που έδωσε νωρίτερα στα μέσα ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη:

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς.

Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος. Σήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμαρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με την θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Βέμπερ: Καλά νέα η απελεύθερωση Μπελέρη

Σχόλιο για την επελευθέρωση Μπελέρη έκανε στο Twitter και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η απελευθέρωση του συναδέλφου μας Φρέντι Μπελέρη είναι καλά νέα για το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ανυπομονούμε να τον έχουμε μαζί μας και να συνεχίσουμε το έργο μας» έγραψε σχετικά.

Αδελφός Μπελέρη: Ο λαός της Χειμάρρας πίστεψε στον Φρέντι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος, έκανε λόγο για «ένα ευχάριστο γεγονός». «Βέβαία η δικαίωση θα είναι όταν θα δικαιωθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου θα αποδειχθεί η αθωότητά του. Ήταν τόσο πασιφανή η σκευωρία που στήθηκε από το καθεστώς Ράμα με μόνο στόχο να αρπάξουν το δημαρχείο Χειμάρρας» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το γλέντι θα το κάνει ο λαός της Χειμάρρας. Πίστεψε στον Φρέντι Μπελέρη, στην αθωότητά του» συμπλήρωσε ο αδελφός του ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το αλβανικό δικαστήριο είχε αναβάλει την εξέταση του αιτήματος επικαλούμενο διάφορες δικαιολογίες με την τελευταία αναβολή να δίνεται στα τέλη Ιουλίου με τους δικαστές να επικαλούνται τότε τις καλοκαιρινές άδειες.

Μαρινάκης: Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση Μπελέρη αλλά δεν ξεχνάμε τι έγινε τους προηγούμενους 16 μήνες

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την απόφαση αποφυλάκισης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη.

Ωστόσο, όπως τόνισε ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «αυτό δεν σημαίνει ότι
θα ξεχάσουμε όσα συνέβησαν τους προηγούμενς 16 μήνες και τη βαρύτητά τους».

«Στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη η κυβέρνηση βλέπει την εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Πλέον η ελληνική μειονότητα έχει στην ευρωβουλή έναν εκπρόσωπό της που θα μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι ιερά» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε για το θέμα:

«Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση αλλα δεν ξεχνάμε τι έγινε τους προηγούμενους 16 μήνες».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά απέστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα από την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους το Σάββατο, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως με βεβαιότητα γνωρίζετε, διανύουμε άλλη μια χρονιά που ο πολύπαθος νομός Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται βαρύτατα από εκτεταμένη κακοκαιρία με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, μετά από εκείνες του περσινού Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αγρινιώτες αγρότες το Σάββατο αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σφοδρής χαλαζόπτωσης που χτύπησε αλύπητα τη γη τους, βλέποντας τους κόπους τους να καταστρέφονται, σε μια ευρύτερη ακτίνα που περιλαμβάνει τις περιοχές από τη Νέα Αβόρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, το Παναιτώλιο, τη Λυσιμαχία και τα Καλύβια αλλά και πολλά ακόμη χωριά. Ειδικότερα, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με ακτινίδια, μηδική, ελαιόδεντρα, καλαμπόκια και εσπεριδοειδή ενώ η παραγωγή υπέστη τεράστιες απώλειες, με τους καρπούς να πέφτουν στο έδαφος και να χάνονται ουσιαστικά οι κόποι της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς.

Δεν φτάνει που οι καλλιέργειες μαράζωσαν από τη λειψυδρία και την έλλειψη νερού ολόκληρο το καλοκαίρι,  ήρθε τώρα και αυτή η δοκιμασία για να δώσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ να διενεργηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις, καθώς και να δοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις διότι οι αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης η στήριξη των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψουν τη γη, αλλά να μείνουν και να καλλιεργήσουν. Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του, δεν έχει γίνει τίποτα στο κομμάτι αυτό. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Σταρακά

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Οι λύσεις για το δημογραφικό περνούν μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη και το ζωντάνεμα της υπαίθρου»

«Η απουσία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη, αποτυπώνεται στη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης που επισκέφθηκε διαδοχικά τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας.

Τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση και η αναπτυξιακή υστέρηση αυτών των περιοχών, φέρνουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει ένα τοπικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι καμία από τις προτάσεις  της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό, που συστάθηκε με πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, δεν έχει υλοποιηθεί.

Αναφέρθηκε σε ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές όπως:
-Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα που θα δημιουργήσει νέες δουλειές και θα κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους.
-Φορολογικά κίνητρα για νέους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.
-Μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών και εξομοίωση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων οικογενειών με αυτά των πολύτεκνων.
-Ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για οικογένειες με παιδιά με εφαρμογή της κοινωνικής κατοικίας  και όχι ημίμετρα.
-Μέτρα στήριξης και φορολογικές ελαφρύνσεις για την απόκτηση παιδιών σε γονείς με ηλικία έως 30 ετών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Καστοριάς και Γρεβενών και μίλησε με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις για τα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την προσέλκυση ιατρών, αλλά και την ένταξη των εργαζόμενων στις δομές του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να στηριχθεί η δημιουργική, παραγωγική και εξωστρεφής τοπική επιχειρηματικότητα, επισκεπτόμενος διαδοχικά καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, όπως:

-Τη δημοτική επιχείρηση Αμυνταίου ‘’Ξινό Νερό’’
-Το συσκευαστήριο «Αγρός Πίνδου» στο Μικρό Σειρήνι Γρεβενών, μια μεταποιητική μονάδα με πρότυπα προϊόντα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, στην επικοινωνία του με τους πολίτες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, είχε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να επιβεβαιώσει το καθολικό αίτημα των πολιτών για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα εμπνεύσει και θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, άσκησε η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, αναρωτώμενη, μεταξύ άλλων, το πρωί της Δευτέρας «πώς θα πείσουμε την κοινωνία ότι θα αλλάξομε τη χώρα αν συνεχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις με δύο κολλητούς και δεν λειτουργεί τίποτα;».

Όπως είπε «η μεγαλύτερη χάρη στον Μητσοτάκη είναι αυτοί που κρατούν το ΠΑΣΟΚ στο 12-13%, αυτό είναι το κλέισιμο του ματιού στον Μητσοτάκη. Με ένα ΠΑΣΟΚ που χάνει 110.000 ψήφους ενώ 2 εκατομμύρια έχουν φύγει από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εάν στρουθοκαμηλίζουμε και λέμε ότι τα κάναμε όλα καλά, όπως λέει η ηγεσία, δεν πάμε μπροστά».

Σημείωσε, δε, ότι «εγώ δεν θυμήθηκα να διαφωνήσω με τον Ανδρουλάκη στις ευρωεκλογές Εμένα η διαφωνία μου ήταν πολιτική. Έδειξα κίτρινη κάρτα για την επιστολική ψήφο και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μου ταιριάζει να κοροιδεύουμε την κοινωνία».

Παράλληλα χαρακτήρισε «άθλιο να λένε ότι είχα προσχεδιασμένη την κριτική μου για τις ευρωεκλογές. Είπα να τα συζητήσουμε όλα στα όργανα που δεν συνεδριάζουν, είναι αυτό παράλογο;».

Η κυρία Γιαννακοπούλου διεμήνυσε, ακόμα, πως «όποιος κι αν εκλεγεί θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι ότι θα το κάνουμε όποιος κι αν εκλεγεί. Και να δεσμευτούμε ότι όποοιος εκλεγεί δεν θα κλειστεί στην καμαρίλα και τις αποφάσεις με τους κολλητούς».

Ερωτηθείσα, τέλος, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή στελέχη του απάντησε «τασσομαι υπέρ της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτές αγκάλες σε όλους και απευθύνομαι στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει συνιστώσα καμίας θολής κεντροαριστεράς για να βρουν ρόλο κάποιοι. Δεν έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ όσοι πήδηξαν από το καράβι στην κρίση ενώ εμείς δίναμε αγώνες».

protothema.gr

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στην κάμερα του MEGA για την «τεράστια μάχη» που δόθηκε στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 20 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος αρχικά είπε: «Από την 1η Μαΐου που άρχισε η αντιπυρική περίοδος, σας διαβεβαιώ 4 μήνες είμαστε όλη μέρα μέσα στην Πολιτική Προστασία και όπου απαιτείται», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Θα ήθελα να κριθούμε από τους ειδικούς, μιας που από την κοινωνία σε όλη την Ελλάδα έχω ήδη δει τον τρόπο με τον οποίο αγκαλιάζουν όλοι τους πυροσβέστες, τους δασοκομάντος, τους εθελοντές και όλους αυτούς τους μαχητές που φέτος το καλοκαίρι έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να προσπεράσω την κατοικημένη περιοχή στον Βαρνάβα. Τεράστια μάχη. Το ότι μπορέσαμε πρώτη φορά στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης να πείσουμε τους συμπολίτες μας να καθαρίσουν 840.000 οικόπεδα, πολλά από αυτά μέσα στην Αττική και άρα να μην μπορεί να τρέχει και να κυλάει η πυρκαγιά από αυτό, είναι τεράστιο βήμα σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη».

«Στις 4.000 πυρκαγιές τις οποίες αντιμετωπίσαμε φέτος, κατά γενική ομολογία σε πολύ υψηλό επίπεδο πράγματι, με δείκτη κόκκινο, δηλαδή συναγερμού έκτακτης ανάγκης, και έχοντας παράλληλα τρεις φωτιές στα Γλυκά Νερά για τις οποίες συλλάβαμε τον εμπρηστή, μία φωτιά στα Μέγαρα και μία στην Ερέτρια ταυτόχρονα, η φωτιά αυτή αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να σταματηθεί μέσα στα φαράγγια και τα βουνά, ενώ αφήναμε κάθε 100 – 200 μέτρα 20 – 30 οχήματα της Πυροσβεστικής για να υπερασπίζονται ένα ένα τα σπίτια των Αθηναίων και έφευγε με τεράστιες ταχύτητες. Σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ», συμπλήρωσε.

«Συλλάβαμε τους πιο πολλούς εμπρηστές στην ιστορία της δασοπυρόσβεσης»
«Στο ‘ΒΗΜΑ’ μιλάει με άρθρο – παρέμβασή του, ο πρόεδρος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου ο κ. Πλειώνης. Ούτε ΝΔ είναι, ούτε δεξιός. Έχει ασκήσει κριτική πολλές φορές στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για το τι έχει κάνει στο κομμάτι της πρόληψης και της πυρόσβεσης. Λέει ότι οι συνθήκες οι πυρομετεωρολογικές ήταν οι χειρότερες φέτος των τελευταίων 40 ετών, ότι οι ενάρξεις των πυρκαγιών ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της 20ετιας και ότι παρόλα αυτά οι καμένες εκτάσεις μέχρι στιγμής είναι κάτω από τον μέσο όρο της 20ετιας».

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους είπε: «Έκανε μια πολύ γρήγορη και μεθοδική δουλειά το κομμάτι του υπουργείου που αφορά την αρωγή, έχουν καταγραφεί με τους μηχανικούς και τους δημάρχους όλα τα σπίτια, πήραν την προκαταβολή αυτή που αφορά τα 650 ευρώ, θα πάρουν και αυτό που αναλογεί στο νοικοκυριό. Θα αποζημιωθούν στο 80% από το ελληνικό κράτος και θα πάρουν και 20% που μένει άτοκο δάνειο από την τράπεζα».

Πλημμύρες
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πλημμύρες: «Από τα τέλη Αυγούστου και ενώ ακόμα δίναμε μάχη με τις φωτιές, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου μου απέστειλε επιστολή σε όλους, περιφέρειες και δήμους, για τις ακριβείς αρμοδιότητές τους τις οποίες γνωρίζουν, σε ό,τι έχει να κάνει με τον καθαρισμό των φρεατίων, των σιφονιών και των ρεμάτων. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα θα φωνάξουμε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής για μια πρώτη συνάντηση, θα πάμε και σε όλη την άλλη Ελλάδα για να κάνουμε το ίδιο με όλους τους δήμους και τις περιφέρειες».

«Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsbomb.gr

Σελίδα 1 από 2