Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  9:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας
του Μιχάλη Τρεμόπουλου
 
Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Ανατολική Θράκη προχωρά η Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο, και τη δρομολόγηση ακόμη ενός σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. 
Πρόκειται για την περιοχή του ακρωτηρίου της Igneada στην Ανατολική Θράκη, στην επαρχία Kirklareli (40 Εκκλησιών), 5 χιλιόμετρα νότια του ποταμού Mutludere (Ρέζοβο ή Ρήσος), που αποτελεί τα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα. Εκεί είναι η αρχαία ελληνική πόλη Θυνιάς, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί ως τις αρχές του 20ού αιώνα (Νιάδα), δίπλα σε έναν σημαντικό θαλάσσιο διάδρομο, που διέθετε λιμάνι, απ’ όπου μεταφέρονταν εμπορεύματα από την ενδοχώρα προς την Κωνσταντινούπολη.
Η Ανατολική Θράκη είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τουρκίας με 12 εκατομμύρια κατοίκους περίπου, το 15% του πληθυσμού της. Είναι μια ενεργή σεισμικά περιοχή, με ενδημικά είδη και εύφορα εδάφη, αφού το 60% της παραγωγής ρυζιού και ηλίανθου της Τουρκίας προέρχεται από αυτήν. 
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στοχεύει τα 20 GW σε ισχύ πυρηνικής ενέργειας μέσα σε τρεις δεκαετίες, με 3 πυρηνικούς σταθμούς αλλά και με μικρούς αντιδραστήρες (SMR) με 5 GW συνολικά έως το 2050. 
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Μερσίνας από τους Ρώσους και την άδεια λειτουργίας του, ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσιεφ ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Δούμα ότι έχει αποφασιστεί από τον Ερντογάν η κατασκευή και δεύτερου ρωσικού πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη. Και ότι η Rosatom είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμό και για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό. 
Η επιλογή της Θράκης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας, αφού η εγγύτητα και η διασύνδεση με ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας ενισχύει τη στρατηγική της θέση, κάτι που εξασφάλισε την πρόσφατη επαναπροσέγγιση με την ελληνική κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 2022 η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα μελέτες για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού. Μέσα στο 2023 βρέθηκε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τη δημιουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών ενώ δυναμικά είχε μπει με προσφορές και η Νότια Κορέα.
Ο επίσημος στόχος της Τουρκίας είναι να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, αφού ήδη εισάγει σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία (2021). Μετά την απαράδεκτη ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας από την ΕΕ ως «ενέργεια χαμηλών εκπομπών», η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κατασκευή πυρηνικών θα συμβάλει στους κλιματικούς της στόχους. Και με τον πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu, εκτός από σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους σε μια περιοχή σεισμογενή, με πιθανότητα τσουνάμι και για την Κύπρο, ενισχύει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για τις επόμενες έξι δεκαετίες. Αν κλείσει συμφωνία με τη Ρωσία και για τους σταθμούς της Σινώπης και της Igneada, η εξάρτηση γίνεται απόλυτη. Η Ρωσία θα ελέγχει την τεχνολογία των μονάδων και τον εφοδιασμό τους με πυρηνικό καύσιμο. Η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιβάλλει τη διακοπή των εργασιών κατασκευής αλλά η κρατική Rosatom προχώρησε στην κατασκευή 4 μονάδων VVER-1200 στο Άκουγιου με συνολική ισχύ 4,8 GW, που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία μέχρι το 2028.
Η Τουρκία είχε πυρηνικά σχέδια ήδη από το 1970. Αφού συζήτησε με διάφορες κοινοπραξίες -κυρίως της Δύσης- πρόσφερε στη Ρωσία ηγετικό ρόλο στην κατασκευή του Akkuyu, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Αναμενόταν μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη και η Κίνα να κατασκευάσει το τρίτο. Η καθυστέρηση δεκαετιών για το αντιπυρηνικό κίνημα οφείλεται στις κινητοποιήσεις αλλά μπορεί να εντάσσεται και στη γεωπολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και την ανομολόγητη επιδίωξη για απόκτηση πυρηνικής βόμβας, όπως έχουν δείξει και οι συνεννοήσεις της με διαθέσιμες χώρες.
Σύμφωνα με την κριτική των Πράσινων της Τουρκίας, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αγοράζεται από τις εταιρείες της Τουρκίας αλλά η υποτίμηση της τούρκικης λίρας κάνει τη συμφωνία λιγότερο συμφέρουσα και αυξάνεται έτσι η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία. 
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει ότι κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στους πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνομπίλ και της Ζαπορίζια υπάρχει ακόμη και λόγω διακοπής του ηλ. ρεύματος, αλλά και πως ο πόλεμος, οι συγκρούσεις ή οι τρομοκρατικές ενέργειες σε περιοχές με πυρηνικούς σταθμούς κάνουν πιθανό ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Η επιμονή της Τουρκίας στην πυρηνική της ανάπτυξη δεν μπορεί να εξηγηθεί από την ανάγκη για ενέργεια. Οι πυρηνικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι η πιο δαπανηρή, η πιο επικίνδυνη, η πιο ρυπογόνος μορφή παραγωγής ενέργειας, που προκαλεί ρύπανση από τα ραδιενεργά απόβλητα για γενιές, όπως είδαμε στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα. Η Ρωσία έχει σαφείς γεωστρατηγικούς στόχους με στρατιωτική και πυρηνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται με την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ίδιου τύπου και μεγέθους στο El Dabaa, στη μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου. 
Αλλά ενώ θα έπρεπε να κυριαρχεί το αίτημα για μια Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά, με πολιτικές για ένα ασφαλέστερο, ειρηνικό και καθαρότερο μέλλον, η ΕΕ και η κυβέρνηση κλείνουν το μάτι στην πυρηνική ενέργεια. Υπήρξαν ήδη συνεννοήσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας για κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι με έμμεση ελληνική χρηματοδότηση μέσω εγγυημένης απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής της για την εικοσαετία 2030-2050. Ανάλογη συζήτηση έγινε τον Δεκέμβριο και μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο οποίος πρότεινε να προμηθεύσει την Ελλάδα με ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας. Θα μάθουμε την απάντηση;
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/Prasinoi.GR  
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Πέτρος Κόκκαλης δίνει στη δημοσιότητα λίστα 17 κρυφών εγγράφων της Κομισιόν για τα Τέμπη «με την ελπίδα πως θα βοηθήσουν το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και τον αγώνα των συγγενών και των επιζώντων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή «συνεχίζει να υπάρχει ένα πλέγμα συσκότισης των ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες υπογράφουν το αίτημα των συγγενών των θυμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη».

Πώς προέκυψαν τα 17 έγγραφα

Όταν ο Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσε γραπτή ερώτηση για το αν η ΕΕ ασκεί ικανή εποπτεία για την ασφάλεια στα τρένα, ή αν ίσχυε μία διαφαινόμενη κατάσταση όπου ο ευρωπαίος ελεγκτής ουσιαστικά προσυπογράφει ό,τι του δίνει ο ελεγχόμενος ΟΣΕ, η Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει, οπότε ο ευρωβουλευτής προχώρησε σε αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα και συνομιλίες που αφορούν το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αίτημα επικαίντρωνε στην ad hoc έκθεση της Επιτροπής για την αξιολόγηση των οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, αυτήν που είχε νωρίτερα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή.

Κοινοποιήθηκε, όμως, μια λίστα με 17 αρχεία τα οποία ο Πέτρος Κόκκαλης δίνει σήμερα στην δημοσιότητα, με την ελπίδα πως θα βοηθήσουν το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και τον αγώνα των συγγενών και των επιζώντων.

EN-EASE-2024-0347-Negative-reply_v2 Λήψη

Πηγή: ertnews.gr

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο της εισαγγελικής παρέμβασης για την αμερικανική εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, που ελέγχεται για ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες.

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά εκ μέρους της Δικαιοσύνης» βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο νόμος είναι σαφής», απαντούν από την κυβέρνηση. Η κόντρα, όμως, συνεχίζεται και για την υπόθεση της αποστολής email σε ομογενείς από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, θέμα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όλο αυτό το διάστημα  ο κ. Κασσελάκης παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία σχολιάζουν πηγές της ΝΔ. Σχετικά με τα όσα υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης από τη μία λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης γιατί υπάρχει διχογνωμία περί υποχρέωσης: Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, ο νόμος είναι σαφής και έχει υποχρέωση όποιος είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπείται σε εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρία και μάλιστα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016.

Τριπλή έρευνα για το email της Ασημακοπούλου

Τριπλή έρευνα από την εισαγγελία, την ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και το Υπουργείο εσωτερικών είναι σε εξέλιξη  για την υπόθεση της αποστολής email από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε ομογενείς. Ο εισαγγελέας θα εξετάσει εάν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και το υπηρεσιακό απόρρητο.

Για ανικανότητα να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών η αντιπολίτευση.

Από το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύουν ότι σε καμία περίπτωση  δεν παρέχονται διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα.

Η κα Ασημακοπούλου έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αρχών για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να μπουν και τεχνικές λεπτομέρειες  με τον υπολογιστή από το οποίο στάλθηκαν τα μηνύματα στους ομογενείς.

Νέος κύκλος συγκρούσεων για τις παρακολουθήσεις

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης προκαλεί το θέμα των παρακολουθήσεων μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Intellexa την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα, για να πάψει όπως λέει να διασύρεται η χώρα.

sinidisi.gr

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Ουκρανία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρισκόταν στην Οδησσό όταν έγιναν νέες επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς η πόλη σφυροκοπείται εδώ και μέρες. Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε πώς βίωσε τη στιγμή της έκρηξης, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου στα ουκρανικά.

Αναλυτικά δήλωσε πως:

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, οπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον Πρόεδρο Zelenskyy με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό λίγη ώρα μετά την ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της αυτοκινητοπομπής που τους μετέφερε.

«Ευχαριστώ για υποδοχή εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Οδησσός είναι ζωτικός κόμβος του ελληνισμού. «Είχα τη χαρά να συναντήσω την ομογένεια που δίνει αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους διπλούς δεσμούς που ενώνουν τα δυο κράτη και την ιστορική μας διαδρομή.
Τόνισε ακόμα ότι ο σεβασμός όλου του ελεύθερου κόσμου είναι προς τον Ουκρανικό λαό και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση στη δίκαια προσπάθεια να υπερασπιστούν το έδαφος τους και τα δίκαιά τους.

«Τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Η χώρα μου απορρίπτει τον οποίο ανιστόρητο αναθεωρητισμό! Μαύρες κηλίδες στο χάρτη της ιστορίας ο αυταρχισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη βοήθεια προς την Ουκρανία λέγοντας ότι είναι μια βοήθεια για την οποία προβλέπονται 100 δις ευρώ από την ΕΕ + 50 δις ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. «Πριν ένα μήνα οργανώσαμε με ευρωπαϊκή τράπεζα ειδικό συνέδριο ανασυγκρότησης Ουκρανίας», τόνισε και είπε ότι «Τα λιμάνια μας αποτελούν το βασικό μας όπλο. Αλεξανδρούπολη – Οδησσός είναι μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας. Στηρίζουμε ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική σας».

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει Ουκρανία και ο ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ όπως το θέλει η κοινή μας ιστορία», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ζελένσκι: «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι Ρώσοι χτυπούν καθημερινά αμάχους. «Δεν προλαβαίνουμε και δεν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να χτυπήσουν όλα τα drone», είπε ακόμα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα και σημείωσε ότι πληροφόρησε τον πρωθυπουργό για τις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας. «Ενημέρωσα πως μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και πως να προστατέψουμε τις ουκρανικές πόλεις», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι «Πρέπει να προστατέψουμε υποδομές, μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία έχουμε δουλειά πρέπει αυτή τη δουλειά να κάνουμε από κοινού Ελλάδα και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό για την στήριξή του και την συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη. Ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική δύναμη της Ρωσίας. «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει ευκαιρία να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να ενισχύσουμε το ποινικό διεθνές δικαστήριο και να μην πολεμάμε με παραπληροφόρηση», τόνισε και κλείνοντας επανέλαβε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Ελλάδας.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Στρατό μπαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου στην Σπάρτη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάτσει 15 ημέρες στο στρατό. Πρόσφατα, είχε μιλήσει για τη στρατιωτική του θητεία στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα που βρέθηκε καλεσμένος, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Τι είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης για την στράτευσή του

«Σε λίγες ημέρες μπαίνω στρατιώτης, νομίζω στη Σπάρτη. Θα μείνω 15 ημέρες μέσα, βασική εκπαίδευση. Δεν μου φαίνεται περίεργο», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Αντιθέτως, είναι τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Πρέπει να σκεφτούμε πόσους απόδημους έχουμε έξω και αν θα επέστρεφαν. Μακάρι να εκσυγχρονίζαμε τη χώρα μας και το στράτευμα. Ένα από τα βασικά οράματα που έχω είναι, με τον πληθυσμό να είναι σταθερός, να μειωθεί ο πληθυσμός από την Αθήνα προς την επαρχία. Να δημιουργήσουμε hubs ερευνητικά, να έρθουν οι Έλληνες του εξωτερικού, να χτίσουμε σπίτια, πράσινα σπίτια, να φτιάξουμε κοιτίδες».

«Στον στρατό θα ζητήσεις προνομιακή διαχείριση;», τον ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Τίποτα. Προφανώς, έχω μια θεσμική θέση και θα κάνω ό,τι ορίζει ο νόμος. Μην εκπλαγείς αν το στρατόπεδο γίνει όλο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τη γοητεία, έχω τη σωστή πολιτική πρόταση» απάντησε.

Αυτές τις ημέρες και λόγω της επικείμενης στράτευσής του χαλαρώνει στην ορεινή Αρκαδία, σε πεντάστερο ξενοδοχείο μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Πηγή: iefimerida.gr

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων που εξέθεσε και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την υπόθεση και να θέσει εμπόδια στη διερεύνησή της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο χρόνο απαγόρευσε τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Predator, ανακοίνωσε την απαγόρευση της χορήγησης βίζας σε όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, εμπορία και διάχυση του παράνομου λογισμικού και χθες, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα, έθεσε σε καθεστώς δρακόντειων οικονομικών κυρώσεων την κοινοπραξία Intellexa, τους βασικούς μετόχους της και την ελληνική θυγατρική της», επισημαίνοντας πως «μάλιστα, στο αιτιολογικό της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται ρητά πως οι κυρώσεις στην ελληνική Intellexa σχετίζονται με το ότι “εξήγαγε τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για σημαντικές καθυστερήσεις: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει ενημέρωση από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 για το θέμα αυτό. Αν και έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος και η σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρωθεί εδώ και 15 μήνες, τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κοινή γνώμη παραμένουν στο σκοτάδι για τις ευθύνες των εκλεκτών και  του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου. Με βήμα σημειωτόν εξελίσσεται και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Αν και τον προηγούμενο Οκτώβριο η έρευνα αφαιρέθηκε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι χειριζόντουσαν την υπόθεση για 14 μήνες, και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επίκληση την ανάγκη επίσπευσή της, πέντε μήνες μετά δεν έχει υπάρξει πρόοδος και δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη».

«Κυρίως όμως δεν έχει προχωρήσει η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους 92 επιβεβαιωμένους στόχους του Predator με τα αντίστοιχα στοιχεία επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να καταδειχθεί αν τα ίδια άτομα που ήταν θύματα του Predator, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Δηλαδή δεν έχει γίνει η βασική προανακριτική ενέργεια για την πιστοποίηση του κοινού κέντρου παρακολουθήσεων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ επιβάλλουν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να αξιοποιήσει όλα τα στοιχεία που θα της γνωστοποιήσουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, για τις οικονομικές συναλλαγές των μετόχων της Intellexa, των εργαζομένων και των συνεργατών της, κάτι που υπαγορεύει η διεθνής πρακτική», η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών και να αναδειχθούν οι ευθύνες του εποπτεύοντος την ΕΥΠ πρωθυπουργικού γραφείου, που για περισσότερο από μια διετία είχε θέσει  υπό παρακολούθηση πολιτικούς, υπουργούς, δημοσιογράφους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, αλλά και απλούς πολίτες, τόσο μέσω της ΕΥΠ , όσο και μέσω του Predator. Η Δημοκρατία μας πρέπει να σταματήσει να στιγματίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Χώρα πρέπει να σταματήσει να διασύρεται».

Πηγή: ertnews.gr

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε ότι, ο Πρόεδρος του ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, Δημήτρης Καζάκης, είναι επίσημα προσκεκλημένος του Πολιτικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Civic Chamber of the Russian Federation) για να συμμετάσχει, ως διεθνής παρατηρητής παρακολούθησης των εκλογών, για την εκλογή προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θα διεξαχθούν από 15 έως 17 Μαρτίου 2024.

Συγχαίρουμε θερμά τον Πρόεδρο του ΕΠΑΜ για την τιμητική αυτή πρόσκληση και του ευχόμαστε δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

Παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Κε Πιερρακάκη, είπατε ότι αισθάνεστε όπως ο Θεμιστοκλής. Να του υπενθυμίσω ότι ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε. Επίσης να του πω ότι εδώ μέσα δεν υπάρχουν Πέρσες.

Ο κος Πλεύρης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μας επιβάλει ποινές. Μα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος. Πείτε του να σκίσει τα πτυχία του.

Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης έναντι της τήρησης του συντάγματος, όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει σύνταγμα. Όταν όμως μαζεύονται 1.300.000 υπογραφές με το αίτημα να οδηγηθούν στην φυλακή οι εγκληματίες των Τεμπών, τότε απλά απαιτείται αναθεώρηση του συντάγματος. Αυτοί είστε. Αυτή τη διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος πρέπει να την σταματήσουμε. Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο.

Το 2021 αλλάξατε τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών. Τώρα μαθαίνω ότι πάλι θα αλλάξετε τις πανελλαδικές. Εσείς δεν μπορείτε να κρατήσετε τις εξετάσεις για πάνω από 3 χρόνια, να σας εμπιστευτούμε ότι θα κάνετε ιδιωτικά πανεπιστήμια;; Δεν καταλαβαίνετε ότι ταλαιπωρείτε κόσμο; Ταλαιπωρείτε τα παιδιά, ταλαιπωρείτε τους γονείς.

Και δήθεν ενδιαφέρεστε για την παιδεία. Τόσο είναι το ενδιαφέρον σας για την παιδεία, ώστε κλείνετε ελληνικά σχολεία στη Γερμανία. Ανοίξτε τα σχολεία στη Γερμανία. Τα χρειάζονται οι ομογενείς μας.

Έχουμε και μια καταγγελία για το Μαράσλειο. Θέλετε να μεταφέρετε ένα Δημοτικό σχοελίο και στέλνετε τα παιδιά στα Εξάρχεια. Την ίδια ώρα στο Μαράσλειο φοιτούν παιδιά πολλών πολιτικών. Γιατί πρέπει να ξεβολευτούν τα παιδιά του φτωχού Έλληνα και να φύγουν από το Μαράσλειο;  

Και για να πάμε στο θέμα των Τεμπών, θα ήθελα να ρωτήσω, πού ήσασταν όταν εμείς λέγαμε για την έκρηξη στο τραίνο και για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος. Πού ήσασταν όλοι εσείς;

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, όπως:

-γιατί οι πρώτοι που πήγαν στο σημείο ήταν κλιμάκιο της αεροπορίας; Δεν ήταν ούτε η αστυνομία ούτε η πυροσβεστική.

-αληθεύει ότι έκανε έλεγχο η ειδική ομάδα βιολογικού πολέμου και, αν ναι, γιατί;

-το κλιμάκιο που πήγε στο σημείο ήταν από τη Λάρισα;

Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν το κουβάρι… Είναι αλήθεια ότι στην Λάρισα σταθμεύουν 8 drones των Αμερικανών; Τα μεγάλα drones χρησιμοποιούν AVIATION JET FUEL. Είναι ειδικό καύσιμο. Το εν λόγω καύσιμο έρχεται από το εξωτερικό. Είναι 100 οκτανίων. Χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο των drone reapers που είναι στη Λάρισα; Αυτά τα drones πετούν στην Μαύρη Θάλασσα, για να κατασκοπεύουν τους Ρώσους. Το καύσιμο αυτό περιέχει: ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο. Δηλαδή ό,τι εντόπισαν οι πραγματογνώμονες στο χώρο του δυστυχήματος! Ορίστε τα έγγραφα που το πιστοποιούν! (κατάθεση στα πρακτικά). Είναι συμπτωματικό αυτό; Ναι ή όχι;

Βιαστήκατε όμως να κάνετε συγκάλυψη. Απόδειξη ότι μια εταιρεία – φάντασμα ανέλαβε, λέει, το μπάζωμα. Πρόκειται για την «ΤΣΑΠΑΤΟΡΗΣ ΓΕΡΑΝΟΙ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΚΕ». Η εταιρεία δεν υπήρχε όταν εκτελούνταν οι εργασίες στις 3 Μαρτίου. Συστάθηκε στις 6 Απριλίου 2023. Ένα μήνα μετά!

Σε ό,τι αφορά τα παράνομα φορτία διαλυτών, όπως είναι το ξυλόλιο θα σας διαβάσω λοιπόν το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων της 13ης/7/2016:

«… Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φορτίο, με τοξικά χημικά προϊόντα, η εισπνοή των οποίων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, εντόπισαν η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής και η Κινητή Ομάδα Ελέγχου Τελωνείου Σερρών. Η Γενική Δ/νση Τελωνείων & ΕΦΚ προχώρησε σε έλεγχο στις 10 Ιουλίου σε βυτιοφόρο όχημα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας και οδηγό Βούλγαρο υπήκοο, που μετέφερε αυτά τα προϊόντα βουλγαρικής εταιρείας, ποσότητας: 23.470 τόνων, με προορισμό μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με μοναδικό εταίρο Βούλγαρο υπήκοο».

Μετά το 2016, βέβαια, άλλαξε ο τρόπος μεταφοράς και άρχισε να γίνεται με τραίνα, παράνομα και χωρίς έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι κάηκαν τα παιδιά από δική σας εγκληματική αμέλεια.

Πίσω από αυτή την ιστορία είναι είτε λαθρέμποροι πετρελαίου είτε άλλη χώρα. Και πού ήσασταν όλοι εδώ όταν τα έλεγα αυτά από τον Μάρτιο του 2023; Όλοι γελούσατε όταν φώναζα.

Και πάμε στην υπόθεση Ασημακοπούλου. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για προσωπικά δεδομένα. Μιλάμε για «προσωπικά λερωμένα» της ΝΔ. Η ιστορία αυτή έχει ουρά. Και γιατί δεν απολογείται η Υπ.Εσ. Γιατί κανείς δεν αγγίζει την κα. Κεραμέως; Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα γίνει νοθεία.

Για εμάς οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές, γιατί 7 στα 10 ν/σ έρχονται από την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Έλληνας.

Εμείς λέμε: όχι στην αποχή, ναι στην συμμετοχή όλων. Να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ποια ευρώπη θέλετε; Την ευρώπη του Μακρόν που θέλει να γίνει πόλεμος; Όχι εμείς είμαστε υπέρ του Τραμπ και της ειρήνης και θέλουμε μια Ευρώπη χριστιανική, μια Ευρώπη ευρωπαϊκή.

Είστε ίδιοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και ορίστε τα στοιχεία: Σε 1.188 ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο, υπερψήφισαν

-ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ 81,9%

-ΝΔ & ΠΑΣΟΚ 94,69%

-ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ 79,79%

-ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ 76,01%

Τώρα βέβαια έχουμε και την στράτευση του κου Κασσελάκη. Άκουγα τον Λιάγκα να λέει από την εκπομπή του: «δεν πειράζει αν ο διοικητής του φερθεί διαφορετικά». Γιατί; Δεν είμαστε όλοι ίσοι; Σύμφωνα με το άρθρο 4 του συντάγματος για την ισότητα των Ελλήνων:

-α) οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου

-β) έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις

-γ) κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλο, είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της πατρίδας.

Άλλωστε, 20 μέρες θα πάει στον στρατό ο κος Κασσελάκης, δεν πάει 20 μήνες! Την υπόλοιπη θητεία την εξαγόρασε! Είχε το δικαίωμα. Ο νόμος το επιτρέπει.

Το πρόβλημα όμως του κου Κασσελάκη δεν είναι μόνο το αν τα χρήματά του είναι νόμιμα ή αν δεν υπέβαλε «πόθεν έσχες». Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματά του βγήκαν από την GOLDMAN SACHS, τα γνωστά κοράκια. Είναι εκείνοι που ήπιαν το αίμα των Ελλήνων με τα παράνομα swaps του Σημίτη!

Και βέβαια ακόμα αναμένουμε από τον εισαγγελέα να ελέγξει τα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα χρέη τους, που μέσα στο 2024 θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ!

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι κινδυνεύει η χώρα; Τι είδους ιδιωτική εξωτερική πολιτική είναι αυτή που ασκεί; Και μάλιστα ερήμην των άλλων πολιτικών αρχηγών; Μαζί πήγε και ο Παπασταύρου. Ο ειδικός άνθρωπος που ξέρει τα πάντα.

Μαθαίνω ότι θέλετε να βάλετε τον Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μα δεν ντρέπεστε; Εάν ο Μπελέρης το κάνει αυτό, τότε θα προδώσει τη Βόρειο Ήπειρο. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας; Εσείς στο πρόσωπο του Μπελέρη βλέπετε την ψηφοθηρία, ενώ εμείς βλέπουμε τη φιλοπατρία. Εσείς δηλ. θέλετε να ξηλώσετε τον Μπελέρη από την Χειμάρρα, αφήνοντας την Βόρειο Ήπειρο στο έλεος του Ράμα. Εξυπηρετείτε το βρώμικο σχέδιο του Ράμα!!

Η ΝΔ δίχασε ακόμα μια φορά τη χώρα με τον αντιχριστιανικό νόμο που έφερε για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Τώρα, την ερχομένη Κυριακή, Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι η πρώτη φορά που δεν θα εορταστεί αυτή η μέρα στην Μητρόπολη. Θίχτηκε η ΠτΔ μας, γιατί δεν την δέχτηκε η Εκκλησία, ενώ θεωρεί ότι η ίδια αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες. Όταν ήταν στο μπαράκι και γιόρταζε για τους ΛΟΑΤΚΙ, τότε δεν ήταν η πρόεδρος όλων των Ελλήνων;

Είμαστε διαφορετικοί από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε υπέρ του πολέμου και της δυστυχίας των Ελλήνων. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ευτυχίας των Ελλήνων.

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, προς την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Σε απόγνωση παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μεΑ».

Τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ μεΑ είναι χώροι με μεγάλη κοινωνική προσφορά και παρέχουν δημιουργική απασχόληση σε παιδιά και παιδιά/ενήλικες με αναπηρία δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς συνύπαρξης και απασχόλησης με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Δυστυχώς αντιμετωπίζουν μεγάλα και σημαντικά προβλήματα και σε υποδομές και σε προσωπικό.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής: «Το πρώτο βασικό πρόβλημα, το πρώτο βασικό έλλειμμα αφορά τους εργαζόμενους, αφού λείπουν πολλές βασικές ειδικότητες. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν ελλείψεις σε ψυχολόγους και εργοθεραπευτές, σε αναλώσιμα, σε οχήματα για τις μετακινήσεις αυτών των παιδιών και ταυτόχρονα το προσωπικό κατά κανόνα εργάζεται με συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια -περίπου είκοσι χρόνια-, καθιστώντας το προσωπικό σε μια παρατεταμένη ανασφάλεια. Σε αυτό, θα πρέπει να βρεθεί  μια λύση σε μόνιμη βάση, γιατί είναι το μεγάλο άγχος του προσωπικού που βάζει πλάτη σε αυτές τις δομές εάν θα συνεχίσει να εργάζεται και με ποιους όρους στο μέλλον».

Ο Υφυπουργός πέταξε το μπαλάκι για την έλλειψη του προσωπικού στους δήμους ενώ οι προσλήψεις έχουν να κάνουν με την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών και απέκλεισε την με οποιοδήποτε τρόπο στελέχωση των δομών με μόνιμο προσωπικό.

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε για την χρηματοδότηση, τους ωφελούμενους και τις προσλήψεις: «Να σας θυμίσω ότι για το έτος 2022 - 2023, τουλάχιστον εκατό χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός αυτών των προγραμμάτων και οι ωφελούμενοι ήταν γύρω στις ογδόντα χιλιάδες. Το πλαίσιο ανήκει στους δήμους, στους ΟΤΑ. Ο αριθμός, όμως των ωφελούμενων, έτσι όπως αυτός προκύπτει, έχει να κάνει με την κεντρική διοίκηση. Ένα στοιχείο, δηλαδή, είναι αυτό ότι μειώθηκαν οι θέσεις, ότι μειώθηκε η χρηματοδότηση, ότι έμειναν παιδιά εκτός αυτών των δομών. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες, διαρκείς και πάγιες ανάγκες για πάρα πολλά χρόνια. Άρα, εδώ δεν μιλάμε, για συγκυριακές, ευκαιριακές ανάγκες, μιλάμε για ανάγκες που συναντιούνται σε μόνιμη βάση, που υφίσταται σε μόνιμη βάση. Άρα σας λέω ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους να βρεθεί μία μόνιμη λύση».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος: