Τετάρτη, 19η Ιουνίου 2024  5:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024

Ο βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, για μια εποικοδομητική συζήτηση επί θεμάτων Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της Δημόσιας Τάξης και της Ασφάλειας στην χώρα μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Αιτωλοακαρνανία όπου συζητήθηκαν απόψεις και προτάσεις για την βελτίωση των μέτρων και την ενίσχυση των υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για την στενότερη συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και των κεντρικών φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων της εποχής. 

Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υφυπουργού και επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για  την ασφάλεια των πολιτών μας ενώ δήλωσαν τη δέσμευσή τους για στενή συνεργασία και συντονισμένες ενέργειες προς όφελος της ασφάλειας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

«Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και για μένα προσωπικά και προς αυτό εργαζόμαστε σκληρά. Η επάνδρωση και η ενίσχυση των υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νομό μας είναι επιτακτική. Θέλουμε απτά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Βρισκόμαστε δίπλα και στηρίζουμε το αξιόμαχο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Χρήστος Μαυραγάνης. 

Κατά τη συζήτηση κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Αστυνομικού Σταθμού Ακτίου Βόνιτσας με ικανό αριθμό Αστυνομικών για τις ανάγκες της θερινής περιόδου και συμφωνήσαμε από κοινού με τον Υφυπουργό για  την επάνδρωση με επιπλέον ένα γιατρό του ιατρείου της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Αστυνομικών του νομού μας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας,  με αφορμή τα έργα για την κατασκευή δρόμου στη Τουρλίδα Αιτωλοακαρνανίας.

Στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα έργα στην περιοχή αναφέρθηκε ο βουλευτής και στις τρεις γέφυρες που υπάρχουν  μεταξύ Θεοξένια και Τουρλίδας. Οι πληροφορίες μέχρι τώρα ήταν ότι οι δύο γέφυρες λόγω επικινδυνότητας θα κατεδαφιστούν και θα κατασκευαστούν εκ νέου. Εν τέλει το έργο της ανακατασκευής των γεφυρών δεν εντάχθηκε σε αυτό το έργο αλλά στο έργο που αφορά την ανάπλαση της λιμνοθάλασσας.

Τελικά μέσα από τα σχέδια των κατασκευών αποκαλύφθηκε ότι δεν θα ανακατασκευαστούν οι δύο γέφυρες πάρα μόνο η μία και θα κατασκευαστεί και μια καινούργια γέφυρα για να διευκολυνθεί η ανανέωση των υδάτων της λιμνοθάλασσάς της Κλείσοβας.

Προκύπτουν όμως κάποια προβλήματα λόγω του νέου σχεδιασμού. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει για να δημιουργηθεί η καινούργια γέφυρα να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στις καλωδιώσεις και στους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι για να μπορέσουν να περάσουν τα μηχανήματα για να κατασκευαστεί αυτή η καινούργια γέφυρα θα πρέπει να περάσουν από την παλιά γέφυρα η οποία έχει προβλήματα στατικότητας. Άρα θα πρέπει να ανακατασκευασθεί πρώτα η γέφυρα που βρίσκεται στην τρίτη καμάρα για να μπορέσουν να κατασκευαστούν και οι επόμενες γέφυρες, κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει στον σχεδιασμό και δεν έχει δημοπρατηθεί.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ο Μίλτος Ζαμπάρας ερωτά τον Υπουργό εάν θα προχωρήσει άμεσα στον αναγκαίο ανασχεδιασμό και στη σωστή δημοπράτηση των γεφυρών και του δρόμου στην περιοχή της Τουρλίδας Αιτωλοακαρνανίας

Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, με αφορμή την επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστο Μπουκώρο, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 23 Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα προτάσεις για τις δομικού χαρακτήρα αλλαγές, που κατά την κρίση τους πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με μια επιστολή, στην οποία δεν υπέβαλε καμία πρόταση και ουσιαστικά περιοριζόταν σε κριτική προς τον υπουργό, παραβλέποντας, φυσικά, ότι ουσιαστικά με πρωτοβουλία της χώρας μας άνοιξε η συζήτηση των αλλαγών.

Άλλωστε, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει στην ΕΕ για  τις τεχνικές και δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΛΚ υιοθέτησε και τις 19 προτάσεις που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, αντί να πράξει το αυτονόητο, να ζητήσει δηλαδή από τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις της Ελλάδας, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί στείρα κριτική. Με την τακτική του λειτουργεί ουσιαστικά, σε βάρος των συμφερόντων των αγροτών, που αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές, τουλάχιστον, στην γραφειοκρατική αντίληψη της ΚΑΠ.

Δεν μας παραξενεύει η πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να επιστρέψει στα μονοπάτια του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Και, όπως, φαίνεται και από τη σημερινή επιστολή, οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε… καλό δρόμο.

Παρά ταύτα καλούμε το ΠΑΣΟΚ, έστω και τώρα, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Μαρτίου, να πιέσει την ευρωσοσιαλιστική ομάδα στην οποία ανήκει, για να στηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ 2023 – 2027. Θα ήταν μια πράξη υπευθυνότητας, την οποία αναμένουν οι Έλληνες αγρότες.

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε σήμερα το πρωί η βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά στο πλαίσιο των λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, εκπροσωπώντας παράλληλα και τον Πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής συμμετείχε στη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.

Στη συνέχεια παρακολούθησε μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς το τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και την κατάθεση στεφάνων. Ενώ ακολούθησε η εντυπωσιακή μεγάλη παρέλαση και στη συνέχεια η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και η Έναρξη της Επανάστασης του 1821 από την  θεατρική ομάδα "Πάνος Μίχος". Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων.

Σε δηλώσεις της, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα από τα Καλάβρυτα χαιρετίζω τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 203 χρόνια απ’ την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Αγία Λαύρα και Καλάβρυτα αποτέλεσαν το λίκνο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Εδώ έπεσε εξάλλου η πρώτη τουφεκιά του αγώνα, εδώ έγινε και η τελετουργική θρησκευτική κήρυξη της Επανάστασης. 203 χρόνια μετά τιμούμε το σπουδαίο γεγονός που εξύψωσε τους πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης στο πάνθεον των ηρώων. Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά και τις αξίες τους. Ειδικά στις μέρες μας, όπου διάγουμε μια περίοδο πολυεπίπεδων κρίσεων, η πατρίδα μας τα έχει ανάγκη. Χρόνια πολλά σε όλους, υγεία χαρές και πρόοδο αλλά και περισυλλογή και ανασύνταξη δυνάμεων. Και φυσικά, χρόνια πολλά στην πατρίδα μας με ευχές για ειρήνη, προκοπή και εξέλιξη

Παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την Προμήθεια Αεροσκαφών τύπου «DHC-515»»

Πολύ ράθυμους βλέπω τους υπουργούς της ΝΔ το τελευταίο διάστημα. Σήμερα ο υπουργός δεν είναι εδώ. Τα ν/σ ξέρετε τα φέρνουν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις. Ο υπουργός δεν είναι εδώ. Όπως δεν ήταν και ο πρωθυπουργός χθες. Ο οποίος, σύμφωνα με το manifesto θα προχωρήσει στην αποδόμησή μου και τελικά αποδομείται ο ίδιος κάθε μέρα με τις πράξεις του.

Σήμερα δεν είχα σκοπό να μιλήσω, αλλά είχαμε δύο συνταρακτικές ειδήσεις:

-1) είναι αλήθεια ότι ιδιωτικά φορτηγά της εταιρείας «ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΑ ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ» μετέφεραν 300 τόνους χώμα από το σημείο του δυστυχήματος σε ιδιωτικό χώρο της εταιρείας που μισθώνει εκσκαφείς;; Το καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων. Μην γελάτε στη ΝΔ. Θα έπρεπε να κλαίτε. Χθες ο πρωθυπουργός δεν ήταν εδώ στην συνεδρίαση, έπινε καφέ στο Κολωνάκι. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την θέση Κουλούρι, υπάρχει και δεύτερο σημείο που βρίσκεται υλικό, που απέσπασαν από το σημείο μηδέν και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εξεταστεί από ειδικούς πραγματογνώμονες και ειδικά σκυλιά!

Ένας κος Παπαγεωργίου έδινε οδηγίες στον κο Παντρεμένο για το πού θα πάνε τα συντρίμμια ναι ή όχι; Είναι στο γραφείο πολιτικής προστασίας ναι ή όχι; Είναι στο γραφείο του υπουργού Τριαντόπουλου ναι ή όχι;

Εδώ έχω το σημείο, το βρήκα στο google maps και το καταθέτω στα πρακτικά.

 -2) Είναι τόση η αγωνία σας για την συγκάλυψη του εγκλήματος, ώστε μόλις προχθές συστάθηκε η επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος!! Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει το NEWSBREAK, 15/3/2024 ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών. Η ανάρτηση στην Διαύγεια έγινε στις 19/3/2024, μία ημέρα πριν την συζήτηση στην βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, που βάζει ταφόπλακα στην έρευνα, δηλ. ένα χρόνο και 20 μέρες μετά το δυστύχημα και τον θάνατο 57 ανθρώπων. Καταθέτω και αυτά τα στοιχεία στα πρακτικά. Αντιλαμβάνεστε ποιοι είστε; Για ποιο επιτελικό κράτος μιλάτε; Επικεφαλής της  επιτροπής διερεύνησης τίθεται ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, πολιτικός μηχανικός. Μέλη της επιτροπής είναι οι: BART ACCOU, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων και ο FABRIZIO CARPINELLI, μέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σιδηροδρόμων. Αναπληρωματικό μέλος είναι ο Δημήτριος Γαλανός, ηλεκτρολόγος ΔΕ.

Κύριοι της ΝΔ, χθες όταν μιλούσαμε εδώ στη βουλή ο πρωθυπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έπινε καφέ στο Κολωνάκι και εδώ ήταν παρόντες μόνον 20 βουλευτές της ΝΔ.

Και μετά από όλα αυτά, έχετε την απαίτηση από την αντιπολίτευση να σας πιστέψει. Μα λέτε τόσα ψέμματα!! Εξ άλλου, για εμάς ισχύει το ρητό: «ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του. Ο κατώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τους άλλους».

Είστε κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και ακούστε ένα σενάριο σκοτεινό και βρώμικο που ετοιμάζουν στην υπόγα του Μαξίμου…

Θα κάνει μία τούμπα η ΝΔ, επειδή ο πρωθυπουργός βγάζει φλύκταινες με τον Κώστα Καραμανλή και θα ζητήσει την παραπομπή του. Ένα θα σας πω: μην τολμήστε να τα φορτώσετε όλα στον Καραμανλή. Έχετε όλοι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.

Είναι γνωστό ότι σε κάθε υπουργείο ο κος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει κάτω από κάθε υπουργό έναν «αντ’ αυτού». Εμείς τον «αντ’ αυτού» ψάχνουμε. Μήπως δεν ξέρετε ότι υπάρχουν γενικοί γραμματείς και παράγοντες; Όλοι θα πάτε στη φυλακή!!

Πάμε και σε μια άλλη βόμβα. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, με τίτλο «ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ», η υπόθεση με την διαρροή των e-mails δεν έχει τελειώσει. Είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και γίνεται λόγος για κατάσχεση των υπολογιστών από την Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης – Διεύθυνση Εκλογών, από όπου έγινε η διαρροή. Στόχος είναι να διαπιστωθεί από τα ηλεκτρονικά ίχνη, αν έχει υπάρξει άλλη διαρροή προσωπικών δεδομένων και απλώς τα e-mails χρησιμοποιήθηκαν και πού. Η ΝΔ έλεγε ότι δεν έγινε από εκεί η διαρροή. Τώρα το δικό της κυβερνητικό μέσο λέει ότι από εκεί έγινε η διαρροή.

Έχετε πει τόσα πολλά ψέμματα! Θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε νοθεία και ήδη κάνατε! Αυτή η νοθεία μπορεί να σταματήσει αν τεθεί τέλος στη singular logic και στους κολλητούς του πρωθυπουργού.  

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, για να μπορεί να στέλνει όπλα στον Ζελένσκι. Ο ίδιος δεν κοιτάζει να κάνει πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα αλλά φροντίζει τον Ζελένσκι και την Ουκρανία. Και όχι μόνο δεν κάνει πολεμική βιομηχανία στη χώρα, αλλά την αφοπλίζει, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία. Ας γίνει λοιπόν πρόεδρος της Ουκρανίας. Ζητάει οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και δεν ζητάει οικονομική βοήθεια για τους Έλληνες. Μήπως τελικά προσβλέπει στη νέα θέση του Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ;; έτσι δικαιολογείται. Φλερτάρει με την θέση αυτή.

Ξέρουμε ότι μισείτε την Ρωσία, ενώ εμείς, αντίθετα, είμαστε με τον Τραμπ και με την ειρήνη. Όμως το μίσος και το μένος σας εναντίον των Ρώσων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έχω εδώ έγγραφο που υπογράφει ο κος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το οποίο δεν καλείτε την Ρωσία στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου! Τη χώρα που μετά τον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο έκανε ελεύθερη την Ελλάδα! Τη Ρωσία;! Δεν μας βοήθησαν να απελευθερωθούμε ούτε η Αγγλία ούτε η Γαλλία. Φόρου υποτελείς ήμασταν σε αυτούς. Αυτή είναι η ΝΔ! Σβήσατε τον Καραμανλή, σβήσατε την πολιτική του Καραμανλή. Δεν θα σας αφήσουμε όμως να σβήσετε και την Ελλάδα με τα λάθη σας. Εμείς σεβόμαστε όλους όσοι βοήθησαν να απελευθερωθεί η Ελλάδα. Εσείς συμπεριφέρεστε δουλικά μόνο στους Αμερικανούς!

Μας ρωτάτε τι θα κάνουμε εμείς για τη χώρα. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για την Ελλάδα. Ένα είναι το ενδιαφέρον μας είναι ο Ελληνικός, κυρίαρχος λαός. Εξ άλλου, όπως είχε πει ο Κέννεντυ: «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς εσύ να κάνει για τη χώρα σου». Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου αλλάζουμε τη χώρα. Για να σωθεί η χώρα, πρέπει να αλλάξει. Και θα την αλλάξουμε εμείς. Όλοι μαζί! Οι Έλληνες!Η απώλεια της συντρόφισσας Έφης Αγγελοπούλου – μετά από πολύμηνη μάχη στην εντατική – μας γεμίζει με απέραντη θλίψη.
Η προσωπικότητά της, η παρουσία της, η κοινωνική και επαγγελματική της δράση στην πόλη του Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλους.
Ένας χαρακτήρας ευγενικός, ήπιος και κυρίως δοτικός μας “αφήνει” ένα μεγάλο κενό.
Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της και υπόσχεται να “ακολουθεί” πάντα τον βηματισμό που αυτή χάραξε με το παράδειγμά της σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.

Καλό ταξίδι αγαπημένη μας συντρόφισσα!

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ευημερία των αγροτών είναι δυνατή μόνο μέσα από την αλλαγή του αγροτικού μοντέλου προς όφελος της φύσης, της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και της διατροφικής ασφάλειας. Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δεινά τους οφείλονται σε ένα σύστημα υπό κατάρρευση που δεν έχει κανένα νόημα να συντηρείται, αλλά θα πρέπει να ανατραπεί. Όλο το σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης προϊόντων διατροφής χρειάζεται να επανα-θεμελιωθεί σε νέες βάσεις, με άξονα την ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγικών πόρων και με σύμμαχο τη φύση.
 
Κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αγρότες ζητούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα τους. Ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του κόστους ενέργειας, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι αντίθετοι στη νέα ΚΑΠ και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση και κατάργηση βασικών διατάξεων που κινούνται σε πράσινη κατεύθυνση, όπως η μείωση χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και η θεσμοθέτηση των οικολογικών σχημάτων.
 Οι μεγάλες καταστροφές του προηγούμενου έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο κλόνισαν συθέμελα τον αγροτικό πληθυσμό που είδαν να χάνονται σε μερικά 24ωρα οι καλλιέργειες, τα ζώα τους, τα μελίσσια, τα σπίτια τους. Κόποι μιας ζωής αφανίστηκαν μονομιάς. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό να βρούμε λύσεις – μπαλώματα στις κλιματικές καταστροφές. Θέλουμε ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες λύσεις για βιώσιμη ευημερία, και ένα δίκαιο, αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες στο παρόν και το μέλλον. Οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα των αγροτών.
Η κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε καθώς και οι πολιτικές για το εμπόριο, καθοδηγούμενες κυρίως από μεγάλες εταιρείες τροφίμων και αγρο-χημικών,  παγίδευσαν τους αγρότες στο μοντέλο της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
Κυριάρχησε η πολιτική των επιδοτήσεων που πριμοδότησε την εντατική γεωργία και τις μονοκαλλιέργειες, με αύξηση της παραγωγής ανά μονάδα καλλιεργούμενης γης. Κατά συνέπεια, ο αγροτικός κόσμος κατέβαλε κάθε προσπάθεια να αυξήσει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με κάθε κόστος, χωρίς να δίνει προτεραιότητα σε ποιοτικά προϊόντα
Μοιραία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, διάβρωση των εδαφών και επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με επικίνδυνους χημικούς ρύπους από φυτοφάρμακα, εκτεταμένη ρύπανση του νερού αλλά και εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων, αύξηση των περιπτώσεων ευτροφισμού λόγω υπερβολικής κατανάλωσης  λιπασμάτων, υποβάθμιση και απώλεια χερσαίων και υδατικών οικοσυστημάτων – ιδίως υγροτόπων, καταστροφή των ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής και απώλεια της βιοποικιλότητας. 
Το αγροτικό μοντέλο είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση σημαντικών πληθυσμών μελισσών καθώς και άγριων, πολύτιμων επικονιαστών εξαιτίας των καταστροφικών γεωργικών πρακτικών, της μονοκαλλιέργειας και της χρήσης φυτοφαρμάκων. Μελέτη του 2019 έδειξε ότι 40% των εντόμων απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ έχει καταγραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις η  κατάρρευση πληθυσμών άγριων επικονιαστών σε ποσοστό που αγγίζει το 70%. Η κατάρρευση των επικονιαστών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επισιτιστική κρίση εφόσον το 80% των καλλιεργειών στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση. 
Το αγροτικό μοντέλο  τροφοδοτεί την κλιματική κρίση με ολοένα αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συγχρόνως επιβαρύνοντας την υγεία και ευημερία – ιδίως των αγροτών. Πλήθος επιδημιολογικών μελετών καταδεικνύουν την σοβαρή επιβάρυνση της υγείας των αγροτών και εργατών γης από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ανάμεσα σε άλλες ασθένειες οι πιο σοβαρές περιλαμβάνουν περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κάτω από την πίεση της αύξησης της παραγωγικότητας, οι αγρότες αναγκάζονται να θυσιάσουν την ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων και συγχρόνως την ίδια τη γη, το νερό και τη φύση, δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά της δικής τους ευημερίας.
Και ναι, ας μιλήσουμε καθαρά : δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τη φύση για την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και τη διατροφική ασφάλεια, ιδίως σε ένα κόσμο που φλέγεται και βιώνει όλο και πιο συχνά καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Το κόστος των τροφίμων στο ράφι δεν συμπεριλαμβάνει το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής τροφίμων αλλά ούτε ανταμείβει ικανοποιητικά τον μόχθο του αγρότη, 
Αν βάλουμε στην εξίσωση και τις τεράστιες απώλειες τροφίμων, και τα απόβλητα τροφίμων σε όλη την διατροφική αλυσίδα, που προσεγγίζουν το ένα τρίτο των συνολικά παραγόμενων τροφίμων, καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα:
Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι αυτού του καταστροφικού γεωργικού-κτηνοτροφικού μοντέλου είναι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και αγροχημικών καθώς και εκείνες που προωθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, με στόχο και πάλι την αύξηση της παραγωγής καθώς και την εξάρτηση των αγροτών από αυτούς για την προμήθεια καλλιεργητικού υλικού.
Για να αλλάξει το μοντέλο εντατικής γεωργίας, για να προστατευτεί η ευημερία και το μέλλον των αγροτών χρειάζεται μια μεγάλη συμμαχία όσων αγωνίζονται για την βιωσιμότητα. 
Τι πρέπει να γίνει – η πράσινη οπτική 
Το οικολογικό κίνημα αγωνίζεται στη βάση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη, που θα στηρίζεται στις καλύτερες πρακτικές και στην προστασία των εδαφών, των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας, ώστε να εξασφαλίζεται το εισόδημα και η ευημερία των αγροτών.
Το νέο αγροτικό μοντέλο βασίζεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των παραγωγικών πόρων, στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ζημιάς, υιοθετώντας τις αρχές της βιολογικής και αναγεννητικής γεωργίας, τη συνύπαρξη με τη φύση, την προστασία της βιοποικιλότητας, την εξοικονόμηση νερού, τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε κυκλικά αγροτικά συστήματα, όπου τίποτα δεν καταλήγει στα απόβλητα αλλά διατηρεί ή αυξάνει την αξία του, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τον μηδενισμό των απωλειών τροφίμων. 
Για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο γεωργίας χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη και εκπαίδευση των αγροτών που επιχειρούν τη στροφή στην οικολογική, ποιοτική γεωργία. Είναι απαραίτητη η παροχή κινήτρων, και η επιλεκτική χρηματοδότηση των αγροτών που στρέφονται σε καλές γεωργικές πρακτικές. Κυρίως χρειάζεται να ηττηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι μεγαλο-αγρότες και οι συμμαχίες τους που δήθεν εκπροσωπούν τον αγροτικό κόσμο. Είναι εκείνοι που για χρόνια τώρα υπερασπίζονται το καταστροφικό μοντέλο των επιδοτήσεων και αρνούνται τη στροφή στην οικολογική γεωργία. 
 Η πολιτική έκφραση και στήριξη των μικρών αγροτικών μονάδων και των εργαζομένων σε αυτές είναι προτεραιότητα για μας τους Πράσινους.
Τι υποστηρίζουμε ως Πράσινοι – Οικολογία. Άξονες πολιτικής.
Υποστηρίζουμε την πράσινη μετάβαση σε ένα νέο αγροτικό μοντέλο, σε αρμονία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. Καμία καθυστέρηση, καμία έκπτωση σε αυτούς τους στόχους δεν πρέπει να γίνει ανεκτή.
  • Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σε καταστροφικές πρακτικές και μονοκαλλιέργειες. Όχι σε επιδοτήσεις που ευνοούν τα μεγάλα λόμπυ αγροτικών επιχειρήσεων και την εντατική παραγωγή, ενώ αφήνουν απέξω τους μικρούς αγρότες. Δίκαιο εισόδημα για όλους, ανάλογα με τη συνεισφορά τους στην παραγωγή ποιοτικής τροφής με στροφή σε οικολογικές πρακτικές.
  • Στήριξη και χρηματοδότηση της κλιματικά ουδέτερης, οικολογικής και αναγεννητικής γεωργίας που σέβεται τη φύση και προστατεύει τους φυσικούς πόρους. Προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και την απώλεια της γονιμότητας αλλά και αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών μέσω αναγεννητικών πρακτικών, όπως η εδαφοκάλυψη και η αμειψισπορά. 
  • Εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση μικρής κλίμακας ΑΠΕ σε όλες τις αγροτικές μονάδες, παραγωγή με βάση κυκλική χρήση των πόρων, αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας και κομπόστ. Ουσιαστικοί μηχανισμοί υποστήριξης της βιολογικής γεωργίας και επιβράβευση όσων ακολουθούν τις καλές γεωργικές πρακτικές.
  • Μείωση της παραγωγής του κρέατος, σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων και προώθηση της μεσογειακής και πλήρως φυτικής διατροφής με τοπικά παραγόμενα τρόφιμα. Η βιομηχανική, εντατική κτηνοτροφία συμβάλλει κατά πολύ στην κλιματική κρίση, ενώ συγχρόνως στηρίζεται σε ένα μοντέλο βίας, πόνου και καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
  • Χώρο στη φύση και τη βιοποικιλότητα, με στόχο την αποκατάσταση των πληθυσμών άγριας ζωής. Προστασία των επικονιαστών που, εκτός της τεράστιας οικολογικής σημασίας τους, έχουν ζωτικό ρόλο και στην παραγωγή των τροφίμων. Μείωση/κατάργηση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Χρηματοδότηση των μελισσοκόμων για την συνεισφορά τους στην πολύτιμη υπηρεσία της επικονίασης.  Ζητάμε να μην αποσυρθεί το μέτρο για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030. Είναι ένα απαραίτητο μέτρο προς όφελος των αγροτών και της φύσης.
  • Λέμε όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ τοπικά παραγόμενων τροφίμων και φθηνών εισαγόμενων προϊόντων που παράγονται σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, σε απαράδεκτες συνθήκες, με εκμετάλλευση των εργαζομένων, της παιδικής εργασίας και με τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, λόγω απουσίας σχετικής  νομοθεσίας και ελέγχων. 
  • Διαφάνεια, συνεργασία και συμμετοχή. Ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης της αγροτικής δραστηριότητας που θα είναι πιο δημοκρατικός, θα ευνοεί τη συμμετοχή του αγρότη, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών σε υγιή συνεργατικά σχήματα..
Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, οποιαδήποτε καθυστέρηση στα παραπάνω όχι μόνο θα επιτείνει την ραγδαία κλιματική και οικολογική κρίση αλλά και θα υπονομεύσει την ευημερία και το μέλλον των αγροτών.

Πληροφορίες:
Χρυσαφίδης Δημήτρης, 6944706459, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βιτωράκη Μαρία, 6977523766, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νάκου Βάσω, 6983903061, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο radio neakriti 98,4 και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ