Τρίτη, 3η Δεκεμβρίου 2024  4:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024

«Στην πορεία προς το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, διοργανώνεται προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωστοποιεί το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας με σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι οι εργασίες του προσυνεδρίου θα διεξαχθούν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με ώρα έναρξης τις 17:00.

Ως ομιλητές θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννης Πλακιωτάκης, η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Μητράκας και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β΄ Θεσσαλονίκης Θωμάς Βράνος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σε μια ξεχωριστή ενότητα του προσυνεδρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, θα απευθύνουν χαιρετισμό οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συνεδρίου

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συνεδρίου του κόμματος έλαβε χώρα σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του π. Προέδρου της ΝΔ, βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τ. Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη, της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Μαρίας Συρεγγέλα, του Γενικού Διευθυντή Γιάννη Σμυρλή, του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη και των υπολοίπων μελών της. Θέματα της συνεδρίασης ήταν το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου και λοιπά οργανωτικά ζητήματα».

sinidisi.gr

Η ευφορία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές από την αρχή του 2024 είναι εντυπωσιακή για μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία κινείται ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο όρο. Τα χρηματιστήρια στην Αμερική και την Ευρώπη καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός και το bitcoin κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η γρήγορη άνοδος στις τιμές των μετοχών θυμίζει την περίοδο της φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τη γνωστή ως dot.com bubble από τις εταιρείες διαδικτύου που αγοράζονταν αφειδώς τότε, με τη διαφορά ότι η επενδυτική φρενίτιδα αφορά τώρα τις τεχνολογικές εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Ο δείκτης αμερικανικών μετοχών S&P 500 έκλεισε στις 5 Μαρτίου με άνοδο 6,4% από την αρχή του έτους και 23,5% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας το ράλι που είχε κάνει το 2023, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό πάνω από 2% παρά την αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης τεχνολογικών μετοχών Nasdaq αυξήθηκε, επίσης, κατά 6,4% και 26,8%, αντίστοιχα.

Τα δύο τρίτα του ράλι στην Wall Street οφείλονται στις δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων είναι ίση με την αξία όλων των μετοχών μαζί στα χρηματιστήρια της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Μεταξύ των δέκα αυτών κολοσσών είναι και οι «υπέροχες 7» (magnificent 7) – Apple, Microsoft, Alphabet (μητρική της Google), Amazon, Nvidia, Meta Platforms και Tesla, στις οποίες αντιστοιχεί το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εταιρειών του S&P 500

Αλλά και στην Ευρώπη, όπου η οικονομία κινείται μεταξύ στασιμότητας και οριακής ύφεσης, ο Stoxx 600 αυξήθηκε 3,5% από την αρχή του έτους, σημειώνοντας και αυτός, αν και λιγότερο έντονα, το περσινό ράλι.

Η άποψη ότι δημιουργείται νέα φούσκα στις αμερικανικές μετοχές, την οποία συμμερίζονται αναλυτές από τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Morgan Stanley, ή της Capital Economics, δεν είναι γενικά αποδεκτή.

Υπάρχει και ο αντίλογος από αναλυτές, όπως της Goldman Sachs, που θεωρούν ότι η σημερινή περίοδος διαφέρει από αυτή της δεκαετίας του ’90 ή από το 2021, όταν σημειώθηκε ράλι μετά την πανδημία του κορονοϊού που δεν ήταν βιώσιμο, με τις τιμές να βυθίζονται το επόμενο έτος.

Η βασική διαφορά, σύμφωνα με την άποψη αυτή, είναι ότι η άνοδος των δεικτών σήμερα είναι μικρότερη από το παρελθόν και αφορά σε περιορισμένο αριθμό μετοχών και ότι η άνοδος των δεικτοβαρών μετοχών «δικαιολογείται» από αντίστοιχα μεγάλη αύξηση των κερδών τους.

Αναφέρει, ειδικότερα, ότι οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι 31% την τελευταία τριετία έναντι αύξησης 98% που είχε σημειωθεί την τριετία έως τις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του αναλυτή της Goldman Sachs, οι υπερτιμημένες μετοχές αντιστοιχούν σήμερα στο 24% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς έναντι 35% στη φούσκα του dot.com και είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετοχή της Nvidia – της εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της φρενίτιδας για την ΑΙ – εκτινάχθηκε μεν 255% σε ένα έτος, αλλά και τα κέρδη της πέρυσι αυξήθηκαν κατά 288%. Αντίθετα, τo 1999 η μετοχή της Nortel είχε αυξηθεί 320% αλλά τα κέρδη της είχαν αυξηθεί 94% την ίδια χρονιά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σημερινής συγκυρίας των αγορών, που είναι μάλλον πρωτόγνωρο, είναι η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών του χρυσού μαζί με αυτή των μετοχών. Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε 3,4% από την αρχή του χρόνου, φθάνοντας στις 5 Μαρτίου στο επίπεδο – ρεκόρ των 2.141 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ η άνοδος του είναι 16,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή κρίσεων και γεωπολιτικών αναταράξεων, όταν δηλαδή δεν υπάρχει διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Τώρα, φαίνεται να συνυπάρχει η διάθεση για ρίσκο από μεγάλη μερίδα των επενδυτών αλλά και η αποστροφή στο ρίσκο από κάποια άλλη. Η αύξηση στην τιμή του χρυσού πιθανόν σηματοδοτεί την ανησυχία ότι μπορεί να ξεφουσκώσει το ράλι των μετοχών σε συνδυασμό με την ανησυχία για τους πολέμους που συνεχίζονται στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Το νέο ιστορικό ρεκόρ του bitcoin, η τιμή του οποίου ξεπέρασε την Τρίτη τα 69.000 δολάρια, διασπώντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2021, μάλλον επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ταυτόχρονα στις αγορές μία τάση για ρίσκο μαζί με μία πιο αμυντική προσέγγιση. Η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε 50% στο πρώτο δίμηνο του 2024 και 132% από τον Οκτώβριο, με μοχλό τη δημιουργία 11 ταμείων στις ΗΠΑ που επενδύουν απευθείας σε αυτό και διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια (ETFs) καθώς και την αναμενόμενη για τον Απρίλιο μείωση της νέας προσφοράς του στο μισό, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Το bitcoin, ως κρυπτονόμισμα, είναι κατ’ εξοχή ένα περιουσιακό στοιχείο με ρίσκο καθώς η μεταβλητότητα των τιμών του είναι πολύ μεγαλύτερη από των μετοχών. Παράλληλα, όμως, για κάποιους υποστηρικτές του θεωρείται «ψηφιακός χρυσός», λόγω της περιορισμένης προσφοράς του και κατάλληλο ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, με θέμα ανέγερση σχολικού συγκροτήματος του 3ου 6/Θ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας.

Στην ερώτηση τους επισημαίνουν τους κινδύνους λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου με έντονα αρνητικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία και ζητούν την επίλυση του κτιριακού προβλήματος,

Το κείμενο της ερώτησης:

Από το έτος 1973 το 3ο 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Αμφιλοχίας στεγάζεται σε προπολεμικό πεπαλαιωμένο κτίριο ιδιώτη, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο ήδη από το 2001 για τη στέγαση μαθητών και διδασκόντων.

Το εν λόγω κτίριο δεν ικανοποιεί τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας ενός σχολείου ήτοι μικρές αίθουσες-δωμάτια, προβλήματα θέρμανσης-υγρασίας-αερισμού, έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-εκδηλώσεων, έλλειψη βιβλιοθήκης και γυμναστηρίου. Επιπλέον οι κατεστραμμένοι σοβάδες, τα φθαρμένα ξύλινα πορτοπαράθυρα με τζάμι, ο μικρός προαύλιος χώρος, οι παμπάλαιες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καθιστούν το κτίριο εκτός από ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Η ανωτέρω ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα διαπιστώθηκε αρχικά και διαπιστώνεται διαχρονικά από όλες τις υπηρεσίες του δήμου και της Νομαρχίας (αργότερα Περιφέρειας)
καθώς επίσης και από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Λόγω αυτών των διαπιστώσεων η τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας αγόρασε στην πόλη της Αμφιλοχίας από τις 09/03/1998 οικόπεδο έκτασης 11.763 τ.μ., με σκοπό την ανέγερση από το κράτος σχολικού συγκροτήματος για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Αμφιλοχίας.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμφιλοχίας με την 127 / 2001 ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε την ανέγερση σχολικού κτιρίου στο εν λόγω οικόπεδο για την στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και ζητούσε από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες εργασίες κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος.

Παρ’ όλα αυτά και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί ακόμα το κτιριακό πρόβλημα του 3ου Δημοτικού σχολείου Αμφιλοχίας και η κατάσταση παραμένει το ίδιο άθλια, όπως αρχικά διαπιστώθηκε. Το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι υποχρέωση της πολιτείας και οφείλει να εξασφαλίσει στους μαθητές τη δυνατότητα φοίτησης σε σχολικά κτίρια που να
καλύπτουν όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες καθώς και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, εξοπλισμένα με όλη την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.

Επί τόσα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της υποβάθμισης της Παιδείας, δεν βρήκαν τα κονδύλια για την λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης ενώ ταυτόχρονα διέθεταν πλήθος χρηματοδοτήσεων για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πότε θα αρχίσει η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αμφιλοχίας στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί και έχει δεσμευτεί για αυτό το σκοπό.

- Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση βελτίωση της συγκεκριμένης σχολικής
υποδομής.

Πηγή φωτογραφίας: e-maistros.gr

sinidisi.gr