Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

"Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Ταμήλος. Οι δηλώσεις του δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μας και δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας".

Μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο (Ράδιο Ζυγός), ο πρώην βουλευτής, με αφορμή την ένταση που προκλήθηκε στην παρέλαση των Τρικάλων για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, όπου η οικογένεια Πλακιά -που έχασε τα τρία της κορίτσια στο δυστύχημα των Τεμπών- αντέδρασε και κατήγγειλε έλλειψη σεβασμού από τους ενστόλους, έκανε σύγκριση του πένθους και του πόνου που βιώνουν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, παραθέτοντας στοιχεία για το πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν τη χρονιά που πέρασε.

sinidisi.gr

O ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ του νομού Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλου, ο οποίος μιλώντας τα θύματα της σφαγής των Τεμπών σχολίασε: «Το 2023 πέθαναν 1977 Τρικαλινοί ανάμεσά τους και τα τρία κορίτσια. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλοι οι Τρικαλινοί…».

Τη δήλωση έκανε ο Μιχάλης Ταμήλος στο Ράδιο Ζυγός, σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στη χθεσινή (25/3/24) παρέλαση για την 25η Μαρτίου στα Τρίκαλα όπου ήταν παρόντες γονείς των κοριτσιών από το Καστράκι, που ήταν ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Με αφορμή το γεγονός, ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν…Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά…

Ο άλλος, του σκοτώνουν το παιδί τη γυναίκα κτλ, θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα. Υπάρχει ζωή για τους άλλους…όλα τα Τρίκαλα ασχολούνται με το θέμα αυτό;»

Μάλιστα ο κύριος Ταμήλος μιλώντας για την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως θέατρο εντυπώσεων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καμιά οικογένεια δεν θα τη σώσει ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης κανένας… Μόνοι οι συγγενείς θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Θα τελειώσει κι αυτό και η ζωή συνεχίζεται… σιγά τώρα την πρόταση μομφής».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση για τις επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην βουλευτή και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Ταμήλου, ο οποίος πρόσβαλε βάναυσα τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και τους συγγενείς τους που έναν χρόνο μετά παλεύουν για να δικαιωθούν. Ένα συγγνώμη δεν θα είναι αρκετό αυτή τη φορά. Η διαγραφή του κ. Ταμήλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολλαπλώς εκτεθειμένη Νέα Δημοκρατία».

pronews.gr

Ο πρώην βουλευτής νομού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Ταμήλος, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις μιλώντας για τη μαζική σφαγή στα Τέμπη και για τα τρία κορίτσια από το Καστράκι (Χρύσα, Θώμη, Αναστασία), που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ο ίδιος είπε ότι το 2023 πέθαναν 1977 Τρικαλινοί, ανάμεσά τους και τα τρία κορίτσια, και ότι «δεν θα βάλουν όλα τα Τρίκαλα μαντήλι να κλάψουν».

Όπως είπε στη συνεχεία η «ζωή συνεχίζεται», ενώ προσπαθεί να «συνδέσει» την χρεωκοπία της Ελλάδας με ένα τραγικό έγκλημα λέγοντας «υπάρχει χειρότερο πράγμα από την χρεωκοπία της Ελλάδας; που χάσαμε όλοι την περιουσία μας; Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με αφορμή το γεγονός, ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν… Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά…

Ο άλλος, του σκοτώνουν το παιδί τη γυναίκα κτλ, θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα. Υπάρχει ζωή για τους άλλους… όλα τα Τρίκαλα ασχολούνται με το θέμα αυτό;».

Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με την πρόταση μομφής για τα Τέμπη. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ως θέατρο εντυπώσεων λέγοντας μεταξύ άλλων, «Καμιά οικογένεια δεν θα τη σώσει ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης κανένας… Μόνοι οι συγγενείς θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Θα τελειώσει κι αυτό και η ζωή συνεχίζεται… σιγά τώρα την πρόταση μομφής».

pronews.gr

Ο πολιτικός περίπατος της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει λάβει τέλος και από εδώ και στο εξής ξεκινάει μία συνεχής διαδικασία φθοράς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αφήγημα της «επιτυχημένης» Ελλάδας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί.

Η αξιολόγηση της Moody’s τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν αναμένεται να προσφέρει αναβάθμιση στην χώρα καθώς οι λόγοι για τους οποίους δεν την έδωσε ούτε τώρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αφορούν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος:

Είναι δυσοίωνες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα στοιχίσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο γιατί έστειλε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία πήρε από τα νησιά του Αιγαίου αλλά γιατί εάν οι Ρώσοι κερδίσουν, θα έχει στηρίξει την πλευρά των ηττημένων κι αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει πολιτικό τίμημα.

Όπως έχει αναφέρει το pronews.gr σε HΠΑ και ΕΕ είναι εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον στηρίζουν να παραμείνει στην εξουσία όσο υπάρχει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το αφήγημα της ακμάζουσας οικονομίας, του ΑΕΠ που αυξάνεται, ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, ότι οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη είναι κάτι το οποίο στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς οι οποίοι δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει όπως και το Euribor.

Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ περιορίζεται πλέον στο 2% που είναι και το κανονικό και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος…

Για όσους γνωρίζουν μία τέτοια αύξηση δε βοηθάει κανένα σύγχρονο δυτικό κράτος που έχει μάθει να ζει με μεγάλες πιστωτικές επεκτάσεις να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Πόσο μάλλον όταν είναι υπερχρεωμένο όπως το ελληνικό.

Το ελληνικό Δημόσιο πούλησε τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. και αυτό δεν το έθιξε κανείς.

Το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε ως επιτυχία.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.

Ένας βασικός λόγος για την αύξηση του ΑΕΠ είναι ο πληθωρισμός. Η αύξηση των τιμών το κάνει να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας αλλά αυτά εξαρτώνται από την πολιτική της ΕΚΤ και το Euribor 3 μηνών.

Αυτό που προβληματίζει πραγματικά σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία είναι ότι αυτή επί του πρακτέου δεν υφίσταται. Δεν παράγει τίποτε και περιμένει κάθε καλοκαίρι τα οικονομικά αποτελέσματα από τον τουρισμό για να συνεχίσει να «ζει» το χειμώνα.

Με λίγα λόγια εάν μία χρονιά ο τουρισμός δεν αποδώσει η χώρα δεν βγάζει την χρονιά της…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν (αν και απομένουν ακόμα επτά μήνες) και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε όλες τις Πολιτείες «κλειδιά», με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή στις σφυγμομετρήσεις να λαμβάνει 312 εκλέκτορες έναντι 222 του Τζο Μπάιντεν.

Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει το νούμερο αυτό (τουλάχιστον δημοσκοπικά), σημειώνεται ότι για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο σε εθνικό επίπεδο πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, προηγείται του Τζο Μπάιντεν με διάφορες που κυμαίνονται από δύο μέχρι πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτή η ψήφος όμως δεν είναι καθοριστική για να κερδίσει κάποιος την προεδρία, σημασία έχει ποιος κερδίζει τις σημαντικές Πολιτείες καθώς ο πρόεδρος εκλέγεται από τους πρωτίστως από τους εκλέκτορες και εμμέσως από τους ψηφοφόρους.

Οι φετινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές θεωρούνται μείζονος σημασίας για όλο τον κόσμο καθώς πολλοί πιστεύουν πως μία επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο θα φέρει τον τερματισμό του πολέμου της Ουκρανίας που πλέον απειλεί όλο τον πλανήτη και αλλά θα φέρει και μία επαναφορά στην κοινή λογική.

pronews.gr

 

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το «γάντι» σήκωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως «όλα όσα αναδείξατε, τα έχει συζητήσει η Ολομέλεια. Όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την Ολομέλεια και την κοινή γνώμη».

«Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή; Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση», προσέθεσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Γι’ αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».

Ο Μάκης Βορίδης, μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σόου και κοκορομαχία θα είναι η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο κ. Κασσελάκης» και απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «και εσείς το υπογράψατε».

Κόντρα Βορίδη και με τον Παππά για τις εκλογές
Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει κόντρα του κ. Βορίδη και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, με αφορμή τις δηλώσεις Κασσελάκη για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες δημιουργική συζήτηση, χωρίς ανακρίβειες και οξύτητες, που δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να βγάλει συμπεράσματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές και την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές, χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές του Μαΐου, συστήνοντας στους βουλευτές της ΝΔ να…ρίξουν μια ματιά, «διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποτε ο Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ, λόγω της δανειοδότησής της.

Βορίδης: Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών;
«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρός σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα, υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές», απάντησε ο Μάκης Βορίδης.

Προσέθεσε ότι«αποτελεί σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ, προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μία».

«Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και προσθέτοντας πως σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές – βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές – αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

in.gr

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο αίτημα για προανακριτική, συνέχισε, η κυβέρνηση απάντησε όχι και στην εξεταστική επιτροπή που ακολούθησε αποκλείστηκαν σημαντικοί μάρτυρες.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η μόνη αγωνία της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και πως για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και πρόσθεσε: έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου που πήραν και στα χέρια τους τα email εκλογέων του εξωτερικού.

Οι πρακτικές της κυβέρνησης προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απαντήσουμε στην κραυγή της δικαιοσύνης. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του κατέληξε και είπε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας».

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας 

Στην πρόταση δυσπιστίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους. Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΔΩ

Κόντρες πριν την κατάθεση

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον Μάκη Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες. Και απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;»

Η συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει σήμερα το απόγευμα και θα κλείσει την Παρασκευή με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση ενώ χωρίς να υπογράφει δηλώνει ότι στηρίζει το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο συμφωνήθηκαν κάποιες προσθήκες και τροποποιήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται κατά κύριο λόγο για τα Τέμπη αλλά υπάρχουν αναφορές και στο κράτος δικαίου και στην διαρροή των email αλλά και στις υποκλοπές. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππάς.

Πηγή: newsit.gr

 

Την επιμονή της αλλά και τις … ευγενικές οχλήσεις που δέχθηκε από την αστυνομία προκειμένου να κατεβάσει πανό για τα Τέμπη και να μην το χρησιμοποιήσει στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα του δυστυχήματος των Τεμπών.

Όπως ανέφερε, στην προσπάθειά της να σηκώσει πανό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έγκλημα των Τεμπών, παρακινήθηκε ευγενικά από αστυνομικούς να μην το κάνει, γιατί «είχαν τέτοια εντολή». Τελικά, η Ευδοκία Τσαγκλή όχι μόνο σήκωσε το πανό της, αλλά παρέλασε κιόλας κρατώντας το.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Σήμερα στάθηκα στην εκκίνηση της παρέλασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης και ήρθε ένας μη ένστολος αστυνομικός (χωρίς να εχω ανοίξει το χαρτόνι) κάνοντας μου επίπληξη. Απομακρύνθηκα και άνοιξα το χαρτόνι παρακάτω όπου ένας ευγενέστατος άλλος (μη ένστολος) αστυνομικός μου είπε ότι δεν μπορώ να μείνω εκεί με το χαρτόνι ανοιχτό. Τον ρώτησα γιατί, αν κάνω κάτι παράνομο, ρωτώντας τον αν έχουμε δημοκρατία. Μου είπε «ακολουθώ εντολές». Του είπα ότι δεν θέλω να βρει τον μπελά του εξαιτίας μου αλλά ότι αυτό δεν είναι σωστό, ρωτώντας τον αν μπορώ να πάω προς το σπίτι μου (μετά τον Λευκό Πύργο) με το χαρτόνι στα χέρια και το αποδέχτηκε. Ξεκίνησα λοιπόν παράλληλα της παρέλασης αλλά μετά από λίγο με σταμάτησε κι άλλος αστυνομικός, ένστολος (για πρώτη φορά) και αυτός πολύ ευγενικός. Μου είπε ότι μου το ζητάει προσωπικά ως άνθρωπος σαν χάρη, να κάτσουμε να δούμε μαζί την παρέλαση χωρίς να εχω ανοιχτό το χαρτόνι. Του είπα ότι δεν συμφωνώ και αν είναι νόμιμο να συνεχίσω να πηγαίνω προς το σπίτι μου, παράλληλα με την παρέλαση, με το χαρτόνι στα χέρια. Επέμενε και του εξήγησα ότι ακόμα και η μητέρα μου αν το ζητούσε δεν θα το δεχόμουν, όπως δεν θα δεχόμουν και αν καποιος άγνωστος μου έκανε πρόταση να κολυμπήσουμε στον Θερμαϊκό. Μου είπε ότι αυτό θα ήταν παράλογο και απάντησα πως ακριβώς το ίδιο παράλογο είναι να μου ζητάει αυτή την «προσωπική χάρη» ως ένστολος. Έκανα λοιπον και εγώ την παρέλαση μου μέχρι τον Λευκό Πύργο παράλληλα στο πεζοδρόμιο, για να τιμήσω τους δικούς μας ήρωες, τους δικούς μας νεκρούς και ως υπερήφανη Ελληνίδα να μοιραστώ το μήνυμα πως όσοι έχουμε εθνική υπερηφάνεια, δεν τιμούμε τους εθνικούς προδότες που αποτελούν εθνική ντροπή. Δεν ξεχνάμε! 

topontiki.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέλη της Νέας Αριστεράς Αιτωλοακαρνανίας, στις 22 Μαρτίου 2024, συναντήθηκαν με τους κυρίους Λεχουρίτη και Σαλαγιάννη, εκπροσώπους του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ).

Σε μια παραγωγική συζήτηση, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια της αγοράς, η οποία είναι άνευ προηγουμένου και οφείλεται αμιγώς στις επιλογές της κυβέρνησης, όπως τόνισε, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να επαρκεί μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου αναφέρθηκε επανειλημμένα στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αγνοεί τον καταναλωτή και ενδιαφέρεται μόνο για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ ώστε να τα έχει συμμάχους στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Τόνισε ότι η διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι ανεξέλεγκτη.

Μίλησε για το κέρδος των super markets που σήμερα ξεπερνά το 65% και για τα προϊόντα που πωλούνται στην ίδια τιμή, αλλά σε μικρότερες συσκευασίες. Όσο για το βρεφικό γάλα, η ίδια μάρκα στην Ελλάδα πωλείται 26,89 ευρώ, ενώ στη Σουηδία 13,5, δηλαδή στην Ελλάδα έχει διπλάσια τιμή – όταν, μάλιστα, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων είναι μη συγκρίσιμο με των Σουηδών. Οι αναιμικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν απορροφούν επ’ ουδενί τον πληθωρισμό.

Έκανε ειδική μνεία στα φτηνά τρόφιμα, τα οποία, εκτός από το ότι είναι αμφίβολης ποιότητας, ενισχύουν τις ταξικές διαφορές. Αναφέρθηκε ακόμα στα 500 εκατομμύρια που πήρε η κυβέρνηση από το αποθεματικό που προοριζόταν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το έδωσε στις εταιρείες ρεύματος μέσω επιδοτήσεων. Xαρακτήρισε εγκληματική την επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία και έψεξε τη στοχευμένη απαξίωση των οργανώσεων καταναλωτών.

Σχετικά με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι ο ακριβότερος στην ένδυση και στα τρόφιμα μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνονται επενδύσεις και πως κυριαρχεί ένα σύστημα συμφερόντων σε όλων των ειδών τις εξυπηρετήσεις.

Πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν κατά τη συνάντηση και αφορούσαν κυρίως την επικέντρωση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία από τη μεριά της Κυβέρνησης, τον έλεγχο της προέλευσης και της ποιότητας των τροφίμων, ο έλεγχος των τριγωνικών συναλλαγών και η ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων καταναλωτών.

Η Νέα Αριστερά με ερώτηση της στην Βουλή των Ελλήνων τον Μάρτιο σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με την ακρίβεια στα τρόφιμα, αλλά και την απόκλιση τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή ανέδειξε όλες τις πτυχές του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν την στιγμή αυτή οι ‘Έλληνες πολίτες που είναι ο υψηλότατος πληθωρισμός ‘απληστίας’ ο οποίος στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» είναι ο 2ος υψηλότερος μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%). Διαμορφωτές των τιμών παραγωγού αποτελούν σχεδόν αποκλειστικά η βιομηχανία τροφίμων και τα ολιγοπώλια των supermarket, με οδυνηρές συνέπειες για παραγωγούς και καταναλωτές.

Η Νέα Αριστερά αξιολογεί θετικά τη δράση του ΙΝΚΑ μέχρι σήμερα και παλεύει μαζί με αυτό αλλά και άλλους φορείς, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και ανεξάρτητο από κόμματα καταναλωτικό κίνημα τόσο τοπικά αλλά και ευρύτερα, ώστε να μπει από τον ίδιο το λαό φραγμός στην ασυδοσία και την βουλιμία των αγορών που οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης συνεχώς τροφοδοτούν, ροκανίζοντας το λαϊκό και πενιχρό, ούτως ή άλλως, εισόδημα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει σήμερα και επίσημα το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συζήτηση για το ψήφισμα της εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια.

Η πτέρυγα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) συντάσσεται ευθέως ή εμμέσως με την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη, την οποία προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Βήματος» περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας.

Στραμμένη την προσοχή της στη Βουλή θα έχει τις επόμενες τρεις μέρες η κυβέρνηση, καθώς από σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατατίθεται με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο τριήμερο ήταν σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, επιστρέφει σήμερα ως το μεσημέρι στην Ελλάδα και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας έτσι την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Είναι, πάντως, ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να μην μετατραπεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το κυβερνητικό αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία, ενώ θα γίνει και μια συζήτηση σε στενό κύκλο μόλις φτάσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλείστοι όσοι γαλάζιοι βουλευτές, παράλληλα, θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα.

Η αντιπολίτευση

Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν ακόμα πιο ακραίες προτάσεις. Αμέσως, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης από το στρατόπεδο της Θήβας όπου εκπληρώνει τις σύντομες στρατιωτικές του υποχρεώσεις ανάρτησε βίντεο στα social media για να δώσει διορία ενός 24ωρου (σ.σ. παρήλθε) στον πρωθυπουργό να οδηγήσει την χώρα σε νέες εθνικές εκλογές υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών. Ακολούθησε και ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς που κάλεσε τον πρωθυπουργό “να φύγει” καθώς η παραμονή της κυβέρνησης αποτελεί “όνειδος”. Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση Ανδρουλάκη αν και την χαρακτήρισε “πυρετόχνημα” υποστηρίζοντας ότι η δική του εισήγηση για πρόταση δυσπιστίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ισχυρότερη. Η Νίκη αντιπρότεινε “ αντί του φύλλου συκής που δίνουν Ανδρουλάκης-Κασσελάκης” να στηθεί προανακριτική κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η διαδικασία

Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο θα δωθεί από το ΠΑΣΟΚ για συνυπογραφή σήμερα το πρωί μόνο σε αξιωματική αντιπολίτευση, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί τις ΚΟ Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης εκτός δημοκρατικού τόξου.

Η πρόταση, εφόσον συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μετά τις 3 το μεσημέρι όταν και θα ανοίξουν οι εργασίες της Ολομέλειας. Η εισήγηση θα γίνει από τον κ. Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα απαντήσει ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος και θα ενημερώσει το Σώμα εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως ή μετά την παρέλευση 48ώρου ή αν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών το απόγευμα της Τρίτης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

protothema.gr

Σελίδα 1 από 2