Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  2:33: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, η Μ. Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κ. Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης αιτούνται να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ ανακοίνωσε ότι το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση.

Το αίτημα υποβλήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 2023», και μητέρα θύματος στη σιδηροδρομική τραγωδία, Μαρία Καρυστιανού.

«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:

1.    Στο κράτος δικαίου
2.    Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
3.    Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών ζήτησε μεταξύ άλλων και την ανάκληση του πιστοποιητικού ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατηγική αυτονομία στην άμυνα, ανταγωνιστικότητα και  το ζήτημα των αγροτών και της γεωργίας είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι τρεις προκλήσεις ενόψει των ευρωεκλογών.

Αυτά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Global Conversation» του τηλεοπτικού δικτύου Euronews και στη δημοσιογράφο Νικολέτα Δρούγκα.

Αναφορικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικές» και τόνισε πως προσφέρονται και ως ευκαιρία για απολογισμό των επιτυχιών της ΕΕ. Παράλληλα, μιλώντας για τους «ευρωσκεπτικιστές» τόνισε ότι «πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν τις επιτυχίες της Ευρώπης. Κάποια από τα παράπονα, θα έλεγα, όντως ενδέχεται να είναι δικαιολογημένα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Νικολέτα Δρούγκα: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

Νικολέτα Δρούγκα: Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη, κατά τη γνώμη σας, και ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ευρώπη συνολικά, δεδομένου του ευρύτερου οικονομικού και γεωπολιτικού πλαισίου. Πραγματοποιούνται σε μια περίοδο μεγάλων αναταραχών, με έναν πόλεμο να μαίνεται στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση να εκτυλίσσεται στη Γάζα, καθώς η Ευρώπη βγαίνει από μια πολύ δύσκολη πενταετία.

Πιστεύω ότι είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων πετύχαμε κατά τη διάρκεια του τελευταίου ευρωπαϊκού εκλογικού κύκλου και να αναδείξουμε τις σημαντικές επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τη συνεργασία όλων των θεσμικών οργάνων καταφέραμε να αμυνθούμε με επιτυχία έναντι της πανδημίας. Δημιουργήσαμε το «NextGenerationEU», το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς μας βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης, αλλά διευκολύνει και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Είμαστε -παρά τις προβλέψεις ορισμένων αντιπάλων μας- ενωμένοι όσον αφορά στην Ουκρανία. Και τώρα πρέπει να εστιάσουμε στον επόμενο κύκλο και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των νέων, επερχόμενων προκλήσεων.

Νικολέτα Δρούγκα: Πόσο σας προβληματίζουν οι όλο και πιο δυνατές φωνές που εναντιώνονται στην Ευρώπη, αντιευρωπαϊκές φωνές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν τις επιτυχίες της Ευρώπης. Κάποια από τα παράπονα, θα έλεγα, όντως ενδέχεται να είναι δικαιολογημένα. Ωστόσο, εν τέλει, αν κοιτάξει κανείς τη συνολική εικόνα, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λαμπρό και ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει να φέρει αποτελέσματα για τους πολίτες της.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για εμάς να παραθέσουμε με επιχειρήματα τι έχουμε πετύχει, αλλά και τι πρέπει να επιτύχουμε στο μέλλον. Εστιάζοντας στον επόμενο εκλογικό κύκλο και τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας, αυτά που προσωπικά θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι τρία.

Καταρχάς, την ανάγκη να μετατραπεί η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική. Δείτε, παραδείγματος χάρη, την άμυνα. Όχι μόνο πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει να συντονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες.

Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συνολικά, με το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Νότο. Αυτό θα σημαίνει καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες.

Η τρίτη πρόκληση είναι πιο συγκεκριμένη και τομεακή, αφορά στον τομέα της γεωργίας και στους αγρότες μας. Σε μια εποχή που η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ορισμένα από τα βήματα που κάναμε τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση άσκησαν υπερβολική πίεση στους αγρότες μας, ίσως περισσότερη από όσο περιμέναμε, και πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών μας.

Νικολέτα Δρούγκα: Θα λέγατε ότι ίσως μερικές φορές ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΕ είναι η ίδια η ΕΕ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαστε 27, και αναφέρομαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει πολλές φορές το χρόνο. Και πρέπει όλοι μας να συμφωνούμε, με ομοφωνία. Πρόκειται για μία διαδικασία που αναπόφευκτα απαιτεί χρόνο και περιλαμβάνει συμβιβασμούς. Ενίοτε απαιτεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω προκειμένου να επιτύχουμε το κοινό ευρωπαϊκό καλό. Αυτή είναι η φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, καθώς μελετούμε τη διεύρυνση της ΕΕ, πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς θα καταστήσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο αποτελεσματική. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια περίπλοκη άσκηση, διότι οποιαδήποτε αλλαγή θα απαιτήσει και πάλι ομοφωνία, τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που πετύχαμε στην Ευρώπη είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία. Εκχωρήσαμε οικειοθελώς εξουσίες σε μια υπερεθνική οντότητα και η σωστή ισορροπία μεταξύ της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Όμως, θα το ξαναπώ, αυτό ίσως είναι το «τίμημα» προκειμένου να αποκομίσουμε και τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νικολέτα Δρούγκα: Αναφέρατε κάτι για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης ως μια μελλοντική πρόκληση. Θα λέγατε επίσης ότι θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα, ίσως, της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία, όπως συνειδητοποιήσαμε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως κάποιες χώρες πίστεψαν ότι το μέρισμα ειρήνης που προέκυψε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θα διαρκούσε για πάντα, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλάνη. Εμείς ποτέ δεν βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση, διότι πάντα δαπανούσαμε σημαντικά ποσά για την άμυνα λόγω των ιδιαίτερων περιφερειακών γεωπολιτικών προκλήσεων.

Τώρα, όμως, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση και να δαπανήσουμε περισσότερα, αλλά και να δαπανήσουμε πιο έξυπνα: να είμαστε καλύτερα συντονισμένοι, να εξορθολογήσουμε τις αμυντικές μας προμήθειες, να έχουμε ίσως περισσότερους ευρωπαίους «πρωταθλητές» που μπορούν να προσφέρουν προηγμένες αμυντικές λύσεις σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο από ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Νικολέτα Δρούγκα: Κύριε Πρωθυπουργέ, στο παρελθόν έχουμε δει κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ αυτών, να δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες τους να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Γιατί θα λέγατε ότι είναι σημαντικό για τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή ό,τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες και το ποιος μας εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημασία. Επειδή οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητά μας και πρέπει να στέλνουμε ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς στο τέλος της ημέρας οι ευρωεκλογές αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Κοινοβούλιο θα αποτελείται από ευρωπαίους πολίτες που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και θα γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και αυτού που πραγματικά θέλουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πιο δημοκρατικό από όλα τα θεσμικά μας όργανα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι σημαντική.

Είμαστε ένα απόλυτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οπότε δεν θα περιμένατε να πω κάτι διαφορετικό. Και, φυσικά, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και να διασφαλίσουμε ότι σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία η συμμετοχή είναι παραδοσιακά χαμηλή, η τάση ίσως να ανατραπεί και να έχουμε αυξημένη συμμετοχή.

sinidisi.gr

Στο θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών επανέρχεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Από την Κυριακή το βράδυ έχουμε απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Μητσοτάκη, τα οποία παραμένουν – όλα – αναπάντητα από τον λαλίστατο κυβερνητικό του εκπρόσωπο, μέχρι και σήμερα, Τρίτη πρωί.

Τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει. Έπεται συνέχεια, η οποία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Στο μεταξύ, όμως και ενώ περιμένουμε τις απαντήσεις, προσθέτουμε άλλο ένα ερώτημα, που προκύπτει μετά τα όσα σοκαριστικά είπε χθες η
Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τους συγγενείς 57 νεκρών και σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο πολίτες που έχουν υπογράψει την επιστολή που απαιτεί άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;
Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αρθεί έστω και τώρα στο ύψος που επιβάλλει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Να βάλει την αλήθεια πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον.
Την ευθύνη πάνω από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών τζακιών. Να σταματήσει τώρα τη συγκάλυψη.
Να υιοθετήσει την πρότασή μας για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη».​

Πηγή: ertnews.gr

Σε σχολιασμό των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι ‘’ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας’’.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Erdoğan υπονομεύουν σαφώς το ‘’θετικό κλίμα’’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της.
Φυσικά, στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις».\

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως: «Δυστυχώς, η απομάκρυνσή της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

sinidisi.gr

Αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα λεγόταν και γραφόταν ήταν ότι ο Πούτιν θα επικρατούσε συντριπτικά(!) στις εκλογές, εγκαινιάζοντας άλλα έξι χρόνια ως πρόεδρος της Ρωσίας (υπό κανονικές συνθήκες…). Οι ισχυρότερες ενδείξεις ήρθαν στην προ ημερών ομιλία του Πούτιν για την κατάσταση του έθνους. Αυτή δεν είναι κενή προπαγάνδα, αλλά αντανάκλαση σχεδίων για ιδεολογική επέκταση, εξαγωγή του εκκεντρικού «πουτινισμού» σε δυτικές χώρες, ενεργό αποσταθεροποιητική δουλειά με πιθανούς «φίλους» (ακροδεξιούς και ακροαριστερούς). Με άλλα λόγια, το γεωπολιτικό πεδίο μάχης για τις αξίες μετακινείται για άλλη μια φορά σε δυτικό έδαφος. Οι ορίζοντες αυτού του «ιερού πολέμου» (πουτινικής μορφής) έχουν πλέον διευρυνθεί.

1 Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει

Πάνω από δύο χρόνια μετά τη μαζική εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυτήν τη στιγμή οριακή δυναμική, στηριζόμενες στη κατάληψη της βιομηχανικής πόλης Avdiyivka Το κόστος, όσον αφορά τους Ρώσους στρατιώτες και εξοπλισμό, είναι σε μια κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 320.000 στρατιώτες (νεκρούς τραυματίες και αγνοούμενους) ως και χιλιάδες όπλα, τανκς, οχήματα και οπλικά συστήματα να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς. Συνεπώς συνέχιση και επέκταση του πολέμου.

2 Περισσότερα όπλα, λιγότερο βούτυρο

Η οικονομία της Ρωσίας έχει μεταμορφωθεί και έχει τεθεί σε πολεμική βάση. Η τεράστια βιομηχανική βάση της χώρας έχει χρησιμοποιηθεί για να παράγει τα όπλα που απαιτούνται για να συμβαδίσει με την καταστροφή τους από την Ουκρανία. Τα δύο πρώτα χρόνια, το Κρεμλίνο διέθεσε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια (325 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πολεμική προσπάθεια και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταλαμβάνεται από τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες ασφαλείας θα ξεπεράσει το 8% φέτος.

3 Αλλαγή φρουράς

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μιας νέας εθνικής ελίτ. Μεταξύ της τρέχουσας «ελίτ» είναι οι σύμβουλοι του Πούτιν -οι έμπιστοι του εσωτερικού κύκλου, η ισχυρή προεδρική διοίκηση, η ευρύτερη κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν-, μια ομάδα που ήταν σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια. Μερικοί από τους έμπιστούς του ηλικιακά γερνούν σε στρατό, μυστικές υπηρεσίες κ.λπ. Αρα προσεχώς έρχονται αλλαγές μέσα στον κλειστό κύκλο του.

4 Συνέχεια σκληροπυρηνικής στάσης με τη Δύση.

Η εγχώρια δημοτικότητα του Πούτιν έχει υποστηριχθεί από την «ευημερία» που απολαμβάνει μια αυξανόμενη μεσαία τάξη ξεκινώντας από το 2000, καθώς και από την εικόνα του ως σφιχτού ηγέτη μετά από μια ταραχώδη δεκαετία του Μπόρις Γιέλτσιν. Αυτό περιλαμβάνει το να αντισταθεί στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα τις ΗΠΑ, τις οποίες το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και γνωστοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δοκιμάσει απευθείας το ΝΑΤΟ, για να δει πώς η Συμμαχία θα απαντήσει στη Μόσχα.

5 Η διαφωνία δεν θα είναι ανεκτή

Τέλος, από το 2012, όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία, η κυβέρνηση έχει στριμώξει την κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ, ομάδες δικαιωμάτων, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και άλλα. Δεκάδες άτομα και οργανώσεις έχουν μπει σε μαύρη λίστα, απειλούνται με δίωξη, χρεοκόπησαν ή εκδιώχθηκαν από τη χώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε περαιτέρω την κίνηση προς τις πολιτικές του αστυνομικού κράτους, με τους νομοθέτες να ποινικοποιούν όποιον αμφισβητεί τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, η «πολιορκημένη αντιπολίτευση» υπέστη ένα πλήγμα όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, «ο σταυροφόρος κατά της διαφθοράς», έσβησε σε μια φυλακή της Αρκτικής.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Ισως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε αξιωματικούς.

«Η Τουρκία έχει πολλούς εχθρούς και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο» υποστήριξε ακόμα ενώ υποσχέθηκε στους Τούρκους στρατιωτικούς δεύτερο αεροπλανοφόρο και μη επανδρωμένα υποβρύχια.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την ικανοποίηση του για τη σημερινή απόφαση της επιτροπής αναφορών PETI του ευρωκοινοβουλίου μετά την ακρόαση της Μαρίας Καρυστιανού, να παραμείνει ανοικτή η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης που ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις που συνδέονται με το έγκλημα στα Τέμπη εξέφρασε στους συνεργάτες του την ικανοποίησή και την ανακούφιση του για την σημερινή ομόφωνη απόφαση της επιτροπής #PETI. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών θα απασχολήσει και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου, την TRAN και την LIBE. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στους συνεργάτες του οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση και θα τη βρουν, δυστυχώς όμως μακριά από τη χώρα τους».

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης αναφέρει: «Μεγάλη νίκη. ‘Αλλο ένα βήμα προς την δικαίωση! Η επιτροπή PETI ομόφωνα αποφάσισε η αναφορά για το έγκλημα των Tεμπών να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου».

ΕΟ ΚΚΕ: Καμία συγκάλυψη – Να παραπεμφθεί άμεσα στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά

Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με την αναφορά του «Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος εξέφρασε τη στήριξη του στις οικογένειες των θυμάτων ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αναφορά προς παρακολούθηση και απαίτησε «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Μετά τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής η αναφορά έμεινε ανοιχτή και παραπέμφθηκε στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Καρυστιανού, και όλους τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για αυτήν την πρωτοβουλία, και να εκφράσουμε την στήριξή μας για την προώθηση της αναφοράς και τον αγώνα τους να λάμψει η αλήθεια», επισημαίνεται και προστίθεται:

«Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην συγκάλυψη. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής υιοθέτησε το αφήγημα του “ανθρώπινου λάθους”. Δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε η αναφέρουσα, και είναι στα χείλη όλων μας. Συνάγεται από την εξεταστική επιτροπή ότι ο αυτουργός είναι η στρατηγική της απελευθέρωσης, του κομματιάσματος, της υποστελέχωσης του σιδηρόδρομου, που δημιουργεί της συνθήκες για τέτοια λάθη. Αυτή η ευρωενωσιακή στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μόλις το 7% του πλήρους δικτύου και το 14% του κυρίως δικτύου των σιδηροδρόμων να καλύπτεται από το ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας ERTMS, και σε όλη την ΕΕ να συμβαίνουν, μεγαλύτερα και μικρότερα, ατυχήματα, περιμένοντας τα επόμενα “Τέμπη”.

sinidisi.gr

H Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα ενός εκ των θυμάτων μίλησε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κα Καρυστιανού μαζί με την ομιλία της, κατέθεσε αναφορά για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το θέμα συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Επιτροπή έκανε δεκτή την αναφορά και το ζήτημα παραπέμπεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Μεταφορών.

«Η φωνή μας ενώθηκε μαζί με αυτήν 1,3 εκατ. Ελλήνων, μέσω του διαδικτυακού ψηφίσματος. Πέντε μέρες μετά τη σύγκρουση, μάζεψαν τα συντρίμμια και μπάζωσαν τον χώρο, δεν άφησαν κανένα στοιχείο. Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κυρία Καρυστιανού, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 13 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μη ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, βάση της οδηγίας για τα ύδατα και της οδηγίας για τις πλημμύρες.

Τα σχέδια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδατικών συστημάτων καθώς και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ρύπανσης στους ποταμούς και στις λίμνες. Η επικαιροποίηση των σχεδίων είναι καθοριστική για την καλή λειτουργία και την πρόληψη τυχόν προβλημάτων στα υδατικά συστήματα καθώς και για την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» έπρεπε να έχει καταρτίσει τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης κίνδυνων πλημμύρας και διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού έως το τέλος του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2023 και ξανά τον Νοέμβριο του 2023. Και αφού η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενέργεια η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το success story της κυβέρνησης της ΝΔ. Να σέρνουν την χώρας μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις δικές τους ανεπάρκειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την μη επικαιροποίηση των σχεδίων και μας κατηγορούσε η ΝΔ για γραφειοκράτες και για άχρηστα σχέδια. Τον Νοέμβριο που η Κομισιόν μας έριξε το πρώτο καμπανάκι μας έλεγαν πως είναι έτοιμοι και 4 μήνες μετά ακόμα περιμένουμε. Είναι βέβαια «δικαιολογημένη» αυτή η καθυστέρηση, αφού από ότι βλέπουμε μέσα στα σχέδια περιλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η εκτροπή του Αχελώου μετά από έξι απορριπτικές αποφάσεις του ΣΤΕ και μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η καθυστέρηση λοιπόν των σχεδίων διαχείρισης δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την καταδίκη μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά δυστυχώς είναι επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινωνίες και αυτά τα σχέδια τους δεν θα τα αφήσουμε αναπάντητα.

 

Σελίδα 1 από 2