Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρεθούν απόψε οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, για να αναδείξουν την αναφορά τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την επιχείρηση συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών, για τα αίτια της τραγωδίας.

Μιλώντας για δεύτερη φορά από το βήμα της Ευρωβουλής, αυτή τη φορά μαζί με την υποστήριξη 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που υπέγραψαν το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι συγγενείς των θυμάτων θα ζητήσουν την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στην κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του αδικοχαμένου 26χρονου Δημήτρη, στέλνει μέσω του Τhesstoday.gr το μήνυμα «η αλήθεια θα λάμψει, οι υπαίτιοι έχουν χάσει ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα».

«Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει όσα είπε η Ευρωπαία εισαγγελέας»
Μετά την προσωπική δέσμευση της εισαγγελέα Λάουρα Κοβάσι στους συγγενείς για δικαίωση, αλλά και τις δηλώσεις περί «μπλόκου» από την εφαρμογή δικαιοσύνης, ο Παύλος Ασλανίδης αναφέρει ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας είπε τα αυτονόητα, όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Η κυβέρνηση έχει χάσει ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα, λοιδορούν το ψήφισμα που υπέγραψαν 1,3 εκατομμύρια Έλληνες, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια».

Εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στους μηχανισμούς δικαιοσύνης της Ευρώπης, αλλά και μετά το κύμα αλληλεγγύης στις πορείες για την επέτειο ενός έτους από τη φονική σύγκρουση, οι συγγενείς θα συνεχίσουν να είναι οι φωνές των παιδιών τους, ώστε η Δικαιοσύνη να κινηθεί όπως αρμόζει, σημειώνει ο κ. Ασλανίδης.

«Με πανοπλία τα παιδιά μας, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να υπάρξει δικαίωση», λέει ο πατέρας του 26χρονου Δημήτρη.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Κρινιώ Καλογερίδου
γράφει η Κρινιω Καλογερίδου
 

Το όνειρο μαγεύει, το ξέρω, πολύ περισσότερο όταν είναι εθνικό. Το απέδειξε, άλλωστε, η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 (ιστορική αφετηρία της Νεότερης Ελλάδας), που οδήγησε στην Ανάσταση της πατρίδας μας μετά από 400 – 500 χρόνια σκλαβιάς.

Χρόνια δουλείας τα οποία δεν έσβησαν την ”ακατάλυτη ψυχή των Σαλαμίνων”  που έκρυβαν μέσα τους οι Πατέρες μας. Δεν έσβησαν τις ηθικές και πνευματικές δυνάμεις που συγκροτούσαν την εθνική υπόστασή τους.

Δυνάμεις που πάσχιζε να λυγίσει ο Οθωμανικός δεσποτισμός, με αποκορύφωμα την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών, τη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά, το πνίξιμο στο αίμα κάθε αντίστασης και το παιδομάζωμα (”παιδολόγι” ή ”γενιτσαριά”), τον βαρύτερο φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει το Ελληνικό Έθνος…

Μέσα σ’ αυτά τα εφιαλτικά δεδομένα (που τα προοικονομούσαν απ’ τις αρχές του 15ου αιώνα η κατάληψη της Θεσσαλίας (1423), της Θεσσαλονίκης (1430), των Ιωαννίνων (1431), της (βυζαντινής) Πελοποννήσου   (1421-1444, 1446-1451) κλπ  από τον Μουράτ Β’) γεννήθηκαν και πέθαναν — πριν και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) — με το όνειρο της ελευθερίας πολλές γενιές Ελλήνων, μέχρι που το 1821 έφερε την Ανάσταση του Γένους μας και την απαρχή της νέας μεγάλης πορείας του Ελληνισμού με μπροστάρη το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος (1830).

Έφερε την Ανάσταση της Ελλάδας η οποία συμβολοποιείται ως άγρυπνη δύναμη απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό στο ”Χαίρε, ω Χαίρε Λευτεριά” του ”Ύμνου εις την Ελευθερίαν”. Άγρυπνη στους αιώνες της τουρκικής δουλείας χάρη στη συνεργασία της ψυχής και του πνεύματος των επαναστατημένων Ελλήνων.

Συνεργασία της εθνικής και θρησκευτικής τους υπόστασης για την ακρίβεια. Γι’ αυτό και η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα, αφού το ”Χαίρε” της Ανάστασης των  παιδιών της ταυτίζεται με το ”Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία” της Ορθόδοξης πίστης τους που έχει προοίμιο το ”Σήμερον χαράς ευαγγέλια”, δοξαστικό αποστίχων του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τα τρόπαια του Μαραθώνος δεν ηφάνισεν ο χρόνος, ουδέ Σαλαμίνος έργα των Ελλήνων. Θαύμα μέγα. Οι Γραικοί τ’ ανιστορούντα και καλά τα ενθυμούνται…”, τραγουδούσε ο Ρήγας το 1797 και αυτό επαληθεύτηκε το 1821.

Το θαύμα έγινε! Το όνειρο επαληθεύτηκε μετά από κατατρεγμούς και θυσίες εκατοντάδων χρόνων των Ελλήνων ”ραγιάδων” απ’ τους Οθωμανούς κατακτητές. Μετά από μαρτύρια, ηρωισμούς και προδοσίες…

Η Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε, είναι προορισμένη να μείνει αθάνατη προς δόξαν της ζωής και  κόντρα σ’ αυτό που αποκαλεί ο Όμηρος ”το μέλαν νέφος του θανάτου”. Το λέει, άλλωστε, κι ο ”ηλιοπότης” ποιητής μας:

Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές// φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ’ τις δυο μεριές…// (βλ. Οδ. Ελύτης: ”Το τρελοβάπορο”). Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ”αυτοφορτίζεται” απ’ τον αέναο πατριωτισμό των παιδιών της όσο και αν μειονεκτεί των εχθρών της αριθμητικά!

Δεν έπαψε να ισχύει ποτέ, ως φαίνεται, ο θείος λόγος του Κωστή Παλαμά: 

Η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα,

με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται

και με το αίμα…”. (”Στ’ άρματα”, συλ. ”Οι βωμοί”- Βιβλίο πέμπτο).

”Η τύχη μας”, λέει για το θέμα αυτό ο Μακρυγιάννης, ”έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δε μπορούνε. Τρώνε, τρώνε, μα μένει πάντα μαγιά…”.

Αυτή η ”μαγιά” είναι η ακοίμητη σπίθα του πατριωτισμού που σιγοκαίει στα σωθικά των Ελλήνων και ανοίγει το δρόμο για τη διαιώνισή της. Σπίθα του γνήσιου πατριωτισμού που δεν τον νιώθουν οι Έλληνες όσο ευθυγραμμίζονται με τα πολιτικά… ”θέσφατα” περί θάλασσας χωρίς  σύνορα και πατριωτισμού σε σύζευξη με την αλήθεια…

”Θέσφατα” που αλλοιώνουν στην ουσία την καθαρότητα του προαιώνιου μηνύματος των προγόνων μας για υπεράσπιση μέχρις εσχάτων της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, πράγμα που επιτάσσει ο αγνός και άδολος πατριωτισμός  ο οποίος δεν νοθεύεται απ’ τις παγιδευτικές εκφάνσεις της ουδετεροπατρίας, της πατριδοκαπηλίας και της σύζευξης του πατριωτισμού με την αλήθεια.

Μια αλήθεια που προτάσσει τον ”ρεαλισμό” του κατευνασμού, ο οποίος ταυτίζει — από τα τέλη του περασμένου αιώνα (1996) μέχρι σήμερα — την ”ενδοτικότητα” με την φιλοπατρία. Αυτό που αντιμετωπίζουμε τα πολλά τελευταία χρόνια, δηλαδή…

Χρόνια αναβίωσης των αρνητικά κυρίως χαρακτηριστικών των προγόνων μας (”κακοδαιμονία” που δένει με ομφάλιο λώρο τις κοιτίδες του Ελληνισμού, κατά πολλούς), με αποκορύφωμα την κλιμάκωση των παθών λόγω διαφθοράς και φαυλότητας και τον εθνικό διχασμό (εθνικό & κομματικό) με εμφυλλιακές μεταλλάξεις από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (1821) και της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους (1830), μέχρι τις μέρες μας, όπου εκπέμπονται αλληλοδιαδοχικά δυσοίωνα μηνύματα σε επίπεδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτική μας.

Στην πρώτη περίπτωση, έγινε ήδη μη αναστρέψιμο το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας λόγω υπογεννητικότητας, ενώ συνεχίζεται η έκρηξη του μεταναστευτικού (με ”θύματα” ακριτικές μας περιοχές από τον Έβρο και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και τη Γαύδο) και κορυφώνονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας μας με την εμφάνιση ποικίλων μορφών βίας, εκ των οποίων οι πιο επικίνδυνες είναι η έμφυλη κατά γυναικών, η ενδοσχολική βίαbullying (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο [βλ. συμμορίες ανηλίκων]) και η βία λόγω μη σεβασμού της διαφορετικότητας.

”Γι’ αυτά που δεν μπορούμε να μιλήσουμε, καλύτερα να μένουμε σιωπηλοί”, ακούω να λέτε μερικοί επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αυστριακού φιλοσόφου Βιτγκενστάιν, στην προσπάθειά σας να προλάβετε τυχόν δηκτική αναφορά μου στην εξωτερική πολιτική μας, λες και είναι απαγορευτική η άσκηση κριτικής γι’ αυτήν…

Μόνο που εγώ δεν θεωρώ ότι η σιωπή είναι χρυσός σ’ αυτήν την περίπτωση, γιατί — αν δεν επικοινωνούμε τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής μας και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις κακές αποφάσεις που παίρνονται για τα εθνικά μας συμφέροντα — θα φτάσουμε να οικτίρουμε τους εαυτούς μας την πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αναζητώντας τον φταίχτη της ”κακοδαιμονίας” μας στους στίχους του Βάρναλη:

– […] Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!

 – Φταίει ο Θεός που μας μισεί!

 – Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

 – Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!

 – Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; […]

Στην περίπτωσή μας ασφαλώς φταίει ο στρουθοκαμηλισμός μας, γιατί ”κακοδαιμονία δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Αυτό που υφίσταται είναι το έλλειμμα κοινωνικής και εθνικής ενσυναίσθησης το οποίο παρατηρείται δυστυχώς σε όλο και περισσότερους Έλληνες της εποχής μας, εκ παραλλήλου με την κλιμακούμενη τάση τους να υποτιμούν την παράδοση και τη γλώσσα μας και να προσαρμόζουν την ιστορική αλήθεια στη συμφέρουσα για το κόμμα τους.

Κι αυτή η αλήθεια, δυστυχώς — η κομματική — προωθείται χρόνια τώρα, σε πολιτικό επίπεδο, από τα κόμματα εξουσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προσπαθούν μονίμως να εξισορροπήσουν τα κομματικά τους συμφέροντα με τα εθνικά, για να καταλήξουν από κοινού στην πρόταξη των πρώτων έναντι των δεύτερων (την κρισιμότητα των οποίων κάλυψε ήδη ωραιοποιημένα η ”Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” (7/12/’23)  μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Έτσι καταλήξαμε να έχουμε, τελικά, ταύτιση επί της ουσίας των τριών (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) σε ζημιογόνες για την Ελλάδα εθνικές επιλογές, όπως η ”χθεσινή” (2018) της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” και η ”σημερινή” της σταδιακής απογύμνωσης της πρώτης γραμμής άμυνας νησιών του ΒΑ και Ανατολικού Αιγαίου.

Των νησιών του Αιγαίου που τελούν πλέον υπό τουρκική ομηρία, με τρέχουσα την εκρηκτική άνοδο της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για πώληση των F16 (ελέω Αθήνας, πολύ πιθανόν), αφού βγήκε προηγουμένως από τη μέση (δια της δικαστικής οδού) ο… αντιδραστικός Αμερικανός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ…

Ας σημειωθεί, καταληκτικά, ότι ”τουρκική ομηρία” ελληνικών νησιών υφίσταται από τη στιγμή που σπεύσαμε να στείλουμε ρωσικά οπλικά συστήματα άμυνάς τους στην Ουκρανία (μετά τη ρωσική εισβολή σε αυτήν, τον Φεβρουάριο του ’22)  προς ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος το οποίο είχε τεθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 (βλ. αίτημα Μάικ Πομπέο, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, για ”μείωση του  στρατιωτικού αποτυπώματος” σε ελληνικά νησιά).

Κάτι που  δινει και σε μας τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε (κυβερνητικά) τα φιλικά αισθήματα της Ελλάδας προς την γείτονα εξ Ανατολών μας, τα οποία ουδόλως επηρεάζονται προφανώς από την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο…

Να επιβεβαιώσουμε, ουσιαστικά, ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ”ελληνοτουρκική φιλία” όσο ακολουθούμε (προς χάριν των ΝΑΤΟϊκών φίλων μας) τη στρατηγική των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας (βλ. ”θάψιμο” της προοπτικής επέκτασης των ΕΧΥ στα 12 ν.μ και σταδιακό αφοπλισμό νησιών του… [”Τουρκο”]Αιγαίου με τρέχουσα τη βίζα ”εξπρές” σε Τούρκους πολίτες [οιονεί κατάσκοποι μερικοί εξ αυτών, αλλά τι μας νοιάζει] για 10 νησιά μας )…

pronews.gr

πηγή φωτό: history-point.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το έγκλημα στα Τέμπη, με την Μαρία Καρυστιανού να καταθέτει αναφορά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, αναφέρθηκε στο ψήφισμα για την κατάργηση της άρσης ασυλίας των βουλευτών κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέροντας πως «η φωνή μας ενώθηκε μαζί με αυτήν 1,3 εκατ. Ελλήνων».

«Πέντε μέρες μετά τη σύγκρουση, μάζεψαν τα συντρίμμια και μπάζωσαν τον χώρο, δεν άφησαν κανένα στοιχείο», υπογράμμισε η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», επεσήμανε.

«Ευχαριστούμε θερμά, λοιπόν, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχθηκε στη σημερινή ακρόαση», συνέχισε.

«Προσβάλει τη μνήμη των νεκρών – Υπήρξε συγκάλυψη»

«Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μία αλληλουχία κακών χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού.

«Υπήρξε συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής γίνεται. Οπότε, παραδέχεται ότι δεν είναι απολύτως ασφαλής και είναι εντάξει με αυτό. Δεν έχουμε εθνική ασφάλεια, ούτε κανόνες. Ακόμη και μετά το δυστύχημα, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, ο νόμος δεν εφαρμόσθηκε ποτέ», τόνισε.

«Με λίγα λόγια, σήμερα μάς έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα αναφορικά με την ορθή λειτουργία των θεσμών», σημείωσε ακόμη, με τους ευρωβουλευτές να «ξεσπούν» σε χειροκροτήματα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρεία νίκη και μάλιστα με ποσοστό ρεκόρ πέτυχε στις ρωσικές εκλογές ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε σήμερα (18/3) ότι η συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της χώρας που ολοκληρώθηκαν χθες έφθασε το 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti o Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει το 87, 33%. Στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.
Τα ποσοστά του κινήθηκαν από το 88% και πάνω και στη Μόσχα στο 85%. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη νίκη του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας τον ρωσικό στρατό.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά αναφέρθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι. Χρησιμοποίησε το όνομά του δημόσια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός του θανάτου του και αποκάλυψε ότι λίγες μέρες πριν είχε συμφωνήσει να ανταλλάξει τον Ρώσο πολιτικό κρατούμενο με Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους στη Δύση, με τον όρο ο Ναβάλνι να μην επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Όταν τώρα ρωτήθηκε από το αμερικανικό NBC αν η εκλογή του ήταν δημοκρατική, ο Πούτιν επέκρινε το πολιτικό και δικαστικό κατεστημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «είναι δημοκρατικό να χρησιμοποιείς κρατικούς πόρους για να επιτεθείς σ’ έναν από τους υποψηφίους για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών;» και αναφέρθηκε στις τέσσερις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις πρώτες αντιδράσεις ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφεραν πως οι ρωσικές εκλογές δεν ήταν ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει νομιμότητα σε αυτή την αποτίμηση των εκλογών, ενώ ο σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ σημείωσε πως το ποσοστό αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατάφερε να ψηφίσει στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο μετά από έξι ώρες αναμονής, δήλωσε η ίδια ότι έγραψε πάνω σε ένα ψηφοδέλτιο το όνομα του συζύγου της και προέτρεψε να κάνουν και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι το ίδιο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας». Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν. «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, 71 ετών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οικογενειακά πέρασε την Καθαρά Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το ταξίδι του στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου υπέγραψε την Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου μαζί με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός επέστρεψε, όπως αναφέρει το protothema.gr στην Ελλάδα για τα Κούλουμα.

Σε φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος στο Instagram φαίνεται με την κόρη του, Δάφνη να κάνουν ποδήλατο στην ύπαιθρο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Καλή Σαρακοστή».

Δείτε την ανάρτηση

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ουσίας – ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και δεν θα αφεθεί να «εκφοβιστεί» από τους αντιπάλους της.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με το 98% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ ο πρόεδρος της Ρωσίας, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Απευθυνόμενος στους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής (17.3.2024) ο Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο ρώσος πρόεδρος, 71 ετών.

Η τριήμερη ψηφοφορία, από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή, σημαδεύτηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς και εισβολές μαχητών που λένε ότι είναι Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περιοχές των συνόρων, καθώς από διαμαρτυρίες σε εκλογικά τμήματα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για εκλογές που δεν ήταν ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες», η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό κατοχή της Μόσχας, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρεί» τον ένοικο του Κρεμλίνου.

«Έγραψα Ναβάλνι»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίες του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας».

Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Οι αρχές δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή σε κανέναν πραγματικό αντίπαλο της εξουσίας. Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι που επελέγησαν τηρούσαν τη γραμμή του Κρεμλίνου, για την Ουκρανία και για την καταστολή αποκορύφωμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο.

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, η χήρα του επικριτή υπ’ αριθμόν ένα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γιούλια Ναβάλναγια, κάλεσε τους υποστηρικτές του να εμφανιστούν μαζικά στα εκλογικά κέντρα την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής, σε ένδειξη εναντίωσης στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Η ίδια ψήφισε, έπειτα από ώρες αναμονής μαζί με μεγάλο πλήθος στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο.

«Έγραψα (στο ψηφοδέλτιο) το όνομα ‘Ναβάλνι’, διότι δεν είναι δυνατόν (…) έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν, ήδη φυλακισμένος, να σκοτώνεται», είπε στον Τύπο αφού ψήφισε.

Η μεγάλη διαμαρτυρία του μεσημεριού

Σε πολλές άλλες ρωσικές πρεσβείες, πλήθη πήγαν να ψηφίσουν το μεσημέρι, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εξορίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της καταστολής ή εξαιτίας του φόβου πως θα στρατολογούνταν.

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι διαβεβαίωσε πως η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει «καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Σε κάποιες τοποθεσίες στη Μόσχα, όπως και στην Αγία Πετρούπολη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο σε άλλα εκλογικά τμήματα, η προσέλευση δεν έμοιαζε ιδιαίτερα αυξημένη.

Στη μοσχοβίτικη συνοικία Μαρίνο, μπροστά στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφιζε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό μερικές δεκάδες άνθρωποι.

«Μπόρεσα να συναντήσω μερικούς ανθρώπους, κι αισθάνθηκα πως έχουμε τις ίδιες απόψεις. Δεν είμαι μόνη», είπε η Όλγα, 52 ετών, προτού πάει μαζί με τον γιο της στον τάφο του αντιπολιτευόμενου, που κηδεύτηκε στη συνοικία.

Στο νεκροταφείο πήγαν επίσης μερικές δεκάδες άνθρωποι, που απέθεσαν λουλούδια στο μνήμα, καθώς και ψηφοδέλτια στα οποία είχαν προσθέσει το όνομα του Ναβάλνι.

Συνολικά, οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όμως η ΜΚΟ OVD-Info, ειδικευμένη στην παρακολούθηση της καταστολής, έκανε λόγο για τουλάχιστον 85 συλλήψεις σε όλη τη Ρωσία εξαιτίας διαμαρτυριών για τις εκλογές που είχαν διάφορες μορφές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως οι ενέργειες της αντιπολίτευσης δεν είχαν «καμιά επίπτωση» στη διαδικασία, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων έριξαν άκυρο ή κατέστρεψαν ψηφοδέλτια, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο απρόσκλητος επισκέπτης της ψηφοφορίας.

Η εβδομάδα των εκλογών σημαδεύτηκε από φονικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες χερσαίας εισβολής στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, ενέργειες αντιποίνων στους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που εξαπολύει καθημερινά η Ρωσία στον γείτονά της για πάνω από δυο χρόνια.

Χθες το πρωί, έφηβη 16 ετών έχασε τη ζωή της σε βομβαρδισμό στην Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, πόλη που γίνεται συχνά στόχος των Ουκρανών. Μετά το μεσημέρι, άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 19 τραυματίστηκαν στην ομώνυμη περιφέρεια.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ συνεχίζουν απτόητοι την απέλπιδα προσπάθεια τους για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στα Τέμπη, τις υποκλοπές προσωπικών δεδομένων και το σκάνδαλο με τα e-mails των αποδήμων. Αντί να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΝΔ απευθύνει «ερωτήματα» προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – μετά από στημένα δημοσιεύματα – τα οποία έχουν προ πολλού απαντηθεί», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στη συνέχεια τα εξής:

«Θέτουμε, λοιπόν, προς τον κ. Μητσοτάκη, τα παρακάτω ερωτήματα, από τα οποία τον ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει, όση λάσπη κι αν πετάει το Μαξίμου μέσω των φιλικών του ΜΜΕ.

Πρώτον, θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να πατήσει το πόδι του στην Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη που συζητείται στην Ολομέλεια το έγκλημα των Τεμπών;

Θα έλθει να απολογηθεί για τις πράξεις και παραλείψεις των Υπουργών του, που οδήγησαν στην απώλεια 57 ανθρώπων, αλλά και στο “μπάζωμα” των ευθυνών;

Θα έλθει να εξηγήσει γιατί έβαλε “ταφόπλακα” στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του εγκλήματος;

Θα έλθει να μας εξηγήσει πώς το ένα τζάκι (Μητσοτάκης) καλύπτει το άλλο (Καραμανλής) ή θα κρυφτεί, όπως συνηθίζει στα δύσκολα;

Τι περιμένει; Να έλθει μαζί με τη δικογραφία που αναπόφευκτα θα ξαναφτάσει αμελλητί στη Βουλή μόλις «σκοντάψει» στο όνομα του Κώστα Καραμανλή;

Δεύτερον, θα τολμήσει ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το τεράστιο σκάνδαλο των e-mails των αποδήμων, ή θα εξακολουθήσει να την καλύπτει μέχρι τέλους;

Το κόμμα – Μεγάλος Αδελφός που λειτουργούσε εντός του Υπουργείου Εσωτερικών δρούσε ερήμην του πρωθυπουργού,  όπως ακριβώς και ο ανιψιός του στις υποκλοπές;

Ποιος πραγματικά μπορεί να τα πιστέψει αυτά;

Τρίτον, επειδή βλέπουμε μεγάλο άγχος και νευρικότητα εσχάτως στο Μέγαρο Μαξίμου – γιατί παίρνουν τις δημοσκοπήσεις και ψάχνονται (δικαίως) – είναι η ώρα να μάθουμε: Ποιος και πόσο πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ και την εταιρία του που εργάζονται πυρετωδώς για την προσωπική προβολή του κ. Μητσοτάκη και την προπαγάνδα της ΝΔ;

Πληρώνει η καταχρεωμένη ΝΔ; Πληρώνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου γνωρίζουμε το έσχες αλλά όχι το πόθεν;

Πληρώνει κάποιος άλλος φίλος με το αζημίωτο;

Ή μήπως πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης χωρίς να το γνωρίζει;

Και τέταρτον,  υποθέτουμε πως θα απαντήσει άμεσα για το κόστος της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Όαση Σίβα για διήμερες διακοπές.

Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος το πλήρωσε. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το ζεύγος Καρατζά που τον συνόδευε χωρίς εμφανή λόγο, ή εν τέλει ο ελληνικός λαός».

sinidisi.gr

Οι ρωσικές εκλογές ήταν «προφανώς όχι ελεύθερες ούτε δίκαιες» καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε φυλακίσει τους αντιπάλους του και εμπόδισε άλλους υποψήφιους να αντιπαρατεθούν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος λίγα λεπτά μετά την πρώτη ανακοίνωση της Μόσχας για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να κυβερνήσει για πάντα μετέτρεψε την εκλογική διαδικασία σε παράνομη απομίμηση». «Ο Ρώσος δικτάτορας κάνει προσομοίωση εκλογών, άρρωστος για την εξουσία. «Δεν υπάρχει καμία νομιμότητα σε αυτή την απομίμηση εκλογών και δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το άτομο θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε», πρόσθεσε.

Με ποσοστό 87,97%. ο Βλαντιμίρ Πούτιν, 71 ετών οδεύει προς νέα εξαετή θητεία.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ