Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  9:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης» τονίζει σε δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης.

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνια στον Φρέντι Μπελέρη. Στον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, επιβλήθηκαν 18 μήνες με τριετή αναστολή.

Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. Μια απόφαση που ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρη.

Ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, μιλώντας το απόγευμα στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Update με τον Τάκη Σαράντη, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αποκορύφωση του δράματος. «Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη. Εάν δούμε από την πρώτη στιγμή πώς στήθηκε και πώς οργανώθηκε όλη αυτή η σκευωρία και κατηγορία, μας είχαν προετοιμάσει για το σημερινό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «με τη συμπεριφορά που είχε η έδρα, η όλη συμπεριφορά των εισαγγελέων, οι ψεύτικες μαρτυρίες[…] ήταν η σκευωρία εξαρχής προετοιμασμένη για να μπορέσουν να αποτρέψουν τον δήμαρχο Χειμάρρας να πάει στο γραφείο του να διοικήσει τον δήμο».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης και καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε στον Παντελή Κοκαβέση.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, «πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η δίκη που κράτησε πάρα πολλούς μήνες με κατηγορούμενο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και δυστυχώς η απόφαση είναι καταδικαστική».

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον Παντελή Κοκαβέση, συνεργάτη του δημάρχου Χειμάρρας, επιβάλλοντας του ποινή 18 μηνών, με ανασταλτικό όμως χαρακτήρα λόγω προβλημάτων υγείας ενώ το δικαστήριο έχει άρει τον όρο να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 ημέρες γιατί θα βρίσκεται στην Ελλάδα, σε νοσοκομείο όπου έχει να κάνει κάποιες σοβαρές εξετάσεις.

Ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρντο, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Update με τον Τάκη Σαράντη, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αποκορύφωση του δράματος. «Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη. Εάν δούμε από την πρώτη στιγμή πώς στήθηκε και πώς οργανώθηκε όλη αυτή η σκευωρία και κατηγορία, μας είχαν προετοιμάσει για το σημερινό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «με τη συμπεριφορά που είχε η έδρα, η όλη συμπεριφορά των εισαγγελέων, οι ψεύτικες μαρτυρίες[…] η σκευωρία εξαρχής προετοιμασμένη για να μπορέσουν να αποτρέψουν τον δήμαρχο Χειμάρρας να πάει στο γραφείο του να διοικήσει τον δήμο».

«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία», είπε μεταξύ άλλων ο Φρέντι Μπελέρης στην απολογία του, ενώ νωρίτερα απευθύνθηκε με επιστολή του στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία. Ο ίδιος τόνισε ότι «οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, μήνυμα ότι “η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς”».

Ολόκληρη η απολογία του Φρέντι Μπελέρη:

Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχα προγραμματίσει να διαβάσω μόνο μερικές γραμμές, επειδή οι δικηγόροι είχαν εξηγήσει λεπτομερώς τα νομικά ζητήματα, αλλά δεδομένου ότι από την πλευρά σας, οι τελικές συζητήσεις της υπεράσπισης και του κατηγορουμένου διακόπηκαν, κατι που γινεται σπάνια έως ποτέ, δράττομαι της ευκαιρίας που μου δώσατε, εκθέτοντας εκτενώς τα τελικά μου μου επιχειρήματα.

Εκ των προτέρων, και προκειμένου να σας διευκρινίσω, κύριε Πρόεδρε της συνεδρίασης, σε σχέση με όσα έχω παρουσιάσει σε κάθε συνεδρίαση για τον τρόπο διεξαγωγής των δικαστικών συνεδριάσεων, διευκρινίζω ότι είναι δικαίωμά μου να προβαίνω σε δηλώσεις όποτε το κρίνω απαραίτητο, με ή χωρίς διαβούλευση με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια της κρατήσεως μου, έμαθα ότι τη συνεδρίαση διευθύνει ο πρόεδρος με ενδιάμεσες εντολές και αποφάσεις, επομένως, τυχόν παρατηρήσεις σχετικά με τη διεξαγωγή της συνεδρίασης απευθύνονται σε εσάς, υπό την ιδιότητα του προέδρου. Επίσης, η απόφαση για την απόλυση της δικαστή κα. Γκιόκα, αφού καθυστέρησε τη διαδικασία σχετικά με την καταγγελία μου κατά του υπηκόου Abdul Rama, επί δύο μήνες, επιτυγχάνοντας το στόχο, είναι προσωπική σας ευθύνη.

Προσωπική σας ευθύνη είναι και η αιτιολόγηση της απόφασης να απορριφθεί το αίτημά μου για χορήγηση άδειας προκειμένου να ορκιστώ ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρας. Σε εκείνη την απόφαση, Εσείς, λύσατε με την πολιτική σας επιχειρηματολογία τα προβλήματα που είχε ο Πρωθυπουργός, προτείνοντας αντισυνταγματικές λύσεις για την εγκαθίδρυση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Χειμάρας.

Αξιότιμοι δικαστές!

Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όταν θεωρείται ότι η δικαιοσύνη έχει παγιωθεί μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία, όταν η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αυτό το κλουβί όχι μόνο σε ισοπεδώνει ψυχολογικά, αλλά δυσχεραίνει και την επικοινωνία με τον δικηγόρο. Από εδώ λοιπόν που βρίσκομαι έχω δει τις συνεχείς προσπάθειες του εισαγγελέα, τον κ. Xholi, ο οποίος, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, ώστε να δεχθείτε κάθε είδους αίτημά του, χτυπούσε το στυλό του στο τραπέζι. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι βρίσκεστε υπό συνεχή πίεση, αλλά δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Επιλέξατε να εκτελέσετε αυτό το καθήκον με προθυμία, εγώ όμως όχι. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του δήμου Χειμάρας, όπου αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, όχι με την ψήφο, αλλά με αστεία και ερασιτεχνικά κόλπα, ζητώντας από εσάς στη συνέχεια, ως δικαστικό σώμα, να πιστοποιήσετε αυτή την παρωδία.

Διάβασα προσεκτικά τα εισαγγελικά πορίσματα, πορίσματα που δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων, την οποία τα επόμενα χρόνια, οι καθηγητές νομικής θα αναλύουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με τους φοιτητές τους ως την πιο γόνιμη βιβλιογραφική αναφορά για να δείξουν πώς μπορεί να χειραγωγηθεί μια δικαστική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα πορίσματα αυτά οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, σε αυτούς που τους τα παρήγγειλαν, με την υπογραφή: «Η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς»! Αλλά σε καμία περίπτωση, τα πορίσματα αυτά δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη από ένα δικαστικό σώμα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας.

Από αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα, προκύπτει ότι, παρόλο που δεν είχα ζητήσει συνοπτική εκδίκαση, η διαδικασία έγινε με την πρακτική της συνοπτικής εκδίκασης, αλλά χωρίς να επωφελούμαι από τη μείωση του ενός τρίτου της ποινής. Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία επιβλήθηκε φανερά από τον εισαγγελέα.

Όλοι οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας αμφισβητήθηκαν από τους δικηγόρους μου και αναλύθηκαν λεπτομερώς, πως η εισαγγελική αρχή σε αυτήν την υπόθεση καθοδηγήθηκε από την αστυνομία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε κάθε στάδιο της ανάκρισης και της εκδίκασης, η εισαγγελία προσπάθησε να κατασκευάσει στοιχεία για να καλύψει τα λάθη και τις γκάφες της αστυνομίας, ώστε να μην βγει στο φως η αλήθεια. Από την αρχή, με την έφεση κατά του μέτρου ασφαλείας ισχυριστήκαμε ότι από την 24ωρη παρακολούθηση της αστυνομίας προκύπτει ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ τον «Ναυτικό» της εισαγγελίας. Η εισαγγελία δικαιολογεί ότι είναι αλήθεια ότι με παρακολούθησαν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εξαντλητικό και για να το αποδείξει προσκόμισε κάποια πρόστιμα που πήρε ο «Ναυτικός» με ένα αυτοκίνητο, πριν από ένα χρόνο στην Αυλώνα, και το ίδιο αυτοκίνητο φαίνεται κάπου μπροστά από μία καφετέρια όπου σύχναζα.

Επίσης, η ειδική εισαγγελία βρήκε έναν άνδρα που φορούσε κουκούλα σε μία φωτογραφία και αμέσως έριξε το «καπνογόνο» – μοιάζει με τον Αρσένη. Τον «ζωντανό» Αρσένη, στο ακροατήριο, δεν των ρώτησε για την φωτογραφία, αλλά τον ρώτησε για τα ρούχα που φορούσε. Όταν φέραμε τον άνθρωπο που ήταν μαζί μου εκείνη την ημέρα, η ειδική εισαγγελία εξετάζει τις κάμερες, από που πέρασε, αριστερά ή δεξιά, και αυτό ειναι αρκετό για να καταστήσει τον μάρτυρα αναξιόπιστο. Ζητήσαμε από το δικαστήριο να ξανακαλέσει τον “Ναυτικό”, να υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ τους, να τους εξετάσει το ίδιο το δικαστήριο, με τα δικά του μάτια, γιατί να εμπιστευτεί τα μάτια του αστυνομικού, άλλωστε τρία ζευγάρια μάτια δικαστών είναι περισσότερα από τα δύο μάτια του αστυνομικού, αλλά το δικαστήριο απέρριψε και αυτό το αίτημα.

Έχουμε επισημάνει ότι ο «Ναυτικός» λέει ψέματα, έχει καταδικαστεί για απάτη, η εισαγγελία πρέπει να επαληθεύσει τις δηλώσεις του. Είναι αδύνατον να παραμένω στη φυλακή με βάση τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που αποδεδειγμένα είναι απατεώνας και κλέφτης. Ένας 20χρονος, πριν από 10 χρόνια ήταν 10 ετών και δεν θα μπορούσε να έχει κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου, όπως ισχυρίστηκε. Όταν εξετάζεται εκ νέου, η ειδική εισαγγελία φροντίζει ότι ο «Ναυτικός» να λέει ότι η οικογένειά του είχε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί μου, μου πουλούσε ψάρια και βοηθούσε την οικογένεια, ενώ ο ίδιος «Ναυτικός» θα έπρεπε να έχει φοιτήσει στο σχολείο αυτά τα 10 χρόνια που μου πουλούσε ψάρια, όπως ο ίδιος είπε, στην Αυλώνα, σε ένα σχολείο που δεν θυμάται. Αυτά τα 10 χρόνια, αυτός ο «Ναυτικός» ήταν στις φυλακές Αυλώνας για απάτη και στις φυλακές Δυρραχίου για διάρρηξη διαμερισμάτων σε συναυτουργία με άλλους δράστες που δεν τους αποκάλυψε ποτέ.

Αντικρούσαμε την υποκλοπή διότι η εισαγγελία είχε φτιάξει τα έγγραφα μετά τη σύλληψή μου τα κατάθεσε στο δικαστήριο εκτός προθεσμίας. Το ειδικό εφετείο, σε δίκη που ξεκίνησε με την έφεσή μου, δέχεται ότι το αίτημα της εισαγγελίας είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά ζητά από την εισαγγελία Αυλώνας να αποστείλει μητρώο όπου θα σημειώνεται ο χρόνος υποβολής του αιτήματος στο δικαστήριο. Λέει λοιπόν στην εισαγγελία, βρες ένα μητρώο, σημείωσε την ώρα και στείλτε το. Και η εισαγγελέας Matilda Peza βρήκε ένα πρωτόκολλο όπου υπέγραψε ένας ανώνυμος υπάλληλος του δικαστηρίου της Αυλώνας, όπου πρόεδρος είναι ο αδελφός της, Enkel Peza, χωρίς όνομα και επώνυμο. Έτσι, ένα άχρηστο μητρώο, με ανώνυμη υπογραφή, χρησίμευσε για τη νομιμοποίηση των ενεργειών της αστυνομίας χωρίς δικαστική απόφαση. Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση που η γραμματέας πηγαίνει στη δουλειά στις 12 τα μεσάνυχτα για ένα αίτημα που φαίνεται να έχει υποβληθεί στις 14:45, μια ενέργεια που μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο με εντολή του προέδρου, του αδελφού της εισαγγελέας Peza. Ζητήσαμε από τον εν λόγω πρόεδρο το μητρώο υποκλοπών, το όνομα του υπαλλήλου που υπέγραψε το πρωτόκολλο της εισαγγελίας, αλλά αρνείται να απαντήσει, φυσικά θα καλύψει την αδερφή του. Και από Εσάς θεωρήθηκε καθόλα φυσιολογική ενέργεια, δεν δεχτήκατε το αίτημά μου να ζητήσετε Εσείς πληροφορίες από το δικαστήριο της Αυλώνας.

Αντικρούσαμε το ποινικό μητρώο της 12ης Μαΐου που είχε καταθέσει η εισαγγελία Αυλώνος, αλλά η ειδική εισαγγελία βρήκε έναν έμμισθο υπάλληλο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης για να δηλώσει ότι οι αλλαγές στο σύστημα έγιναν στις 6 Ιουνίου 2023, ενώ στο ίδιο σύστημα είχε γίνει αλλαγή τουλάχιστον από τον Μάρτιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2023 το σύστημα είχε αλλάξει, μόνο στις 12 Μαΐου, όταν χρειάστηκε να καθοριστεί το μέτρο ασφαλείας εναντίον μου, το σύστημα δεν είχε αλλάξει.

Αντικρούσαμε τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία χωρίς εισαγγελική άδεια, ότι σύμφωνα με τις πράξεις της εισαγγελίας Αυλώνας, οι υποκλοπές και η αστυνομική παρακολούθηση ξεκίνησαν μια ημέρα πριν από την καταχώρηση της ποινικής διαδικασίας στην εν λόγω εισαγγελία, αλλά για τον εισαγγελέα Xholi είναι ένα ολίσθημα της γραμματείας.

Τώρα περιμένουμε, τι στοιχεία θα κατασκευάσει η εισαγγελία ενάντια στα τηλεφωνικά αρχεία του «Ναυτικού» ή στις κάμερες της Ερμίρας Στόλη, που πήρε ως αποδεικτικό στοιχείο. Γι’ αυτό και αναβλήθηκε η προηγούμενη συνεδρίαση, για να δοθεί χρόνος στην εισαγγελία να βγάλει από τα συρτάρια της αστυνομίας ή της εισαγγελίας Αυλώνος οποιαδήποτε άλλη επιστολή για να μπορέσει να εξηγήσει:

Πώς είναι δυνατόν ότι ο «Ναυτικός» βρίσκεται την ίδια μέρα και ώρα σε δύο διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα, τόσο στο κέντρο της Χιμάρας μιλώντας στο τηλέφωνο και στην εισαγγελία της Αυλώνας, δίνοντας καταθέσεις, ώρα 14:00, και υπογράφοντας τη συμφωνία με την εισαγγελέα Matilda Peza (έτσι είπε ο αστυνομικός Ermal Ajdini, αυτή η εισαγγελέας είχε την υπόθεση και επικοινωνούσε συνεχώς μαζί της), ώρα 15:00 της 8ης Μαΐου;
Πώς είναι δυνατόν ότι την ίδια μέρα και ώρα ο «Ναυτικός» να είναι σε δύο διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα, και στο κέντρο της Χιμάρας που μιλάει στο τηλέφωνο, και μαζί μου στο Ποτάμι, 2 χλμ. μακριά, στις 10 Μαΐου, ώρα 08:40;
Πώς είναι δυνατόν ο «Ναυτικός» να βρίσκεται σε δύο διαφορετικά μέρη την ίδια μέρα και ώρα, τόσο στην Αυλώνα όσο και στο αστυνομικό τμήμα Χιμάρας, στις 12 Μαΐου ώρα 6, να παραδώσει τα χρήματα που του είχε δώσει ο Παντελής, τα οποία μάλιστα και τα μέτρησε αλλά κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα δεν βρέθηκε πάνω τους, και τη λίστα που είχε ο Παντελής, αλλά δεν βρέθηκε στην τσέπη του, και ο Αρσέν την παρέδωσε στον επιμελή αστυνομικό Ermal Ajdini;
Πώς επικοινώνησε μαζί μου ο «Ναυτικός» στις 11 Μαΐου, ώρα 17:10, χωρίς να βγει από το όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο μαγαζί «Iceland», όταν την ίδια ημερομηνία και ώρα εγώ ήμουν μέσα στο μαγαζί;
Ίσως εδώ σε αυτή την περίπτωση, λόγω της σημασίας που έχει για την αστυνομία και την εισαγγελία, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές μέθοδοι τηλεμεταφοράς και ειδικές μέθοδοι τηλεπαθητικής επικοινωνίας. Θα ακούσουμε την εισαγγελία, διότι κάτι θα έχει βρει αυτές τις 5 μέρες που το δικαστήριο σας τους έδωσε χρόνο να πάρουνε μια ανάσα.

Αξιότιμοι δικαστές!

Η Αλβανία είναι μια μικρή χώρα, η οποία έχει γίνει ακόμη μικρότερη τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής φυγής των πολιτών της. Καλοί και κακοί, Έλληνες ή Αλβανοί, κατήγοροι και κατηγορούμενοι, είμαστε πολύ λίγοι. Γνωριζόμαστε λοιπόν καλά, και αργά ή γρήγορα, όλες οι αλήθειες θα βγουν στο φως.

Θέλω να σας πω με πλήρη βεβαιότητα ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση και μέχρι σήμερα, είναι και παραμένει ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα. Η απόφαση για την σύλληψή μου ελήφθη την Τετάρτη, 10.05.2023, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου συμμετείχαν αρχηγοί από όλα τα αστυνομικά τμήματα. Αυτήν ακριβώς την απόφαση ήρθε να νομιμοποιήσει η πρόταση των εισαγγελέων. Το σχέδιο ήταν να με συλλάβουν προκειμένου να χάσω τις εκλογές και να με αφήσουν ξανά ελεύθερο μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Το εν λόγω σχέδιο, το χάλασαν οι πολίτες της Χιμάρας που με εξέλεξαν Δήμαρχο.

Αυτός είναι και ο λόγος που συμπαρασέρνει αυτή την υπόθεση από την αρχή, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της δικαιοσύνης, το τεκμήριο της αθωότητας, της ισονομίας, της δίκαιης διαδικασίας, της δικαστικής ιεραρχίας κ.λπ.

Όλες οι αποφάσεις σας ήταν πολιτικές αποφάσεις. Η άρνηση της ειδικής άδειας για την ορκωμοσία ήταν επίσης πολιτική απόφαση, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες. Αυτό το σκέλος της απόφασης απορρίφθηκε από το Εφετείο. Πολιτική απόφαση αποτελεί και το γεγονός ότι οι καταγγελίες μου εκκρεμούν χωρίς κάποια απάντηση, παρόλο που έχει παρέλθει πολύς χρόνος.

Επίσης, και το αίτημα της εισαγγελίας για φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών δεν έχει καμία νομική λογική. Αυτή η ποινή δεν έχει ζητηθεί για κανέναν κατηγορούμενο με την ίδια κατηγορία. Όλες οι αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για αυτήν την κατηγορία είναι ένα έτος με αναστολή. Δύο δήμαρχοι με την ίδια κατηγορία, όχι μόνο δεν βρίσκονται στη φυλακή όπως εγώ, αλλά παραμένουν στην θέση τους, εξασκώντας τα καθήκοντά τους.

Όπως είναι φυσικό, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί βρίσκομαι αντιμέτωπος με αυτή τη διάκριση;

Το αίτημα της εισαγγελίας δεν έχει καμία πρόθεση να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο μόνος σκοπός της είναι να με καταδικάσει σε φυλάκιση για όσο χρόνο χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να «διεξάγει» νέες εκλογές στη Χιμάρα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ακόμα και σε αυτόν τον στόχο θα αποτύχουν γιατί όσες φορές και να γίνουν εκλογές στη Χιμάρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οι κωφοί άκουσαν και οι τυφλοί είδαν, τους πολίτες της Χιμάρας δεν μπορούν να τους ξεγελάσουν όπως ιστορικά κανείς δεν μπόρεσε να του ξεγελάσει.

Είναι άδικο να δίνεται εθνική χροιά σε αυτό το θέμα. Είναι αναληθές και ταυτόχρονα προσβλητικό και απερίσκεπτο, όχι μόνο για τους πολίτες της Χιμάρας που με ψήφισαν, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και κατά της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Η αποκλειστικότητα του πατριωτισμού δεν ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό, την αστυνομία, την εισαγγελία και τους «πατροναδόρους» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά είναι συνταγματικό καθήκον κάθε πολίτη.

Πατριωτισμός δεν είναι να συντάσσεσαι με δημοσιογράφους και δικηγόρους που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του δικαστή για να υπηρετήσουν το καθεστώς ή τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη χώρα και να μην κάνεις τίποτα που βλάπτει την ανεξαρτησία και την πρόοδό της, να εφαρμόσεις το Σύνταγμα και τους νόμους, ανεξάρτητα από το στιγμιαίο προσωπικό κόστος που μπορεί να έχεις.

Πατριωτισμός είναι να ασκήσεις το καθήκον σου με εντιμότητα, όχι να γίνεσαι εργαλείο στιγμιαίων πολιτικών στόχων. Πατριωτισμός είναι να φέρεις ποινική ευθύνη σε οποιονδήποτε, όσο ισχυρός κι αν είναι. Πατριωτισμός είναι να αντιμετωπίζεις όλους ισότιμα, ως ίσους πολίτες της ίδιας χώρας, να χρησιμοποιείς τα ίδια μέσα έρευνας και εκδίκασης για όλους, να μην κρύβεις παραβάσεις του νόμου από οποιονδήποτε που τις διέπραξε.

Κύριε Xholi, στην κατάσταση των πράξεων αυτού του φακέλου, ο μόνος νόμιμος τρόπος θα ήταν να αποσύρετε την κατηγορία και να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση που έβαλε σε δοκιμή το δικαστικό σύστημα.

Είμαι ήρεμος και με πλήρη εμπιστοσύνη. Δεν αισθάνομαι ένοχος για καμία κατηγορία. Αργά ή γρήγορα, θα βρω το δίκιο μου. Θα ήθελα να είναι αυτό το δικαστικό σώμα που θα βάλει τέλος σε αυτή τη φάρσα και τον παραλογισμό. Αν αυτό δεν συμβεί, έχω αρκετή υπομονή για να φτάσω την υπόθεση μέχρι τέλους.

Αξιότιμοι δικαστές!

Σε ελάχιστες περιπτώσεις στη ζωή ενός απλού ανθρώπου δίνεται η ευκαιρία να πει ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι. Εσείς οι δικαστές από αυτή την άποψη είστε τυχεροί που αυτή η ευκαιρία σας δίνεται πάμπολλες φορές. Αυτή η διαδικασία είναι μία από τις περιπτώσεις εκείνες όπου τίθεστε ενώπιον της ιστορίας.

Σήμερα θα πρέπει να πείτε όχι στην πίεση της εξουσίας, όχι στην τιμωρία χωρίς στοιχεία, όχι στις διακρίσεις, να πείτε όχι στον αρρωστημένο εθνικισμό, να πείτε ναι στη διάκριση των εξουσιών, να πείτε ναι στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, να πείτε ναι στην ισότητα ενώπιον του νόμου.

Η ιστορία σέβεται και τιμά όσους παίρνουν τη σωστή απόφαση, οι άλλοι είναι απλώς παροδικοί. Ως παροδικούς και πιστούς στο κόμμα-κράτος θα αντιμετωπίσει η Ιστορία τους εισαγγελείς κα Bejko και κ. Xholi.

Έχω την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπηρετήσατε επαρκώς την εξουσία και τον κατά φαντασίαν πατριωτισμό. Παρακαλώ, είναι πλέον καιρός να υπηρετήσετε και τη Δικαιοσύνη, η οποία, κατά τον Αριστοτέλη, είναι η ύψιστη από όλες τις αρετές.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη βόρεια Γάζα. Το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και την αφυδάτωση.

Αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο για τη Ράφα ζήτησε η Καμάλα Χάρις από τον πολιτικό αντίπαλο του Νετανιάχου, Μπένι Γκάντζ, με τον οποίο συναντήθηκε, ενώ εντείνει τις πιέσεις στον Μπάιντεν να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ.

Αποστεωμένα παιδιά στα νοσοκομεία της Γάζας. Ο λιμός έχει πρόσωπο και αυτό είναι του Γιαζάν Αλ Καφάρνα. Το 12χρονο αγόρι έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και τρεφόταν με αλεσμένα φρούτα και γάλα, τροφές που σπανίζουν πλέον στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Γιαζάν πέθανε από υποσιτισμό, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί.

Η μικρή Μίλα υπέφερε τόσο πολύ που η μητέρα της ανακουφίζεται που το παιδί της άφησε την τελευταία του πνοή.

Για «ζοφερά ευρήματα»  μιλάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τις πρώτες επισκέψεις  του σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Τουλάχιστον 16 παιδιά έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Και ενώ η επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται, το Ισραήλ απαιτεί τη διάλυση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι 450 μέλη της Χαμάς εργάζονται σε αυτήν.

Τη λήψη μέτρων για να αυξηθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ζήτησε από το Ισραήλ, η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη συνάντηση της με τον πολιτικό αντίπαλο του Μπένιαμιν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον χωρίς την έκκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος κι εγώ είμαστε σύμφωνοι και σταθεροί από την αρχή. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες, αθώοι πολίτες, έχουν σκοτωθεί. Πρέπει να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια. Πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι», ανέφερε η Καμάλα Χάρις.

Ταυτόχρονα ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως ασκήθηκε σεξουαλική βία σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέμπη: Νέα ντοκουμέντα καταδεικνύουν την ασυνεννοησία, την  ανοργανωσιά και έλλειψη στοιχειώδους εικόνας για όσα γίνονταν στο δίκτυο.

Στο πρώτο νέο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο που παρουσδιάστηκε στο livenews ακούγονται ο κλειδούχος σταθμάρχης και μηχανοδηγός να ετοιμάζουν την διαδρομή του 62.

ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ 62: Καλησπέρα, 62
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Παιδιά περιμένετε μισό λεπτάκι να γυρίσουν τα κλειδιά και θα μπείτε μέσα
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Ε, Βασίλη μισό λεπτάκι λίγο… Φώναξε το 102
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Ευτυχώς που περιμένατε να έρθουμε…
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Βασίλη τώρα πάω στο 102, στο Β
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Είναι έτοιμο Άλεξ;
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Να βγάλω λίγο αρπάγη από το 102 το Α και είμαστε έτοιμοι ναι
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Βασίλη, έχουμε βγάλει αρπάγες 101ΑΒ και έχουμε κάνει διαγώνιο, είμαστε έτοιμοι.
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: 62 ακούει;
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Ακούει
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Με νούμερο 45 από τη γραμμή καθόδου, έρχεσαι μέσω διαγώνιου στη γραμμή ανόδου
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Περνάω το φωτόσημο

«Περνάτε με κόκκινο»

Στο επόμενο ηχητικό η εντολή είναι σαφής. «Περάστε με κόκκινο».

ΦΩΤΟΔΗΓΟΣ: Είναι έτοιμο το 62
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: 62 με 47 περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου και πάτε μέχρι φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Τι θα κάνει το 62; Η Λάρισα ακούει;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ακούει… Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως είσοδο, φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ

Στο επόμενο ηχητικό ντοκουμέντο η τραγωδία φαίνεται πως έχει κτυπήσει κάποιο καμπανάκι. Γίνεται μία προσπάθεια κινητοποίησης για επιχείρηση έρευνας διάσωσης. «Πρέπει να μάθουμε τι έγινε», ακούγονται να λένε.

ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Ναι
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Βασίλη;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Έλα
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ο Κουτσούμπας με ποιον ήτανε;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Στο 62;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: 63, 62 ναι
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Δεν ξέρω, τι έγινε εκεί πέρα; Δεν ξέρω και εγώ τι έγινε
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Εδώ στον Ευαγγελισμό εκεί απέξω εκεί στο μνημείο του ΠΑΟΚ
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Ποιο βγήκε το 62; Ποιο;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ε ναι, τέτοια ώρα, γυρνάει, επιστρέφει το 62
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Γιατί είδα ανέβαινε το 62, κατέβαινε και το 63 κάτω, το 2563503…δεν ξέρω
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Το επιβατικό, το 62
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Α το 62…
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι ο Κουτσούμπας με ποιον ήτανε;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Δεν ξέρω, δεν με είπαν
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Δεν γράφει εκεί;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ : Κάτσε περίμενε. Όχι, όχι. Γιατί σήμερα γινόταν χαμός εδώ πέρα και δεν
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ο Κουτσούμπας είναι Γιώργο, πάρε τον Κουτσούμπα να δούμε τι γίνεται
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Δεν απαντάει το έχει κλειστό, ποιον άλλον;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ε τι σκ… έγινε, πρέπει να μάθουμε τι έγινε ρε μ… Δεν μπορούμε να μάθουμε τι έγινε… ξανά…τόσο χοντρό συμβάν έγινε;

Η τραγωδία γίνεται κατανοητή και η αντίδραση φαντάζει ακόμα και σήμερα ακατανόητη. Δυο τρένα καρφωμένα το ένα πάνω στο άλλο με ταχύτητα και το ερώτημα εάν έχει θύματα η τραγωδία μοιάζει εξωπραγματικό.

ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Έλα Γιώργο
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Έλα
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Ανέβηκε ανάποδα ρε φίλε… Ήρθε, ήρθε… Εγώ είμαι στην Αγιάς
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Από την Καραγάτσα έκανε τη διαγώνιο και ανέβηκε ρε παιδί μου από την κάθοδο δηλαδή, ανέβηκε ανάποδα
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Το 62 ε;
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Ναι
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι, εντάξει. Έγινε μετωπική
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Τι έγινε; Έχει θύματα;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι, εντάξει κλείσε
ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Πω πω

Τα παραπάνω ηχητικά ήταν κάποιες από τις νέες δραματικές ψηφίδες που φέρνει στο φως η αποκαλυπτική έρευνα του Live News και δείχνουν πως η τραγωδία έχει πτυχές που πρέπει να πέσει άπλετο φως.

Έψαχναν κλειδούχους να αλλάξουν χειροκίνητα τα «κλειδιά» εν ώρα αιχμής

Σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ακούγονται ο σταθμάρχης και η προϊσταμένη να ψάχνουν κλειδούχους να αλλάξουν χειροκίνητα τα «κλειδιά» εν ώρα αιχμής.

ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Έλα
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Έλα, για πες
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Θα τον πάρει τηλέφωνο, σκέψου ότι αυτός μένει στην Κατερίνη
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Ποιος θα πάρει τηλέφωνο; Κατερίνη;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Τον κλειδούχο
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Α, γιατί ο μικρός μου είπε ότι σε κανένα μισάωρο το πολύ θα είναι εδώ ο κλειδούχος άμα πούμε
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ε, ωραία ντάξει. Μακάρι να είναι
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Καλά
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Μακάρι να είναι
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Το χάος
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Το χάος. Έλα…
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Να σου πω και οι Νέοι Πόροι είχαν κλειδούχο με κάποιες βάρδιες
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Πότε ρε συ Ελένη; Το 1990;
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Όχι ρε, τώρα τελευταία. Νομίζω
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Όχι ρε συ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Για μια μέρα ήτανε μόνο; Που είχαν δουλειά;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Μια μέρα ήταν…
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Ωραία, να συνεννοηθούμε τότε με το Λιτόχωρο
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Θυμάσαι, κι’ άλλη μέρα σου είπα στο Λιτόχωρο δεν έχουμε κλειδούχους. Και άμα αυτός αρρωστήσει τι κάνουμε τώρα; Θα σταματήσει όλη η Ελλάδα. Ναι
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Σε 20 λεπτά θα έχουμε κλειδούχο στο Λιτόχωρο
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Λοιπόν, σε 20 λεπτά κι άμα δεν έχει πάει σε 20 λεπτά;
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ: Θα περιμένει λίγο εκεί το τρένο. Από το να περιμένει σε εσένα…
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ναι

Και αυτή είναι η συνομιλία προκειμένου για να μπει το τρένο στο σταθμό.

ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Θα περιμένουμε κάτι;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Ε ναι, θα περιμένεις το 62
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Οκ, ο κλειδούχος έρχεται εδώ;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τι έχεις;…..
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ: Κόντρα μου είναι αυτό εδώ μπροστά
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Κάτσε για περίμενε, για περίμενε. Κάτσε σε ποιο; Το 111 είναι κανονικά…. Α, το 111 είναι κανονικά, το έχω γυρισμένο κανονικά

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Διπλή» κινητοποίηση για την ΟΛΜΕ στις 8 Μαρτίου, καθώς η από καιρό προγραμματισμένη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμπίπτει με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ: «Στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει ξανά την ομόφωνη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο αυτό και προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 8-11πμ συμπληρωματικά στην στάση εργασίας (11πμ ως λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί (Για την Αθήνα: στις 12.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος για τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας και στις 13.00 στα Προπύλαια ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου)».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για το θέμα της μαζικής αποστολής e-mails από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του ΕΡΤNews Άννα Βλαχοπαναγιώτη, το πρώτο που πρέπει να ελεγχθεί είναι από ποιον έγινε η διαρροή των στοιχείων απόρρητου χαρακτήρα, των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των αποδήμων και στη συνέχεια πώς η κ. Ασημακοπούλου και οι συνεργάτες της μπορεί να έχουν κάνει κακή χρήση του υπηρεσιακού απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία προκειμένου να στείλουν e-mail προεκλογικού χαρακτήρα προς τους απόδημους Έλληνες.

Αναμένεται και το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που από χθες διεξάγει έρευνα για το θέμα.

Θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένα στοιχεία τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από άλλες Διευθύνσεις, προκειμένου να γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση, από πού έχει γίνει η επίμαχη διαρροή των στοιχείων, ώστε στη συνέχεια να φανεί αν όντως έχει γίνει παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου από τους συνεργάτες και την κα Ασημακοπούλου.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έδωσε εντολή για  εσωτερική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί η επάρκεια των διαδικασιών ασφαλείας.

«Παρότι το υπουργείο δεν δίνει στοιχεία και παρότι η Άννα Μισελ Ασημακοπούλου δήλωσε οτι δεν τα πήρε από εδώ, εμείς ξεκινάμε τον έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά.

Η  αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ζήτημα διαβλητότητας της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο να ζητά επιτάχυνση της αυτεπάγγελτης έρευνας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για το θέμα.

«Δεν έχει γινει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, υπάρχει αξιοπιστία στις βάσεις δεδομένων του κράτους, ποιος έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και ποιος τα χρησιμοποίησε για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Aντίστοιχες απαντήσεις να δώσει και η Δικαιοσύνη» είπε σχετικά.

Η υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση, τονίζοντας ότι τα e-mails που ανέκτησε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν καμία σχέση με την επιστολική ψήφο. «Οι χρήστες που πήραν e-mail αναφέρουν ότι είχαν κάνει αίτηση» αναφέρει σχετικά.

«Η κυρία Κεραμέως που εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από τις αντιφατικές δηλώσεις και τα ψέμματα της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ  κυρίας Άννας  Μισέλ Ασημακοπούλου που έκανε παρανόμως χρήση  emails  Ελλήνων πολιτών, ομολογεί  την ύπαρξη τουλάχιστον προβλημάτων ασφαλείας στο υπουργείο της το οποίο έχει και την ευθύνη για την ομαλή διενέργεια των ευρωεκλογών» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά.

«Τίθενται ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών αυτό το πολύ σημαντικό θέμα» ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Τώρα λοιπόν  της φταίει η κα. Ασημακοπούλου. Δηλαδή θέλουν να συλλάβουν το πιστόλι και όχι τον δολοφόνο. Πίσω από την ιστορία, λοιπόν, της λίστας των ευρωεκλογών και της επιστολικής ψήφου είναι η ΝΔ» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για τον έλεγχο που ξεκίνησε, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο των ευρωεκλογών, σημειώνοντας: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη δουλειά της ανεξάρτητης αρχής όπως και των δικαστικών αρχών και να μην έχουμε νέες περιπτώσεις παρεμβάσεων».

H ίδια η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε λόγο για νόμιμη απόκτηση των e-mails και δήλωσε οτι θα συνεργαστεί με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα για εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ, μέσω της οποίας δάνεισε χρήματα για την πληρωμή εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε εισαγγελική έρευνα για την εταιρεία που διαθέτει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Αμερική, από την οποία φέρεται να αντλήθηκαν τα χρήματα για το κομματικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων. Η έρευνα θα διενεργηθεί για ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό. Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελεας Πρωτοδικών, Δημήτριος Νομικός.

Αφορμή για την εντολή για διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας ήταν απ’ ότι φαίνεται η δημοσιοποίηση εγγράφων τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τα οποία από την εταιρεία ιδιοκτησίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κυρίου Στέφανου Κασσελάκη, αντλήθηκαν χρήματα προκειμένου να δανειοδοτηθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και να πληρωθούν οι μισθολογικές ανάγκες των εργαζομένων στην Αυγή και το Κόκκινο, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη.

Βάσει αυτών των εγγράφων προκύπτουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες, σύμφωνα με το οποίο αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα απαγορεύεται να διατηρεί εταιρεία στο εξωτερικό.
Η έρευνα αυτή θα ξεκινήσει με τη συλλογή στοιχείων καταρχάς από την εταιρεία στην Αμερική, ιδιοκτησίας του κύριου Κασσελάκη, εάν την επίμαχη περίοδο, αλλά και γενικώς, η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησίας του Στέφανου Κασσελάκη. Στη συνέχεια προς ποια εταιρεία διοχετεύτηκαν τα χρήματα αυτά, για ποιο σκοπό, ποια πρόσωπα έλαβαν αυτά τα χρήματα και στη συνέχεια, θα εξετασθούν και μάρτυρες για την υπόθεση αυτή.

«Τα πάντα στα περιουσιακά του στοιχεία είναι νόμιμα, κρυστάλλινα και καθαρά»

Κύκλοι της Κουμουνδούρου έλεγαν νωρίτερα ότι ως γνωστόν ο κ. Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2023, άρα δεν τίθεται θέμα πόθεν έσχες για εκείνον, καθώς η πλατφόρμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία αφορά το έτος 2022. Πρόσθεταν δε ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε έρευνα, καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν «θυμηθείτε πάντως πώς είχε εξελιχθεί η υπόθεση που αφορούσε στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μητσοτάκη και το σπίτι του Βολταίρου». Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της Κουμουνδούρου παρέπεμπαν στη δήλωση που είχε κάνει με ανάρτησή του ο κύριος Κασσελάκης ότι ανέμενε να ενημερωθεί αν οι συγκεκριμένες διατάξεις αναφέρονται και σε πρόσωπα, αρχηγούς, που δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, όπως εκείνος και ακολούθως βεβαίως, όπως είχε πει, να προβεί στις ανάλογες κινήσεις πουλώντας τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν και έλεγαν για να μη δημιουργούνται λανθασμένες και στρεβλές εντυπώσεις «φυσικά δεν υπάρχει καμία offshore εταιρεία. Τα πάντα στα περιουσιακά του στοιχεία είναι νόμιμα, κρυστάλλινα και καθαρά και ότι έχει φορολογηθεί και φορολογείται έως τώρα».

Σημειώνεται ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του με εντολή του κυρίου Κασσελάκη, με επιστολή του σήμερα (5/3) προς τη γραμματέα του κόμματος ζητούσε ενημέρωση εάν θα υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς όπως λέει, θα πρέπει εκεί να επικυρωθεί η απόφαση για την απομάκρυνσή του.

Από την πλευρά κύκλων της Κουμουνδούρου πάντως, αυτό που λέγεται είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καθαρά στο πώς έχει εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και από εδώ και πέρα τον λόγο για τον κ. Γεωργόπουλο θα έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος και η Δικαιοσύνη.

sinidisi.gr

Με φόντο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σπάει μια παράδοση ετών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου, να μην πραγματοποιηθεί με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά στη Μονή Πετράκη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσκεψη και το γεύμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλώντας τους να κάνουν βαφτίσεις, αλλά όχι γάμους τέτοιου είδους.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προσερχόμενος στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «έχουμε ελευθερία».

Σε ότι αφορά τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν στο ΕΡΤNews «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν συζήτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης για την 25η Μαρτίου. Η εκκλησία θα τελέσει Θεία Λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και δοξολογία για να τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ως είθισται Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραστούν και στις παρελάσεις».

Την ίδια ώρα και μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Ιερατικής Σύναξης η Μητρόπολη Κέρκυρας αποφάσισε για τους βουλευτές του νησιού: «Τους καλούμε λοιπόν να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, δεν θεωρούμε ότι τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους.  Δηλώνουμε, πάντως, ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στις επίσημες εκδηλώσεις».

Η στάση της εκκλησίας έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις, ενώ η Διαρκής Ιερά σύνοδος θα συνεδριάσει και πάλι τον επόμενο μήνα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή News Room, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δήλωσε ότι: «Eίναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσουμε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που εμείς έχουμε θέσει, ώστε πραγματικά να συνυπάρξουν ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, παράλληλα με έναν χάρτη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, στα οποία μέσα από ισχυρές ρυθμίσεις θα λειτουργούν, όπως είπα, συμπληρωματικά και προς ενίσχυση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο φυσικά και της έρευνας.
Ο τρόπος που φέρνει η Νέα Δημοκρατία αυτό το νομοσχέδιο, αφενός χωρίς διαβούλευση, αφετέρου με έναν αμφισβητήσιμο τρόπο σε σχέση με το Σύνταγμα
Νομίζω και ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Πιερρακάκης, το ανέφερε και κατά τρίτον με έναν τρόπο, ο οποίος κάνοντας ένα κακό ξεκίνημα μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιες στρεβλώσεις στην πορεία, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν. Νομίζω αυτό είναι το μείζον, γι’ αυτό και εμείς είμαστε αντίθετοι, γι’ αυτό και θα καταψηφίσουμε».

«Δεν είμαστε ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ραφτεί με τέτοιο τρόπο το οποίο ταιριάζει σε συγκεκριμένες διευθετήσεις τις οποίες θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, εμείς κάναμε διαβούλευση, την κάναμε μόνοι μας, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, συνάντησε χθες πρυτάνεις από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ουσιαστικά άκουσε αυτό το οποίο λέμε κι εμείς, ότι δεν συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα, ότι δεν άκουσαν, δεν άκουσε η κυβέρνηση τι λένε οι φορείς, τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές, ακόμα και οι φορείς οι οποίοι ασχολούνται, είναι μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία για το πώς πρέπει αφενός να θωρακίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατά δεύτερον εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση.
Δεν είμαστε αναχρονιστές, λέμε ναι γιατί μας κατηγορούν ότι είμαστε πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς λέμε ναι. Να δούμε πώς θα βάλουμε τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, πώς θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 με έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα του δημοσίου πανεπιστημίου».

Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισήμανε πως: «Θα ήταν πολύ πιο σίγουρο και ασφαλές βήμα να πηγαίναμε σε μια διαβούλευση ενός χρόνου αν θυμάστε το νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν και χθες σε συζήτηση με τον κύριο Μανιάτη που είχε πολύ ενδιαφέρον, κάναμε δεκατέσσερις μήνες διαβούλευση.
Θα ξεκινούσε συνταγματική αναθεώρηση το Νοέμβριο του 25 και θα πηγαίναμε σε άμεσο χρόνο, σε μια, αν θέλετε, συναινετική διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16, χαρτογραφώντας, ιχνηλατώντας το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της μη κρατικής, που πράγματι θέλει ρύθμιση με τα ιδιωτικά κολλέγια κλπ με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, τι κάνουμε με τα ακαδημαϊκά.
Να φτάσουμε σε ένα, σε ένα σύνολο αποφάσεων, κοινή συναίνεση, κρατάει εις μάκρος, αλλά τι να κάνουμε, έχουμε μια συνταγματική διαδικασία, δεν οφείλουμε να το σεβαστούμε;
Γιατί να ρισκάρουμε μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς. Δεν τα λέω κακοπροαίρετα. Θέλω να αποτυπώσω την πραγματικότητα».

«Δεν μας καλύπτουν οι προϋποθέσεις του νομοσχεδίου»

Ο κ. Γλαβίνας ανέφερε ότι: «Η αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως γνωρίζετε, απαιτεί κατ’ αρχήν δύο Βουλές και απαιτεί κάποια στιγμή μια ειδική πλειοψηφία των 180. Εκεί λοιπόν όλοι θα κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν θέλει να κάνει τώρα κυβέρνηση.
Επειδή διάβασα το νομοσχέδιο δεν έχω δει τις αυστηρές προϋποθέσεις. Αν οι αυστηρές προϋποθέσεις είναι μια υψηλή εγγυητική επιστολή, συγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι καλύπτονται.

Η απάντηση ότι θα έρθει το οποιοδήποτε ιδιωτικό πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, γιατί δεν μιλάμε μόνο για Ευρώπη το οποίο θα έρθει, θα ιδρύσει στην Ελλάδα, ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, σε συνεργασία με ένα κερδοσκοπικό fund, μπορεί αυτό να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο;
Η Παιδεία, δεν το λέω από, δεν το λέω από στερεότυπο, είναι ένα κοινωνικό αγαθό.
Και στα δημόσια φυσικά και στα μη κρατικά οφείλει να παρέχεται με ένα τρόπο αξιακό, ας το πούμε έτσι, όπου θα διασφαλίζει ότι υπάρχει ένα επίπεδο σπουδών.

Εμείς λοιπόν, μέσα από αυτές τις προϋποθέσεις, όπως έχει θέσει η Δημοκρατία και προσέξτε και τι λέει το νομοσχέδιο; Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Αυτός είναι τίτλος, αυτός τι κάνει; Μεταφέρει κάποια τμήματα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Δημοκρίτειο, στην Καβάλα και στη Δράμα. Αυτό είναι η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Δεν είναι κάτι άλλο.

Και κατά δεύτερον, τι κάνει Αλλάζει 85 άρθρα του νόμου Κεραμέως. Η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2022. Αλλάζει η Νέα Δημοκρατία το νόμο της τον βαφτίζει με παπά και με κουμπάρο ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Οι πρυτάνεις δεν μας είπαν καμία τέτοια προϋπόθεση. Καμία τέτοια προοπτική. Και στα 20 άρθρα στο τέλος κρύβει, επίτηδες ας το πούμε έτσι, με μια κουτοπονηριά θα την πω, τα άρθρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τα άρθρα αυτά είναι οι αλλαγές του νόμου της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το 22, δεν είναι Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία θα παραδεχτεί ότι η κυρία Κεραμέως 88 άρθρα του νόμου της δεν τα έφτιαξε σωστά.»;

Δεν άλλαξε θέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα επισήμανε πως: «Οφείλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ό,τι φέρνει η ΝΔ να το ασπάζονται και να το υπερψηφίζουν;
Κάνουμε μια αξιολόγηση. Εμείς λέμε από θέση αρχής ότι είμαστε θετικοί, αποδεχόμαστε, δεν θέλουμε απαγορεύσεις θέλουμε μεταρρυθμίσεις.

Δεν νομίζω ότι αλλάξαμε στάση. Η στάση μας εξ αρχής ήταν το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό, αποδέχεται την ίδρυση μη κρατικών.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η εξαίρεση που υπάρχει στη χώρα, η οποία λέει ότι μόνο η Ελλάδα δεν έχει μη κρατική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι κάτι το οποίο είναι εύλογο.
Πρέπει να το προχωρήσουμε, πρέπει να το λύσουμε, αλλά πρέπει να δούμε τον τρόπο, αφενός να διασφαλίσουμε το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Οι ίδιοι οι πρυτάνεις, τα ίδια τα πανεπιστήμια, μιλάνε ότι έχουν χαμηλή χρηματοδότηση, ανεπαρκείς υποδομές.
Η αναλογία μελών ΔΕΠ είναι η χειρότερη στην Ευρώπη.

Ακόμη και χώρες οι οποίες θεωρητικά δεν θα έπρεπε να τις ανταγωνιζόμαστε, η Βουλγαρία, η Ρουμανία μας έχουν ξεπεράσει στο κομμάτι αυτό είμαστε πολύ του μέσου όρου χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στην Ευρώπη.
Άρα όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν σε μια βάση συζήτησης. Να ισχυροποιήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο σε όλη την Ευρώπη το ξέρετε ότι εκεί πηγαίνουν οι φοιτητές.
Και επειδή ακούμε νούμερα, 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν, να δούμε πού σπουδάζουν, Σε ποια πανεπιστήμια. Καλό.
Αφενός καλώς κάποιοι πηγαίνουν, έτσι δεν είναι.
Θέλουμε να πηγαίνουν στο εξωτερικό, να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους, να γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές κοινότητες και φυσικά να δούμε και το ζήτημα που λέει ότι κάποιοι από τους φοιτητές πηγαίνουν στο μοντέλο της Κύπρου, στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία για να σπουδάσουν συγκεκριμένες σχολές.
Να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Να δούμε λοιπόν πώς αυτά τα κολέγια θα γίνουν θα πανεπιστημιοποηθούν πράγματι, γιατί τώρα, όπως καταλαβαίνουμε, δίνουν μόνο επαγγελματικά δικαιώματα αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές δυστυχώς.
Στον ευρωπαϊκό νόμο που κουβεντιάζαμε πριν και σε μια συγκεκριμένη οδηγία και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία αναγνώρισαν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Εμείς δεν λέμε να μπει μια τάξη σε αυτό, να μπει, αλλά να δούμε πώς θα γίνει έτσι όπως πάει να γίνει, εμείς έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις ότι δυστυχώς θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.
Δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Εδώ είμαστε φυσικά να το συζητήσουμε, αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει δίκιο στα επόμενα χρόνια, όταν φτάσουμε στο αποτέλεσμα ή θα έχει Νέα Δημοκρατία».

Οι επιπτώσεις στο δημογραφικό

Απαντώντας σε ερώτηση αν η φυγή φοιτητών επηρεάζει το δημογραφικό, όταν αρκετοί εξ αυτών παραμένουν σε άλλες χώρες και μετά τις σπουδές, απάντησε πως: «Θα συμφωνήσω για το δημογραφικό, αλλά όσοι πηγαίνουν ως επί το πλείστον πηγαίνουν σε χώρες Κύπρο, Βουλγαρία, Σλοβακία, οι οποίοι η επιστροφή τους είναι σχεδόν ας το πούμε έτσι, αυτονόητη σε πολλούς.
Όσοι πηγαίνουν στη Γαλλία, στη Γερμανία να σπουδάσουν, εκείνοι μένουν, αλλά είναι πολύ λιγότεροι.
Νομίζω και αυτοί έτσι και αλλιώς θα πάνε σε αυτές τις χώρες γιατί το κάνουν από επιλογή να σπουδάσουν σε κάποια σπουδαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και από δυνατότητα, μιλάμε γι’ αυτούς που ως επί το πλείστον δεν περνάνε στην Ελλάδα, στη σχολή που επιθυμούν.
Νομίζω ι αυτή η συζήτηση και πάνε στην Κύπρο να σπουδάσουν Νομική, να σπουδάσουν ιατρική, να σπουδάσουν.
Φαρμακευτική, ή στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία παλαιότερα ίσως το θυμάστε που κι εκεί υπήρχε μεγάλη κοινότητα Ελλήνων φοιτητών. Αυτούς θέλουμε να προσελκύσουμε.
Οι διαφορές λοιπόν, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η θέση αρχής είναι για όλους ίδια, αλλά επίσης η στρατηγική είναι για όλους ίδια και η στρατηγική είναι ενιαία και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ, στο είπα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν καλύπτεται από τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία αφενός και από τον τρόπο που το φέρνει χωρίς διαβούλευση με ένα αμφισβητήσιμο συνταγματικό τρόπο θα το κρίνουν τα δικαστήρια.
Σεβαστές οι απόψεις όλων των συνταγματολόγων.
Νομίζω οφείλουμε να τους ακούσουμε όλους και σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια είναι αυτά που κρίνουν».

Η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία

«Το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε συντεταγμένο και ενιαίο τρόπο στην καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Δεν μπορώ να προβλέψω την ψήφο κάθε βουλευτή, όπως ξέρετε είναι ελεύθερη την ώρα της διαδικασίας.
Από κει και πέρα εμείς σήμερα συνεδριάζει το ΠΑΣΟΚ, επιμένω στη θέση ότι θα πάει συντεταγμένα και με μία ενιαία φωνή.
Θεωρώ λοιπόν ότι όλοι, ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα συνταχθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας και την εισήγηση του Προέδρου.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια ημερίδα 8 ωρών αν θυμάμαι καλά και την παρακολούθησα όλη σε σχέση με το πώς πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Έχει παρουσιάσει σε πάρα πολλές πλατφόρμες και με αρθρογραφία το μοντέλο του, το οποίο εδράζεται σε ένα πλαίσιο που εφαρμόζεται στις χώρες της Σκανδιναβίας για το πώς λειτουργούν συμπληρωματικά τα δημόσια. Πανεπιστήμια.

Όταν λέμε εμείς ναι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και φυσικά μέσα από μια συζήτηση η οποία όπως ξέρετε είναι μέσα σε διαβούλευση και απαιτεί ειδικές πλειοψηφίες, άρα υποχωρήσεις.
Κάτι θα πω, κάτι θα πεις, κάπου θα βρούμε την κοινή συνισταμένη και θα προχωρήσουμε.
Δεν νομίζω ότι είχε σχέση αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι και είναι αφοριστικό. Εμείς δεν ήμασταν αφοριστικοί, καθόλου. Ίσα ίσα να δούμε πώς θα το πώς θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι κακό να διαφωνούμε στη δημοκρατία. Κάθε άλλο».

sinidisi.gr

Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες ξεκινά η Εισαγγελία πρωτοδικών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Η έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, έχει στόχο να διακριβωθεί αν ο κ. Κασσελάκης έχει παραβιάσει το νόμο για την δήλωση περιουσιακής κατάστασης και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση συμμετοχής σε διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το δάνειο του Κασσελάκη σε ΜΜΕ

Η εισαγγελική παρέμβαση ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων περί δανείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δια μέσου εταιρίας του στην Αμερική, στο ταμείο του κόμματος προκειμένου να γίνουν πληρωμές σε εργαζόμενους σε ΜΜΕ.

Για την υπόθεση υπήρξε δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή την απόλυση από τον κ. Κασσελάκη, του μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θύμιου Γεωργόπουλου. Ο τελευταίος σε πρόσφατη ανάρτηση του ανέφερε ότι το επίμαχο δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε στον λογαριασμό της Left Media ΑΕ, ουσιαστικά χωρίς να χρειάζεται, καθώς το δώρο και η μισθοδοσία των εργαζομένων είχε ήδη καταβληθεί. Έτσι, σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό επιστράφηκε «στις 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής».

Την έρευνα με εντολή του κ. Ελευθεριάνου ανέλαβε ο Εισαγγελέας Δημήτρης Νομικός.

Πηγή: ethnos.gr

Σελίδα 1 από 2