Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών , ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε το «παρών» χθες το απόγευμα (Παρασκευή, 1η Μαρτίου) στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, όπου τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου του Πλανά. Στην Ακολουθία χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος. Μετά το τέλος του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι σκέφτεται η Εκκλησία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τόνισε ότι «είναι ένα θέμα, για το οποίο θα τοποθετηθούμε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα αποφασίσουμε από κοινού».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Ρώμη για τις εργασίες του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι σοσιαλιστές έχουμε χρέος να προσφέρουμε μία νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης. Μία νέα ελπίδα απέναντι στη συντήρηση, τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη ασφάλεια. Ένα πολιτικό σχέδιο, που κάνει την Ευρώπη ισχυρή με ενιαία εξωτερική πολιτική.

Ένα πολιτικό σχέδιο που θέλει σταθερά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα ενισχύσουν την παραγωγική της βάση, την ανταγωνιστικότητά της και θα ανοίξουν πολλές καλές θέσεις εργασίας για τις νεότερες γενιές.

Μια Ευρώπη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.

Αυτό είναι το όραμά μας. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε. Και είμαι σίγουρος ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις θα είναι πολύ ισχυρότερες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για μια πιο ισχυρή, δίκαιη και ανταγωνιστική Ευρώπη».

sinidisi.gr

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Νάσιας Κουτσούμπα, κόρης του 59χρονου μηχανοδηγού της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη. Η κόρη του μηχανοδηγού μίλησε για την αγάπη του πατέρα της στα τρένα, αλλά και την 40ετή εμπειρία του ως μηχανοδηγός τρένων.

«Ο πατέρας μου δουλεύει από το 1981. Δούλευε 40 χρόνια, Είχε τεράστια εμπειρία. Η ζωή του όλη ήταν στα τρένα, μας μεγάλωσε μέσα στα τρένα και τον χάσαμε όπως τον χάσαμε».

«Όταν συνέβη αυτό που συνέβη θυμάμαι να επαναλαμβάνω συνέχεια «τι μας βρήκε». Μετά που αρχίζεις να συνειδητοποιείς τι έχει γίνει σε πιάνει ένας κόμπος στον λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι που δεν έχει φύγει ακόμα. Ένα χρόνο μετά βλέπεις μία συγκάλυψη που δεν σου περνά από το μυαλό. Λες “θα αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν μπορεί”».

Όπως θα πει η ίδια, ο πατέρας της ήταν η πιο αγνή ψυχή που είχε γνωρίσει και νιώθει περήφανη γι’αυτόν, ωστόσο η απώλεια είναι αβάσταχτη. «Δεν θα τον έχω στις χαρές και τις λύπες μου», είπε.

«Πρέπει να μάθω να ζω εγώ, οι αδερφές και η μητέρα μου χωρίς αυτόν. Τον πρώτο καιρό συνέβαινε κάτι και ήθελα ασυναίσθητα να τον πάρω τηλέφωνο». Στη συνέχεια αποκάλυψε ποια ήταν τελευταία επικοινωνία που είχε με τον πατέρα της:

«Με είχε πάρει στις 21:00 τηλέφωνο εμένα και τις αδερφές μου. Θυμάμαι να μου λέει «έχω έρθει νωρίτερα, έχω ελέγξει το τρένο και τίποτα. Σήμερα εδώ πάνω δεν δουλεύει τίποτα». Αυτή ήταν η κουβέντα που μου είπε».

Μόλις έγινε γνωστή η σιδηροδρομική τραγωδία η οικογένεια του μηχανοδηγού κάλεσε το νοσοκομείο Λάρισας, την αστυνομία και την Πυροσβεστική και παρακαλούσε να μάθει έστω μία πληροφορία για εκείνον.

«Πήγαμε την επόμενη ημέρα στο νοσοκομείο Λάρισας και είδαμε το μέγεθος της τραγωδίας. Μανάδες έκλαιγαν στα πατώματα, είχαμε μία εβδομάδα που περιμέναμε πάνω από ένα τηλέφωνο». Η Νάσια Κουτσούμπα ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς.

Τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες της συνδιάσκεψης είναι η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Αριστεράς, η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, η συγκρότηση του Μεταβατικού Συντονιστικού Οργάνου στην πορεία προς το 1ο Συνέδριο, που τοποθετείται στο τέλος του έτους.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο, με έγκριση της Πολιτικής Απόφασης και την πρόταση για την μεταβατική Κεντρική Επιτροπή.

sinidisi.gr

Αυστηρή κριτική σε όσα είπε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, άσκησε ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο facebook.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε μεταξύ άλλων ότι και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι χειρισμοί στο θέμα τόσο των υποκλοπών, όσο και των τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς.

«Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής» αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης.

«Ατυχης ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμοπουλο,που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβερδου παρά τα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ στοιχεία,η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη,η Δικαιοσύνη που ακόμα “κλώθει”για το Predator και τα Τεμπη,η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππα γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τωρα)» προσθέτει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης και συνεχίζει:

«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νικου Παππα και του Λευτέρη Κρετσου, αλλά η πολιτικη επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που ερριξε το διαγωνισμό να ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ με αλλαγή κανονισμού της Βουλης,αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλης και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!
Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι ΤΕΛΟΥΣ όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας ερριξε τον πρώτο νόμο το ΣΤΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και ΔΙΩΞΑΜΕ τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία ,κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !!» καταλήγει Παύλος Πολάκης.

Η ανάρτησή του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος του άρθρου.

Mea culpa για Novartis και τηλεοπτικές άδειες – Mηνύματα σε Παππά, Κασσελάκη και τους υπουργούς του 2015

Με ισχυρή αυτοκριτική διάθεση, αλλά και μια συνολική αφήγηση για την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια, έξι μήνες μετά την παραίτησή του, «φωτογραφίζοντας» παθογένειες, πρόσωπα και καταστάσεις της «πρώτης φοράς Αριστερά».

Λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον τότε αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παππά, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Στο ίδιο πλαίσιο, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».

«Δραματική στιγμή» το δημοψήφισμα

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, ο πρώην Πρωθυπουργός παρατήρησε πως «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου η πιθανότητα να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ», κάνοντας λόγο για «μια δραματική στιγμή». Όπως υποστήριξε, το 2015, «η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, αν δεν έπαιρνε άλλη δανειακή σύμβαση από τους εταίρους της. Η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», για να επισημάνει ότι «το ερώτημα δεν ήταν παραμονή ή έξοδος από το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αποδεχόμαστε αυτή την συμφωνία που οι εταίροι μας προτείνανε».

«Καρφιά» για Υπουργούς

Άφησε αιχμές, όμως, λέγοντας ότι είχαμε «και εμένα και τους περισσότερους -όχι όλους όμως τους συναδέλφους μας- στο υπουργικό συμβούλιο να κατανοούμε ότι η χώρα μας» στηλιτεύοντας τη στάση υπουργών του, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρότι το δημοψήφισμα «δραματοποίησε τις εξελίξεις σε τόσο γρήγορο βαθμό που έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω». Κατά τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα δίχως αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα μπορούσε να βγει ποτέ στις αγορές». Ωστόσο, «εκεί είναι οι ευθύνες, ο εγκλωβισμός σε πρόσωπο που είχαν κρίσιμο ρόλο που είχαν προσωπική ατζέντα». Πλην του κ. Βαρουφάκη, «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε, ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο«ουδέποτε απείλησε. Είπε ότι θα παραιτούμουν, αν δεν…» σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Δεν είχα στο μυαλό ότι ερχόμαστε να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς» περιέγραψε για τον κυβερνητικό του κύκλο, τη στιγμή που δεν παραγνώρισε ότι υπάρχει «έλλειψη αντιπολίτευσης» από την Αριστερά. «Η Δημοκρατία μας φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια αλλά υπάρχει μια μαύρη βρώμικη κηλίδα στο επίσημο φόρεμα της είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών» παρατήρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνοντας για την υπόθεση των Τεμπών ότι δημιουργείται στη Βουλή «προσπάθεια συγκάλυψης».

Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στρεφόμενος εμμέσως προς το κόμμα του και τον Στέφανο Κασσελάκη, «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμίας αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή αν «δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης». «Η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται, είναι κατά την άποψή μου διαχρονικές».

Αναφορικά με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος δικαίου, «σίγουρα δεν ήταν όλα τέλεια» αντέτεινε, λέγοντας ότι η «Αριστερά κρίνεται πολύ αυστηρά» και πως η δική του κυβέρνηση κρίθηκε αυστηρότερα από τη σημερινή. «Αν στην περίοδο της δικής μου διακυβέρνησης υπήρχε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να είχα σταθεί ούτε μια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου» δήλωσε και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να λειτουργήσουμε όλοι ώστε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας ισχυρά θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία».

Έξαρση της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές

Για την παραγωγή πολιτικής μέσα από τα social media, «η απαξίωση της πολιτικής, η κρίση της εκπροσώπησης μας έχει οδηγήσει εκεί» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η δημοκρατία μας είναι μια κουρασμένη δημοκρατία ,η κοινωνία είναι κουρασμένη» καθώς βιώνουμε κρίσεις αλλεπάλληλα από το 2008 και εξής. Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε πως «στην Ελλάδα θα έχουμε μια έξαρση αντιπολιτικής και ακροδεξιάς στις επόμενες εκλογές. Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως κίνδυνο όλες οι πολιτικές δυνάμεις», για να προειδοποιήσει ότι «η μεταπολιτική θα μετατραπεί σε κύμα αντιπολιτικής αν δεν το σταματήσουμε».

Για τον αντιαμερικανισμό της Αριστεράς, «η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν βρίσκεται στο φολκλόρ και το τελετουργικό» παρατήρησε και δηλώνοντας «συνεπής διαδηλωτής», «ο αντιαμερικανισμός μου είχε ένα πλαίσιο», όπως εξήγησε, εξαίροντας τον υποστηρικτικό ρόλο του Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική κρίση χρέους. «Εγώ ένας πούρος αντιαμερικανός, αλλά η κυβέρνησή μου έπαιξε σημαντικό ρόλο για να βελτιωθούν αυτές οι σχέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ για το επιχειρούμενο άνοιγμα στη Ρωσία, «ο πρώτος ο οποίος άνοιξε το δρόμο για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για στενές σχέσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν πρωτοτύπησα σε αυτό, σε άλλα πρωτοτύπησα», ανέφερε.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τα περί μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν ήμουν οπαδός» του, αλλά «υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, γιατί ολοκλήρωσε την Μεταπολίτευση». Ωστόσο, «ο άνθρωπος που μπήκε δυναμικά να χτυπήσει το κατεστημένο στο τέλος έγινε ο ίδιος κατεστημένο», τόνισε.

Στον απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δυσαρεστημένος γιατί «μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, σταθερότητας, ευκαιριών που έδωσε η αποκατάσταση της δημοκρατίας τα νέα παιδιά φεύγουν», διαπιστώνοντας πως «έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης».

Ευφυής ιδέα το μαξιλάρι

Για την κυβέρνησή του, «παρά τις προθέσεις μας από λάθη και παραλείψεις δώσαμε πολλές φορές μια εικόνα από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά διαχειριστήκαμε ενοχικά την μεγάλη μας επιτυχία στην πιο κρίσιμη στιγμή η χώρα να παραμείνει με μια διέξοδο ορατή να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία», περιέγραψε, κάτι που δεν ήταν καθόλου φανερό αυτό του 2015 «αν δεν υπήρχε η ευφυής ιδέα του περιβόητου μαξιλαριού». Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε απογοητευμένος και από το γεγονός ότι δεν προχώρησε ένας «βελούδινος χωρισμός» στο θέμα της εκκλησίας και του κράτους παρά τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και για πτυχές της Συμφωνίας με τους θεσμούς που η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε ενοχικά.

Στρώσαμε το τραπέζι που ήταν στο πλαίσιο της διάλυσης για να γευθεί τους καρπούς του δείπνου ο σημερινός πρωθυπουργός. Αλλά έτσι είναι η ζωή, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παραλίγο στην κυβέρνηση ο Θεοδωράκης

Ως προς την κυβερνητική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο«κάθε φορά κάνεις επιλογές στο πλαίσιο των δυνατότητων που υπήρχαν. Δεν υπήρχαν όροι εμπιστοσύνης εκείνη την περίοδο» σημείωσε, για να γνωστοποιήσει πως «το 2018 ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην μπει στην κυβέρνηση».

Χωρίς γραβάτα, χωρίς λεκέ

Τέλος, δήλωσε περήφανος για την έξοδο από τα μνημόνια, την αναδιάρθρωση του χρέους και τη δυνατότητα να μπορεί να σταθεί ελεύθερα στις αγορές και την ευρωζώνη, την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «θεωρώ ότι αυτή ήταν μια σπουδαία στιγμή» όπως είπε, και καταληκτικά «μπορώ να δηλώνω περήφανος πάρα τις δύσκολες στιγμές τα λάθη και τις παραλείψεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη στη διαχείριση των οικονομικών» υπογράμμισε, αφήνοντας το πουκάμισο της χώρας χωρίς λεκέ. «Γιατί, αν φορούσαμε γραβάτα, μπορεί να κρύβαμε και το λεκέ», κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr

Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών και ενώ όλη η Ελλάδα θρηνεί ακόμη τον άδικο χαμό των 57 αθώων ψυχών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, συνέβη ένα αδιανόητο περιστατικό σε σχολείο της Καλαμαριάς.

Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι μαθητές συναντήθηκαν με τον διευθυντή του σχολείου ώστε να πραγματοποιήσουν μία δράση στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Τα παιδιά ήθελαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να έχουν ένα πανό με τα ονόματα των παιδιών που χάθηκαν
Ο γυμνασιάρχης ήταν εξ αρχής αρνητικός με την κίνηση αυτή. Ωστόσο, ανήμερα της 28ης Φεβρουαρίου ο διευθυντής, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, είπε στους μαθητές πως όσοι θέλουν να κάνουν μάθημα να εισέλθουν στις τάξεις τους και οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν.

«Όσοι είναι να κάνουν μάθημα να μπουν μέσα. Οι άλλοι τραβάτε σπίτια σας», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στα παιδιά.

Όταν μάλιστα, οι μαθητές ανήρτησαν στα κάγκελα του σχολείου τη λίστα με τα ονόματα των 57 θυμάτων ο γυμνασιάρχης κατέβηκε στον προαύλιο χώρο και έσκισε τη λίστα.

Οι μαθητές αντέδρασαν και εκείνος κάλεσε την αστυνομία, αναφέροντας πως προκαλούσαν προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου.

Σε αναβρασμό οι γονείς των μαθητών
«Προσπαθούσε να δημιουργήσει μία απειλητική κατάσταση απέναντι στους μαθητές, που πήραν μία απόφαση συλλογική. Τα παιδιά ήθελαν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να έχουν ένα πανό με τα ονόματα των παιδιών που χάθηκαν», σημείωσε μιλώντας στο MEGA o Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε, ο γυμνασιάρχης δεν ενήργησε αυτοβούλως. «Έχει προϊσταμένους, έχει διευθυντή εκπαίδευσης, έχει περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, έχει το υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε ο κ. Κοκονάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες από τους γονείς των μαθητών σε βάρος του γυμνασιάρχη.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την απόφαση να προβάλλει τις εργασιακές της διεκδικήσεις με αποδέκτες τους Δημάρχους, έλαβε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιώντας συγκέντρωση σήμερα Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, και ώρα 9.30 πρωί στην Πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το Χίλτον).

Στην ίδια περιοχή σε κεντρικό ξενοδοχείο, θα πραγματοποιηθεί η ΙΖ΄ Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της νέας δημοτικής περιόδου 2024-2028.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους είτε με ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε μέσω προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή του Ο.Α.Ε.Δ. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εργαζόμενοι στους Δήμους (και κατ΄ επέκταση και οι ίδιοι οι Δήμοι) αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των Δημοτών και των τοπικών Κοινωνιών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, από την μια η εντατικοποίηση της εργασίας και τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα (λόγω και της έλλειψης σύγχρονου και σοβαρού πλαισίου Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και της καταστρατήγησης ακόμα και του υφιστάμενου) και από την άλλη, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «επαίτης», απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για καθετί εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!!! Οι ευθύνες των αιρετών είναι τεράστιες, αφού είτε υποκύπτουν, είτε συναινούν με «ανταλλάγματα» (όπως οι Αναπτυξιακές, η αύξηση θητείας κ.λπ.) στο «σύστημα» πολιτικής εξάρτησης ακυρώνοντας στην πράξη τον Αυτοδιοικητικό τους ρόλο που πρέπει να είναι καθαρά διεκδικητικός.
Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η υποτέλεια και υποταγή στην αυταρχική και αντισυνταγματική “Διάταξη Βορίδη” την οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ζητά την κατάργησή της».

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δώσουν μαχητικό παρών στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. διεκδικώντας:
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
• Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Κατάργηση της «Διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά σε εργασιακές διεκδικήσεις.
• Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα» συναλλαγής, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος και διαφθοράς!!!
Με αυτά τα αιτήματα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας και Διεκδίκησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 9.30 πρωί στην Πλατεία Μαδρίτης (πίσω από το Χίλτον)».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη σοβαρή αναστάτωση και απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ γεωργών, κτηνοτρόφων, ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και ιδιωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να επενδύσουν αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τώρα αντιμετωπίζουν εκτός ορίων καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων, επισημαίνει σε ερώτηση της προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά. Tην ερώτηση συνυπογράφουν ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και υπεύθυνος ΚΤΕ Oικονομικών Παύλος Γερουλάνος, καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνης και έτερος συνυπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μανώλης Χνάρης.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις αρχικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για απλοποιημένη και με γρήγορες διαδικασίες έγκριση και υλοποίηση των επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2025, οι ενδιαφερόμενοι έχουν βρεθεί μπροστά σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Τα επίμαχα έργα αφορούν κυρίως επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ για τα οποία η κυβέρνηση ζήτησε να αναθεωρηθούν τα ορόσημα τους,  καθώς και δράσεις καινοτομίας και εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα, των αγροτικών προϊόντων και των καλλιεργειών, ενίσχυσης των υδατοκαλλιεργειών και ψηφιακού μετασχηματισμού και εξωστρέφειας του γεωργικού τομέα.

Όπως επισημαίνεται σχετικά «Οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες αγωνιούν να μάθουν τι θα γίνει τελικά με την έγκαιρη εκτέλεση αυτών των διαδικασιών που έχουν ήδη προγραμματίσει. Πολλές από τις επενδύσεις αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες αύξησης του κόστους υλοποίησης και επίσης την απροθυμία κατασκευαστών να αναλάβουν την υλοποίηση στα στενά  χρονικά περιθώρια που απομένουν. Επίσης προγράμματα όπως η αναδιάρθρωση  καλλιεργειών δεν μπορούν να υλοποιηθούν μετά τις καθυστερήσεις γιατί ήδη χάθηκε και η δεύτερη χρονιά φύτευσης των δενδρυλλίων κλπ.»

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την καθυστέρηση στα έργα ΣΔΙΤ και στο τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων και έργων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές να τα υλοποιήσουν. Παράλληλα ζητάει αναλυτική ενημέρωση, με συνοδευτικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων, για την εξέλιξη κάθε δράσης και έργου του αγροδιατροφικού τομέα (ποσά χρηματοδότησης, αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οριστικές εγκρίσεις, ενστάσεις που εκκρεμούν, νομικές δεσμεύσεις, προκαταβολές που έχουν καταβληθεί καθώς και τις μερικές πληρωμές ή εξοφλήσεις που έχουν καταβληθεί).

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος», στη Δάφνη, μίλησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τον αγώνα τον οποίο δώσαμε πλάι πλάι στις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες της περασμένης χρονιάς», ανέφερε οκ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που η ΔΑΠ πρώτη σχεδίασε από το 1987. «Σε λίγο θα γιορτάσουμε μισό αιώνα δημοκρατίας και μαζί τα 50 χρόνια της ΝΔ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε όλοι μας κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη διαδρομή προσφοράς. Αυτή η διαδρομή που έδειξε ποιο είναι το κόμμα του υπεύθυνου πατριωτισμού, του πραγματικού εκσυγχρονισμού και ποια η φοιτητική παράταξη που έμεινε ανυπότακτη με ψηλά τη σημαία των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία. Είναι πρωτίστως η ΔΑΠ που βλέπει σήμερα να δικαιώνονται οι αγώνες της», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έξι χρόνια μετά την προηγούμενη εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ όσα συνέβαιναν τότε μοιάζουν με μακρινό εφιάλτη. Είπε ότι η Ελλάδα του 2024 έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μονοψήφια ανεργία, η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές και θα ξεπεράσει με τέταρτη τα 800 ευρώ. «Είχα πει στόχο τα 1.500 το μέσο μισθό και κατώτατο τα 950. Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι θα τον πετύχουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό κράτος, στην τεχνητή νοημοσύνη και έκανε λόγο για τη νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής την οποία η κυβέρνηση βήμα βήμα οικοδομεί.

«Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις χώρες του κόσμου ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς το 2023 και η ανάδειξη της πατρίδας μας ως κράτους πλήρους δημοκρατίας σε πείσμα όσων επιμένουν να φωτογραφίζουν την Ελλάδα με μελανά χρώματα», συμπλήρωσε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. «Πρόκειται για ιστορική αλλαγή σελίδας που έχει θέσει την πατρίδα μας στην τροχιά του 21ου αιώνα, κάτι που επιβεβαιώνει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Από το καλοκαίρι του 2019 για ένα έχουν πειστεί. Αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες και ευκαιρίες», υπογράμμισε.

«Έχουμε θέσει ένα κεντρικό στόχο. Η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια μίλησε για την παιδεία και για το πρόβλημα της στέγης σημειώνοντας ότι και στα δύο αυτά μέτωπα γίνονται μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα. Είπε ότι ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ και πως η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από το 2018 ενώ αναφέρθηκε σε άλλες αλλαγές όπως οι διορισμοί και ο διπλασιασμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο είπε ότι ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές και υπενθύμισε ότι το 70% των άρθρων του αφορούν την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Προβλέπει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και κάνει πράξη αυτή τη μεταρρύθμιση. Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές ανακουφίζοντας από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους. Το ενδιαφέρον ήδη είναι πολύ έντονο αλλά εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων. Δεν είναι αυτό που θα επιτρέψουμε», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για καλά μελετημένη πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. «Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Ερχόμαστε και το σπάμε και δίνουμε την ελευθερία της επιλογής σε κάθε νέο και νέα να μπορεί να σπουδάσει στην πατρίδα μας αντί να φύγει στο εξωτερικό», ανέφερε.

«Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θέλει να έρθει να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα τι θα πει; Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά. Θα πω ότι μου κάνει εντύπωση πως κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση όταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της αναγκαιότητας και της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Αυτά είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΑΠ για τον αγώνα που έδωσαν για να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές. «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ανήκει σε μια άλλη εποχή. Φύγαμε μπροστά πια», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει θα το κάνει σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είναι δικό τους πρόβλημα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται οι φοιτητές να είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών και στη συνέχεια μίλησε για την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και μίλησε για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

«Το ζητούμενο είναι συνολικά η νεανική στέγη. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση», συνέχισε και μίλησε για τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή: ertnews.gr

Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές στις 2.500 ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο“.

Ο πρωθυπουργός έθεσε παράλληλα τον κομματικό μηχανισμό σε ετοιμότητα. «Οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν και πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επέμεινε στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

«Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

Πηγή: ertnews.gr

Σελίδα 1 από 2