Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Δεν έχουμε σχέδια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο διάστημα ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας, μεταδίδει το Interfax.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, διαμήνυσε χθες (29/2) στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ακόμα είπε ότι οι δυτικές απειλές δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου. «Έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού».

Πηγή: Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε αλλαγές, σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο, προχωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των οποίων ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, μετακινείται από τη θέση του συντονιστή στις Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Εργου, στη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας.

Την θέση του κ. Πολάκη αναλαμβάνει ο Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ αναπληρώτρια συντονίστρια ορίζεται η Ραλλία Χρηστίδου. Παράλληλα, τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τομεάρχης Ναυτιλίας η Νίνα Κασιμάτη και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιώργος Ψυχογιός, ενώ στον τομέα Διαφάνειας θα βρεθεί εκ νέου ο κ. Πολάκης.

Επιπλέον, ο τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον τομέα Οικονομικών και αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών ορίζεται η Μαρίνα Κοντοτόλη.

Σε περιπτώσεις ανάγκης αναπλήρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τα καθήκοντα αυτών θα ασκούνται από τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη. Στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται ο Θάνος Μωραΐτης.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, στο εκτελεστικό Γραφείο πλέον θα μετέχει και η Ολγα Γεροβασίλη. Το Ε.Γ. θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα προσκαλούνται και οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος και Γιάννης Μπουρνούς.

Τέλος, κατόπιν της παραίτησης του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, για τη θέση του συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου προορίζεται ο Γιάννης Βουλγαράκης.

Αναλυτικά η λίστα τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου

Αν. τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού: Οθων Ηλιόπουλος

Τομεάρχης Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου

Αν. τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς

Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης

Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς

Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών για θέματα ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη

Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός

Αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά

Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

Αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Ελενα Ακρίτα

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης

Αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου

Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Νίνα Κασιμάτη

kathimerini.gr

«Η περίφημη σύμβαση 717 παραδόθηκε, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και το ΕTSC παραδόθηκε επί της γραμμής, όπως είχε πει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις, εγκαταστάθηκε η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, όμως εξαιτίας του Daniel σ’ ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται περίπου από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, καταστράφηκαν ολοσχερώς όλα αυτά τα συστήματα, τα οποία είχαν παραδοθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Άρα, σε αυτό το σημείο, σ’ αυτή τη γεωγραφική έκταση, ουσιαστικά γίνεται πιο αργή κίνηση, ώστε να είμαστε απολύτως ασφαλείς για το πώς γίνονται οι μετακινήσεις των τρένων» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.

Συνολικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο οι ζημιές ήταν 180 χιλιόμετρα, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε ότι «μετά τον Daniel έχουμε κάνει προσωρινή αποκατάσταση της γραμμής από τα μέσα Δεκεμβρίου και περίπου 100.000 συμπατριώτες μας έχουν μετακινηθεί με το τρένο έκτοτε και μέσα στην επόμενη διετία περίπου, με ένα κόστος της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποκαταστήσουμε τον βασικό άξονα που είναι Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε αυτό το τμήμα και δύο καθέτους Λάρισα – Βόλος, αλλά με πολύ καλύτερα συστήματα ανθεκτικότητας και Παλιοφάρσαλο – Καλαμπάκα».

«Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα τρένο φτάνει σ’ ένα σημείο, για παράδειγμα πέριξ του Δομοκού, δεν έρχεται άλλο τρένο όταν είναι στη Λάρισα, περίπου στο ύψος της Λάρισας. Άρα υπάρχει απόλυτη κάλυψη αυτού του τμήματος μέχρι να αποκατασταθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν στα υπόλοιπα σημεία της διαδρομής, Αθήνα – Δομοκός και Λάρισα – Θεσσαλονκής, λειτουργούν όλα κανονικά απάντησε « έχουν παραδοθεί και λειτουργούν, όπως σας είπα, ETSC επί της γραμμής και η 717»

Στην ερώτηση αν κάποια στιγμή το 2026, θα πηγαίνουμε από Αθήνα -Θεσσαλονίκη κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, με όλα τα συστήματα να λειτουργούν ο υπουργός απάντησε « περίπου μια διετία χρειαζόμαστε για την οριστική αποκατάσταση του δικτύου. Επαναλαμβάνω έχει γίνει προσωρινή».

Για τη διαδρομη Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τη χρονική διάρκειά της ανέφερε «εκτιμούμε σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, αλλά όπως θα έχετε ίσως δει και το υπενθυμίζω στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες, παρουσιάσαμε και κάποια σχέδια επενδύσεων στον ελληνικό σιδηρόδρομο τα επόμενα 20 χρόνια[…] είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους ελληνικούς λιμένες, τόσο γιατί θέλουν χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Σερβία να κατέβουν προς τα κάτω και να κάνουνε εξαγωγές από τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Αλλά όσο και γιατί και η Ινδία θέλει να δημιουργήσει μια είσοδο προς την Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο συνεπώς υπάρχουν δύο νέοι ευρωπαϊκοί διάδρομοι που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πόρους από την Ευρώπη για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους ελληνικούς σιδηροδρόμους».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «στις προτάσεις που υποβάλαμε για χρηματοδότηση από την Ευρώπη τέλος Ιανουαρίου, υπάρχει μέσα και το Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο για να μπορέσουμε να φεύγουμε προς την Ευρώπη και η αναβάθμιση της Πάτρας, το Ρίο – Πάτρα, είναι μέσα στο ανταγωνιστικό σκέλος αυτού, άρα είναι μέσα στη χρηματοδότηση σημαντικά τμήματα αυτού».

«250 λεωφορεία ηλεκτρικά θα λειτουργούν περίπου Απρίλιο-Μάιο στην Ελλάδα»

Ερωτηθείς για τα λεωφορεία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα που έχουμε. Είναι Θεσσαλονίκη: ΟΑΣΘ, είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2017 και Αθήνα ΟΣΥ το 39% του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα δεν έχει πρόσβαση για ΑμεΑ ενώ 450 λεωφορεία είναι ηλικίας άνω των 22 ετών. Συνεπώς, σε τίτλους, τι πάμε να κάνουμε, 250 ηλεκτρικά λεωφορεία έρχονται στην Ελλάδα αύριο και μεθαύριο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα». «Εγκαθίστανται τα σημεία φόρτισης στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα θα τρέξει διαγωνισμός στην Αθήνα[…] 250 λεωφορεία ηλεκτρικά θα λειτουργούν περίπου Μάιο, Απρίλιο-Μάιο στην Ελλάδα γιατί χρειάζονται τα σημεία φόρτισης τα οποία τώρα εγκαθίστανται με βάση εργολαβίες[…]».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δύο διαγωνισμοί λεωφορείων φυσικού αερίου 100 και 200, 18 μέτρων και 12 μέτρων. Αυτοί οι διαγωνισμοί προχωρούν. Θα αρχίσουμε να έχουμε παράδοση λεωφορείων από το 2024, Βασικά όμως θα ολοκληρωθούν το 2025, άρα θα έχουμε 550 καινούργια λεωφορεία μέχρι το τέλος του 2025 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με λίγα λόγια θα ανανεώσουμε ουσιαστικά πάνω από το 50% του υφιστάμενου στόλου στην Αθήνα. Ταυτόχρονα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 ένας καινούργιος διαγωνισμός για 750 λεωφορεία σε βάθος τετραετίας. Με αυτό τον τρόπο 550 και 750 κάνουν 1.300. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ανανεώσει τον στόλο σε ΟΣΥ και ΟΑΣΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα[…]θα είναι και ηλεκτρικά και πιθανόν να κινηθούμε και λίγο προς το υδρογόνο».

«Άρα σε μία διετία από σήμερα, ίσως και λιγότερο, δεν θα έχουμε λεωφορείο στην Αθήνα στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση ΑμεΑ» τόνισε ακόμα ο υπουργός.

Για τα ηλεκτροκίνηση των ΙΧ σημείωσε ότι « το τελευταίο εξάμηνο προχωρά πάρα πολύ γρήγορα. Θέλω να σας δώσω μια αίσθηση με δύο στοιχεία. Το 2023 το 11,4% του καινούργιου στόλου ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε δώσει σε συμπατριώτες μας περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι άλλα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ τους επόμενους μήνες πριν το τέλος του 2024. Σήμερα που μιλάμε, υπέγραψα χθες το βράδυ μια απόφαση για καινούργια πληρωμή 700 συμπατριωτών μας. 2,8 εκατομμύρια ευρώ που θα τα δουν στους λογαριασμούς τους 6 Μαρτίου. Άρα πάει ικανοποιητικά η ηλεκτροκίνηση και βρήκαμε επιπλέον πόρους για να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο».

Σε άλλο σημείο είπε «τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από ένα πρόγραμμα που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα προσθέσουμε 4.500 φορτιστές. 50 εκατομμύρια από αυτά τα 80 εκατομμύρια είναι για ιδιώτες, σούπερ μάρκετ, οι παραχωρησιούχοι στην εθνική οδό, σας δίνω ενδεικτικά παραδείγματα, και 30 εκατομμύρια είναι τα ΣΦΗΟ, δηλαδή είναι τα σχέδια που έχουν κάνει οι δήμοι, που οι δήμοι θα εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης στους δήμους τους με χρηματοδότηση Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι θα έχουμε μέσα στο επόμενο έτος 4.500 σημεία φόρτισης που θα προέρχονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα

Ερωτηθείς για τα μεγάλα έργα ανέφερε «Πριν από λίγες ημέρες με τον πρωθυπουργό παραδώσαμε το Άκτιο – Αμβρακία.
Αθήνα Λευκάδα σε τρεις ώρες και 20 λεπτά. Σημαντικό έργο το οποίο κράτησε αρκετά χρόνια. Δεύτερον, με ρωτήσατε για το Πάτρα-Πύργος. Το Πάτρα-Πύργος εξελίσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς και στις τρεις εργολαβίες. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει παραδοθεί πάνω από το 50% του έργου. Μέχρι τον Δεκέμβριο πάνω από το 80% του έργου και όπως έχουμε δεσμευτεί όλο το έργο 75 καινούργια χιλιόμετρα θα παραδοθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025. ΒΟΑΚ. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των οικονομικών προσφορών για το τμήμα από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι άλλες δύο εργολαβίες έχουν ήδη παραδοθεί και έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Σημαντικό το οποίο το προσπερνάμε λίγο στην Κρήτη είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι και είναι σημαντικό γιατί δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου υποδέχθηκε πέρσι 8,7 εκατομμύρια επιβάτες, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Το Καστέλι, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 30% και γίνεται ένα εξαιρετικό, εμβληματικό έργο και όχι εύκολο,
δύσκολο, αλλά προχωρά. Με ρωτήσατε για τον Ε-65. Μέχρι το Πάσχα αν δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι τότε, θα παραδοθεί όλος ο δρόμος μέχρι την Καλαμπάκα, και το τμήμα στην Ξυνιάδα και το τμήμα Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024 και το Flyover θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027».

«Κάθε φορά πρέπει να ενισχύουμε την ασφάλεια των μετακινήσεων των πολιτών»

Για το τι έγινε στο παρελθόν σε σχέση με το σιδηροδρομικό δίκτυο τόνισε ανάμεσα σε όλα «αυτά όλα είναι έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης εδώ και κάποιους μήνες». «Κάθε φορά πρέπει να ενισχύουμε την ασφάλεια των μετακινήσεων των πολιτών και αυτό γίνεται με όποιους τρόπους μπορούμε, με βάση τους διαθέσιμους πόρους. Να σας πω και κάτι ακόμα.
Επειδή μιλάμε για την ασφάλεια και για την ανθρώπινη ζωή, ποτέ δεν έχει μετρηθεί και κάνουμε μια άσκηση τώρα εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η συμβολή που έχουν οι παραχωρήσεις των οδικών αξόνων στην ασφάλεια των πολιτών. Θυμάστε το πέταλο του Μαλιακού; Τώρα το συζητάμε το πέταλο του Μαλιακού στο Πάτρα-Πύργος που με ρωτήσατε υπήρχε ένα θανατηφόρο δυστύχημα πέρσι. Κάθε χρόνο είχαμε περίπου 10 με 12. Γιατί; Γιατί έγιναν παρεμβάσεις και από την Περιφέρεια με κολωνάκια και το ένα έγινε γιατί έγινε παραβίαση του ΚΟΚ. Άρα προσπαθούμε όπως βλέπετε και στους οδικούς άξονες να ενισχύσουμε την ασφάλεια, αλλά απόλυτη κάλυψη δεν μπορεί να υπάρχει γιατί υπάρχει και το ανθρώπινο σφάλμα. Γι’ αυτό και είμαι από αυτούς που υποστηρίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε συνολικά στις μετακινήσεις μεταφορές να ενισχύουμε όλοι μας την ασφάλεια των πολιτών μας» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγή: ertnews.gr

Τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάζει το Live News οδηγούν σε συμπεράσματα. Σε μια σειρά από διαλόγους, αποτυπώνεται η χαλαρότητα, η ανεπάρκεια, οι αστοχίες και η αδιαφορία των κατά τα άλλα έμπειρων σταθμαρχών, λίγες ώρες πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Είναι απόγευμα εκείνης της μαύρης Τρίτης του 2023. Ακόμα ο σταθμάρχης που μετά την τραγωδία προφυλακίστηκε δεν έχει πιάσει δουλειά. Το σταθμαρχείο της Λάρισας μιλάει με τους γειτονικούς σταθμούς, με μηχανοδηγούς αμαξοστοιχιών και με τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας.

Το γενικότερο μπάχαλο συμπυκνώνεται στους διαλόγους που ακούγονται από τους ασυρμάτους.

Κανονικά κάθε φορά που μπαίνει ή που φεύγει ένα τρένο από σταθμό, ο σταθμάρχης πρέπει να συμπληρώνει την ίδια ώρα το βιβλίο συμβάντων.

Αυτό όπως προκύπτει δεν συνέβη λίγες ώρες πριν το δυστύχημα. Ο σταθμάρχης βάρδιας ακούγεται να λέει ότι δεν πρόσεξε τις ώρες.

-Περίμενε… 12 αμάξι τάδε, τάδε, ήρθε. Έφυγε και να ξαναέρθει.

-Τι ώρα;

-Γιατί κοίταξα; 18:35,30. Ξέρω εγώ; Βάλτο και 30.

-779, 18:35 το έχω βάλει.

-779 βάλτο όπου θες

Ο διάλογος

Όλα στο πόδι. Αν και οι έμπειροι σταθμάρχες γνωρίζουν πως έχουν την ευθύνη.

-Ντίνος έφυγε από εμένα. Εντάξει αγόρι μου;

-Όλα οκ; Να ανάψω τσιγάρο δηλαδή; Να μείνω ήσυχος;

-Ναι, ναι, ναι

-Σου έχω εμπιστοσύνη

– Ναι εντάξει, εφόσον δεν έχουμε και το 63 από εκεί

-Εντάξει, και το 63 να είχαμε θα το κρατούσες εκεί, θα το φρενάριζες εκεί.

-Ναι ,ναι ναι

-Κατάλαβες;

-Είμαστε εντάξει, ναι

-Σε αυτή την περίπτωση δεν πάει να έχει και τον βασιλιά να έρχεται από εκεί.

-Έγινε

-Και μέχρι της είσοδο εκεί στο Λιτοχώρι και θα το βάλετε μέσα μετά στην άνοδο.

-Ακριβώς ναι.

-Είσαι ωραίος, πάρε με τηλέφωνο. Μόνο μη με λαχταρήσεις.

Τα λεπτά περνούν και η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική τραγωδία έχει ξεκινήσει. Στον σταθμό της Λάρισας ακούγονται φωνές που περνούν στο γραφείο του σταθμάρχη.

«Παίζουμε ζωές»

Αν και παίζονται ζωές όπως ακούγεται να λέει, δεν υπάρχει η παραμικρή οργάνωση. Και τα αποτελέσματα αυτής της προχειρότητας και της αδιαφορίας, θα φανούν στη συνέχεια.

-Γραμμή ελεύθερη για την 2596. Μονή γραμμή καθόδου.

-Έχεις πάρει;

-Έχω πάρει, έχω πάρει

-Επειδή παίζουμε ζωές, σας παρακαλώ πολύ, κλείστε την πόρτα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ. Ναι Ρε Βασίλη, κλείστε την πόρτα. Έλα.

-Έχω πάρει με το Λιτόχωρφο, είμαστε εντάξει.

-Έχεις πάρει, εντάξει; Το ίδιο που κάναμε και πριν με το 60

-Ακριβώς το ίδιο.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται και ο ρυθμιστής κυκλοφορίας που προσπαθεί να καταλάβει τα όσα συμβαίνουν.

Οι εντολές δεν είναι ξεκάθαρες όπως θα έπρεπε. Αλλά επειδή προφανώς όλα αυτά δεν συνέβαιναν για πρώτη φορά, ο έμπειρος σταθμάρχης ακούγεται να λέει πως δεν χρειάζεται άγχος.

-Έλα Παντελή.

-Έχω το 1596 εδώ, το 60 έφτασε… Πρέπει να φτάνει. Πρέπει να έφτασε Λιτόχωρο, το άκουσα στον ασύρματο. Το 63 δεν ξέρω πώς είναι. Τι θα κάνουμε τώρα;

-Το 63 άστο, διώξε το τώρα, 70 λεπτά έφυγε τώρα και 35.

-Θα το διώξουμε και αυτό ανάποδα;

-Είναι έτοιμο;

-Περίμενε Παντελή, δεν θέλω άγχος.

-Κώστα, περιμένουν και οι άλλοι, ναι πες.

-Ποιοι άλλοι περιμένουν; Εγώ έχω 4 τρένα εδώ.

-Λοιπόν, τι κάνω; Θέλει; Να το διώξω ανάποδα;

Η γύμνια του σιδηροδρομικού δικτύου

Η γύμνια του σιδηροδρομικού δικτύου έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση επικίνδυνη. Τα πάντα γίνονται πρόχειρα, ο ένας μιλάει πάνω στον άλλο και οι κανόνες ασφαλείας έχουν πάει περίπατο.

-Λοιπόν, τι κάνω; Θέλει; Να το διώξω ανάποδα;

-Ναι, ναι είναι έτοιμο;

-Έτοιμο είναι.

-Έτοιμο είναι, διώξτο ανάποδα. Το 2594;

-Τώρα πήγε η μηχανή να το πάρει. Έχετε συνεννοηθεί για τον κόσμο δηλαδή αυτοί τι θα κάνουν; Δεν θα περιμένουν  εδώ το 2596;

-Ποιο;

-Τον κόσμο που θα φέρει πίσω με το 2594

-Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Δεν γύρισε πίσω αυτό εε;

-Δεν γύρισε Παντελή. Τώρα θα γυρίσει θέλει ένα τέταρτο τουλάχιστον, μην σου πω και 20 λεπτά να γυρίσει.

-Μα αφού δεν με αφήνεις εσύ…

-Δημήτρη, μ’ ακούς; Το 2594 δεν έχει γυρίσει, θέλει ένα τέταρτο μ ’ακούς; Το 2594 με τη μηχανή, δεν έχει γρυλίσει στην Λάρισα πίσω τον κόσμο. Περίμενε ρε Δημήτρη γιατί θέλω να διώξω το 2596. Τι; Έχω διάδρομο για να διώξω μέχρι το Λιτόχωρο. Να το διώξω, ο κόσμος τι θα γίνει;

Κανείς εκείνα τα λεπτά δεν έδειχνε να βάζει στο μυαλό του το κακό. Επειδή προφανώς έτσι είχαν συνηθίσει να δουλεύουν για χρόνια.

-Θα πάει το 2594 με λεωφορεία ε; Έγινε το διώχνω κατευθείαν τρωτά. Διώξτε το 2596 θα πάει ο κόσμος με λεωφορεία.

-Εντάξει, καλώς,

-Έγινε;

Ακόμα και όταν δύο τρένα εκείνο το απόγευμα κινούνταν στην ίδια γραμμή, η σχετική ανακοίνωση γίνεται στο ίδιο χαλαρό πνεύμα.

Οι ώρες περνούν και κάποιοι όπως φαίνεται έχουν το μυαλό τους, στο σχόλασμα.

Λίγες ώρες μετά, όλη αυτή η προχειρότητα που είχε γίνει σύστημα, θα έρθει να συναντήσει τη γύμνια του δικτύου και το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο. 57 νεκροί και μια χώρα βαθιά πληγωμένη από τις παθογένειες χρόνων που έφεραν το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ο πραγματογνώμονας Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο LIVE NEWS

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ηχητικά, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, έκανε λόγο για «παντελή έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας» και για «μη σεβασμό στους κανονισμούς».

«Αυτήν ήταν η περιρρέουσα κατάσταση, όχι την ημέρα της τραγωδίας, αλλά και τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, που παραδέχτηκε ότι ήταν δύσκολο να εφαρμόσει η υπηρεσία του τύπους και τους κανονισμούς.

«Αυτά (τα ηχητικά) που ακούτε τώρα εσείς, τα έχουμε ακούσει εδώ και μήνες και διαπιστώσαμε ότι είναι ένα τεράστιο μπάχαλο», τόνισε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Και πρόσθεσε ότι «η αεροπορική ασφάλεια υφίσταται επειδή υπάρχουν πρότυπα. Στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αυτό που συνέβαινε δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε πρότυπο θα έπρεπε να ακολουθηθεί».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ανακατανομή ρόλων και θέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι πρώτες σημαντικές παρεμβάσεις σε θέσεις – «κλειδιά» του κόμματος.

Στις θέσεις του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ και της Αναπληρώτριας Συντονίστριας ΕΠΕΚΕ ορίζονται οι Γιάννης Σαρακιώτης και Ραλλία Χρηστίδου αντίστοιχα.

  • Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Τομεάρχης Ναυτιλίας η Νίνα Κασιμάτη. Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιώργος Ψυχογιός. Τομεάρχης Διαφάνειας ο Παύλος Πολάκης.

    Ο Τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον Τομέα Οικονομικών και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών ορίζεται η Μαρίνα Κοντοτόλη. Σε περιπτώσεις ανάγκης Αναπλήρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τα καθήκοντα αυτών θα ασκούνται από τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη. Στη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται ο Θάνος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η λίστα των Τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

  • Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
  • Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
  • Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
  • Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
  • Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
  • Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης
  • Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη
  • Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
  • Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
  • Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  • Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
  • Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
  • Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
  • Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
  • Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
  • Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
  • Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
  • Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
  • Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
  • Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
  • Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
  • Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
  • Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
  • Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
  • Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:  Νίνα Κασιμάτη

Στο Εκτελεστικό Γραφείο πλέον θα μετέχει και η η Όλγα Γεροβασίλη. Το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα προσκαλούνται και οι:

  • Νίκος Παππάς
  • Ευάγγελος Αποστολάκης
  • Κυριακή Μάλαμα
  • Πάνος Ρήγας
  • Λευτέρης Κρέτσος
  • Γιάννης Μπουρνούς

Κατόπιν της παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, για τη θέση του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου προορίζεται ο Γιάννης Βουλγαράκης.

sinidisi.gr

«Το όνειρό μου δεν είναι να γίνω πρωθυπουργός, αλλά να προσφέρω στον τόπο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, είπε: «Είναι ντροπή να με κατηγορεί η κυβέρνηση για το πανό, αντί να υπάρξει μια επιτροπή στη Βουλή για να δοθούν ποινικές ευθύνες. Αυτή τη στιγμή μας βλέπουν πολλές μανάδες. Και ρωτώ. Σκεφτείτε να ήταν το παιδί σας, το εγγόνι σας. Πώς θα αισθανόσασταν ότι ένας Μητσοτάκης προστατεύει έναν Καραμανλή»;

«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τηλεδιοίκηση και να έρθει ο νέος υπουργός και να πει υπάρχει. Υπάρχει πολιτική ευθύνη και κανείς δεν την έχει αναλάβει» είπε ακόμη ο ίδιος, στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η ιδέα για το πανό ήρθε από το γραφείο μου, εγώ το ενέκρινα. Θα μείνει μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη. Αυτό που μετράει είναι να υπάρχει δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι μεγάλες οι πληγές των συγγενών».

Για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα είπε: «Δεν ξέρω τι ψήφισε. Ήταν ουδέτερος. Δεν ήταν ποτέ πίσω από τον Κασσελάκη. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν με βοήθησε. Τον έχω δει αρκετές φορές, έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές. Μου έχει πει ότι θα μου δίνει τη δική του οπτική γωνία, αλλά εγώ θα αποφασίζω».

Για όσα ανήρτησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από το συνέδριο επισήμανε: «Όλο αυτό είναι στο παρελθόν. Εκεί είναι και το συνέδριο. Δεν σχολιάζω. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχει έρθει στο συνέδριο. Δεν ενοχλήθηκα. Δεν το περίμενα. Είμαι σκληρό καρύδι. Έχω έναν σκοπό, να υπηρετήσω την κοινωνία. Αναμένω τα πάντα. Είμαι έτοιμος».

Για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων: «Θα ξεπεράσουμε αρκετά το 17%, θέλουμε να κάνουμε την ανατροπή. Παροτρύνω όσους θέλουν να κατέβουν στις ευρωεκλογές να κάνουν αίτηση στον iSyriza. Έχω στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα βαθιά κοινωνικό κόμμα. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει εναλλακτική λύση».

Πηγή: ertnews.gr

«Επιβεβαιώνω πλήρως όλα όσα είπε στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης ( για το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη). Όλες οι ενέργειες που έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όλα αυτά κατατίθενται στη δικαιοσύνη, που διεξάγει μία έρευνα που είναι εν εξελίξει. Είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν και αναταραχή στους συγγενείς των θυμάτων» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών Συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι υπουργοί δεν δίνουν γραπτές εντολές αλλά προφορικές και κατά πόσο έχει διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για το ποιος έχει την ευθύνη για το μπάζωμα του σημείου και την απόκρυψη στοιχείων απάντησε:

«Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απάντησε μόνο ως προς το σκέλος μιας γραπτής εντολής, απάντησε συνολικά και δεν δόθηκε καμία εντολή για την συγκεκριμένη ενέργεια. Το ερευνά η δικαιοσύνη. Εμείς δεν βγάζουμε πορίσματα. Επρόκειτο για μια επιχειρησιακή απόφαση που σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανέναν σκοπό συγκάλυψης. Από την πρώτη στιγμή είπαμε όλα στο φως, όλα πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Δεν συμφωνούμε με τον συλλογισμό ότι υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών λόγω καθυστέρησης της σύμβασης 717. Στερείται λογικής» επισήμανε.

Πηγή: ertnews.gr

Με αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο και την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στην οποία ανέφερε ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διέτρεξε και τα θέματα της συνεδρίασης με κύριο μέλημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και τα θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτές είναι είπε -ο πρωθυπουργός- οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης προφανώς όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης της τετραετίας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο υπουργικό συμβούλιο την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το ν/σ για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα τέσσερα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν προαναγγελθεί. Συγκεκριμένα:

Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων

  • Το πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος
  • Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και
  • Οι καθαρές τιμές σε νωπά προϊόντα

Μετά τη νομοθέτηση των συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων το Φεβρουάριο του 2024 ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ανατιμηθεί 3760 κωδικοί.

Η εφαρμογή της ρύθμισης επέφερε τον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για 30% μείωση των προσφορών προς τις εταιρείες λιανεμπορίου με την υποχρέωση ισόποσης μείωσης των τιμών τιμοκαταλόγου τόνισε ότι έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση της τιμής σε περισσότερα από 3900 προϊόντα.

Υπογράμμισε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές «διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια απ’ την πρώτη στιγμή. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη του νομοσχεδίου για α) την Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική ως προς την επιχειρηματικότητα στον τομέα της άμυνας και μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ν/σ που αφορά: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και β) Ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,
  • Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων».

Τόνισε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών πριν λίγες ημέρες, πως θα εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άμεσα δρομολογεί αυτήν την δέσμευση.

Η κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο πρωταγωνιστεί μαζί με τις χώρες της EU- MED 9 στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής στην πράσινη καλλιέργεια και των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ. Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Είναι σημαντικό να στηρίξουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αυτές τις διεκδικήσεις απέναντι στη λογική των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μισόλογα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ας συνταχθούν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας»», υπογράμμισε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που παρουσίασε στη συνεδρίαση του Υπουργικού ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ήταν άλλο ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρινάκης. «Με το νομοσχέδιο εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, αποτυπώνοντας έτσι με ακρίβεια τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ενώπιον δικαστικής αρχής ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης με τις οποίες «ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και αναφέρθηκε στη δρομολόγηση μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεων μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού.

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του συντονιστή διευθυντή».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στο Πρόγραμμα Period Poverty, την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών αλλά και στην τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «για 1+1 μήνα παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκαν υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου».

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση «η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας διατρέχει και τα θέματα της συνεδρίασης: αντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και βέβαια θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας.» Αυτές είναι, είπε: «οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προφανώς όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο, αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης της τετραετίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέλυσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία εφαρμογής των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν ήδη νομοθετηθεί και δείχνουν ήδη τα πρώτα τους αποτελέσματα και παρουσίασε το Νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα 4 νέα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης που είχαν προαναγγελθεί.

Συγκεκριμένα:

  1. Η μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ με στόχο την μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων
  2. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος
  3. Η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων
  4. Οι «καθαρές» τιμές σε νωπά προϊόντα

Μετά την νομοθέτηση των συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, τον Φεβρουάριο 2024 ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ανατιμηθεί 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης επέφερε τον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% μέσα σε ένα χρόνο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, έχει ήδη οδηγήσει σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.900 προϊόντα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις διορθώνονται κατεστημένες πρακτικές και δυσλειτουργίες δεκαετιών που νόθευαν τον ανταγωνισμό και αλλοίωναν το κριτήριο του καταναλωτή. Βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία όλων των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα να στηρίζει τους πολίτες απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια απ’ την πρώτη στιγμή. Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής τουλάχιστον κατά 5%, το market pass, αλλά και σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα και αυστηροποιώντας τους ελέγχους από την ΔΙΜΕΑ. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι την περασμένη χρονιά και 12 εκ. ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχθεί.

Ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για α) την Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και γ) τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα καθίσταται πιο ανταγωνιστική ως προς την επιχειρηματικότητα στον τομέα της άμυνας και μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής. Το νέο Σώμα θα συμβάλλει στην επιπλέον θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων κυβερνοασφάλειας και της διαχείρισης των πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν ως σκοπό την περαιτέρω αναβάθμισή τους ως νευραλγικού πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά: α) το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και β) Ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται ένα ενιαίο, λεπτομερές και σύγχρονο εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με:

  • Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,
  • Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και
  • Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα,

σε όλα τα στάδια, από την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που τα παράγουν, τα συσκευάζουν και τα εμπορεύονται μέχρι τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

Δημιουργείται έτσι, ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τη συστηματική καταγραφή όλων των ειδών παραβάσεων, των διοικητικών προστίμων και των κυρώσεων που προβλέπονται για καθεμία απ’ αυτές, ώστε τελικά να προστατεύονται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός και να διασφαλίζεται η ποιότητα και αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών πριν λίγες ημέρες, πως θα εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άμεσα δρομολογεί αυτήν την δέσμευση.

Η Κυβέρνηση εδώ και περίπου ένα χρόνο πρωταγωνιστεί μαζί με τις χώρες της EU- MED 9 στην κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής στην πράσινη καλλιέργεια και των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ. Επισημαίνουμε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Είναι σημαντικό να στηρίξουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αυτές τις διεκδικήσεις απέναντι στη λογική των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Ας αφήσουν λοιπόν τα μισόλογα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ας συνταχθούν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, αποτυπώνοντας έτσι με ακρίβεια τις συναλλαγές αυτές προκειμένου να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ενώπιον δικαστικής αρχής ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων να τηρούν απλογραφικά βιβλία, καθώς τα στοιχεία μεταβιβάζονται στο myDATA.

Ακόμη, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να μην απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Τέλος, με το νομοσχέδιο, οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών, ενώ ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων, αντί των παλαιοτέρων.

Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόζεται στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο επιχειρείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αντιμετωπίζεται η ανάγκη διενέργειας απογευματινών χειρουργείων για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα τόσο των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Υγειονομικών Περιφερειών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Προβλέπονται, επιπλέον, δράσεις για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Δίνεται πρόσβαση για όλες τις γυναίκες, άνω των 45, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Υλοποιείται το σύνολο των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές,

Τέλος, λαμβάνονται μέτρα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας υγείας με την αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνεχής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με υποδομές και προσωπικό και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Έχει ήδη ανακοινωθεί πως δρομολογούνται μέσα στο 2024, 6.500 προσλήψεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε απόφαση για την προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων, σε συνέχεια των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν περίπου 100 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. διαφόρων ειδικοτήτων στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Period Poverty. Καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των γυναικών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, πολλά κορίτσια απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο, από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει: διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες), εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις τα σπίτια να είναι δηλωμένα ως «κλειστά» στο Ε2 και να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Στόχος είναι να δώσουμε κίνητρο σε ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια από τα χιλιάδες κενά διαμερίσματα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κλειστά, προκειμένου να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα την ώρα που η ζήτηση για στέγη και τα ενοίκια είναι αυξημένα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

Διαθέτουμε 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Ήδη μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουμε ήδη σχεδόν 4.200 εκταμιευμένα δάνεια και στο τέλος της χρονιάς, θα φτάσουν τα 9.800. Προχωράμε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» και θα ξεκινήσουμε σύντομα το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.

Τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και για το επίδομα μητρότητας κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία και στους χρονίως πάσχοντες, υπενθυμίζουμε ότι οι κατηγορίες πολιτών αυτές καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφασή του 2022.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και δύο ουσιαστικές διασαφηνίσεις ως προς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ως προς τη μεταβίβαση αυτής στον άλλο γονέα. Με βάση αυτές τις αλλαγές η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας 9 μηνών, η οποία ξεκινά μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις δικαιούχους μητέρες μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Αναφορικά με το δικαίωμα της μητέρας να μεταβιβάζει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα τονίζουμε πως η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητάς της στον πατέρα. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής Προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Για 1+1 μήνα παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Για την απόφαση αυτή λήφθηκαν υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου.

Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα:

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού εντός Μαρτίου αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού μέσα στον Απρίλιο και
  • για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης».

Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης

«Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όλα αυτά κατατίθενται στη δικαιοσύνη, που διεξάγει έρευνα που είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν και αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων. Ουδέποτε δόθηκε κάποια τέτοια εντολή» πρόσθεσε.

Επίσης είπε ότι όλοι αυτοί που πετάνε λάσπη από την αντιπολίτευση είναι καλό να έχουν στοιχεία. «Αν δεν έχουν στοιχεία απλά λαϊκίζουν» υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. «Εκρίθη αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι από αυτούς» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

«Το να διακινούμε θεωρίες συνομωσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο και δυστυχώς συμβαίνει και από κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

«Δεν προκύπτει ότι κάποιος επί σκοπό έδωσε μια τέτοια εντολή για να κουκουλώσει κάτι» επανέλαβε ο κ. Μαρινάκης.

Για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η επικεφαλίδα όλων των μετρήσεων, από την πιο επιεική για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέχρι την πιο αυστηρή μέτρηση δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης. Όπως συμβαίνει σε κάθε μεταρρύθμιση το σημείο αποδοχής της είθισται να είναι το χαμηλότερο δυνατό όταν ξεκινάει η συζήτηση».

«Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια από τις πιο διαχρονικές, σταθερές προτάσεις της ΝΔ, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, και κάνουμε την μεταρρύθμιση με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη» σημείωσε.

Επιπλέον είπε ότι το κυριότερο είναι ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα κυρίως αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Στη χρηματοδότηση στη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στη στήριξη και ενίσχυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στη δύναμη που δίνεται συνολικά στα δημόσια πανεπιστήμια» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του κ. Ανδρουλάκη είπε «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι καλύτερο να αφήσει αόριστες κατηγορίες, αυτός λέει τσιτάτα και μάλιστα προσβλητικές εκφράσεις που δεν αποδεικνύονται, να δει την πραγματικότητα, να έρθει στο 2024, να δει τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, να δει τι λέει το νομοσχέδιο, να το συγκρίνει με το πρόγραμμά του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη είναι ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα των πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα. Αντί για ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους όπως νομοθετεί η κυβέρνηση. Η θέση αυτή του κ. Ανδρουλάκη που μας κατηγορεί για διευθετήσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων εκτός από νομικά έωλη είναι και ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη» ανέφερε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα αρρύθμιστο τοπίο.

Για τις δηλώσεις Κασσελάκη που αφορούν και σε ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή αφού υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τον συλλογισμό που αποδίδει ποινικές ευθύνες στον υπουργό λόγω της καθυστέρησης της υπογραφής της σύμβασης πρόσθεσε «Ο κ. Κασσελάκης και πολλοί άλλοι στην αντιπολίτευση περιμένουν ένα οποιοδήποτε τραγικό γεγονός, περιμένουν μια κρίση για να κάνουν πολιτική καριέρα. Για να χτίσουν αφήγημα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να πουν. Δεν έχουν καμία αντιπρόταση, δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και κάνουν πολιτική ακόμη και στις πλάτες συγγενών, ακόμα και στο όνομα θυμάτων και νεκρών».

«Ντροπή είναι η τυμβωρυχία, ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών, ντροπή είναι να κάνεις πολιτική και καμπάνιες πάνω στον πόνο ανθρώπων» είπε ο κ. Μαρινάκης.

«Ο κάθε Κασσελάκης αν θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη να καταθέσει τα στοιχεία, αλλιώς να σταματήσει να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Για την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών των Τεμπών στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη ανέφερε ότι το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη είναι ένας ιερός χώρος τιμής των στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν υπέρ του καθήκοντος και δεν θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος τέτοιος.

«Ο κ. Δούκας ας μην κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του και ας τις αναλάβει κάποια στιγμή. Και να γνωρίζει τι προβλέπεται και τι μπορεί να συμβεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο» σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί με πολιτικές αποχρώσεις

Επίσης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εντολή από τον κ. Τασούλα. «Είναι γνωστό ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της βουλής, είναι αρμοδιότητα του δήμου. Το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη είναι εκεί για να μας θυμίζει αυτούς που έπεσαν για το καθήκον στην πατρίδα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ertnews.gr

«Ο κ. Κασσελάκης και πολλοί άλλοι στην αντιπολίτευση περιμένουν οποιοδήποτε τραγικό γεγονός για να κάνουν πολιτική καριέρα, για να χτίσουν αφήγημα. Δεν έχουν αντιπρόταση. Κάνουν πολιτική ακόμη και στις πλάτες συγγενών, ακόμα και στο όνομα θυμάτων. Ντροπή είναι να κάνεις πολιτική και καμπάνιες πάνω στον πόνο ανθρώπων.

O κάθε Κασσελάκης εάν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε συγκάλυψη να φέρει στοιχεία γι΄αυτό να τα καταθέσει αλλιώς να σταματήσει τώρα να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων» απάντησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης πως στο δυστύχημα στα Τέμπη «η κυβέρνηση προστατεύει τον Κώστα Καραμανλή και το ένα τζάκι προστατεύει το άλλο» αλλά και πως είναι ανοιχτός να διερευνηθούν όποιες ευθύνες υπάρχουν και για τον Χρήστο Σπίρτζη. Όσον αφορά στον Χ. Σπίρτζη ο κ. Μαρινάκης είπε πως «Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλάει εκ του ασφαλούς. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019 που είχε τη δυνατότητα δεν προέβη σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξει το καθεστώς της αποσβεστικής προθεσμίας των υπουργών».

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει όλα στο φως. Όλα πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Όμως για να κάνει σωστά τη δουλειά της πρέπει να το αφήσουμε να γίνει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και μακριά από κορώνες λαϊκισμού και σε καμία περίπτωση με το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Πρέπει να πάρουμε όλοι μια απόσταση από την έρευνα της δικαιοσύνης» σημείωσε.

Η συνέντευξη του κ. Κασσελάκη ήταν γεμάτη με αόριστες αναφορές και συκοφαντίες άνευ κανενός επιχειρήματος. Ο κ. Κασσελάκης μιλάει εκ του ασφαλούς. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2019 που είχε τη δυνατότητα δεν προέβη σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξει το καθεστώς της αποσβεστικής προθεσμίας των υπουργών. Άρα για τον Σπίρτζη ο Κασσελάκης μιλάει εκ του ασφαλούς. Αλλαγή στην συγκεκριμένη πρόβλεψη έγινε μετά το 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον εξομοιώνεται η προθεσμία παραγραφής των υπουργών με τους υπόλοιπους πολίτες.

Δεν συμφωνούμε με τον συλλογισμό ότι υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών

Επιπλέον σημείωσε πως «σπεύδω να διαχωρίσω τις πολιτικές ευθύνες που έχουν αναληφθεί με τις ποινικές ευθύνες»

Εξαιτίας της καθυστέρησης της σύμβασης 717, κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με τον θάνατο των συμπολιτών μας στα Τέμπη. Υπάρχει δηλαδή ποινική ευθύνη υπουργών. Εμείς με αυτό τον συλλογισμό δεν συμφωνούμε και θεωρώ ότι οποιοσδήποτε νομικός αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο στερείται λογικής.

Και πρόσθεσε κάποιοι από την αντιπολίτευση μίλησαν για ντροπή. Ντροπή είναι η τυμβωρυχία. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών. Ντροπή είναι να κάνεις πολιτική και καμπάνιες πάνω στον πόνο ανθρώπων, πάνω στο όνομα θυμάτων. Κάποιοι από την αντιπολίτευση μίλησαν για ντροπή. Ντροπή είναι η τυμβωρυχία. Ντροπή είναι να επιλέγεις νεκρούς και να κάνεις καριέρα στο όνομα κάποιων εξ αυτών. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει ευθύνες σε όποιον ανήκουν, αλλά χωρίς να λαϊκίζουμε και να διακινούμε fake news.

O κάθε Κασσελάκης εάν θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε συγκάλυψη να φέρει στοιχεία γι΄αυτό να τα καταθέσει αλλιώς να σταματήσει τώρα να παίζει με τον πόνο των ανθρώπων.

sinidisi.gr

Δεν έδωσε καμία εντολή για μπάζωμα στα Τέμπη δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Απαντήσεις στις καταγγελίες που τον θέλουν ως το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έδωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την αναφορά του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Μπούμπα.

Ήταν σαφής ο κύριος Τριανταφυλλόπουλος λέγοντας ότι ο ρόλος που είχε σε αυτή την ιστορία σε καμία περίπτωση δεν του έδινε το περιθώριο να δώσει εντολή. Όπως είπε οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις βάσει του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών.

Είπε ξεκάθαρα ο κύριος Τριαντόπουλος ότι «δεν έδωσα εντολές για τίποτα, δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν συμμετείχα σε συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου και δεν αναφέρομαι πουθενά στην εξώδικη δήλωση Αγοραστού» καθώς λίγο νωρίτερα ο κύριος Μπούμπας είχε πει ότι το όνομα του κυρίου Τριαντόπουλου έχει αναφερθεί και από τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον κύριο Αγοραστό και ότι εκείνος ήταν που τον «έδειχνε» ως υπεύθυνο γι’ αυτή την εντολή, δείχνοντας το Μαξίμου δηλαδή και τον κ. Τριαντόπουλο.

Ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος ο κ. Τριαντόπουλος και αποφάσισε να σηκώσει το γάντι, να απαντήσει στην πρόκληση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης ακριβώς για να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να είναι σαφής ότι δεν είχε με κανέναν άλλο τρόπο εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, παρά μόνο ότι βρισκόταν εκεί στο σημείο, καθώς δεν συμμετείχε στο Συντονιστικό και επανέλαβε και τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, ώστε το ποτέ ξανά να μη μείνει στα λόγια, αλλά να γίνει πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι «Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. Μια απλή αναζήτηση στα πρακτικά το επιβεβαιώνει. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει. Άλλωστε το έχει δηλώσει δύο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ήμουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Με σεβασμό στους γονείς που θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να νιώσει το δράμα τους. Με σεβασμό και στη δικαιοσύνη που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως θέλουμε όλοι, με μέλημα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το ποτέ ξανά από σύνθημα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2